- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #86810 üzenetére
ebben kettőnk között van egy vaskos egyet nem értés, főleg azon a téren hogy ezeket ki kéne dobni. ez a tablet példának okáért kiválóan használható lehet elég sok dologra mondjuk kezdve azzal hogy megy rá egy postmarketOS és nem webböngészős kütyünek akarja a júzer használni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #86543 üzenetére
kevesebb idő volt ezt megtalálni mint neked bepötyögni ezt a kérdést...
ugyanitt ajánlom mindenkinek akinek hasonló kérdései vannak a https://wikidevi.wi-cat.ru/ weboldalt. rengeteg ilyen cucc van rajta összegyűjtve. -
fatpingvin
addikt
válasz
#70211840 #86508 üzenetére
nekem van egy ilyenem, arról remélem tudsz hogy ez a modell gyárilag szarul lett tervezve és az adatbuszon 5V-os jelszinttel működik, tökmindegy hol áll a jumper.
át lehet alakítani de pákázni kell hozzá hogy üzemszerű legyen.lsusb mit mond amikor be van dugva a gépbe?
-
fatpingvin
addikt
elismerésem
-
fatpingvin
addikt
szerintem ne feszegessük a kérdést. nálam van működő installáció egy Cyrix MediaGX, egy Geode LX800 megy egy Pentium I-es konfigokon.
van egy 486-osom is, de arra még nem próbáltam felhegeszteni mainline-t. pedig menne rajta megfelő flagekkel fordítva, ahol van már CMPXCHG utasítás azon már tud menni
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #86131 üzenetére
nem azt írtam hogy nem működik, hanem azt hogy pusztán pragmatikus megközelítésben nem racionális.
de ez sztem eléggé mellékszál ahhoz hogy akár itt el is engedhessük ezt a témát
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #86127 üzenetére
és akkor mi az a felhasználási terület amit winen nem tudsz megoldani, CSAK natívan telepített Linuxon?
vedd észre, nem hegyeztem ki az állítást egyik oldalra sem
-
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #86123 üzenetére
"A dualboot pedig szerintem teljesen tévút: vagy Linux vagy Windows"
maximálisan egyetértek ezzel. az már tényleg valami brutál high-spec professzionális felhasználási terület hogy erre ténylegesen szükség legyen, aki meg valahogy mégis ebben van az egy hypervisort fog felrakni a vasra és virtualizálni mindent.
tanulásra meg ugyebár alkalmatlan, ugyanis ha problémába ütközöl akkor nincs meg a kényszer hogy utánanézz és megoldd, csak visszaváltasz az általad jobban ismert rendszerre.
én ezért is nem erőltetem magamnak a windowst: abszolút nem értek hozzá, ennélfogva nem fogom natívan, dualbootban telepíteni mert a végénb még valamit elcsesz a ténylegesen használatban lévő rendszeremen. szükségem ugyancsak nincs rá, szóval rákényszerülve sem vagyok, a virtuális gép meg rájöttem hogy a laptopon már tényleg csak helypazarlás, ugyanis azért nem fogom elővenni hogy tanulmányozzam.
-
fatpingvin
addikt
válasz
mefistofeles #86011 üzenetére
induljunk ki a facebookból.
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
#45469952 #85946 üzenetére
oké, asszem itt az ideje hogy leállítsd magad
mindenki felfogta mi az álláspontod, aki nem ért veled egyet azt nem tudtad meggyőzni.
a burkolt személyeskedésre abszolút semmi szükség, csak magadat égeted vele, abba a csőbe meg ne húzd bele magad hogy felhozol egy olyan, offtopik témát amihez már most láthatóan nem értesz de nem tudod hogy a topikban hányan igennagyon kínos így pofára esni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
#45469952 #85937 üzenetére
aki nem fogja fel hogy létezik másik rendszer azzal kár foglalkozni.
aki meg ésszel kezd bele annak nehezíti a dolgát, a hasonló kezelőfelület azt az asszociációt hozza hogy hasonló rendszer, sokkal disszonánsabb lesz a tanuló számára amikor eltérésekbe fut. valamint ilyen esetben az is nehézséget okoz észben tartani hogy mi az ami hasonlóan van és mi az ami totál eltér. ha valai tanulni akar egy új rendszert annak pont hogy az a segítség hogy azok a dolgok amik a motorháztető alatt máshogy vannak megoldva azok ténylegesen láthatóan is máshogy legyenek, ezzel kiszámíthatóvá téve azt hogy ez különböző. -
fatpingvin
addikt
válasz
Sz_Imre #85929 üzenetére
ennél nagyobb baromságot nehezen tudok elképzelni. ez pont hogy nehezíti az átállást, ugyanis a felszínes dolgokban hasonlít a winre, emiatt a júzer eleinte nem tudatosítja magában hogy ez baromira nem win, eből kifolyólag frusztrált lesz amikor szembesül vele hogy a winen megszokott rutinjai nem működnek.
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #85869 üzenetére
mesélj már arról a linuxos támogatásról
nekem is van egy, az egy dolog hogy kényes r***nc és csak régi BIOSos alaplapokban hajlandó elindulni, de a linuxos támogatása kimerül a fbdev-ben. régebben volt az xgifb, de azt asszem már kidobták a kernelből, Alpine-ban asszem valami 2018-as ISO volt a legutolsó ami még hozzákapcsolta a saját driverét.
-
fatpingvin
addikt
válasz
ubyegon2 #85517 üzenetére
alternatív megoldás az a csótányság, hogy letörlöd a kérdéses csomagot a rendszeredről, megkesesed az előző verziót és egyénileg kijelölt tárolóból vagy ad absurdum manuálisan telepíted. viszont ez már nem kezdő topik mert ha itt valami elcsesződik az már nem kezdő topik helyrekalapálni, arról nem is beszélve hogy ez alapvetően egy nagyon rossz rutin.
-
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #84994 üzenetére
nem ismerem, nem tudom mi az. halványan rémlik hogy apám egyszer szóba hozta de nem hagyott emléknyomot.
-
fatpingvin
addikt
az eMMC legnagyobb baja az, hogy ha megnyeklik akkor körülményes cserélni. amúgy a modernebbek már egész jók.
-
fatpingvin
addikt
válasz
ubyegon2 #84930 üzenetére
köszönöm az elismerő szavakat
az utolsó ráadásul igen mókásan jelezte hogy elkezdett bootolni: egy negyed fordulatot elforgott (ahogy a HDD tányérjának a perdülete áttevődött az egyetlen ponton felfüggesztett rendszerre).
a tákolás amúgy mindig is az énem egy szerves része volt, a közeljövőben lesz egy írásom arról hogy hogyan tudsz egy régi thinkpadbe beletákolni egy SAS HBA-t egy régi smartcard reader meg egy GPU riser összedrótozásával
(van erre is gyári megoldás asszem, de az ugye unalmas meg relatíve drágább is.)
-
fatpingvin
addikt
válasz
ubyegon2 #84904 üzenetére
más tollával nem kenyerem ékeskedni, így ezek csak az enyémek:
a routerem eggyel korábbi hardvere:
random szerver, azóta némileg át lett alakítva, most nincs használatban:
neki meg azóta lett saját doboza, nem, ez nem egy rossz vicc, ez egy teljesen komolyan működő számítógép, ő volt az átkapcsoló interfész a firewire, a scsi és az ethernet hálózatok között:
-
fatpingvin
addikt
válasz
#68216320 #84785 üzenetére
szerintem teljesen egyértelmű.
fájlrendszer szintje alatt működik: nem számít neki hogy a titkosított blokkeszköz tartalma fájlrendszer, partíciós tábla, LVM kötet vagy bármi egyéb.
vagy most elbeszélünk egymás mellett?
szerintem ez a rész azt hivatott kihajgsúlyozni, hogy a titkosítás blokkeszköz szintű, azaz a titkosított egységet feloldás után blokkeszközként tudod használni, tudod mondjuk formázni egy fájlrendszerre.
gondolom azt egyszerűsítették le hogy a titkosítást több szinten lehet megoldani, a lowest level a hardveres, efölött van a blokkeszköz szintű, a fájlrendszer is lehet titkosított illetve a fájlrendszeren tárolt állomány önmaga is lehet az (mondjuk egy titkosított archívum) -
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
CPT.Pirk #84544 üzenetére
...helyett az oldskool top, ott írja az első sorban, meg a legfelső process name is, eeeembör, hát nem figyelsz
ami a gép általi szórakozást illeti.. az én kedvenc játékplatformom még mindig a tölgyfa asztallap és a sokoldalú dobókockák de kinek mi
a gép arra van hogy dógozzon helyettem.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Vasti74 #84516 üzenetére
mindenkinek az a legjobb rendszer amin a legkényelmesebben érzi magát és a leghatékonyabban tud dolgozni.
amíg a lehetőség adott a szabad választásra, addig én nem akarok senkit befolyásolni semmilyen irányba. nekem bevált amit használok, amire használom arra szuper, semmi nem indokolja részemről már azt sem hogy fontolóra vegyek bármiféle váltást. az agyatlan hittérítő korszakomból rég kinőttem, most már csak használom ami nekem beváltamíg ebből a komfortzónából nem kell kimozdulnom addig másokat sem fogok kilökni a sajátjukból.
-
fatpingvin
addikt
válasz
zoltanz #84500 üzenetére
ha egyszer a windows felnő funkcionalitásban a Linuxhoz, szívesen kipróbálom én is...
addig csak magamban röhögök ezen a linux desktop éve mikorjön című, partvonalról beszólogató hülyeségre (elnéést ha valaki magára veszi, valahogy ezt mindig olyanoktól hallom hangosan akik amúgy nem használnak napi rendszerességgel Linuxot) -
fatpingvin
addikt
válasz
Warton #84462 üzenetére
ez ugye nem egy permanens változtatás, ha szeretnéd hogy minden bash sessionre érvényes legyen akkor ezt a .bashrc-be kéne betenned, abban van egy sor ami a PATH-t definiálja
mondjuk elég sok disztró alapból olyan .bashrc-vel jön amiben már benne van hogy mondjuk a ~/bin, a ~/.local/bin és hasonlók is az elérési útban legyenek ha léteznek. -
fatpingvin
addikt
válasz
swoody #84299 üzenetére
"csak netezésre" időszerű lenne már végre elfelejteni ezeket az őskövület gépeket. az egyik legnagyobb erőforrásigényű felhasználási terület amit egy átlag júzer össze tud hozni.
ha valami low-end gémelésre, dokumentumszerkesztésre vagy programozni kéne arra azt mondom hogy oké vas, de webre hagyjuk. -
fatpingvin
addikt
válasz
sisi22 #84135 üzenetére
biztos ez is csak valami optikai illúzió vagy nemtudom...
igen, a netinst lemezképek nem a kezdőlapon vannak pont azért mert ehhez a telepítőhöz KELL internetkapcsolat ha egy nagyon minimál parancssoros alaprendszernél többet szeretnél, pl grafikus felületet.
ha az is kell, a kezdőlapon vannak az installerek amik offline is mennek, nyolcszor akkor a lemezképük és csak egyféle asztali környezet van egy installeren.
a fölényes, jobbantudó megjegyzéseidből pedig személy szerint most lett elegem, ha segítségre van szükséged keress valakit akinek ehhez van türelme és mondjuk emellé elegendő szakmai hozzáértése is hogy segítsen. többen, többször jeleztük hogy vegyél vissza és vedd észre a helyzetet hogy NEKED van szükséged segítségre, nem nekünk. itt mindenki a saját szabadidejéből áldoz arra hogy a jórészt önerőből, saját erőforrások árán megszerzett tudásával segítsen a kezdőbbeknek mindenfajta kompenzáció igénye nélkül, szóval egy minimális alázatot és normális emberi kommunikációra való képességet leszel szíves a magadévá tenni ha továbbra is segítséget szeretnél kapni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
CPT.Pirk #84122 üzenetére
bár messze nem vagyok Debian guru, alapvetően alátámasztanám Bambano ezirányú állásfoglalását, némi kiegészítéssel, ugyanis én Debian Testinget használok, viszont amikor az általam használt release átkerül Stable-be, akkor várok még egy-két hónapot mire a tényleges használatban lévő gépeket átteszem rá. addigra a komoly bugokat már ikalapálják, csak a kisebbek maradnak, azokat viszont jómagam is igyekszem vadászni, amire véleményem szerint az egyik leghatékonyabb módszer ha használod a rendszert.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
sisi22 #84010 üzenetére
ez a te bajod...
egy dolog hogy itt nem fogják megenni az arcodat ha leírsz egy-két sületlenséget, viszont a minimális szakmai alázat mint mindenhol máshol itt is elvárt. nem azért kérdezel mert te tudod a legjobban, hát kezeld helyén ha kijavítanak.
(és nem, én nem kérek elnézést a kommunikációs stílusomért, nem vagyok híve a 15-20 évvel ezelőtt jellemző fórumkultúrának, azt viszont úgy gondolom bármilyen témában el lehet várni egy abszolút kezdőtől hogy vegyen vissza az arcából ha egy szakmai topikban kérdez és növesszen annyi felnőttséget magában hogy nem sértődik meg azon amikor kijavítják)
-
fatpingvin
addikt
az egész téma amiből ez kiindult az egy világhálóra kifigyelő fájltranszfer kérdése volt, szval ha már beleállunk egymásba, nem világos miért hoztad ide példának a NAT mögött, csak helyi hálón kommunikáló (vagy még inkább, internetkapcsolattal nem rendelkező helyi hálón lévő) gépek kérdését.
az hogy mekkora szemétdomb most a web, azt meg nem referenciának hanem enlrettentő példának kéne inkább felhozni...
-
fatpingvin
addikt
ez egy az egyben ugyanaz az energia mint hogy "mé baj az hogy winxp-t/w7et használok, mer' majd pont az én adataim fognak valakinek kelleni?"
nem b*meg, nem az adataid hanem a gép erőforrásai amin ez megy, jó kis spambot relének lehet használni, csak ezt nem képesek felérni az emberek ésszel.
szval long story short tessék leszokni a korszerűtlen és nem biztonságos protokollokról. hosting szolgáltatónál is nem véletlen hogy a magukra valamit is adó helyeken már telnet egyáltanán nincsen és SSH-n is kezd végre iparági normává válni hogy csak kulcsos bejelentkezés van, jelszavas nem. -
fatpingvin
addikt
válasz
tordaitibi #83830 üzenetére
kíváncsi vagyok ezt vajon poénból veszik vagy komolyan...
azt kell hogy mondjam én is vennék ilyet mert hatalmas poén -
fatpingvin
addikt
válasz
SunMount3r #83738 üzenetére
a volumio-windows közti adatmozgatás az egy másik kérdés, bár ugyanezt a csatornát tudod használni, kulcsszó: scp.
ami a kérdés többi részét illeti, ja, jól látod. sima szövegre ez egy elég jó megoldásnak tűnik nekem. -
fatpingvin
addikt
válasz
SunMount3r #83721 üzenetére
a kérdésedre remélem válasz: onnentól hogy a putty-val SSH-n keresztül beléptél a távoli gépre, onnantól kezdve abban az ablakban a távoli gépen dolgozol, előtted lényegében csak a kijelző van, más nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- EA Sports WRC '23
- Bestbuy játékok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Hegesztés topic
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest