-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #47185 üzenetére
Én úgy tudom, a Windows is képes rá.
-
lev258
veterán
válasz
Sinisi #47119 üzenetére
Nem omlott össze. Kaptál tőle egy emlékeztetőt, de továbbléphetsz.
Amire a rendszer települ, az Fájlrendszer néven fog látszani a fájlkezelődben.
A GPT és az EFI kéz-a-kézben járnak, ha pedig egy rendszer már valamely módban települt, akkor egy másikat ne telepíts másik módban (ne keverj EFI-t MBR-rel), mert megöli. -
lev258
veterán
válasz
gyenesmartin #47087 üzenetére
Lubuntu működhet.
-
lev258
veterán
válasz
Joccc07 #47046 üzenetére
Van alaplapi videókártya, vagy csak az AMD-s?
Ha ismét megpróbálod a Live-ot, érdemes lenne megnézni egy dmesg-et (kimenteni fájlba az egészet), illetve fagyás esetén Ctrl+Alt+F2-t, sikerül-e átlépni konzolra.
A jelenlegi információból csak spekulálni lehet, van pár ötletem, de addig megtartom magamnak, amíg nem derül ki több. -
lev258
veterán
válasz
Ezekiel Ston #46894 üzenetére
Rendszer, grafikus felület? Másikkal is csinálja?
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #46865 üzenetére
Csak megjegyezném, hogy az utóbbi egy hétben több kiszolgálószerverrel is komoly lassulásokat tapasztaltam 16.04-en, de ki lehet várni. Ez nem a rendszer sara lesz, hanem valami más. Legalábbis nálam egyértelmű.
-
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #46799 üzenetére
Igen, annak a telepítése egyáltalán nem egyszerű.
Elvileg tudod frissíteni a rendszert Terminálon keresztül (a Frissítéskezelőben csak hónapok múlva jelenik meg az opció). Csak ilyenkor fontos, hogy az adatokról legyen mentés, mert előfordulhatnak problémák is a frissítés során. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
petersonal #46779 üzenetére
Egy ilyen problémás fájlnevet/útvonalat meg tudsz mutatni nekünk?
-
lev258
veterán
válasz
junhum #46771 üzenetére
A kártyaolvasós bankos dologgal lehet gond, ennek utána kellene nézni.
Egyébként hangsúlyoznám, hogy ezt a rendszert is meg kell ismerni és tanulni. Sokan úgy ugranak bele, hogy erre nem gondolnak és hamar feladják. Te is alaposan mérlegelj, illetve ki tudod próbálni a rendszert telepítés nélkül. -
lev258
veterán
válasz
Just_Reboot #46757 üzenetére
Két lehetőség van. Az egyik az OpenJDK, ezt megtalálod a Szoftverközpontban is. A másik az Oracle Java, ehhez ppa tárolót kell felvenni.
Úgy látom, ehhez a 8-as Java kell. Ahhoz mindenképp ppa kell, mert a Mint-ben levő OpenJDK is régi. -
lev258
veterán
Persze, hogy vannak. Nincs egy éve, hogy beindult a dolog, míg Windows-ra már hosszú ideje elérhető. Emellett azért sincs a hivatalos oldalon, mert nem vállalnak érte teljes értékű support-ot jelenleg. Ettől még a fejlesztők, akik csinálják, mindent próbálnak javítani, fejleszteni. Újabban pl. SDL2-t is használnak, aminek elég sok előnye van.
Ha megnézed, az Unreal Editor Linux verziója sem hivatalos, pedig ezt már jó ideje késznek tekintik a fejlesztők. -
lev258
veterán
válasz
Joccc07 #46732 üzenetére
Van egy külön Linuxos szekció a fórumjukon. Ott olvashatsz a tapasztalatokról, az új kiadásokról vagy bug-okról. Összességében nagyon pozitívak az eddigiek, amennyire én tudom (pedig mondhatjuk, hogy csak saját elhatározásból dolgoznak rajta néhányan). Az azért várható, hogy még nem olyan "tökéletes", mint a Windows verzió.
-
lev258
veterán
válasz
lanszelot #46702 üzenetére
Az utolsó két gondolatom.
A grub rescue üzenet Grub hibát jelent, nem lehet semmit állítani, ami rávenné, hogy ilyenkor automatikusan tovább menjen.
Valóban lehet úgy is csinálni, hogy ne sérüljön a Windows boot, de ehhez nem a lemezre, hanem partícióra kell telepíteni a Grub-ot (és szükség esetén azt is elérni, hogy indulni tudjon onnan-ezt UEFI mellett könnyebb kivitelezni, mint legacy módban). -
lev258
veterán
válasz
lanszelot #46700 üzenetére
Hadd mondjak egy példát.
Egy átlagos gépen Windows mellé telepítve egy Linuxot a Grub menüben jelenne meg a Windows is, onnan lehetne azt indítani. Grub és Linux eltávolítása esetén boot repair-re lenne szükség. Ha pendrive-ra kerül teljesen (Grub-bal együtt) a Linux, akkor a BIOS sorrend alapján indulna egyik vagy másik rendszer, illetve a Grub-bal fel lehet ismertetni a Windows-t és onnan is indítható. Ha a felemás módszert alkalmaznád, akkor a Windows csak úgy tudna indulni, ha benn van a pendrive, mert csak a Grub-ból indítható, az viszont pendrive hiány esetén grub rescue-t ad (error-t), és nem tud tovább menni.
Tehát nálad a felemás eset szerencsésen nem tette boot-olhatatlanná a másik rendszert, de ez nagyon speciális helyzet.
Ezért nem jó a megközelítés.
Nincs Mac-es tapasztalatom, tudom, ott kissé másképp megy a dolog, de a lényeg remélem világos lett így. Én többet nem tudok mondani. -
lev258
veterán
válasz
lanszelot #46697 üzenetére
Akkor nem értetted. Így egy része a gépen van, míg a másik része a pendrive-on. Utóbbi hiányában is indulna, de mivel hiányt tapasztal, nem tud tovább menni. Ezt az állapotot nem lehet "módosítani", nem fog visszaszámolni. Ugyanis a Grub számára ez egy error. Az meg szerintem csak a Mac-nek köszönhető, hogy egy ilyen Grub error után hajlandó így is elindulni, tovább tud lépni.
-
lev258
veterán
válasz
Geripapa #46694 üzenetére
Lehet, csak egy olyan script-et kell csinálnod, ami bizonyos időközönként megnézi, csatlakoztattak-e usb-s eszközt (pl. folyamatosan figyeli a dmesg-et). Aztán ezt és azt csinálja (nézze meg, vannak-e képek, azokat másolja valahova---és akkor még a duplikálásra is figyelni kell).
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #46678 üzenetére
Igen, jól gondolod. Visszaáll alapállapotra. Bármire átnevezheted, az is jó, ha a . jelet kiveszed előle.
Egyébként csak megemlítem példaként. Cinnamonon találkoztam már olyan gonddal, hogy az egyik kisalkalmazás bugos volt és meghalt tőle az asztal. Ilyen előfordulhat.
Esetleg még a .local mappát is átnevezheted.
spammer: Vendég munkamenettel rendben van neki. Tehát felhasználói (és nem mélyebb) szinten van gond. Én ezért zártam ki a systemd-t is. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #46676 üzenetére
Egy-két mappát mindössze. De ha ez sok, akkor az újratelepítés marad. Vagy vársz még az új rendszerre.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #46673 üzenetére
Akkor valami a felhasználói beállításokban lett elrontva. Egyik lehetőség, hogy átnevezed konzolban azon rejtett mappákat, amikben ilyen beállítások tárolódnak (talán elegendő a .config-ot).
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #46669 üzenetére
A vendég fiók hamar eldöntené a kérdést, mi a helyzet. Én használok Ubuntut és egyik kernellel (az alverziókra gondoltam) sem volt gondom. Ezért az a tippem, hogy valami felhasználó oldali gond van. Másrészt a systemd hibaüzenet szerintem lényegtelen, nem kapcsolódik hozzá.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #46665 üzenetére
A válasz egyszerű. Nem kell használni ezen kerneleket, akár törölheted is (ha van még). Majd valószínűleg javítva lesz később.
Vagy egyik kernellel se jó? Azt nézted, amit írtam korábban?
Zola007: Nincs ilyen oldal, de találsz bőven képet, videót róluk. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #46655 üzenetére
Vendég fiók rendben? Új felhasználó készítése?
-
lev258
veterán
válasz
ZEN1TH #46608 üzenetére
Jól gondolod. Minden idő, amit a telepített rendszeren töltesz, csökkenti a visszaállítási esélyeket. Live-ról kell futtatni. Hasonlóan a kimentés is inkább másik adathordozóra, vagy egy független partícióra történjen. A visszaállítandó partícióra menteni nem szerencsés, mert lehet menet közben sikerül ezzel végleg felülírni dolgokat.
A testdisk oldalán van elég részletes kézikönyv, képekkel, esetleírásokkal. -
lev258
veterán
-
-
-
lev258
veterán
válasz
EmptyParadox #46566 üzenetére
Lehet próbálkozni nomodeset opcióval, illetve talán korrektebb, ha Xfce és Lxde felületeket ajánlok. Lubuntu 14.04.1-et használt ilyen videókártyával más és nem panaszkodott.
-
lev258
veterán
válasz
EmptyParadox #46564 üzenetére
Én azzal kezdeném, hogy Cinnamon helyett Mate vagy Xfce környezetet választanék.
Azt a drivert mai rendszerre biztosan nem tudod felrakni, de talán a nyílt driver az alap használatra elég lesz.
Másik lehetőség: talán a 12.04-es verzió, de abból is a kezdetiek, nem a frissített változatok. Azokra talán még felmenne a zárt driver. -
lev258
veterán
válasz
taylor67 #46556 üzenetére
Engem az zavar, hogy ez nem mai USB vezérlő, így működnie kellene. Hardveres oldalon biztos, hogy minden rendben? pl. USB-s billentyűzet működik a BIOS-ban (tudsz lépkedni vele)?
Egyértelmű, hogy valami olyan gond van, ami az USB portjaidat érinti. A kérdés, hogy ez szoftveres vagy hardveres gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest