- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #15700 üzenetére
Bocsi, igazatok van, a file rsz- lemaradt.
NTFS. De sokkal gyakrabban linuxozom, mint win-ezek.
Linux alól milyen repairt alkalmazást ajánlotok?
Tényleg win alatt régen használtam chkdsk-t. Évekig semmi bajom nem volt egyik gépem vinyójával se... ez van, amikor nincs hdd hiba évekig és kimegy a vonatkozó rutinból az ember...
-
mzx
senior tag
Hozzáférhetetlen lett az egyik mappám (folder-em), kb 2 GB adattal.
Nautilus csak annyit jelez: NOTHING (a tartalma), de mindig figyelemmel követem, mikor épp mennyi GB szabad helyem van, és legalább 3 napja nem változott ennek mértéke. Ma tűnt fel, hogy egy bizonyos mappám -nevezzük XY-nak- tehát üres tartalmat jelez, kb. 2 GB tartalom van benn elvileg, ÉS TEHÁT NEM SZABADULT FEL ÜRES HELY. Tehát véletlen se töröltem ennek tartalmát, ezek szerint. A mappa módosításának ideje látható a Nautilusban, ez jan.20. (másodperc pntosan jelezve van amúgy). Tehát nincs 3 napja, hogy módosítottam a tartalmát, azonban legalább 3 napja ezen a partíción végig ugyanannyi volt a szabad hely, még most is ugyanannyi.Nautilussal rákerestem oylan mappanéve, amely 100%-ra van benne, tökéletes helyesírással, de sehol nem találta, tehát véletlen átmozgatásról sincs szó.
Gondoltam ma egyet, megnéztem a mappát Windows-omból is, mivel ugyanezen HDD-re XP-t is telepítettem hónapokkal ezelőtt. A Win jelzi is végre, mi történt! Csak hogy nem értek ehhez ilyen szinten.
Kérek szépen segítséget tőletek ahhoz, hogy vissza tudjam állítani a mappa tartalmát. A Windows XP-m, amikor a mappába be akartam lépni, a következő hibaüzenetet adta:"XY is not accessible.
The file or directory is corrupted and unreadable."Szó szerinti fordítását értem: XY nem elérhető. A file/mappa megsérült és olvashatatlan. De fogalmam sincs, hogyan orvosolható. HDD helyreállítás oldja meg, vagy vmi más? Ha igen, miylen alkalmazással állítható helyre és hogyan?
Mi okozhatta?
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #14412 üzenetére
Igaz, igaz, marhaságot írtam, hiszen ha csak terminál van, az nem GUI, hiszen nem grafikus.
Ezek szerint jól sejtettem, hogy a failsafe Gnome kb csökkentett mód, gond esetén; köszi a választ. -
mzx
senior tag
falisafe gnome és xterm kérdések:
Keresgéltem google-lal, egyelőre alig van ezekről infóm.
Az előbbi gondolom valamiféle grafikus biztonsági mód, ugye?
Az utóbbi pedig terminálos biztonsági mód?Nincs kockázata, ha kipróbálom ezen 2fajta gui-t, Linux Mint rendszeremen?
-
mzx
senior tag
válasz
milestone #14390 üzenetére
Szerintem tegyél elé
sudo
-t.De nekem úgy rémlik, live cd-ről Synaptic-ot (grafikus csomagkezelőt) is el tudsz érni, még próba módra is akad, amit lehet telepíteni vele (asszem Lubi live cd-n is). Bááár... mivel én is kezdő vagyok, nem tudom, Synaptic-kal hogyan levet már meglevő rendszerre installálni... Terminálban -gondolom én, zöldfülűként- belépsz cd paranccsal a megfelelő mappádba, és ott adod ki az említett parancsot, de ne feledd, szerintem tegyél elé sudo -t.
-
mzx
senior tag
válasz
ViZion #14348 üzenetére
Ezeket -cache, bleachbit- hogyan lehet törölni Mint-en?
Megvettem a repjegyet az Urálra.(#14349) Gebriel:
Nekem mindig odatölti, nem is látok rá külön opciót. Annyi ötletem van, hogy nálam pl. automatikusan a Mint nem mountolja a hdd-t boot során, így mindig nautilust kell indítanom ehhez. Na most, esetleg lehet nálad olyan, a transmiss. indításkor, hogy nem mountolt adott pillanatban az elérési út, amelyre a transmiss be van állítva mint célmappa? -
mzx
senior tag
Ja még valami: Mint-en használta már valaki uninstallként a menüből az alkalmazáson jobb gomb + Eltávolítást? Vagy inkább synapticból tegyem?
Egyébként hogy a *****ba van az, hogy 200 MB-ot elvett a telepítés, a total removal azonban csak 40 MB helyet szabadít fel?
Nem megoldható, hogy visszakapjam mind a 200 -at? Avagy valamiféle kodekeket írt át telepítéskor, és azokhoz már nem nyúl, vagy hogy is van ez?
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14339 üzenetére
...és (#14340) rokefeller :
Értem, köszi. Volt egy
sudo apt-get upgrade
kérdésem is a beillesztett fotóm alatt. Úgy tűnik számomra, ez mindent frissít. Egyébként lényegesen más parancs, mint az update?Amúgy van jelentősége, hogy a system infóm ezt mondja? :
Display:
OpenGL Renderer: Unknown -
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14337 üzenetére
Az xbmc player ugyanazt a hibát jelzi most is -restart-oltam a rendszert-, mivel ettől a parancstól még nem lett OpenGL Renderer a rendszeremen....
Egyébként a parancs után kiadtam a
sudo apt-get update
-t is. Lehet, hogy előtte is javasolt lenne? Úgy szokták, megfigyeltem -gondolom, hogy előzetesen is frissüljön minden-, igaz, nem értek hozzá... (Bár szinte tuti, hogy nem ezen múlott a dolog.) -
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14334 üzenetére
Értem, na de
sudo apt-get install nvidia
satöbbit ha elvégeztettem a géppel, feltétlen kell RESTART a rendszeren?_SZERK.:
Jelzem közben, hogy a fenti sort mikor beírtam, majd TAB-ot nyomtam, csak egy kötőjelet rakott utána, valamint több sort is, ezeket:nvi nvidia-185-libvdpau nvidia-current-dev nvidia-glx-96-dev
nvidia-173 nvidia-185-libvdpau-dev nvidia-current-modaliases nvidia-glx-dev
nvidia-173-dev nvidia-185-modaliases nvidia-glx nvidia-kernel-common
nvidia-173-kernel-source nvidia-96 nvidia-glx-173 nvidia-libvdpau
nvidia-173-modaliases nvidia-96-dev nvidia-glx-173-dev nvidia-libvdpau1
nvidia-180-kernel-source nvidia-96-kernel-source nvidia-glx-180 nvidia-libvdpau-dev
nvidia-180-libvdpau nvidia-96-modaliases nvidia-glx-180-dev nvidia-libvdpau-ia32
nvidia-180-libvdpau-dev nvidia-cg-toolkit nvidia-glx-185 nvidia-settings
nvidia-180-modaliases nvidia-common nvidia-glx-185-dev nvidia-vdpau-driver
nvidia-185-kernel-source nvidia-current nvidia-glx-96 nvi-docMit tegyek?
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14315 üzenetére
Köszi (neked is, ngabornak is) és kapisgálom, mit mondasz, de én zizi vagyok még a linuxhoz.
Mit írjak a google keresőbe, a találatok között mit vegyek figyelembe, mit töltsek le? Gondolom terminálos parancsot kell keresnem a telepítéshez (?)
Linux Mint 9-em van.És kérdem ismét: 2002-ben gyártott Pentium 4 nem túl régi PC az xbmc multimedia playerhez? Fogja vinni?
-
mzx
senior tag
válasz
ngabor2 #14311 üzenetére
Igen, azt tudom, hogy a videokártya, és/vagy driver a problémás/hiányzik. Mégis jeleztem a CPU-t, és egyéb paramétert, hátha azoknak is köze van a problémához.
Csakhogy kezdő vagyok, nem tudom, pontosan mit tegyek? Google-lel keressek rá? De pontosan mire is? Video driver-em van már, a hibaüzenet meg OpenGL renderer -ről regél... A System Infóm szerint ismeretlen, tehát hiányzik a rendszeremből jelenleg, gondolom (?) Ilyesmit kell letöltenem? Milyen kulcsszavakkal keressek rá? És hogyan telepítsem?
(Azt se tudom, mi az az OpenGL Renderer. Azt hallottam, amikor 3D-s animációkat készítenek, renderelni is kell, és ha jól tudom, ez a folyamat jelenti a felületek kitöltését, "színezését", nem?) -
mzx
senior tag
Az xbmc multimédia player régi gépre nem ajánlatos?
2002-es gyártmányú P4-em van,
2.5 GHz CPU-val,
1 GB RAM-mal
Soundblaster külső hangkártyával,
Nvidia Geforce 256 MB videokártyával (a részleteit nem tudom fejből).Nincs egy Giga helyem a gyökérben (nem megfelelően végeztem a partícionálást), és elment az xbmc telelpítésre kb 200 MB, ez esetben nem kis arány...
Felraktam LinuxMint 9-emre, mindent szépen beállított, feltelepített, de indításnál hibát jelzett:
Ezen kívül érdekel, hogy amit legvégső lépésként ajánlott a wiki:
sudo apt-get upgrade
Ez szükséges? És mit jelent, mit végez el? Elindítottam, és volt egy kérdéssor, amit nem értek; zavaromban az elsőre yes-t, a másodikra no-t, a 3.-ra megint yes-t nyomtam...:Beállító fájl: `/etc/issue'
==> Módosítottad (Te vagy egy parancsfájl) a telepítés óta.
==> A csomag terjesztője frissített.
Mit tegyünk ? A lehetőségek:
Y or I : a csomagkarbantartó változata telepítése
N or O : jelenlegi változatod megtartása
D : különbségek megtekintése
Z : a kérdés háttérbe rakása a mérlegelésig
Az alapművelet a jelenlegi változatod megtartása.
*** issue (Y/I/N/O/D/Z) [alapművelet=N:nem] ? y
Új beállító fájl telepítése /etc/issue ...Beállító fájl: `/etc/issue.net'
*** issue.net (Y/I/N/O/D/Z) [alapművelet=N:nem] ? nBeállító fájl: `/etc/lsb-release'
*** lsb-release (Y/I/N/O/D/Z) [alapművelet=N:nem] ? y
Új beállító fájl telepítése /etc/lsb-release ...Processing triggers for mintsystem ...
-
mzx
senior tag
Köszi nektek a válaszokat.
Látom, sok szempontból remek dolog.
Igazából per pill egy tesztelő partíción érezném biztonságban a dolgot, de sajna 10 éves gépem, van, 10 éves, 40 GB vinyóval, és fullon van... :S A particionálást pici elcs*sztem a win hátrányára így is... :S
Vizion, most olvasom először a kezdőknek szóló cikkedet, még csak az első oldalon tartok, de nagyszerű!!
GRATULA HOZZÁ!
Amennyire én kezdőként belelátok, és egy része már nem ismeretlen előttem annak, amit írsz ott, azok alapján szépen megszerkesztettnek, lényegre törőnek ,letisztultnak, minden lényegest tartalmazónak tűnik számomra, odafigyelve arra is ,hogy az abszolut kezdők szemszögéből is láttatva legyen.
Ez a bekezdésemet -picit átszerkesztve- bemásolom a cikkedhez a kommentek közé.
(#14265) lionhearted:
Valamit valamiért.UP:
xbmc? Lejátszó? Megnézném... Milyen tárolóban van? A 10.04-es hivatalosban nem lelem. -
mzx
senior tag
válasz
ViZion #14214 üzenetére
"Kipróbálásra több lehetőségünk is van, első a virtuális gép. Legismertebb a Virtualbox.
A rendszerünkön belül a program létrehoz egy virtuális számítógépet, amire telepíthetünk. Ha nem Live disztribúciót töltünk le, akkor ezzel kelthetjük életre, de Live rendszert is telepíthetünk rá. Mielőtt nekilátnánk végezzünk töredezettségmentesítést."Ez úgy értendő, hogy windows-on is tesztelhető?? Ahogy nézem, a Virtualbox ezek szerint egy win alkalmazás(?)
-
mzx
senior tag
válasz
RaZroX #14201 üzenetére
Régi gépen (Pentium 3-as, 1999-es gyártás) a Lubuntu (a 10.04, Lucid tesztelve) nálam jobban működött, mint a Xubuntu. Drivereket se kellett telepíteni rá, és ahhoz képest, h 1999-es gyártmány, épp úgy lejátszik rajta (nem hd) videókat, zenéket, mint a windows, persze a flashplayer más kérdés.
Bár szerintem te kevésbé régit tesztelsz. Az én régimen nem Geforce volt, sőőőt, csupán 8MB-os (!) a videokártyája.
Ráadásul a Xubi alig gyorsabb , mint az Ubi, míg a Lubi jóval sebesebb és kevésbé terheli a procit, mindkettő másikhoz képest.
Szóval ötletem: tesztelj le rajta egy Lubit, live cd (live usb) módban, először amit akarsz (pl. 12.04), de ha kér drivert, akkor a jó "öreg" (2 éves) Lucid-et, 10.04-est.
-
mzx
senior tag
(#14194) rokefeller :
Ezt az init-et már nem értem, de úgy fest, egyelőre számomra még sincs jelentősége... Mindenesetre köszönöm a választ, hiszen érdekelt engem.
Noh, összejött a vindóóózos dolog?
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #14192 üzenetére
Én is vicceltem, nyugi. ;-) De jó poént írtál amúgy.
Nah, azért írok csak most, mert skubiztam a neten erről (tudom, előbb kellett volna, és csak utána kérdeznem itt.
) .
Szóval GRUB a telepített linuxon (vagy SHIFT hosszan nyomva, ha nincs alapból grub), aztán recovery mode, majd root shell prompt, aztán a passwd parancs, majd exit. Ezt találtam leírásban, plusz annyit, hogy egyeseknek így se jött össze, ami mount-olási hibából ered, erre a prompt után:
mount -o rw,remount /
a megoldás, és ezután a passwd parancs....csak ha valaki más is olvassa a párbeszédünket és hasonló problémával küzd.
Bár én csak win alatt küzdöttem (volna, ha végül nem jutott volna eszembe a ps.
Isten bizony be voltam csinálva, h win alatt mit adtam meg magamnak... ott húzósabb...)
Apropó, mi az az init1 ??
Nekem sincs különösebb féltenivalóm a rendszeremen, csak ne piszkálják a jó kis beállításaimat
. Azért jó tudni a módszert, amennyiben elfelejti az ember a passwd-t.
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #14190 üzenetére
Rosszmájú
;-) Amúgy köszi az infót.
Tényleg nekem kellett egyszer, most meg windows alatt volt ilyen problémám, ezért akarom feleleveníteni, linux alatt hogyan is...
Bár nem emlékszem már, a live cd-n volt ilyen, hogy single mód? Más menüpontok rémlenek... nem valami más néven látható? Gondolom, kitotózom majd. ;-)Ha akarnám se érné meg másét.
"A linuxos haver" úgy is rájönne, ha ilyet tennének vele, mivel nem tudna a jelszavával belépni. ;-) És mivel nem tudom másét, visszaállítani se tudnám.
Egyébként abból is látszik, hogy ritkán windows-ozok -a linux javára-, hogy a napokban kiment a fejemből a saját win admin pswd-m
-
mzx
senior tag
Felmerült másik op.rsz. kapcsán az admin pswd csere. Preventíve megkérdem -adott esetben jó tudni linuxra is-, Ubuntu, valamint Linux Mint esetén mi az eljárás? Évek óta nem csináltam, és anno csak egyszer, és nem emlékszem már.
-
mzx
senior tag
Csakis ZX Spectrum.
-
mzx
senior tag
Vannak fonódások, de nagyrészt úgy fest, nem lehet, bár én nem értek ehhez, a profik majd kifejtik.
Noh, de látod, mégis itt a wine, linux alatt. Meg épp a napokban tudtam meg, hogy win alatt meg lehet linux-os file rendszeren futó partíciót olvasni. Linux meg alapból ismeri és kezeli a windows ntfs file-rendszerét. Akadnak azért összefonódások...
_SZERK:
Tényleg, igazándiból mi zavar annyira a linux kapcsán?A Javá-d is meg lett oldva, nem?
-
mzx
senior tag
válasz
zuzu000 #14118 üzenetére
Wine-nal nem sok esély van "echte" windows-os exe-t telepíteni, amennyiben média alkalmazásról van szó. Legalábbis linux Mint alatt , és Lubuntu alatt akárhányat teszteltem, mind bedőlt, pedig rendben levő wine telepítéseim vannak, más alkalmazások közül sok minden települ.
(Ezek szerint -ahogy itt segítettek neked ebben- natív linuxos verzió a nyerő, ehhez már nem tudok hozzászólni.)
A Wine "nem csodaszer", ezt tapasztaltam. Sokféle windows-os progit sikeresen telepít, némelyeket kis hibával, de sokfélét meg nem akar... Szóval remek hiánypótló a wine, de nem jó minden wines cuccra.
_SZERK.:
(#14128) wmati :
Miért? Egyébként meg van, aki szereti a windows-t is, és a linuxot is. Pl. én "valék" az egyik.Bár online szinte csak linuxozom. Sokkal "hálásabb cucc", mint a windows.
Biztonságosabb, és stabilabb.
-
mzx
senior tag
Tudnék újabb alternatívát (most nem közlöm, látom, kaptál működőt már
), de a legegyszerűbb, ha felrakod az amúgy is hasznos jdownloader file-letöltő alkalmazást, ami java alapú, és vele feltelepül a konfigodnak megfelelő Java is, automatice. ;-) Pont linux Mint alatt derült ki számomra.
-
mzx
senior tag
válasz
Rimuru #13879 üzenetére
Köszi. Egyébként nem látok benne hitsize-t, tehát bele kell írni, azt meg nem merem. ;-) Inkább nem machinálom.
Ha eleve meg lenne a default helye e sornak a file-omban, akkor módosítanám ennél az 500-at.
Noh, de ez már részletkérdés, a lényegben segítettetek, köszi még egyszer.
-
mzx
senior tag
Köszi mindkettőtöknek a gyors segítséget!
Nagyon jól jött!!
Egyébként hogyan lehet beállítani, mennyit jegyezzen meg?
-
mzx
senior tag
Értem, köszi.
Más.
SÜRGŐS, emberek, mivel lehet a terminálban az általa megjegyzett parancssorokat törölni??
(Ugyebár lehet kurzornyilakkal "scrollozni", illetőleg egyenként előhívni -akár villámgyorsan is "tekerve" a megjegyzettek adatbázisában- a korábban már bevitt parancssorokat, erre gondolok.) -
mzx
senior tag
Jovannna'
Ismerek vkit, aki a Forint helyett mindent láda sörben mér (ill. számol át), én viszont "mindent" zenében. ;-) "Music is the best" - na ezt ki mondta?
Akkó' má' én is adok fel rébuszt.
(A csalafintaság, hogy ezt én is mondhatnám, meg sokan, hihihih... de létezett vki, aki nyomatékosan emlegette, egyik lemezén is konklúzió.
)
Na, valami komolyságosság most.
:
Kezdőként kezdő kérdésem: Csak LTS-ként, azaz hosszan támogatottként megjelölt linux verziót érdemes feltenni, avagy nála frissebbet, ami utóbbi egyben NEM LTS-ként jelölt? Pl. az Ubuntu topicban -bár nem olvastam végig- valaki arra panaszkodott, hogy a 10.10 nem működött megfelelően nála, míg a 10.04, ami egy LTS, meg rendben volt.
Tehát biztosabb, ha legközelebb pl. 12.04-et teszek fel, és nem pedig a jövő hónapban megjelenő 12.10-et? (Amúgy frissíteni nem akarok, mert elbaltáztam a particionálást, túl kevés a kapacitásom erre.)(#13831) leslieke "Neked az ingerszegény szó a mániád! "
Mindenkinek van vmi mániája, nekem a zene
Amúgy épp a napokban akart lebeszélni egy win-es engem a linuxról, mert a win (szerinte) tetszetősebb, például (sztem nem feltétlenül, ráadásul ez kisebb prioritású szempont nálam). "Mondjuk" én a win-t is szeretem (főleg offline, hehehe
), meg a linux-ot is, mindkettőnek van előnye is, hátránya is egymáshoz képest.
-
mzx
senior tag
válasz
MasterMark #13751 üzenetére
Hm... elképzelhető, bár nem gondoltam volna, h van ennek vmi jelentősége... bár ha 7-8 másodperces várakozást hagy a sorrendileg első automatikus elindítására a kérdező, és többnyire avval akar boot-olni, akkor megértem az igényét.
Ez esetben passzolom a kérdést. -
mzx
senior tag
válasz
PumpkinSeed #13746 üzenetére
Ezt hogy' érted? Te választhasz a grub-ban, melyik induljon... De ha arra gondolsz, milyen prioritással vegye figyelembe a boot-olható cuccokat a gép, azt a BIOSban állíthatod be, nem a grub-ban. A hozzáértők javítsanak ki, légyszi', ha tévednék.
...vagy ha félreértettem volna a kérdést. -
mzx
senior tag
válasz
lionhearted #13696 üzenetére
Köszönöm a választ.
-
mzx
senior tag
Csak adott LTS-en belül lehet frissíteni, vagy akár nagyon régi verzióról is lehet a legújabb linux verzióra?
Pl. nekem Mint 9 (LTS)-em van, és tudtommal a Mint 13 (LTS) a legújabb; tudok erre váltani, update-lni? (Vagy csak Mint12-ig?)Hogyan?
Az is érdekel, hogy nem sérülhetnek az eddigi alkalmazás-telepítéseim eközben?
_SZERK.:
Nem értek igazán a linuxhoz, a MintUpdate felajánlott frissítéseket, csak alkalmazásokkal, file-okkal tette meg, de rsz.frissítést nem ajánlott fel. bár van egy olyan gondom, hogy csak 1GB maradt a "/" partíciómnak, eleve csak 4.5GB-ra partícionáltam. -
mzx
senior tag
válasz
ViZion #13687 üzenetére
Sőt, ha p2p -t használ az ember fia/lánya (pl. torrent), még linuxon is előfordul ilyesmi, bár inkább csak kémkedés a user-ek illegális tevékenységére nézve (főleg jogdíjvédő szervezetek, Warner, stb), de adathalászat se kizárt linuxon se. Javaslom a szkeptikus illetőnek, rakjon fel a gépre egy MoBloquer -t (Peer Guardian klón) - átlag 5 perceknént kiírja linuxon, éppen kiket blokkolt...
(Egyébként ezt a k*cs*g kutakodást a jogdíjvédőktől nem értem, mire fel, legalábbis hazánkban, amikor megfizettetik velünk a flash memóriás cuccokkal, mp3, mp4 stb eszközök árában is benne van a jogdíj...
Van DVD film, aminek az elején tolvajnak bélyegzik a film- és zeneletöltőket... :S Röhej... Egyébként meg a veszteséges formátum (avi, mp4, mp3) még reklámnak is jó mind a dvd eladásra, mind a filmkészítőkre, mind a zenekészítőkre és -forgalmazókra nézve, a legtöbbjük már tudatában van ennek - jó reklám hogy koncertre, moziba menjen az ember, amikor arra is van pénze. Miközben a veszteséges formátum ugyebár kevésbé jó minőségű, mint a forgalmazott. Szóval tolvaj a nénikéjük... :S Arról nem is beszélve, h már 10-15 éve rájött több forgalmazó, zenekar stb, hogy weboldalon, tetszőleges adományozással bővel van bevétel még a legálisan letölthető zenei albumokból, filmekből is, mely során a 0 összegtől a csillgaos égig bármennyiért le lehet(ne) tölteni...)
-
mzx
senior tag
válasz
ViZion #13684 üzenetére
Ó, hogy az a...
Végigcsináltam a másik ottani beíró ötletét lépésről lépésre, majd reinstalláltam a Comodo tűzfalat, immáron az ő dns-ük használata igénylését nem pipáltam ki, nem sikerült a netre csatlakozás xp-vel megint, és persze elfelejtttem a te javaslatod szerint eljárni, hogy elküldjem neked mit ír ki cmd.exe satöbbi után... bár csak priviben küldöm, mivel bizalmas adatokat is tartalmazhat. Nem tudom, ma mikor lépek át windows-ra, de akkor megnézem, mit ír ki erre.
Válaszom folytatása az xp topicban. -
mzx
senior tag
válasz
MasterMark #13681 üzenetére
Én ezt értem, egyről beszélünk.
Lehet h picit elbeszéltünk egymás mellett.
De sebaj.
Nos, torrent megoldási ötlet? Valaki?
Esetleg szintén netes, de win-es problémára?
:
http://prohardver.hu/tema/windows_xp_kerdesek_es_valaszok/friss.html -
mzx
senior tag
válasz
MasterMark #13679 üzenetére
A lényeg, h grub miatt nem kell nagyon aggódnia, inkább az mbr miatt, bár nem volt még dolgom mbr helyreállítással, de gondolom az is megoldható akár az xp telepítőjének jav.mójából. Szóval csak azt nem értem, hogy oké, linux-szal az illető nem akar bajlódni, de akkor miért nem csinálja win-nel (win telepítőn át)...?
Csak modemet használok. Nuku router per pill.
-
mzx
senior tag
Sorry, átmeneti pöszeség. ,
Szóval tűZfal.
A napokban ugyanezen torrent file-okkal a letöltendők a másik gép Transmission-ján sikeresen és gyorsan töltődtek lefele. Sőt, azon még portot se kellett engedélyezni, ráadásul zártnak jelezte azon a Transmission az aktuális portot, mégis engedett letölteni.
-
mzx
senior tag
válasz
MasterMark #13676 üzenetére
Csakhogy én találtam a neten módszert az xp inditásának javitására.
(Bizonyos esetekre, bár feltételezésem szerint általában is oké, ennek javítására.) Bár szó mi szó (dó ré mi
) , nem értek hozzá, csak alkalmaztam.
Tehát javasolhatjuk a kérdéses személynek a win indítója javítását.(Miután ntfs -re leformázta a linux -os partícióit).
Más. Torrent nem indul. Másik gépen, ugyanezen modemmel faszán megy ugyanezn app (Transmission). Tűffalban engedélyeztem az aktuális portot, nem hatotta meg. Megoldás?
-
mzx
senior tag
Csak ha poros
Apropó, grub minek neki, ha gyalulja a másik os-t...?
Utólag is telepíthető, ha mégis 2 op.rsz. kell neki később... Bár én is kezdő vagyok, lehet h lükeséget makogok.
Egyébként ha a hal.dll -re hivatkozva nem indulna a linux particiok gyalulása után a win, csak szólj nekem, a napokban kardoztam vele.
Sikeresen.
Igaz, nem magamtól jöttem rá, netes találat.
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #13651 üzenetére
Hm.... sejtem mire gondolsz, tehát hogy először elvégzem az install-t csupán swap, "/" és "/home" partíciókkal, majd partícionálatlanul, formázatlanul hagyok annyi helyet, amennyit médiafile-oknak szánok, és az installálás UTÁN egy partícionálóval, pl. gparted-del létrehozom a kívánt adat partíciót a médiafile-oknak?
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #13649 üzenetére
Látom nem érted, amit elsőként írtam.
A linux install live cd nem enged a telepítés során akként létrehozni partíciót, hogy nem adunk meg csatolási pontot.
Nem engedi folytatni az installálást, ha nem adok meg...
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #13647 üzenetére
Köszi, értem, egyet kivéve: a linux telepítő mivel feltétlen elvárja, hogy válasszak csatolási pontot bármelyik partíció képzéséhez, nem tudom, mihez csatoljam azt a (leendő) partíciót, amit kizárólag adatoknak (pl. média file-ok) szánok. Tehát mihez? (Mint írtam, jobb ötlet híján a "/tmp"-t választottam, de ezek szerint hiba volt.) Lehet h nem jól értelek, de a válaszod az, hogy a "/data", avagy a "/mnt" -t válasszam a linux installálása során?
-
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #13644 üzenetére
Jut eszembe, recovery disc alatt mit értesz? Megfelel e célra a Linux Mint live cd-je is, azaz ott is kiadhatom az általad említett parancsot a grub létrehozásához?
SZERK.:
/dev/sdX
-hez melyik partíciót adjam meg? -
mzx
senior tag
válasz
rokefeller #13644 üzenetére
Értem, köszi.
A 3)-as kérdésemre is érdekel válasz, please valaki.
SZERK., további kérdéseim:
I)
Apropó , hibás működést fog eredményezni linux-ban, hogy a merevlemezen először linux-ot installálva létrehoztam egy partíciót "/tmp" csatolással, majd ezután win xp-t intalláltam ERRE (persze leformázva és ntfs filersz-t képezve)? Tehát ledaráltam win xp installal a linux "/tmp"-jét.II)
Hogyan lehetett volna (hogyan lehet) adat-partíciót képezni linux install során? Semmi más ötletem nem volt, mint "/tmp"-kéntcsatolni... Ha nem adtam meg csatolási pontot, a linux install nem engedett továbblépni, tehát kötelez csatolási pontot megadni... -
mzx
senior tag
1)
HDD-re feltoltam (teljes formázást követően) először egy linuxmint-et, majd egy win xp-t. Előre sejtettem, h fordított sorrendben kisebb macera lett volna, de most már mindegy. Azonban érdekl, hogyan tudok grub-ot "varázsolni"? Mivelhogy a win-t raktam fel később, így csak az boot-ol jelenleg automatice, míg a linux nem. Persze az xp install bíztatott, h X menü Y almenüjéből tudok rendszerindító-választót csiholni, de abból semmi értelmeset nem sikerült kihozni.
Szal' gub hogyan?2)
Ubi/Mint install-lal létre lehet hozni ntfs particiot? (Adattárolásra kell.) Nem látok opciót rá. Gondolom külön linux app létezik, ami tud (?)3)
_a)
Utólag, most kezdem sejteni, hogy célszerű lett volna a "/" partíción kívül minden linux-szal képzettet logikai partícióba rakni, ugye? Ugyanis csak most olvasok utána, mi az a logikai p. Épp ezért sz*vtam, mivel most már tudom, h elsődlegesből egy hdd-n max 4 lehet, így linux install után maradt egyetlen elsődlegesnek lehetőség, ezért win-t csak egyetlenre tudtam rakni sajnos (a linux install után)... Illetve a win install ezt jelezte, és nem engedett 2 db elsődleges partíciót a win-nek, ami nem értek, hiszen linux számára csak 2-t hoztam létre, ergo még 2-nek maradnia kellett volna..._b)
Sőt, jól sejtem, hogy akár az összes linux-szal képzett partíciót tehettem volna logikaira is? Hiszen at olvasom, h a linux rendszer file-jai nem igénylik -és semelyik linux partíció sem igényli-, h elsődleges partíción legyenek.
Egyedül a cserehely-t (swap) raktam logikaira._c)
kiterjesztett partíciót hány db. (logikai) partícióra lehet felosztani? -
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #13162 üzenetére
Értem. Köszi. Ubi-n ki fogom probálni a pluse audio mixert. Lubuntun (ami eddig használtam) nem volt nyerő; hanem a Gnome Alsa Mixer (holott Lubin nem is gmone a gui, hanem LXDE, mégis ez vált be, bár nem minden szempontból.)
Mégis a videókártya kapcsán érdekelne inkább válasz, ha vki tudja, kérem, írja. Köszönöm.
Meg neked is köszi.
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #13160 üzenetére
A gépben két videokártya és két hangkártya van: az egyikük alaplapra integrált, a másikak pedig külön. Hangkari esetén egyértelmű, melyiket használja a rendszer: amelyikből jel jön ki: pl. benyomok egy fülhallgatót mindkét hangkari kimenetre, és az egyiken szólni fog.
Na de.
Adott gépen bár 80%-ra veszem, melyik az aktuálisan beállított videókártya, de jó volna 100-ra megbiznonyosodnom erről. Hogyan tehetem meg? Amire gondolok, hogy rendszerinfót nézek, bár ez nem biztos, h segit ebben (?). Kezdő lévén az a sejtésem, h ez se feltétlen utal egyértelműen ere, nem? Hiszen a rendszerinfó az összes, pc-ben levő videokareszt detektálja és ad róluk infót.-KIEG: Ja igen, érdekel az is, hogyan lehet kiválasztani az aktuálisként kívánt kártyát? Lubuntut és Mint -et használok.
-
mzx
senior tag
válasz
ViZion #13156 üzenetére
De a persisent linux usb nem egyenelő live linux usb-vel? Illetve egyik tartalmazza a másikat? És nem is lehet persistentről majd hdd-re telepiteni?
Amúgy jelenleg Lubuntut használok a régi gépen, és Mint 9-et az új pc-nKIEG: holnap jutok el a három link cikkeinek olvasásához, köszi.
Már elmentve a linkek.
-
mzx
senior tag
Linux usb esetén usb-ről lehetséges telepíteni hdd-re? Nem tudom, külön léteznek-e persistent linux usb-k, illetőleg live linux usb-k? Ha igen, akkor kérdem, persistent-ről is lehet hdd-re telepiteni? Azt értem, hogy persistent esetén eleve az usb driveren (pendrive) lehet futatni a rendszert, rendszeres beállítás-mentésekkel; csak hát érdekel, ettől még onnan akár hdd-re is van mód telepíteni?
-
mzx
senior tag
válasz
ViZion #13139 üzenetére
Értem. Nem napi szintűre tervezem, hanem alkalmilag, amikor más gépre fogom vinni, néha. Legalábbis a tervem jelenleg ennyi vele. Tehát elég lesz a pendrive-om kapacitása, ez jó hír, köszi nektek ezt az infót is.
Két hét múlva lesz időm a persistent linux usb elkészítésére, vélhetőleg lesznek még tehát kérdéseim erről.
Hdd-re se sűrűn végeztem eddig telepitést, arra a napokban lesz alkalmam ismét, lehet , h arról is kérdezek majd ismét.
Vagy most, ha felmerül jelenleg valami.
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #13137 üzenetére
Hm... köszi hogy képbe raktok engem
, ugyanis valoban, elfeljetettem kiemelni, hogy én valójában nem is live linux usb-t, hanem persistent linux usb-t szeretnék, igen!
Elnézést kérek, most kezdem látni, hogy kevertem e fogalmakat, holott logikus, hogy ha egyszer olyat szeretnék, amelyen a mindenkori beállításokat, változásokat is menteném rendszeresen, ahhoz persistent mód kell. Csak én úgy tudtam eddig, hogy a live usb kifejezés alatt is azt értik, amin rendszeresen menthetőek a beállitások.
Na most, persistent módhoz elég lesz a 3.7 GiB? Ez a kapacitása tehát a pendrive-omnak.
Köszi a többi tapasztalatodat, hát... jómagam, és más ubuntu rajongók többnyire jó tapasztalattal bírunk róla, így a Mint -ről is sokan, de számít nekem többek véleménye, tapasztalata, köszi h megírtad ellenvéleményed, figyelembe veszem, megfontolom.
-
mzx
senior tag
válasz
ViZion #13134 üzenetére
Köszi a választ és a tapasztalataidat arra nézve is, hogy más gépre áthelyezve nem mindig működött - erről jó tudni... De azért jó ha van, az esetek egy részében működik más gépeken is. Persze ha máshova kellene -egyelőre még nem-, akkor live cd is lesz nálam általában, mivel jók a tapasztalataim különböző gépeken erről.
Amúgy azért várok aug második feléig live usb készitéssel, mert egyrészt csak pár nap mulva lesz lehetőségem hdd-re telepiteni linux-ot, és az az első számomra, utána meg pár napig hol itthon leszek, hol nem.
A cikkeket lehet , h elolvasom később, ill. már most elkezdem nézni azokat, köszönöm.
Nincs jelenleg anyagi keret újabb pendrive-re sem. A sebessége a jelenleginek nekem megfelel, hiszen live cd-vel is vígan elvagyok, az még lassabb.
Csak hát telepítek majd hdd-re, valamint egy iso-ról majd tehát pendrive-ra, hiszen a beállítások, változások rendszeres elmentése fontos szempont, saját gépen.
Jól értelek, hogy akár Mint , akár Ubi menni fog 4 GB-os pendrive-on ,tehát elegendő lesz a 4 GB ? Ezt fontos tudnom ehhez. Persze átváltva az csak kb. 3.7 GiB (GibiByte), ami a valódi, 1024-es váltoszám szerinti érték! Ezt tegyük hozzá...
Köszi a definiciokat. Egyébként a persistent kapcsán képben voltam, de pl. a Bleachbit-ről fogalmam nincs. Ez ez rendszertesztelő app, vagy más?
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #13133 üzenetére
Köszi a választ.
Egyrészt azért a Mint 9-t, mert -régebbi frissítéskor is tapasztaltam- , hogy az újabb verziók több helyet igényelnek (javítások, frissítések, bővítések, bár részben egyszerűsítések is jellemzik az újabb verziókat), és hát csak 4 GB -os a pendrive -om, másrészt meg mert lassú a netem, végre lett még egy 2010 -es linux iso-m, és nem szeretek nagy sebességgel rendszer lemezképet írni -a netem és a cd írás tehát időigényes nálam-, szóval már van egy Mint 9-es live cd-m, amit ráadásul már teszteltem, és hibátlanul írtam ki. Lehet, h túlzott biztonságra törekvésnek, és/vagy lustaságnak tűnik a szempontom, de nekem megfelel a Mint 9. Végső soron ha nagyon akarom frissíteni, utólag is lehet a már feltelepitettet, akár Mint 13-ra. -
mzx
senior tag
A félreértést elkerülendő:
Jelenleg hdd-re akarok telepíteni, mégpedig Linux Mint 9 -et, max. 20 GB-os partíciót tervezek, de inkább csak 8-10 GB -ot; ehhez tartoznak a legutóbbi hsz-em utolsó bekezdéséne kérdései.
Augusztus 2. felében pedig live usb-t (is) akarok készíteni, mégpedig a 4 GB -os Kingstone pendrive-omra, az ahhoz tartozó kérdéseim pedig az előző hsz-em utolsó előtti bekezdésében találhatóak.
... és egy javítás, előző hsz-emre:
"[...] 1 GB home-mal, és csak admin fiók kell, amire tehát marad 3 GB [...]"
Azt szerettem volna itt írni, hogy admin fiók kell csak nekem azon, annak elég 1 GB, de nem erre marad persze 3 GB, hanem gyökér ("/") számára, gyökér partíciónak.
Apropó, live usb készítésekor is kell / lehet particionalni, ill. érdemes? (Mármint pendrive- on.)
-
mzx
senior tag
válasz
ViZion #13119 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindhármótoknak.
Sorry ha lámer a kérdésem: mi az az ssd?
Örülök, hogy pro- és kontra vélemény is érkezett.
Részben más kérdéseim:
Most jutok el oda majd aug. második felében, hogy live usb-t készítsek. Jelenleg ott tart a "tudásom", hogy párszor installáltam már Ubuntut, Lubuntut, live cd -ről merevlemezre; most a Linux Mint -tel ismerkedem.
- A Linux Mint tudtommal kompatibilis az Ubuntu-val, pl. a Mint 9 az Ubi 10.04-gyel. Mi a lényeges különbség az Ubuntu és a Mint között? Annyit megtudtam, hogy azonos hivatalos tárolót használnak, és mindkettő Gnome grafikus rendszert.
- Sose készítettem még live usb-t pendrive -ra. Teszteltem a sebességét, a hdd-mhoz képest átlag 70% -os a sebessége, a leggyorsabb usb háttértár, amivel rendelkezem, nekem megfelel live usb-nek. 4 GB -os pendrive, Kingstone. Átlag 7 MB/s -mal lehet rá írni a géppel, olvasni 6-18 MB/s -mal tud, eközött mozog a sebessége, persze a PC konfigjától is függ, nem tudom, egy erősebb PC-vel jobban ki lehetne-e használni pendrive -om sebességét, de a lényeg, hogy mivel 10 éves P4 -bővült a géppark-, ezért pont ideális számomra, hogy ha másvalakihez viszem a pendrive-os linux live usb-met, akkor nagy eséllyel megfelelő sebességgel futni fog azon is, mivel túlnyomórészt másoknak is van egy legfeljebb 10 éves PC-je, már aki rendszeresen gépezik. A lényeg h nekem megfelel a pendrive -om sebessége , live usb célra. Az alapoktól érdekel infó, hogyan lehet létrehoznom rajta live usb -t? Linkek is jöhetnek, köszönettel.
Ja, és érdekel, hogy elegendő-e egy live usb létrehozásához egy linux live cd, vagy mindenképp kell hdd-s linux telepítés ehhez előzetesen? Apropó, mivel csak 4 GB-os, ezért Lubuntu-t, 10.04 -eset tervezek rá, 1 GB home-mal, és csak admin fiók kell, amire tehát marad 3 GB. Necces, hogy csak 4 GB -os a pendrive, vagy elegendő lesz?
- Legutóbbi telepitésem Lubuntu, és most kezd kialakulni az igényem, és az annak megfelelő kapacitás: úgy nézem, minimálisan 3 GB nekem elegendő a /home -nak, 5 GB a gyökérnek. Gondolom ubira és mint-re több kell. Érdekel, mekkora a minimális kapacitás, amit particióként meg kell adnom Ubuntu, illetve Mint esetén? Alapszintű felhasználó vagyok, különösebb extrákat ne számítsatok bele. Ráadásul 20 GB -ot szánhatok rá max, de ha Mint 9 esetén is elegendő az 5 GB a gyökérnek, annak örülnék, mert kicsi a hdd, és kell média file-oknak a maradék terület. Persze kockáztatni se akarom a rendszer működését, így nagyon kicentizni se szeretném, tehát ha több kell Linux Mint 9 gyökérpartíciónak, mint 5 GB, akkor mennyi?
-
mzx
senior tag
Telepítésnél ami particiok feltétlen kellenek , az csak a gyökér, és egy másik, attól elkülönitve? (Azon kívül, hogy a legtöbb confighoz swap is muszaj.)
Telepítettem már külön particio alá a home -ot ill. a gyökeret, későbbi telepiteskor viszont egyben, és egyelőre az utóbbi megoldás jobban tetszik, ugyanis anno a nem gyökér particion behalt valami, és jobb lett volna az egészet darálni, de hát úgy a home is odalett volna, így telepithettem újra az egész rendszert; na ezért lettem "azonos particion gyökér+home" párti.
Ki mit javasol és miért, arra nézve, hogy home és gyökér egyben legyen, vagy külön? Pro és kontra.
-
mzx
senior tag
Számos mailbox-om/fiókom van, és sokkal kevesebbet szeretnék, tehát archiválnék néhány fiókot, főleg yahoo-st és gmail-est oly módon, hogy azokból minden levelemet egy bizonyos mailbox-ba importálnék.
Milyen levelezőt tudtok e célra? A gmail elviekben azt közli: képes rengetegféle fiókot importálni, köztük yahoo-st is; kipróbáltam többféle yahoo-s fiókommal, és nem képes rá.(Érdeklődtem erről már levelezőrsz-ekkel foglakozó topicban is , de ugyebár a nem kifejezetten linux topicokat inkább windows-osok látogatják... és egyelőre böngészős megoldásról infót nem kaptam még, csak installálóst windows-ra...)
-
mzx
senior tag
válasz
#40553216 #11405 üzenetére
Köszike, okt 1-3 körül megkaptam a vonatkozó helpet.
Köszi neked is mindenesetre.
Egyébként szerencsém volt: leafpad-ben szerkesztettem, és rendben működik a módosított sudoers.Bár először félregépeltem valamit ,a rendszer rendes működését ez persze akadályozta, majd helyreállítási módban kellett korrigálni, azt a javaslatot kaptam, hogy ott már csak visudo lesz: számomra nem volt szokatlan a visudo használata, mert ismerős a szöv.szerkesztési jellege számomra, a kilencvenes évekből.
-
mzx
senior tag
Nem mertem rákersni a qt -re, mert rövidítás, pláne scak két tagú, és hátha egész más találok rá. Átfutottam a leírását, köszi, bár számomra nem érthető, mert nincs kellő tudásom a megértéséhez.
De azért érdekel, hogyan lehet qt-t frissíteni - ha csak ezen múlik.(Egyébként gondolom elírás történt, az LAunchpad.net akart lenni.
)
-
mzx
senior tag
A minitube -t csak mint egyik lehetséges megoldásként próbáltam, bizonyos célra. Ha tudsz egyszerűbb megoldást számomra, kezdő számára, légyszike olvasd el ezt a hsz-emet is.
Ebben a fő célom fejtem ki, miért próbálkoztam többek között a minitube -bal:
http://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_39016-39016.html -
mzx
senior tag
Ja, már próbáltam konzolból korábban is ,most jut eszembe, csak hát nem futott...
Jól kiviteleztem az app indítását? Csak megadtam az elérési útját, így:
/home/rendszergazda/minitube/minitube- Ezt a hibaüzit jelezte ki rá:
GET "http://flavio.tordini.org/minitube-ws/release.xml?v=1.5"
/home/rendszergazda/minitube/minitube: symbol lookup error: /home/rendszergazda/minitube/minitube: undefined symbol: _ZN9QListData11detach_growEPii -
mzx
senior tag
Köszi a választ.
Sajnos nem mindent értek belőle, még eléggé zöldfülű vagyok a linuxhoz.
(Csak hébe-hóba fordítok időt a tanulására.) Igen, Ubuntu végülis, de azon belül Lxde graf.felület, tehát Lubuntut telepítettem, 10.04 -est (Lucid).
Nos, ppa -kban nem igazán bízok, bár nem értek hozzá, nem próbáltam még, de legalább annyian óva intenek azon forrásoktól, a nem hivatalos voltuk miatt, mint ahányan megbíznak a ppa -kban.
Szóval előbb a 2. verziódat fogom megpróbálni, ill. most próbálnám, de -a tudatlanságom okán- nem értek mindent a válaszodból, pl. mi az a
./program ablak?
Az is gondom, hogy nem tudom, melyik mappában találom meg az adott app elérési útvonalát. Ugyebár menüben nem találom a minitube app -ot. Egyszer említette nekem vki, hogy melyik, közvetlen gyökér alatti mappán belül vannak az app-ok indító script-jei (vagy micsodái), de nem emlékszem a válaszra; meg nem tudom, az általam letöltött és kicsomagolt esetén van-e egyáltalán ilyenje, hiszen csak simán letöltöttem és kicsomagoltam, ott van egy file, minitube néven, és futtathatónak jelzi a PCMan file kezelőm.
Vagy azt érted jelen esetben elérési útnak, ahova kicsomagoltam? Mert akkor azt most megpróbálom. Rögtön jelzem is itt, hogyan reagált rá a konzol. -
mzx
senior tag
üdv
Nem indul a minitube. Először synaptic -ból telepítettem, de 0.9 verzió, és maga ez a verzió futtatható, de semmiféle youtube videót nem indít. Időközben megtudtam, hogy elavult verzió, és pl. a hivatalos oldaláról telepíthető az egy hónapos, friss verzió (kb. 1.5 -ös). Onnan letöltöttem, kicsomagoltam, de se dupla egérgomra nem reagál az ég világon semmit a futtathatónak kijelzett file ("minitube" nevű kicsomagolt file ,persze egyéb mappákat is kicsomagolt mellé), se pedig jobb egérgomb menüben open -re. Hogyan indítható? Van sejtésetek , mi a gond?
-
mzx
senior tag
Értem, köszi.
Végigfutok soraidon:
1)
Nos, PCMan -om beintett a drágaságmaszat, nem látok se a GO menüjében kereső funkciót (mint a Nautilusban - időközben telepítettem Nautilust, de voltam olyan béna, hogy abban pont nem néztem még a keresést), se CTRL+F-fel nincs a PCMan -ban keresési lehetőség.2)
Időközben kaptam választ mástól is a visudo -ról, de neked is köszönöm, Vladi.Tőleg is megérdeklődöm most mindenesetre -mivel az illető szerint az átlagosnál nehézkesebb szerkesztést végezni a visudo -ban-, hogy meg tudom oldani úgy is, hogy
ALT+F2
gksu leafpad /etc/sudoers
??
Ugyanis leafpad -ot tudok használni. (Micsoda barvúr)
Azért aggódom, h leafpad -del is működni fog-e ,mert lelkünkre köti a sudoers állománytartalma, hogy
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
, tehát MUST = kötelező... :S3)
Terminológia szótár! Isteni!Köszönöm ezt is ! Na épp ilyet kerestem google-lal, de nem akadtam ilyesmire!
-
mzx
senior tag
Még vmi: rákerestem két fogalomra, az egyik meglett, de tényleg nem találok ubuntu szakkifejezés szótárat (így is rákerestem), szóval érdekel, mi az a launchpad.
És hogy van-e valahol a neten szakkifejezés szótár, linux kapcsán.
Előre is köszi ismét a válaszokat.
-
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w #11369 üzenetére
Lehet, hogy sokaknak evidens a legutóbbi itteni kérdésem, de hiába nézem ezt a találatot
http://ubuntu.hu/node/24399
a kérdésemre, nem tudom, merre található a linkben olvasható visudo szöveges állomány, ugyanis Lubuntumban nem találok file keresőt (9.04-ben volt, 10.04 -ben nem látok), így az is érdekelne, hogyan oldhatom meg a file (és mappa) keresést. Gondolom, egy kezdő linux topicba beleférnek buta kérdéseim. -
mzx
senior tag
üdv
Hogyan kell beállítani, hogy sudo -s parancs kiadásakor ne kérjen jelszót?
-
mzx
senior tag
up
-
mzx
senior tag
időközben feltettem az
emesene
nevű ubuntu-s msn klienst.Ámde hiába van működő hotmail.com -os címem, nem enged be vele akkor sem,
ha a teljes hotmail cimet irom be user gyanánt az emesene-be.
Kóddal nem lehet gond, hiszen a hotmail.com -ba be tudok menni kódommal.
Próbáltam már kikapcsolt tűzfalnál is.A hibajelzés (és ezt irja ki bármilyen, akár kamu login név+kóddal történő próbálkozásra is bejelentkezésre) :
"Protocol not supported by server"
Milyen protokolról van szó?
Mit javasoltok, mit tegyek? Emesene -ben állitani kell valamit, vagy váltsak ubuntuban másik msn kliensre?
-
mzx
senior tag
Ubuntu linux, LXDE gui -val.
De nemsoká meglesem GNOME-ban is az általad emlitetteket.
(Csak egyelore nem akarok kijelentkezi a loginombol.)Köszi a javaslatokat. Ja és várom kérdéseimre válaszaid tovabbra is ...
(mi az az Epathy, ingyenesen lehet-e telózni GTalk -kal? stb. ) -
mzx
senior tag
. . . K I E G :
az ekiga-ban látok tárcsázófelületet. Most épp nincs mikrofon benyomva, és működés alatt álló gépbe nem is ajánlják; majd ha kikapcsoltam a gépet, valamikor berakom a mikit; szóval ne mtudom tesztelni per pill.
ekiga-ban van lehetoség ingyen telózni ? -
mzx
senior tag
ÚJ KÉRDÉSEIM
:
-------------------------- a windows-ban használatos msn (messenger) -nek létezik ubuntu-s megfelelője, amelyben a windows-os login is használható, amellyel windows-os userekkel is lehet kommunikálni?
- milyen alkalmazást ajánlotok, mellyel lehet (bár általában ilyesmikkel bizonyos korlátok között, de) ingyen telefonálni vezetékesre? (Vagy akár mobilra, meg akár ingyensms, bár a vezetékesre működővel is megelégszem.
)
Teljesen ingyenes megoldásra gondolok, még ha időkorlátos is.
(Windows -ban léteznek ilyenek, teszteltem.)
-
mzx
senior tag
- Skype végre fent van.
- Általam kiválasztott port nyitva - a többi zárva
Kicsit összeakadt a firestarterem, meg az ufw-m; most vettem észre, h anno a firestartert bekapcsolva hagytam, most kinyomtam, ufw-t megfelelően szűrtem: bejövők leitltva, de engedve egy általam választott port.
Transmission torrentkezelőmmel leteszteltem, hogy CSAK az általam választott port van-e nyitva, és nyitva van , számos más portot is teszteltem, azok meg szerencsére zárva. Jó kis móka volt, de 20 perc alatt végre belőttem a portokat.Köszi mindenkinek a segitséget.
-
mzx
senior tag
jo, akkor megprobalom, bár rtom user, az itteni legutobbi hsz-ában óva intett engem,
hogy amit nem tárolóból telepitunk, annak meg van az a hátránya,
hogy nem ellenorzott, ezért hát van némi valoszinusége, hogy esetleg ártalmas kódok is telepitésre kerulnek.De gondolom, itt linuxon ennek veszélye és esetelges ártalmassága minimalis (?)
Plane a skype hivatalos honlapjarol remelem nincs veszély.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nyaralás topik
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Delta Force (2024)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest