- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- MIUI / HyperOS topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #32384 üzenetére
Nem tudom, ez Windows-os beidegződés-e, hogy nem foglalkozol vele, de Linux-on, ha az ember ilyen jellegű fagyásokat tapasztal, nekiáll tesztelni a hardvereket és megnézni a log-okat.
-
lev258
veterán
válasz
teleahocipöm #32330 üzenetére
Újraindítást tipikusan kernelfrissítéskor szokott kérni, máskor nem nagyon. De ilyenkor sem kötelező.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #32271 üzenetére
Attól függ, mennyi adatot kell átmozgatnia a megfelelő vágáshoz. Türelem.
-
lev258
veterán
válasz
Fritz Teufel #32266 üzenetére
Úgy látom, rolling disztró. Az biztos többet kezel, mint az én rendszereim.
-
lev258
veterán
válasz
djyuri #32241 üzenetére
Mivel túlterhelted a gépet adatokkal, így biztonsági okokból kizárt a rendszer. Ha boot során a Shift-et nyomva tartod és a Grub-ban kiválasztod a recovery módot, ott be tudsz lépni root Terminállal és hozzáférsz mindenhez. Ha szabadítasz fel helyet, helyreáll a rendszer. Azért, hogy további problémákat megakadályozzon és az adatok se sérüljenek, ez a normális eljárás. Pendrive-ot nem túl jó ntfs-re formázni a naplózás miatt, bár ettől még szokott működni a dolog (legalábbis FAT32-vel biztosan). Néha érdemes a FAT/NTFS formázást Windows-on csinálni, mert a Windows elég szeszélyes tud lenni. Előfordul, hogy a felismert és használható pendrive-ot is javítani akarja, bezzeg a merevlemez partíciós tábláját meg időnként elrontja (csak neki az mindegy).
Ha a pendrive-on korábban esetleg egy Live rendszer volt, előfordulhat, hogy van egy üres partíció is rajta, ami megkavarja a Win-t. Ilyenkor Ubuntu alatt kell ismét egyesíteni a pendrive-ot és úgy formázni. -
lev258
veterán
válasz
djyuri #32212 üzenetére
Mi a progi, van Readme-je?
Tehát azt mondod, van egy lemezed, amit nem lát a gép, a Lemezkezelő se? Akkor másképp közelítsünk. Terminálban add ki a dmesg>dmesg.txt parancsot. Ez egy dmesg.txt nevű fájlt hoz létre sok információval. Ezt a fájlt oszd meg velünk, vagy a tartalmát tedd fel pastebin-re. Emellett a sudo fdisk -l (l mint L) parancs is érdekes lehet. -
lev258
veterán
válasz
djyuri #32206 üzenetére
[link]
Mint itt is a Private nevű meghajtó. Csak rákattintasz bal oldalon és kész. A RAID ismereteim nem elegendőek, ahhoz lehet kell még valami, hogy lássa. Talán ez:
sudo apt-get install mdadm
sudo mdadm --assemble --scan
Bár írnak valami olyat, hogy másképp kell a hardveres és a szoftveres RAID-et kezelni. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #32191 üzenetére
[link]
A kereső használata sokszor elegendő. -
lev258
veterán
válasz
djyuri #32187 üzenetére
Videókártya, milyen gép? Az Ubuntu hardverigényesebb rendszer (nem XP helyettesítésére való régebbi gépeken). Olyan BIOS-t pedig még nem láttam, ahol a meghajtókat le tudod kapcsolni.
"azzal képtelen vagyok mountolni,mert csak partícionált vinyókat lát."
Ezt nem is értem. Live alatt ugyanazt látod, amit éles rendszer alatt is. -
lev258
veterán
válasz
spammer #32170 üzenetére
Egyrészt ott a különbség a GB és a GiB között (nézz utána), másrészt a memória egy részét le szokta foglalni a BIOS, valamint rendszer (géptől függően más lehet ezek mennyisége). A maradékot adja tovább "használatra". Utóbbit látod csak, mivel az a rendelkezésre álló. Ezt vagy itt, vagy az Ubuntu fórumon egyszer már kiveséztük rendesen. Szóval nem tűnt el semmi.
-
lev258
veterán
Mennyire fogod használni a rendszert? Mert lehet idővel a 10 GB kevés lesz. Egyáltalán mit raksz rá? Csatolási pontnak /-t (ext4 fájlrendszerrel), illetve cserehelyet (swap-ot) kell megadni. Figyelj arra, nehogy mást is formázásra jelölj. Az indító a merevlemezre menjen, ne valamelyik partícióra. UEFI vagy legacy módban használod a gépet?
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #32124 üzenetére
Telepítés előtt javaslom a kipróbálást.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #32116 üzenetére
Mid van (lspci)?
-
lev258
veterán
válasz
elodman #32073 üzenetére
A böngészőbe persze tudnak települni dolgok, ha olyan helyen jársz, de megint csak azt tudom mondani, nekem még nem sikerült (nagyjából 6 éve használok Linuxot). A felhasználón múlik minden. Ha szeretnéd, már az első használatkor tönkrevághatod a rendszert. Linux alatt még azt is lehet.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #32045 üzenetére
Akkor esetleg megnézheted a mentésedet, ha gondolod. Nehéz úgy bármit mondani, hogy nem tudjuk, pontosan mikor kezdődött és mik frissültek.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #32043 üzenetére
A Grub-ban tudsz korábbi kernelt választani, ha még nem törölted.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #32041 üzenetére
Az előzetes nem feltétlenül a legjobb. Korábbi kernellel próbáltad már indítani? Milyen rendszer?
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #32035 üzenetére
Amit elsőre tudok mondani, hogy a VM-méret nem a valódi memóriaméret. Hogy a te Feladatkezelőd melyiket szummázza jobbra fenn, azt nem tudom.
-
lev258
veterán
válasz
phanfantom #31939 üzenetére
Nem siettetlek; igen menni fog gond nélkül.
-
lev258
veterán
válasz
phanfantom #31936 üzenetére
Ha felraktad a rendszert, megmondom hogy üzemeld be.
Nem nehéz.
KISDUCK: Linux-éknál illik ext4-et használni. -
lev258
veterán
válasz
phanfantom #31927 üzenetére
Ha van vezetékes net, akkor másold be nekünk a wifi eszközre vonatkozó információt (Terminál program, lspci parancs, megfelelő sor).
-
lev258
veterán
válasz
phanfantom #31924 üzenetére
[link]
A spéci, szűk körben használt programok helyes működésére ne legyen túl sok reményed. -
lev258
veterán
válasz
phanfantom #31922 üzenetére
A Wine-nak van egy adatbázisa, ahol meg lehet nézni, mennyire jól fut az adott Windows-os program. Viszont az ismerkedés szerintem azzal kezdődik, hogy megnézed, milyen alternatívák vannak az egyes programjaidra.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
elodman #31685 üzenetére
Még valami, csak már kifutottam az időből.
Torrent fájloknál, illetve egyéb esetekben, amikor sok kis fájl keletkezik, lehetnek anomáliák. Lényegében egy adott partíción limitálva van a fájlok maximális száma (inode). Ha ennek a határához közelítesz, akkor kicsit megkergül a rendszer (de még ilyenkor is hozzá tudsz férni a dolgokhoz). Velem még sosem fordult elő, de már láttam ilyen esetet.
df -h, df -i elmond mindent ilyen téren. -
lev258
veterán
válasz
elodman #31685 üzenetére
Van rá defrag természetesen, de:
Nagyon ritkán érdemes futtatni (szökőévente, vagy még ritkábban).
Ha arra figyelsz, hogy a partíció sose legyen "telítve" (80%, illetve inkább 90% fölött), akkor nem igazán fog jelentkezni töredezés. Nekem szerintem az van beállítva, hogy 50 rendszerindításonként nézze meg a lemezt. Még sose panaszkodott, hogy gond lenne.
[link] -
lev258
veterán
válasz
Wiz Khalifa #31678 üzenetére
Egyszerűbb esetben .deb fájlt kapsz. Azt két kattintással lehet telepíteni. Ha forráskódod van, akkor le van írva a Readme fájljában, mit hogyan csinálj vele. A rendszer frissítésével pedig a Firefox is frissülni fog.
-
lev258
veterán
válasz
Wiz Khalifa #31672 üzenetére
Használd a Szoftverközpontot. Amúgy a Firefox nem az alaptelepítés része? A rendszer nyelvét a Nyelvi beállításoknál tudod állítani. A dolgok jóval egyszerűbbek, mint ahogyan próbálod.
-
lev258
veterán
válasz
Wiz Khalifa #31662 üzenetére
Terminálba kell írni, aztán listázza a talált eszközöket. Azért kérdem, mert az a számozás nekem nem tetszik.
ubyegon2: azért csak óvatosan, ne keverjük a különböző driver-eket (főleg, hogy a zárt az utóbbi időben egyre kevesebbszer ajánlott). -
lev258
veterán
válasz
Wiz Khalifa #31660 üzenetére
lspci-ben mi a pontos megjelölése? Ha 4311, akkor mondom, mit kell tenned.
-
lev258
veterán
válasz
#39417856 #31587 üzenetére
A 14.10-es nagyon új és nem LTS. Az ilyen rendszerek az újdonságokat próbálják ki, nem feltétlenül nagyon stabilak. Bár egy memóriateszt sosem árthat. Mint-nél azt mondanám, akkor inkább MATE (és a Mint 17-est válaszd). Amennyire tudom, több figyelmet kap a fejlesztőktől, mint az XFCE.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Update 06.18. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest