- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy
- Nem maradhat AI nélkül a strapaszekció sem
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
H_András #35427 üzenetére
Mondjuk Mintből sem mindegy melyik verziót próbáltad, mert a Cinnamon/KDE valóban elég sokat eszik, a Mate középsúlyú, míg az Xfce, Lxde a lájtosabbak, ez utóbbi tökéletesen ugyanannyi erőforrást eszik mint a Lubuntu, igazából a legtöbb disztrónak van lxde-es változata (ezekből a kezdőbarátibbak pl a Fedora/Korora Lxde spin, Manjaro, OpenSuse stb), de egy tényleg gyenge gépen az icewm-mel még további teljesítményt lehet kicsikarni, szóval ebből a szempontból meg az ajánlott antiX meg Puppy icewmmel a jobb választás, érezhetően gyorsabbak a Lubuntunál.
-
-
válasz
m165le2 #35369 üzenetére
Cinnamont mélyebben nem ismerem, de az autologinhoz ahogy már többen is írták a lightdm.conf-ot kell csak szerkeszteni és ha jól rémlik a falhasználónévnél a kis/nagybetűkkel először nekem is meggyűlt a bajom, mert nem volt rá érzékeny (ill. igen, de nem a megszokott módon), mindent kicsivel kellett írni hiába kezdődött amúgy naggyal.
-
-
válasz
camillus #35201 üzenetére
Sőt most már az sem feltétlen szükséges, az xfce saját kompozitra is képes rá (sync to vertical blank opciója), compiz effektek jó része amúgy is zavaró tud lenni, szóval alapból jól megnyirbálom, csak amik feltétlen szükségesek a működéséhez, hagyom meg.
Agy73p: Linux Mintből is van Debianra épülő változat LMDE néven, bár még RC verzió, hisz a Debian 8 is még az... -
-
válasz
camillus #35129 üzenetére
Manjaro és Fedora alatt próbáltam a compiz-xfce-et és egyáltalán nem tűnt bugosnak vagy félkésznek, Fedora Xfce spin alatt szinte kötelező, mert csak így lehet a screen tearinget megszüntetni rajta, kifejezetten jól összefésülték az xfce-vel, korábban valóban előfordultak vele gondok, mondjuk Mint Xfce alatt még nemigen próbáltam (más megoldások is elérhetőek a screen tearing kiküszöbölésére), ott nincs ilyen compiz-xfce meta csomag, úgyhogy oda-vissza váltáskor compiz és xfwm4 között kiír egykét hibaüzit (ami Manjaro meg Fedora alatt nincs), de ezt leszámítva hibátlanul működik.
IstvánLászló: Total Commandernek van jópár natív Linuxos alternatívája jobban jársz ha azt használod, KDE/LXQT felület alatt Krusader, GTK (Gnome és származékai (pl Cinnamon, Mate), Xfce, Lxde) alatt Double Commander (mondjuk van Qt verziója is Kde-hez) pl jó választás, de bármelyiket használhatod a másik (nem natív) felülettel is... -
válasz
kovaax #35026 üzenetére
Hát egy Lubuntura nem biztos, hogy jó ötlet ráhúzni egy xfce desktopot, könnyen bugos lehet, ált nem elég csak az adott de csomagjait feltenni, szorosan összefügg más csomagokkal beállítófájlokkal is (+ a nyers xfce is alapbeállításai sem épp kulcsrakészek), szóval kezdőnek nem ajánlott dolog, live módban semeddig nem tart kipróbálni egy valóban xfce-es disztrót (amiket fentebb ajánlottam kifejezetten komplettek, tehát jól le lehet szűrni, hogy tetszik avagy sem) azzal biztos nem lesznek ilyen problémák, ill. ahhoz, hogy el lehessen dönteni melyik disztró szimpatikus vagy kompatibilis az adott géppel érdemes azért többet kipróbálni, live módot erre találták ki, de felület nézegetésre akár egy virtualbox/vmware is megfelel.
-
válasz
KFeri22 #35010 üzenetére
Ha kinézetbeli különbségre vagy csak kíváncsi akkor nézz meg egy Xfces disztrót live módban (pl Mint Xfce, Manjaro Xfce, Korora Xfce, Xubuntu stb), igazából kicsivel eszik csak többet az lxde-nél, de sokkal jobban/könnyeben állítgatható/személyre szabható ill. van hozzá whisker menu és akár compizt (compiz-xfce) is használhatsz vele ha effektek kellenek az a kártya valszeg azt is elbírná minden további nélkül.
Egyébként alkalmazás ikonokat lxde alatt is ki lehet tenni az asztalra (annyira azért nem fapados), csak a menuből jobbklikkelsz asztal hozzáadásra a kívánt alkalmazásra és meg is vagy. Menu szerkesztése vagy olyan olyan alkalmazást ami nincs benne már kicsit körülményesebb hozzáadni, *.destkop fájlokat kell szerkesztgetni/hozzáadogatni az applications mappában. -
-
válasz
agy73p #34971 üzenetére
OpenSuse, Fedora ugyanolyan gyors Xfce felülettel mint a Manjaro, csak kicsit tovább tart belőni őket, de kb ennyi (volt is róla már mondjuk szó, hogy tökugyanolyanra szabható), Fedorához Xfce Spin-es telepítőt kell letölteni, OpeSuse-ét szintén újra tudod húzni úgy hogy Xfce-t választasz telepítéskor.
-
-
válasz
agy73p #34915 üzenetére
Na megnéztem neked Fedora alatt Compizconfig alatt a Munkaasztal kocka és kocka forgatását kell engedélyezni, a destkop wallt pedig tiltani, így pörgetheted a munkaasztalokat, bár engem zavar a legtöbb compiz effekt (úgyhogy jól le is tiltom őket
), igazából csak screen tearing kiküszöbölése végett kellett, mert Fedora Xfce spin alatt nem volt más megoldás, de Manjaro alatt vannak rá egyéb egyszerűbb megoldások is...
-
válasz
agy73p #34913 üzenetére
Compiz-config (vagy hasonló nevű csomag ami a CompizConfigSettingsManager-re utal) csomag is kellhet a munkaterületek állítgatáshoz amik compiznál nem a tálcáról/panelről érhetőek el, hanem ilyen 3D-és kockaként lehet váltogatni közöttük (ha jól rémlik horizontális asztalokat kell beállítani) de speciel ezt funkcióját nem használtam, amúgy nem kell törölni, terminál alól xfwm4 --replace paranccsal át lehet váltani az eredeti ablakkezelőre compiz --replace -el pedig vissza.
-
Egyébként érdekes, hogy a Manjaronak top10-15-ös disztró létére nincs külön topikja, bár az Archban gondolom elfér, az sem túl pörgős, bár a Chakra-nak meg van külön topikja.
Amúgy találomra kipróbáltam a Manjaro PekWm-et (mert ilyen de-t még nem próbáltam) és ebben is van magyar nyelv, szóval innentől bátran kijelenthető, hogy bármelyik community edition-ben is van, ez is egy felmerült kérdés volt nemrég... -
Először (ill ha már régebben volt utoljára) a terminálból érdemes frissíteni a Manjarot különben gyakran összegabalyodik a függőségekkel, add ki először a sudo pacman -Syyu utána próbálj telepíthetni a csomagkezelőből, a 2. kérdést nem tapasztaltam, ablakkezelő hangolásánál a kompozitálásnál engedélyezd a sync to vertical blank opciót, ill ha már működik a csomagkezelő compizt is kipróbálhatod vele...
-
Fedora 21 Xfce spin alatt próbáltam a compizt mivel nincs hozzá compton és még a benne levő xfce kompozitorában sincs még a sync to vertical blank opció, így kénytelen voltam kipróbálni, de kellemesen csalódtam, szupergyors és alig eszik vmit (konkrétan boot után a 64bites verzió alig több mint 200 mb-ot, kevesebbet mint a Manjaro Xfce onboard kompozitorával
) és ami a legfontosabb kiküszöböli a tearingelést. A compiz-xfce és hogy testre tudd szabni az emerald-ot (ill emerald-themes) kell feltenni, csomagtárolókban benne szokott lenni.
Ha már kicsit eyecandybbre vágysz, de mégis moderáltabb gépigényűre akkor Mate is opció lehet, szinte minden nagyobb disztrónak van ilyen verziója is és ezekben gyakran már alapból benne van a compiz. -
-
Ill hogy ne csak teljesen kulcsrakész (nem kell megijedni csak a nonfree dolgokat kell hozzáadogatni) disztrókat ajánljak Fedora 21 Lxde Spin és OpenSuse 13.2 is telepíthető Lxde vagy Enlightenment De-vel.
-
válasz
csakany2001 #34895 üzenetére
Hát ha "csak a netezésre" kell sem lesz egy villám (flash-hez, html5-höz pláne kevés a proci), ha van legalább 512 mb ram benne akkor Linux Mint 17.1 Lxde, antiX 13.2, esetleg 15 beta vagy vmelyik lájtos (Lxqt, Openbox, Pekwm, Fluxbox, Enlightenment) Manjaro verziót is kipróbálhatod, ezekkel sem kell csodára számítani, de egy Xp Sp3-nál azért bőven gyorsabb lesz...
-
Lubuntuban alapból nincsenek codecek (ilyen szempontból a Mint kényelmesebb), tedd fel Synaptic alól a lubuntu-restricted-extras -t, java-t is a tárolóból inkább, ez a külső forrásból telepítés Wines berögzülés, Linux alatt semmi szükség rá, keress rá synapticban az openjdk-7-jre és a hozzávaló browser pluginre (icedtea-7-plugin), mondjuk a csomagneveket emlékezetből írtam, szóval ha kicsit más ne lepődj meg, de a leírásból egyértelműen ki fog derülni, hogy mi micsoda...
-
Java nincs npapi plugineket már nem támogató böngészőkhöz (Chrome/Chromium/Opera), FF/Iceweasel alá viszont van, a Java/Openjdk re mellett a verziószámban stimmelő browser-java plugint, icedtea web plugin kell telepíteni.
Chrome/Chromium/Opera-hoz egyelőre csak pepperflash plugin van (utóbbi 2-nél utólag kell telepíteni), hogy java mikor lesz jó kérdés, a 34-es Chrome/ium kb tavaly tavasszal volt aktuális...
Monitoros kérdéskört szvsz az oldhatta meg, hogy a Lubunutu már a 14.10 verzió (amiben már támogatott a vga karid alapból), míg az lxde Mint 14.04-re épül, mivel Mintet csak Ubunutu LTS és Debian Stable alappal adnak már csak ki. -
Nem rolling disztrók mint pl. az Ubunutu vagy a Debian, mindig azzal a kernellel (amik lts kernelek tehát biztonsági szempontból folyamatosan karban vannak tartva) a legstabilabbak amivel kiadták, egy stabil bázis, az X, Mesa és egyéb rendszerszintű csomagok is ehhez van szabva/kitesztelve (ill a zárt driverek is csak késéssel követik le az újabb kernel/X verziókat), de egyébként a kernelt Win alatt sem cserélgetik az egyes verziók alatt...
Amúgy a legutolsó stabil kernel a 3.19-es, de a 14.04 alapú Mintet a 3.13-assal érdemes használni, hacsak nincs olyan hardvered amit nem ismerne fel, a 3.16-os már a 14.10-es Ubi és a Debian 8 alapja.
Ha mindig az elérhető legújabb csomagkora vágysz akkor Arch alapú (pl. Manjaro, Chakra) disztró vagy Fedora ajánlott... -
Na közben meg tudom nézni azt gépet amihez olyan felbontás-képfrissítés kombót kellett hozzáadni ami alapból nem volt benne, szóval xorg.conf-ban az alábbiakat add hozzá;
a Section "Monitor" -nál
Modeline "1280x1024_85.00" 159.50 1280 1376 1512 1744 1024 1027 1034 1078 -hsync +vsynca Section "Device" -nél
Option "ModeValidation" "AllowNonEdidModes"a Section "Screen" -nél
Option "metamodes" "1280x1024_85.00 +0+0"
Modes "1280x1024_85.00"Elvileg ennyi, de utána nem emlékszem már, hogy az nvidia x server vagy a kijelző beállításai alól tudtam ráerőltetni a kívánt képfrissítést, de ez utóbbi rémlik...
-
Ahogy nézem vesa (szoftveres) módban van a vga, nem nouveau-ban, tehát a nyílt driver vagy nem működik/kompatibilis vagy nincs aktiválva, milyen disztró amúgy? Tippem szerint 14.04 Ubi alapú ami még nem támogatja nyílt driver esetén a karidat (tehát azzal nem is fog menni
, olyan disztrókban amikben újabb nyílt driver van elképzelhető, hogy működne, de lehetőség szerint Nv karikat érdemesebb zárt driverrel hajtani).
The default nouveau driver in Ubuntu 14.04 does not support the 750 Ti -
xrandr csak nyílt driverrel működik, zárttal nem fog (ott xorg.conf-ot kell piszkálni, de arra fejből nem emlékszem, majd ha otthon leszek meg tudom nézni neked, de jó sokat babráltam vele én is mire jó lett, nekem pl 1152x864 90 Hz kellett), addig xrandr-rel nyílt driver esetét leírom;
Nyiss egy terminált és először cvt paranccsal meg kell kérdezni, hogy a kívánt felbontáshoz milyen frekvenciák, ill. egyéb értékek tartoznak, esetedben ez;cvt 1280 1024 85
ezen adatok tudatában már hozzá lehet adni az új felbontás/képfrissítés párost az xrandr-relxrandr --newmode "1280_1024_85.00" ..... ...... ...... (a fentebb lekért adatokat másold ide) -hsync +vsync
ezután xrandr --verbose-vel kérdezd le, hogy melyik kimenete aktív a karinak (vga-0 dvi-0 vagy vmi hasonló lesz), ha ez megvan hozzá tudod rendelni a kimenethez az új módot;
xrandr --verbose --addmode xxx-x (itt lesz az előbb lekérdezett vga-0/dvi-0 stb) "1280x1024_85.00"
aztán aktiváld
xrandr --output xxx-x (vga/dvi kimenet) --mode "1280x1024_85.00"
Ha minden jól ment akkor a kívánt felbontásba/képfrissítésbe kerülsz, ekkor már a kijelző beállításainál is meg fog jelenni az új 85Mhz-es választási lehetőség, válaszd ki is mentsd, ha mégsem akkor lehet scriptet írni hozzá, de ez majd csak akkor ha esetleg szükség van rá.
Forrás -
válasz
spammer #34795 üzenetére
Vagy ha egyszerre több disztrót is használ akkor itt egy jó összefoglaló táblázat, hogy melyik parancs minek felel meg az egyes változatokban, amúgy kezdőnek nem biztos, hogy jó ötlet rögtön parancssorból telepítgetni, még frissíteni vagy konkrét csomagot telepíteni hagyján, de ha nem tudod a csomag pontos nevét (vagy, hogy mire jó / konkrét dologra keresel csomagot, a leírás sokat segít), esetleg ha nem szeretnél mindent frissíteni, netalán zárolnál vmit, akkor azért csomagkezelőből ezt jóval kényelmesebben meg lehet tenni.
-
válasz
agy73p #34792 üzenetére
Manajro ha nem a legújabb a telepítője ezt szereti eljátszani, hogy csak terminálból lehet frissíteni, már nem emlékszem pontosan, de talán a sudo pacman -Syyu lehetett ezt megtenni.
Xfce-vel tiszta telepítéssel mérd össze a disztrókat, hacsak vmelyikre feltetted az alapértelmezett mellé az messze nem lesz olyan gyors, mint ha eleve azzal telepítenéd, elég sokat méricskéltem/próbálgattam, de nem igazán mérhető különbség a 4 fentebb említett disztróval xfce de-vel, de szubjektív érzetre (reszponzivitás) sincs különbség, még a bootidő, ramfogyasztás is szinte centire ugyanaz. -
válasz
agy73p #34786 üzenetére
sudo zypper remove cinnamon (amúgy Suséhoz itt egy jó kezdő guide), de jó lenne tudni, hogy milyen csomagokat pakolt fel, a függőségeket nem biztos, hogy lekapja, amúgy nem igazán szerencsés ha több de van fönt, főleg ha utólag kézzel van feltéve, gyakran nem tökéletes működés az eredménye, inkább egy de amit preferálsz és alapból azzal telepíteni, pl ha gyengébb géped van vagy csak szimplán az egyszerűbb/gyors felületet kedveled ami mégsem fapados beállítások terén, az xfce jó választás lehet, ha a Manjaronál tesztett, Susét, Fedorát is olyanra lehet szabni (pl tessék);
Amúgy ha jól követem akkor eddig a Fedora, OpenSuse és a Manjaro megy rendesen a gépeden, tehát akkor maradj ezen 3 közül most már vmelyiknél (vagy akár 2-nél) és ha már megvan az optimális de is akkor érdemes lenne jobban elmélyedni vmelyikben...
-
válasz
agy73p #34782 üzenetére
Persze, mert a Manjaro Xfce-t használ alapból, még jó hogy gyors, a Fedora Gnome3-at a Suse pedig KDE4-et, mindkettő elég heavy főleg egy xfce-hez képest gyengébb gépen, de mind2-höz van xfce (Susénél telepítésnél lehet választani, Fedorához pedig xfce spin) úgy már nincs érzékelhető különbség a disztrók között, egy gyengébb gépre feltettem a Fedora 21 Xfce spin, Manjaro 0.8.12 Xfce, Mint 17.1 Xfce és az OpenSuse 13.2 Xfce-vel és teljesítményben nem igazán mérhető különbség, szóval teljesen ízlés/hardverkompatibilitás dolga a választás (nekem speciel mind a 4 tetszik), annyi, hogy a Fedorát, Susét kicsit hosszabb idő belőni, mind az xfce-vel (pl whisker menu, elrendezés stb), mind a tárolókkal/csomagokkal többet kell foglalkozni, a másik 2 kulcsra készebb, de bármelyiket belőheted olyana mint a Manjaro ha az az elrendezés tetszik (a Minté is hasonló mint a Manjaroé, csak ugye az az Ubi alap miatt kiesik)...
-
válasz
spammer #34721 üzenetére
Általános használatra én is jobban preferálom a FF-ot (Chrome-ra hajazó dizájnt én sem nagyon csípem, classic theme restorerrel szerencsére elég jól vissza lehet állítgatni, meg tényleg jó nagy az add-on választék), csak ilyen gyengébb gépen flashre tartom a Chomiumot (Win alatt nem is használom/tam egyáltalán), meg böngészőből nem árt azért ha van 2, ha netán egynémely oldalak csak az egyikkel avagy másikkal mennének rendesen.
Opera meg sajnos már jó ideje halott, mióta dobták a Presto engine-t és áttértek a Google féle Webkitre, azóta szinte csak egy Chrome klón. -
válasz
spammer #34716 üzenetére
Meg az sem mindegy, hogy mikor próbáltad, chromium(36+)/pepperflash (13+) páros kb tavaly nyáron (ill kb az akkori nyílt amd/intel driverekkel 10.1+) érett be olyan szintre, hogy az ilyen régebbi vasakon (P4, A64, kisebb 2magosok intel vagy radeon 9500+ vgaval) egyértelműen jobban használható a 11.2-es adobénél, persze érdemesebb az alternatív megoldásokkal operálni ahol ez lehetséges. Erősebb gépen vagy Gef8+ / HD4000+ fölött meg kb mindegy melyiket használod, nem lesz jelentős különbség.
-
válasz
spammer #34707 üzenetére
Én pont fordítva tapasztaltam, pepperflash Chromiummal sokkal jobban megy régi gépeken (persze min SSE2 kell azért proci szinten is) mivel már vmilyen mértékben használ hardveres gyorsítást 9500-ös -radír felett (viszonylag új nyílt driver kell azért ehhez is 10.1+), a régi flash meg nem és nagyon be tud laggolni, csíkozni, míg pepperflash-el viszonylag folyamatosan megy...
-
válasz
agy73p #34704 üzenetére
Az adblock plus - nem csak Chrome-on - legalább duplázza, ha nem triplázza a böngésző ramfogyasztását, ami több ablakkal csak fokozódik, ill a válaszidőre sincs jó hatással, meg egy gyengébb procit is komolyabban meg tud tekerni, szóval min 2 mag 2 giga alatt nem erőltetném, ublock már egy erősebb egymagossal 1 gb-on vígan elvan, ezalatt (gyengébb egymagos 512mb) meg nem érdemes reklámblokkolót használni, inkább csak flashblockot/noscriptet, esetleg Bluhell Firewall, de az nem túl hatékonyan szűr (mondjuk Youtube-ot, Face-ot azért elég jól).
-
Cinnamon az bőven sok lesz rá, inkább Mate, Xfce vagy Lxde (ebben a sorrendben csökken az erőforrásigény), de html5 felejtős, flash is csak max 360p-ben fog úgy ahogy menni a proci végett, inkább smtube, open with smplayerrel / flash video downloader addon és egyéb alternatív megoldások alkalmazása sokat segíthet a dolgon, ill. ha használsz adblock plust (az megadja a kegyelemdöfést neki
) azt felejtsd el ezen gépen, max ublock vagy flashblock/noscript javallott.
-
-
Ja hogy Mx, az nem igazi antiX, az főleg Mepis némi kis antiX-al vegyítve, igazából egy Debian Wheezy stable (néhány aktualizált csomaggal mint LO, kernel, Vlc stb) Xfce de-vel, azt annyira nem ismerem, pl az sem rémlik van-e pulseaudió benne (de valószínűleg nincs, azzal könnyebb az elsődleges hangkártyát kiválasztani ilyen kavarodás után, tedd fel pauveaudio csomagot), de lehet amikor beletetted a hangkarit az lett az elsődleges és miután kivetted így is maradt, ezért nincs hang itt ott vagy pl. ha van hdmi audiód is (pl hd radeon) lehet az lett az elsődleges azért nincs hangod az alaplapi hangkarin...
-
válasz
lev258 #34643 üzenetére
antiX-ban alapból nincs pulseadio csak alsa,
Doner: Melyik verzió (13.x, esetleg 14 alpha, stable vagy testning repó), milyen gép, ánblokk nincs hang vagy csek egynémely alkalmazásban (smplayer pl szeret csak úgy random átállni pulsere, ami ugye meg nincs alapból) stb. ? -
Puppyból sem mindegy melyik verziót teszed fel, ill. a böngésző verziója is nagyon sokat számít, Puppykból amiket érdemes kipróbálni nagyon gyenge/régi gépen;
Turbo Puppy
Xp Puppy 4.31
Wary Puppy 5.20 Hu
Wary Puppy 5.30 Hu
Classic Puppy 214X-Top7
Classic Puppy 214X-Top10
Böngészökből pedig az Opera 9.64, ill a Seamonkey-ból pedig az 1.1.18/19, ill a 2.0.7/11 ami még egy P2-esen is jól fut, gondolom úgysem netbankolni szeretnél a gépen, fórumozásra, olvasgatásra (szigorúan flash és java nélkül ofkorsz) meg simán használható (legalábbis egy K6-3+ 550 / Tnt2 / 256mb sd-ramos gépen simán lehet), Win 2K alá pedig K-Meleon böngészőt javaslom (az 1.5.4-es még 486-oson 64 megával is eldöcög).
-
válasz
quailstorm #34606 üzenetére
Az utlosó stabil kiadás (13.2) 3.7-es kernelre épül, a 12-es pedig a 3.5--ösre, mindkettő beállítható Debian Wheezy Stable-ra vagy testingre, 14-es még alpha, azt még nem próbáltam, abban nem tudom milyen kernel van, de mivel Jessie-re fog épülni, gondolom legalább 3.16-os, de persze a csomagkezelőben egyéb kernelek is elérhetők ha a "gyári" vmiért nem lenne megfelelő.
-
válasz
spammer #34599 üzenetére
antiX-ból is van többfajta install (core, base, full), de még a full is csak néhány gb-ot foglal, szóval ha akadhat is benne olyan progi, ami éppen aktuálisan nem szükséges, sok vizet/helyet nem zavar. Amúgy ilyen régi gépen, inkább Icewm/Fluxbox, mint Lxde/Openbox, ill Uborka helyett Debian stable alap (antiX-nál választható a testing és a stable is), sokat számít ezen a szinten, amit antiX mellett ki lehet még próbálni rajta az vmelyik Puppy verzió, de pl Lubuntu (és derivátumai) már kicsit sok lesz rá szvsz, bár el tudom képzelni egy SP3-as Xp mit össze szenved azon gépen, 256 mb max SP1-ig volt úgy ahogy elég.
-
válasz
agy73p #34569 üzenetére
Hivatalos oldalról direct linkkel minden további nélkül jön
, de ha lassúnak találnád van egy rakat mirror, köztük 2 magyar is.
-
-
válasz
agy73p #34549 üzenetére
Milyen felület? Ha gnome akkor ezen topic szerint szükséged lehet a libyui-gtk6 , libyui-gtk-pkg6 és a gsettings-backend-dconf csomagokra, próbáld meg őket telepíteni (szoftver/csomagkezelő Yaston kívül is megtalálható/elindítható, onnan is adhatsz hozzá csomagokat, repókat), ha netán nem lennének fent (persze csak gnome esetében), más tippem most nincs, mivel én xfce-vel használom azzal meg semmi probléma nincs, ill. esetleg próbáld meg terminálból indítani a Yastot, hogy kiderüljön milyen hibaüzenetet dob.
-
válasz
agy73p #34540 üzenetére
1. Hát ha a Yast nem indul el, akkor ott vmi komoly gond lehet rendszerrel, csak egy ideje csinálja vagy sosem működött?
2. vmiért nem éri el szervert, most átmentem Suséra, nálam minden további nélkül működik, ha meg jogosultság problema, akkor esetleg írhatsz egy su-t aztán add ki a parancsot sudo nélkül...
Egyébként nem lehet hogy megy vmi root privilégiumi progi (terminal, frissítéskezelő, csomagkezelő stb.) a háttérban amit nem zártál be és az zárol mindent?
3. Ha nem indul el a Yast az 1 klikk install sem fog, mert azon keresztül megy, csak entereket/következőket kellene nyomkorászni némi kulcs elfogadással egyetemben, vagy szintén lehet, hogy vmi zárolja a rendszert amiből elfeljtettél kilépni, addig telepíteni sem fogsz tudni semmit... -
válasz
agy73p #34538 üzenetére
1. ezt kicsit konkrétabban milyen hibaüzenetet kapsz? Hivatalos repót a software manageren (csomagkezelőn belül) belül a configuration - > Repositories -on tudsz hozzá adni, a kívánt repóra állva egyszeűen csak bepiládod az engedélyzve, automatikus frissítést és kész (pl Packman-nél).
2. nincs fennt a flashplayer, csomagkezelőböl keress rá a flash-player csomagra és telepítsd (vagy akár terminálból is megheteheted sudo zypper in flash-player), de az 1 klikkes multimedia codecekben is benne van.
3. 1 Click inatallnál igazából entereket kell nyomogatni, nem is annyira az egeret, arra figyelj, hogy a 13.2-höz (vagy amelyik telepítve van) verzióhoz valót telepítsd. -
válasz
Lathronos #34474 üzenetére
Hát Cinnamon az nem éppen vmi lájtos, egy egymagos gépen simán jó nagyokat laggol, főleg gyengébb vgaval, ha már Mint akkor inkább Mate, Xfce vagy Lxde (ebben a sorrendben csökken az erőforrásigényük) gyengébb gépre, a másik gépen meg bármi elfut.
Naközben szerkesztetted, úgyhogy akkor off
-
válasz
bunygyi #34471 üzenetére
Ubunutu alapú disztróknál van egy olyan menüpont, hogy driver manager / további driverek/illesztőprogramok telepítése/hozzáadása, onnan fel tudod tenni a zárt amd drivert, ill hardveres videógyorsításhoz egyéb csomagkora, beállításokra is szükséged lesz, synapticból azokat is le tudod kapni (a konkrét csomagnév disztrótól függően kicsit más lehet, de ha kulcsszakvara (pl mesa-vdpau, xvba, libvdpau stb) keresel akkor meglesznek és a leírásából is egyértelműen kiderül micsoda).
-
válasz
balint355 #34456 üzenetére
Pedig az Nw Cerka nagyon-nagyon gyenge, egy erősebb Tu P3-as is körbe röhögi, ebben a szériában volt messze a legnagyobb különbség a Celeronok és a Pentiumok között, szóval ha szánsz rá 800 vagy 500 ft-ot pl azzal tényleg érzékelhetően jobb lesz, ahogy 512mb ram is karcsú tud lenni a mai böngészők mellett, bár ha csak néhány ablak nyitva az még elég lehet, de egy 500-ast szintén megér a duplázás, persze egy komplett használt gép jobb lenne, de az nem 1 ezer, hanem legalább 10-15 ezer körül van egy épkézlábúbb (C2Duo+ egyszerűbb lap (esetleg vmi alap vga ha nincs a lapon integrált), 2 gb ddr2, vmi satás vinyó, a többi meg maradhat ha olyan (ház/táp, optika, bill/egér)), azzal már nem kéne szenvedni, bármilyen disztrót elvisz nagyjából.
-
válasz
balint355 #34451 üzenetére
Ha jót akarsz azt a Cerkát nagyon gyorsan cseréld le egy P4-esre (kb 500-1000 Ft-ből megvagy (ha leírod a lapod típusát azt is meg tudjuk mondani milyen megy bele), de ég és föld a különbség), ill. +512 mb ram sem ártana (az is meg van egy 500-asból), úgy már használhatóbb lenne a dolog, amúgy max Xfce-es disztró javasolt rá, de jelen állapotában inkább csak lxde, ami még felhasználóbarát és lájtos is pl Linux Mint 17.1 lxde lesz a barátod, de csodát ne várj tőle, mondjuk egy Xp Sp3-nál így is bőven gyorsabb lesz...
-
-
válasz
agy73p #34410 üzenetére
+ 1 rufussal tudtam csak én is kiírni (lehet mással is menne, de ezzel biztos), a többivel csak egy részét tette fel telepítőnek csak kb párszáz megát a 4,x gb helyett, annak volt tipikusan ez a tünete, aztán rájöttem a turpisságra, hogy az iso fájlhoz képest kicsit karcsú méretű adat van a pendrive-on.
-
-
válasz
agy73p #34404 üzenetére
OpenSuse alatt a telepítés folyamán (legalábbis 13.2 alatt) megkérdezi, hogy milyen de-vel tegye fel (kde az alapértelmezett), xfce, mate, lxde, gnome amik rémlenek, hogy választhatóak, utólag is feltehetőek, de tapasztalat alapján kézzel feltenni elég bajos, mert nem csak a de-t kell feltenni, hanem egyéb csomagokra és konfig fájlokra is szükség lehet, anélkül elég bugos lehet a dolog, szóval mezei júzernek nem igazán javasolt, inkább tiszta telepítés a preferált de-vel.
-
válasz
spammer #34392 üzenetére
Gondolom a win7 rendszer számára fentartott particíót érti a 100 megás alatt, ami Win számára hasznos ha javítani kell akkor arról a paritcíról indul a visszaállítosdi, mondjuk maga a win boot is...
agy73p: úgy van ahogy spammer kolléga írja virtualbox/vmware és hasonlók progiknak nem kell külön partició, egy ilyen kvázi image fájlként tárolódnak a virtuális rendszerek, akárhova mentheted őket.
Szerk; megelőztek, hiába ez egy forgalmas topik. -
válasz
agy73p #34365 üzenetére
Ha a Manjaro meg a Fedora (aminél a Gnome volt csak a gondod, de egyéb spines telepítőt is tölthetsz akkor (KDE, XFCE, MATE, LXDE ami tuti van) hozzá) jól működött, akkor miért ragaszkodsz az Ubihoz?
Semmi bajom az Ubival, de ha a konkrét gépen nem tökéletes, akkor van kismillió másik disztró amiből lehet válogatni, esetleg még megpróbálhatsz másik kernelt ratja ha az acpi opciók váltogatása se a kernelél se a biosban nem vezetett eredményhez. -
Bár igazából nem annyira kezdőknek való szvsz, alapból rootként lépsz be és a fentebb említett Ubi/Slacko kompatibilitás sem teljesen tökéletes, egy nem hozzávaló csomaggal simán gallyra tudja tenni a rendszert amit aztán nem mindig lehet helyreállítani csak reinstallal.
Amúgy képes ramból futni, tehát live rendszernek ideális, ill simán telepíthető Wines ntfs rendszerpartícióra is, amit aztán könnyen le is lehet kapni ha már nem kell. -
-
válasz
erik365 #34293 üzenetére
Legegyszerűbb (ha van elég szabad helyed, egy 15 Gb azért), ha az adat vinyót zsugorítod (akár Winnel, akár gparteddel Linux live alól) és a vinyó végén az így nyert helyen létrehozol egy új partíciót (ha swapot is szeretnél használni akkor egy kiterjesztett és 2 logikait vagy csak szimplán 2 elsődlegest) és ext4-re formázod (a swapot érelemszerűen swapre, van ahol cserehely néven szerepel). A Linux minden további nélkül látja az ntfs partíciókat (tehát az adatpartíciódat is majd), esetleg hogy ne kelljen minden egyes újraindítás után bemountolni az fstab-hoz hozzá lehet adni, de van egy ntfs-beállító vagy vmi hasonló nevű progi ami automatán is meg tudja csinálni a dolgot.
ubyegon2: én nem találkoztam a problémával, igaz router van az adsl modem és a gép(ek) között, de egy egyszerű használt routert szinte ingyen hozzávágnak az emberhez ha csak ezen múlik a Suse használat. -
válasz
#21078528 #34290 üzenetére
Akkor milyen alapú? Susét annyira nem ismerem, még egyszer nagyon régen próbáltam, meg mostanában ránéztem a 13.2-re, de komolyabban nem ástam bele magam.
agy73p: Manajronak az Xfce az alapértelmezett de-je, azzal gyors is (de mégsem fapad és jól konfigurálható) friss is (tearfree (xfce 4.11) mentes egy kattintással), de ha a csillogóbb felületeket kedveled, akkor van Cinnamon meg Gnome is. -
válasz
Damateo #34284 üzenetére
RedHat alapú mint a Fedora vagy a CentOS, vhol a kettő között van a csomagok frissességét tekintve, alapértelmezett asztali környezete a KDE, de a telepítésnél (ami kissé különbözik a többi disztróétól) Gnome, Mate, Xfce, Lxde is választható, amúgy stabil és felhasználóbarát egy próbát mindenképp megérhet, bővebbet majd mondanak akik komolyabban is használják...
-
válasz
erik365 #34176 üzenetére
Első körben nézz körül a distrowatchon, ami az első 30-40-ben van azokkal nagy gond nem lehet, de ha olyat keresel ami viszonylag kezdőbarát is, de jelentősen különbözik a Minttől (Ubuntu alaptól, bár van Debian alapú Mint is, de az most kicsit parkoló pályán van a Debian 8 kijövetelére várnak) tehát másmilyen alapokra épül és érdemes lehet a kipróbálásra;
Arch alap; Manjaro, Chakra
Redhat alap; Fedora, Opensuse
Debian alapúra most nem tudnék jó szívvel kezdőbarát disztrót mondani, majd ha kijön az Lmde2, bár a pőre Debian messze nem olyan vészes mint egy Arch, de azért nem mondanám, hogy kezdőbarát.
Ha meg egyéb Ubuntu alapút is kipróbálnál, arra meg van bőven választék, igazából bármelyikkel viszonylag könnyen el lehet boldogulni. -
Revideálnom kell magam xfce compiz kérdés kapcsán, ugyanis xfce 4.11-től kezdődően a compiz (ablakezelő hangolásán belül) beállításainál ha a synchronize drawing to the vertical blank opciót aktiválva végre compizzal sincs már tearingelés, szóval compton helyett lehet azt is használni, tehát úgy tűnik végre az xfce is össze lett fésülve a compizzal, tehát ha vkinek hasonló problémája akad egyszerűbb először ezt csekkolni, mert alapértelmezésben ki van kapcsolva a fenti opció.
-
válasz
southernsun #34147 üzenetére
Szerkesztesd az /etc/rc.local fájlt (rendszergazdai jog kell hozzá) tehát pl
sudo nano /etc/rc.local
vagy ha grafikusan szerkesztenéd akkor
gksu gedit/leafpad/kate/stb(amilyen szerkesztőd van) /etc/rc.local
írd be az exit 0 feletti sorba a
wakeuptool 1934:5168
Szerk megelőztek. -
válasz
southernsun #34141 üzenetére
Mintben van egy olyan menupont, hogy munkamenet és indítás, ott az automatikusan induló alkalmazások közé szimplán be tudod tallózni a scriptet vagy az rc.local (/etc/ alatt) fájlba lehet még pakolni ha vmit autmatikusan indítani szeretnél ez kvázi egy autoexec.bat
erik365: Felesleges rögtön telepíteni, pendrive-ról live módban ki tudsz próbálni bármilyen szimpatikusnak tűnő disztrót. -
válasz
CPT.Pirk #34127 üzenetére
Ill. annyira azért talán mégsem egyszerű, mert kicsit utána olvasva nem csak overscan, hanem underscan is van, előbbi a fekete keretre utóbbi a túllógásra + hborder vborder opciókkal pixelenkét lehet megadni/belőni, hogy pontosan mennyit korrigáljon, szóval lehet kicsit fapados ha alapból nem áll be jól, a catalystos módszer biztos kényelmesebb, de ha vkinek régebbi karija van akkor nincs nagyon más mód...
-
válasz
CPT.Pirk #34116 üzenetére
Mondjuk elvileg nyílt driverhez is van némi opció scalinghoz, xrandr-rel az underscan opcióval lehet variálni, aztán hogy működik-e nem tudom, ki kellene próbálni.
Gondolom xrandr --output HDMI-0 (ez lehet 1 érdemes xrandr-el előbb lekérdezni) --set underscan off ha fekete keretes, on ha túllóg...
southernsun: Pontosan mi nem világos, elég részletes a leírás, hol akadsz el? -
válasz
CPT.Pirk #34122 üzenetére
Látszik, hogy még nem használtam
, de találtam egy videót róla hol kell keresni a catalystban.
-
válasz
ElGatto #34120 üzenetére
Pont most volt szó róla, zárt driverre (Mintben rendszer/driver manager fglrx aktiválása (bár csak H5ezres vagy újabb szériához lesz)) és catalyston belül gpu scaling-ra lesz szükséged, ha hardveres videógyorsítást is szeretnél akkor pedig ezt néz át.
-
válasz
CPT.Pirk #34116 üzenetére
Most hogy mondod egy Tv-vel én is tapasztaltam ilyet Ati karival, hogy kissé túllógott a kép rajta, de nem igazán foglalkoztam vele mert egyrészt monitoron nem jelentkezett a probélma, másrészt volt másik gép amit a tv-re kössek, de ezek szerint akkor "csak" tv-vel jelentkezik ez a bug, mondjuk htpc építőket biztos nem boldogítja.
-
válasz
CPT.Pirk #34112 üzenetére
Ha jól sejtem ez akkor okoz gondot ha régi 4:3 filmet vagy játékot futtatnál olyan 16:9/10-es tv-én vagy monitoron ami nem tud automatikusan 4:3, ill. bármilyen natív felbontásba átváltani, azért ez nem tűnik olyan nagyon tömeges igénynek, de akinek pechére pont olyan monitorja/tvje van ami nem tud ilyet annak valóban jogos igény, aláírom.
-
-
válasz
csiki_92 #34108 üzenetére
Itt az lehet a probléma, hogy nem a tárolóból tetted fel a zárt drivert, hanem más forrásból töltötted le, így ami a tárolóban van xvba driver az nem kompatibilis azzal amit feltettél, el kéne távolítani a fennt levő Catalystot és helyette a tárolóban levőt telepíteni (ezt grafikusan is megteheted), utána elvileg fel tudod telepíteni a szükséges csomagokat, de HD6ezres (mint ez esetben is) vagy az alatti/régebbi szériákhoz szvsz jobban jársz a nyílt driverrel azokkal sokkal kevesebb nyűg van.
-
válasz
CPT.Pirk #34103 üzenetére
Igen ez ilyen Wines berögzülés, hogy mindent külön le kell töltögetni, holott alapesetben minden ott van a tárolókban, ha netán mégsem akkor lehet esetleg új tárolót is hozzáadni, legvégső esetben letölteni, de ezekkel is csínján kell bánni, főleg ilyen rendszerkritikus elemnél mint a vga driver mindenképpen az alapértelmezett tárolóból érdemes telepíteni, Ubi alapúaknál ráadásul ezt grafikusan is meg lehet tenni, van egy további driverek/illesztőprogramok hozzáadása vagy vmi hasonló menüpont.
-
válasz
csiki_92 #34101 üzenetére
Önmagában nem elég csak a drivert feltelepíteni Linux alatt a hardveres videó gyorsításhoz, amd kariknál a nyílt driverhez szükség lesz a mesa-vdpau csomagra (keress rá a synaptic csomagkezelőben, lehet hogy nem 100%-ig ez a neve az adott disztróban lehet pl mesa-vdpau-driver is, de a lényeg, hogy a mesa és vdpau szerepeljen benne), ha zártat, akkor a libvdpau-va-gl-t és a libva-xvba-driver-t, ezek is lehet kicsit más néven szerepelnek, de a leírásból egyértelmű lesz, xvba és libvdpau-ra keress rá a synapticban.
Bővebben/forrás link, itt a támogatott progikat is megtalálod (leginkább lejátszókat, a flash pl alapból úgy van beállítva a böngészőkben, hogyha van akkor használjon hardveres gyorsítás), ill. hol mit kell állítgatni bennük. -
válasz
Moonline. #33979 üzenetére
Nem lehet, hogy a wifi kari power saving-je önállósítja magát? Kapcsold ki a wlan kari power managementjét első körben, ha még nem tetted meg.
agy73p: Legegyszerűbb ha átnevezed a 30_os-probert 09-esre és utána ápdételed a grubot, így bármilyen grub vagy kernelfrissítés után is a Win marad elöl;
sudo mv /etc/grub.d/30_os-prober /etc/grub.d/09_os-prober
sudo update-grub -
Találkoztam már a problémával (ill. haverom), pulseaudio bug, a Minten néha előfordul (hangkártya függő valószínűleg a dolog), ezt találtam rá megoldásként (?) , de nem tudom végül bevált-e.
V.Stryker: X-et ctrl+alt+f1 után a sudo /etc/init.d/lightgdm stop paranccsal tudod kilőni xfce alatt pl., Cinnamon alatt nem tudom pontosan milyen dm van, nézd meg az említett könyvtárban és azt helyettesítsd a lightdm helyére. Ha kész vagy driver telepítéssel utána a sudo xxxxdm (értelemszerűen amilyen dm-ed van) paranccsal indítod újra az X-et. -
válasz
#01378048 #33951 üzenetére
Nem hiszem, hogy sokkal jobb lesz másikkal, de pl az antiX 12 cheat xorg módban egész gyors vesa módban is, de ha jót akarsz akkor inkább tegyél bele egy P4-est (2.4/533/512 lesz jó a lapodba) és egy épkézlábúbb vga-at (pl), esetleg még 512 ramot, mivel az tényleg bagó (kb 500), de más fórumokon is körbenézhetsz használt alkatrészek után, hátha még olcsóbban is megúszhatod.
-
válasz
#01378048 #33948 üzenetére
Akkor a xorg.conf.failsafe fájból csinálhatsz egy xorg.conf fájlt ugyanoda és a driver résznél a "vesa"-at írd át "openchrome"-ra, bár azért ellenőrizd a csomagkezelőben, hogy telepítve van-e az openchorme csomag, de alapértelmezetten úgy szokott lenni, ill most nézem az alaplap speckóit (533-as Nw P4-et is eszi, szóval ilyet is kereshetsz bele (pl 2.4/533/512 láttam párszázért az aprón)), ez még nem is Unichrome, hanem Prosavage, szóval a driver résznél lehet inkább a "savage"-el kell próbálkozni, de ne lepődj meg ha nem lesz kép, akkor terminálmból töröld vagy szerkesztesd a xorg.conf fájlt.
csiki_92: Szvsz a Fedorát és a CentOS-t fogják ajánlani... -
válasz
#01378048 #33946 üzenetére
Elvileg az etc/X11 alatt kell lennie, de csak rendszergazdaként tudod módosítani, a failsafe arra való, hogyha egy beállítás/állítgatás után nem jön be a gui (X), akkor ezt átnevezve xorg.conf-ra újra elérhető legyen.
Vladi: Ezekszerint belevágsz, király
Mondjuk amellé a Cerka mellé hiába tesz önmagában értelmes vga-t, azzal csak részben oldja meg a gondját, egy Nw P4 pl köröket ver rá. -
válasz
#01378048 #33941 üzenetére
Ajjaj, ha jól sejtem abban vmi S3 Unichrome van, ahhoz nincs normális linux driver, max bugos 2d gyorsítás, megpróbálhatod a xorg.conf-ban a driver részt átírni vesa-ról openchrome-ra, de nem biztos, hogy sokkal jobb lesz, ill. az a Cerka sem vmi erőmű, egy Tua P3-as körberöhögi, ha még van ingered pénzt ölni bele, akkor tegyél bele vmi Northwood P4-est, egy értelmesebb vgat (pl 9550) esetleg még 512 mb ramot, 2-3K-ból megúszható ez a 3 tétel használtan és akkor mehet rá a Linux Mint 17.1 LXDE is, úgy normális sebességgel fog futni.
-
válasz
Megane2000 #33938 üzenetére
Egyrészt ha hibernálni szeretnél ahhoz mindenképpen kell, másrészt ha kifogysz a fizikai ramból akkor swapot használva nem fog nagyon belassulni a rendszer, de 4 Gb vagy felette ez csak szélsőséges esetben szokott előfordulni, igazából már 2 Gb-nál is csak vizonylag ritkán nyúl ki hozzá, lájtos disztrónál még ennél kevesebb rammal is jól fut.
-
Szvsz mikor kilépsz és újra visszalépsz az ablakkezelő nem indul rendesen újra, mate-nél nem tudom mi a pontos neve, de pl xfce 4.8-as verziójában is volt egy hasonló bug (ugyanúgy nem voltak gombok az ablakon stb, de az csak akkor jelentkezett ha nem szabályosan lett leállítva a gép (pl áramszünet), és akkor is csak ha bizonyos programok futottak), akkor terminálból indítva az xfwm4 parancsot (persze neked itt a mate windows managare kéne) helyreállt a rend.
-
Nekem ez a megoldás több XFCE/LXDE gépen is tökéletesen bevált tearing kiküszöbölésére, compiz ki, compton fel, compton.conf fájl belállít/bemásol, automatikus indításba be és már meg is vagy.
Doner: Biosban nemigen kell turkálni, max azt a vinyót amelyikről bootolni szeretnél, arra kell tenni az mbr-t, és ha több oprendszert szeretnél használni akkor a bootloader-t is, akár Wines, akár Linuxos (pl grub), ez utóbbi egyszerűbb, mert wines op-eket is felismeri. -
Debian 7-ben elég a régi a kernel a xorg és mesa is, így nyílt driverrel szinte esélytelen, hogy bármit is gyorsítson a Chrome / Firefox, próbáld meg zárttal (és tedd fel hozzá a libvdpau és az xvba csomagot) vagy várd meg a Debian 8-at, az elvileg e-hónapban már kijön (rc telepítője már kinn is van), azzal nyílttal is már jó lesz, ahhoz elég a mesa-vdpau csomagot feltenni és tuti kevésbé problémás mint a zárt, esetleg megpróbálhatsz testing repóra átállni, de lehet már Jessie-re is át lehet is akkor dist-upgrade.
-
válasz
teleahocipöm #33749 üzenetére
Keresd meg a dosbox.conf fájlt (vagy home mappában lesz vagy a home/.dosbox-ban), elég sokmindent lehet állítgatni benne pl. a teljes képernyős indítás a fullsreen=true (de vigyázat, ha a 16:9-es képernyőd van és nem áll automatán a 4:3-ra akkor egyéb sorokat is meg kell adni, hogy ne torzítson, de erre már nem emlékszem fejből), de pl a memóriát is meg lehet növelni 32-re, ill gust is lehet emulálni ha bemásolsz a c-nek mountolt könyvtáradba egy komplett telepített ultrasound könyvtárat (vogonson pl megtalálod), az autoexec sorban pedig megadhatod amit mindig elindítanál pl a mountolt c meghajtót, ill. nc/dn/vc -t ha használsz.
Amúgy az "újabb" 0.7x-től dosboxok dinamikusan állítják az emulált proci "órajelciklusát" terheléstől függően, de bizonyos játékokhoz nagyritkán szükség lehet fix cilkusra, ekkor a cycles=xxxx (kívánt értéket kell megadni), utána ha már nem kell a cycles=auto-val állhatsz vissza alapértelmezettre, de komolyabb/újabb dosos gémek alá komolyabb vas is kell, szóval P3-as kisebb P4-es kevés lesz hozzá, nem árt vmi izmosabb 1 magos, de inkább 2 magos proci.
Szerk; ja látom most más probléma is akad... -
Isten ments, ezek csak javaslatok voltak (azt használsz vagy nem belőle amit jónak látsz), 486-P2 kategórián meg egy kurrens lájtos disztró sem megy el rendesen szvsz (máramelyik egyáltalán hajlandó lesz elindulni, azok fránya utasításkészletek korlátoznak, nem véletlen az SSE2 "mánia", ez most kb a minimum amin még minden elindul), azokra még egy Xp is bőven sok, vagy régebbi Linux vagy Win9x ami értékelhető sebességgel megy rajtuk, de ezeket már nem hiszem, hogy túl sokan használni akarnák, már csak azért is, mert egyszerűen jórészük már bontóban végezte, de persze be lehet azokat is venni érdekességképpen csak már így is elég bő a téma, gyakorlati szempontból inkább azokra a kategóriákra koncentrálnék jobban/részletesebben amik még valóban nagy számban vannak jelen és még használhatóak is vmennyire, az ilyen már tényleg nagyon korlátozottan használható veteránoknál teljesen helyénvaló lenne a radikálisabb csoportosítás.
-
válasz
Crytek #33724 üzenetére
Itt van egy lépésről lépésre cikk pl, még videó is van hozzá...
-
válasz
N0zer0 #33711 üzenetére
Szerintem meg egy lájtos disztró topik ugyanúgy tovább darabolhatná a témát, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb nagyobb disztrónak is van könnyített verziója, ugyanakkor az összevonás sem biztos, hogy szerencsés, pl az említett Debian Ubunutu különbözőségek okán, ill pl a Mintnek van Deibanos és Ubunutus verziója is, akkor az pl hova kerülne, szóval szvsz egy cikk a témában, amit aztán lehetne bárhonnan linkelni, járhatóbb útnak tűnik. Mondjuk elég nagy falatnak tűnik szóval respect Vladinak ha belevág, amiből rögtön a felhasznált vasak (amiket még lehet értelme használni) alapján 3 részre is lehetne tagolni a témát (azon kívül, hogy kénytelen lesz jópár lightweight megoldást kipróbálni
);
- Athlon Xp / K7 alapú Sempron (használhatóság kb 2500+ és felette); SSE2 hiánya végett még Linux alatt is meg lehet lőve az egyszeri felhasználó, csak régi adobe flash, nyista pepperflash/ppapi / újabb (34+) Chrome/ium, tároló hitelesítés is régebbi pythonnal megy csak stb. (LibreOffice 4.3+ SSE2 bug ha jól rémlik csak Win alatt van)
- Celeron/Pentium M - nonPae kerneles téma
- egyéb kevésbé problémásak P4 (használható szint kb 2.4 Ghz HT és fölötte), A64, K8 alapú Sempron
- vga karik használhatósági szintjéről is lehetne szó, amd/intel nyílt, nv zárt, S3/Sis csak szenvedés, compton és a többiek (adobe/pepperflash téma, alternatív megoldások (flash video downloader, minitube, smtube, smplayer/vlc/mpv open with addonnal stb), vdpau (HD Radeonnal)).
És az ilyen általános kérdésekről, ami témához kapcsolódik is felmerülhetnek mint pl. az általánosan használt wines progit mivel helyettesítsem (pl Total Commander - Double Commnader / Krusader, Winamp - Audacius, MS-Office - LibreOfficce, Utorrent - Deluge / Qbittorrent stb, stb), ill egyáltalán hogyan telepítsek, frissítsek...
Ha mással nem is nagyon, de pl kölcsön hardverrel be tudok segíteni a témába... -
válasz
CPT.Pirk #33701 üzenetére
Ezek már tényleg (T2ezres C2D szériát leszámítva) csak ezért mennek, hogy ne kelljen kidobni őket ha már még megvannak és jól működnek, mert használtan egy 775 C2D procit már egy ezresért (E21x0 szériát pl.) az emberhez vágják, hozzá vmi egyszerű lap 3-5K, 2gb ddr2 3k és 8k-ból van is egy használható alap rendszer. Amik meg még vmennyire használható 32 bites rendszerek (erősebb Athlon Xp / P4, Celeron M, Pentium M), már így is eléggé a használhatóság határát súrolják, pár év múlva meg már mire kifutnak az aktív 32 bites rendszerek, már amúgy is végelegesen el lesznek avulva.
-
válasz
khalox #33698 üzenetére
Ezzel pl könnyen tudod ellenőrizni a tearingelést, a fentebb linkelt leírás alapján meg elég könnyű belőni a comptont. (nem Ubuntu alapú disztróknál meg máshonnan kell telepíteni (Arch alapúaknál alapból benne van a tárolóban, Debian Wheezynél meg a Crunchbang repót kell hozzáadni, Jessienél meg már lehet alapból benne lesz)).
-
válasz
weinmaker #33696 üzenetére
Egyébként az XFCE-es disztróknál a Compizt érdemes kilőni és helyette comptont használni, egyrészt mert erőforrásigényes, másrészt az xfce és compiz nincs igazán összefésülve így nagyon gyakran tearingel a kép. Igazából lxde-vel is előfordul, de ott alapból nincs compiz (ami csak tetézi a dolgot), másrészt a compton lxde-vel is működik, persze bármilyen kompozitáláshoz nem árt olyan vga ami hardveresen képes azt gyorsítani (Radeon 9500 és felette ill. a Geforce FX széria már biztos tud ilyet).
-
-
válasz
weinmaker #33673 üzenetére
Puppy az nem egyszeri júzernek való (bár tényleg gyors, de egyrészt alapból rootként léptet be, másrészt a csomagkezelője is könnyen össze tud gabalyodni), ha lájtos és könnyen kezelhető disztró kell, akkor próbáld ki Linux Mint 17.1 LXDE-et, abban out of box szinte minden benne van ami kellhet, ha viszont az abszolút sebesség számít akkor az antiX a nyerő (használni azt sem vészes azért).
Amúgy simán lehet erősebb P4-el flasht nénzni online, csak egyrészt adobe helyett pepperflasht érdemes használni (pl Chromiummal), az sokkal jobban megy az ilyen régi vasakon (különösen nyílt Ati vagy Intel driverrel, Radeon 9500 felett pl elég sokmindent gyorsít hardveresen a Chrome/ium), másrészt nyílt nv driver meg szinte semmit, ha van hozzá zárt driver (Mint 17.x-ben FX ill fölötte még lesz) azzal érdemes használni, ill FB-hez nemárt vmi lájtos reklámblokkoló (pl ublock). -
válasz
CPT.Pirk #33604 üzenetére
Dehogynem csak ki kell lőni az about:config alatt a plugins.hide_infobar_for_outdated_plugin -t flase-ra és lehet használni a régebbi flasht, Linux alatt egy régi valószínűleg nem elsődleges gép alatt nem hiszem, hogy túl nagy kockázata lenne, Athlon Xp-és gépek (2500+ fölöttiek) egy közepesebb vga-val (tehát nem ilyen integrált Sis vagy S3 förmedvényekkel) simán lehet 240-360p flash videókat nézni online, persze 7-est még nem erőszakoltam Athlon Xp-és gépre (bár 2Gb rammal, kissé lecsupaszítva min egy 9550 szintű vga-val elképzelhető, hogy azért használható), de Xp (azon megy a frissebb flash is, de ott meg maga rendszer halott már), ill lájtos Linux disztró alatt "simán" (80%+ körüli proci terheléssel
) ment a flash, html5 az valóban teljesen használhatatlan velük.
-
válasz
quailstorm #33597 üzenetére
Smplayerhez meg az smtube (bármilyen platformon), ízlés dolga, nekem speciel az smtube felülete/keresője jobban kézre áll. mint a Minitubé.
-
-
válasz
Kovbob #33577 üzenetére
Miért 14.10-essel próbáltad, régi vasra totál felesleges, ráadásul annak nemsokára lejár a támogatási ideje is a 14.04-esre meg még majd 5 év van, amúgy 14.04 alapú disztrót (Mint 17XFCE) és Debian 7-es alapút is próbáltam Nforce2 alatt (NF7-S), és mindkettő alapból felismerte a hálókártyáját, szóval ha Lubuntuval szeretnéd használni első körben próbáld ki a 14.04-essel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózatokról alaposan
- Filmvilág
- Vezetékes FEJhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Trollok komolyan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest