-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Meg ne haragudj de Te tényleg mazochista vagy
Minden elismerésem a tiéd.
Elalvás előtt még gépelgetsz?
Én a melóhelyemen 10 éve filmre vagy videoklipekre alszok el.
2 kattintás, a Kshutdown ki van szögelve a panelra az egy, második kattintás az OK gomb.
És 1 óra (vagy akármennyi idő, beállítható) lelövi a gépet.
-
válasz
cami][us #99432 üzenetére
Szrintem gugliék a NR.1 az adathalászatban, megosztva a dobogó 1. helyét a FB.-al.
Aztán jöhet megosztva az Apple és a Microsoft és a sort kilométer hosszan lehet folytatni.Amúgy offot félretéve, én kimondottan örülök hogy linuxosították is az Edget mert azon kívül hogy minden frissülésénél okosabb akar lenni mint én,
baromi gyors, a szinkronja szerintem a létező legjobban megcsinált és nekem bejött.
Operázok is mellete, most lehet elkezdeni az Operát is adathalászat szempontjából fikázni engem meg nyíltan lehülyézni mivel kínai a tulajdonos.Akiknek egyik se gyerebe azok Mozillázzanak, nekem meg az nem jön be.
Kb. mióta pc-zek az 20+év, minden évben megpróbálom használni, aztán ez gyorsan lecseng.Valamint akinek Droidos telója van és nem custom romos+root+ezerféle hack hanem natúr google az egy szót se szóljon :
Akik itt a legfeltűnőbben kakaskodnak az Microsoft/Edge témában meg az adatszopkodás miatt, legyenekszívesek leírni mit használnak okoseszközként.
Ha natúr Android, benne a playstore, automatikus frissítések, playservices (ez mindent mindennel összeköt és nincs olyan jog egy telefonon ami neki ne lenne meg), G-account, Yt, Maps, Waze, stb. stb. előzmények, netántán még gyári Xiaomi az alany, akkor jobb ha csendben maradnak.Almás vonalon nem tudok nyilatkozni mert életemben nem volt, ott csak amiket olvastam azt tudom de az is bőven elég.
-
-
válasz
moleculez #99425 üzenetére
Először is örüljünk hogy a trillió dolláros cég, aki toronymagasról leszarhatná az összes linuxot, egyáltalán foglalkozik velünk mivel nincs erre anyagilag rászorula csak hobbi szinten készíti el a linuxos Edget.
Másodszor ugye a momomániám, ha nem lenne 1258 féle futtatókörnyezet azaz disztró és ezeknek 225625 verziója akkor talán egyszerűbb lenne a dolguk.
Nekem pl. 18.04-en ragyogóan működik a Copilot, oldalsávot nem használok.
Apropó, Te miért használsz Edget? Fújj Redmond nem...? Undorító szokás, a nagy rivális termékéig lealacsonyodni, ez megalkuvás. Egyáltalán egy Linuxos topikba ilyet megemlíteni, istenkáromlás szentségtörés. Fokhagymát ezüstlőszert ide rögtön.
Firefoxot kéne használni ha már a sokat szajközott szabad szoftverek.
-
-
válasz
Pityu. #99330 üzenetére
Azon kívül hogy kikapcsolod a swapot/lapozót, nem sok mindent tudsz elkövetni.
Maga za OS az szinte tökmindegy mi mert mindegyik sok apró fájlt ír-olvas, hoz létre a működése során, updatel ami megint csak relatíve nagy adatmennyiség.
+ naplózóak a fájlrendszerek, ezt sem lehet kikerülni.
Elég szerteágazó az it tevékenységem, melóhelyeken tucatnyi gép, neke, 4, ismerősök stb.
Nem tudom eddig hány ssd-vel volt dolgom, 500..? 1000? és én még nem láttam megdöglöttet 1darabot sem.
Hazudok, de láttam de abba a gépbe villám csapott.
A újabb 3d-nand cellák iszonyat írást elviselnek, ezt otthon masszív torrentezéssel lehet csak évek alatt megközelíteni.
Átlag usernél ez elképzelhetetlen.
Ha tudnám hova tettem életem első ssd-jét, megkeresném, ezt 2010 körül vettem, 28 GB, nevére nem emlékszek. Talán Mushkin...?
Ment 4 évet leállás nélkül egy XP-s htpc-be, majd átettem más gépbe, onnan egy harmadikba, mivel kicsike, csak a rendszer fért rá, később az se és akkor nyugdíjaztam.
De ha megtalálom, szerintem még mindig hibátlanul működik, és ez még a tlc tárolós volt.
Kímélje a fene. Általában azért vásárolok használati tárgyakat hogy használjam -
válasz
Pityu. #99263 üzenetére
Erre nem kell minimal disztró, bármi elketyeg rajta.
A benne lévő 4th Generation Intel gpu elvileg simán viszi az 1920*1080-at.
SSD-vel illene megtámogatni, ez ma már alap. Akár itt a HA-n vett pár ezer forintossal. Ég és föld.
Webes cuccokkal esetleg kicsit akadhat majd.Nekem ennél harmatosabb vason teljesen jól fut az Ubuntu, igaz nem 54 hanem 10W tdp-vel
Linux Mint-et ajánlanám.
-
Igaz de ha egyszer elindult a bios akármilyen módba, onnantól nincs átjárás bios és uefi között.
Vagyis pl. mint nálam pont ilyen ez a pc amiről most írok.Van benne egy mbr és egy gpt ssd.
A bios CSM/legacy módban van azaz képes felismerni, kezelni mindkét módot.
A mbr lemezen lévő Ubuntu nem tudja felvenni a grubjába a gpt/efi Ubuntut és Windows, és vicaverza, és nem is tudják egymást indítani ezért. A gpt/efis Ubuntu látja és indítja a gpt/efis W10-et és saját magát, valamint az összes EFI-be telepített tesztdisztrót. de a mbr-es Ubit nem is látja. -
válasz
5leteseN #99231 üzenetére
w11 , diskmgmt.msc vagy kereső, startmenü, elkezded gépelni,
Partíciók és....
Rányomsz, bejön a Lemezkezelő.
C-n jobbgomb, Zsugorítás, zsugoríts rajta 20-25 gigát.
Ha végzett, minden más partíciót törölj, kapsz egy egybefüggő területet.
MX telepítő indít, telepít.
Hogyhogy hogyan lesz nagyobb mint a telepítő, minden tömörítve van benne, +leszedeget netről sokat .
Valamint a telepítőt nem frissítgetik 10 percenként, telepítés után első dolga hogy frissít mindent és ez több GB letöltés is lehet. -
válasz
5leteseN #99227 üzenetére
Meg akartam nézni ezt a MX-et, mi ez a baromság amibe egyre több oldalon belefutok?
Ma a Cloudfare marhaság amit mindenhol behoz?
Miért kell egy nyamvadt szar weboldal megnyitásához hitelesíteni magamat meg chaptázni?
Így a gugli fordítóval neml ehet megnézni se ezeket, angolom meg nulla.
Hát ez igazán derék tendencia ottrohaggyon meg.
Nem tudm így megnézni ezt az MX csodát, lehet hogy tényleg valami igazi light disztró, de elég ennek az a 8 giga, ami totál 100%-ban foglalt is már?
Nem azért nem tud elindulni mert betelt a partíció?
Miért nem adtál neki több helyet, le kell zsugorítani a 11-es partícióját és megvan a hely.
Igaz én Ubuntuzok de disztróhopperkedek is néha, eszembe nem jut bárminek 25 gigánál kevesebbet adni de inkább 40 +swap 10GB.
A 11-es partíciója nem szokott boot flaggel megjelölve lenni, viszont az EFI meg csak esp, nincs boot flag. Én még ilyet nem láttam.
Régebben a PH. nem komálta a nagyobb méretű png-t, csak a jpeget de ez a tendencia megszűnőben van. -
válasz
5leteseN #99221 üzenetére
Nem ismerem az MX-et, nem lehet hogy ez is mindent kipakol(na) az efire csak az kicsi?
Futottam ilyenbe bele, most ha főbelőnek se tudom milyen disztróval, 1GB efit akart volna de mivel W10 volt az első telepítés, az meg csak 100megásat csinált így nem fért bele.
Abba a telepítőbe volt valami opció hogy mégse így csinálja hanem hagyományosan, és így befért a 100megába végül.
Ha ilyesmi a probléma, lehet 2. efit csinálni a lemezen, akárhány gigásat és azt megadni.
Így a 11 teljesen érintetlen marad bár nem szokta egymást zavarni 4-5 os se az efin, ha beleférnek. -
válasz
5leteseN #99219 üzenetére
Hogyafenébe ne tudna Windows10-11-et indtani ha annak normális EFI bootbejegyzése van. Sokszor kipróbáltam már.
MBR-t is tud szerintem indítani de erre nem fogadok mert a környezetemben évek óta csak uefis gépek vannak így nem tudom tesztelni.
Viszont.
Windowst uefibe CSAK akkor tud elstartoltatni ha annak megvan az EFI boot bejegyzése.
Ez nem a supergrub hibája, hanem a Winek a Linuxokkal ellentétbe a bootbejegyzéseket és az indítási paramétereket az EFI-n tárolják, míg a Linuxok a /boot alatt, pl. grub.cfg.
Illetve már ez sem igaz mivel némely disztró kivágja már az efibe a fontos dolgokat és így már azokat se lehet manuálisa indítani így külsőleg ha nincs EFI bejegyzés. -
válasz
Necronom #99206 üzenetére
Gyere át az Android szakmai topikba.
Hardveresen, a gombbal kikapcsolni ki tudod?
Ha igeb, bekapcs. gomb +hangerő le vagy fel, vagy hosszan nyomva, ez telefonfüggő, a gombokra reagál?Ha igen, telefonfüggő hogy milyen kombináció, be kéne tudni lépned recovery módba ahol lehetséges egy factory reset, alaphelyzetbe állítás.
Ha ez sem segít, vagy már ekkor is önálló életet él a tapipad akkor a kolléga által felvázolt hardveres probléma áll fennt. -
válasz
Sanyi.mTs #99200 üzenetére
Veracrypt.
Vagy mivel úgy tudom a Linuxok nemrég óta kezelik a Bitlocker titkosítást, az is jó.De ha keresztplatformos, rendszerfüggetlen megoldás kell akkor a Vera.
Nálam is ilyen egy hordozható kis táram, Androidos telefonom is tudja kezelni.
Ha a Veracrypt-et portable és appimage változatban elhelyezed a titkosítandó lemez 1 külön kis szabadon hozzáférhető partícióján, akkor bármilyen linuxos wines pc-n működik, nem is kell a gazdagépen telepítve lennie a Verának.Vagy nagyon sok lemez gyártó cégnek van erre saját megoldása hardver szinten. Bedugod a lemezt, kéri a passwordot és feloldja-visszazárja.
-
válasz
moongoose #99196 üzenetére
Böngészóbe is ki lehet kapcsolni, nekem Opera van,
Beállítások Nyelvek-helyesírás ellenőrzés.
Globálisan is le lehet lőni, nekem KDE van,
Beállítások -Területi beállítások -Helyesírás ellenőrzés.
Nálad Xfce, abban is benne kell ezeknek lennie meg a Firefoxba is.
Én momentán mindenhol tiltom, 60 éve írok aránylag helyesen magyarul és engem csak zavar ha aláhuzigál meg figyelmeztet.
Inkább bevállalok 1-2 félregépelést. -
válasz
ubyegon2 #99158 üzenetére
Ne mérgelődj mert parkolóra tesznek pár napig
Amúgy az tényleg off körüli volt mikor a gamer laptopok melegedése meg paszta vs. gap-pad meg egyéb ilyen mellékszálak jöttek be a képbe
Az nem off hogy egy Linux disztribúció vajon mit csinálhat ugyanabba a gépbe az nvme ssdvel amitől az melegebb mit Windows alatt.
Kolléga ránézhetne az írás-olvasás mennyiségre, én mást nem tudok elképzelni ami egy os alatt melegíthetné a lemezt.
Ezért remélem nem kapok figyelmeztetést mert ez engem nagyon érdekelne.
Mindig azt olvasom mindenhol hogy a Linuxok takarékosabban bánnak a hardveres erőforrásokkal.
Meg mindig azt is olvasom hogy a winnek jobb az energiamenedzsmentje, ergo akkor annak kéne takarékosabbnak lenni... -
válasz
ubyegon2 #99154 üzenetére
Szerintem a kollega nem is annyira a hofokkal varcakol hanam az okara arna rajonni, Linux alatt miert melegebb 10-15 fokkal az ssd mint mas rendszer alatt.
Ez tenyleg erdekes amugy. Egy os hogyan kepes egy lemezt melegiteni? Gondolom csak iras-olvasassal de azt meg csak ki lehet szurni.
Nalam megtelt nem is egyszer a lemez mikor a logfajlok 10-20 gigara hiztak, az ugye allando irast jelent. -
válasz
ubyegon2 #99143 üzenetére
Te profi vagy ssd-be, olyan nagy az az 50C fokos működési hőmérséklet?
Most nyáron nem gyengén volt meleg a melóhelyemen, egy 3 oldala üveg házikó, el lehet képzelni.
Az összes hardverbe 65-70 fok körül voltak a procik ssd-k minden.
Szerverprocikra 90-95 fok üzemi van megadva és 10 évig elmennek ha nem több.
Csak érdeklődés szintjén kérdezném. -
válasz
ubyegon2 #99127 üzenetére
Tartsuk be a játékszabályokat, terminál előzményeket terminálból törlünk
A/home alatt van tudom, ponttal kezdődő rejtett fájl és szabadon lehet benne garázdálkodni.
Próbaképp beírtam hog uby egyre kemenyebb a tibi, nyitottam egy Konsole-t és tessék
tibi@TibiXubuntu:~$ uby egyre kemenyebb a tibi
„uby” parancs nem található, erre gondolt:
„ruby” parancs ruby (3.3.5) snapből
„ruby” parancs ruby deb csomagból
See 'snap info <snapname>' for additional versions.
tibi@TibiXubuntu:~$
-
-
válasz
#60571549 #99110 üzenetére
Ezt hogy érted?
bal-jobb le-fel illentyűkkel navigálsz, irányól fügően delete vagy backspace töröl.
Az előzményre gondolsz?
A bash history teljes törlés (jellemzően 1000 előzményt tárol)cat /dev/null > ~/.bash_history && history -c && exit
Ez így nulláz majd a terminál kilép, utána indításánál már üres az előzménylista.
Lekérdezheted a művelet előtt/után ahistory
paranccsal.
Ilyenkor indul előlről az 1000 darab gyűjtögetése, ezt ki is lehet kapcsolni, akkor abszolút nem lesz előzmény. -
Nálam a gap pad nem jött be.
Mindig melegebb volt vele a hűtendő cucc mint pasztával.
Paszta, nálam a favorit a Noctua NT-H1.
Folyékony fém paszták verhetetlenek de mivel béna vagyok eléggé és esetleg szétfolyik, csúnya dolgokat tud művelni.
nem szeretek velük dolgozni.
Esetleg maszkolással. -
válasz
5leteseN #99096 üzenetére
Erre írtam hogy procifüggő.
Egy mai asztali 8 magos proci kikódolja izomból még a 4K-t is mindenféle hw gyorsítás nélkül, 4-5% használaz mellett.
Pláne ha a natív utasításkészletében már benne van a dekódoló.
Ugyanez egy régebbi harmatgyenge vason használhatlan, 90-100% processzorhasználatot eredményez fhd-ba is.
Pl. nálam ilyen az Intel N3150 gépem. HW gyorsítás nélkül finito, meghal a gép. Ilyenkor jön a kényszermegoldás hogy pl. a Yutubot 360 felbontásban kell nézegetniés egy komolyabb weboldal görgetésébe is beleszakad a szerencsétlen vas.
Itt nagyon fontos hogy a videokártya levegye a terhet a prociról. -
-
Hehe... ez mekkora... a zsírfriss tárolók... csak 2 éves verzió
24.5 a mostani.
De én neeem, tényleg nem, csend Tibi, kussolkodik!! mer' megint meggyőznek hogy ennek így kell lennie.
Tusi_ , énnekem az Smplayer még feltelepített állapotába soha nem volt képes normálisan használni a hardvert. (hazudok, dehogynem csak azt a rendszert nem Linuxnak hívják)
Beállítások, általános, Videó fül, itt lehet játszadozni a kimeneti meghajtóval.
A Teljesítmény pontban a Hardveres dekódolással szintén lehet totózni meg az általad megtalált Hurokszűrővel, meg még a H264 esetén a dekódolási szálak számával.
Miután sikerült ezeket úgy beállítgatni ahogyan neki pont jó, tényleg képes szinte nulla procival videókat lejátszani.
Előtte meg 20-70%, procifüggő. -
válasz
sicc_innen #99049 üzenetére
Mint írták, Xsane. Ezt használom ilyenre, nálam is van még használatban egy 20 éves Epson.
Távolról se biztos hogy kezelni fogja, nálam elég sokat kellett gépészkedni hogy menjen.
A Wines telepítő CD-ről ki kellett bámnyászni egy .bin fájlt és betenni az Xsane megfelelő könyvtárába.
Gyakorlatilag egy favágó módszeres driver telepítésNekem megvan az utolsó ingyenes VueScan verzió, viszont az egy Windowsos portable.
És valóban kezeli az őskövület Epsont.Ha gondolod adok egy linket hogy letöltsd tőlem, de azt nem tudom mit csinálna Linuxon.
-
Csinálj neki ikont, azzal már azt csinálsz amit akarsz.
Szerk bocs látom pont azt csinálod.
Az a legnagyobb gond hogy ahány disztró, ahány DE, annyi variáció van a feladatra.nálam KDE van, ott bármilyen .sh vagy futtathatót kihúzok az Asztalra, megkérdi micsináljon, rákkatintok "Ikon".
Asztalon ott az ikon, parancsikon ahogy tetszik, jobgomb, Tulajdonságok, Jogok fülön bepipálom hogy "Futtatható".
Általános lapon katt az ikonra, és itt egy felugró ablakba olyan ikont adok neki amit csak akarok, leokéz. És készen van.
Maradhat az Asztalon, le tudom húzni a Panelre, az Autostartba stb.
A művelet kb. 10 másodperc alatt kész van, csak leírva hosszú.De ez KDE. Gnome vagy Cinna vagy más alatt gőzöm sincs hogy megy. Meg még szerintem bekavarhat a disztró is, lehet külön terminálos macerával lehet megadni a futtatási jogot stb.
Cigam jól közelíti meg, mindenképp kell a disztró meg az ablakkezelő legalább.
-
válasz
Krystal_s #98980 üzenetére
1.
persze mivel ezek már nem színtiszta portable szoftverek de nam azért mert nem futnak magikba! mivel kénytelenek írni-olvasni a user alá, itt tárolják a userszintű beállításaikat.
Nem is lehet másképp.
2.
Live felejtős mivel mire bekonfigolod a Wine-t meg a szoftvereidet, lemegy a nap és egy reboot lenulláz mindent.
Jól írták a kollégák, telepítsd egy külső adathordozóra és gy teljes értékú lesz, frissül, megmaradnak a beállításaid stb.
4.
Pendrájvot felejtsd el, még az újabbakat is.
Relatíve fillérekért lehet venni itt a HA.-n 128 vagy 256GB m2 ssd-ket, sata is jó bár trimgond de ez most mindegy. Bár megnéztem, van 256-os NVME 4-5000 forintért.
+ egy USB3 ház, kb. 8-9000 forintból megvagy és 1256x jobb lesz mint egy pendrive. -
válasz
I02S3F #98974 üzenetére
Erről az ssd-ről simán bootol minden Live, a portable Ubuntum és a portable W10 is és képesek 10-20 órákat elmenni így.
Viszont Cigam ráhibázhatott esetleg.
Ez egy Ventoy cucc, mindent a Ventoy indít.
A lemez GPT, és eddig csakis uefis gépekbe volt vele dolgom. Viszont ez a PC vegyeselvágott, CSM mode mert van rajta efis és mbr-es indítású rendszer is.
Lehet az indulásba gabalyodik bele. A Ventoy ugyan elindul így is, de a Clonezilla meg keresné a MBR-t...?
Azóta mindent megpróbáltam idítani ami rajta van.
Minden elindul, Win, Linux telepítők, Winpe javítórendszer, Supergrub2disc, Ubuntu stb.
Csak a Clonezilla nem meg a SystemRescue. Ami indításkor erősen hajaz a Clonezilla indítókörnyezetre. -
Bocs a picit off, a topikja 2020 óta halott.
Clonezilla, mi baja van?
sdc lemez hibátlan csak a Clonezillának van vele baja.
sdc maga a Ventoy ssd-m, eddig kb. 20x használtam róla a Clonezillát, hiba nélkül.
Minden más live indul róla, telepítők stb. -
"Ezzel szemben a Linuxban a driverek benne vannak a kernelben."
Igen, és így olyan hardvert aminek nincs benne a drivere, azonnal lehet is kukázni.
Igen tudom ez a hardvergyártók bűne, nem írnak linuxos drivert.
Ez nem változtat a tényen, még túl egzotikus hardverek se kellenek hogy ezt megtapasztalja bárki.
És most megint megkapom majd hogy az OS-hez válasszak hardvert. Hát nem. -
válasz
sh4d0w #98918 üzenetére
Aha, tehát ha bárki egy linuxos topikba 1500 karakteren keresztül FIKÁZZA a Wint az nem off, nem, ádehogy, ezt lehet mindennap többször is sőt kötelező. ez nem off.
Ha én meg leírom a reálisat az meg már off.
Ezt nem tarod inkorrektek?
Érdekes mércéd van.
Mintha nem mérne egyformán.
Asszem ezt hívják elfogultságnak, ami viszont kizárja az objektivitást.
15 éve van egy egész jó Suzukid, amit egy olyan Opeles aláz szénné aki életében 3x ült Suzukiba.
Te biztosan elmennél emellett, nem hívnád fel a figyelmét hogy azért nem olyan trágyadomb autó.
Elnézést kérek a topik tagjaitól ha bárkit is megbántottam az írásommal, esetleg a lelki nyugalmát megzavartam vagy kellemetlen perceket okoztam. -
OFF,
Csak a tisztánlátás végett, ilyeneket nem mindennap dobál fel, átlaguser szerintem életébe nem futott bele.
Cserébe ha van drivered, az usb-s kissámlit is lekezeli.
V.melyik nap is erősen türtőztettem magamat, ment itt a nagy hájp hogy jajj tartok egy tiszta Debiant, arra nagyon vigyázok, az nemám melós rendszer, á nem, azt csak úgy tartom mert atomstabil.
Hogy a búbánatba ne lenne atomstabil , ha egy nyamvadt programot nem telepítesz rá?
Tessék a harmatgyenge Windows10, ami szar, összedől, kékhalál meg egyéb.
Keresd meg légyszi az alábbi cmd kimenetbe a telepítési dátumot. Original install date.Microsoft Windows [Version 10.0.19045.4046]
(c) Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva.
C:\Windows\system32>systeminfo
Host Name: TIBI-AERO
OS Name: Microsoft Windows 10 Pro
OS Version: 10.0.19045 N/A Build 19045
OS Manufacturer: Microsoft Corporation
OS Configuration: Standalone Workstation
OS Build Type: Multiprocessor Free
Registered Owner: tibi
Registered Organization:
Product ID: 00330-80000-00000-AA263
Original Install Date: 2016. 11. 22., 3:27:02
System Boot Time: 2024. 09. 30., 6:10:29
System Manufacturer: Shenzhen Wangang Technology Co., Ltd
System Model: AERO 2
System Type: x64-based PC
Processor(s): 1 Processor(s) Installed.
[01]: Intel64 Family 6 Model 122 Stepping 8 GenuineIntel ~2001 Mhz
BIOS Version: American Megatrends Inc. GB1V06, 2020. 12. 31.
Windows Directory: C:\Windows
System Directory: C:\Windows\system32
Boot Device: \Device\HarddiskVolume1
System Locale: hu;magyar
Input Locale: hu;magyar
Time Zone: (UTC+01:00) Budapest, Belgrád, Ljubljana, Pozsony, Prága
Total Physical Memory: 8 028 MB
Available Physical Memory: 4 045 MB
Virtual Memory: Max Size: 9 528 MB
Virtual Memory: Available: 4 145 MB
Virtual Memory: In Use: 5 383 MB
Page File Location(s): C:\pagefile.sys
Domain: WORKGROUP
Logon Server: \\TIBI-AERO
Hyper-V Requirements: A hypervisor has been detected. Features required for Hyper-V will not be displayed.
C:\Windows\system32>
Látod? Jól látod? Meglepő? Hihetetlen?
Ez az überszar Windows 2016-ban lett telepítve, azóta átesett minden build upgraden, szám szerint 11 darab rendszerfrissítés volt eddig, 4x lett átklónozva másik lemezre, volt közte egy MBR/GPT konverzió is. Jelenleg is naprakész friss a rendszer. Semmi akadálya W11-re upgradenek, és akkor valószínű elmegy még 8 évet.
Csak mellékesen, micsoda parák mennek itt néha hogy szűzanyám, Linux22..akármiről hagyjam frissíteni Linux24...akármire, jajjmilesz, micsináljak, hagyjam, ne hagyjam, túléli, működni fog, mi lesz az új tárolókkal, milyen szoftverem nem fog majd működni stb. stb. Nemá.
Én meg csak hagytam 8 évig hogy csináljon amit akar.
Ez a 3. PC amin működik, 4x hoztam vissza a halálból rendszermentéssel.
A 8 év alatt megszámlálhatatlan hardverrel találkozott, két vagon driver van mos is telepítve.
Az OS ezalatt a 8 év alatt kb. 5-600 szoftveren van túl, ,telepítés, tesztelés, nem tetszett, törlés.
Jelenleg kb. 100 telepített szoftver van rajta. Nem belső gyári tárolóból! telepítve meg babusgatva, jajjjajj mostmilesz, nem a gyári repoból telepítek hanem némelyik az internet sötét bugyraiból letöltve és telepítve. Hadd szóljon, ezért van, használni szeretném, nem féltően óvni hogy még valami baja lesz, elromlik, ha igen nabumm, majd visszaállítom tegnapra.
Az OS napi használatban van 8 éve, napi 10-15 órákat megy.
Nézd meg a system boot time sort, jelenleg reggel 6óra óta azaz 16 órája nyúzzuk a melóhelyemen.
Nincs kímélve, amit ez eddig kapott, azt le se lehet írni, annyit szadiztam 8 év alatt.
Bocs a kirohanásért csak leírtam egy 8, nyolc éve használatban lévő überfos Windows életútját. -
válasz
ubyegon2 #98765 üzenetére
"A Fast Boot célja is az, ami a Fast Startup funkciónak"
Hm. Ez igaz de ég és föld, tűz és víz, az egyik bios a másik os szintű. Ami azért nagyon nem ugyanaz.
És a megoldásoknak, a megvalósításnak se semmi köze egymáshoz, se nem átjárhatóak, se nem függvényei egymásnak.
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorbólGarantált 10-15 perc karakteres gépészkedés meg külső live fsck hogy visszahozd az életbe.
-
-
válasz
mobilizmo #98704 üzenetére
Legegyszerűbben, bootolj be a Manjaro telepítő pendrájvról. (mivel futó rendszer alól nehézkesebb az efibe belenézni mert eleve fel van csatolva a /boot alá és nem engedi guiról).
Indíts egy gparted alkalmazást.
Válaszd ki a Windowsos lemezt, ha nincs csatolva csatold fel a EFI partícióját és egy fájlkezelővel (Dolphin) nézd meg mi van benne.
Ha ez így nem megy, üres, netán nincs EFI partíció ami elvileg lehetetlen, lépj át a linuxod lemezére és abba nézd meg az EFI partíció tartalmát.
Kérünk ezekről képeket.
Kéne kép a gpartedről is, a két lemez partíciószerkezetéről.
Tudsz screenshotot csinálni Live Linux alól is, jobb mintha fényképezgetnél, és a Live-ba is van böngésző, arról belépsz ide és feltöltöd a képeket.
Adhatsz terminálkimenetet is karakteresen ezt egyszerűbb ide bekopizni de neked szerintem még nem megy
Nincs semmi veszve ha még maga a teljes Windows ott van a lemezen,.
Ha fontos, ha újratelepítés nem játszik, segítünk itt visszahozni, de soksok információ kell.
Nem tudom hol laksz, én Pest megye Pécel, ha nem vagy messze, elugrok vagy elhozod a gépedet és megpróbálom neked visszahozni a Wint. -
válasz
urandom0 #98700 üzenetére
Nálam Fast startup kikapcsolva és tudok hibernálni, van híberfile.sys és működik is.
A Fast startup függvénye a hibernálás, anélkül nem megy, de hibernálni lehet a gyorsindítás kikapcsolásával.
Az egy dolog hogyha favágó módszerrel letiltod a hibernálást akkor persze hogy kikapcsok a gyorsindítás de ha ezt guiról kapcsolod ki (Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Energiagazdálkodási lehetőségek\Rendszerbeállítások/Főkapcsoló funkciójának megadása/A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása) akkor a hibernálás megmarad. -
válasz
ubyegon2 #98684 üzenetére
Tényleg csak az együttérzés miatt írom le, mert megértelek,
gondolj bele pl. az ÉN helyzetembe mikor 6 évvel ezelőtt, 18 év csakwindows után elkezdtem kóstolgatni a linuxot.El tudod képzelni hányszor, mit hányszor, hány 100x kerestem sokáig faék egyszerű beállításokat, menüpontokat Wines logikával amik ott mindennaposak voltak, becsukott szemmel mentek?
Csak egy pregnáns példa, win lemezkezelő kontra gparted. Csak annyira térnek el mint a Zsiguli az Ifától. Autó-autó de... És ezeket mind meg kellett szokni, a beidegződéseket átprogramozni fejben.Csak azért írtam le ezt mert emiatt tudok empatikus lenni mindkét vonal felhasználóival mivel megtapasztaltam mindkettőt.
Hibáikkal és erényeikkel egyetemben.És igen sokszor szapulom a Linuxokat, mert ott és akkor megérdemlik. De ugyanilyen vehemenciával szidom a Windowst is a w10 topikba ha megérdemli, ez van.
-
válasz
Warton #98662 üzenetére
Meg Ubynak is,
Ez itt egy bios. Konkrétan az én egyik gépemé.
Ez a fastboot.Azt jól tudod, bekapcsolt Fast Startup mellett valóban csakis kizárólag a reboot, Újraindításra nyomva történik szabályos leállás majd hidegindítás az alapoktól.
Csak ennek ugye nem sok haszna, hacsak nem nyomsz gyorsan egyet dualbootnál a grub képernyőn hogy na most a Win hanem a Linux menjen tovább. -
válasz
ubyegon2 #98658 üzenetére
fasboot- eddig biosokba láttam, pontosan nem tudom mit csinál, szerintem nem jelenít meg minden szirszart a bios induláskor a képernyőn ha ki van kapcsolva.
Fast Startup, Gyors rendszerindítás- Redmond találmánya vacak hdd-s gépek miatt.
Benne van a nevében, amikor kikapcsolod a géped, Leállítás, akkor nem leáll, hanm egy félhibernációs állapotba megy át ahol a driverek egy része betöltve marad meg a user folyamok egy része is. Így a következő ál-boot gyorsabb lesz, cserébe a csatlakoztatott lemezek a Win tulajdonában mararadnak, teljesen érthetően, olyan mintha alvásba vagy hibernálásba lenne.
Ma értelmét vesztette a gyors ssd-k korában véleményem szerint, dualbootba meg mindenképp kikapcsolandó.Ha sokszor rántották ki a lába alól a talajt, igen megzakkanhat.
Ilyenkor w10 telepítő pen, parancsor és a C-n futtatni kívülről a checkdisk, chkdsk parancsot, ez a linux fsck megfelelője.
Oszt' vagy helyrehozza vagy nem
Elég csak a funkciót kikapcsolni, GUI-n elérhető, a hibernálást nem kell hisz lehet valamikor szükség lesz majd rá és akkor indul a matatás meg deszarezawin flame -
válasz
mobilizmo #98644 üzenetére
Oks.
Akkor van 2 teljesen külön lemez amin 2 teljesen külön OS, saját EFI partícióval? Elvileg így kéne lennie ha jól képzelem.
A Linuxon lehet nincs engedélyezve az os-prober, ami megtalál más oprendszereket és ezért nem veszi fel a grub indítóba, és a telepítésnél előre sorolódott a uefi sorrendbe.
uefibe belépve sem látszik a wines lemez rendszerindító? nincs olyan hogy Microsoft Windows bootloader? Ha van, előre sorolva indítható?Ha nincs az nagy galiba, akkor a Linux telepítésénél valamit elbaltáztál mert eltűnt a Windows EFI bejegyzése. Erre utal hogy a supergrub2disc se találja meg.
Helyrehozható de Win telepítő+parancssori gépészkedéseket igényel, nem keveset.Meg kéne nézned mindkét lemezen az EFI partíciók tartalmát.
Így kellene kinézni, nálam dualboot van 1 lemezen de nálad 2 efin az egyiken ami nekem az Ubuntu, nálad a Manjaro, a másikon csak a Microsoft könyvtáraknak kéne lennie.
-
-
válasz
mobilizmo #98633 üzenetére
Légyszi nézd meg milyen módban vannak telepítve.
A Win lemez, a Manjaro lemez mbr vagy gpt, vagy kevert módban vagy , a uefibe is akkor CSM mode van beállítva?
Mivel ha ez van, a Win még mbr, a Manjaro meg gpt/uefi-be lett telepítve, akkor a bootmanagerek nem látják egymást, már a bios boot után sem.Ezek kellenének mindenképp, utána tudunk tovább lépni.
-
válasz
RaZroX #98602 üzenetére
Figyi [ezt találtam neked] ha minden igaz a link már magyarra fordítva jelenik meg, nem tudom mennyire tudsz angolul, én semennyire
Van leírva egy ígéretes megoldás, free, és működik. Beállíthatú hogy automatán csatolja fel a kiválasztott partíciót betűjellel és így transzparens a Windows felé az ext.
Nem tudom kipróbálni, céges Wines környezetbe vagyok most reggelig, azokba nem illendő belebarmolnom. Amit még esetleg még meg is tennék gátlás nélkülde nincs ext a környékemen hogy leteszteljem.
Számorma további kérdés hogy EZT a szitut egy Windows hogyan kezeli le jogosultság terén...? Marha kíváncsi vagyok, csak a home-ba lehet turkálni, ha jelszavas a belépés, ott se, vagy lehet szabadrablás egy root könyvtárban is...? etc, usr, bin, stb? Ez izgi téma, holnap lehet megnézem otthon. -
-
válasz
RaZroX #98602 üzenetére
Hát így semelyiket nem tudod használni.
Én is így élek 6 éve, és hibátlan, NTFS adatlemez.
De mint írod, a játékok nem mennek így. Bizonyára nem tud rajta jogosultságokat érvényesíteni ami itt fontos. Írta Kapitány is.
Hát passzolok. mivel a Win meg nem kezeli az ext-et. Illetve de.
Free kisegító programokkal nagyon nehézkesen, ami teljes értékű az meg fizetős. -
-
-
válasz
Synaptic #98574 üzenetére
Ha szereted a kihívásokat, imádsz több 100 beállításba turkálni, pilóta- és csillagromboló vizsgád is megvan
Akkor neked a Pulse Effect kell.
Csak ennyit tud,
Én egyáltalán nem vagyok híve a hang összemaszatolásának.
Anno még úgy 40 éve mikor hangosítottam meg diszkóztam, ahol 3-4dB-ellel jobban meg kellett változtatni bármelyik sávot, ott már nagy bajok voltak az alapcuccal és/vagy a zenei nyersanyaggal is.
Ma meg egy dsp 20, HÚSZ...! dB-t is képes változtatni, hát vagy nagyon szar lett a hangsugárzó technológia vagy nem tudom.
Anno a legszarabb Videoton fejhallgatónál nem kellett több 4-5dB mély és ugyanennyi magasemelésnél és egész hallgatható lett. Pedig az aztán a legeslegalja volt. Nagyon gyorsan váltottam erről egy akkor is horror árú használt AKG-re, hát ha tudnám zongorázni a kül9nbséget, Liszt Feri elbújhatnaAnnak nem kellett sok frekvenciakorrakció, alapon leszakadt a fejem mikor megküldtem.
3dB emelés az pont a duplája lesz az eredetinek, te jó ég milyen ratyi lehet valami ha 12-14dB-t kell emelni valahol a sávban. -
-
válasz
peterattila #98567 üzenetére
Tudom nem vigasz neked
de én egyszer leteszteltem a gépemet médialejátszás szemponjából.
És sajnos, vagyis nem sajnos hanem tény, a Windows toronymagasan veri ebben a Linuxot. Az én tesztkörnyezetemben legalábbis igen.
Akkor elég sokan leoltottak hogy hű meg ha meg optimalizált driverek a Win javára, és ez az oka.
Meg hogy a Win energiakezelés szofisztikáltabb. Ez se érdekel senkit.
És ki a lőtéri sánta kutyát érdekli a hú meg a ha hogyha TÉNY hogy a Win bizony médiába takarékosabb. És a usert nem érdekli se a drivergond, se az hogy a mocsadék gyártók nem írnak korrekt drivert csak Windowsra.
Az egész teszt motivációja az volt anno pár éve hogy több helyen olvastam hogy hosszú vonatozások egyebek alatt egy akkuról működő Winen 20-25%-al hosszabb az üzemidő filmezésnél.
A böngészőket nézve jön ki igazán a differencia de playereknél is verhetetlen a Win.
A böngészőkbe állíthgathatom akárhogy a hardveres gyosítást, alulmaradnak Linuxon
Az a mai napig számomra érhetetlen hogy az Smplayer, ami az MPV motort használja, hogyan teljesített 2x szarabbul mint a csupasz MPV.
A teszt pár éves, azóta nem tudom mi történt Linux driver vonalon. Reménykedek hogy sokminden és jó irányba.
Én is így nézek filmet ahogyan te, kiküldöm a linket helyi mediaplayerre. -
-
-
válasz
ubyegon2 #98531 üzenetére
Volt egy kolléganőm, kb. fél évig gyengéd szálak fűztek minket egymáshoz, majd ez szépen lecsengett.
Majd szegényke beteg lett, és a kollégáim mindig kérdeztek engem, miért nem megyek el hozzá látogatóba, hiszen mi jóba voltunk.
Mondtam hogy azért mert úgy akarom őt megőrizni az emlékeimbe mikor szép volt, vidám, szexis, és nem csontvázként a halál kapujában ácsorogva ahogy várja hogy suhintson a kasza.
Valahogy így van ez máshol is. Míg valaki munkálkodik, addig oké, és ha valami történik, nagyon sokszor nem is az egyén hanem a munkája, a tettei hiánya tűnik fel, nem az hogy püff meghalt.
It vannak ezek a fórumok.
Ha holnap bárki beadja a kulcsot, akár olyan is aki letette az asztalra a magáét többször és sokat segített, cikkeket, blogokat írt,
el fog telni pár hét mire feltűnik (HA egyáltalán feltűnik...!) hogy nincs. Ebből a szempontből a közösségi oldalak, csetek, fórumok lélektelenek. -
válasz
sh4d0w #98503 üzenetére
Pont erről van szó.
Mi lesz ha vele valami lesz...?
Először is rohanok Ubyhoz lelki elsősegélyt nyújtani mert nagyon meg fogja viselniviszek pálinkát is.
másodszor tényleg mi van ilyenkor? Lőttek a disztrónak...? Elárvul egy Linux Mint, akárhány milliós felhasználói táborral, vagy hogy van ez? -
válasz
RaZroX #98499 üzenetére
HDR nekem olyan mint tyúknak a piros kukorica
azt se tudom eszik-isszák, soha nem néztem ennek utána.
Más talán jobban vágja ezt a témakört.
A konténeres csomagkezelét, amilyen a Flatpak is, kezdő szinten nagyon tudom ajánlani.
Nem fogsz belefutni körkörös függőségi hibaüzenekbe és teljességgel naprakész szoftvereket fogsz tudni használni.
Ezért néhányan megint statáriummal főbelőnek engem itt -
Bocsánat hogy belekérdezek, mert nekem még mindig nem érthető sok minden.
A Nobara egyemberes projekt.
Meg még rajta kívül 5223 nevenincs disztrócska próbálkozás.
Megint csak a monomániám, akkor mi a fenének találják ki ezeket, ha egy nyamvadt szoftvert nem tudnak rendesen karbantartani, nemhogy 5000 darab elárvult disztrót...?
Tényleg nem flame, mert én általában azt váltok ki itt ha ilyesmi iránt érdeklődök. De ezeknek a fellángolásoknak semmi de semmi értelme nincs. Hacsak nem magamutogatás, ami ellanyhul, elfárad 1-2-3 év múlva , megy a levesbe és eggyel több értelmetlen időtöltése volt a fejlesztőnek.
[pl. ennek a kilométeres listának mi értelme?]
90%-a meghalt már vagy meg fog.
És ez csak a jéghegy csúcsa szerintem.
Bakker összelapátolok egy bugyilila színvilágú KDE valamit, telepakolom baromságos szoftverekkel előtelepítve és ráhúzom valamelyik fő disztróra.
Kész a tordaitibi-fostalicska disztribúció., amit 2 nap9óra múlva elengedek és döglődjön magába a net sötét bugyraiba letölthetően.
De ennek mi értelme lenne...? -
válasz
RaZroX #98479 üzenetére
VLC-nek semmi akadálya, multiplatform azaz létezik Linuxra is.
Gyors rendszerindítást ha nem kapcsolod ki, akkor nem fogod tudni használni az adatlemezedet. A Win amikor te leállítod, te csak azt hiszed hogy leállÁtmegy egy félhibrnálásszerű állapotba, a driverek betöltve maradnak, a munkamenet nem teljesen az elejéről indul. Ezért is Gyors rendszerindítás a neve.
De ilyenkor az adatlemezed a Windows tulajdonában van, hiába állítottad le, ezért arra semmi nem képes írni. Mivel 1 adathordozó nem lehet egyszerre 2 oprendszerbe felcsatolva. -
Pendrive helyett ajánlanék egy usb3 külső ház+akármilyen ssd-t.
Erre telepíted a pndrájvon lévő Live Linuxot és így kapsz egy teljes értékű hordozható Linux rendszert. Amire azt telepítesz amit akarsz, és meg is marad a telepített szoftverállomány. Frissülni is fog, ugyanolyan lesz mit egy pc-re telepített csak hordozható. -
válasz
RaZroX #98456 üzenetére
Szia.
Ahogy én csinálnám.
Win telepítővel kettévágnám a lemezterületet, Windows telepít.
Miután minden nyűgjét lefrissítette, Gyorsindítás, Fast startup kikapcsol!!!! és reboot majd leállítás. Ez fontos.
Linux telepítő indít és a maradék helyre tenném.
Maradnék ext fájlrendszeren.
Én személy szerint a Nobara linuxot próbálnám ki a helyedben, próbaképpen kipróbáltam, van KDE belőle és állítólag valóban gaming disztró, nemcsak annak írják.
A másodvinyót a procedúrák idejére lehúznám.
a linuxok teljes értékúen kezelik az ntfs fájlrendszert, mindkét os-nek lehet az 1 terás az adatlemeze. -
-
válasz
CPT.Pirk #98448 üzenetére
Ugye ezt papolom hogy függőség függőség hátán, megfejelve a visszafelé kompatibilitás teljes hiányával. És ha egy fejlesztő kiesik a csapatból indiába vagy az antarktiszon vagy bárhol, akkor dől-borul minden. Nemcsak ennél a példánál, bárhol ami Linux.
De én csak egy buta 1R user vagyok.
A közösség meg ugye hát...
Én életemben először jeleztem hibára a Mintbe lévő Onboard totális csődjét (remélem jól csináltam a hibajelentést). Ennek kb. 2 hónapja, azt nem tudom történt-e valami mert azóta se Mintezek de egy ilyen kaliberű disztró hogyan jöhet ki apphibával?
És ott is láttam hogy előttem már sokan jelezték a hibát. -
válasz
sh4d0w #98343 üzenetére
Szerintem a mi keettőnk álláspontja sose fog közelebb kerülni egymáshoz mert mindig két malomban őrölünk.
Amit le szeretnék szögezni.
Itt, és más fórumokon, évek alatt, az eddigi több 1000 hozzászólásomban soha nem említettem hogy én teljesen, 100%-ban át akarok állni Linuxra.
Kedvtelésnek, hobbinak, az újdonság varázsának érzem mai napig.
És miután tisztába lettem a hiányosságaival, ez méginkább így van.
Mégegyszer. 24 év Win alatt én olyan hardverrel nem találkoztam aminek ha megvoltak a driverei, és a kiegészítő gyári szoftverei, ne működtek volna.
Ismét mégegyszer, nem tudok mit csinálni a hardverkörnyezetemmel mivel az adott.
Nagyon hülye hasonlattal, megvan a lakás, és nehogymár bárki megszabja nekem a bútorzatot. Hogy csak ezt meg azt vehetek, meg ilyen ágyat, olyan szekrényt.
Munkámból kifolyólag természetes hogy nem tudok célszoftvereket futtatni Linuxon, és ezt azonnal, minden nyavajgás nélkül elfogadtam.
Próbálkoztam, évekig, és se a Wine se semmi nem segít ezen. Elfogadtam, semmi gond, mégiscsak más platform.
Nem is mérgelődök ezen, nincs is rá igényem. Csak amikor többen boldogan közlik hogy szerintük nincs olyan szoftveres, hardveres probléma amit ne lehetne Linuxon megoldani (neki....!!) akkor nem tudom szó nélkül megállni és felsorolom az eddigi kudarcaimat. De ezt nem azért teszem! hogy veszekedést, bármit generáljak, hanem mint tényt.
Erről is le fogok szokni azt hiszem mivel az antagonisztikus ellentéteket nem lehet megoldani fórumokon. -
válasz
ubyegon2 #98335 üzenetére
Nem, nem akarok, mivel ezekkel semmi pszichés problémám nincs perpill. De HA egyszer valaha lenne, hozzád fogok fordulni.
Itt most nincsenek velem egy légtérbe ezek a szoftverek, most pihis nyugis helyen vagyok.
Csak akkor találkozok velük amikor az irodaházba, a központba vagyok szolgálatba. -
válasz
sh4d0w #98334 üzenetére
Nem én. A helyzet adott, valószínűleg miattam a cég ahol dolgozok, nem fog azonnali átcsoportosításokat és szoftverpark változtatást eszközölni.
Amúgy igen, értelek de nem írom alá.
én magán számítástechnikába otthon azt vallom hogy nem a szoftverhez fogok hardvereket guglizni meg kompatibilitási táblázatokat nézegetni hanem ami van, abból főzök mert az már megvan. És alkalmazkodjon az os meg a szoftver.
Számomra 5-6 éve, azóta linuxozok aktívan, az egyik legmegdöbbentőbb első benyomás 3 darab otthoni hardverem kukázása lett volna.
Nyomtató, tv vevő meg egy szkenner.
Nekem 18 évig ez ismeretlen volt, drivert megmutat, eszköz teljeskörűen!!! működik, ennyi.
TV vevőt 4 napig vadásztam anno, a'la Linux compatible, a 35 ezres Avermedia hibryd Volar meg a fiókba rohad? Csak mert én linuxozni szeretnék. Hmm. -
válasz
ubyegon2 #98332 üzenetére
Van de felesleges, tudod hogy én célszoftverekkel dolgozok, amiknek nem hogy alternatívája de még közelítője sincs Linuxon. Pedig keresgéltem nem keveset, hidd el.
Csak az általad mélyen utált ablakos rendszerre léteznek.
Így az írásom degradáló lenne a pingvinre és ez nem fair.
[link] pl. itt nézelődj, alul a Siwena, ezt használja a cég ahol vagyok.
Teljesen hülye vagyok amúgy ezekhez a szoftverekhez csak felhasználói szinten tudom őket kezelni. -
-
válasz
ubyegon2 #98221 üzenetére
"Ez a valami nálad pár hónap csiszolgatás után működik"
Drága jó Uby, ez nálam 6 éve működik és igaz voltak konfliktusok de perpill. ÚGY működik ahogyan én akarom.
A rendszerem állapotával a hozzászólásaim mennyisége egyenes arányban van és most hetek óta nem nyavajgok. Úgy komolyabban évek óta nem.
A "csiszolgatás" annyiból állt amúgy hogy a snap yt-dlp-t symlinkkel elérhetővé tettem a rendszeren az összes programnak aminek kell,
és meghekkeltem egy snap-appot hogy ne csak a home-ba tudjon letölteni hanem a háttérvinyóra is.
Slussz.
Ez azért az eltelt 6 év szopásainak kb. a 0,01%-a volt.
Ez utóbbit teljesen saját magam, guglival és terminállal, mivel ezt a kérdést hogy:
Hogyan adjunk egy snap appnak olyan jogot, ami teljesen természetes csak a fejlesztő kifelejtette belőle, így korlátizottan használható,
kérnék segítséget snap-konténer kicsomagolásra, a benne lévő permissions átírására, majd visszacsomagolására"
szerintem itt bárki csípőből vágta volna..? már csak azért is mivel mindenkinek szimpatikus és mármár mániákusan rajong a SnapértFelforrt volna a topik annyi válasz jött volna 20 percen belül.
Ezért inkább megoldottam magam. -
válasz
ubyegon2 #98209 üzenetére
"(nyilván a snapperek már csak vigyorognak ezen)"
Bizony. Nincs deb, flatpak, github, targz2, yum, pamac, ppa, gdebi, makefile, aur, rpm, terminál, sudo, apt, appimage, tar, bin, discover, sh, jogok macerálása, és ez még a fele se a csomakezelőknek, a formátumoknak és lehetőségeknek...!!
Egyáltalán semmi sincs csak a háttérben észrevétlenül frissülő percrekész használható szoftverek.
Áldás ez az olyanoknak mint én. -
-
válasz
ubyegon2 #98087 üzenetére
Szerintem.
Írja újra a Rufussal DD módban.
Próbáljon meg ezzel bebootolni úgy hogy a biost CSM mode-ba teszi, ez legacy/uefi-t egyaránt engedélyez,
Ha nincs benne csm mode (kell lennie) próbálja meg uefibe, ha nem megy bios--> legacy mbr mode.
Valamelyik módban el kéne indulni a live-nak.
Onnantól lemez gyalu és telepítő indít.De jegyezze meg mibe van a bios! és annak megfelelő módban indítsa a live-t ill. a telepítőt.
Ha tudja a bios a uerfi modet, és elindul, én tuti uefibe telepítenék.
Ha elindul, és megfelelő méretű a lemez, hagynék 50 gigát, egyszer jól jön akár Win akár másik disztró próbálgatásra.
És mindenképp csinálnék swap partíciót.
De ezek csak én az rigolyáim. -
Ez mély és bölcs igazság, viszont én is jobban szeretek natív applikációkkal ténykedni mint webes felületen.
Nem elhanyagolható szempont hogy esetleges gebasz, wifi mobilnet hiánya esetén pl. desktop Thunderbirdbe egy fontos mail megnézhető, Viberbe (Skypba) egy esetleg nemrég kapott telefonszám, pdf megnézhető stb. -
Tessék.
Most telepítettem a Skypeot. 5 kattintás volt. Nem desktop, azt gyalultam 10 perce. Volt reboot, az a tuti. Ez a Store app amit képernyőfotóztam, háttérbe még nyitva a Store.
Azért kellett telepítenem mert gyárilag rajta van a W10-en de én amikor ezt a Wint telepítettem, asszem 2019..? körül, kigyomláltam a nem kellő store appokat. Vagy 20-at.
Ez kért egy bejelentkezési azonosítót, skype nevem-jelszavam és kész.
Ez olyan mint nekem a linuxos szívások. Másnak ismeretlen, minden működik, nekem nem. Most fordítva történt. Barátom nekem mégiscsak a Windows
sh4d0w-nak és az ismerősének miért nem sikerült, okát nem tudom és szerintem soha meg se tudjuk.
Ne offoljuk tovább a linuxos topikot szerintem ezzel. -
-
válasz
sh4d0w #98005 üzenetére
Beírtam Gugliba hogy skype download.
Felvitt a Skype weboldalra [link] a desktop app letöltése, telepítése, és elindítása után hitelesíteni se kellett magamat mivel ez egy legális W10 Pro retail kulcsos pc ami hozzá van kötve a Microsoft fiókomhoz.
Mindez úgy, hogy a PC jelen pillanatban NINCS bejelentkeztetve a Microsoft fiókomba!
Megkérdezte ez az Ön fiókja, rányomtam yes és mindenem itt van a gépen. 2017 óta azaz 7 éve nem volt nálam Skype, ennek ellenére 6 másodperc alatt mindent leszinkronizált.
Meg fogom próbálni a Metro appot is de szerintem az is minden hacacéré nélkül működni fog.Mégegyszer, ezen a gépen soha nem voltam bejelentkezve a Skypeba és a képen is látható hogy utoljára 2017-ben használtam a szoftvert.
Valamit nem jól csináltatok -
-
-
válasz
sh4d0w #97998 üzenetére
Nem akarom elhinni, hogy annyi diskurzus utan TE meg mindig nem erted.
Nem a deb a bajom. Hanem hogy valószínű nincs rá ember vagy nemtudommi, és azt hogy nálam leszerepelt, azt nem a formátumának köszönheti!!! Hanem hogy elavult 3 éves csomagokkal van tele a gyári tárolója minimum 3 disztrónak. Mivel nemrég ennyit próbáltam ki.
A Skypot azért nem tudom mert kb. 6-7 éve nem használtam, amúgy legjobb tudomásom szerint nem lokálisan hanem szerveren tárolja a kontaktokat, mindent. (Viber tuti nem tárol csak lokálisan, a telefonon van minden és onnan húz be szinkronba mindent a desktop Viberekre)
Holnap feltelepítem az otthoni winre, kíváncsivá tettél.
Konkrétan egyik barátom mai napig W8-on tolja, megtámogatva egy külső virnyakergetővel.
Nekem nagyon is teljes értékűnek tűnik az W8. -
válasz
urandom0 #97991 üzenetére
Oké.
Megint én példám.
Szokásos yt-dlp, jelenlegi függősége a python 3.7xx.
Oké, igen öreg a rendszerem, a python megállt a 18.04-en 2.7xx verziónál. Mindent elkövettem, és igen, igazad van, pár órai gugli és terminál után telepítettem a pthonv 3.7-et. Békésen megférnek egymás mellett.
Egyetlenegy bökkenő van. A rendszer képtelen használni, mintha nem is lenne.
Vagyis egy linux alapú, függőségekre épülő rendszert
vagy eldobsz x év múlva
vagy ha van lelkes brigád, az karbantartja a csomagokat, lásd SmPlayer, jelenlegi legrégebbi támogatott verzió Ubuntu14.
Csak ez ugye irgalmatlan meló.
Mondom mégegyszer, én nem vagyok mérvadó, ugye őskövület.
deviszont a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
A W8 teljesértékűen használható, minden W10 drivert megeszik stb.
Az is lejárt már 7-8 éve.
Az Appimage írásaddal maximálisan egyetértek. A Snap az én magánvéleményem szerint, a könyvtárszerkezete stb. alapján egy olyan appimagere hasonlító konténer formátum, amit összefog egy keretrendszer, az frissíti, az adja meg az appok jogait és felügyeli.
Ezt alátámasztandó, amikor régebben kicsomagoltam a snap Opera böngészőt, és usb lemezen átvittem másik gépre, elindult.
Persze keresgélte a /home/config könyvtárát egyebeket de elindult. Mint egy appimage.
Tudom istenkáromlás de a Linuxnak nagyon-nagyon kéne valami egységesítés. Igen ezzel elveszik az amitől szabad stb.
De az átlagusert egyáltalán nem érdekli hogy létezik 100 csomagkezelő, meg 500 disztró, 50 ablakkezelő, 100DE, 50 féle csomagformátum, snap flatpak deb rpm arch fedora debian vonal, meg a jóisten tudja micsoda.
A keményvonalasok maradjanak a megszokott dolgaiknál.
De legyen egy egységes valami mert ez így, ez szar. Már egy egyszerű disztróváltásnál, vagy disztró próbálgatásnál belegabalyodik a halandó, lásd most a kolléga aki hetek óta kérdezget.
Hogy ez, "A" Linux amelyik 1R userbarát, melyik, Mint, Arch vonal, rolling, stable, lts, Ubuntu vagy Debian vagy ajóistentudja mi a neve, az mindegy . Csak legyen már.
És ehhez amiról megint pofázok itt, KELL, alapja egy egységes csomagkezelés.
deb halott, nem részletezem sokadszorra miért.
Marad valami más, ami rugalmas, mindenen elfut, frissül, visszafelé kompatibilis, és ez a Linuxok 10000 féleségén csakis valami konténerformátum lehet. Mert a többibe már nemcsak halandó gabalyodik bele de szerintem a csomagok fejlesztői, karbantartói is.
Fogadom nagy összegbe hogy a 3%-ról megugrana a részesedése. Bár.. megint mindjárt megkapom hogy nem, dehogyis kell a szélesebb felhasználói tábor, neeem, ááá, szenvedjen meg érte aki akarja használni, és egyáltalán, dehogy is kell elterjednie, a hülyék maradjanak Winen.
Mintha féltenék. Mitől...? -
Ettől függetlenül a a Linux-féle függőségek a rendszer legnagyobb rákfenéje, és a visszafelé kompatibilitás ellensége.
sh4d0w jól leírta ezt nemrégiben.
Lényeg, felpakolsz valamit aminek kell a libakarmi1.1, az legyalulja a libakarmi1.0 -t, és a csomagkezelő legyalulja azt a 5-10 programodat aminek a ez a függősége. Ez így brilliáns.
Meg lehet igen kerülni de nem fehér embernek való módon.
Ékes saját példám, legyalultam egyszer a KDE vágólapját, Klipper, 1 azaz EGY darab szoftverről van szó! és elvitte a 3/4 Plasmát. Hát ez tényleg tökfasza így.Winen ezt megoldották, hátránya van az biztos, 30-80GB winsxs könyvtár.
Viszont W11-n fut a W2000 programok fele legalább.
Uby, nem, nem erre vágyom mielőtt a szokásost megkapom tőledcsak leírtam.
A konténerbe (legalábbis Snap vonalon) nem vagyok tisztába az igazi függőségekkel.
De szerintem minden csomagba minden benne van amit ő használ, benne kell lennie. Mivel ha nem, ha szintén egy rendszert épít a rendszeren belül egymásra támaszkodó függőségekkel, akkor ezt is megette a fene. -
-
Nagyon kellemes meglepatés, lehet másoknak ez természetes de egy újszülöttnek minden vicc új, tudjátok.
Nem részletezett okok miatt (villámcsapás a melóhelyemen) az lett a szitu pár napig hogy a Linuxos gépemmel csak egy külső TpLink usb wifi stickkel tudok csatlakozni a netre.
Nade a kollégák máris nyavajogtak hogy deamobiltelefonom hogyan, fogy a drága mobilnet stb.
Nem számoltam de kb. 8-9 kattintással lehet létrehozni wifi hotspotot KDE alatt.
Ez nagyon nagyon szimpatikus.
Hogy a fikázás se maradjon el, 3000x könnyebb Linuxon wifi hotspotot létrehozni gui alatt kattingatva mint egy nyamvadt smb megosztást terminálba meg smb.conf szerkesztése.
-
Halló skacok, mi volt ma, napkitörés?
Eddig atomstabil mini pc-m produktuma:Bármi, ismétlem bármi indítási kísérletre (linux, windows telepítők, clonezilla, memtest, telepített Winek, telepített Linuxok, azaz minden.
Tünet, amíg a karakteres felület megy, grub, választómenük, minden oké, ahogy állna fel a rendszer, reboot.
Bios tökéletes, Ventoy tökéletes. De ahogy bejönne a guis rész, ott mindegyiknél, kb. 15 rendszerrel és live-val kipróbálva a tünet ugyanez. Spontán reboot.Fél órig szórakoztam ezzel, már eltemettem mini pc-met amikor is a memtest elindult. Utána a Clonezilla is. Utána a Mint telepítő is. Utána a telepített Linuxok. és a telepített Winek is, a VHD lemezképek is. Minden OS megy, működik, bootol. Live és telepítettek is.
Ez volt ma délelőtt 9 óra környékén, azóta kb. 40 rebootot csináltam, mindent elindít.
Hardveres hibát kizárnám.
Táphibát kizárnám, egy litium ion akkupakkról megy amit folyamatosan tölt egy tápegység, plafonon van az akkufeszültség.
Egy akkus fúrót fél napig tudna működtetni.Ez most mi?
-
-
-
"a Windows értelemszerűen friss rendszerindító kódja lép életbe, és az tölti be a Linux-ot is, ha a felhasználó ezt kéri."
Én ilyet még az életemben nem láttam, és nem tudtam elérni hogy egy Win felvegyen az indítómenüjébe Windowson és Windows VHD VHDx lemezképeken kívül bármilyen más oprendszert.
25 év óta most eljutottunk oda hogy a winloader képes lesz erre...?
Vagy nem jól értelmezem?
Az külön it aranyérmet érdemel hogy ezután gyakorlatilag lehetetlen bármi mást indítani a gépeken, se live, se rendszermentő se semmi külső adathordozó. -
válasz
CsengődiGeri #97859 üzenetére
Ennek köze nincs az általad említett külön lemezekhez.
Én 6 éve vagyok dualbootba, írja-olvassa az össes Windows partíciót mindegyik linux.
Ha bitlocker van akkor természetesen nem de olyan híreket hallottam félfüllel hogy kezeli a linux a feloldó jelszó megadása után.
Winen kötelező kikapcsolnia Fast startup-ot, és arr figyelj ha szoktál hibernálni vagy hibrid-suspend, ne indítgasd a lefagyasztott rendszereket egymásra. -
-
válasz
ubyegon2 #97851 üzenetére
Ezaz, Debianra Flatpak...?? közben a Snap felkészül...
More, ebbű' még baj lehet
Ne a játékokat futtassa gyorsabban hanem a fájlkezelőt meg a pdf olvasót.
Én nem játszok, pontosabban csak régi nosztalgiákkal, azzal nekem sincs bajom, pörögnek rendesen Linuxon, még Wine alatt is teljesen oké. -
-
válasz
CsengődiGeri #97822 üzenetére
Én Winről jöttem ahol némely szoftver 32GB ramnál is ordítozik hogy kell neki a lapozó.
(igaz W10-en már hálistennek különvették, van swapfile és hiberfile, user dönthet mik az igényei)
Ezokból, meg mivel én sokat hibernálok, mindig ram méretű swap partíciót alkalmazok. Valamint próba disztrókat is sokszor tesztelek és akkor ott a swap partíció, mindegyik ugyanazt használja, nem kell vacakolni swapfájllal.
Ha nem hibernálsz, elég nagy a ram, én véleményem szerint akkor se árt valamenyi swap, ez lehet akár swapfájl is.
Más ezt érthetően máshogy gondolja, mások az igényei, én így csinálom. -
Azt írta hogy a telepítés után soha nem is akarja látni a rendszert. Az meg vagy teljes frissítés tiltás, nagyon nem ajánlott, vagy minden automatára állítva.
Kb. 4-5 ve megy az Ubuntumon az auto frissítés. Nekem még bajom nem volt belőle.
Volt nálam is hogy le akartam állítani, visítozott hogy ő most épp frissítget, úgyhagytam és mikor végzett leállt.
Konkrét megoldást nem tudok mert a Mint számomra ismeretlen. Nade majd mindjárt érkezik Uby és ő vérprofi a Mintbe -
Ubynak igaza van, ha nincs kedved az ilyen matatásokhoz, csinálsz mégegy EFI partíciót, akár a már felszabadított helyre, akár a lemezterület legvégére és oda pakoltatod a systemd-s telepítéseket.
Működnie kell, nálam a hordozható 1 terásomon most is 2 efi van.
Egyik a Ventoy, ezt nem lehet baszkurálni mert meghal, és van egy 1GB efi a lemez felénél kb. 600GB-nál.
Arra mennek a próba telepítések indítói.Próbáld meg így.
-
Van hely? A növelésre? Nincs útban a 16MB Microsoft Reserved partíció, annak se betűjele se fájlrendszere semmije nincs.
Ha ezek megvannak, mármint zsugorítgattad a C-t, gondolom az alapfelállás az volt hogy
EFI-100MB
16MB reserved
C:\
esetleges Recovery
Ha ezeken túlvagy, akkor 2 lehetőséget látok.
Live alól mindent lementesz az EFI-ről, törlöd, létrehozod az újat. Ha jól emlékszek Gpartedbe van UUID kézi buher, megadod az efinek a régit és mindent visszamásolsz.
Nem tudom most kipróbálni működne-e, melóhelyen vagyok, nincs itt a dualbotos cuccom. A céges Windowsokat meg nem nagyon akarnám egy ilyennek alávetni, érthetően.
2. ha esetleg a Windows meg tudná csinálni, erről gőzöm sincs, de:
win, rendszergizdai parancssor,diskpart
list partition
select partition "EFI partíció azonosítója"
assign letter= Z
ezzel megjelenik mindenhol Z meghajtó néven, Fájlkezelő, Lemezkezelő.
de hogy innentől tudsz-e vele valamit csinálni arról gőzöm sincs. -
válasz
CPT.Pirk #97730 üzenetére
És nem dobál fel semmit, a Unified Remote volt eddig nálam Winen de minden telótapicskolásnál dobálta hogy vegyem meg a teljes verziót, holott annak a fukciói nem is kellettek nekem csak a médiavezérlés, az meg az ingyenesbe amúgy is benne van.
Már unalmas volt nagyon.
Ez meg csak teszi a dolgát, ajándék teljes hozzáférés fájlmásolás értesítések sms mail hívások stb. -
válasz
tordaitibi #97662 üzenetére
OFF,
a Vokoscreent már régóta használom Windowson, és most láttam meg 10 perce hogy van KDE Connect is. Már fel is pakoltam. Méghozzá a Microsoft Store-ból
Alakul ez, nekem legalábbis tetszik ez a vonal.
Unified Remote ment is a levesbe. -
Oké de azokkal meg pont az nem fog menni, amire a többség szánná, itt a topikba már kb. 100x olvastam hogy "CSAK" netezni kéne. Ja, 15 éves procin VP9-et vagy H265-öt kirenderelni a 20 éves videokártyára
Ott tökmindegy milyen pehelysúlyú os-t raksz rá, a Facebook meg a Yutub vagy bármelyik csilivili weboldal megfekteti használhatatlanságig. És hiába ugrik kattintásra a pille fájlkezelő meg egyéb, pont arra lesz használhatatlan amire használná.
Vagy mire gondoltál, 240x360-es jpg képeket nézegetni, terminálböngésző, 50kBméretű pdf nyitogatás? ilyesmi?
Az akkor oké de ezeket 2024-be én nem szeretném használni.
Ja az előzőhöz pillantra viszakanyarodva, a pdf-ről jutott eszembe.
Az Okular nevezetű szoftvert használom, bonyolultabb pdf-be beleszakad, megfagy1-2 másodpercekre.
Ugyanaz a pdf a Wines Foxitreader-be vajsima, görgethető. Ezért gyakran Linuxon is azt használom Wine alatt. És így is vajsima.
Oka...? Jobban van megírva a Wines pdf nézegető, vagy mi lehet? -
-
Én meg már meg is cáfoltam az általad állított cáfolatot
Ugyanaz a vas, dualboot, ssd.
Opera böngi, a Wines láthatóan mérhetően gyorsabban indul el.
Mivel az Operáim több eszközön full szinkronba vannak, kiegészítők bővítmények beállítások stb, ez a legkorrektebb összehasonlítás.
Fájlkezekőnél, Windows intéző kontra Dolphin, ordító az eltérés, a Linux fényévvel lassabb.
Ugyanez a képnézőnél, Gwenview/Irfanview. Kb. 200-300%-al gyorsabban indul a Wines.
Paint-szerűségek dettó.
Komolyan mondom a Winen még a Libreoffisz is gyorsabban indul el, mindkét rendszeren ugyanaz a verzió van.
Edgéről ne beszéljünk, az Winen atomvillanás alatt betölt.
Egyetlenegy rendszer, a Manjaro tudta megközelíteni ebben a Windowst. Nem körözte le! csak majdnem pariba volt vele.
Maga rendszerindítás az iszonyat eltérés a Linuxok javára, mira a Win bedobja az Asztalt, addigra Linuxon már fennt vagyok 3 weboldalon.
De a szoftverek sokkal-sokkal lassabban indulnak el.
Korrekt a küzdelem, az Ubuntu igaz lejárt lemez de csak 6 éves, a Win meg ami azon a gépen van, az 2016-os telepítés, minden szirszar frissítésen átesett már, ergo ezerszer lassabb mint telepítésekor volt. -
válasz
paolinho #97648 üzenetére
Ha KDE és Spectacle a képernyőkép program neve, akkor abban a kép készítése előtt kell kijelölni a területet.
Van teljes képernyő, aktív ablak, és egérkurzorral körbejelölt terület rögzítése.
Mint pl. most én, előtte jelöltem ki a területet és utána nincs szükség vagdosásra.
Küldhető a kép utána szoftverre, pl. képnéző, vágólapra tehető és menthető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Path of Exile (ARPG)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest