-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Flowtation #49820 üzenetére
Ahogy nézem azért pár dolgot már ismersz, további ismerkedésre nem is kéne sok időt szánni.
Esetleg az os megválasztásával, meg bűvészkedéssel egy kicsi erőforrást még felszabadíthatsz. De ha ssd-vel is karcsú a gép netezéshez, akkor nem jósolok sok sikert.
reklám tiltással tudsz még lélegzetet juttatni a gépnek.Sajnos ilyen állapotban van a web. Mert kb 98%-ban ugyanazt csinálom én is a neten, mint 10 éve, de a gépem teljestménye azóta 5x akkora lett, de lassan ez is elfogy.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #49666 üzenetére
Ez tuti a kezdőbe való?
Egyébként hosszan tudnám sorolni a win nem user error által generált idiótaságait. Belassulás, töredezés, eszement frissítés, nem induló driver telepítő, stb, stb. Néha hajmeresztő.
És igen, képes az svhost csak úgy elszállni cpu és memória használattal.
Most az meg ne legyen már ue, hogy böngészek.
(#49668) ubyegon2
egy szó: kisüsti
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #49538 üzenetére
Én már elvégeztem a melómat.
Egyébként jah. Ha elolvassa a kezdő a forgatós cikkem, akkor már érti 90%-át.
Amúgy én előbb tudtam fstabot szerkeszteni, meg grubot beállítani, mint hogy futó linuxom lett volna. Mert akkoriban még ilyeneket kellett tudni, meg érdekelt, meg utána olvastam.
1 hónapnyi csak linux (fedora core 6) használat után már forrásból raktam fel programot. például.
Úgyhogy jah, ez kb kezdő szint.mod: egyébként már (#49536) CPT.Pirk -is szólt jogosan, hogy ez nem debian based.
(#49540) hcl:
fedora/centos topikból sose űztünk el kezdőt.
Ha ráérsz olvass vissza ott, pl: nukewar miket garázdálkodott. -
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #49535 üzenetére
"Valami oknál fogva topikokra van osztva a fórum."
Ezt én értem, de nem opensuse topkban kérdezett asus alaplapokról.
Erről a hercehurcáról mindig a veszélyes kölykök utolsó jelenetei jutnak eszembe. Amikor a külsőségekkel vagyunk elfoglalva a segítés helyett...."Persze, ha mindenkit idecsalsz, hogy amott ne legyen semmi dolgod! "
Na látod, ott sose mernek rendetlenkedni.Az off az az itteniek csevegőklubja eszvéesz.
-
Vladi
nagyúr
Egyébként ez maradt ki neked:
sudo apt-get install raspberrypi-kernel-headers
Ezután már le kell fordulnia. Utána szúrj neki egy modprobe-ot majd egy insmodot.(#49532) ubyegon2:
Köszi szépen.
Egyébként baromi unalmas, hogy mindig ide lyukadunk ki. Akkor zárassátok be a haladót és lesz 1 linuxos összefoglaló topik.
Szerintem meg a fórum arra van, hogy segítsünk a másiknak. Nem volt annyira vészes, hogy itt kérdezi.
amúgy meg ez a legpörgősebb nem szakosított linux topik, én is itt kérdezném az ilyet. -
Vladi
nagyúr
Ehhez a dsiztróhoz van valami csomagkezelő? kernel modul csomagok nincsennek hozzá véletlenül?
Tudod, mint az elrepo.Elvileg ilyen drivert forgatni deskopon nem vészes, ilyen kis kihegyezett disztrón vészes. Mert például fordító nem biztos, hogy csak úgy mellékelve van.
(#49520) Tim82:
Megint adott disztró, csomagkezelő stb. valami kernel-devel vagy kernel-headers vagy ilyesmi csomi szok lenni. De a verizószáma stimmeljen!!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Flowtation #49364 üzenetére
Főleg mancikákkal, mi? Eeejjjj.
ha érdekel, akkor csináld. Egyébként nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik a parancssorozás. A dos egy trabant, a linux bash meg egy skoda oktávia.
Én is azt hittem régen, hogy naongy nehéz. Utána olvastam és elkezdtem. Pl: anno mikor csináltam gui nélküli szervert magamnak itthonra, kellett rá tűzfal, meg torrent, meg nfs. meg partícionálás meg ilyenek távolról ssh. Stresszeltem, hogy mi lesz, utána olvastam, átnéztem. Aztán... megcsináltam kevesebb mint 1 óra alatt az egészet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Poultier #49354 üzenetére
1 perc amíg megtalálod. 1 perc mire bepötyögöd. Nem jó a kapcsoló. Újabb egy perc. Nem is az a parancs kell. Újabb egy kell. Még 3 másik is kell. Már ott járunk, hogy 17 perc. Meg össze is kéne Kapcsolni. 170 perc. meg ezt napi 40x kéne megcsinálni. Az akkor 6800 perc. Az 3 munkahét, pedig hétfőn 9-re meg kellett volna oldani.
Na szkillel csinál a muksó egy szkriptet 8.34-re és még mancikánál is tud kávézni egyet.
Azér.
-
Vladi
nagyúr
Linuxos fájlrendszert válassz, ext4 tipikusan biztos jó. Ha ntfs-re torrentezel, az egy 4 éves cput is képes megzabálni egy idő után.
Az 1x beállítás lehet, hogy 1 hónapot jelent (
) de utána vagy 5 évig hozzá se kell nyúlni. Írj egy listát, hogy mit kell megcsinálni és minden feladathoz olvass egy dokist. Ha kész, akkor telepítsd fel és cisnáld végig. Lehet, hogy 1/2 nap lesz csak és minden kész.
-
Vladi
nagyúr
Erre bármelyik stabil disztró jó, pl: debian, centos, nagyon esetleg ubuntu lts (
)
usb 3-al régi laptop?A fagyást azért jó lenne tudni, miért? Mert lehet ott melegedés is pl. Takarítva volt a szekrény teteje?
A logouton egy időben népszerű téma volt, sok írás született. Azokat érdemes előkeresned.
"A legjobb webes alapú interfész lenne futó processek, tárhely, hálózati forgalom monitorozásával + beállítási lehetőséggel."
Nem kell webes alapú. HÁlózaton simán átlövöd a guit, ott meg azzal monitorozal, amivel akarsz.
Beállítási lehetőség se nagyon kell, mert beállítani 1x kell.sambára itt találsz okosságot. pl.
Távoli azstalra példák. De a legtöbb disztróban 2 katt és megy.
"Plex Media Szerver" az nemtom micsoda.
Jah még valami, ntfs-re nem tudom mostanában mennyire jó torrentezni, nem olyan régen kifejezetten rossz ötlet volt.
-
Vladi
nagyúr
date parancsot vágja valaki?
Alapértelmezetten nagyon szép, csak nem ez kell:[oleg@localhost ~]$ date
2016. nov. 20., vasárnap, 20.48.04 CETÉn ezt szeretném látni:
2016. november. 20., vasárnap, 20.48.04Eddig tök egyedül eljutottam:
[oleg@localhost ~]$ date +%Y.%B.%d.,%A,%T
2016.november.20.,vasárnap,20:50:18Szóközt hogy rakok bele?
Vagy honnan látom, hogy mi az alapértelmezett?
-
Vladi
nagyúr
válasz
scorpfrase #49113 üzenetére
A 49089-ben már azt nyomkodtad. apt-get
amúgy:
system tools > add/remove software -
Vladi
nagyúr
válasz
scorpfrase #49108 üzenetére
unetbootint találtam én is, azzal elvileg meg tudod csinálni. Már ha fel tudod telepíteni kalira.
Kéne velemi csomagkezelő ha van. Hátha van csomag kalira. ntfs-re kéne formázni a pent is.Ha nem, akkor marad a 0. megoldás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
scorpfrase #49096 üzenetére
Kaptál is normális segítséget. Főleg a kapitány #49080 hozzászólását kellett volna megszívlelni.
Mondjuk egy megrögzött kocka csoportosulásban ne lepődj meg, ha egy idő után:
1. terminálban írkálsz parancsokat
2. leoltanak
Ez ilyen. -
Vladi
nagyúr
a felhasználó név kell oda, aki nevében futtatod. Nyilván van egy usered létrehozva.
Utána valaminek el kéne indítani. én csak sysVinitbe tudodm, ott
service qbittorrent start
vagy adsz neki sorszámot. De most az új disztrókban ez már máshogy megy.igen, gyanús, hogy a (#49071) colomb2 linkje lesz az aktualizált leírás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
SirRasor #48807 üzenetére
Mire készleszel, meglesz a kellő tapasztalat.
De végül is mit állítasz rajta? Megnézed mi kell: oké fájlmegosztás. mondjuk win kliens felé, tehát kizárásos alapon samba. Akkor telepítesz egy sambát, mondjuk:
apt-get install samba samba-common
vagy valami.Aztán beállítod a leírások alapján a működését. Ehhez 1 db txt fájt kell szerkesztened, valami terminálos editorral. Én a nanot szeretem, tehát:
nano /etc/samba/samba.conf
csak példának. Itt beírod ami kell.Aztán ez így kész van. Utána már nem akarod bütykölni.
Jó persze ha tanulni akarsz és minden szirszart kipróbálsz, meg bedöntöd magadnak a rendszert, akkor persze 2 havonta újratelpíted. De akkor ez a normális. -
Vladi
nagyúr
válasz
SirRasor #48800 üzenetére
Felesleges. Erőforrás pazarlás, meg egy csomó hibalehetőség felpakolása.
Plusz a szerver mellett többnyre nem ülsz ott. Most hálózaton akarod áttolni az egész guit? Inkább használd az ssh-t.Egy szerveren később mit akarsz állítgatni? Egyszer megcsinálod és kész. Mondom: megcsinálod!!
Később amit csinálsz max egy yum update -y slussz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #48556 üzenetére
A kernelt? Isten őrizz!
(#48557) lev258:
Marhaság, már megbocsáss. Kernel frissítést mér ne tennénk fel? Főleg a világ legjobb csomagkezelőjével.
-
Vladi
nagyúr
Akkor látod a fájlrendszert, nem? Listázni tudod, olvasni tudeod. Lemásolod ami kell onnan, formázod a rákba és cisnálsz rá új fájlrendszert. Kész.
"bbe a paranscba hova lehetne betenni még a -v -t? .-)"
Bárhova. Azzal többet mond.De /etc/mtab -ban is látod, hogy micsinált, vagy üres mount parancsra is kilistázza.
(#45921) DrojDtroll:
De biztos sokakat érdekelne a robot téma, főleg, hogy mostanában az mi, meg robotok it cafén sláger. -
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #45916 üzenetére
Akarom, írj blogot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #45914 üzenetére
Igen. S ilyenekt te honnan akasztasz le? Mostmár viszont követelem, hogy szétszedd és lefotózd a belét!
"nem lehetek ilyen hülye"
routereknél is van ilyen.
-
Vladi
nagyúr
"Mentségemre szóljon hogy munka közben írtam"
Énis.Hát már ha fizikailag szét tudja szedni. De még az is lehet, hogy rá van varrva a háttértár. Vannak ilyen komplett gépek, gyárban rátölti a szoftvert és mehet. Ki/bemenet nuku.
(#45890) Flowtation:
Próbának, tanulásnak jó. Hosszú távon vagy vegyél célgépet - mondjuk msot is van 2 nasod
- vagy építs egyet. NÉzd meg a proc fogyasztását, a legkisebb fogyasztásút válaszd, pl: amd le sorozat. Azok nagyon keveset fogyasztanak idle - úgyis abban az állapotban lesz 99%-ban - plusz párszáz forintért jutsz hozzá.
(#45896) DrojDtroll:
Nem biztos, hogy jó ötlet.
gari vesztés vagy valami? De mostmár nagyon kíváncsi vagyok, muti meg, hogy milyen robot az. -
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #45880 üzenetére
Az a robot kék? Esetleg a skynet nem segít?
najó, komolyra fordítva: mondj még róla valamit. Oké, vagy valamilyen hálózati csatlakozása. Mi még? Milyen ki/bemenetet érsz el.
Szét tudod szedni? ( Komolyan kérdem.
)
-
Vladi
nagyúr
válasz
IstvánLászló #45846 üzenetére
Túl sokat locsogsz ember! Fogalmazz rövidebben, ha több választ akarsz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
agy73p #45009 üzenetére
Ismerni kellene az adott disztró repo felépítését. link. Ez alapján kb minden repónak van 4 alága, az updates és a release a fontos. A többi akkor kell, ha valami nem megy, nagyon nem megy, más verzió kell nagyonangyon.
Mageia nem mandriva/mandrake leszármazott?
Használj fedorát oszt csókolom, ahhoz legalább értek.
-
Vladi
nagyúr
"Intel HD IGP-s gépeken ha próbáltam, ott olyan szépen ment minden, hajaj."
Azért, mert az intelhez csak nyílt driver van, ergó az tuti jól illeszkedik a renszeredhez.
Ami még segíthet, az ugyan ez amd/ati kártyával, valami régebbivel. 4-5000-es széria. Friss disztrival, hogy legújabb driver legyen. Ha az csinál neked elég teljesítményt, akkor jó. Már ha ki tudod próbálni.(#44875) Pano:
Igen, közben valami rendszerfigelővel nézni kellene. gyanús, hogy nem gyorsítja hardversen, hanem prociból akarja megoldani.
Nem uniti?Vagy csak úgy simán leszarni az animációt és használni a gépet arra amire van? Én már megéltem annó a linuxos táborban a kompiz őrületet. 1x kipróbáltam, jó vicces, aranyos, na szedjük le a rákba. Ugyan úgy használom a gépet, mint 1997-ben...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #44752 üzenetére
Attól függ, ha az a kérdés, hogy ezeket hogyan telepítsd, akkor kezdő. Ha már konfigolni is kell, akkor haladó.
Mondjuk oké, válasszuk szét, hogy kezdő, meg haladó. De én nem szeretem, mikor a dolgozó itt kérdez és átküldik a haladóba.
Itt azért nagyobb a pörgés.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #44334 üzenetére
További tárolók gombon?
Vagy csinálod szöveges alapon.
: ebben a fájlban vannak leírva a tárolók:
/etc/apt/sources.list -
Vladi
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #44328 üzenetére
Amit cigam ír:
Nincs meg pár csomag, ami kellene. Valószíüleg nincs bekapcsolva az a tároló.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Atlantisz48 #44285 üzenetére
Hogyhogy megakadtál? Csomagtárolóban nincs?
Úgy nézem gpl-es a cucc, van sokféle csomag, szóval fel kell mennie.mod, jah igen, ahogy berus mondja, ezt használd: link.
Puncik fejlesztenek guin.
(#44287) borix:
Nem csatolod fel és kész. Ha van valami guis automount, azt lelövöd a partícióról és kész.
-
Vladi
nagyúr
válasz
croixleur #43770 üzenetére
"A kérdés az lenne hogy miként tudnám megvédeni a rendszert?"
Hogy erre a kérdésre választ tudjunk adni, évekre lenne szükség.Pár alap gondolat:
- frissítsd a rendszert
- ami nem szükséges, ne fusson, meg le is szedheted
- tűzfal legyen normálisan konfigurálva: link.
- játékszerver legyen normálisan konfigurálva -
Vladi
nagyúr
válasz
Flowtation #43456 üzenetére
Hidd el, teljesen kezdőként szép teljesítmény.
Az újoncok 90%-a már a lemez kiírásánál rinyál."Kérdésem az lenne, hogy hogyan tovább?"
Hát.... használd. Mittomén, írjál meg egy ímélt, vagy valami."Úgyanígy meg tudom csinálni a laptopon? Ott is ugyanilyen particiók kellenek?
"
Ott kicsit másabb a felállás. Kés képfájlt kell feltenned a kártyára, valami futó desktopon, jah, itt egy leírás: link."A vlc alapból fent van, viszont nem indult el rootként"
jesszusszíve!Isten őrizz, hogy rootként futtass bármit. Nem kell. Sima userként. Ha rendszer programot indítasz, vagy rendszer adminisztrációt csinálsz, akkor kell root. Nem ha felhasználói programot.
Ha nincs kép, akkor vga driver gond lehet, vagy csak simán át kell állítani a video kimenetet a lejátszóban.
Eszközök - Beállítások - video - kimenet
Na itt válogatsz, egyszer csak elindul."Vannak jól bevált programok amiket érdemes telepíteni? Böngésző, pdf, office csomag? Ezek ugyan mind fent vannak, de ki még nem próbáltam.
"Hát talán próbáld ki.
Olyan appok vannak, amiket már biztos ismersz máshonnan:
böng: firefox, chrome
pdj: evince, xpdf
office: libre office, abiword, koffice(#43462) jakos73:
Nomacs
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Miért kizárt, hogy meg tudnád oldani?
Hidd el, hogy könnyebb, mint gondolod. Ha összeszeded, max ilyen 5-6 dolgot kell beállítani. Terminálban.
Most azokat kigyűjtöd, meg elolvasod hogy kell, ha elakadsz, akkor segítünk. Most az ubuntu lts szerver is vagy 5 évig támogatott. Tehát egyszer izzadsz vele 2 hetet, utána 5 évig semennyit.
Anno én is fostam, hogy hogy fogom a házi szerverem beállítani. gui nélkül. Összeszedtem, hogy akkor kell rá fstab szerkesztés, pár tűzfal szabály, egy fájlmegosztás, nfs-el meg torrent. 1 óra alatt csináltam.
5 éves routert minek cserélsz? Elromlott?
5 évesen még desktopot se cserélnék, nemhogy routert.
(#42875) inf3rno:
ext4. win nem látja majd, max a total commander valami pluginnel.
(#42882) gabikiraly2:
Ezek alap dolgok, mind menni fog, driver lesz hozzájuk. Még valami akartam... mit is?
Jah igen, friss fedorát telepíts.
-
Vladi
nagyúr
válasz
zserrbo #42617 üzenetére
Milyen vga? Azon át megy, nem?
Nálam kicsit másként néz ki, keresgélni kell, ha a driver támogatja, akkor mennie kell.
mod: ha végképp nem megy, akkor nézd meg a lejátszó programban, ott eltérhetsz a rendszertől. pulseaudion megy amúgy?
pl én deadbeefben beállítom, hogy alsa és akkor tetszőlegesen válsztom a kimeneteket.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ToMmY_hun #42614 üzenetére
Tessék: } kontrolvével be tudod rakni.
Milyen nyelvű a disztró, a billentyűd és a program. Nem ott van keveredés és egyszerűen másik gombon van?
(#42615) zserrbo:
Azt írja, hogy unplugged, vagyis nincs bedugva. Ha legörgeted, nincs ott másik hdmi? Lenni kéne egy csomónak.
-
Vladi
nagyúr
Namármost...
1. miért kell neked a legfrissebb. Tesztelni akarsz, vagy fejleszteni? Ha csak használsz, akkor használd azt amit a disztribútor ad. Nem viccből adja. Ha 1-2 programhoz valamilyen okból frissebb kell - feaure pl - akkor azt az 1-2-t tedd fel külön, vagy forgasd.
2. olyan nem nagyon van, hogy stabil alaprendszerre jön rá egy bleeding user space. Lehetetlen. Még a stabil alaprendszer stabil programokkal hosszú távon is vérizzasztó.
3. ami rolling, nem nagyon lesz tartósan stabil alap. Előbb utóbb frissítik azt is. nem ragozom.Lényeg az, hogy vagy egyik, vagy másik.
-
Vladi
nagyúr
válasz
agy73p #42431 üzenetére
A disztrovacsi sokat nem mond, ez inkább aktuális népszerűség. Olyan első 10 helyen vannak az érdemi disztrók. Olyan nincs, hogy egy nagynak rapszodikus a fejlesztése. Vagy teljes erőbedobbással megy, vagy meghal.
Vannak még érdekes kicsit, amik speciális célra készülnek, meg a többi kacat ami szót sem érdemel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
nickedez89 #42118 üzenetére
Épkézláb disztró nem enged be a graf felületre rootként. Épkézláb user nem is akar bemenni.
Nyitsz terminált su - után rootra vált?
-
Vladi
nagyúr
válasz
agy73p #41940 üzenetére
su -
nano /etc/lightdm/lightdm.confMár ha ott van. Rosszabb napomon:
su -
gedit /etc/lightdm/lightdm.confA napi használathoz se gksu, se sudo nem kell. Az adminisztráció 98%-át egy menetben letudod. Utána 1-2 dolog ha kell, akkor heti egyszer terminálból is csinálhatod. A csomagkezelő frissítésnél meg elkéri a root jelszavad.
-
Vladi
nagyúr
Jobb esetben bootal reagálna. A közelmúltig legalább is így volt.
Pl én anno egy inteles gépre tettem fel fedora 13-at. Ez ilyen letöltő gép volt, lxde felület volt telepítve, de nem indult csak ott volt. celeron d asszem. Meg intel gpu. Azt a gépet végül leszereltem. Pár évvel később elővettem a hdd-t és betettem a socket a-s gépembe. ott amd vga van. NÉzem, ezen van valami os. Már nem emlékeztem, hogy mi. Hm... fedora. 13. bootol. Nincs gui. Na nézzük startx... van gui.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Samsung ME46B 46" LED Monitor
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged