- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Ismételjük. Az avi önmagában nem jelent semmit (lehet xvid, mpeg, x265, ... tömörítésű). A lejátszó pedig csak bizonyos tömörítéseket tud dekódolni, lejátszani. Ha olyan filmed van, aminek a tömörítését nem kezeli, akkor teljesen mindegy, hogy avi-nak, vagy mkv-nak, vagy minek hívják. Át kell kódolni.
-
lev258
veterán
válasz
Bandi8bácsi #43675 üzenetére
Elvileg MTP-t használ, mint az Android. Tehát ha fenn vannak a megfelelő csomagok és a telefon adattároló üzemmódra van állítva, akkor látnod kellene a Fájlkezelőben.
Esetleg a rendszerről és a telefonról elárulhatnál még némi információt. -
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #43533 üzenetére
Nekem nincs Androidos telefonom, de azt tudom, hogy mtp-s kommunikáció kell neki. Hogy milyen csomagok kellenek ehhez Linux alatt, azt én is csak a neten keresem. Ha minden szükséges fel van telepítve, mennie kell. Én ennyit tudok mondani.
Konkrétan a te telefonodra vonatkozót nem találok, de úgyis az Android a lényeg. Bár a Luna elég régi, így az sem zárható ki, hogy egyszerűen túl régi verziójú csomagok vannak hozzá. -
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #43522 üzenetére
Az előbb leírtam. Fel kell tenni egy csomagot és mindjárt látni fogja az Androidot adattárolóként.
Itt abból tudod, hogy nem jó a driver (vagy inkább nincs), hogy vagy nem működik az eszköz, vagy problémák vannak vele. Ezzel kapcsolatban írtam, hogy egy Windows-féle Eszközkezelő sem feltétlenül jobb, mert attól még, hogy összepárosít egy drivert egy eszközzel még nem tudja ellenőrizni, valóban működik-e vele/hozzá való.
Ha még Luna-t használsz, szerintem érdemes lenne mást is megpróbálni, mert elég sok javítás jött azóta minden téren. -
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #43513 üzenetére
Egyébként a driverek kezelése itt eléggé más, mint Windows alatt. Ott a gyártók által készített driverek vannak, amiket feltelepítesz (gyakorlatilag azt jelenti, hogy bemásolja a Windows driver mappába, aztán onnan válogat a rendszer). Linux alatt a driverek többsége már része a rendszernek, jó esetben gyártói segítséggel készül és kerül be rendszerszinten az egyes verziókba. Van néhány kivétel, amikből elérhető zárt (tisztán gyártói) driver, ezek használatára van egy külön menüpont (Egyéb/További/Zárt illesztőprogramok). Intelnél nincs zárt, mert nekik már évek óta igen jó nyílt driverük van. Nálam most épp 50°C körül van a gép, de lassan már ráfér egy takarítás (2-3 éve nem volt). Ez nem egy rossz érték ebben az állapotban.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #43507 üzenetére
-
lev258
veterán
Egy csatolással még nem csinálsz belőle RAW-t. Ott valami más is volt.
Tehát akkor most a /home-ba szeretnéd mindenképp? Akkor hozz létre valami mappát, ahova majd csatolod (új mappa, ami teljesen üres).
King Unique: Én úgy látom, nincs rá lehetőség. De gondolom nem ok nélkül szűnt meg. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #43504 üzenetére
Úgy látom a 15.10-hez már tényleg nincs.
Csak kérdem. Nem lehet, hogy az udisks2 leváltotta? -
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #43502 üzenetére
Videókártya? Zárt driver, nyílt driver? Ez általában látható a További illesztőprogramoknál, vagy Rendszerinformációnál.
Első látásra itt nehezebb ilyen információkat szerezni (sokszor Terminált kell használni), viszont sokkal megbízhatóbbak. Windows alatt nem egy alkalommal találkoztam már olyannal, hogy a driver vígan felment, az Eszközkezelő szerint minden rendben, de az eszköz mégsem működött, mert a driver egyszerűen nem volt jó hozzá. De a Windows-t nem zavarta. -
-
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #43491 üzenetére
"meglehetett csinálni 0%-ra alapjáraton"
Akkor rendesen átvert a Windows.
Zárt driver, nyílt driver, videókártya? Általában ez az egyik lényeges elem a "hűvösségben".
Igen, a böngészőben van valami helyesírás beállítás, szerintem ugyanott, mint Windows alatt.
Nézz utána a Systemback-nek. -
lev258
veterán
válasz
Sidorovich #43489 üzenetére
Én a Synaptic-ban szoktam, nem tudom, van-e az Ubuntuban külön program erre a célra.
oncsi: Annak nem lehet köze hozzá, hogy teljesen másképp néz ki, mint a többi? -
lev258
veterán
válasz
Sidorovich #43485 üzenetére
Ez mindig csak az aktuális indításnál érvényes. Le kellene törölni a legújabbat és zárolni a csomagokat, hogy ne frissítse a kernelt újra.
Bár a kerneled már önmagában is kicsit furcsa. Nincs olyan Ubuntu, amiben ez a kernel lenne. Tehát te már megpiszkáltad. -
lev258
veterán
válasz
Sidorovich #43481 üzenetére
A gép indításakor a Grub-ban tudsz korábbi kernelt választani. Ha nem látod a Grub-ot, nyomjad a SHIFT-et.
-
lev258
veterán
válasz
Sidorovich #43478 üzenetére
Kernelfrissítés volt? Korábbival nézted?
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #43456 üzenetére
Miért kellene root-ként indítani a VLC-t? Mit csinál, ha megnyitsz vele egy filmet?
Gyb001: Csak óvatosan, ne variálj semmit eszetlenül. A pendrive ugye nem volt aktív a dd használatakor? -
lev258
veterán
válasz
olivera88 #43221 üzenetére
Normál esetben ez történik, ha nem kapcsolod ki az opciót. Kivétel az újraindítás és a Windows frissítés kikapcsoláskor. Én legalábbis ezekről tudok. De ki tudja, ha kitalálják a Microsoft-nál, hogy patch-eljék ilyen állapotban, akkor lehet teljesen átállnak erre (a felhasználó mindebből csak annyit lát, hogy gyorsabban boot-ol a Windows, pedig ez csak átverés).
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #43208 üzenetére
?
Te most az Ubuntu mobilokra szánt rendszerét szeretnéd használni? Az nem azonos az asztali verzióval. A 13.04 pedig egy már régen nem támogatott rendszer. Honnan jött az ötlet? -
lev258
veterán
SweetHome3D
Komoly modellezésre pedig Blender. -
lev258
veterán
válasz
Npeter25 #43148 üzenetére
Milyen wifid van?
nickedez89: Sajnos ez sem ilyen egyszerű. A Dell híres (hírhedt) arról, hogy Ubuntuval előtelepített gépei is vannak. Viszont volt már példa arra, hogy belenyúltak a rendszerbe, ami később összeomlást okozott, vagy olyan gépet adtak el, aminek még nem is volt tisztességes támogatása és a kisujjukat se mozdították, hogy legyen, később se. -
lev258
veterán
válasz
TheBikerider #43119 üzenetére
Annak aztán semmi köze nincs a videókártyához. Ha meg váltogatod, attól nem fog indulni a Windows se.
-
lev258
veterán
válasz
TheBikerider #43114 üzenetére
Én a Linuxos Nvidia driverről beszéltem. Szóval BIOS-ban nem tudsz átállni tisztán Intel-re? Az aláírásomban szereplő link is segítségedre lehet.
-
lev258
veterán
válasz
qamu74 #43107 üzenetére
Biztos a Kali kell neked? Úgy látom, ismeretek nélkül gyakorlatilag minden lépésednél kérdezned kell.
Jerusalem: "A driver-ek fenn vannak,a telepítőről felraktam mindent."
Ez mit jelent? Az Nvidia miatt a kezdet kicsit döcögősebb lesz nálad. BIOS-ban nem tudod esetleg tisztán Intel-re állítani? -
lev258
veterán
válasz
TheBikerider #43098 üzenetére
Windows-on annyiban más lehet a helyzet, hogy szokott lenni az Acer-féle energiakezelő meg egyéb hasonszőrű programok. Sajnos saját tapasztalat egy korábbi Acer géppel, hogy ezek nélkül ott is csinálta, még túl is hevült a gép. Tehát nem árt, ha frissíted a BIOS-t. Nem mondom, hogy minden Acer gép ilyen, de több típus is szenvedett ettől a problémától korábban.
Egyébként még lehet az is mögötte, hogy nem volt fenn a megfelelő Nvidia driver. -
lev258
veterán
válasz
TheBikerider #43092 üzenetére
Magyar majd telepítés után lesz, miután a nyelvi beállításoknál felteszed a még szükséges csomagokat. A telepítőn nincs rajta minden. Remélem a Windows alóli indítás nem wubival dolgozik még mindig.
Acer laptop. BIOS a legfrissebb? Voltak korábban ventilátort érintő bug-ok. -
lev258
veterán
válasz
llaszlo #43058 üzenetére
Akkor sajnos pont ez a helyzet, újabb rendszeren már nem megy ez az út. Egyébként a Grub2 óta grub.cfg-hez nem nyúlunk.
Ha visszamész mondjuk 12.04-re, lehetőleg nem a legújabbra, hanem mondjuk 12.04.1, .2, akkor működhet. Emellett talán nem ártana, ha csatlakoznál azon bug bejelentésekhez, amik erről szólnak. -
lev258
veterán
válasz
llaszlo #43047 üzenetére
Állj meg. Az Intel driver telepítő sok dolgot lecserél, de mint írtam, ez egy jelenleg is jelen levő bug, így nem segítene, esetleg még rontana is a helyzeten.
A paraméter, amit írtam, azt a Grub-ban írd hozzá a kernelhez a quiet splash után egy szóközzel. Aztán ha segít, akkor majd véglegesítjük. -
lev258
veterán
válasz
llaszlo #43043 üzenetére
i915.modeset=0
Ezt a kernelparamétert próbáltad? Bár lehet, hogy csak a képernyő pozícióját fogja változtatni.
Állítólag régen működött, de az újabb rendszerekben valami bug miatt már csak pozíciót módosít. Viszont külső monitorral most is működnie kell.
Esetleg egyedi xrandr beállítást próbáltál? -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #42895 üzenetére
Nem jobb, csak olyannak, akinek semmi ismeretsége nincs a Wine-nal, annak talán könnyebb.
-
lev258
veterán
Úgy látom, az Skylake. Könnyen lehet, hogy abban még nincs rendes támogatása. Nézd meg egy Ubuntu 15.10 Live-val. Ha telepítésnél magyar nyelvet is választasz, ez általában csak félmagyar rendszert eredményez, mert nem minden nyelvi csomag kerül fel (nincs mind a telepítőn). A telepített rendszeren a Nyelvi beállításoknál lehet ezt "befejezni", netkapcsolat mellett.
-
lev258
veterán
válasz
zserrbo #42558 üzenetére
A netinstall verzió szerintem nem neked való.
Továbbá az a gyanúm, rosszul írtad ki a pendrive-ra. A GPT-t meg nem is értem, a telepítő milyensége nem határozza meg a merevlemezét. Esetleg megpróbálhatod a Rufus-on kívül mással is.
Vladi: UEFI-vel sincs gond, itt más lesz a hiba. -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #42475 üzenetére
Terminálból cp-vel próbáltad? Esetleg jelez valami hibát?
daddy9: Maga a telepítő nem lehet hibás (az ISO vagy a kiírás folyamata)? Merevlemez rendben van? Más rendszert pl. Lubuntu próbáltál? -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Nem letöltési, látogatási. De a lényeg ugyanaz.
"The DistroWatch Page Hit Ranking statistics are a light-hearted way of measuring the popularity of Linux distributions and other free operating systems among the visitors of this website. They correlate neither to usage nor to quality and should not be used to measure the market share of distributions. They simply show the number of times a distribution page on DistroWatch.com was accessed each day, nothing more." -
lev258
veterán
válasz
agy73p #42431 üzenetére
A distrowatch statisztikája valamiféle letöltési adatokon alapul, talán csak azon az oldalon. Innentől kezdve bármit és semmit is ki lehet olvasni belőle. Ha pl. van egy működő rendszerem, akkor én rontom annak a rendszernek a statisztikáját, mert nem fogom letölteni hosszú ideig (akár évekig).
-
lev258
veterán
Hmm.
Azt hiszem korábban említettem, hogy a nyílt driver is jó ahhoz a kártyához. Viszont a Mint kissé le van maradva ebben. Azt te tudod, zártból melyik verzió megy fel. Mindenesetre a jövőre érkező Mint már sokkal jobb lesz ilyen téren is. Emellett azt hiszem, AMD esetén a vsync-kel is szokott lenni probléma. Próbáld kikapcsolni, ha valamelyikben engedi. -
lev258
veterán
Talán a legegyszerűbb, ha miután felcsatoltad őket, Terminálba beírod: gksu nautilus. Ezzel kapsz egy Fájlkezelőt root joggal. Ezután jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok. És itt beállítasz minden szükségest. Célszerű a /home partíciódat venni alapul (ha van ilyen), de egyébként sem túl bonyolult. A lényeg, hogy a root-on kívül a te felhasználódnak is adj megfelelő jogokat hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-roller topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Honor 400 Pro - gép a képben
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- NBA és kosárlabda topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Építő/felújító topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest