- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29324 üzenetére
Nem baj, az errors=remount-ro -t egészítsd ki így: errors=remount-ro,noatime
A végén maradjon szóköz a 0 előtt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29322 üzenetére
Olvastam a számtechesben, hogy kapar a vinyód. Van rá mód, hogy egy kicsit gyorsabb legyen.
sudo nano /etc/fstab
Felnyílik egy fekete ablakú szövegszerkesztő, keresd meg benne azt a sort, amiben ilyesmi van:
/dev/s... / ext4 defaults,... 0 2
vagyis a "/" root fájlrendszer csatolási sorát. Csak annyi dolgod van, hogy a defaults után odaírod a "noatime" szót egy vesszővel, majd CTRL + o és CTRL + x, aztán újraindítod a gépet, kb. így néz ki:
/dev/s... / ext4 defaults,...,noatime 0 2
Ha nem rontottad el, akkor egy kicsit gyorsabb lesz a boot, meg minden.
Továbbá még tedd fel a preload csomagot, ez egy adaptív előtöltő daemon.
sudo apt-get install preload -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29320 üzenetére
Az a téma nem Debianra készült, gondolom azért nem megy.
sudo apt-get install tango-icon-theme oxygen-icon-theme nuvola-icon-theme moblin-icon-theme human-icon-theme
Így elvileg lesz egy csomó választható ikon témád. Rendszer témát most passzolom, szerintem oda is úgy lehet letölteni, mint ahogy az ikonokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29314 üzenetére
Tévedtem, Pantheon desktop, nem Gnome3.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29303 üzenetére
Az lxappearance csomagot telepítsd fel, az a témaválasztó lxde-re. Azt nem tudom hogy alapból is tartalmaz-e témákat, de innen már el lehet indulni.
sudo apt-get install lxappearance
A képen egyébként egy Gnome3-as disztró van, valami cairo bar jellegű dologgal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29274 üzenetére
Még ezt tudom mondani, egy másik lehetőség a skype telepítésére: [http://community.skype.com/t5/Linux/Skype-is-aborted-on-Debian-32-bit/td-p/3559081]
Számomra kicsit tömören írja a gyerek, valaki kifejti majd neked hogy miként csinálta a symlinket. Nem bonyolult, csak nem tudom összefoglalni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29267 üzenetére
Még azt próbáld ki, hogy nyiss egy üres terminált, és töröld a skype mappáját, pár embernek megoldotta ez.
rm -rf .Skype/
Biztos ami biztos, mehet egy restart mielőtt újra indítod a skypeot.
Bob.zxr: lemaradtál róla, hogy már LXDE-s Debián fut. Továbbá véleményem szerint a Manjaro inkább rolling, mint half rolling. Ha az half rolling, akkor a Chakra mi?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29261 üzenetére
Olyan hangkártyád van, amihez kellő firmware-t licenszelési okból kivették régebben a kernelből. Kicsit hosszú, de nem túl bonyolult beszerezni a kellő firmware-t: https://wiki.debian.org/snd-maestro3
Ez viszont lehet, hogy csak a Debian vonalat érinti. Van még pár másik ág, ahol másik kernel van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29253 üzenetére
Az magyarázat, mert a Skyphoz kell működő hang. Milyen gép is ez pontosan? Jó lenne egy lspci parancsot kiadni a terminálban, akkor látszódna mi van a hangkártyával.
Meg ezt is add ki: aplay --list-devices
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29247 üzenetére
Egy csomó ember járt úgy, ahogy te, aborteddel leáll a Skype. Az már világos, hogy nem nálad van a hiba, hanem a Skypeban.
Egy korábbi Debianos workaround volt, hogy fel kellett rakni a pulseaudio hangrendszert. Nem tudom hogy alapból megvan-e a wheezyben, egy próbát megér:
sudo apt-get install pulseaudio
Ha felrak valamit, akkor indítsd újra, és nézd meg mi változott. Ha nem rak fel semmi újat, akkor kifogytam az ötletekből.
Még azt megpróbálhatod, hogy Debian helyett Ubuntu alatt nézed meg. Pontosabban Lubuntu alatt. Ott frissebb kernel meg csomagok vannak, lehet csak ennyi a gondja neki mert kernel verzióval kapcsolatban is olvastam "aborted" problémát a Skypenál. A felület ugyanaz lesz, mint most Debianon, a terminálos parancsok is azonosak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29245 üzenetére
De nem terminálból kellene indítanod, mert ez egy grafikus program. Mi történik, ha az ikonjával indítod el?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29231 üzenetére
szerk:
Akkor izlés kérdése. Onnan pl. az LXDE-s teljesen jó gyenge gépre, olyan XP jellegű a felülete. Vagyis innen szedd le: http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/current-live/i386/iso-hybrid/debian-live-7.6.0-i386-lxde-desktop+nonfree.iso
Ez egy live image, telepítés előtt ki is tudod próbálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29228 üzenetére
Esetleg nézd meg a rendes Debian telepítő nem PAE-s változatát, ez olyan mint amit most használsz (úgy emlékszem neked kellett PAE mentes telepítő) csak sokkal kezdő barátabb a grafikus felülete, pl. itt ha telepítesz egy programot, az be fog kerülni a listába magától, meg ikonok is menne elvileg. http://sourceforge.net/projects/debianmate/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29224 üzenetére
Ebből az látszik, hogy a pendriveodon nincs betölthető rendszer. Lehet hogy volt korábban, de most nincs rajta vagy meghalt a pen.
Bár hogy mi az a ploplinux cd, arról gőzöm sincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29220 üzenetére
Akkor rakd újra a Crunchbaget, és csináld a wiki szerint a skypeot. Menni fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sepsi0 #29208 üzenetére
Mint Windows alatt, meg fogod érezni a ha elfogyott a memória. De filmezéssel és böngészéssel az 1GB-t se igen fogod túllépni, nem hogy 8-at. Szóval nyugodtan telepíthetsz swap nélkül.
A ram használatot meg pont ugyanúgy tudod nézni, mint Win alatt a feladatkezelőben.szerk: lemaradtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29203 üzenetére
Megnéztem, a Skype sem az. Pont úgy működik, ahogy írtam.
Ez történt: http://pastebin.com/NzFRgP1i
Neked valószínűleg a gdebi-s telepítés okozott gondot. Tippem az, hogy ezt kellene végig csinálnod:
sudo apt-get -f install
A felmerült kérdésekre válaszolj igennel, ha vannak. Írd be a "run program"-ba, hogy skype. Ha elindul oké, ha nem, akkor haladj tovább:sudo apt-get purge remove skype
sudo dpkg -i skype-install.deb
sudo apt-get -f installEz után ha beírod a "run program"-ba a skype szót, el fog indulni.
Mindezek után pedig hogy rendben is legyen a rendszer:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgradeTovábbá így tudsz egy programot magától elindítani openbox alatt:
Jobb gomb -> Settings -> Openbox -> Edit autostart
A megnyílt fájl legaljára meg odaírod amit szeretnél, pl.:
cairo-dock &
skype &
és elmented a fájlt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29201 üzenetére
Bitch please.
Egyszerűbb a helyzet a cairo dockal.
Jobb gomb az egéren -> System -> Synaptic package manager
Ott megnyílik egy ablak, rányomsz a frissítésre. A keresőre kattintasz, beírod hogy cairo-dock. A legelső találatot ami cairo-dock lesz, azt kijelölöd telepítésre. Kb. 132 egyéb csomagot is fel fog telepíteni, engedd neki és nyomd meg az alkamaz gombot. Ha végzett, zárd be.
Jobb gomb, run program. Oda írd be, hogy cairo-dock és üss entert. A felugró kérdést válaszold meg igennel és máris előjött a cairo dock.
Persze restart után nem fog magától elindulni, majd megnézem azt hol kell beállítani. A skypot is még kitalálom hogy kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29197 üzenetére
Feldobom egy virtualboxba nálam, aztán megnézem ezeket neked.
Az /etc/sources.list fájlban az ftp.us.de....-es dolgokat kell átírni. Magyarnál ilyen sorokra:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian stable main contrib non-free
Nyilván ezt a fájlt is csak megfelelő jogokkal lehet szerkeszteni, aztán kell egy sudo apt-get update.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29195 üzenetére
Debian, és a rá épülő dolgok nem feltétlen kezdőknek készültek. Ez azt jelenti, hogy az alap Linuxos dolgokkal mint pl. sudo és a jogosultosok érdemes tisztában lenni, vagy utána nézni. Egy jó kezdet itt pl. a téma összefoglaló elolvasása.
Most akkor felment végül a cairo?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29192 üzenetére
Azért szenvedsz, mert nem néztél utána az alapoknak. Azért nem lehet zárolni, mert nem adtál neki engedélyeket hozzá. Ezért van ott a sudo minden apt-get parancs előtt.
A cairo letöltése meg azért nem jött össze, mert nem érte el az amerikai szervert. Célszerű lett volna helyileg hozzánk közelibb szervert választanod a telepítésre, hazánkban is van vagy 10. Gondolom a telepítő felkínálta őket, az alap Debian telepítő is így csinálja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #29187 üzenetére
Ezt spec én sem tudtam, KDE-n be tudok illeszteni egérrel a jobb gombos menüből. Azt hiszem lxde-n is.
westcoastog: telepítés közben mit írt, újratelepítés?
Kellene egy
sudo apt-get purge remove skype
ez kiszedi az összes telepített skypeot és azok minden cuccát, majd kiadni a dpkg-s parancsot és az alatta lévőt újra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29184 üzenetére
Nem az volt, hogy -O helyett mindig -0 -t írtál be?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29180 üzenetére
Sigh.
3 sort kellett volna pontosan bemásolnod mindössze, és már tegnap lett volna működő Skypeod. Most hogy mit csináltál, azt nem tudom de a jelek szerint nem lett jó.
Vagyis copy pészteld ezt:
wget -O skype-install.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-deb
sudo apt-get -f installTovábbá a cairo elvileg csak ennyi:
sudo apt-get install cairo-dock -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29162 üzenetére
Pedig az mindenhol O-nak tűnik.
Mondtam, hogy csak másold ki. Gondoltam kopy pészteled mint a Pali.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29160 üzenetére
OMG! Vagy 0MG?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29143 üzenetére
Akkor először tegyünk rendet:
rm getskype-linux.de
rm getskype-linux.debMajd módosítva az előzőt:
sudo dpkg -i getskype-linux.deb
sudo apt-get -f install -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29141 üzenetére
Nem. Csak írd be hogy ls és üss egy entert. De lehet dir is a parancs, ha jobban tetszik. Ezek megvannak egyébként a téma összefoglalóban
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29138 üzenetére
Add ki azt az ls parancsot és tedd be a képet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29133 üzenetére
Úgy nézem csak nem olyan néven mentette le, ahogy a wikiben szerepel.
sudo dpkg -i getskype-linux.deb.1
sudo apt-get -f installEgyébként az ls paranccsal ki tudod listáztatni, hogy mi van az adott könyvtárban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29131 üzenetére
Na most akkor még egyszer.
Pontosan másold ki ezeket és írd be újra egyenként:
sudo apt-get -f install -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29129 üzenetére
Én nem látom a sudo dpkg -i ... sort, vagyis csak letöltötted, de nem telepítetted fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29127 üzenetére
Mint írtam, a root felhasználó jelszava kell oda, mivel gyak. átváltasz rá. Azt meg gondolom megadtad telepítésnél. Ha nem, akkor mennie kell a sudo-nak a saját jelszavaddal.
Szerk: akkor maradj a sudo-nál. A wget-hez meg pont nem kell sudo.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29125 üzenetére
Igen, telepítés után futtatható terminálból (is). Ott akkor szokás futtatni valamit, ha hibakeresési információkra vagyunk kíváncsiak.Vagyis a többi program között ott lesz a Skype a gui-n, elsődlegesen onnan kellene indítani.
Pontosan nem tudom mit használsz, így azt sem hogy miként lehet ikont kitenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29123 üzenetére
Nem is tűnt fel, miként írtad be.
Ha van sudo beállítva, akkor:
sudo apt-get -f installHa nem vagy tagja a sudo csoportnak, esetleg a sudo csomag sincs telepítve, akkor:
su -
írd be a root jelszót
apt-get install sudo
sudo adduser teuserneved sudomajd egy kijelentkezés - bejelentkezés / újraindítás és a fenti móka.
Vagy még csinálhatod teljesen rootként, ekkor:
su -
root jelszót be,
dpkg -i skype-install.deb
apt-get -f install
exitKezdők számára javasolt a sudo-s megoldás, mert úgy nem kap minden emelt jogosultságokat, gondolok itt elírt parancsra, stb.
Majd írd meg, hogy működik-e a pidgin plugin. Mintha korábban kivették volna a Skype kompatibilitást a Pidginből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29119 üzenetére
Pedig igen, megtörtént. Linux terminálban ha nem látsz semmi kimenetet egy parancsról, az azt jelenti, hogy lefutott gond nélkül. A wget jelen esetben letöltötte a kellő csomagot gond nélkül, add ki a következő parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29114 üzenetére
Debian alapú disztó, nem inkább így kellene csinálni a Skype telepítését? https://wiki.debian.org/skype
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #29080 üzenetére
Az x86_64 az más néven az AMD64, vagyis az x86 architektúra 64 bites kiterjesztését jelenti, tehát nem tartalmaz 32 bites módot. Chakrát csak 64 bites gépen tudod használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29023 üzenetére
Az a proci nem tud PAE-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #29016 üzenetére
Debianra is rakhatsz KDE-t, vagy egyből azzal telepítheted.
Igaz hogy annyira nem lesz jó mint egy rendes KDE-s disztró meg a verziója is régebbi és még a nyelvi fájlal is kézzel kell tökölni, de megoldható.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #28982 üzenetére
Arra értettem, hogy pl. az ifconfig eddig minden disztrón élből ment, de Debian alatt csak /sbin/ifconfig parancsot kiadva találja meg a rendszer, és ilyen pl. a gyakran kellő lsusb is.
lionhearted: azt hiszem a sudo csomag sincs alaból telepítve, felrakása után meg hozzá kell adni a usert a sudo csoporthoz, meg kell egy relog is hogy működjön.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #28976 üzenetére
Azt írtam, hogy ilyen problémát nem, nem pedig azt hogy probléma mentes más disztrók frissítése.
Chakránál ez úgy van megoldva, hogy a GUI-s szoftvere kezelő / frissítő csak egy frontend a termiálhoz, így az esetleges üzenetek is ott jelennek meg (nagyjából csak függőségi, lecserélési kérdések, mikor módosul valami a repókban). Szerintem ez így jó megoldás, nem feltétlen kell mindent totál kidrótozni a GUI-ra.
Ubuntunál egyébként csináltam sokszor frissítést, de a 8.04 .. 10.04-ig a grafikus frissítéssel nem volt gond. Valami utána romlott el, vagy változott meg.
fradi81: hehe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #28974 üzenetére
Én sem mondtam, hogy így marad. De szerintem te sem láttál másik disztrót, aminek ilyen problémát okoz egy frissítés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #28972 üzenetére
Nem mondod. És azt láttad, hogy kockák vannak a betűk helyett?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #28968 üzenetére
No, egy szép példája annak, hogy miért is nem szoktam Ubuntut javasolni...
Egyik ismerősöm gépén a 10.04 lts -> 12.04 lts-re frissítésénél voltak ugyanilyen kockás hibaüzik (meg másnál is a google alapján), jobb híján ütöttem entert, aztán ment tovább. A frissítés után nem volt gond de hogy mi volt a gondja, az már sosem derül ki.
A képed alapján ezt a hibát újabb 2 év alatt sem tudták megoldani, sőt még rosszabb is lett. o.O
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #28965 üzenetére
Add ki a hiányzó parancsot úgy, hogy /sbin legyen elé írva. Az okot ne kérdezd, de pl. az ifconfig meg az lsusb is így működik Debianon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
herdsman12 #28914 üzenetére
Erre az eee-re már erősebb disztró is mehet, nézd meg mire jutottam az ugyanilyen procival szerelt, de csak 1GB ramos és sima vinyós gépen: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mai hőstett is megvolt, Win7 x86 cserélése egy Atom N270 (1GB ram)-es gépen Lxde-s Debian7-re. Eredménye 5-600MB üresjárati ram használat helyett 80MB, és folyamatosak a Youtube videók. Win7 alatt a Chrome rögtön benyelt 3-400 MB ramot, a gép meg beállt mint a cövek.
Ezzel kapcsolatban, ki tudja hogyan lehet lezárni az LXDE felületet mondjuk úgy, mint a KDE-t? Gyerekeké lesz a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28882 üzenetére
Igen, de azért nem megy a zárt driverrel, mert csak HD5xxx szériától vannak támogatva a mainline driverben. Azon a kártyán csak olyan disztróval lenne zárt drivered, aminek a Xorg verziója megállt az 1.12-nél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gery2123 #28879 üzenetére
Ez csak a nyílt driverre vonatkozik, nem? A zárt drivernél korábban is ment az energia gazdálkodás, a nyíltnál meg nemrég került be egy csomó dolog ezzel kapcsolatban az AMD-től.
A zárt meg szerencsére kinőtte a gyerekbetegségeit, mióta már rendesen megy a CCC, meg nem felejti el pl. a scaling a beállításokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #28847 üzenetére
Mi volt a hibaüzi? Gyere át vele a Chakra topicba.
Most lehet elég, ha kiadsz egy sudo update-grub parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28831 üzenetére
A driverek közötti váltást egyik disztrón sem annyira könnyű megcsinálni, de a lehetőség mindkét disztrónál megvan. Mintnél nem tudom hogy van, de Chakránál legalább már a live rendszernél ki lehet próbálni mindkét drivert, melyikkel hogy megy a vga.
Mintnél most mi van? Örökölték az Ubuntutól a gombnyomásos driver aktiválást? Azzal voltak gondjaim, pl. az aktiválás után nem működött a driver.Most utoljára tényleg volt egy kis gebasz a frissítésnél, de megoldották hamar. Pont belefutottál, de ha egy nappal később frissítesz, már nem került volna elő a probléma. Minden estre nem okozott semmi komolyabb gondot. Régebbi Mintnél pl. jártam úgy, hogy frissítés után kernel paniccal indult és vége lett mint a Twin Peaksnek
.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #28816 üzenetére
Inkább a felület kérdése hogy mi jön be neked jobban, meg hogy bejön-e a Mintes frissítési modell (újratelepítés javasolt a frissítés helyett, mikor jön új verzió), vagy inkább a Chakrás telepítsd egyszer, frissítsd folyamatosan.
Kb. 2 éve használom a Chakrát több helyen is, nem volt semmi stabilitási gondja ez idő alatt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #28811 üzenetére
Akkor service, vagy tudom is én.
Apám Xperia SP-jén gyári rom fut csak rootoltuk, aztán sokkal gördülékenyebb lett miután kivettem az autostartból pl. a Sony cég mindenféle közösségi vackát, amiket úgy sem indít el senki.
Ugyanezek a dolgok minden eddigi Androidos telónknál érezhető változásokat hoztak (ált. mindig olcsóbb telóink voltak, amiken megérzed hogy mi a szitu) a használhatóság, reszponzivitás terén.
Na de ennyit a droidról. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
CWM romokban van olyan opció, hogy Zram vagy mi tömöríti a ram tartalmát, persze a cpu kihasználtság valamekkora növelésével.
teleahocipöm: *buntu vonal helyett próbálj meg egy Debiant. Kicsit többet kell kézzel beállítani, de a végeredmény egész más lesz. Itt tudod letölteni az Lxde-s live telepítőt: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nestor16 #28777 üzenetére
Egyszer kipróbálnám a "noatime" opciót hozzáadni az érintett partíciókhoz az fstabban, amikről dolgoznak ezek a progik, úgy egy picit gyorsabb lesz az elérése a fájloknak, meg mindennek. Szerintem ilyen bajod van, hogy túl sok cucchoz akarnak hozzáférni egyszerre, a vinyó meg nem bírja szusszal. Milyen gépről meg vinyóról van szó?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, az nem erre való és lassú is lenne. Ezek a lehetőségeid:
-felraksz egy másik romot, amiben kevesebb a háttérben futó szemét, pl. Cyanogenmod cuccok.
-kézzel (root kell hozzá) kigyomlálod a felesleges dolgokat, pl facebook meg egyéb gyári vackok
-veszel másik telefontHogy mik futnak, azt látod pl. az ES task managerrel. Ha rootolt a telefonod, akkor le is tudod vele tiltani a neked nem kellő automatikusan induló progikat.
Ez viszont innentől androidos téma.
Nestor16: vinyód rendben van? Nálam Debianon és Chakrán nem akadnak be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28699 üzenetére
Ami biztosan megy Linux alatt, az az adb shell. Amit azon keresztül csinálnak, az megoldható. Most hogy pl. adott telefon bootloaderének nyitásához, vagy a kernel cseréjéhez mi kell, az kérdés. Az a jó ha a telefonra fel van tolva a cwm, és onnan kb. mindent abból lehet csinálni.
Keeperv85: Lehet csak túl képzettek vagyunk az XDA szintjéhez.
Legjobb az volt mikor kernelt kellett cserélnem, a tisztelt alkotó meg átirányított egy oldalra, ahol legalább 68 különböző verzió volt kint, semmi információval arról, hogy az adott telefon széria 6 tagjából egyáltalán melyikre készült.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28689 üzenetére
Live CD alól 2 perc alatt újra tudod rakni a grubot Windows telepítés után, csak kövesd a lépéseket, amiket a gyakori linuxos kérdések c. cikkbe írattam bele.
Amúgy az XDA-s leírásokkal a tököm tele van. Nem egy telefont csináltam már meg, kerneleket cserélgetek stb., de olyan rossz, igénytelen leírásokat csak ott tudnak összehozni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28685 üzenetére
XDA-n keress megoldást rá, ma már viszonylag gyakori, hogy a rom cseréhez v. kernel feloldáshoz kellő progit Linux alá is megcsinálják, pl. valamilyen java-s program keretében. De persze még sok van, ami .BAT fájl formájában létezik, szal lehet kell egy wines kolléga. Valszeg az sem jó erre, ha átadod az USB-s eszközt egy Virtualbox alatt futó Windowsnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28512 üzenetére
Kezdj el MineCraftozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28493 üzenetére
Xrandr-nek van grafikus frontendje, nem is egy elvileg. Azt hiszem Arandr a neve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28483 üzenetére
A pendrive alapja egy flash memóriachip, aminek csakúgy mint az SSD-ben lévőknek fix az írási olvasási száma, ezektől a műveletektől fáradnak a cellák. Ha nincs hagyományos vinyó a gépben, akkor jobb és gyorsabb megoldás szerintem VirtualBox alatt futtatni egy disztrót, mint penről.
A KDE meg egy komplett asztali környezet (minden grafikus elemével együtt), egy csomó beépített programmal. Kinézetre hasonló a felépítése a Win7-ig megszokott asztahoz, de nagyfokú átalakításra is lehetőséget ad, ami Windows téren sosem volt meg. Ha megnézed a Chakrás blogomat, az ott látott környezet KDE. A másik meg pl. ilyen: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28481 üzenetére
Állandó használatra nem javasolnám, mert a pendrive írási és olvasási képessége véges, szal ha szeretnél Linuxozni, akkor tedd fel a gépre. Persze lehet használni penről is egy jó darabig.
Nyilván fontos a sebesség, de egy normális USB2-es penről is tök hamar bebootol bármelyik disztró. Nyilván USB3-as pen jobb erre a célra, még akkor is ha csak USB2 foglalat van a gépen, ott is érezhetően gyorsabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28479 üzenetére
Akkor szerintem mindenképpen egy KDE-s disztró javasolt, ilyenre példa a blogomban a Chakra. Vagy még pl. a Cinnamon felületű disztrók, pl. a Cinnamon felületű Mint.
Ha ezt a kettőt megpróbálod Virtualboxban, akkor a Mint legyen az első. (ennek csak egy particionálási oka van, de az csak a Virtualboxot érinti) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28477 üzenetére
Amit leírtál, az szubjektív. Nem tudhatom számodra mi az intuitív.
Találkoztam már tetszetős felületű (openbox) disztróval is, ami még fasza effekteket is tolt, miközben megállt ~50-60MB ram használatnál kompletten. A magam részéről én KDE-s dolgokat szeretem, ilyesmit szívesen ajánlok.
Milyen erős gépre menne?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28474 üzenetére
Töltsd le az oracle virtualboxot, hozz létre egy Linuxos virtuális gépet és próbálj ki párat a distrowatch.com első 20 találatából, ízlés szerint.
Ha megtetszik valamelyik, akkor később mehet a rendes telepítés is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28423 üzenetére
Azt nem ismerem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28421 üzenetére
Mikor elkészül egy Debian főverzió, akkor már el van döntve, hogy milyen főbb csomag verziókat használnak benne és maradnak is annál. Pl. kernelből a 3.2-es van rajta, időnként jön rá ugyan update, de a főverzió marad 3.2, majd a következő Debian főverzió kap újabb kernelt. Hasonló megoldás van a xorg, a driverek meg a DE-k terén is.
Ez a hozzáállás többnyire segíti a stabilitást (beton stabilitást), de ugyanakkor régi csomagverziókat is eredményez. Ezek egy részén lehet segíteni pl. a debian backportsból történő telepítéssel, de az nem kernel és driver frissítésre van.
Ha valami funkció nem érhető el az adott driver verzióban, akkor másik disztrót érdemes használni, a Debian testin / unstable ágának használatát nem javaslom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28419 üzenetére
Hehe. De ha friss Catalyst verzió kell, arra nem a Debian a megfelelő disztró. Most is kb. 1 éves verzió van benne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28412 üzenetére
A Debian wikiben levo lepesek vegrehajtasa.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
guftabi96 #28277 üzenetére
Nem ismerem pontosan a mostani Mintek igényeit, de csináld azt amit a kimondhatatlan nevű (ubyegon2) kolléga írt, hogy a Mate verziót tedd fel. Ha esetleg az is sok lenne, akkor még ott vannak az LXDE-s disztrók. No meg persze még az LXDE szint alá is le lehet menni erőforrás igények terén, de az már a mit használjak a P3-on 128MB ram mellett kategória.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28272 üzenetére
Nem, mivel a Synaptic nem pacman frontend. Ahogy az Octopi sem apt-os.
Ellenben a kolléga kérdése inkább arra vonatkozott, hogy futhat-e. Nos igen, arch vonalon kb. mindegyik DE-n fut az Octopi, max leszed pár qt libet.guftabi96: meg lehet próbálni. Ha lassúnak éreznéd, akkor vannak kisebb igényű disztrók is.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28262 üzenetére
Megvolt a telepítés minden lépése, beleértve az aticonfig --initial parancs kiadását is?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3136, 95% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest