- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
A Nobara-t pont azért is ajánlom, mert-
1: Van egy Nobara (edition) ISO, ami készre van moddolva az alap KDE-Plasma-hoz képest.
2: Fel lehet rakni ext4 fájlrendszerrel is. (Alapból btrfs-re teszi a / és /home partíciókat.
3: A Fedora miatt nagyon friss dolgok vannak benne + a Nobara csapat hozzá teszi a játékokhoz való friss dolgokat.
4: Nem kell külön tárolókat és szoftver forrásokat neked hozzá tákolni a rendszerhez. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #92327 üzenetére
A Dolphin-nek van grafikus indítója a menüben. Piros ikont keress, azzal megy emelt joggal. Legalábbis így emlékszem, amikor KDE-t használtam.
-
törölt tag
Az UHU Linux soha nem volt semminek a forkja. Egyedi kódbázisa volt, a csomagkezelője sokáig az UHU-dpkg volt, majd APT. Jelenleg még él, UHU-UBK formában már systemd-vel. Nagyon kevés kitartó ember van már csak mögötte.
[link]
Ha valami, akkor ez tényleg egy Magyar Linux volt.
-
törölt tag
válasz
Warton #92111 üzenetére
Az AUR helperek automatikusan meghívják a pacman-t is, ha elindítod a frissítést. Pont ez miatt, hogy a frissebb csomagok és egyéb ütközések kiderüljenek. Viszont, ha csak a pacman-t futtatod az csak az alaprendszer repóit nézi. Ilyenkor áll elő az általad mutatott eset.
Ha egyszer valamit felraksz az AUR-ból utána az aurhelper-rel kell frissíteni. Mivel az auros csomagoknak is vannak egyéb függőségei, amik más core csomagok kicserélését eredményezhetik.
Manjaro-nál meg külön érdekes, mert később kerülnek ki az alaprendszer csomagjai, mint a hivatalos Arch csomagok. -
törölt tag
Fog az menni, én is VBox-ban nyomtam végig az első 4 Arch telepítésemet. Két monitor, az egyiken a host rendszer a másikon a telepítendő Arch. Így lett egy kis VBox laborgyakorlat is. Az első 4-5 komponens, részfeladat a döcögős. Amíg a GUI nélküli, konzolos rendszer el nem indul rendesen. Onnan már könnyű a DE és a loginmananger, utána meg még könnyebb a többi cucc grafikus felületről. Az Arch Wiki tényleg király, részletes és át kell olvasni minden hivatkozást.
Sok sikert hozzá. -
törölt tag
válasz
#02705152 #91976 üzenetére
Ami még szembetűnő az az 1GB-os efi partíció! Ugye a köznyelv szerint 1-200 MB elég kell legyen. Hiszen a Win is kb. annyikat csinál.
Nos ebben az esetben sem jó a PoP-nak a Win efi-jét felcsatolni, mert a méret miatt nem fog tovább menni a telepítő.
Ilyen heppje az Elementary OS-nek is van, Ő is 500MB-os efit kíván.
Ezért is szoktam minden dual telepítéskor saját efi partíciót csinálni a linuxoknak. -
törölt tag
válasz
Grizzlu #91956 üzenetére
Ilyen partíciós táblát csinál, ha odaadod az egész lemezt a telepítőnek.
mityi@pop-os:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 D4FE-CDC6 756,8M 26% /boot/efi
├─sda2 vfat FAT32 D500-12B6 1,6G 60% /recovery
├─sda3 ext4 1.0 a440f5b2-7642-4629-a6ac-94f1fca95f6c 30,9G 18% /
└─sda4 swap 1 2d8c03d2-29cb-4d76-a309-e792084e6f4e
└─cryptswap swap 1 cryptswap 5f547e96-7112-4279-ad6f-d114059dab80 [SWAP]
sr0
zram0 [SWAP]
mityi@pop-os:~$
Hasonlót kellene csinálni neki a Win mellé. A VBox-ban én 50 GB-os lemezt csináltam. Valószínűleg arányosan kell szabni a recovery-t is. Vagy ténylegesen modellezd le Te is, akkora lemezzel, mint amennyit szánsz neki.
Fontos az efi és a recovery partíció jelölői is.
Win11 mellé gondoltam én is, csak még nem jutottam odáig, hogy fel is tegyem.
-
törölt tag
válasz
Grizzlu #91956 üzenetére
A PoPOS-hez annyit, hogy szokott csinálni magának egy tekintélyes recovery partíciót is. Továbbá systemd bootot használ, nincs grubja!!!!
Csinálj egy telepítést VBox-ban, hogy milyen partíciókat csinál magának. Majd úgy perforáld a helyet neki a Win mellett. Secure Boot nem gond, mivel Ubuntu alapú. Nekik meg van aláírásuk a SB-hez.
Nagyjából ennyi. Sok sikert.Ja és titkosított SWAP-et is használ, úgy hogy kell dedikált SWAP partíció is.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #91223 üzenetére
Szentül meg voltam győződve, hogy gatyát viselsz!
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #90615 üzenetére
Lényegtelen. Szerintem egy live rendszert blokk szinten kell kiírni egy adott meghajtóra. Úgy, hogy a fájlrendszer struktúra nem változik. Majd bootoláskor érzékeli, hogy milyen környezetbe érkezik. Lehet Ubiéknál már mókoltak valamit.
Inkább meg várnám a válaszát a kollégának. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #90118 üzenetére
Mekkora az az SSD?
-
törölt tag
Bizonyos gyártóknál az UEFI bevezetésekor volt egy ilyen add-hoc módjára kivitelezett CSM Legacy/UEFI mód is. Ez rohadtul meg tud szívatni mindenkit, egyrészt azokat akik távolról próbálnak segíteni, másrészt meg a nem elég járatos user-t is. Távolról nem nem látni pontosan a bios minden egyes menüpontját, mert itt is számtalan hasraütés szerű elnevezések és menüpont elágazások láttak napvilágot.
Ha egy ilyen CSM Legacy módban telepített Win10 mellé akarunk linuxot telepíteni. Jelen esetben az aktuális Debian-t. Nem csoda, hogy nem bootol.
A "CSM" az valami olyasmi nagy vonalakban, hogy GPT partíciós tábla esetén is tudja magát a kezdetleges UEFI implementáció felé mutatni DOS partíciós táblának. Így lesz valami tákolt MBR és abból lesz valami UEFI-hez hasonló EFI boot.
Szóval nem annyira egyértelmű dolog ez. -
törölt tag
Nem az "appjai" miatt használom, hanem, mert betonstabil. Számomra kulcsrakész, az Xfce nem omlik össze. A 16-os óta használom. Bloat vagy nem bloat? Ez a kontexus engem nem érdekel. Az Ubuntu-tól meg hányingerem van.
Bejártam a magam útját Arch-tól Fedora-n át szinte mindenen. A DE-k se maradtak ki.
Nem opció a minimal telepítés sem, egy MX ugyananyi idő alatt fenn a maga "bloatjaival", mint egy ubi minimal.
Nagyon nem hat meg a disztró ideológia sem már, ez nekem kiforrott, felpattintom és műkszik. A többi meg nagyon nem érdekel. -
törölt tag
A böngészőkkel nem lehet mit kezdeni. Minden régebbi "cuccot" agyon vernek.
Nagy örömmel vettem vissza a régi "Sandy Bridge"-s notimat. Van benne SSD és memória is bőven, sajnos csak kullog a Skylake-es másik notim után ugyanazzal a környezettel. Pedig ez utóbbi sem annyira friss már. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #88692 üzenetére
Te vén róka, Te még mindig könnyen tanulsz.
-
törölt tag
A Gnome vagy a Plasma5 GUI van fejlettségben és funkció gazdagságban legközelebb a Windows környezethez. Talán a Cinnamon is, de mást kell keresni, mint amit "Uby" kolléga mondott. Persze a megnevezések és a végeredményt produkáló "gomboknak" lehet teljesen más elnevezése. Próbálkozni kell, de elsőre én a Gnome-ot mondanám.
-
törölt tag
-
törölt tag
Tök mindegy melyik virtualizációs megoldást választod. Bármelyik meg felel arra, hogy disztrókat próbálgassál.
Üzleti, éles felhasználás szempontjából már más a helyzet. De mint láthatod, aki üzemeltetési területről jön az üzemszerű gyakorlati példákat fog mondani.
Én ezt a disztró próbálgatást kimaxoltam VirtualBox-al, de például sh4d0w kolléga nem véletlen mondja a tapasztalatait. -
törölt tag
Persze, bármilyen mélységig. Amíg ki nem fagy a host-od.
Ha virtualizálsz legyen rengeteg erőforrásod. Aranyszabály.
Közvetlen a hostra sok virtuális gép az oké. De Virtual guest-re még egy virtual guest-et, hááát. Ez megint az a felvetés, amit nem rég írtam.
Elvileg egy főtengely csapágyat is ki lehet cserélni 2ezres fordulatnál. Elvileg. -
törölt tag
Csak egy jó tanács! Az ilyen szintű disztróhopperkedés nem fog vezetni semmi jóra! Mindenbe belekóstolsz kicsit, nagyjából látod a közös dolgokat. Előbb utóbb össze fogsz kavarodni. Ott fogsz összefüggéseket és hasonlóságokat keresni, ahol nincs.
Olyan úgy sem lesz, hogy minden alap disztró parancssoros csomag kezelőjét és a hozá való default grafikus frontend-et is ki tudod pattintani csikzsebből. Ennek túl sok értelme nem is nagyon van.
Előbb utóbb rohadt nagy katyvasz lesz benned. Csak jó tanácsként mondom. A "céges" hátterű disztrók megmaradnak az " életvitel szerűen" üzemeltetőknek. Ha Te nem ilyen ember vagy, majd hogy nem felesleges a legmélyebb bugyrokba belemenni. Ha ilyen vagy, azt majd a munka környezeted hozza és az összes többi, gyakorlatilag felesleges lesz számodra.
Pl.: Ha RedHat irányban lesz munkád, akkor az Ubuntu nagyon nem lesz releváns számodra. Az otthoni privát gépedre is minimum Fedora-t fogsz feldobni. Ugyan ez igaz a süsü-nél is.
Sőt Debian-nál se sok értelmét látom az ilyen csapongásoknak, hogy már a SID-et ütöd.
Végül is ha jó sokszor megszívatod magad, abból lehet tanulni, csak az itteni közösség nem szedi ilyen dózisban az öntökönszúrás piruláját.
-
törölt tag
Próbáld meg a PoPOS! nVidia specifikus kiadását. Ubuntu alap, snap nélkül.
[link]
Kis szériában gyártatnak Linux only laptopokat, PC-ket. Válogatott hardware elelemkből és a rendszert összereszelik a drájverekkel. Egy próbát megér. Gnome felületet adnak, ha ez nem szimpi neked, az hátrány lehet. Viszont a game-kre is odafigyelnek. -
törölt tag
Emiatt nem kell újra húzni a rendszert. Elég, ha a forrás listákba felveszed a non-free és contrib tárolókat.
Elég ha megnyitod szerkesztésre asources.list
fájlt.sudo nano /etc/apt/sources.list
Itt minden sorban amain
után szóközzel beírod anon-free
éscontrib
kifejezéseket.
Majdsudo apt update
Nagy valószínűséggel be is húzza a szükséges firmware-ket. Ha nem restart és a Synapticban célirányosan rákeresni és telepíteni.Kilépés a nano-ból szerkesztés után:
-CTRL+o
-Enter
-CTRL+x
-
törölt tag
válasz
tvamos #87847 üzenetére
Jó az MX, én azt használok. Stable Debian (11) az alapja, viszont kernelből frissebb van (backports) benne. Rengeteg saját alkalmazásuk van, amiből szinte semmit nem használok. A rendszer betonstabil, pörgős. A telepítője egy kicsit "gógyis". Az Xfce az meghízott mára tényleg, viszont van Fluxbox kiadásuk is, az karcsúbb.
-
törölt tag
Minden DE (Asztali környezet) egy komplett szoftver csomag, egybeépítve. Azért, hogy ez által a user minden alapalkalmazást tudjon használni. Ha másik szimpatikusabb fájlkezelő, médialejátszó vagy bármi egyéb kell azt fel tudod rakni. Kivenni nehezebb a "bedrótozott" függőségek miatt. Ilyen pl.: ha Cinnamon-ra a Dolphin fájlkezelőt akarod a "gyári " Nemo helyett. Akkor jönni fog vele a fél Plasma5 is.
Ha annyira személyre akarod szabni, hogy tényleg csak azok legyenek amik neked kellenek. Akkor valamelyik WM (Ablak kezelő) alkalmazást kell választani és arra felépíteni a saját asztali környezeted. Ez sokkal macerásabb, de nem lehetetlen. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #87595 üzenetére
Aki sok fát aprít, annak többször mehet szálka is a kezébe.
Ha érted mire célzok. Innen jött a gyanú, hogy az adminisztrátori jogokkal lehet esetleg probléma.
-
törölt tag
válasz
lev258 #87573 üzenetére
Mondta azt is, hogy a jelszava sem működik. Lehet sérült a sudoers, vagy kikerült a sudo csoportból. A Plasma telepítés során van egy login manager választó, mert a Plasma hozza a saját SDDM-jét ami be akar állítani a LightDM helyett. Ehhez root jog meg, systemd service és egyéb matatások kellenek. Erre gondolok, emiatt kérdem. Aztán ha megmaradt a Light DM, kérdés, hogy az meg kezel minden Plasma-s folyamatot. Vannak ott érdekes dolgok, pure Arch install közben ezekre rá lehet látni, de sok disztróban ezek el vannak takarva.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #87552 üzenetére
Röviden annyi, hogy a disztróba össze van gereblyézve minden, amit utólag kellene a Fedora-hoz hozzáadni. RPM fusion, zárt driverek, firmware-k, Wine + a szükséges dolgok játékhoz, kodekpakkok, ecetera. Függetlenek a Fedora projektől és nem egy fajta közösségi Spin, hanem önálló disztró. Minden könnyen telepíthető GUI-ról.
Három féle ISO-t adnak, Pure Gnome, Pure Plasma és az Official. Ami egy extension-nökkel beállított Gnome (alsó tálca, start menü, stb). Amit külön-külön kéne beállítgatni. Nekem ez utóbbi tetszik. Ha Gnome-ot használnék így állítanám be.
Érdekesen partícionál, ha neki adod a teljes lemezt. Efi (/efi/boot, ha abban telepíted, /boot -ext4 és btrfs /home és / osztással. Swap zram0-ba.
Elsőre sokalltam a fogyasztott memóriát és arra gondoltam, hogy a btrfs miatt van. Csináltam egy egyéni partícionálásos telepítést btrfs nélkül sima /-ext4 formában. Ott valami gebasz lehetett, mert a Grubot nem tudta telepíteni. Nem menetem utána, hogy miért.
Lehet ez sem lesz jó Win mellé dualbootban.
Flatpak-et támogat, elő van készítve. meg megy simán a dnf csomagkezelő is.
Most indítva 1GB körül eszik a memóriából, úgy hogy nem a btrfs a hunyó. Vagyis nem az volt, inkább a friss telepítés utáni nagyobb cache és az abban még meglévő dolgok.
Pattogós rendszer, sokkal jobban, mint a Vanilla. -
törölt tag
Ha azt nézzük, hogy egy átlag user használja ezt a rendszert. Nem hinném, hogy sűrűn nyitogatja a Flatseal-t és nem állítgatja el a jogokat. Akkor, ha ezek így default beállítások. Valóban biztonságosabbnak tűnnek.
Minden esetre egyre érdekesebb számomra az egész rendszer.
Elég sokat beszélünk róla.
Nem volt hiába való a múltkor ide hoznom. -
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #87470 üzenetére
Itt a Vanilla-ban van egy progi a Flatseal. Ami az összes flatpak alkalmazás jogosultságát kezeli, nagyon részletesen. Filesystem-re 5 féle opció van:
-minden rendszer file,
-minden rendszerkönyvtár, végrehajtható fájl és statikus adat,
-minden rendszer konfiguráció,
-minden felhasználói fájl,
-egyéb fájlok.
Ez FF-nál és Brave böngészőnél mind-mind ki van kapcsolva.
Meg nézem mindjárt a Chrome-ot is, hogyan állítja be a jogosultságait. -
törölt tag
Halihó :-)
Pár napja, lehet 1 hete is. Eszetlenkedtem itt a VanillaOS-el kapcsolatban. [link]
Akkor csak live-ban tudtam kipróbálni és felemás tapasztalat volt részemről. Most úgy adódott, hogy fel tudtam rendesen telepíteni. Egy teljes lemezre, mivel dual boot-ot nem enged a telepítője (nincs custom partícionálás).
VirtualBoxban meg használhatatlan még a live is. (Mindegy milyen erős vason)
A telepítőben az alap dolgokon kívül nem nagyon kell megadni mást (username, passwd, időzóna, nyelv, telepítési céllemez). Az érdekesség az első boot után érkezik. A Welcome menüben.
Ilyen fájlrendszert csinál magának:sdb
├─sdb1 vfat FAT32 39F3-3685 958,1M 1% /boot/efi
├─sdb2 ext4 1.0 1e463b74-6921-4276-85a1-38ed6c782866 737,7M 15% /boot
├─sdb3 btrfs b 2500f4d9-14af-4891-99e2-f5e2eb8819e2 14,1G 25% /var
│ /opt
│ /.system/usr
│ /
├─sdb4 btrfs a ad358d99-1c2f-4685-871e-c8ddd3232107 13,6G 25% /media/mukika/a3
└─sdb5 btrfs d32e0668-87c8-47b8-853f-036a5efdb054 190,1G 3% /home
Swap-ot
zram0
-ban csinál magának, kb.: 50% memóriányit.A Welcome menüben van sok opció, az egyik a Flatpak és Appimage támogatás bekapcsolása. Ezzel elszüttyög egy kicsit, majd reboot kell neki. Indulás után meg felpakolja magának a Flatpak minden cuccát.
Aztán megint reboot. Innen kezdve a rendszer Flatpak alapú lesz, kb. mint az EndlessOS. Ami a Flathubon van azt tudod telepíteni, meg Appimage-ket.
Nem működik azapt
csomagkezelő. Holott a multkoriban mondtam, hogy live-ra működik és ami default snap csomag az Ubuntu-ban. Az snap-es lesz és felpakolja hozzá a snap rendszert.
Kíváncsiságból feltettem a FF-ot Flatpak-ből, mert ugye arra panaszkodnak, hogy snap-al lassan indul és ecetera. Hát a szoftverkezelőből telepítés után nyitva villám gyorsan idult. Egy reboot után picit lassabban, másodjára indítva majdnem olyan gyorsan, mint telepítés után.
Azt nem tudom összehasonlítani, hogy a snapes FF mennyire indul lassan.Most megint csak következtetek, ha egy új telepítéssel. A Welcome menüben kihagyom a Flatpak integrációt. Akkor apt-snap alapú marad, mint a live. Utólag nem lehet vissza vonni a Flatpak beállítást.
Estére lehet meg leszek azzal is.
Passzolom a kérdést, hogy a btrfs jó-e mindenkinek, meg minden féle vasra. -
törölt tag
Az alap Ubuntu "szneptelenítése" az szerintem öntökönlövés. Mivel a GUI az Ubuntu Gnome is snap csomagokkal van szállítva. Kérdéses számomra, hogy egy ilyen művelet után hogyan működik a rendszer. A többiekben nem tudom mennyire van bedrótozva. Az elterjedt programokon kívűl.
Engem csak abban zavar az Ubuntu ezen tevékenysége, hogy viszonylag sokan azért választják, mert a fősodor azt mondja. Ez a legjobb, ha Windows-ról vált valaki. Aztán szembesülnek a lassan induló FF-al és egyebek. Utána hosszú magyarázó posztok jönnek arról, hogy mi is az a Snap és miért savazzák annyian. Meg miért lenne jobb anélkül. Vagy mi ennek az új csomagolásnak a pro-ja és kontrája.
Szóval nálam ezek, amolyan költői kérdések. Nem használok Ubuntut rendszeresen, csak néha ránézek. Én el vagyok bármivel, tényleg.
Tegnap amolyan hirtelen öröm öntött el, hogy lehet jött egy csapat egy új projektel. Ahol Ubuntu alapokra, hagyományos csomagkezeléssel adnak egy pure Gnome felületet. Aztán látva, hogy pl.: FF is snap ökoszisztémában települ, a Chromium is és bármi más. Amit már a Canonical snap-ben terít. Jobban belegondolva egy teljesen új csomag készlet kellene, saját repokkal, karban tartókkal, stb. ... .
Ilyet meg kapunk a Linux Mint-től, Debian-tól, Gnome-al a PoPOS-től.
Lehet fel sem tűnt volna ez az új kis disztró senkinek, ha nem rabolok rá, mint tyúk a takonyra. -
törölt tag
válasz
sh4d0w #87251 üzenetére
Nos én meg csak látva a DW-n, azt láttam hogy a csomagkezelés APT. Aztán gyors letöltöttem, nem olvastam a weboldalon semmit. Majd liveban láttam, hogy nincs snap telepítve (egy kumma alapkonfig se).
Ezért volt korai az örömöm és a kijelentésem is.
Szóval snap terén nincs előrébb ez a disztri sem. Ha Firefox kell és apt-vel telepíted, akkor is az Ubuntus snap tűzrókát fogja feltenni. Csak függőségként a snap környezetet is beállítja. Utána tényleg csak a Gnome marad vanília.
Sorry, elhamarkodott kijelentést tettem a nyitó poszttal. -
törölt tag
válasz
sh4d0w #87249 üzenetére
Amit én láttam az csak egyszeri live tapasztalat. A kíváncsiság vitt rá a próbára. VBoxban használhatatlan, bebootol de aztán iszonyatosan laggol a rendszer. A telepítő meg nem enged egyéni partícionálást, csak teljes lemez befoglalást. Így élesben feltelepítve nem tudtam tesztelni, mert a jelenlegi vasamon nem akarom az egész lemezt odaadni neki.
-
törölt tag
Hy All :-)
A fahéjas menta és a vaníliás linux kernel után szabadon, bekopogtatott a vaníliás os. Az aktuális Ubuntu point release-ből kiindulva egy új projekt bontogatja szárnyait. Vanilla Ubuntu = VanillaOS néven.
Nyílván sokan rázták a lábukat a snap őrültség miatt.
Itt van egy pure Gnome felület, Ubuntu alapokon. Kihajintva belőle a snap dolgokat, tisztán hagyományos csomag alapokon.
[link] [link] -
törölt tag
válasz
Anakin007 #87165 üzenetére
sudo su
majdmc
ebből bizony emelt jogúmc
lesz. Valóban nem kell semmit csinálni az mc működéséhez, normál esetben. Viszont a ctrl+o az csak eltünteti tényleg az mc-t és bármilyen billentyűre vissza adja.
A mókolást az Xterm-re kérdeztem az egér műveletek miatt. Az Xterm-ben indított mc rendesen kezeli az egérműveltetket. De, ha eltünteted ctrl+o-val utána az Xterm csinálhat érdekes dolgokat az egérrel. Azt nem értem, hogy a Konsole miért csinál fura dolgokat. Hacsak nem az Xtermben eltüntetve fut az mc, aztán a Konsole-ban is indítassz egyet és össze kavarodik minden. Ezt tetézi a sudo su, mert ilyenkor kapsz egy szép root promptot.
Meg a KDE4 is kérdéses még, az csak elírás vagy nagyon régi Kubuntu-ról van szó.
Xterm és UXterm nincs is az Ubuntukban alapból, viszont az összes Debian telepítés hozza. -
törölt tag
válasz
Katona Gábor #86979 üzenetére
Oké. Csak regisztrált rendszerek kapnak supportot?
-
-
törölt tag
válasz
Katona Gábor #86957 üzenetére
Szia Gabi!
Nem tudom hol van ez a rendszer, mennyi gépet érint és mennyire kritikus a környezet. Csak vélni merem, hogy a nyakad közé kaptad, mint megoldandó feladat.
Ez egy halott rendszer gyakorlatilag. Az utolsó kitolt telepítő ISO 2017. 09.-havi.!!!
Fel lehet belőle húzni a rendszert, de egy kumma frissítés nincs rá.
Szóval inkább kérdéseim lennének, mint sem megoldási javaslatok, mert azt most nem igazán látok.
1: Hová kellene egy ilyen kaliberű rendszer, ami naprakész?
2: Van-e lehetőség leváltani a jelenlegi elavult rendszert?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest