- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
válasz
sh4d0w #16812 üzenetére
Nem tudom, nekem 3 féle gépen van eddig tapasztalatom, 2 AMD, AMD APU-val ,vagy VGA-val és egy Inteles laptoppal, ami mondjuk elég öreg. Az inteles gépen semmit nem csináltam és ment minden rendesen, a többi gépen sokat szórakoztam. Ez lehet most pont véletlen egybeesés... Egyébként én akartam MAC OS X-t is feltenni tényleg csak a gyakorlásért, megnézni, kicsit használni és ott például csak nvidia-intel páros jöhet szóba.
Remélem nincs igazam és csak rosszak a tapasztalataim, de a tény az, hogy egyik gyártó se töri magát ilyen téren..
-
McSzaby
őstag
válasz
ViZion #16808 üzenetére
Igen, de amikor egy AMD -ami a világ minimum 2. legnagyobb ilyen célú informatikai cége- követ el ilyen hibát... na az szánalmas..
Pedig én szeretem az AMD procimat is meg a kis brazost is, sőt az Ati karimat is szeretem, de mióta átvette az AMD azóta sorra bugosak a driverek... Főleg az asztali vga-mon..
-
McSzaby
őstag
válasz
sh4d0w #16805 üzenetére
Yeah, me too. Pluszba még az a durva, hogy 5.1-ről sztereóra áll át, vagy fordítva...
Egyébként igaz, hogy a gyártók rontják a Linuxok értékét... nem hiszem el, hogy olyan borzasztóan nagy költségbe kerülne ez nekik. Én is csak ezért fogok következőre nVidia-Intel párost venni...
-
McSzaby
őstag
Fú, emberek... nekiláttam win servert tanulni/gyakorolni, de ez százszor bonyolultabb,mint a Linux... Nem is értem miért vannak emberek, akik félnek linuxtól.
-
McSzaby
őstag
válasz
Nowhereman #16788 üzenetére
Ez csodálatos. Majd meglesem maybe.
-
McSzaby
őstag
Azt hogy tudom megcsinálni, hogy egy bizonyos felhasználó ftp hozzáférése adott esetben ne a /home könyvtárára mutasson, hanem egy teljesen más könyvtárra?
Proftpd-vel dolgozom.
-
McSzaby
őstag
A nagyon kezdő linuxosoknak ajánlom egyébként a Mageia2-t, mert tuti kis Linux szerintem. Itt egy cikk róla. Mageia2
(Bocs, hogy most így nagy kirohanásban osztom meg veletek...
)
-
McSzaby
őstag
válasz
lionhearted #16688 üzenetére
Az iptables-sel nincs gondom, csak gondoltam hátha hozzá tudtok még tenni valami okosat, hogy mi lehetne még benne.
DNS szervert még meglátom, mert simán tovább lőhetem a routerre meg a 8.8.8.8-ra.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy egy forgalom irányító/szűrő szervert csinálnék. (Első körben csak gyakorlás) A következő lenne a kérdésem: Szerintetek mi kell egy ilyen szerver kialakításához, hogy igazán jó legyen? A következőkre gondoltam Én: DHCP,iptables,shorewall,dns,proxy.
Odáig eljutottam, hogy forwardoltam a sysctl.conf-ban az ipv4-t, illetve kész a dhcp szerver. Szerintetek mit kéne még csinálni? Illetve ha a dhcp-t más hálózatra helyezem, mint a routerem által kezelt hálózat címe, akkor ugye nem lehet gond a "dupla dhcp-vel"?
Tulajdonképp bejön a net-> router a routerben lenne a wifi és a testvérem gépe, hogy őt ne akadályozza a gyakorlásom. routerből -> szerver->switch-> többi gép/gépem stb.
-
McSzaby
őstag
válasz
kiskaktusz #16573 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy sokkal gyorsabban merül nálam. Szerintem az az oka, hogy a laposok win-re vannak optimalizálva. Arra vannak Energy Saver progik és ezeket lehet tudtunk nélkül telepíti fel a Win, vagy a Win driver.. A linux nálam nem vesz vissza a prociból ha leveszem a töltőről, max. a kijelző vesz vissza..
-
McSzaby
őstag
válasz
lionhearted #16544 üzenetére
Jah, áhá, így már értek mindent.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Egy újabb hülye kérdéssel jövök, amit nem igazán értek. Ugye a legtöbb embernél megtalálható egy router SPI tűzfallal. Úgy működik, hogy - elvileg - ami nincs átengedve azt blokkolja szépen. Kézzel be lehet állítani a forwardolást, stb.. iptables-nél tulajdonképp ugyan ezt csináljuk. Beállítjuk a portokat, mit tiltson, mit engedjen át. Akkor miért van az, hogy egy SPI tűzfal simán átenged bizonyos portokat, ha nincs uPnp beállítva? Mondok egy ostoba példát: Samba-t simán átengedi a router, de egy iptables-ben külön kell beállítani.
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16498 üzenetére
Én nagyon elégedett vagyok a Chakra-val, de a Mageia szerintem borzasztóan jó és egyszerű kezelni. Szimplán azért nem azt raktam fel a kis serveremre, mert abban kevés segítséget tudok kérni itt PH-n, mert nagyon kevesen használják. Talán nem is nagyon olvastam olyan embert itt, aki azt használná rajtam kívül.
Baromi jó a csomagkezelése, egyszerű, letöltöm a prgot, rákattintok és már fel is rakta. Ha vannak függőségek, akkor azokat kell lekezelni. Jó kis linux a Mageia annak, aki winről jön át
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Két nagyon alap kérdésem lenne, amit azért illene tudnom, de mégse... Miként tudom megoldani azt, hogy egy felhasználó ne kapjon shellt, ne tudja használni a parancssort, de mégis a szolgáltatásokat tudja. Gondolok itt FTP-re,samba-ra stb..
Illetve a másik kérdés, ami kicsit összetettebb:
Milyen paranccsal iratom ki a rendszerben lévő felhasználókat, mármint az összeset, aki akár home-mal akár anélkül benne vannak a rendszerben. Ugyan ezt hogy tudom megtenni csoportok esetén? -
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16321 üzenetére
Hát brazosom nem is hiszem, hogy elég mondjuk egy fifa 13-hoz, mással meg nem is játszok.
Arra meg itt van a Win a másik gépen.
Egyébként a Debiben ebből a szempontból teljesen igazad van, internetezésre, zenehallgatásra ilyenekre tényleg tökéletes, de mondjuk ha már komolyabb kép- videószerkesztést akarunk, vagy full hd-t lejátszani, vagy hasonlók,akkor arra azért jobb egy másik disztró.
Viszont ettől függetlenül Long Live Debian,mert én imádom!
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Ha vennék még egy ugyanolyan vinyót a gépembe,mint amilyen a rendszer vinyó, akkor újratelepítés nélkül összetudnám hozni őket raidbe?
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16268 üzenetére
Nekem az xfce-s Ubuntukon (Xubuntu,Mythbuntu) sokszor az a probléma jött elő, hogy egy idő nem engedett be a grafikus felületre. Csak úgy engedett be egy időben, hogyha csináltam egy másik usert is. Később megtaláltam egy külföldi fórumon, hogy miként lehet a root jelszót resetelni és ezt kellett csinálni 2 naponta..
-
McSzaby
őstag
válasz
lionhearted #16173 üzenetére
Csak az Ubuntu származékoknak..
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16151 üzenetére
Xubuntu.
Ezeket találtam a kiadott parancsra:
apt-cache search vaapi
gstreamer0.10-vaapi - VA-API plugins for GStreamer
gstreamer0.10-vaapi-doc - GStreamer VA-API documentation and manuals
i965-va-driver - VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics family
i965-va-driver-dbg - VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics family (debug symbols)
libgstreamer-vaapi0.10 - GStreamer libraries from the "vaapi" set
libgstreamer-vaapi0.10-dev - GStreamer development files for libraries from the "vaapi" set
libva-intel-vaapi-driver - VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics family (transitional package)
libva-intel-vaapi-driver-dbg - VAAPI driver for Intel G45 & HD Graphics family (transitional package)libva-ra nem dobott ki semmit.
Szerk.: apt-get update után kiadott egy libva-dev csomagot.
-
McSzaby
őstag
De,de csak feljebb azt beszéltük, hogy az asztalim se vitte, amiben hd 2600 pro van. De felraktam az fglrx-t grafikus felületen, ahogy felkínálta és semmi sem változott. A külső driver,amit letöltöttem az meg .run kiterjesztés volt.
I don't understand this. Mások felrakják a linuxot meg egy vlc-t és megy. Én felraktam az fglrx-t is, de úgysem volt lényegi változás. Annyi, hogy catalyston keresztül tudok beállításokat végezni.
-
McSzaby
őstag
De egyébként brutális mennyire rosszba van az AMD minden Linukkkkszal.. Az asztali gépemen is X2/Ati van és arra se találtam semmit jót a Mageia-n kívül. Mondjuk a Mageia utána úgy játszotta le a videókat,mint a win még soha. Majd kutatok,keresek és hátha találok valami megoldást arra, hogy ne keljen 30. alkalommal is újratelepíteni a (több) kis linuxomat, mert most ettől a kisebb bibitől eltekintve sikerült életre bírni a Samba-t is, van ftp,torrent minden. Szal most jól működik csak a full hd marad el...
-
McSzaby
őstag
válasz
MacCaine #16128 üzenetére
Azért nem tudtam, mert úgy van a program, hogy verzióra lebontva készíti a bootolható pendrive-t és nem mindig jön ki a megfelelő verzió és kettővel, vagy még többel régebbit meg nem akartam felrakni. Mondjuk Suse-nél a régebbit se engedte.. De most visszaraktam a Xubuntut. Most működik minden csak a HD filmek húzzák le... 6-7 mbps felet csókolom van neki...
-
McSzaby
őstag
Ebben igazad van, ez teljesen korrekt, de ott a hiba, hogy pár alap dolgot azért tudok plussz szeretnék gyakorolni is. Pl.: Samba-t teljesen értem,tudom,ismerem, de mégsem működött Ubuntu alól. Ez itt a baj, hogy funckió,ami kéne nincs meg az Openelec-ben, ahogy nézem...
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16109 üzenetére
There was a problem initializing Catalyst Control Center Linux edition. It could be caused by the following.
No ATI graphics driver is installed, or the ATI driver is not functioning properly.
Please install the ATI driver appropriate for you ATI hardware, or configure using aticonfig.Ezt kaptam vissza és hang sincs most a gépemen
-
McSzaby
őstag
Ubuntu-n annyira nem volt gond a full hd-val. Inkább az egyebekkel. Debian alatt egyébként, hogy tolok fel bármilyen drivert? Akár fglrx-t?
-
-
McSzaby
őstag
HTPC és tulajdonképp némi szerver funkció. (FTP,SAMBA,SSH,Torrent, stb. meg lehet később tűzfal,iptables,dhcp, ilyesmi.) Eddig a xubuntu vitte a hd filmeket, de ott meg valami csúcs gebasz volt és a samba nem működött. Mint-n úgyszint. Feljebb olvasható, hogy minden megpróbáltam mégsem tudott a win csatlakozni hozzá. Winhez tudtam én csatlakozni, de a win ide nem...
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16095 üzenetére
Most felfedeztem, hogy Debianra is van KDE. Ez eddig nekem új volt. Bepróbálom ezt, már egy rakat linuxot telepítettem, de a kis brazosnak eddig egyik se tetszett. A gond az,hogy usb-ről tudok telepíteni és egy program segítségével csinálom. Reméljük ez végre vinni fog mindent,ami kell nekem.
-
McSzaby
őstag
-
McSzaby
őstag
.run kiterjesztéssel mit kell kezdenem?
Ezt tudtam letölteni driverként.
-
McSzaby
őstag
válasz
kiskaktusz #16079 üzenetére
Megnézzük!
Amúgy millió linuxot kipróbáltam már, de eddig a Mageia jött be a legjobban. Szóval lehet az fog zötyögni, ha már minden ubuntu és deb. alapú disztró csődöt mond.
-
McSzaby
őstag
Megpróbáltam mindenhogy és sehogy se ment... Na mindegy... Újrahúztam az egészet és Mythbuntut raktam fel helyette. Itt meg hang nincs... ejj-ejj,,,
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #16050 üzenetére
Persze, próbáltam restarttal és stop/starttal is. Semmi... Már próbáltam újraindítással is.. semmi. Valamilyen jogosultság problémája van, mert minden os-en azt adja ki, hogy hozzáférés megtagadva. Próbáltam már úgyis, hogy /tmp mappát adom meg neki. Sőt, próbáltam úgyis, hogy chown nobody.nogroup /srv/samba/mego... és chmod is megvolt...
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Xubuntu alatt megcsináltam egy Samba megosztást. Eddig bevált módszereim alapján dolgoztam, ami mindig, de tényleg MINDIG hibátlanul működtek most viszont rohadtul nem enged hozzáférni a megosztásokhoz. Már ott tartok, hogy visszamentem az alapokhoz és semmit nem enged onnan se.DMZ-ben bent van, és ezek a beállításaim.
[global]
workgroup=WORKGROUP
netbios name=név
guest ok=yes
read only=no
security=share
guest account=nobody[megosztas]
comment=Közös Megosztások
path=/home/név ,de próbáltam tmp-vel és mással is.
browseable=yes
read only=yes
guest ok=yes -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Következő a kérdésem: Samba alól hogy tudom megoldani azt, hogy legyen [public] megosztás, illetve jelszavasan mindenki elérje a saját /home könyvtárát. A lényeg a jelszavas részen van!
Global-ban átállítom a security-t user-re és utána [homes] megosztásban hogyan tovább? Megadom path-nek a %U-t, beírom,hogy guest ok=no, ugye? A [public] megosztásnál pedig engedélyezem a guest hozzáférést?
-
McSzaby
őstag
válasz
tvamos #15969 üzenetére
Ghost tökéletes program erre. Ez Linuxra és Windowsra is van. Meg tudod adni, hogy milyen partíciókat akarsz lementeni, sőt ha jól emlékszem még mappára is lebonthatod, hogy mit akarsz, de ebben nem vagyok biztos. Annyi az egész, hogy leszeded,kiírod bootolható cd-re, elindítod és értelemszerűen lemented. Az image fájlt, ami elkészült a mentés során azt pedig békés és biztonságos helyre elrakod!
Hiren's boot nevű program gyűjteményben megtalálható!
Fogod, letöltöd (valszeg csak torrent) utána kiírod cd-re és beállítod a bios-ban, hogy erről a cd-ről bootoljon ott pedig a dos programoknál megkeresed a Ghost nevű programot és kész! (vagy az első opciónál maradsz, ahhoz lehet boot cd se kell)
-
McSzaby
őstag
válasz
MacCaine #15945 üzenetére
A leírás alapján megcsináltam mindent. Bármilyen felhasználóval csináltam meg működött, kivéve, aki/ami alól, az az a saját felhasználóm. Adtam egy másik felhasználónak sudoban root jogokat, átjelentkeztem és újra megcsináltam mindent, de nem működik. Minden más felhasználóval működik, bárkit létrehozok,működik!
-
McSzaby
őstag
SSH-ban mit kell beállítanom, hogy az SFTP kéréseknél tartson a saját /home könyvtáramban?
-
McSzaby
őstag
error: ELF header smaller than expected
grub rescue>Ez mi a ..? Leállt a gép és újrainduláskor ezt kaptam vissza.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Milyen tűzfal rendszerek léteznek? Mint pl.: Freesco, vagy nem tudom. A Freesco-t megnéztem ,de az nem egy önmagában álló OS csak egy alkalmazás. Van esetleg olyan, ami egy OS integrált tűzfallal,router funkciókkal, vagy ilyesmivel?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
KDE/MAGEIA alatt hol találom meg a (rendszer)hangerő beállításokat. Egyszerűen sehol sem találom.
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Ha linux alatt vagyok a hardvereim hőmérséklete +10 magasabb, mint Windows alatt. Ez talán egyedül a procira nem igaz, de minden más kb.8-12 fokkal melegebb, mint Win alatt. A vidikarim Win alatt most 44 fokos, linux alatt az átlag 58 szokott lenni. Erre valaki, valami?
-
McSzaby
őstag
válasz
lionhearted #15813 üzenetére
Az interfaces-ben beállítom az adott kártya adatait, amit szeretnék és akkor az ./default/isc-dhcp-server szerverben pedig megadom, hogy melyik hálózati csatolót használja?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
DHCP szervernél az alábbi adatok közül melyik határozza meg az a hálózati kártya címét, amit használok és hogy kell beállítani egy DHCP szervernél, hogy melyik kártyán figyeljen?
# Sample /etc/dhcpd.conf
# (add your comments here)
default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option broadcast-address 192.168.1.255;
option routers 192.168.1.254;
option domain-name-servers 192.168.1.1, 192.168.1.2;
option domain-name "mydomain.org";subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.1.10 192.168.1.100;
range 192.168.1.150 192.168.1.200;
} -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
A Ktorrentem sehogy se akar feltölteni, ez mitől van? A letöltés is lassan indul el, de az elindul egy idő után és megy hibátlanul. A feltöltés nem. Port Forwarding beállítva.
-
McSzaby
őstag
válasz
f_sanyee #15771 üzenetére
CPT.Pirk - UUID igen, de azért kell megjegyezni, mert ha mondjuk egy mappára akarok hivatkozni, akkor az élérési útban meg kell adni azt is. Pl.: Média/Filmek mappába szeretnék kutatni,letölteni,stb.. Akkor - /media/02434367457/Média/Filmek az elérési utam. Így elég nehéz nekem!
Azért kéne átneveznem, vagy ilyesmi. De ha tudok rá hivatkozni sdX-en keresztül, akkor hmm... ezt még nem is próbáltam..
f_sanyee - Köszönöm!
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
fsabban úgy kell felcsatolni egy vinyót,vagy kötetet, vagy bármit, hogy megadom az elérési útját és a többi paramétert? Nem tudom esetleg megadni, hogy mondjuk ne a /media/xy012354 mountolja fel? Igazából az a baj, hogy a vinyó serial kódját, van nem tudom mit ad ki címnek/elérési útnak és ezt lehetetlen lenne megjegyezni, ha mindig hivatkozni akarnék rá. Nekem igazából az is elég ha át tudom nevezni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest