- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
olivera88
veterán
Debianon hol lehet megtalálni a bluetoothot?
Valahogy nem megy. Vagy nem érzekeli a modemet? Az LMDE-n simán ment, de itt nem találom.
-
olivera88
veterán
Debian 8 at használok KDE környezettel, és ma eszembe jutott h letöltöm a Gnome felületet is, el is kezdte letölteni, majd töltés közbe és kijött egy ablak h kell a Debian telepítő lemeze, én meg escapeval kinyomtam véletlen, nem azt akartam hanem mást, de betettem attól a telepitő pendrivet. És sikerült is a telepités, működik a Gnone.
A KDE és KDE Plasma között mi a különbség? -
olivera88
veterán
Hogy is kell újrahúzni a grubot LMDE alól? A Windows újra lett rakva és másik hdd röl lett indítva az LMDE, és fel akarom telepíteni oda ahol rendszer van h ne a második hdd röl kelljen bootolni.
Ha jól emlékszem grub-install /dev/sdb Ugye? -
olivera88
veterán
Ha Wint újra rakom az törli a grubot ugye? De a Linux disztrókat nem bántja? Viszont ha törli grubot akkor nem tudom újra rakni mivel nem tudom honnan elindítani a Linuxot. De itt jön képbe 2 ik hdd amin egy Debian van, arról elő bírom varázsolni a másik HDD n lévő rendszereket is, és a következő indításkor már bírom indítani az 1 es HDD en lévő rendszereket is onnan meg már birok újra telepiteni grubot. Ez járható út ugye?
-
olivera88
veterán
Helyrehoztam a 8 gb os Kingston pendrivemat amin Debian telepítő volt és a Windows 432 kb (!)nak látta, és nem is tudtam sehogy se helyrehozni Windowsal. A Gpartedel sikerült elérni h meglegyen az eredeti méret. De valami továbbra se stimmel, a pendrive neve jelenleg Kingston Data Traveller 2.0 Debian 7.6, ha kiadom a meghajtot akkor nem tűnik el mégse hanem átváltozik a nev simán Kingston Data Traveller 2.0 ra. de evvel meg semmit se tudok kezdeni. Ha kihúzóm és visszadugom akkor újra benne lesz nevében a Debian.
Szóval azt szeretném megoldani ha kiadom a pendrivet akkor ne írja h bent van.
A másik dolog meg, a Gpartedben a partiocios táblánál msdost ír? Ez jó? A fájlrendszer meg FAT 32, exFatot akartam de azt nem birtam választani. -
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #31645 üzenetére
Megpróbáltam, most meg minden zöld lett. Én csak ennek a színét akartam megváltoztatni. oliver@supercell:~$
Ebben mit jelent a no volume groups found?
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.11-2-amd64
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.11-2-amd64
No volume groups found
Found Debian GNU/Linux (7.6) on /dev/sda3
Found Windows 7 (loader) on /dev/sdb1
Found openSUSE 13.1 (x86_64) on /dev/sdb8
done
oliver@supercell:~$ -
olivera88
veterán
Ha jól értelmeztem amit az NVIDIA oldalán ír akkor érdemesebb a Linux driverét használni mint az NVIDIA-t.
"Note that many Linux distributions provide their own packages of the NVIDIA Linux Graphics Driver in the distribution's native package management format. This may interact better with the rest of your distribution's framework, and you may want to use this rather than NVIDIA's official package."A terminál betű színét nem lehet visszaváltoztatni?
-
olivera88
veterán
-
-
olivera88
veterán
válasz
CPT.Pirk #31631 üzenetére
Megszakad valamiért.
oliver@supercell ~ $ sudo apt-get install nvidia-kernel-dkms nvidia-glx build-essential nvidia-settings nvidia-xconfig
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
build-essential is already the newest version.
nvidia-settings is already the newest version.
nvidia-kernel-dkms is already the newest version.
nvidia-kernel-dkms kézi telepítésűre állítva.
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
nvidia-glx nvidia-xconfig
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 183 kB.
A művelet után 308 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]
Megszakítva. -
olivera88
veterán
Hogyan kell telepíteni ezt a Drivert LMDE re? [link] Nem bináris fájl hanem ilyen. héj-parancsfájl (application/x-shellscript)
-
olivera88
veterán
Megkérdezem itt is mert látom a Mint topicba semmi élet nincs.
Letöltöttem a Cinnamon asztali környezetet, de nem akar elindulni a rendszer vele, azt irja h h hiányzik valami nemo autostart fájl, két fájl hiányzott, az egyiket már megszereztem. Ezt honnan lehet? Ilyent nem találok.
Van egy problémám a csomagkezelővel. Ha nagyobb valami programot telepítek állandóan ezt írja ki.
[link] Ez mitől van? A kisebb programok lemennek gond nélkül, de minél nagyobb annál többször dobja fel ezt.
-
olivera88
veterán
Nem találok olyant rcS ben.
#
# /etc/default/rcS
#
# Default settings for the scripts in /etc/rcS.d/
#
# For information about these variables see the rcS(5) manual page.
#
# This file belongs to the "initscripts" package.# delete files in /tmp during boot older than x days.
# '0' means always, -1 or 'infinite' disables the feature
#TMPTIME=0# spawn sulogin during boot, continue normal boot if not used in 30 seconds
#SULOGIN=no# do not allow users to log in until the boot has completed
#DELAYLOGIN=no# be more verbose during the boot process
#VERBOSE=no# automatically repair filesystems with inconsistencies during boot
#FSCKFIX=no -
olivera88
veterán
válasz
lionhearted #28584 üzenetére
De a Linux is helyi időt írja ki, nem az UTC-t. Akkor?
-
olivera88
veterán
A Windows tényleg ennyire nyomi h ha dual bootba használom a gépet akkor nem pontos az óra? Mindig két órás késés van Linux használat után. Létezik erre valami megoldás?
-
olivera88
veterán
válasz
Fritz Teufel #28519 üzenetére
Ki az az okos aki 12 éves oprendszert vesz?
-
olivera88
veterán
válasz
Gigi571 #28434 üzenetére
Megnéztem, ezeket se lehet telepiteni. A csomag függősége hiányzik. Ja fejlesztői csomagokat nem kapcsoltam be. Azt hol kell bekapcsolni?
ubyegon2 Nem tudom mi az a GPT. Újra telepítettem DVD ről mert net se volt valamiért. Az elébb nem telepitettem a Suse Grubját, hanem az előzőleg telepitettem használtam, de most a második telepitésnél már a Suse-jét használtam, most már nincs 6 Suse rendszerindításkor.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #28458 üzenetére
Igen csak hirtelen megkeveredtem, mert a gparted extendednek írta, amivel konvertáltam át az meg logikainak.
Fel is települt már a Suse, a Grub-ban legalább 6 Opensuse-t ír, ez meg hogy jött össze? Még angol lett a magyar helyett
Pedig magyar nyelv lett kiválasztva. És nem is bírom átállítani valamiért, kiírja h letöltés, aztán eltűnik. És marad az angol. Az elsődleges nyelvnél magyart ír és mégse az.
-
olivera88
veterán
A logikai partícióra lehet rendszert telepiteni és swapot csinálni?
-
olivera88
veterán
Nos egy újabb tanulság.
Ne méretezz át partíciót mert letarolja a grubot.
Tegnap az este Windows alól az Easeus Partition programmal csökkentettem a D partíciót méretet h legyen üres hely a Suse-nak. A méretezés sikerült csakhogy restart után nem akart betöltődni a grub. Azt írta ki h unknown filesytem.
Nem igazán értettem h miért tarolta grubot mikor az az ext4 partícióhoz tartozik. De ezek szerint mégse oda tartózik ha már letarolta.
De meg is lett a megoldás, és meg is oldottam már szerencsére.
A grub rescue ba ezt kell beírni: set boot=(hd0,msdos5)
set prefix=(hd0,msdos5)/boot/grub
insmod normal
normalÉs ezután betöltődik a grub. Aztán sudo update-grub, majd sudo grub install /dev/sda és kész.
Az msdos száma az változó, ahonnan néztem ott msdos6 volt, de nálam avval nem műkődött, nálam az 5 el működött.
-
olivera88
veterán
Ezek között mi a különbség? Azon kívül h az alsó kettő Live. Mit ért az alatt h nincs upgrade? Milyen frissítés nincs? http://itcafe.hu/dl/upc/2014-07/24/323076_m9x56di073rnjrns_img.png
Nem akart megjelenni a linkbeszurás doboz szerkesztés után.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #28436 üzenetére
Tudom h írtad, de gondoltam h jó lesz.
MasNa letöröltem az LMDE-t és újra rakom most swappal. Létrehoztam egy extended particiót, maradt még 3 Gb hely amibol birok csinalni, de hogy
[link] Nem talalalok ra opciot.
Szerk. Ja meg van, linux swap csak elsiklottam fellette.
-
olivera88
veterán
Volt két NTFS partícióm azon a vinyon amire Suse telepítettem tegnap. Most meg nincs egyse. A francért csinált az egészből EXT fájlrendszert
Vagy csak én voltam ennyire láma? Pedig még le is csökkentettem a méretet h ne csináljon az egészből.
-
olivera88
veterán
válasz
Lathronos #28408 üzenetére
Köszi, de fele hiányzik. Ha rámegyek a letöltésre kiírja h már hiányzik a link. Amit meg sikerült letölteni azt meg telepiteni nem tudtam.
Amelyiket meg sikerült letölteni azt meg nem bírtam telepiteni, kiírja h a csomag függősége nem található, az meg nem tudom mit jelent.
-
olivera88
veterán
Felraktam a Suse-t KDE felülettel. ( leformáztam a dögdelező WD-t, majd felület-ellenőrzés írással, ami hibátlan lett, 63 % ra felment a kondíció) Az LMDE is nagyon bejön, de ez teljesen magával ragadott.
Már csak azt meteorológiai programot kellene megtalálni ami LMDE-n futtatok. De szoftverközpontban eddig nem találtam. -
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #28391 üzenetére
+1
Én se tudtam eddig h milyen fontos egy jó táp. Egy noname gagyi tápom volt.
Én is az itteni szakértők ajánlására vettem meg a Chieftec CTG 500-80P tápomat.
Hogy ne csak off legyen, ha teszek fel még egy disztrót és annak a bootloaderjét akarom használni a régi helyett az hogyan oldható meg? A Suse-t szeretném felrakni, annak a bootloaderje jobban tetszik, ott 7-8 mp áll rendelkezésre mielőtt magától bootolna a rendszer.
-
-
olivera88
veterán
Nálam nem fogyott el. Csupán nem elég neki a maradék 2 gb
Csak tudnám miért
Még lefutattom a scriptet az csupán néhány másodperc.
lionhearted Nem az Imagemagick. Egy program ami a terminálból fut, beírom a scriptet a terminálba, és néhány mp alatt lefuttassa és megrajzolja a térképet. Nem tudom minek ehhez annyi memoria.
-
olivera88
veterán
válasz
lionhearted #28311 üzenetére
4 Gb RAM-om van.
tvamos Nem akarok hibernálni.
-
olivera88
veterán
válasz
lionhearted #28307 üzenetére
Értem. Igen csak Swap kell. A primary particiót nem lehet extendedre módosítani? És hány megásat csináljak? ÉN 2 re gondoltam.
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #28266 üzenetére
Rákérdeztem a Mint topicban, másnál is írta azt az üzenetet, ezek szerint normális.
_mod = imp.load_module('_Magics', fp, pathname, description)
ImportError: libemosR64.so.0d: cannot map zero-fill pages: Cannot allocate memory Nincs elég ram? Arra utal? Bezártam pár fület a Chromeban aztán már nem írta ki ezt. Swap particiót azt kell h csináljon magától ugye? -
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #28241 üzenetére
Sikerült.
Köszi.
A fene gondolta volna h ez volt a hiba.
Lecsatlakoztattam a régi HDD-t, és úgy telepítettem újra. Most rendben van, betöltődik a grub. Telepítés végén miután re-startoltam ezt írta ki The system is going down for rebot now. Ez normális? Én indítottam újra restart gombal mert nem történt semmi.
Joecontra Mi az a DD? Megint Unetbootinal írtam ki.
-
olivera88
veterán
válasz
CPT.Pirk #28237 üzenetére
Nem a boot képes alól adtam ki. Nem sokáig lesz bent, mert már halálán van lassan, 49 % os a kondíciója, azért tettem fel a másik HDD re is LMDE-t. Csak azért van még bent h tudjam használni a gépet, mert ha az új HDD ről bootolok akkor rögtön a Grub hiba jön be.
Tehát akkor régi disztróról adjam ki az update grub parancsot?
Live rendszer alól is próbáltam azt hiszem, de nem lett jó. Nem tudom h ez számít e valamit hogy amit most felraktam rendszert ennek nem olyan volt telepítője mint amit régebben raktam fel, érdekes. Nem tudom miértMáshogy indult el ennek a telepítője mint amit Májusban raktam fel.
-
olivera88
veterán
Így nem lehet megjavítani mint Ubuntunál? [link]
-
olivera88
veterán
Felraktam az LMDE-t az új HDD re. De nem bírom elinditani, mert nem töltődik a be a grub.
Szerencse h régi HDD on is van grub, így bírok választani a rendszerek közül.Ezt írja ki.
Error:file boot/grub/i386-pc/normal mod not found.
Entering rescue mode
grub rescue>Mit lehet evvel kezdeni?
-
olivera88
veterán
Tegnap miután kiszedtem a LMDE telepitö lemezét azóta
nem hajlandó a Win bebootolni a HDD röl, ezt
írja ki. Reboot and select proper boot device
or insert boot media. A HDD van béallitva
elsönek, arról kellene h bootoljon de nem. Mi történhetett? -
olivera88
veterán
Nincs olyen szoftverkozpont Susen mint LMDE-n ? Nem talalom.
-
olivera88
veterán
-
olivera88
veterán
Érdekes, amit most kiírtam LMDE-t DVD re az nem ugyanaz lett mint amit USB-re írtam ki 1 hónapja. Más a telepítő, hogy lehetséges ez? Ez se nincs a mostaninál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest