- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #47953 üzenetére
Ez milyen videókártya?
Konzolból le tudod szedni a zárt drivert. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47916 üzenetére
Ebből szerintem világos lesz (ez egy példa).
xrandr --newmode "1680x1050_60.00" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync (bevezetsz egy új beállítást)
xrandr --addmode VGA-0 1680x1050_60.00 (hozzárendeled az új beállítást a kiválasztott kimenethez)
Eddig nem tűnt fel, hogy nálad ez kimaradt, de visszanézve, valóban. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47913 üzenetére
Hogyan adod hozzá?
Ha újraindítod és nem aktív a script-ed, akkor alapállapotba visszaáll. -
lev258
veterán
válasz
Atlantisz48 #47910 üzenetére
Egy lehetséges kiindulás: [link]
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47907 üzenetére
Annyit azért nézz meg, hogy a dmesg|grep dpm és dmesg|grep radeon parancsok nem jeleznek-e valamilyen hibát.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47907 üzenetére
Lehet manuálisan Terminálból, vagy megnézheted ezt is: [link]
Utóbbi pont a nyílt driverhez van. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47901 üzenetére
Azt kell beletenni, amit előzőleg te használtál és működött.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47899 üzenetére
Lusta vagyok, így csak idézem magamat.
#46216 -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47897 üzenetére
Ez még nem végleges beállítás, csupán kísérletezésre alkalmas. Nézd meg, a te esetedben is rendben működik-e. [link]
Értelemszerűen kell kezelni a parancsokat. Nálad pl. DVI-0, DVI-1 néven szerepel
Ha tudsz így felbontásokat változtatni, akkor majd véglegessé tesszük. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47895 üzenetére
Hány monitorod van neked?
Elvileg lehet manuálisan felbontást hozzáadni, viszont több monitor esetében van olyan, hogy egymáshoz illesztődnek bizonyos értelemben. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47889 üzenetére
-
lev258
veterán
Az utóbbi frissebb firmware a CPU-hoz (amit BIOS frissítéssel is megkapnál esetenként). Nem szükséges, de akár használhatod is. Én még eddig nem próbáltam.
Frissebb kernel nyugodtan felmehet, ha mégis lenne valami anomália, bármikor indíthatod a régebbit. Mint-nél szeretik kockázatosnak minősíteni, az esetleges anomáliák miatt. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47878 üzenetére
Az már rajta lesz (azt használja), nem kell telepítened.
-
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47876 üzenetére
Itt lesz a gond.
A 16.04-es verziókban már nincs Catalyst, nem működik. A nyílt van helyette, azt ajánlják. Az új AMD zárt driver szintén nem támogatja, mivel GCN előtti kártya. Viszont a nyílt teljesen jól kezeli, a teljesítmény is nagyrészt rendben van.
A másik kérdést töröltem. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47874 üzenetére
Miért, mire vagy kíváncsi?
Ha lehet, egy topikot válassz ki egy kérdéshez. -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #47821 üzenetére
Sosem használtam, de elvileg néhány speciális programot leszámítva nincs benne extra. Vagyis szerintem bármely rendszerrel sikerülhet, amit akarsz, legfeljebb fel kell tenni néhány csomagot.
"merevlemezt kellett karbantartani"
Ha fájlrendszereket akarsz javítani, akkor érdemes a megfelelő operációs rendszer alól tenni azt (ami nem minden esetben Linux). -
lev258
veterán
válasz
Balion #47799 üzenetére
Még nem foglalkoztam a leszedésével, viszont a telepítése úgy zajlik, hogy lényegében csak egy script-et töltesz le, ami aztán letölti a fájlt az Adobe-tól. Könnyen lehet, hogy eltávolításnál utóbbi megmarad, mivel az nem a rendszer hatásköre. A locate libflash paranccsal meg tudod keresni.
-
lev258
veterán
válasz
growler #47780 üzenetére
Én is megnéztem most.
Terminálból telepítettem octave-ot és megvannak a letöltött csomagok. Synaptic-ot is indítottam, de ezután se tűntek el. Ha viszont használom a Synaptic-ot (telepítek vagy törlök), akkor persze törli azokat a fájlokat is, mert aktívan működik.
Végeredmény: az általad említett beállítás csak akkor működik, ha a Synaptic-ot is aktívan használja az ember. Egyébként nem. Fura is lenne, ha rendszerszinten működne, hiszen a Synaptic mostanság már nem alapfelszereltség, másrészt egy teljesen független szoftver. -
lev258
veterán
válasz
Balion #47767 üzenetére
"lassan töltötte le magát a kliens"
Próbáltál már másik kiszolgáló szervert?
Egyébként a Steam kliens teljes valójában néhány 100 MB.
du -sh /var/cache/apt/archives
sudo apt-get clean
Ezzel a két paranccsal meg tudod nézni, mennyi helyet foglalnak a letöltött csomagok, illetve tudod őket törölni. Vannak rá grafikus programok is pl. Bleachbit, de tudni kell kezelni. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47637 üzenetére
Ha OpenMandriva-ra gondolsz, annak tudnia kell kezelnie.
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #47631 üzenetére
Valójában a secureboot az, amitől biztonságosabb lehetne. A GPT-vel semmi baj sincs, még kiterjesztett partíciókra sincs szükség.
Az általános trend éppen az, hogy hamarosan megszűnnek a 32 bites Linux rendszerek és így, mivel a 64 bitesek képesek UEFI-s indításra, így az lesz egyre inkább a meghatározó. Hamarosan az új alaplapokban már nem is lesz legacy opció. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #47625 üzenetére
Nálam az Intel-AMD-s dual gépen frissebb kernelt kellett feltenni, hogy az utóbbi használható legyen, mert bug-os volt a kernel. Még csak nem is nagy ugrás volt a dolog. A hivatalos 4.4.0-s kernel helyett 4.4.1x-es kellett.
Csak nálam helyből az Intel megy, így alapvetően nincs gond.
Ahogy láttam, a Manjaro is ennyiben különbözik, követi a 4.4.x-es vonalat, míg az Ubuntu és társai a 4.4.0-ásnál maradnak.
Még csak nem is extrém új cuccom van: Radeon HD 8850M / R9 M265X. Másik AMD-s gépemen viszont semmilyen gond nem volt a hivatalos kernellel (persze az másik videókártya). -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #47620 üzenetére
Amennyire tudom, 4.8-ban sem lesz még teljes, a GCN 1.1 még mindig kísérleti, az 1.0 pedig még odébb van.
Azért így kérdeztem, mert tudtommal a Catalyst-ot nem csinálták meg frissebb Xorg-hoz, ez az oka annak is, hogy a 16.04-es Ubi is dobta.
Átfogalmazva: A Chakra túléli, ha a Catalyst-ot próbálod ráerőltetni? Mert abban gondolom elég friss Xorg van. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47606 üzenetére
Akkor Ubuntu vonalon valóban a 16.10 alfa-val lehet kísérletezni, esetleg valaki összedob neked egy friss kerneles 16.04-et. Egyébként valamikor kora télen érkezik vérfrissítés hivatalosan is a 16.04-hez (új kernel és videó driver).
-
lev258
veterán
Ha Linuxon letöltesz valamit, ami megfertőzhetné a Win-t (de Linuxon nem aktív), csak akkor fogja fertőzni, ha Win alatt el is indítod a veszélyes állományt. Máskülönben semmi hatása nem lesz rá.
Esetleg mielőtt megnyitnád a fájlt, leellenőrzöd, akár valamely Linuxon futó vírusirtóval is.
Mielőtt túl nagy biztonságérzeted lenne, fontos tudni, hogy Linuxra is vannak kártevők, de persze itt is erősen szükséges a te együttműködésed is, hogy aktiválódhasson.
mefistofeles: nomodeset? -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47572 üzenetére
A Mint az Ubuntura épül, a lényeges csomagok teljesen azonosak.
A Manjaro rolling disztró, vagyis folyamatosan frissülnek a legalapvetőbb csomagjai is. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47567 üzenetére
"Ubuntut akartam kezdésnek de az nem kezelte a videokártyámat"
Akkor a Mint se fogja. A Manjaro valószínűleg azért kezelte, mert frissebb csomagok vannak benne. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47554 üzenetére
Lehet tanulmányozni a dmesg-et, főleg az indítás utáni időszakot. Érdemes fájlba kimenteni, mert hosszú lesz.
dmesg > enfajlom.txt -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47541 üzenetére
Mivel nyitottad meg? Vagy Mentés gomb van, vagy billentyűkombináció rá.
Igen, azzal a paranccsal kapja meg az új beállításokat. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47539 üzenetére
Tudtommal Terminálban a Ctrl+V nem is működik, Shift+Insert van.
Az internet népe azt írja, Manjaro-ban is ott van a fájl. Ha nincs, akkor is meg kellene nyitnia, egy üres fájlként (új fájl létrehozása).
Próbáld a
sudo nano /etc/default/grub parancsot.
Lehet a szövegszerkesztővel, vagy a gksu-val van baja, csak nem tud magyarázni. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47535 üzenetére
Pedig próbáltam részletes lenni.
Az első megnyitja a fájlt root joggal. Te átírod benne, amit kell. Elmented a fájlt, bezárod a Szövegszerkesztőt. Ezután a paranccsal frissíted a Grub-ot. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47533 üzenetére
Manjaro?
Mutasd! Mert biztosan jó, én is másoltam. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47528 üzenetére
Másold ide be, mit írtál a Terminálba. Mert valami biztos félrecsúszott.
Egyébként van ilyen is, ha grafikusan jobban szereted: [link] -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47525 üzenetére
Terminál:
gksu gedit /etc/default/grub
A fájlban megkeresed a GRUB_TIMEOUT sort. A számot kicseréled, pl. 1-re. Mentés, kilépés.
Terminálba:
sudo update-grub -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47521 üzenetére
Kapsz néhány kernel üzenetet. Ha használat közben nem tapasztalsz problémát, akkor nem kell vele foglalkozni. A fekete képernyővel szintúgy (lehetne Windows logó is
).
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #47509 üzenetére
Másképp fogalmazva.
Amikor én kiírok egy 64 bites telepítőt, még nem kell tudnom, hogy azt majd legacy vagy UEFI telepítésre használom. Mindkettőre lehet. Továbbá, legacy telepítést vélasztva is használhatok GPT partíciós táblát a merevlemezen.
Tehát maga a telepítő megfelelő arra, hogy univerzálisan használd. Úgy van elkészítve és ISO-ba csomagolva. Nem annak a szoftvernek kellene meghatároznia, amivel az ember pendrive-ra, CD-re, DVD-re teszi azt. Ezek szerint Windows-on meg van bonyolítva a dolog. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47506 üzenetére
Azért merek ilyet írni, mert én a dd-t használom. Az pedig semmi mást nem csinál, mint bitről bitre kiírja az ISO-t az eszközre, semmilyen egyéb módon nem piszkál hozzá.
Vagyis a létrejövő telepítő egész partíciókiosztása is csak attól függ, mi van definiálva az ISO-ban (hogyan néz ki belül), Maga a dd egyáltalán nem foglalkozik a partíciós táblával a pendrive-on, nem kell megmondani neki, milyenre készítse. "Azt csinálja, amit az ISO akar."
Fogalmam sincs, Windows alatt hogyan oldják meg ezt a fajta kiírást a programok, így nem is érthetem, miért kell neki külön ilyen információt megadni. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47503 üzenetére
Amikor kiválasztod a boot-eszközt, akkor ott is szokott lenni sima és EFI indítás. Nem mindegy. Ha EFI módban indul az Ubuntu telepítő, akkor Grub-szerű képernyővel indít, ha sima módban indul, akkor lila háttérrel.
A Rufus nem tudom, mit hülyéskedik, a telepítő eszköznek semmi köze ahhoz, hogy majd milyen partíciós tábla lesz a gépen. Az ISO-t kell rátennie a pendrive-ra. Esetleg nézz meg egy másik programot.
Én mindig dd-zek, az sosem hibázik és nem nyűglődik. -
lev258
veterán
válasz
Merula Alba #47325 üzenetére
alsamixer, pavucontrol volt már?
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #47299 üzenetére
Próbáld meg kiadni ezt a parancsot valamely mappában:
rename -v "s/\*//g" *
Minden szóköznek és karakternek jelentősége van.
Elvileg az adott mappában minden fájlnévből kiszedi a * karaktert. Az almappákon belül nem hat, mindig csak az adott mappa közvetlen tartalmára.
Terminálban a cd parancs segítségével tudsz mappát váltani (pl. cd Letöltések). -
lev258
veterán
válasz
jaja1981 #47295 üzenetére
Bármely népszerű Linux disztribúciót tudod futtatni pendrive-ról Live módban, telepítés nélkül. Ott írsz egy egyszerű script-et, ami átnevez mindent, amiben * van.
Abban szerintem mi nem tudunk segíteni, hogy a Windows-t miként bírd rá olyan karakterek használatára amit nem akar (és talán nem képes). -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #47285 üzenetére
Nem a legegyszerűbb, hanem a legbölcsebb. Aktív partíció átméretezése elég nagy kockázattal jár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Elden Ring
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen NAS-t vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Tesla topik
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged