- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Poco X3 NFC - minden, ami kell
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #70783 üzenetére
Nos bennem továbbra is vájkál egy kérdés. Nem-e az a baj oka, hogy azoknál a flancos notiknál másképp van a boot, mint az egyszerű mezeieknél? Ha én egy futottak még kategóriáju notin bootolok egy disztró telepítőt, akkor a boot lehetőségeknél mondjuk F9-re, vagy ESC-re az alsó sorokban találom a Legacy boot lehetőséget és erre tükrösen szimmetrikusan felül fog megjelenni az UEFI boot lehetőség ugyanannál a disztrónál. Ha a legacy bootot indítom, akkor a telepítés során Legacyul gondolkodom és cselekszem, ha ellenberg a felső UEFI boot lehetőséget választom, akkor a telelepítés során EFI térben jár az agyam. A flancos notiknál is így van ez, vagy a nagy user kiszolgálás jegyében emiatt könnyen eltévedhet a felhasználó és azt sem tudja, hogy hol jár, ha rossz sort indít?
-
válasz
ubyegon2 #70760 üzenetére
Mindig egy friss iso-t kell letölteni. Penre kiírod. Bebootolod. A live módja csak egy gnomos figyelem elterelés. Be kell dugni egy LAN kábelt , vagy wifin felcsatlakozni egy AP-re. A Cnchi telepítő keretprogramot elindítani és szépen sorban kiválogatod, hogy mit szeretnél : nyelv , regió, billentyűzet , ablakkezelő, programcsoportok, felkínálja, hogy kijelölhetsz egy pufferpartíciót segítségkét a letöltéshez ,ezt el szoktam lökni. A repok sorrendjét ráhagyom úgy ahogy a telepítőben van. A legalsó kézi parícionálást választom szokás szerint. Szerkesztgetem a partíciókat és a grub helyét ahogy szoktuk. Megadom a felhasználó adatait. Beadja az összefoglalót és gyia te gyerünk. Online leszedegeti a dolgokat és kész.
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba. Köszönöm!
Az USB-s HDD-re való GPT-MBR hibrid partíciós táblára való telepítés menetét és huncutkodásait is leírom itt, hátha valakit érdekel. Itt GPT-re csinálok egy EFI partíciót (sda1) és az sda2 és sda3 lesz két kb egyforma ext4-es partíció. Majd gdisk segítségével hibrid partíciós táblája lesz. Az sdb2-re telepítem UEFI-ben a fő 64 bites rendszeremet grubbal. Ezután a /boot/grub mappába bele kakukkolom egy korábban Legacyban telepített ugyanilyen rendszerből ellopott i386-pc mappát is. Ezután az sda3-ra telepítek Legacyban egy 32 bites linuxot (linux mint tricia xfce) és siker után kiadom a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ezután már legacyban is el tudom indítani a grub menüből a 64 bites rendszeremet is. Ha közben hasra esik a hibrid rendszer, akkor a gdiskkel ismét hibriddé alakítom, az adatok nem vesznek el , ha szerencsém van. Ha csak az "MBR" butul le és ujra kell bele telepíteni a grubot a Legacy rendszerből, akkor a -force kapcsoló kell a grub-install parancshoz , így szentségelve bár de mekkcsinálja és szidja a blokkokat. Hibrid partíciós tábla esetén a lemezek alkalmazás egy blokk eszközt is fog mutatni. Hát kb így néz ki részemről analfabétául leírva egy USB-s swájci bicska.
-
válasz
ubyegon2 #70754 üzenetére
Működik már az. 3 példányt telepítettem egy USB-s SSD-re, egy USB-s HDD-re és egy gyors pendrájvra. Mindhárom verzió működik UEFI és Legacy vason is teljes funkcionalitással. Eddig egy bibi van, induláskor be akarja kérni a root jelszót a passwd ablak, amit unottan ki szoktam törölni , mert sudo-val használom ha root kell és nem adok meg előre root jelszót.
Tökugyanaz, mint az Antergos volt. Egy titka van, 4-5 naponta friss telepítőt kell hozzá írni, mert gyorsan cserélődnek a letöltendő állományok a szerveren. Fasza Arch linuxot varázsol kínszenvedés mentesen a gépre, csak lesz benne egy Reborn repó is. -
Telepítettem egy RebornOS Cinnamon rendszert, de a végén megfagyott a telepítő. Újraindítva be tudtam loginolni. Egy startx , majd egy cinnamon-session csatakiáltás után eljutottam a képen látható állapotig. A pacman -Syu nem megy mert /etc/pacman.d/reborn-mirrorlist konfigurációs fájl nem olvasható: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár. A szoftverkezelőből fel tudtam tenni a gpartedet és egyben (a pamac?) frissítette a rendszert is. Az lenne a kérdésem, hogy helyre lehet e valahogy stabil állapotba hozni a cinnamont és elő kellene keríteni a grafikus beléptetőt is és rendbe tenni a mirrorlist dolgokat. Köszönöm előre is. Nem szeretném újra végigszenvedni a telepítést.
-
válasz
tordaitibi #70694 üzenetére
-
Meghalt az antergos, de van reborn os. Nézz rá kapitány! Hátha jó lesz játszani.
-
válasz
ubyegon2 #70437 üzenetére
Kedves egon-ubi-szingaléz komám. Nem beszéltünk félre. Két különböző dologról van szó. 1./ Egy pendrájvra pörkölt linux iso természetesen bootolható UEFI és MBR vason is általában. 2./ A yumi viszont egy saját rendszer pendrájvot csinál magának, ami vagy csak UEFI, vagy csak Legacy módon indítható és a saját tároló partíciójába habzsolja bele az iso képfájlokat, amik csak az egyik rendszerbben lesznek innen bebootolhatók. 3./Én viszont egy GPT-MBR hibrid boot szektorú USB eszközt csináltam, amiben a két boot lehetőség egymástól függetlenül bootolható. Az mbr boot csak négy primary partíciót lát és ebből hármat olyan fájlrendszernek próbálja kezelni, ahogy neki meg lett előre mondva, a negyedik a saját bootszektora. Ha GPT módra bootolódik, akkor viszont az MBR saját szektor kivételével kezeli az összes többi partíciót. Maga az eszköz GPT, de van benne egy sunyi MBR boot szektor is. Imigyen lehet csinálni olyan telepített linux USB eszközt amelyet bármilyen PC eszközön a maga természetes útján be lehet bootolni. Ezt a lehetőséget kajtattam évek óta.
-
-
válasz
vadkörte #70413 üzenetére
De minek szenvedjen a virtualboxszal, amikor ott van a kihasználatlan core2-es vasa, amin élesben gyakorolgathatja a rendszertelepítgetést kismilliószor. Ha a live rendszer fut a vason, akkor valószinüleg a tetepített rendszer is menni fog. Nekem a virtualbox mindig csak egy felesleges nyűg volt. Persze ízlések és pofonok kinek kinek hogy ...
(#70412) Bertiee: Itt egy használható windowsos iso kép felpörkölő pendrájvra : https://etcher.download/
-
válasz
Doky586 #70409 üzenetére
Jelentem, hogy az Asus X541NA Vivobook Max ( bootra igen háklis) masinámon is elindult fallback initramfs módon UEFI-ben természetesen. Ez már így jó nekem.
Ez most egy USB-s vinyóra készült el, de már az örök darab sony SSD-mre is rászerkesztettem a hibrid GPT-MBR rendszert ugyanígy ahogy az előzőekben leírtam. Honap feltolom rá a rendszereket, csak egy üzembiztosabb 32 bites linuxot kutatnék még a 64 bites Manjaro cinnamon mellé. Tudnátok tippet adni? Rolling verziót szeretnék, de könnyen emészthetőt.
-
Sikerült. Indul a Manjaro cinnamon 64 bites UEFI és MBR módra is hibrid GPT-ről. Remélem , hogy ezt már az újabb UEFI gépek is el fogják fogadni. A 32 bites manjaro is indul a másik partícióról Legacy módban, de az elég beteg, frissítéskor összefos engem, belebonyolódik a függőségekbe. Lehet ezt valahogy gyógyítani? Most már végre kész a swájci bicska.
(#70407) Bertiee: Azon már szinte minden elmegy. Linux Mint vagy Manjaro XFCE, vagy Mate megpróbálható.
-
Sziasztok! Még mindig a bárhol (UEFI és Legacy, 32 és 64 bit) bebootolható USB-s eszközre való linux telepítést akarom megoldani erre az eszközre (az első partíció lesz az ESP, a másodikra kerül a 64 bites telepítés, a harmadikra a 32 bites majd UEFI és Legacy körülmények között is Grubbal egymás után telepítgetve):
Ezt alakítgattam át gdisk segítségével hibrid GPT-MBR szerkentyűvé. Jól csináltam eddig?[azenn@azen-pc ~]$ sudo gdisk /dev/sdc
[sudo] azenn jelszava:
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.4Partition table scan:
MBR: protective
BSD: not present
APM: not present
GPT: presentFound valid GPT with protective MBR; using GPT.
Command (? for help): r
Recovery/transformation command (? for help): p
Disk /dev/sdc: 1465149166 sectors, 698.6 GiB
Model: Storage Device
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): B042A8F4-41B1-483E-B1B2-90936DBD23FF
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 1465149132
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 3755 sectors (1.8 MiB)Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 1048575 511.0 MiB 0700
2 1048576 734003199 349.5 GiB 8300
3 734003200 1465147391 348.6 GiB 8300Recovery/transformation command (? for help): h
WARNING! Hybrid MBRs are flaky and dangerous! If you decide not to use one,
just hit the Enter key at the below prompt and your MBR partition table will
be untouched.Type from one to three GPT partition numbers, separated by spaces, to be
added to the hybrid MBR, in sequence: 1 2 3
Place EFI GPT (0xEE) partition first in MBR (good for GRUB)? (Y/N): yCreating entry for GPT partition #1 (MBR partition #2)
Enter an MBR hex code (default 07): 0c
Set the bootable flag? (Y/N): yCreating entry for GPT partition #2 (MBR partition #3)
Enter an MBR hex code (default 83): 83
Set the bootable flag? (Y/N): nCreating entry for GPT partition #3 (MBR partition #4)
Enter an MBR hex code (default 83): 83
Set the bootable flag? (Y/N): nRecovery/transformation command (? for help): o
Disk size is 1465149166 sectors (698.6 GiB)
MBR disk identifier: 0x00000000
MBR partitions:Number Boot Start Sector End Sector Status Code
1 1 2047 primary 0xEE
2 * 2048 1048575 primary 0x0C
3 1048576 734003199 primary 0x83
4 734003200 1465147391 primary 0x83Recovery/transformation command (? for help): w
Final checks complete. About to write GPT data. THIS WILL OVERWRITE EXISTING
PARTITIONS!!Do you want to proceed? (Y/N): y
OK; writing new GUID partition table (GPT) to /dev/sdc.
Warning: The kernel is still using the old partition table.
The new table will be used at the next reboot or after you
run partprobe(8) or kpartx(8)
The operation has completed successfully.
[azenn@azen-pc ~]$[azenn@azen-pc ~]$ sudo gdisk /dev/sdc
[sudo] azenn jelszava:
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.4
Partition table scan:
MBR: hybrid
BSD: not present
APM: not present
GPT: present
Found valid GPT with hybrid MBR; using GPT.
Command (? for help): r
Recovery/transformation command (? for help): p
Disk /dev/sdc: 1465149166 sectors, 698.6 GiB
Model: Storage Device
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): B042A8F4-41B1-483E-B1B2-90936DBD23FF
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 1465149132
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 3755 sectors (1.8 MiB)
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 1048575 511.0 MiB 0700
2 1048576 734003199 349.5 GiB 8300
3 734003200 1465147391 348.6 GiB 8300
Recovery/transformation command (? for help): q
[azenn@azen-pc ~]$Elnézést kérek a kissé hosszú szövegért !
-
Na most csináltam egy UEFI-s Manjaro telepítést Grub2-vel az usb-s SSD-mre GPT-re saját EFI partícióval és aztán mégegyszer feltelepítettem ugyanabba a / partícióba formázás nélkül, de ezúttal a telepítő pendrájvot legacy módban indítottam és a grubot egy kis pendrájv MBR-es boot szektorába tetettem. Így már valószinüleg tényleg el tudom indítani mindenféle 64 bites PC-n. Simán felment a GPT-s SSD-re a legacy telepítés, csak kell hozzá az MBR-es pendrájv a bootnak. Csinálhatnának már egy ilyen eszközt ami tartalmaz egy nagyobb SSD-t ,s egy USB hubot és egy kis körömnyi pendrájvot all in one-ban és egy USB portba bele lehetne dugni. Ez lenne az igazi svájci bicska!
-
válasz
#63718632 #70213 üzenetére
Köszönöm szépen! Már fent van az Archlabs. UEFI-s a gép. Annyi úri huncutságot elkövettem, hogy először egy Manjaro live rendszert bootoltam be és azzal kivakartam az EFI partícióból a régi linux szemetét, majd visszadtam az EFI partíció flagjait, mert winnyóz is van a gépen és kényelmesen grafikusan Gparteddel készítettem elő a partíciókat és formázgattam meg címkézgettem őket, mert én ezeket a Terminálos partícionáló francokat már nem ismerem. Ezután bootoltam be az Archlab telepítőt és a partícionálást átugrottam és a mountolásokkal folytattam. Sikerült. Systemd bootot csináltam, mert majd a manjaro gnome is fel fog menni, de az majd grubbal.
Egy kérdésem lenne egyenlőre: Telepítettem cinnamont is és xfce4-et is. Cinnamonba vagyok beléptetve. Lightdm-et használok, de csak a cinnamonba enged be , s az xfce4-et mint lehetőséget nem találom a Lightdm panelján. Hogy lehet ezt gyógyítani?
Az AUR-t kihagyom, mert szerintem azért szart be a régi antergos rendszerem ... sehogy sem tudtam már a frissítés gubancait kiegyengetni. Végül is nem baj, mert az KDE volt és azt úgyis utáltam.
-
A könnyen emészthető Arch alapú distrók közül mára már csak a Manjaro maradt?
-
válasz
jimmy399 #69212 üzenetére
Ha az új "BIOS" hajlandó régi msdos partíciós táblás lemezzel foglalkozni, akkor akár az is működhet, hogyha a 4 primary partíció közé még befér akkor oda szerkeszt valahová egy EFI partíciót és a disztribúciódnak megfelelően újratelepíti az UEFI-s bootolásnak megfelelően a boot loadert és mehet a verkli. A régi boot sector meg elfér a lemez elején , a kutyát se zavarja.
-
válasz
Laszlo733 #68987 üzenetére
Milyen sorrendben telepítetted a két op rendszert. Nincs véletenül két EFI partíciód (mindkét SSD-n egy-egy) ? Ha a win10 egy régebbi telepítés volt és a saját SSD-jén van az EFI partíciója, akkor eddig ez így jól van, de a linuxot én újra telepíteném úgy hogy a linux SSD-jéről leszednék mindent és csak egyetlen / partíciót csinálnék rá és a windows EFI partícióját mountolnám telepítéskor formázás nélkül a tartalom megtartásával /boot/efi . Ha kérdezi, hogy hova tegye a grubot akkor az sdb-re azaz a windows meghajtójára.
-
De jó! A logout.hu még a békebeli kinézettel rendelkezik. Kár hogy nem zöld.
-
válasz
tonyrulez #68555 üzenetére
Az első patícióba telepíted a libreelec-et, a másodikba lesz az adatpartíciója a libreelecnek és a harmadikba telepíted a linux mintet, annak a grubja felülírja a libreelec bootsectorát , de utána a grub.cfg-be az utolsó bekezdés 2. és 3. sora közé beszerkeszthető a libreelec bootja.
-
válasz
snooze #67946 üzenetére
Ha még itt tartasz, akkor nézd meg, hogy nincs-e egy Win7 COA matrica az aksi házába beragasztva és tolj egy compatibilis Win10-et a vasadra. Ha kérdi hogy írd be a dolgokat , mondd, hogy most nincs kedved és telepítés után élő inter net mellett indítsd újra. És möglásd mi lesz.
Egy USB-s HDD-re meg telepíts linuxot és tanulmányozd. -
válasz
ubyegon2 #67745 üzenetére
Nem kell olyan mérgesnek lenni. Egy kezdőnek valóban egyszerűbb lenne a legelső javaslat. Már telepítés közben csatolta volna az 500 Gigás partíciót a /home alá oszt kész. Az az övé a jogosutságaival együtt eleve és tud bele csinálni minden probléma nélkül egy torrentes mappát. Kezdőként így egyszerű. Később meg majd már tapasztaltabban úgy ahogy Te írod.
-
-
válasz
sh4d0w #67664 üzenetére
Felmountolta, csak a jogosultságok miatt nem volt hajlandó.
Dirty flag csak a recovery partíciókon és a 16 megás partíción volt. A cicoma az, hogy egy UEFI-GPT-s aktuálisnak mondható SSD-n lévő winnyóz 10-es , egy régebbi már talonban hagyott MBR-es winnyóz 10-es HDD telepítés és egy régi MBR-es adat HDD volt a játékban, amire az MBR-es usert windowsból sikerült átmásolni kivéve a cardspace mappáját, és ezután a lemez kezelővel kinyírtam a régi vindows telepítést, de a live linux semit sem segített a hadműveletben.
-
A gond nem ez.Hanem az, hogy azelőtt egy live linuxból azt csináltam egy winnyózos partícióval amit akartam. Tegnap este meg az egyik vinnyózos vinyóról nem tudtam a másik vinnyózos vinyóra másolni adatot a bebootolt live linux segítségével. Aztán az segített, hogy a végén mégiscsak beindult a Windows és át tudtam másolni az egyik meghajtó mappáját a másik meghajtóra kivéve egy Cardspace mappát. ... Hát ez már tragédia , azelőtt ez nem volt probléma.
-
67611 lewiske:
UEFI esetén ha grubos a telepítés akkor az oké , hogy van /boot partíció, de viszont a Windows által megcsinált EFI partíciót /boot/efi kellett volna formázás nélkül csatolni.
https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall
előfordul mostanában egyre gyakrabban, hogy a sudo update-grub nem működik, hanem helyette ez az eredeti parancs igen:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg -
Érdekes, hogy az Antergos (lehet, hogy az MBR miatt?) az Asus x541N notimon UEFIben nem indul, viszont a Libreelec igen.
-
A solus telepítőhöz való tapasztalatlanságom okán nullára formáztam a kedvenc USB-s SSD-met. Újraalkottam. Telepítettem egy Libreelec rendszert és egy Antergos Cinnamont az MBR-es eszközre. Mindkét rendszer bootolható UEFI és Legyacy körülmények között is. EFI partíciónak a Libreelec System partícióját használom. A linux telepítése után a a linux grub.cfg fájljába a Libreelec rendszert Frugal installba kellett beeditálnom a 40-es menübe, hogy az eredetileg syslinuxos libreelec Legacy körülmények között is bootolható maradjon. Épp ideje már a Kodival megismerkednem.
-
-
válasz
ubyegon2 #67031 üzenetére
Na mostmár át fogom vinni a szomszédom HP Elitebook 8570p gépéhez az így is , meg úgyis bootoló USB-s Sony SSD-met és megnézem , hogy be tudom-e izzítani rajta az UEFI-Grubos L Mint Tessámat, vagy a multiboot usb kulcsommal megnézek egy két live distrót, hogy UEFI módra bootolható-e.
-
válasz
Frawly #66993 üzenetére
Egyenlőre azt látom, hogy fél-analfabétaként fel tudtam tenni. Él és működik.Stabil. Még nagyon nem vagyok benne otthon. A Linux Mint és az Antergos egyenlőre sokkal otthonosabb a számomra mint a Sabayon. Én nem látom azt , hogy a Manjaro annyira felhasználó barát lenne, nekem az Antergos jobban kézre áll.
-
Na! Addig eljutottam a Sabayon-csirketalp-gentooval, hogy az útmutató alapján frissítettem a rendszert, sajna ettől a magyarított firefoxom végleg angolra váltott. Már valahogy telepítettem egy játékot, fogalmam sincs, hogy melyik csomagkezelővel, de gondolom, hogy a már beforgatott bináris csirketalpassal. Már bootol Legacy és UEFI vason is a kis USB-s Sony-SSD-m. Arra már rájöttem, hogy a Grub2-t kellett szószerint tolnom az EFI-be és a sudo update-grub helyett itt su, majd grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg káromkodást kell elindítani, hogy mukoggyon ez az izé.
Szóval teccik, de f@ngom sincs még a gentooról (még jó, hogy nem kell olaszul tanulni hozzá). A gentoo tocsik meg halott, vagy én vagyok még túl zöld ott. De még nem adtam fel.Hajrá !
-
-
válasz
Frawly #66855 üzenetére
Ez a Gpartedes átméretezés se jó tökéletesen, mert pl. egy bootolható fat32-es pendrájv első (és egyetlen) partíciója átméretezésekor elb@xxa az MBR-t és a Fat táblába sem szerkeszti be a nagyobb partíció új fat tábláját. Tehát ott vagyok egy megnövelt veteményes kert új megnövelt kerítésével , de csak az a terület van benne veteményezésre előkészítve ezután is, ami a változás előtt volt.
-
Az végül mégsem működik jól úgy, hogy a multibootusb telepítésről készített img-ből kinyerjük a slax mappát és a boot mappából a bootinst.bat , vagy bootinst.sh fájl segítségével tesszük bootolhatóvá a frissen készített pendrájvunkat , mert ez a boot mappa már különbözik az eredeti "gyári" iso fájlból származó slax mappa boot mappájától.Tehát csak 3 mód marad a bootolhatóvá tételre:
1, Az isot kiírjuk egy CD-re , vagy DVD-re
2, Az isoból származó slax mappát tesszük egy pendrájv Ext4-es , vagy Fat32-es első és talán egyetlen partíciójára és a boot mappájában elindítjuk a bootinst.sh illetve Fat32 esetén a bootinst.bat fájlt.
3. Csinálunk egy Fat32-es partíciót a pendrájvra , nevet adunk neki és a multibootusb alkalmazással beletelepítjük az iso fájlt. Ebben az esetben nemcsak Legacyban, hanem UEFI vason is indfítható lesz.Csináltam egy remasterkét... magyar bill, vlc telepítve, firefox a chrome helyett, synaptic, phyton3,5; xfce4-power-manager indítása után működik a fényerő szabályozás, fullra frissítve az egész. Részben működő xfce panel.
sha256sum slax98064ffandanoth.iso txt ,
slax98064ffandanoth.iso . -
válasz
Shyciii #66843 üzenetére
Nem szükséges beletelepíteni a gnome disk utylitit, hanem azzal kell felrakni egy Fat32-re formázott pendrájvra az .img fájlt. De ha felmásoltad a pendrájvra , akkor akár azt is megteheted , hogy egy Ext4-re formázott pendrájvra átmásolod belőle a slax mappát. Belépsz a boot mappába és sudo chmod a+x ./bootinst.sh enter, majd ./bootinst.sh enter. Így mappaszerkezet szerint menti majd perzisztens változásokat a changes mappába és a határ a pendrájv nagysága. Így viszont csak leqacy vason fog bootolni MBR-rel. A harmadik lehetőség, ha .iso kiterjesztésű telepítőd van akkor ubuntu, vagy mint, vagy debian rendszerre telepíted a phyton3 multibootusb programot és egy Fat32-re formázott pendrájvra Legacy körülmények között telepíted a multibootusb progi segítségével az iso telepítődet és akkor jutunk oda ahonnan én kiindultam, kapsz egy UEFI-ben és Legacyban is egyaránt bootolható slax telepítést, csak ennek már nem kell felfújni a partícióját , mert eleve elég nagy volt.
Most lesz kész egy kis remasterem ezt már .iso formátumban fogom kitenni. Benne a változások: a billentyűzet eleve magyarra átállítva,lecserélve a chrome firefox-esr-re, a böngésző a kesht a /tmp-be írkálja, így újraindítás után megint szűziesebb lesz a böngésző és a pendrájv. Sajnos az fstabba nem tudom bele rögzíteni a ramdisket mert az fstabot ez a distro bootolás közben generálja,de az is lehet , hogy ezt már Thomas Matejicek megoldotta és eleve így dolgozik a rendszer , ha bootoláskor a RAM-ba töltjük a rendszert, csak ehhez még kevés vagyok, hogy ezt meg tudjam itélni. Synaptic telepítve, emiatt a Phyton 3.5 is fent van. Ha nem tetszik a fényerő, akkor parancssorba beírni xfce4-power-manager enter. Ezután működnek a laptop gyári fényerő szabályozó gombjai. Ennek a telepítése miatt még van egy pici kalamajka , ha a panel alkalmazást elindítod ,mert egy öszvér képernyőt és GUI-t kapsz, mert a Slax saját GUI-jához beül az xfce panelja is, ennek nem minden funkciója működik ,de ami működik az jól megy belőle. ... Még egy kicsit reszelgetem aztán kirakom. Ja persze a rendszer apt update, apt upgrade segítségével már az aktuális szintig le van frissítve.Szerintem nem lassú egyáltalán, inkább gyors mint a villám.
-
válasz
Shyciii #66838 üzenetére
Köszönöm és örülök, ha kipróbálod! Kíváncsian várom a véleményedet.
A partíciót sem Gparteddel, sem a Lemezek alkalmazással nem tudtam eleddig rendesen megnagyobbítani, mert egyrészt tönkretette az MBR-t és emiatt csak az UEFI bootolás működött a kiterjesztés-átméretezés után, másrészt úgy terjesztette ki, hogy nem írta át a FAT táblát , de windowsból Aomei 7-es verzióval eredményesen lehet felfújni a partíciót és érdemes legalább 4,25 Gigabájtra felfújni , mert a FAT32-es partíción ugye max 4 Gigabájtig növeszthető a perzisztens fájlja a rendszernek. Ext4 jobb lenne ebből a szempontból, de azon viszont nem műkszik a multiplatformos multibootusb progi.
-
válasz
CPT.Pirk #66822 üzenetére
A letölthető iso elméletileg eleddig csak Legacy üzemmódban működött és külön macera a pendrájvra telepítése. Így viszont úgy működik ahogy értelme van .... pendrájvra van téve és elfér a csikkzsebben és indítható Legacy és UEFI vason is. Tehát bárhová megyek és van ott egy vas , akkor tudom rajta használni.
"link és programkód gombokat tessék használni" Köszönöm főnök, csak már kicsit fáradt voltam , az egész éjszakát hajnali 4 óráig áttuningoltam a partíció méret machinálása miatt és végre otthon találtam ezt a pici pendrájvot és örültem, hogy sikerült eddig eljutnom és feltettem, de menni kellett a kertbe is mert a növények, meg a nejem biztos megharagudtak volna, ha nem így teszek. ... de ebből még majd alkotok egy remastert és akkor majd a felrakásnál rendesen fogok linkelni ... igérem ! -
Sziasztok !
Nézzétek mit műveltem: Köszönöm ha megnézitek.
Most nem cicomázom , lent a két link, megyek kapálni.
Remélem tetszeni fog.sha256sum slax-bootall-64bit-9.8.0-492mib.img
b266e2133ccafd1d0c93482fc320fdc236381e4c9c419b7efb2bd77b66f5c45dA slax-bootall-64bit-9.8.0-492mib.img file Gnome Disk Utility (például a Linux mint Lemezek alkalmazása) segítségével egy pendrive-ra visszaállítható. Ennek eredményeként egy UEFI illetve Legacy körülmények között egyaránt szabályosan bootolható Slax-9.8.0-64bit telepítést kapunk. A telepített partíció méret 1(MBR)+491Mib lesz. A partíció például Aomei Partition Assistant Standard Edition segítségével nagyobbra méretezhető. Sok sikert a használathoz. Az installáció a https://www.slax.org/ és a http://multibootusb.org segítségével készült.
Itt a két link:
https://drive.google.com/file/d/183JOVjwgyQw6M7Nl2cyrOvQp4buZbkEP/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1SFBeBla5EzNR9NcHdwJvwKxbKUsJGEuT/view?usp=sharingKöszönöm !!!
-
Na meggyógyult spontán a múltkor kiírt Antergos telepítő. Most már megtalálja a múltkor hiányolt két fájlját a repóban. Épp most tolok egy cinnamont a bedöglött Manjaró helyére a flexes gépemre.
-
válasz
ubyegon2 #66587 üzenetére
Akkor 19.1 az biztos van , én azt telepítettem épp a WTG/LTG-Legacy/UEFI pendrájvomra .... az LTG már ebből tökéletes, de a WTG-ből még az UEFI-s rész még kissé hiányos. Szóval kb 87,5+(-)6,25%-os a kütyü.
Az igazi megoldás a WTG/LTG-Legacy/UEFI "pendrájv" hardverére egy közös USB-hub-portos kütyü lehetne, amiben van egy nagy USB 3.1-es pendrájv ( /dev/sdM ) és egy másik 512+x megabájtos pendrávocska ( /dev/sdN ) egy GPT-s ESP -nek.
-
válasz
Zsolty20 #66573 üzenetére
Én egyből nekiugornék egy Antergos linuxnak próbából ( ez viszont telepítéskor élő internet kapcsolatot igényel), de most épp rossz választás lenne, mert kettő darab telepítő fájlt hiányol a telepítéskor, szóval ha ez bex@rna, akkor legyen kéznél egy linux mint 19.2 Tessa cinnamon 64 bit pendrájvra tett telepítő. Az is szimpi.
-
Hogyan lehetne tudatni a grubbal, hogy a sudo update-grub futtatása alkalmával felfedezze a /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi fájlt. ????
Még erre lenne szükség ahhoz hogy a modernebb UEFI biosos masinákon is el tudjam indítani ( a régebbieken a Boot from efi file menüpont segítségével be tudom gyújtani) a Windows 10-esem is UEFI módban is.
Arról van szó, hogy csináltam egy Sandisk Extreme USB3.1-es 117 Gigás pendrájvra MBR-es partíciós séma használatával egy Legacyban és UEFI-ben egyaránt bootolható WTG/LTG swájci bicskát. Egy Win 10 Pro és egy Linux Mint Tessa Cinnamon bootolható róla így is - úgy is meg amúgy is. Már csak a modern UEFI-s gépeken kellene valahogy linux segítségével beindítani a windowst --- a réggebbi fajtákon megy ---- az újabbakon visszadob a bios-setupba.
Nagyon köszönném a segítséget !
-
válasz
#96851200 #66405 üzenetére
Feküdj le nyugodtan, mert ebben már ma éjjel már nem igen fog segíteni senki. Debianba nem bonyolódnék bele nappal sem.
Van benne synaptic?
apt install synaptic
synapticból rakd fel a wine , winetricks, playonlinux csomagokat
ezután winetricks segítségével telepítsd az mfc42.dll . eközben valami német karattyokat fog letölteni ... németül az OK aza a Ja.
Ezután tölts le egy valamilyen telepítő exét és terminalban indítsd el, ha baja van vele láthatod a hibaüzeneteket. Hajrá ! -
válasz
Plasticbomb #66347 üzenetére
Jogosultsági dolgok miatt lehet tőle megőrülni.
-
Felteszek egy antergost és megy mint az óra! Majdnem pure arch.
Arra kell figyelni , hogy a cnchi telepítő néha megmagyarázhatatlan módon felzabálja az erőforrásokat és időtlen időkre befagy, ilyen kor fejbe kell b@xni egy kőbaltával az egész mendenséget és újra kell kezdeni a nulláról a telepítést. -
Ez most tényleg meddő vita. Egyrészt mindenki másképp főz. A puding próbája meg az evés, de van aki kerüli eleve a pudingot.
-
Ezt egyenlőre dobom . Hibák jönnek egymás után. Pl a konqueror a kedvencekből indul , az alkalmazásokból nem. Az efi mappából tökre kitiltott. Felteszek helyette egy bazi nagy antergost systemd-boottal. Az efi partíciót meg előtte kipucolom egy másik efi partícióról bootolódó engedelmes Linux Mint Tessa segítségével.
-
válasz
Frawly #66277 üzenetére
Az ingyenes 7zip tud minden olyat ami miatt a winrart mókolni szokták.
Azért ez a telepítő is csinált érdekes dolgokat:
-kijelöltem, de mégsem tette fel a Gpartedet és az ntfs-3g csomagot.
-az fstabban /dev/sdxY szerint aktiválta a partíciókat és az UUID-eket commentelte ki. én ezt megfordítottam.
-az EFI UUID-je után szerepelt benne egy ilyesmi: LABEL=EFI , amit véletlenül benne felejtettem az fstabban és az lett az eredménye, hogy bebootolt ugyan a rendszer , de nem volt mountolva az EFI partíció végül, tehát így a rendszer nem tudna kernelt frissíteni, ha jól sejtem.
Eddig ennyit figyeltem ki, de él és egyre jobb a rendszer, ahogy tákolgatom.Ja! és továbbra is MBR-en megy az egész ezen az USB-s kütyün és egy logikaiba van betelepítve.
Mondjuk kellett vele bögyőzni mire el tudtam indítani a gumi Asus x541NA masinán, az ősöreg HP250G1-en meg vígan fut.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kuponkunyeráló
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Tőzsde és gazdaság
- Battlefield 6
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- PC Game Pass előfizetés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest