- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
válasz
herdsman12 #36686 üzenetére
Itt a 32 bites Voyager is.
-
Lathronos
őstag
válasz
herdsman12 #36684 üzenetére
A debian egy munkakörnyezet leginkább, nem netezésre/multimédiára való disztribúció. Arra a célra a Mint és Ubuntu lettek kitalálva. Ezért használom én is ezeket.
Linux Mint, ElementaryOS, Cent Os: nem rémlik miért, de nem ájultam el. - Van Voyager is egyébként, délután a blogomban olvashatsz róla. Az gyengébb konfigokra van optimalizálva. LETÖLTÉS
-
Lathronos
őstag
válasz
mAtThEw0319 #36638 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
erhas01 #36578 üzenetére
Ha ennyi gondod van a Voyager-rel, akkor ne használd. Van több száz disztribúció amiből válogathatsz. A plank feladata pedig nem az, hogy idegesítse az embert. Azért találták ki, hogy egy helyről indíthassuk a gyakran használt alkalmazásainkat. A linux soha nem fog és nem is akar hasonlítani a Windowsra, hozzá kell szokni a különbségekhez, amik szerintem egyáltalán nem zavaróak.
-
Lathronos
őstag
válasz
herdsman12 #36542 üzenetére
Szia!
Terminálba beírod:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
És szépen feltelepülnek a visszamaradt frissítések.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #36539 üzenetére
Szia!
Persze, a frissítések telepítése minden esetben ajánlott, hisz ezáltal marad naspra kész a rendszer, valamint nemcsak szoftver, hanem biztonsági frissítések is települnek, úgyhogy már csak ez okból is hasznos.
-
Lathronos
őstag
válasz
CPT.Pirk #36528 üzenetére
Plankról, hangbeállításokról, Firefoxról érdeklődött erhas01 fórumtársunk, erre válaszoltam.
Btw, mi ez az 1999-es hdd?
"1999 – IBM releases the Microdrive in 170 MB and 340 MB capacities." - az nem semmi. Nekem már 1996-ban a Pentium 166 Mhz-es PC-mben 2.5 GB-os Fujitsu HDD volt. De a Microdrive hogy jön ide?De azt, hogy hogy varázsolta fel egy 16 éves HDD-re ami ráadásul működik is? Passz. Bár az évjárat szerintem a PC-re vonatkozott, de akkor se értem én sem, hogy csinálta. A Cinnamon egy akkori PC-n meg se szólal, az ubuntu 14.04-gyel karöltve.
-
Lathronos
őstag
válasz
erhas01 #36524 üzenetére
Plank
"A beállítási panelen: Volt olyan, ahol azt éreztem nincs is kész maga a beállítási panel." - Nem igazán értem ezzel mit szeretnél mondani.
"Nem volt olyan lehetőség, hogy felül elhelyezés - Kell, nem kell választás hiányzott." - El lehet helyezni felül. Kattintasz jobb egérgombbal a horgony ikonon, Beállítások -> Elhelyezés: a legördülő menüben kiválasztod a pozíciót - lent, fent, jobb, bal. Ha az indítópultból kiszeded ahogy tegnap is leírtam, nem idul többet a rendszerrel. Egyébként ha fut is, bármikor kikapcsolható: jobb egérgomb a horgony ikonon -> Kilépés.
A Cinnamon panelt ugyanígy tudod mozgatni: jobb egérgomb a panelen -> Panelbeállítások -> Panbel elrendezése: alul, felül.
Hangok:
Ha a hangerő ingadozik mp3 zenelejátszásnál, az nem a linux hibája, hanem a kódolásé. Van egy easyMP3Gain nevű szoftver a Hang és video menüpontban ami a hangerő egységesítésre szolgál. Használati útmutató.
Hang beállítások az általános tevékenységekhez:
Ez nem windows, itt nem lehet legjobb tudomásom szerint hangokat rendelni az eseményekhez, kivéve a ki-bejelentkezést
Firefox Beállítások, szigorításaim:
A Windowsos Firefoxban sincs beállítva a Rákérdezés a fájlok letöltési helyére opció, ezért nem módosítottam.
Adatvédelem:
Alapból mellékeltem Firefoxhoz a Ghostery kiterjesztést, ami aktiválva blokkol minden nyomkövetőt. Az előzmény törlése kijelentkezéskor opciót meg azért nem kapcsoltam be, mert valakinek az előzmények fontosak.
Gyorsítótár korlátozása: 0MB
- Ez érdekes, nálam a lassú 1999-es HDD-s gépnél, ha nem 0MB, akkor 20 - 30 lap körül lefagy a böngésző, Linux, Windows mindegy. - 20-30 megnyitott lapnál ne is csodálkozz. Nincs az a PC ami ne fagyna ki ekkora terheléstől. -
Lathronos
őstag
válasz
erhas01 #36503 üzenetére
Asztal mutatása (Show Desktop) gomb panelen megjelenítése:
1. Jobb egérgombbal kattintasz a panelen, majd + Kisalkalmazás hozzáadása a panelhez
2. A menüből kiválasztod a Show desktop kisalkalmazást, majd Hozzáadás a panelhez gombra kattintasz.
Alsó panel vagyis Plank dokk eltüntetése: rendszerbeállítások -> indítópult -> Plank -> Törlés a listából
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #36491 üzenetére
Igen, ugyanis a Numix PPA tárolóban van az ikon és GTK pack is. Vagyis a felvétele után synapticból telepíted.
Vagy terminálból:
sudo apt-get update
sudo apt-get install numix-icon-theme numix-icon-theme-circle numix-gtk-themeVagy csinálhatod így is, mint azt már korábban írtam.
Estére megcsinálom a Voyager blogot is és talán a Bodhi 3.0 E19-et is.
-
Lathronos
őstag
válasz
Lathronos #36488 üzenetére
Rosszat linkeltem
, itt mutatják, hogy kell a Numix Pack-ot telepíteni Jessie-n.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #36485 üzenetére
Ezt nézd meg. A zenét némítsd le, mert borzalmas.
Bár a mai fiatalok szerint jó, ahogy ők mondják: "zsírkirály".
-
Lathronos
őstag
Nálam semmi baja, én is azt használom. Talán ha újratelepíted megoldódik, én innen raktam fel PPA-ból.
-
Lathronos
őstag
válasz
zolka95 #36381 üzenetére
Hát 1999 se tegnap volt. Akkoriban még épp hogy csak fel tudtam telepíteni a Windows98-at és NT 4.0-t, azt se tudtam mi az a linux.
Csak akkor volt szerencsém a Pentium I 166 Mhz-es csodamasinámon játszadozni, mikor hétvégén hazaengedtek a laktanyából.
A mai fiatalok meg már előbb sajátítják el a PC és telefon használatát minthogy megtanulnának járni vagy beszélni.
"Linux alatt ahelyett, hogy nekiállnánk törni, zúzni..." Ezek sem láttak még engem mikor lefagy pl. a Firefox vagy elszáll az épp aktuálisan használt ablakkezelőm.
Utóbbi szerencsére igen ritkán fordul elő, de a Firefox az mostanság egy nagy rakás...
-
Lathronos
őstag
válasz
erhas01 #36378 üzenetére
2
Mint Mate startmenü és felületet más belsővel használni, pl. Mint XFCE re rátenni?Erre a kérdésre megpróbálok valaszolni aszerint ahogy én értelmezem. Ha jól gondolom XFCE rendszerre akarsz MATE külsőt varázsolni? Van az XFCE-nek egy whisker menüje ami hasonló külsőleg a Mint MATE menühöz.
-
Lathronos
őstag
válasz
agy73p #36357 üzenetére
UBUNTU MATE is elfuthat rajta. Én tennék vele egy próbát.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Aki kíváncs a legújabb bohóckodásomra, itt tekintheti meg:
-
Lathronos
őstag
válasz
olivera88 #36284 üzenetére
Te jó ég, ez harmat gyenge. A RAM még nem is annyira, de a CPU és a HDD... Ezt az általam már magyarra konfigolt és beállított Bodhi-t nézd meg, hátha. Elméletileg P4-en is elmegy 512 Mb RAM-mal. Ha kell hozzá segítség, írj privátot.
-
Lathronos
őstag
válasz
olivera88 #36272 üzenetére
Szia!
Ha leírnád a pontos paramétereket, a teljesítményhez leginkább passzoló disztribúciót tudnánk ajánlani. Debian és LMDE semmiképp sem olyannak való aki még életében sosem látott linuxot ezelőtt. Kezdésnek itt egy 64bites Zorin OS 9 Ubuntu 14.04 alapú Windows kinézetű könnyen kezelhető All In On verzió.
-
Lathronos
őstag
Konkrétan kiről van szó? Mert ha rólam, én nem vagyok rendszergazda, nincs weboldalam, nem is tudom, hogyan kell készíteni, abszolút kezdő vagyok, cikkeket pedig végképp nem írok, csak olykor-olykor néhány remaster formájában bohóckodom mintha tudnám mit csinálok. Viszont a debiant kerülöm messzire, az nem az én világom, ahogy a KDE se az.Na meg a RAID az végképp nem az én asztalom
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #36158 üzenetére
A hiba valószínűleg abból adódott, hogy nem volt elég hely. Legalább 10 GB kell neki a /home-on. Na mindegy, ha nem hát nem. Én azért használom továbbra is. A systemback-nél annyi, hogy az elkészült LIVE lemezről elindítod a systemback-et és a rendszer telepítésére kattintasz. Onnan meg már egyértelmű.
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #36152 üzenetére
Szia!
Én egy éve használom a remastersys-t, de még sosem nyúlt egy rendszeremhez sem. Valami más lesz a gond. A remastersys-ben nincs törlés funkció. Persze azt nem árt tudni, hogy a remastersys futtatása közben tilos bármit is futtatni, az idő alatt ne csináljunk semmit. De ha ez nem felel meg, tehetsz egy próbát a systemback-kel is.
-
Lathronos
őstag
válasz
bajnokpityu #36147 üzenetére
Távoli asztal helyett szerintem a TeamViewer is megteszi. Legalább is én azt használom.
-
Lathronos
őstag
válasz
bajnokpityu #36140 üzenetére
Ubuntu server-rel gondolom próbálkoztál, nálunk a rendszergazdák többsége a BSD-re esküszik. Ha Sun java van a szerveren, ajánlott linuxra is azt telepíteni, akkor nincs ütközés(de gondolom így csináltad). A RAID valóban cumi sok esetben, de a rendszergazda topicban biztos tudnak rá megoldást(legalábbis remélem).
-
Lathronos
őstag
válasz
F.B.I. #36088 üzenetére
Nem árt tudni, hogy a Skype futtatásához SSE2 utasításkészletet is tartalmaznia kell a CPU-nak. Ha ez megvan, onnan már gyerekjáték.
Skype letöltése: innen
Majd rákattintasz a letöltött deb csomagra és a szoftverközpont telepíti.
Miután telepítetted a skype-ot, a magyar nyelv hozzáadása se árt:
Terminálba beírod ezeket:
1. wget http://www.urbalazs.hu/blog/uploads/skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
2. tar -xzf skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
3. sudo mv skype_hu.qm /usr/share/skype/lang/
4. sudo mv skype_hu.ts /usr/share/skype/lang/
5. rm skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
És ezzel kész is.
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #35969 üzenetére
Valahonnan össze kell szedni az üzemeltetési költséget, ennek pedig legegyszerűbb módja a reklám. Persze ezek csak egy részét fedezik általában.Viszont tény, hogy hiába tiltom az oldalon az adblock plust, addig úgy se jelenít meg semmit amíg teljesen ki nem kapcsolom.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Frissítettem és javítottam néhány hibát a 64 bites elementary OS Freya remasteremben. Információkat róla és letöltőlinket itt találtok hozzá.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, de itt szerintem valami nagy gáz van. Ez normális?
Google Chrome 7 példányban fut
Kegyetlenül zabálja az elementary a RAM-ot, a Kubuntu ugyanekkora terhelés mellett beéri 800-900 Mb-tal. És még azt mondják az elementary-ra, hogy erőforrás takarékos.
Tud valaki megoldást?
-
Lathronos
őstag
Ez sajnos tényleg így van. Ha valaki olyan PC-t kíván összerakni ami még 5-6 évig optimális teljesítménnyel futtatja az OS-eket, 200-250.000 Ft alatt nem ússza meg. Bár van ellenpélda is, itt PH-n vannak páran akik 500.000 és 1.000.000 Ft közötti összeget költenek gépfejlesztésre 3-4 évenként. Ilyenkor csak nézek ki a fejemből.
Átlag felhasználás az én egyéni tapasztalataim szerint: internet(YouTube 1080p Full HD, online filmek, sorozatok megtekintése), filmek(MP4, AVI, MKV), Zene, néha konvertálás, olykor-olykor steam játékok futtatása.
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #35644 üzenetére
Nekem se egy erőmű a PC-m: Intel Core2Duo E8400, 2 GB RAM és nem terheli letöltés alatt a processzort a MEGA 30%-nál jobban, a RAM-ból viszont igaz, hogy +700 MB-ot zabál fel. Alapjáraton az elementary úgy 1 GB-tal beéri. Legközelebb majd SurDoc-ra töltök fel, az nem pufferel, hanem közvetlenül a lemezre tölt.
-
Lathronos
őstag
válasz
Nova96 #35645 üzenetére
És ha ezzel írod pendrive-ra? Nem lehet, hogy rosszul van formázva a pendrive-od? Nálam egy 8 GB-os Sony-ról simán bebootol Rufus-szal készítve.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #35639 üzenetére
Nos, az érdem nem az enyém, hanem a fejlesztőké. Én csupán hozzáadtam pár apróságot. Jó irányba haladnak, de azért még kissé érződik rajta olykor, hogy nem egy 100%-ig kiforrt rendszerrel van dolgunk. Legszembetűnőbb példája ennek a félig magyar vezérlőpult, és az egyelőre még eléggé korlátolt testreszabás lehetősége kiváltképp a tálcára gondolok itt.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Elkészítettem az elementaryOS 64 bites változatának kiegészített magyar nyelvű változatát. Aki kipróbálná, innen tudja letölteni. A telepítő ikonja a dokkon az első jobbról.
Egy kép róla működés közben:
-
Lathronos
őstag
Attól függ mire kell. Ha játszani is akar rajta, egyértelmű, hogy Ubuntu alapú. Én személy szerint ezt ajánlom.
(#35633) bob.zxr Én eddig mindig ráfáztam a Kubuntu-ra, vagy csak félig volt magyar a KDE, vagy úgy megfagyott mint a zsiráf a szibériai tundrán.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Volt szerencsém vasárnap kipróbálni az elementary OS Freya-t, hát egyáltalán nem rossz. Vettem is a bátorságot, és készítettem azon nyomban a 64 bites verzióból egy magyar nyelvű változatot(ami azt jelenti, hogy a gnome-language pack-hu jóvoltából a Pantheon is magyar nyelvű ám), megfűszerezve néhány apró finomsággal. Ha valaki esetleg kipróbálná, holnap reggeltől már elérhető lesz.
Aztán egy két napon belül jön a 32 bites is...
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35477 üzenetére
Sajnos nem tudsz mit csinálni, ilyen gyenge konfigot egyedül csak a kernel felzabál szőröstűl-bőröstűl(amit a feladatkezelőben egyébként nem látsz), és akkor még sehol a DE, meg egyéb nyalánkságok.
Egyéb iránt Antixban van Magyar nyelv. Tudom, mert már telepítettem TeamViewer-en keresztül másnak.
-
Lathronos
őstag
válasz
m165le2 #35366 üzenetére
Autologin Korora-ban(Cinnamon esetén is). A panelt viszont nem tudos bal oldalra helyezni Cinnamon esetén.
-
Lathronos
őstag
Én annak idején 2008-ban ezért raktam össze magamnak a jelenlegi Intel+nVIDIA+ASUS alapú PC-t, hogy biztos meglegyen a hegesztés nélküli kompatibilitás a legtöbb disztribúció esetében. Ezidáig nem csalódtam, bár az nVIDIA 331-es és 340-es drivere valahogy nem az igazi(vannak képfrissítési problémák, gyors mozgásnál a képkockák mintha szétcsúsznának-képtörés a monitoron középtájon). De majd ezt is megoldják idővel talán.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35235 üzenetére
Arora-t próbáltad már? Az Ubuntu/debian alapú rendszerek csomagtárolójában megtalálható
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35222 üzenetére
Feleségem laptopján ami egy Lenovo T61 kb. megegyező paraméterekkel bármilyen Linux fut gond nélkül, még Firefoxon youtube lejátszás 720 HD-ben se kottyan meg neki. Most épp Linux Mint Cinnamon 64 bit van rajta. Várj csak, neked TK81-es EasyNote-od van? Unokanővérem sajnos ilyet vett, gyenge mint a harmat.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35214 üzenetére
Az igazság az, hogy akárhogy is nézzük, az Intel Conroe CoreDuo széria is már 10 éves, és az már 2 magos CPU, a 2 GB DDR2 RAM alapkövetelmény is már úgy 5 éve ajánlott, így nem lehet a fejlesztők szemére vetni, hogy nem tudják alább adni. És lássuk be, a mai kor információ technológiája már nem éri be kevesebbel. Gyermekünktől sem várhatjuk el, hogy 20 évig jó legyen rá az a ruha amit születésekor vettünk neki. És ahogy gyorsul a fejlődés, az amortizáció időtartama is hatványozottan fog nőni. Remélem, azért azt a kort már nem élem meg, mikor a frissen vásárolt PC egy év múlva csak újrahasznosítható elektronikai hulladéknak lesz jó. Jack Nicholson klasszikus mondatával élve: "Lesz ez még így se!"
-
Lathronos
őstag
válasz
Lathronos #35207 üzenetére
Az LMDE mint említettem spammer kollégával egyetemben, a debian tárolóiból szedi a csomagok jelentős részét, kiváltképp a biztonsági frissítéseket. Ebből adódóan a telepített szoftverek nem a legfrissebbek, de a legstabilabbak, mivel alapos tesztelésen mennnek át a debian csapat tesztelőinek jóvoltából. Egyszóval a stabilitással nem szokott gond lenni, ami nagy előny. PPA-t is fel lehet venni, csak nem olyan egyszerűen mint Ubuntun. Viszont azt nem árt szem előtt tartani, hogy az innen telepített szoftverek kompatibilitása nem garantált, valamint hivatkozhatnak telepítéskor teljesíthetetlen függőségekre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged