- Motorola Edge 40 - jó bőr
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
El kell keresítselek, ha nagyon régi ATi/AMD kártyával leped meg szegény Linuxot, akkor azzal is szívhatsz.
Egyébként egy 1030-t tényleg kéne neki vinnie. Egy ötletem lett még így hirtelen, a kártya driverében az energiagazdálkodást érné meg próbából letiltani, de sok esélyt nem adok rá, hogy tényleg segít is.
-
Frawly
veterán
Nem tudom, ilyenről még nem olvastam, hogy valakinél két különböző NV-kártya ennyire beszaggatott volna. Ha baj is szokott lenni a GPU driverrel Linux alatt, az abban szokott megnyilvánulni, hogy vagy fagy a rendszer, vagy képi hibákat produkál. Valahogy így morbidnak tűnik, amit írogatsz, de nincs új ötletem, amivel ki lehetne zárni a hibát. Főleg, hogy írtad, hogy a hardverrel fizikailag nincs baj, mert Windows alatt jól ment.
-
Frawly
veterán
válasz
herdsman12 #61117 üzenetére
A bind-utils nevű csomagot telepítsed, abban kéne lennie a drill-nek.
-
Frawly
veterán
válasz
herdsman12 #61110 üzenetére
Az 1.1.1.1 körül nemrég volt egy botrány, hogy megtörték. Helyette 8.8.8.8-at vagy 9.9.9.9-et állítanék be.
-
Frawly
veterán
Így van. Azt kell nézni, amit a gyártó ír, nem a HDS. Minden gyártó máshogy számolja ezeket az értékeket, más attribútumokat is használnak. Sokszor még az azonos gyártó modelljei között is lehet különbség e tekintetben.
A baj csak az, hogy a Kingston, Samsung leírja pontosan, más gyártóknál viszont csak találgatni lehet melyik attribútum mit jelöl, és melyik értéket kell figyelembe venni, a normalizált vagy a RAW értéket.
A kondíció meg erősen különbözik SSD-knél és HDD-knél, utóbbiaknál ha lemegy, akkor az tényleg rosszat jelent, SSD-nél normális.
-
Frawly
veterán
válasz
eastsider #61045 üzenetére
Ez a SMART adatok alapján teljesen patyolat SSD, kb. 1-2 éves, 3 TB írás van csak rajta (ami rettenet kevés), 97%-os kondíció. Ez alapján azt mondanám, hogy semmi baja nincs, de aztán látom, hogy ez a 64 gigás Kingston V+200 SATA3-as SSD, és sajnos a V-széria híres volt arról, hogy egyik percről a másikra csak úgy bedöglenek. Ha még nem is ment tönkre, formázással helyrehozható, akkor is ketyegő bomba.
Egy dolog tűnik még gyanúsnak a SMART-ból: Unexpected Power Loss Count ez 75. Ilyet még nem láttam, ez nekem egy kicsit soknak tűnik, bár önmagában nem utal a meghajtó hibájára.
-
-
Frawly
veterán
Biztosan nincs letiltva, szerintem az új verziók eltérő konfigurálást igényelnek, ezért nem megy alapból. Csak azért semmiképp ne upgrade-elj dinoszauruszok előtti disztróra.
Samba helyett ott az NFS, ha linuxos gépek között akarsz megosztani, de az a baj vele, hogy azt is épp akkora szopás normálisan működésre bírni, mint a Sambát, max. csak annyiból jobb tőle, hogy kicsit jobb sávszélt lehet belőle kipréselni.
Alapvetően nekem a Samba mindig működött, de én kerülöm mindkettőt, ha gépek között kell cuccost megosztani a hálózaton, akkor felteszek egy FTP-szervert (ftpd, vagy bftpd), azt könnyebb konfigurálni, beállítom a jogosultságokat, megmutatom neki a munkamappát, terminálban elindítom egyszer futtatott daemonként, és az egész megvan 2 perc alatt, mindenféle szopórollerezés nélkül. Másik gépen meg ftp://ftp-s.gép.IP.címe megadásával elérem.
Megint mások az SSH-n keresztül történő fájlmozgatásra esküsznek.
-
Frawly
veterán
Ha nem mennek, akkor mégse magyar kiosztással használod vagy nem a szabványos magyarral, hanem valami spéci alvariánssal (101-gombos és társai). Nagyon figyelj, hogy sima magyarra legyen állítva, semmi más ne legyen mögé írva zárójelben.
Magyar kiosztáson mennie kéne a AltGr+3-nak.
-
Frawly
veterán
Gondolom mert német kiosztással használod. A fizikai kiosztástól függetlenül szoftveresen kapcsolgatható a logikai kiosztás. Ezért is jó befektetés gépírni megtanulni, mert nem nézel le a gombokra, mindegy mi van rájuk írva, mindegy, hogy német, angol vagy akármi, csak ISO kiosztás legyen (fordított L alakú Enter, rövid bal Shift), és beállítod az OS-ben a magyar logikai kiosztást, és tudsz rajta úgy írni, mintha magyar billentyűzet lenne.
Nekem pl. brit fizikai kiosztásom van, de a Linuxban és a Windowsban is alapértelmezett a magyar kiosztás, másodlagos az amerikai. Mondjuk a ^-jelet ritkán használom, lényegében csak programozáskor jön elő, de akkor meg átváltok amerikaira. Magyar szövegben nekem még egyszer sem kellett.
-
Frawly
veterán
AltGr+3 a ^-jel a magyar kiosztásban. Attól, hogy angol billentyűzeted van, tudsz rajta magyar kiosztást használni.
Ahogy írták, tetszőleges Unicode-karaktert a Ctrl+Shift+U után hexa értéket begépelve tudsz bevinni.
Ha csak gyakran használt jelek kellenek, akkor nyomkodd végig magyar kiosztáson az AltGr+alfanumerikus gombok kombójait (különösen hasznosak \ – „ ” @ ~ °´˝ ÷ × €), illetve sok hasznos jel van a AltGr+Shift+alfanumerikus gombok kombinációival is (hasznosak: ® © ’).
-
Frawly
veterán
Angolul tanuláshoz ez a legjobb, mikor az angolt használod valamire, nem iskolapadban tanulod, hanem élőben alkalmazod. Pl. man olvasgatás, vagy netes leírások követése. Amit nem ismersz szót, kiszótárazod. Nem kell hozzá angol tanfolyásra menni meg drága könyveket összevenni. Persze utóbbiak is jók valamire, alapokat segítenek letenni, amikkel később könnyebben boldogulsz, de csak azokból nem fogsz nyelvet megtanulni. Ha csak ilyen angol doksik olvasása a cél, az nagyon könnyű, mivel sem a társalgással, sem a kiejtéssel, sem a nyelvtannal nem kell foglalkozni, sok szó jelentését ki is lehet találni, kikövetkeztetni, meg elég a globális megértésre rámenni. Tehát semmilyen pénzmagra nem kell rámenni, nekiülsz egy netes szótárral és csinálod.
-
Frawly
veterán
Látod ez meglehet, hogy anno én rossz manalokat néztem a magyar lokalizációs rendszeren, ezért nem futottam bele. Pedig elég alap parancsokról is kértem le man-t, mint a free vagy az ls. Mind angolul jött be, pedig a /etc/locale.conf-ban LANG=hu_HU.UTF-8 volt megadva és a locale-gen is le volt futtatva.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #60969 üzenetére
Már nem tudom szerkeszteni: egy Solus topik azért is jó lenne, mert itt ki voltak akadva egyesek, hogy mindenkit az Arch, Manjaro felé agitálunk, mikor szegény minttyes cinmanóval már nem foglalkozik senki. Most legalább lenne egy harmadik tábor is.
Júbájgön veszett el nagyon: lehet kipróbálta védőfelszerelés nélkül a GPT táblát meg az UEFI bootot és elvitte a mentő
-
Frawly
veterán
Ezt szerintem azért nem veszik be a témaösszefoglalóba, mert nem akarnak xy dolog ellen agitálni, meg mások munkáját ócsárolni. Én viszont leírtam tapasztalati szinten. Ezen ha akarnak, megsértődhetnek a fejlesztők, lelkük rajta. Azt pláne sose értettem, hogy sok disztróba miért erőltetik bele a Totemet. A VLC-t még csak értem, mert az legalább sokat tud (főleg ha streamelésről van szó), csak simán bugos. De a Totem világ életében nem volt jó semmire.
-
Frawly
veterán
Én se használtam még. Viszont még régebben használtam magyar lokalizációs Archot, a manpages azon is angolul jött elő. Úgyhogy szerintem Archon nincs ilyen, legalábbis a hivatalos tárolókban.
(#60962) Bici: nem jó mindennek külön topikot nyitni. Így is minden disztrónak saját topikja van, csak szétforgácsolódnak a témák és nehezebb őket nyomon követni. Úgyis ugyanaz a néhány ember látogatja az összes linuxos topikot. Ennek ellenére, ha annyira akarsz, nyithatsz a Solusnak topikot, még igényes témaindítás sem kötelező, meg annak a karbantartása. Egyre népszerűbb disztró, lehet forgalmasabb topik lesz, mint gondolnád.
-
Frawly
veterán
Erre nehéz válaszolni. Nézd meg az adott disztró tárolóját. Arch alatt pl. nem találok ilyen lokalizált manpages.
Egyébként meg nem javaslom a linuxos terminál használatát, ha a man pages olvasása angolul túl nagy probléma. A legtöbb proginak a manja, ha van neki egyáltalán, nem lokalizált.
-
Frawly
veterán
stress, MPrime, Linpack, Systester (AKA SuperPi for Windows). Esetleg Unigine Heaven/Valey/Superposition Benchmark vagy Phoronix Test Suite.
Intel Processor Diagnostic Tool, de az külön bootolható. Valamennyire megizzítja a gépet a Memtest86+ is, még akkor is, ha csak memóriateszt.
Ezek csak a gépet izzítják, a feszek kiíratása már nehezebb. Arra nincs ötletem, Linux alatt még nem láttam rá megoldást.
-
Frawly
veterán
Igen, ezt írjuk már mióta, hogy a VLC-t, Totemet meg egyéb bughalmazokat el kéne felejteni. Valószínű egyébként valami codecből régi van fent, egy új VLC-verziónál elhányták a függőségeket. A Totem pedig világ életében nem ért semmit, ha fel is teszed a codecjeit, akkor is csak azokat a fájlokat játssza le, ami éppen tetszik neki.
-
-
Frawly
veterán
válasz
zsoltip #60879 üzenetére
Amondó vagyok, hogy tölts le egy Ubuntu és próbáld ki Live módban, telepítés nélkül. Egy próbát megér, hátha a kernelben vagy az alapból telepített linux firmware csomagban van olyan driver, ami viszi. Linux alatt csak a legritkábban kell drivert telepíteni, az alaprendszer viszi a hardveres 99%-át.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #60876 üzenetére
Igazad van, eddig nálam is Basic volt, most, hogy ránéztem. De nem értem, mert mégis van hardveres gyorsítás, nem akadnak a videók, normális a görgetés, nem laggol, nem szaggat, nem magas a prociterhelés. Most bekapcsoltam az about:configban a layers.acceleration.force-enabled értékét true-ra, így már Basic helyett OpenGL-t ír, de érdemben nem volt változás, semmi nem lett se gyorsabb, se gördülékenyebb, se a prociterhelés nem csökkent, ugyanolyan jól működik az egész, ahogy előtte.
Szerintem ennek az a magyarázata, hogy bár a FF nem használt hardveres gyorsítást, de a grafikus felület és/vagy a kompozitor viszont igen, így továbbra is hardveresen gyorsítva mentek a dolgok.
Ha nem ment volna, azt azonnal észreveszem, érzékeny vagyok arra a szaggatásra, lagolásra, amit a hardveres gyorsítás hiánya okoz. Ami előfordul, de akkor nincs fent a megfelelő GPU driver, és a FF is Basic helyett valami 0-át ír az about:support lapon. Akkor érezni is, hogy szaggat.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #60874 üzenetére
4 éve használtam Mintet utoljára, akkor ott alapból ment. Aztán Kubuntun is ment alapból. Aztán Arch-on is ment, és megy a mai napig minden újratelepítés után. Csak akkor tiltódik le, ha nincs fent a megfelelő DRI-képes driver, így nem tud a FF gyorsítást használni. Szerintem Chackrán is kéne menjen alapból.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #60865 üzenetére
Igen, az is lehet, hogy nincs fent neki az adott csomag. Azért kértem inxi kimenetet, mert azon látni fogjuk milyen disztró, hányas kernel, milyen GPU, milyen GPU driver, hányos Xorg és Mesa. Azért nem inxi -Gxxx kimenetet kértem, mert az -Fxxx teljes reportot csinál, CPU, memória, minden hóbelebanc, ami fontos lehet szaggatás szempontjából.
FF-ban lehet ellenőrizni még, hogy az about:support oldalon mit ír a GPU gyorsításra.
-
Frawly
veterán
válasz
Pirostank #60861 üzenetére
Ilyen előfordul, mikor nem szabvány profillal tömörítették az adott videóanyagot. Olyankor a hardveres gyorsítás nem tud segíteni, a CPU-nak kell szoftveresen megoldani.
Ezért is jó kerülni a gányolt anyagokat. Igor Warezevics Szergejefék meg Liu Ka Mu Csun Fu-ék sokszor hiszik azt, hogy nekik milyen fasza minőségi encoderprofiljuk van, mert az aztán az orrunkat is tisztííccsalya, közben meg csak gányolnak.
-
Frawly
veterán
Nem csak az Arch jó ilyenkor. Még Uborkánál is lehet maradni, de akkor minimum netinstall. Sokkal célszerűbb, mint utólag csomagokat leszedegetni, bár attól is függ, hogy mennyire egyedi rendszert akarsz. Csak egy csomagért nem éri meg, azt lehet könnyebb leszedni.
A 16.04-et viszont már elfelejteném, főleg NV drivereket és játékokat tekintve. Inkább a 18.04. De ha ennyire elegetek van az Archból, lehet elkezdem helyette a Fedorát ajánlgatni, igaz annál nem tudom, hogy automatikusan telepít-e drivereket
A Solust most már ki fogom próbálni, annyian dicsérik, hogy hihetetlen, a Distrowatch top10-ben is tör előre.
-
Frawly
veterán
Azért nem láttál még olyat, mert nem létezik. Nálad, ha frissítette az nV drivert, akkor fent volt. Lehet te nem kérted, hanem az alaprendszer része, vagy telepítéskor bepipáltad a 3rd party szoftverek telepítését, így automatikusan leszedte neked a drivert. Vagy valami progi húzta be függőségnek.
Ezért mondtam, hogy Arch. Az nem telepítget semmit helyetted, nem önállósítja magát a telepítő, mivel nincs olyanja. Zárt NV driverre meg semmi nem dependel benne.
(#60813) Bici: mikrobinak ez a virtualizációs terve működőképesnek tűnik. Viszont előtte bootkor a kernelparaméterekkel be kell állítani, hogy a host ne használja a dvga-t, különben ha használatba veszi, akkor VT-d-vel már nem tudod a virtuális gépnek átadni. Ennek ellenére én inkább dualboottal oldanám megy, ha más nem egy külön SSD-re tennék Windowst, és azon játszanék. Én is így teszek, pont most vettem ilyen célra olcsón egy Adata SU650-et 240 gigás méretben, külső meghajtónak használom. Úgyis ritkán játszok. Eddig egy 64 gigás Samsung PM800-at használtam ilyen célra, az is megfelelt, de azt egyrészt kinőttem, inkább használom arra, amire eredetileg vettem, pendrive-nak, meg OS telepítésekhez.
-
Frawly
veterán
Mondom, hagyd a htop-ot, a System Monitoron nézd a Processes részt, ahol a folyamatokat listázza ki egymás alá. Ott rendezd az CPU oszlop alapján. Valami miatt a top, htop teljesen irreális értékeket írogat nálam is. Nálad annyival egyszerűbb a helyzet, hogy csak egy szálas a proci, így nem kavar be hány szálra vetítve írja a CPU-használatot, de még így is irreálisan mér a htop. Az sem megbízható, amit a memóriafogyasztásra ír.
Ha nem melegszik a procid, nem hangos a venti, nem érzed lassúnak a gépet, mintha valami fogná a háttérben, akkor ne foglalkozz a htop-pal. Valószínű az újabb kernelkben lévő módosított ütemező kavar be neki.
-
Frawly
veterán
A Xorg-on fut a Mate, nem tudod kilőni, kell neki. Hacsak fel nem teszel egy Ubuntu 18.04-et vagy más Gnome-os disztrót, aminél Wayland-en futtatható a Gnome.
Egyébként a Xorg-nak nem kéne 0-2%-nál több CPU-t enni, ha tartósan görgetsz, meg ablakot mozgatsz, akkor is max. 10% környékére mehetne fel.
A képeden az látszik, hogy mintha valamelyik fül tekerné a procit, de a képernyőmentésen meg azt látszik, hogy fülek nélkül fut a FF. Tesztképpen tölts le innen egy Firefox Dev-et, csomagold ki valahová, majd indítsd el, hogy az is pörgeti-e a procit.
Ahogy nézem, a top-pal és htop-pal nálam is van valami, mert FF-ra 30-40 % CPU-t mutat összesen, pulseaudio-ra 10% fölött. Közben meg a Gnome System Monitor szerint Firefox összesen 6% körül eszik, a pulseaudio meg csak 2% körül. Ez így nem jön ki, mert hiába 4 szálas a procim, és a Gnome feladatkezelője (ezt mutatja az LXtask is) negyed-értékeket mutat, akkor sem stimmel. Szerintem az utóbbiak mutatják jól, mert a gép teljesen néma, nincs is beindulva a prociventi. Ha valóban ilyen 40-50% lenne, amivel a (h)top vadít, akkor felkapcsolna a venti, és egyre hangosabban pörögne, meg azt a gép pattogósságát is azonnal észrevenném, hogy fogja valami a háttérben. Így azt mondanám, hogy nézd tovább system monitorban meg lxtask-ban, ne grafikonon, hanem tasknézetben.
-
Frawly
veterán
Amikor kapcsolod be a gépet, meg betöltött a Zubi, akkor nem azonnal az asztalra dob, hanem be kell jelentkezned. Valahogy így néz ki a dolog. Itt a csavarjelre rányomsz, fel fog kínálni lehetőségeket
Ennél a résznél végigpróbálgatod a lehetőségeket. Valószínűleg nálad a 2. van kiválasztva, és az elsőt kéne. Alapesetben a GPU számolná a megjelenítést, de ha nem a jó opció van kiválasztva, akkor a CPU-val számoltat mindent. Igaz akkor ilyen 80-100%-os terhelést kéne kapjál, nem 20%-ot.
Firefoxnál pedig nézd meg fülek nélkül indítva, fokozatosan nyiss benne füleket, közben figyeld mitől megy fel a CPU-használat. Kiegészítők közül mit teszel fel? Az sem mindegy, hogy a firefox nevű folyamat eszi-e a CPU-t, vagy az egyik fül (Web Content). Ha az utóbbi, akkor tegyél fel reklámblokkolót, valószínű, hogy valami szaros reklámscript vagy miner script tekeri a procit.
-
Frawly
veterán
Ilyen magas Xorg-os CPU-terhelés akkor szokott lenni, ha belépéskor az asztali környezet szoftveres renderelésre van állítva. Amikor jelentkezel be, akkor van egy lenyitható menü, általában egy nyíl szokta szimbolizálni, ott be kell állítani, hogy ne ilyen fallback módban induljon.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Pirostank #60710 üzenetére
Ebben a cikkben írt lépéseket kövesd, azzal az eltéréssel, hogy próbaképp a secure bootot is kapcsold ki és F12-vel hozd elő a bootmenüt.
A CD-t mindenképp hanyagold, vagy csak a bootolás tesztelésére használd. Már évek óta minden normális kezdőknek való Linux DVD-s, meg a Linux az az a műfaj, hogy eleve mindig a legújabbat kell belőle használni. Töltsd le az Ubuntut, írd ki Rufus-szal DD-módban egy pendrive-ra, és kövesd a lépéseket, amiket linkeltem.
-
Frawly
veterán
Na, akkor beigazolódott a gyanú, hogy a BIOS korlátozza le 1,7 GHz-re, hogy ne menjen a 2,7 GHz-es Turbo. Átírni nem érdemes, mert azonnal visszaáll a korlátozott értékre.
Próbáld meg a BIOS-ban megkeresni, hátha tudod állítani a frekiszabályozást. Ha nem, akkor az Arch Wikiben írtak szerint (a legutolsó néhány bekezdés) tudod a kernellel figyelmen kívül hagyatni a limitációt.
Egyébként sokszor úgy is el lehet tüntetni a BIOS limitet, ha laptopnál támogatott akkut teszel bele, vagy van benne egyáltalán akku, vagy még akár pluszban konnektorról használod. Úgy gyakran nem korlátoznak, próbáld ki ezt is, ha laposról van szó.
-
Frawly
veterán
Ez milyen disztró, hányas kernel?
A /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/ mappában van bios_limit fájl? Ha igen, mi a tartalma? Ha nincs ilyen fájl, akkor próbáld kézzel átállítani a cpufreq governort performance-ra rendszergazdaként:
echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governorEzt minden prociszálra el kell játszani, tehát cpu0, cpu1, stb..
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
CsaBully #60647 üzenetére
Csak olvashatóként csatolta fel, azért nem tudsz rajta jogosultságokat szerkeszteni.
Próbáld meg lecsatolni, majd ezúttal terminálból újra felcsatolni (sudo mount /dev/sda2 /run/media/csabull/D2 kiadásával). Ott írni fogja, hogy miért read only-ként (ro) csatolja fel.
A Win10-ben tényleg ellenőrizd, hogy a gyorsbootot (fast boot) ki legyen kapcsolva. Nem a BIOS-ban, hanem a Win10-ben, a gépházban. Nézz rá még egyszer, nagyobb frissítések pofátlanul visszakapcsolják, és nem veszed észre.
-
Frawly
veterán
válasz
CsaBully #60644 üzenetére
Előszeded a Terminál-t, abban kiadod a „mount” parancsot idézőjelek nélkül, akkor ki fog írni egy csomó sort, ezek között megkeresed azt a sort, amiben a problémás NTFS partíció szerepel, egérrel kijelölöd, majd fent a menüben Szerkesztés - Másolás, és ide beilleszted a fórumba. Valami ilyesminek néz ki:
/dev/sda3 on /home type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
Nálad type ntfs fog szerepelni, de itt a zárójeles rész lesz érdekes az eseted szempontjából.
A másik, hogy a sudo chown felhasználóneved /ntfs/partíciód/csatolási/pontja -R parancsot is kiadhatod, szintén terminálban. Hátha csak ez volt a gond.
-
Frawly
veterán
Volt egy hasonló problémája itt nemrég valakinek a Mint-tel. Neki az lett a megoldás, hogy mikor jelentkezett be a grafikus felületre, ott lenyitotta, hogy milyen felület induljon, és valami szoftver render vagy mi volt neki beállítva, azt átállította másra, és megszűnt neki a procipörgetés. Igaz ő Gnome-ot használt, de van ilyen Mate-re is.
-
Frawly
veterán
válasz
jackal79 #60586 üzenetére
Nincs egyszerűbb. Gpartedet futtass live rendszeről. Töröld a nem kellő partíciókat, és terjeszt ki a rendszerpartíciót (/dev/sda1 lesz talán) a szabad helyre. Lehet parancssori eszközökkel is, de a Gparted felhasználóbarátabb.
Egyébként én nem nyúlnék hozzá, teljesen jól van ez particionálva. Kb. 50 giga a rendszernek, a többi egyben (ez jó az adatoknak, home-nak, stb.), ez így van nálam is, nálad annyival más, hogy van swap is. Megvan az előnye, ha újra kell húznod a linuxot, akkor a home meg az adatok megmaradnak.
Talán ha hozzá is nyúlnék, akkor sem a rendszerpartíciót csesztetném, hanem törölném a kiterjesztett partíciót, és a swapot újra létrehoznám egy 3. elsődleges partción, de csak esztétikai okból, használat szempontjából nem lenne előnye. Persze akkor az /etc/fstab-ban módosításokat kellhet eszközölni.
-
Frawly
veterán
válasz
aprokaroka87 #60553 üzenetére
Elvileg futás közben az u billentyűt nyomod, ekkor megkérdezi az user nevét, és arra fog szűrni. A színezést is érdemes bekapcsolni a Z gombbal.
Bár a htop az sokkal jobban átlátható, mint a top. Az interaktív súgója, beállításai is sokkal felhasználóbarátabbak.
-
Frawly
veterán
válasz
herdsman12 #60539 üzenetére
Ezek NTP szerverek a netes időszinkronizációhoz. Az viszont tényleg gyanús, hogy ilyen sok van belőle. Nem hinném, hogy ez fogná a gépet, mert elég kicsi erőforrásigényű valami, de próbaképp letilthatod:
sudo systemctl stop ntpd.service -
Frawly
veterán
Afelé halad, de a bütykölést sose lehet megúszni. Még ha valakinek csak egy androidos telefonja is van, ott sem ártanak az alapok, hogy hogyan húzod vissza gyári állapotra a rendszert, milyen tárolók vannak a telefonban, szutykot, kétes appot nem telepítünk, adatokról biztonsági mentést tartunk.
A fejlesztő meg attól fejlesztő, hogy jó esetben nem csak bélgázt fejleszt, hanem a területén tényleg szakember, és a tudása alapokra építkezik. Eleve sok kontár webfejlesztőt onnan lehet felismerni, hogy ilyen gányolt, ezer éves, egy klikkes telepítésű, összeintegrált, gányolt WAMP alapokat használ, mert más nem tud feltelepíteni, beállítani. A fejlesztő sose tudja magát teljesen elszeparálni attól a rendszertől, amin fejleszt, még akkor sem, ha az valami keresztplatformos megoldás.
-
Frawly
veterán
Az autós hasonlat nem jó, mert azt tényleg nem tudod otthon szervizelni, főleg az újabbakat. Meg a PC jobban elterjedt, mindenkinek van, míg autója, jogosítványa nem, és az emberek élete is még jobban függ az informatikai világtól.
PC-knél meg azért a felhasználóknak tényleg kéne egy kicsit alaposabb tudás, hogy ne legyenek totálisan informatikai analfabéták. Nem az Arch telepítésére gondolok, hanem tényleg az alapokkal (pl. mi a különbség a meghajtó, partíció, mappa, fájl között), szinte hihetetlen, hogy hány embernek gondot okoz már ez a szint is. Meg legalább annyira egyfajta tudatosságot kifejleszteni, hogy nem kattintgatnak mindenre elolvasás és ész nélkül, nem látogatnak kétes oldalakat, nem töltenek le mindenféle cracket, nem tesznek fel ismeretlen, ellenőrizhetetlen forrásból származó szoftvert, nem nyitnak meg gyanús e-mailmellékleteket, Windowson használnak rendes vírusirtót (nem crackes, nem frissülő szutyokra gondolok), mindig tartanak az adataikról biztonsági mentést, nem hánynak ki mindent az Asztalra, hanem rendesen mappákba szervezik az anyagaikat, felteszik a frissítéseket, nem használnak túl régi szoftvereket.
Egy fejlesztőnek meg jól jön, ha nem csak alap szinten ért a rendszerhez. Még ha csak egy webfejlesztő is, akkor is tisztában kell lennie webszerver, fájlszerver, adatbázisszerver telepítésével, beállításával, stb.. Tehát ő abszolút autószerelő kategória.
-
Frawly
veterán
válasz
ddekany #60517 üzenetére
Ebből a szempontból valóban nem sokkal másabb az Arch, mint a Debian/Ubuntu Minimal netinstallból indított telepítés. Különbség, hogy az Arch rolling és frissebb, meg egyáltalán nincs telepítője hivatalosan.
Az egész arról szól, hogy ha valaki fejlesztő, akkor legyen hajlandó kilépni egy kicsit a szokásos komfortzónából, egyáltalán nem baj, ha mélyebben megismeri a rendszert, amin/amire fejleszt.
-
Frawly
veterán
válasz
ddekany #60510 üzenetére
Igen, lényegében ezt mondom, hogy egy szoftverfejlesztőnek ez jó. Mélyebben megtanulja, hogy hogyan működik a Linux. Nem csak az Arch jó erre, lehet a Gentoo még annál is jobb lenne, de arra a szintre nem biztos, hogy mindenki vágyik. Az Arch talán még nem megy le annyira a bitek minimumáig, de már van annyira haladó, hogy neked kell kézzel telepíteni, mindent letölteni rá, meg beállítani.
Ezzel szemben felteszel egy felhasználóbarát disztrót. Két eset lehetséges. Menni fog rajta minden, de nem fogod érteni, hogy mitől megy jól, ha meg valami elromlik egy frissítéskor, akkor meg nem tudod megjavítani. A másik eshetőség, hogy nem működik, akkor meg úgyis heggeszteni kell, de akkor már nem vagy sokkal előrébb egy Arch vagy ahhoz hasonló disztróhoz képest.
Nyilván az egészet akkor, ha valaki szoftverfejlesztő. Mari néninek, aki nem akar heggeszteni, meg windowsozni sem, neki tényleg jobb lehet egy Ubuntu. Ennek ellenére azért tartom felelőtlenségnek a túl felhasználóbarát disztrókat, OS-eket, mert arra nevelik a felhasználót, hogy majd helyettük mindent kitalál a rendszer, kitalálnak a fejlesztők, felkészülnek mindenre, neki nem kell hozzá érteni egyáltalán, elkerülheti egy életen át, hogy semmit ne értsen hozzá, és lehet felelőtlenül kattintgatni, mert úgyis hülyebiztos a rendszer. Ezt meg az egyszerű felhasználó elhiszi, és arcra fog esni, ha mégis beüt valami probléma, akkor meg megy a fetrengés, hogy ismerősöket összeszedni, aki ért hozzá, Pistikét áthívni, vagy vinni szervizbe a gépet, ahol mérnöki óradíjjal jól lehúzzák a legegyszerűbb dolgokért, újratelepítésért is. Persze ez is járható út, ha valaki gazdag, akkor saját supportot tartani, de akkor már ott vagyunk, hogy a support, mivel szakember, feltehetőleg úgyis bármit tud supportálni, meg ki tudja szolgálni az igényeket (ha nem kontár).
Félre ne értsd, a felhasználóbarát disztrók is jók valamire. Arra kiválók, hogy a Windowsról jövő kezdő azonnal ki tudja próbálni, azonnal kap egy kulcsrakész rendszert, amit csak használni kell, nem kell vele vergődni, és a lényegre tud koncentrálni, a főbb eltérésekre, mi hogyan néz ki, milyen a mappaszerkezet, mik a rendszer elemei, hogyan telepítünk, futtatunk programokat, hogyan frissítünk, stb..
-
Frawly
veterán
válasz
Flowtation #60507 üzenetére
Igen, igazatok van, a legegyértelműbbet kifelejtettem, mikor magából az UEFI-ből lehet frissíteni, azt is ráadásul úgy, hogy még neked külön letölteni sem kell a frissítést, hanem lehúzza netről. Nagyon arra koncentráltam, hogy az usernek már ott a kezében a letöltött új BIOS és ő akarja saját maga frissíteni.
-
Frawly
veterán
válasz
Slownz #60504 üzenetére
Elvileg lehet. Az alaplapgyártó dönti el, hogy milyen OS-ekre adja ki a frissítőprogramot. A legtöbb gyártónak olyan megoldása van, hogy mikor bootol a gép, nyomsz egy gombot, és FAT32-re formázott pendrive-ról behúzza a frissítést, vagy bebootolsz DOS alá (az mindegy, hogy MS, DR, FreeDOS), és az alól indítod el a frissítőprogit.
-
Frawly
veterán
válasz
ddekany #60476 üzenetére
Hidd el, hogy nem ad. Ha virtuális gépen, meg dual/multibootban használsz egy rendszert, akkor ott van a kísértés, hogy átbootolsz a másik rendszerre, ha probléma van. Ha fő rendszerként tolod, akkor jobban rá vagy szorítva a problémák megoldására, ott a kényszer, hogy mindent azon oldj meg. Épp ezért szoktam javasolni Windowsról frissen jövő kezdő linuxosoknak is, ha komolyan gondolják a váltást, le kell törölni a Windowst, különben meg lesz hagyva a menekülőút, és észre sem veszik, már bootolnak is rá vissza, működésbe lépnek a régi reflexek. Ugyanezért nem szoktam javasolni, hogy Wine-ben használjanak túl sok windowsos programot, mert az megint egyfajta menekülőút, a problémák kikerülése, szőnyeg alá söprése. Tessék helyette megtanulni a natív linuxos alternatívákat megismerni, megszokni.
A szerver csak annyiból speciális, hogy azon nincs Xorg, meg GUI. Lehet webes felület, de nem hagyományos desktop felület nem szokásos, felesleges.
Az Ubuntu nekem sem a szívem csücske, főleg akkor utáltam meg, mikor elkezdték a Unityt erőltetni. Most hogy visszaálltak Gnome-ra, fokokkal normálisabb lett, és újra látszik a fény az alagút végén. Ubuntuból inkább forkokat érdemes használni (Lubuntu, Ubuntu, Budgie, stb.). Az Ubuntunak az az előnye, hogy nagy cég és tőke áll mögötte, meg elég sok felhasználó, sok tutorial, fórum érhető el hozzá, mocsok sok PPA tároló. Kezdőknek ezért szoktunk inkább Ubuntu-alapú disztrót ajánlani.
-
Frawly
veterán
válasz
ddekany #60471 üzenetére
Nem értek egyet. A legjobb tanulás, ha a rendszer adja a feladatokat, tanulnivalót, és fokozatosan megtanulja az ember megoldani a felmerülő problémákat, mindig épp azt, ami felmerült. Sokkal életszerűbb, valóságosabb, mint elméletet meg könyveket bújni. Egyfajta gyakorlati készséget fejleszt ki. Egy fejlesztőnek meg nem hátrány, ha a legújabb verziós szoftvereken fejleszt.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60453 üzenetére
A fast boot elvileg mindegy neki, ha SSD-ről akarsz bootolni. Lehet a Mint telepítője hányja el az UEFI bootot. Az EFI FAT32 partíció létrejött? Milyen fájlok vannak rajta?
Legjobban úgy tudod megérteni, hogy hogyan működik az UEFI boot, hogy az Archot telepíted a systemd boot Wiki-cikk alapján. Tehát kézzel létrehozod neki az EFI partíciót GPT-s táblával rendelkező lemezre, és végrehajtos a cikkben leírt bootctl-es utasításokat, meg szerkeszted a loaderben a entries conf-jait. Ha valahol elakadsz, jössz kérdezni, leírva milyen parancsokat adagoltál be neki, mik voltak a kimenetek, mi a hibajelenség. Érdemes ezt végigjárni, mert ha megtanulod, az nem csak Archon fog működni, hanem ilyen Mint-es telepítést is meg tudsz vele javítani, hogy bootoljon. A Mint/Uborka csak annyiból bonyolít, hogy az UEFI és az induló rendszer közé még odaékeli a GRUB-ot is, ami persze teljesen felesleges, de a GRUB a legjobbabb, azt nem lehet elengedni, mert az orrunkat is tisztíccsa.
Ha használsz MBR-es lemezt is bootolásra, vagy régi OS-t, akkor UEFI Hybrid-en hagyd. Ha csak UEFI-GPT-t tervezel használni, akkor meg UEFI Native. Esetleg még arra tudok gondolni, hogy a Mint telepítője MBR módban bootolt valami miatt, és MBR módban csinálta meg a telepítést, az UEFI boot meg ezért nem találja.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60444 üzenetére
UEFI Native-ot válaszd, ilyenkor meg sem kísérel hagyományos BIOS-MBR módszerrel bootolni. Ezzel a CSM-mel nagyon túlbonyolították. A Legacy a hagyományos BIOS-MBR boot, az UEFI Hybrid az pedig a vegyes, amikor BIOS-MBR és UEFI-GPT módban is megpróbál bootolni, ezt az én UEFI-m „Both”-nak nevezi, más rendszereken meg általában „UEFI + Legacy”.
Az sem baj, ha mégis Hybrid-en hagyod, épp úgy fog akkor is UEFI-vel bootolni, de lehet néhány tizedmp. veszteség, míg az MBR-es eszközöket keresi.
Ami az Arch-leszármazottakat illeti: sose voltam róluk rossz véleménnyel (pl. Manjaro). Az Archnál mondtam csak az, hogy ha valaki arra fanyalodik, akkor ne szkriptből telepítsem (Archmerged, Antergos, stb.), hanem akkor maradjon a sima Archnál és kézzel telepítsen a Wiki alapján. Ha az túl magas, akkor meg Manjaro.
-
Frawly
veterán
válasz
Slownz #60436 üzenetére
Rossz driver és update bármilyen OS-t haza tud vágni, a Windowst is. Linuxon, ahogy BSD is, nincs kékhalál, helyette kernel panic van, amit konzolba ír ki a kernel, tipikusan fekete háttér, szürke karakterekkel, szóval feketehalálnak lehetne csúfolni, windowsos elnevezéssel Black Screen of Death, magyarul BSoD, legalább ebben sem marad le a Linux most már
Ha meg tudod oldani, hogy kék-fehér legyen a konzol (meg lehet csinálni biztosan), akkor ezt a funkciót is tudod pótolni, BSoD helyett lesz valódi BSoD-d
-
Frawly
veterán
válasz
Slownz #60432 üzenetére
Ha tényleg szoftverfejlesztő vagy, akkor meg kell hogy legyen az a technikai és IT affinitásod, hogy megszokj más koncepciójú rendszereket, meg ne okozzon gondot a terminálozás. Ebben az esetben különösen javaslom, hogy maradj az Arch-vonalnál.
Az Ubuntu, Mint, stb. bevallottan a kezdőknek van, akik nem akarják birizgálni a rendszerüket, egyszer felteszik, és elvárják, hogy ne kelljen többet hozzányúlni, ehhez azt is bevállalják, hogy inkább használnak elavult, régi csomagverziókat.
-
Frawly
veterán
Én a KVM-et qemu-val használom, és kézzel adom át neki terminálban a paramétereket. Az -smp kapcsolóval lehet megadni, hogy hány szálat használjon a virtuális gép.
Ha nem akarsz parancssori kapcsolókkal kínlódni, akkor qemu-hoz tett fel a virt-managert, azzal ilyen VirtualBox-szerű GUI-s felületet kapsz, ahol minden beállítást kényelmesen ki tudsz kattintgatni, meg elmenteni a virtuális gépet.
-
Frawly
veterán
Ha procid és a BIOS-od támogatja a VT-x és VT-d (vagy ennek megfelelő AMD-s) utasításkészleteket, és van két GPU-d, amiből az egyiket PCI passthrough-val át tudod adni a virtuális gépnek, akkor elvileg natív sebességgel lehet rajta játszani. Input lagról nyilatkozni nem tudok.
Szerintem megoldható, de nem éri meg virtuális gépen játszani. Akkor inkább flexelj bele a gépbe egy másik SSD-t, és arra dobják fel natív Win-t. Pár másodperc alatt átbootolsz rá, és szívásmentesen játszol.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #60406 üzenetére
Ez csak azért furcsa, mert akkor kipróbáltattam veled azt, hogy Xfce-ben letiltod a kompozitort, és helyette Comptont indítasz glx backenddel, ami lényegében OpenGL, és glx-szel vsync-elsz benne. Akkor azt írtad, hogy nem segített. Egyébként írtam már neked akkor is, hogy a hardveres gyorsítás hiányára gyanakszok. Mind a tearing, mind a lag erre szokott visszavezethető lenni.
Én egyébként szívtam meg pár hónapja Firefoxszal. Frissült a FF Dev, erre nézem, hogy egyszer csak elkezdtek csíkozni a videók. A többi progiban, WM-ben jó volt minden. A frissítés elcseszte valamelyik about:config-os hardveres gyorsításos beállítást, vissza kellett csinálni. Kicsit sem volt gáz.
-
Frawly
veterán
válasz
alevan #60403 üzenetére
Néha disztrótól is függ, hogy milyen beállításokkal hegesztik össze a Firefox csomagot. Ha alapértelmezetten ki van kapcsolva az a bugok elkerülése miatt szokott lenni, de ezzel én sem értek egyet, mivel ilyenkor lag meg tearing fordulhat elő, amit az egyszeri felhasználó továbbra is úgy fog megélni, hogy bugos szar az egész. Nem fog utánajárni, hogy be lehet-e kapcsolni, és ha igen, akkor hol, hanem kompletten törölni fogja az egész Linux-telepítést, és pattintja vissza a Piciszoftver Nyílászárókat.
-
Frawly
veterán
válasz
Andralin #60389 üzenetére
A beépített tűzfal miatt nem kéne aggódnod, üres szabályokkal kéne jönnie, ahhoz, hogy valamit szűrjön, ahhoz neked kell szabályt felvenni, magától nem fog akcióba lépni. A Linux nem Windows, hogy a MS eldöntötte helyetted, hogy ők nálad jobban tudják mi kell neked, és mindenféle dolgot lefuttatnak a háttérben az akaratod ellenére is, ami ellen hackekkel kell küzdened.
Ami miatt a PPPoE-kapcsolat speciális volta nem szokott már gond lenni, az az, hogy ma már nem kötnek gépeket közvetlenül a hálózatra, betoldanak elé min. egy routert, ami elintézi a PPPoE-kapcsolódást. Azt értem, hogy ez nálad külön gép, így nem a router fogja végezni, meg valószínű, hogy szerverről van szó, ott tényleg neked kell kézzel konzolból konfigurálni.
-
Frawly
veterán
válasz
Slownz #60345 üzenetére
Nem használok Antergost. Viszont jó helyen nézed a beállítást, Settings - Privacy - Screen Lock - Automatic Screen Lock - Off. Ennek ki kéne kapcsolnia. Esetleg próbáld újraindítani.
Portszűrésnek nem kéne beállítva lennie egyik disztrón sem. Lehet csak a portteszter oldala rossz. Routeredben nem állítottál el valamit? qBittorrentben sincsen bejövő kapcsolat?
A hálózati kártya már rég nem fut eth0 néven, a systemd bevezette ezeket a hülye neveket. Nálam enp0s25-nek nevezi az Arch. A beállításaid itt is megfelelőnek tűnnek, a kapcsolat állapota UP, kapott IP címet, stb., működnie kéne így.
-
Frawly
veterán
válasz
ArthurShelby #60356 üzenetére
A 18.x-es Uborkában már nem Unity van, hanem Unitynek kinéző Gnome Shell 3. Indítsd el a gnome-tweaks progit, ha nem lenne fent, akkor tárolóból tedd fel, ott be lehet állítani az Egér és billentyűzet beállításainál, hogy legyen rendes jobb klikk, meg úgy működjön a touchpad, ahogy te megszoktad. Alapból a Gnome beállítópanele elég kevés beállítási lehetőséget enged.
-
Frawly
veterán
válasz
gordonfreemN #60350 üzenetére
Jó, de szerintem nem az alsa, hanem az alsa-oss hiányzott neki feltehetőleg, meg a többi cucc, amit írtam. Virtuális gépben nyugodtan próbálgathatod még, mikor épp van hozzá idegrendszered
-
Frawly
veterán
válasz
gordonfreemN #60347 üzenetére
Kernelmodult így tudsz betölteni terminálban:
sudo modprobe snd-pcm-oss snd-pcm-mixerDe ha ez a Baudline tényleg OSS-re meg Jackre támaszkodik, az az alkalmazás hibája, ezek már 10 éve elavult hangprotokollok, helyette már minden opensource OS Pulseaudio-t használ, ami már a sima ALSA-t is leváltja egyre inkább, vagyis arra épül. Tehát nem a Linux hibája, hogy egy nagyon régi alkalmazás, aminek a kódját lusta volt karban tartani a fejlesztője, nem fut. Linux fronton nincs az a görcsös visszafelé kompatibilitásra törekedés, ahogy Windowson, ahol a 25 éve írt Win32 program zavartalanul fut a mai napig, bár már ez is megtörni látszik, mert legutóbb már Windows 10-en is a Mafia játékhoz ilyen mágukis Direct Play komponenst kellett engedélyeznem, tehát aki nagyon kezdő, az mindenhogy szopni fog ezekkel. Ezért nem jó ötlet legacy meg elavult szoftvereket használni.
Ennek ellenére fel lehet rugdalni még Mintre az OSS-t, meg a Jacket is. Minten talán csak a alsa-oss jackd qjackctl csomagokat kéne feltenni, sudo apt-get install csomagnevek paranccsal. Lehet ezt érdemesebb lenne egy pendrive-ra rendesen feltelepített Minttel megpróbálni.
Megértem egyébként, hogy Windowsról jött kezdő usernek ez a bonyolultság már nagyon frusztráló.
-
Frawly
veterán
válasz
Skullwipe #60318 üzenetére
Milyen boottípust használsz? UEFI vagy hagyományos BIOS MBR boot?
Egyébként az UEFI csak akkor szívás, ha a grafikus telepítők túlbonyolítják meg szét-GRUB-ozzák. Egyébként sima Windows telepítése elsőre, amely az EFI partíciót is megcsinálja, majd erre a következő disztró telepítése minimal netinstallerrel és systemd boottal elég egyszerű (mellette semmi GRUB vagy ilyesmi, amit állandóan újra kell generálni), persze lehet nem egy kezdőnek.
-
-
Frawly
veterán
Tetszetős képek, csak fel ne háborodjanak az itteni gentoosok, hogy paparazziképek szivárogtak ki róluk
Főleg az utolsó csontvázas kép nagyon találó
Mondjuk nem csak a LibreOffice, de a Xorg, Firefox, stb. lefordítása se 5 perc szokott lenni. Az is igaz, hogy aki gentoozik, az általában minimalista megoldásokat is használ alapból, szóval nem biztos, hogy felteszi a LibreOffice-t és hasonló megabloat megoldásokat, meg a gépük sem épp 80486, Celeron N / Atom, nem egy szálon fordítanak, befigyel az SSD, fordítócache, stb., az azért sok időt megtakaríthat. Plusz amíg fordul a kód terminálban, konzolban, addig sem malmoznak, hanem használják mellette a gépet normálisan. Persze csak a Blikkben olvastam, én még az Archer stádiumban vagyok megrekedve
Fordítással szopás AUR-ból már ebben a szakaszban is utoléri az embert, főleg, ha elavult PKGBUILD, de arra már jó az egész, hogy a minteseket le lehessen nézni, meg az ubuntusokon röhögni, mikor az ember új kiadásról olvas nagyívű „bejelentéseket”, meg ilyen „feature freeze” marketingrizsákat, meg hogy mennyire tud örülni a fejük az LTS-nek meg hogy előrébb léptek 4 alverziót, mikor az upstream disztrók már 20-25 alverzióval, vagy 1-2 főverzióval előrébb járnak
Még ilyen „Ubuntu hour party”-t is szoktak tartani, meg a felhasználók ilyen ünnepélyes hosszú hétvégés frissítéseket csinálni minden kiadáskor
-
Frawly
veterán
válasz
Skullwipe #60307 üzenetére
Azt nem értem, hogy mi az, hogy semmi nem történik, meg nem „jön be”. Tehát elindul a GRUB, abban indítanád az első sorban a Linuxot, erre fekete képernyőt kapsz kiírások és grafika nélkül? Lemezaktivitás LED-je villog? Caps Lock kapcsolgatható? Könnyen meglehet, hogy csak a GRUB-ban be kéne adagolni a nomodeset paramétert, meg ha jelen van a quiet vagy splash paraméter, akkor azokat törölni ideiglenesen, hogy lássuk a kernel mit írogat ki kimenetben.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60280 üzenetére
Én is autodidakta módon tanultam, nem csak a linuxozást, de előtte az egész windowsozást, dosozást, programozást, előtte mikroszámítógépekkel foglalkoztam. Nincs ennek limitje, ha érdekel, életre szóló tanulás és fejlődés. Csak annyira kell törekedni, hogy mindig hajlandó legyél kicsit kívül menni a komfortzónádon, meg új dolgokat megismerni. Meg hogy élvezzed, érdekeljen.
Valószínű, hogy ha bevállt, sem a Minttel, sem a Mubuntuvel nem jársz rosszul. Főleg, ha tényleg nem okozott soha gondot, hogy a csomagok nem a legfrissebbek. Archnál csak azt nyernéd, hogy frissebb lennél, meg felszednél mélyebb ismereteket, meg gyorsabb bootidővel, kisebb memóriafoglalással lenne fent a disztró. Az az igazság, hogy nem az Archot, meg az UEFI bootot, és hasonlókat akarom propagálni, de a Linuxban több van, mint amit a Mint, Ubuntu kínál, sokkal többet ki tudsz belőle hozni hatékonyságban, egyszerűségben, erőforrásügyileg, meg technikai újdonságokat tekintve. A Mint, Ubuntu akkor jó, ha nem akarod a rendszert mélyebben megismerni. Igazából, ha megismersz egy haladóbb disztrót, megérted a dolgok működését, akkor fogod látni, hogy a Mintbe, Ubuntuba mennyi felesleges dolog belekerül, amire igazából semmi szükség, meg a grafikus telepítő mennyire túl képes bonyolítani a dolgokat, ahhoz képest, amennyire egyszerű is lehetne. Persze ezt nem kicseszésből csinálják, hanem hibakizárás miatt, hogy a kezdő ne fusson rá hibákra, meg hogy nem megy valamelyik hardvere. Próbálják hülyebiztosra megcsinálni, ez pedig bonyolításokat kíván, a kicsit régebbi csomagverziók is azért vannak, mert erősen a biztonságra játszanak. Ami egyébként ennek hiányában sem lenne veszélyes, de a kezdőket frusztrálhatná, meg feladásra késztetné.
Az egész szintek szerint épül fel. Ahogy az archerek röhögnek a minteseken, hogy fostos kezdők, úgy a gentoosok is mosolyognak az arch-osokon, hogy azt hiszik nyomik, hogy tudnak valamit, közben meg közelében nincsenek a témának. Persze amit a gentoos nem tud, hogy a BSD-s meg rajta röhög, hogy az amatőr hülyegyerek megtalálta magának az újságmellékletes Linuxot, mikor unix-utánzat noob OS helyett eredeti Unix leszármazottal tolják az igazi férfiak, abakuszon a biteket tologatva, de min. SPARC alapokon, nem ilyen háztartási x86-os kávédarálókon meg játékkonzolokon.
Persze mindig lehet egy olyan szint, ami a te felhasználásodra már nem érné meg, meg csak az idődet pocsékolnád vele, de ez érdeklődésfüggő, alkat kérdése is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60276 üzenetére
Az új laptopot arra értettem, hogy ez azokhoz a vasakhoz képest, amit eddig írtál, sokkal modernebbnek tűnik. Azt értem, hogy nem akarsz szakmailag fejlődni, csak azt nem, hogy miért nem. Nyilván nem kötelező, csak nekem úgy jön le a topikokból, hogy mindig próbálkozol vele, aztán feladod, valahogy mintha te magad sem tudnád eldönteni.
A Mint az most menjen fel, ne várj rá 2 hónapot, majd frissítesz az új verzióra. Ubuntuból tehetsz fel más spint, ha nem jön be a Unity vagy a Gnome. Archnál nem tudom értelmezni, hogy nem élt sokat, frissítésnél összeszarta magát? Én tovább kísérleteznék vele, de úgy, hogy most nem scriptből telepíted az Archot, hanem Wiki alapján, hogy tanulj belőle. Ha nem is erre a gépre, hanem egy másodhasználatú gyengébb gépen kísérletezz vele, de úgy, hogy használgatod is a mindennapokban minél többet, hogy szokjad, meg megtanult a felmerülő gikszereket magabiztosan megoldani.
2021-ig tervezni szerintem is hülyeség, addigra az LTS disztrókban lévő progik úgyis a használhatatlanságig avulnak.
Nekem, ha lenne másik gépem (jelenleg a második laposban még mindig nem jó az alaplap), akkor arra kipróbálnék valami újat, új disztró (pl. Gentoo), esetleg TrueOS vagy FreeBSD, új grafikus felület. A mostani Archot is azért tettem fel Gnome-mal, hogy használjam ezt is, még sose volt a fő rendszeremen Gnome Shell 3, bár virtuális gépeken tesztelésből, már Live-ozásból ismerem azért a felületét. Ha most másik gépre tennék fel valamit, arra tuti más menne fel. Ezzel nem vagyok egyedül, nemrég Gyurmafigurát kaptam azon, hogy KDE5 helyett Gnome3-azik, ő is azt írta lényegében, hogy nem dobta a KDE-t, nem volt vele baja, de ki akar próbálni mást is, megismerni meg csak úgy lehet, hogy használod éles rendszernek. Ha más nem azért is jó új dolgokat kipróbálni, hogy ne unj bele a régibe. Monoton mindig ugyanazt a felületet, témát, progikat, stb. használni. Ezt nem értem sok XP Matyiban is, azt használják már ~17 éve, értem, hogy megszokták, de még mindig azt erőltetik orrvérzésig, ha véletlenül Linuxot tesznek fel, oda is erőltetik a ződdombos hátteret meg a Luna-témát, mert Wine-ben a jegyzettömböt Winamppal és Total Commanderrel, meg NTFS partíciókat, mert ennyi év nem volt belőle elég, annyira nem lehet vele betelni. Erre mondanád, hogy túlságosan belakták, erre meg azt szoktam mondani, hogy ki lehet lakódni belőle
-
Frawly
veterán
válasz
gordonfreemN #60274 üzenetére
Ott valami más baj lehetett. A Rufus lemezképkiíráskor nem nyúl sem a HDD-hez, sem az SSD-hez, kizárólag USB-s meghajtókra enged írni. Másrészt az így kiírt Live Linux a memóriába bootol, nem nyúl hozzá semmilyen rendszerlemezhez, nem ír a ramdrive-ján kívül sehová. Egyszerűen ez a megoldás akkor sem okozhat kárt és adatvesztést, ha rosszul csinálod, és valamit félrenyomsz.
A live rendszernek csak az a hátránya, hogy újrabootoláskor, gépkikapcsoláskor minden elveszik, ezért minden egyes boot után újra kell telepítened a live rendszerrel ez a baudline progit, következő alkalomra megint el fogja felejteni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60238 üzenetére
Nem térítek, csak megemlítem, hogy ha ilyen csilivili új notija van valakinek, akkor nem jöhet az a kifogás, hogy be van lakva a rendszer. Ha már úgyis új disztrót próbálnál ki, azzal együtt megismerhetsz új dolgokat. Nem vagy szemellenzősen a régi dolgokhoz kötve.
A kötözködésed miatt utánaolvastam megint, a GPT alapból 128 partícióra van felkészítve default táblamérettel, de ez bizonyos particionálóprogikkal növelhető akármennyire. Tehát valóban nem voltam pontos, de teljesen fal dolgot sem írtam.
MBR-nél minden forrás mást ír. Van, aki 3 elsődleges, 1 kiterjesztett partíción belül 126 logikai partíciót említ, van, aki sikerrel használt 128-130 logikai partíciót is. OS-től és particionálóprogramtól is függ, hogy hány logikai partíciót támogat, enged létrehozni. A kiterjesztett-logikai partíció mindenképp szükségmegoldás, mivel ha annak kárára elsődleges partíciót akarsz átméretezni, az nagyon pain in the ass kategória. GPT-nél ez jóval egyszerűbb, ott csak sima, sőt, tükörsima partíciók vannak csak, nincs sem elsődleges, sem kiterjesztett/logikai, nem kell ezzel szórakozni. Partíciótípusok továbbra is vannak (fájlrendszerek, felhasználási cél szerint, mindegyiknek van kódja, ahogy az MBR-nél is), de a modern OS-ek már nem támaszkodnak erre, azt látják partíció, és hogy tudják értelmezni a rajta lévő fájlrendszert. Emiatt nem baj, ha egy partíció a rossz típussal van létrehozva, már csak tájékoztatási célt szolgál, hogy lássad a partíciós tábla kilistázásakor, hogy az adott partíció eredetileg mire lett szánva.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #60251 üzenetére
Szerencsére a kezdőknek szánt disztrók túlkínálata téged nem zavarhat össze, régi motorosként te már mindenképp valami haladóbbat terveztél kipróbálni, ha más nem azért, hogy szakmailag is fejlődhess. Arra a gépre bármi mehet, kellően erős, jól támogatott hardverekkel. Ha az Arch vonal (szkripttel telepített Arch, Manjaro) annyira nem jött be, próbáld be a Fedorát, egy neked tetsző grafikus felülettel. Ha csak mindig Deb/Ubuntu alapú disztrókat használsz, akkor sose fogsz mást megismerni.
Ez az új laptop arra is jó lehetne neked, hogy elmerülhetnél kicsit a EFI-GPT boot és Wayland világában
-
Frawly
veterán
válasz
gordonfreemN #60263 üzenetére
Virtuális gép (pl. Virtualbox), vagy használhatod szinte bármelyik Linuxot pendrive-ra Rufus-szal kiírva live módban, még telepíteni sem kell.
A WUBI telepítés nem jó ötlet, inkább nem szokott menni, mint igen.
-
Frawly
veterán
Pedig igazából semmi nagy baj nem volt vele. Az embereknek hirtelen megtetszett, hogy Ubuntu-alapú, felhasználóbarát, tetszetős felület, de aztán csak nem fejlődött olyan ütemben, mint a népszerűsége. Főleg disztróupgrade-nél szeretett megdögleni. Aztán elmúlt az újdonság varázsa, csak egy kevésen múlt, hogy nem lett végül tényleg a legnépszerűbb. Ezt sose látni előre, eleinte a Mint is egy kisebb disztróként indult, aztán milyen felkapott lett. Igaz nekik szerencséjük is volt, hogy az Ubuntu fénykorában sok felhasználót elűzött a Unity erőltetésével, ami Minték malmára hajtotta a vizet.
-
Frawly
veterán
Igen, meg lehet oldani, hogy a mostani primary partíció logikai legyen. Ehhez előbb mentsd el az egész partíciót lemezképként, majd töröld, hozd létre a logikai partíciót (a mérete szektorban és a típusa pontosan egyezzen), majd visszamásolod rá a lemezképet (dd vagy CloneZilla). Utána még arra kell figyelni, hogy a partíció UUID-t át kell írni a régi értékre (ezt is fel kell írni), mert az módosul alapból. Meg működőképes rendszernél vigyázni, hogy ha a /etc/fstabban valami ilyen /dev/sdx[szám] névvel van hivatkozva, akkor ott is módosításra lehet szükség. Egyébként meg ha nem éles környezetről van szó, nem a fő rendszeredről, akkor ez egy jó alkalom lenne, hogy ne csak partíciótípust válts, hanem partíciós táblatípust is, MBR-ről GPT-re (ha a lap UEFI-s), akkor lehet 128 partíciód, nem kell többé elsődleges meg logikai partíciókkal trükközni. Csak akkor az összes partíciód el kell menteni előtte lemezképbe, meg a PARTUUID-jét felírni (lsblk, blkid, fdisk megmondja). Vigyázat, a partíció UUID-je a PARTUUID, ami különbözik a fájlrendszer UUID-jétől, ami a „sima” (nem göcsörtös
) UUID. Egyedül az fdisk-nél mindegy, mert az az UUID alatt természetesen a PARTUUID-t érti, csak nem jelzi ezt így külön. Júbájgön megint jönni fog, hogy téríteni akar megint, ezért csak megemlítem, hogy a GPT ezért is jó.
A Solusnak nincs topikja, ahogy nézem. Szerintem felesleges neki nyitni, csak elaprózódnak a hozzászólások a sok topik között, aztán lényegében oda is csak ugyanazok mennének át hozzászólni, akik itt is jelen vannak. Ezért bőven elég lenne egy kezdő és egy haladó linuxos topik és kész, de ezzel a véleménnyel egyedül vagyok itt évek óta. Persze ha annyira akarsz neki nyitni egyet, nyiss, senki nem gátol meg benne, akár még értelme is lehet, ha egyre népszerűbb lesz. Ezt sose lehet tudni, annak idején az Elementary is egyre népszerűbb volt, most meg alig használja valaki, kérdés sem szokott róla előfordulni. Megfigyelésem szerint ezeknek a disztróra specializált topikoknak csak az lenne az előnye, hogy az összefoglalóban a tanácsok jobban disztróra szabhatók, meg a kérdezőnél látni lehet, hogy milyen disztrót használ, persze a verziószám és a grafikus felület (spin) miatt amúgy is ki kell térni rá.
-
Frawly
veterán
Igen, azt tudom, hogy kockázatos ajánlani kezdőnek, de legalább gyűrődik vele, és ki tudja, talán be is jön neki. Azért ajánlottam, mert egy elég nagy, népszerű disztró, van mögötte támogatás, és mégse Ubi-vonal. A Solus is egyre népszerűbb, dicsérik, screenshotokról, videókról tetszetős, de azt nem használtam soha, így meg nincs vele tapasztalatom, ami alapján az ismeretlenben tudnám bárkinek ajánlani. Szoktam írni, a Mint-tel sincs bajom, ha azt használt volna, akkor azt írtam volna, hogy maradjon annál lehetőleg. Elementary sem lenne nagy váltás az Ubuntu-vonalhoz képest. Más, kezdőnek is élhető alternatíva nem marad a legnépszerűbb top20 disztró között, ilyen TrueOS/FreeBSD, Arch, Antergos, Debian, CentOS, ReactOS, stb. jelöltektől eltekintek, mert vagy nem linuxok, vagy tényleg nem kezdőknek valók, vagy nem épp desktop frissességűek, vagy ezek keveréke. A top20-on kívül meg amúgy is a top20 klónjai, ősei, variánsai vannak (plusz Gentoo-vonal, meg spéci céldisztrók, mint CloneZilla, LibreELEC, stb.), meg ilyen lassabb-régebbi gépekre való kicsi disztrók, amiknek a használatára azon a laptopon úgyse lesz rászorulva. Ha minden nem annyira kezdőbarát alternatívát kizársz, ami marad, az nem sok.
Igazából ahogy tapasztalom, kezdőknél nem is annyira a disztró fontos, hanem a 1) grafikus felület és annak csili-vilisége, 2) szenvedés nélkül vigye az összes hardvert, 3) legyen elég csomag a tárolókban. Hiába ajánlasz egy újoncnak felhasználóbarát disztrót, ha nem tetszik neki a felülete, meg épp nem fogja alapból vinni valamelyik hardverét (és mivel kezdő, nem tudja hogyan kell életre kelteni), vagy sorra nem találja a programokat a tárolókban. Míg egy haladóbb disztró kapásból bejöhet neki, mert épp tetszetős a felülete, meg minden hardvert visz (amihez mák is kell ilyen disztróknál), és lesz kedve vállalni, ha valamit mégis hekkelni kell.
-
Frawly
veterán
válasz
ArthurShelby #60211 üzenetére
Ááá, nehogy azt hidd, a Win7 után mindegyik új Windows egyformán kiforratlan. Előbb-utóbb úgyse úszod majd meg a Win10-re átállást, ha windowsoszni akarsz.
Közben még egyszer elolvastam a kérdésed, és látom, hogy a 16-os Ubiban nem jött be a Unity, akkor valószínű a Gnome sem fog, ami ugyan jobb, meg talán kicsit témázhatóbb, de ahogy tálalják, lényegében 90%+ százalékban unitys hatású, kinézetű. De ha csak a grafikus felület nem tetszett, attól még maradhatsz Ubuntu-vonalom, Kubuntu, Xubuntu, vagy amelyik felület épp bejön. Ezeknél a gépigény is különbözik, nem olyan erőforrásigényesek.
Igazából nem nőtt meg a gépigénye, sőt, a Gnome-mal szerintem kicsit csökkent is, de a 25 GB szabad hely, 2 GB ram, 2 magos 2 GHz-es CPU már régen is elég minimum volt, igaz megy ennél kevesebbel, de tarkón lövés használni, olyan lassú lesz. Szerintem mindegy milyen OS-t használsz, ma már a min. 50 GB tárhely, 4 GB RAM, i3 szintje az abszolút minimum, hogy ha rendesen akarsz böngészni, meg meg mindenféle kódokes HD videókat nézni mindenféle magas felbontásban, 60 fps-en, meg nem csak pasziánszozni akarsz. Neked mindegy is, mert a laptopod bőven van olyan erős, hogy semelyik grafikus felület vagy disztró nem kottyan meg neki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Hollow Knight
- Linux kezdőknek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Path of Exile (ARPG)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Bitcoin topic
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Elemlámpa, zseblámpa
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Macbook White 13" unibody
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest