Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74

senior tag

válasz GuMipOkE #101628 üzenetére

A cinizmus az alaptermészetem ;-)
    Nincs mókuskerék, mert az IT szakmával már úgy 12 éve szakítottam, azóta meg a negyedik tök mást csinálom ;-) Nagyon ritkán nyúlok a saját gépemen kívül máshoz, mert nincs már hozzá idegrendszerem...
    Én elvoltam kellemesen a Mint-el sok-sok évig, és nem vártam soha semmitől tökéletességet, mert semmi sem tökéletes ;-) , egyszerűen csak legyen használható, és annyi. De most olyan helyzetben vagyok, hogy rendszeresen átcsap a dolog használhatatlanba :-( Na ez tök idegesítő.

• Vasti74

senior tag

válasz urandom0 #101627 üzenetére

OK, egyre zavarosabb - bocs, fáradt vagyok ;-) Corporate többek között a Mint, a Fedora meg az openSUSE is: ezekkel próbálkoztam: de a katarzis valahogy elmaradt... ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz GuMipOkE #101616 üzenetére

Valamikor '96 környékén kezdtem a linuxozást, "természetesen" a szerverek miatt. Akkoriban nagyon jók voltak a MLF-es levelezőlisták, komoly forgalom volt rajtuk, komoly szakikkal, akik mindig segítettek, mindenre született megoldás!
    De egyébként ez a legtöbb szakmai fórumra igaz: a 2000-es években piszok jók voltak, aztán kezdtek hanyatlani, később megjelentek a trollok, a szakik ezt nehezen viselték - eltűntek, és ennyi :-(
    Szoktam régebben hardveres meg hálózatos fórumokon, topicokban segíteni próbálni, de általában csak beszólást kaptam olyanoktól, akik szerintem a google-en tanulták a szakmát, szigorúan elméletben, és még erősen a "zongoraleckét adok-veszek" szinten tartanak. Szinte sohasem tudtam egyet sem meggyőzni közülük, hogy finoman szólva hülyeséget terjesztenek, nem lehetett őket kizökkenteni az ügyeletes mindent tudó észosztó szerepből. Így én is meguntam már rég a dolgot, pedig van annyi tapasztalatom pl. a hálózatokkal, nagyokkal is, wifi-vel, nagyokkal és kültérivel is stb., hogy egy otthoni felhasználónak biztosan tudnék segíteni a komoly hálózatos problémáiban ;-)
    Több elektronikai és hifis fórumon is ott vagyok "a kezdetektől", mindegyik árnyéka már csak önmagának.

• Vasti74

senior tag

válasz urandom0 #101622 üzenetére

Szuper, erre vártam!
    Akkor légyszi áruld el, melyik az a fizetős disztribúció, ami úgy működik, ahogy kell?
    Tehát feldobom a gépemre, átméretezem 150%-ra a 4k kijelzőmet, és mindenféle akadozás nélkül működik minden, természetesek codec-ek is vannak, ha már fizetős, stb.
    Szívesen fizetek érte, de komolyan!

• Vasti74

senior tag

válasz GuMipOkE #101609 üzenetére

Á, azért ennyire nem párhuzamos ez a két dolog! A valamilyen szintű rend, rendszer, tervezettség stb. nem ördögtől való ;-) Azt is mondhatnám, hogy korlátlan szabadság egy piszok jó dolog! Annak, aki felnőtt hozzá minden téren ;-)

"egyre több disztró fektet egyre nagyobb figyelmet azokra a userekre, akik nem akarnak érteni a linuxhoz"

Én már lehet, hogy elfelejtettem, milyen volt "régen", de nem emlékszem szívásokra.
    Sok-sok éve Mint-et használok (régebben MATE, aztán pár éve Cinnamon) , feltelepítettem, és kb. minden működött: hálózati meghajtók beállítása, nyomtató és szkenner driverek telepítése, ennyi, de codec telepítgetéssel meg hasonlókkal sohasem kellett szórakoznom.
    Aztán most, hogy kipróbáltam több disztribúciót a 4k felbontás miatt, kiderült, hogy ez erősen nem alapvető dolog máshol!
    A Fedora alatt nem is sikerült még mindig codec-eket telepítenem (OK, kb. 5 percet szántam rá, mert ha annál többet kell, akkor ott valami nem stimmel ;-)
    openSUSE alatt kb. 2 perc sem volt, és szerintem annak is ment volna, aki most vált linuxra.

De a legnagyobb probléma: elkezdenék linuxot használni. Feldobom a Fedora-t, és ott van kapásból a codec probléma. Semmi gond, van egy haverom, ő már egy ideje Mint-et használ! Ad pár tanácsot, de amit mond és beírogatok, nem működik. Felhívom a másikat, aki openSUSE-t használ szintén hónapok óta, ő is mond pár ötletet - totál nem működik. A harmadik valami Arch alapúval boldog: szintén esélyem sincs segítséget kapni tőle.
    (És itt tenném hozzá, hogy a pár verzióval régebbi Fedora alatt született megoldás ugyanerre a problémára szintén nem működik, mert megváltoztak a parancsok, és/vagy a kapcsolóik, és/vagy az akármik ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Vasti74 #101607 üzenetére

Vagy pl: tök jó, hogy van sok szép ablakkezelő (...amik aztán próbálnak kb. ugyanúgy kinézni és működni ;-) , de ha az ember belefut, akkor viszont nagyon belefut abba, hogy mögöttük - alattuk az X11 már rég elavult, a Wayland meg még nincs készen és / vagy a kinézett ablakkezelővel nem, vagy még nem teljesen jól működik együtt.

Egy kicsit olyan ez, mint a Peugeot 206 reklám, csak itt 150 csapat próbál ahelyett, hogy egy rendes autót összerakna, 150 ilyen 206-ost csinálni ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz GuMipOkE #101594 üzenetére

Persze, szabadság, nyílt forráskód meg minden... Csak talán belátható, hogy a fejlesztést elaprózni nem túl jó ötlet.
    Mert így pl. 2 fő csapásirány 5 szuper arra épülő disztribúció helyett (amiben szerintem minden fejlesztő megtalálhatná a számára szimpatikusat, és dolgozhatna azon) fejlesztődik nem is tudom, 20 fő csapásirányra alapozó 150 disztribúció, csak sajnos ki nem fejlődnek igazán soha :-(

• Vasti74

senior tag

Olvasva itt ezt a sok mindent, a sokféle disztribúció követhetetlen számú változatát, a csomagkezelőket, amikről még a haladó linuxosok - nem hogy nem ismerik, de még nem is hallottak róla elgondolkodtam.
    Hogy ez itt a baj ;-)
    Nem kellene a fejlesztőknek valamilyen szinten összefogniuk, és összehozni egy olyan disztribúciót, ami tényleg majdnem olyan már, hogy az ember feltelepíti, és működik?! ;-)
    Tudom, igazából mindegyik azt fejleszti, csak a saját elképzelése szerint: így lesz egy debian-ból származó rendszerből származó rendszerből származó rendszerből egy 1235. olyan disztribúció, amiben már majdnem minden működik, csak nem, és egy haladó linux felhasználó is, ha feltelepíti, kutatnia kell ahhoz a neten, hogy és akkor most hogyan telepítem fel a htop-ot?! ;-)
    Olyan ez, mintha a MS-nál minden asztalnál egy kicsit másfajta Windows-t, az Apple-nél meg egy kicsit másfajta macOS-t fejlesztenének, aztán mindegyikből lenne a végén 1000 különböző változat, amikben még az is különbözik, hogy ha beírom a "blabla" parancsot, akkor van-e olyan, és ha igen, mit fog csinálni?! Izgalmas lenne ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz urandom0 #101522 üzenetére

Nem, ennyi időm volt egyelőre szórakozni vele...

Nem az opi-s utat választottam, hanem a másodikat ez alapján - ami kb. ugyanazokat és ugyanúgy telepíti, mint ahogy Fedora alatt is próbáltam. Csak itt működött is ;-)

• Vasti74

senior tag

Új Plasma-a tapasztalat, újabb "nem értem"-ek... :-)
    openSUSE Tumbleweed, legfrissebb, ráadásul "netinstall" telepítő, HP 290 G1-re gyalult SSD-re telepítés. Mert rákerestem a neten, hogy melyik a legjobb Plasma-s rendszer, és ez jött ki ;-)
    Telepítéskor Plasma-t választottam, feltelepül, bejelentkezek, átméretezek 175%-ra, alkalmaz - nem történik semmi, meg sem kérdezi, ahogy kellene, hogy megtartom-e az új beállításokat? De mintha ebben az ablakban nagyobbak lennének a betűk! Kijelentkezek-bejelentkezek, már minden át van méretezve - kivéve az egérmutatót, az még mindig 4k 100%, elég mini ;-)
    Újra méretezek - újra semmi, csak ki és bejelentkezés után.
    Codec-hiány van itt is, a VLC sem akar h.265-öt lejátszani, ugyanaz, mint a Fedora-n: de legalább a neten talált első leírás alapján 1 perc alatt fent van minden, a VLC-t is lecseréli, játszik mindent, hurrá!
    Feltűnik viszont innen-onnan, hogy X11 van a háttérben, nem Wayland... Némi keresés: a bejelentkező képernyőn bal oldalt alul egy mini "felirat", szemüveg nélkül elolvasni sem lehet ;-) , na ott lehet kiválasztani, hogy Plasma + X11 vagy Plasma + Wayland. OK, megvan, na de miért X11 az alapértelmezett?! Szerintem minimum furcsa...
    Kapásból még egy furcsaság: van egy NAS-om, smb, nfs és dlna megosztásokkal. A fájlkezelő nem látja a smb-t, a VLC a dlna-t, na ilyen még nem volt egy rendszer alatt sem :-) De legalább az nfs-t be tudtam csatolni kézzel (nfs-client telepítése után persze)
    Hát, mit mondjak... Kár volt kitekintenem a Mint Cinnamon-os nyugodt életből ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz growler #101497 üzenetére

Elnézést - kipróbáltam, csak már késő este volt, és elfelejtettem válaszolni.
    (Szerintem Wayland dolgozik a gépemen amúgy...)
    Eredménye:

vasti@fusi-d738:~$ xrandr --output DP-1 --scale 0.5x0.66
    X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
    Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
    Minor opcode of failed request: 7 (RRSetScreenSize)
    Serial number of failed request: 22
    Current serial number in output stream: 24

És nem történik semmi.

De nem tudom, mi a különbség az parancssorból és a grafikus felületen beállított skálázás között? Mert a grafikus felületen is be tudom állítani... :-)

Viszont mintha azt az infót kaptam volna itt, hogy a fractional scaling eleve szívás, mert ha használom, akkor nincs rendes hardveres gyorsítás (legalábbis X11 és gnome-szerű DM-ek esetén) , a Wayland + Plasma sokkal jobb ebből a szempontból.

Ezért váltottam rendszert :-)

• Vasti74

senior tag

Na most akkor összefoglalom a dolgot, mert nagyon elment már minden irányba, és a segítségek nagy része (amiket természetesen nagyon köszönök) már rég nem az eredeti problémámra adna megoldást ;-)

Szóval onnan indult a dolog, hogy az Intel UHD 630 IGP-s gépemen régóta használtam a Mint Cinnamon-t totál elégedetten. Aztán vettem egy 4k monitort... És jöttek a problémák ;-)

A Mint Cinnamon alatt ugyanis ha nem 100%-on (túl kicsi minden) vagy 200%-on (túl nagy minden) van az asztal skálázása, akkor eléggé meghal a megjelenítés :-( Gondolom nem véletlenül kell külön bekapcsolni, hogy lehessen 125-150-175%-ra is skálázni...
    A meghal azt jelenti, hogy akadozik szinte minden: egy 4k videó lejátszása (mkv) szinte lehetetlen, egy Youtube 4k videó lejátszása szintén akadozik, miközben kb. 80%-on hajtja a 6 magját a processzornak. De egy FullHD Youtube is megakasztja, másodpercekig nem reagál az egérkattintásra, a hang megy, de a kép áll, stb.

Erre kaptam válaszul, hogy a MATE - Cinnamon stb. elavult, használjak KDE Plasma-t.

(Előtte persze körbejártuk a dolgot: mindenhol minden hardveres támogatás telepítve, bekapcsolva, és "működik", csak - ennyit tud)

Kipróbáltam a Fedora 41-et, meg a Debian 12-t Plasma-val: tényleg jobb, mint a Cinnamon, de nem "tökéletes". Néha ez is megakad, néha ez sem reagál, néha itt is a hang megy, de a kép áll... Ritkán, de idegesítő. A procihasználat sokkal alacsonyabb, 4k Youtube közben 20% körül van, vagy alatta, ez jó.

Az a baj, hogy közben kezdek rájönni, hogy miért váltottam KDE-ről nem is tudom mire, amikor jött a Plasma valamikor jó régen... ;-) Sok dolog van benne, ami szerintem feleslegesen bonyolult, körülményes, túlkomplikált.

Meg ugye a megfelelő disztribúciót is keresem a Plasma alá, mert az ajánlott Fedora 41 nagyon nem bejövős ;-) Lehet, hogy a Debian 12 lesz az, még nem tudom. Maradnék "deb" vonalon, mert már régóta csak azt használom, és már semmi kedvem tanulni.

Egyelőre nincs időm vele szórakozni, mert amikor a gép előtt ülök, használni szeretném, nem telepítgetni... Majd talán a jövő héten.

Az eddigi segítségeket még egyszer köszönöm! :-)

• Vasti74

senior tag

válasz growler #101495 üzenetére

Itt van a kimenet:

Screen 0: minimum 16 x 16, current 3840 x 2160, maximum 32767 x 32767
    DP-1 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 600mm x 340mm
    3840x2160 59.98*+
    2048x1536 59.95
    1920x1440 59.90
    1600x1200 59.87
    1440x1080 59.99
    1400x1050 59.98
    1280x1024 59.89
    1280x960 59.94
    1152x864 59.96
    1024x768 59.92
    800x600 59.86
    640x480 59.38
    320x240 59.52
    2560x1600 59.94
    1920x1200 59.88
    1680x1050 59.95
    1440x900 59.89
    1280x800 59.81
    1152x720 59.75
    960x600 59.63
    928x580 59.88
    800x500 59.50
    768x480 59.90
    720x480 59.71
    640x400 59.95
    320x200 58.96
    3200x1800 59.96
    2880x1620 59.96
    2560x1440 59.96
    2048x1152 59.90
    1920x1080 59.96
    1600x900 59.95
    1368x768 59.88
    1280x720 59.86
    1024x576 59.90
    864x486 59.92
    720x400 59.55
    640x350 59.77

• Vasti74

senior tag

válasz growler #101493 üzenetére

A skálázás nagyít, de a felbontás marad!
    Tehát a teljes képernyőn, akárhogy is számoljuk, kb. 4x annyi képpont van - vagy nézhetjük úgy is, hogy ami a FullHD monitoron 1 képpont, az a 4k-n 4 képpont, ami igen nagy különbség.
    A múltkor egy 2 monitoros próba miatt visszadugtam a régi monitoromat: DARABOS, nagyon ;-) Ezen a kis (24"-os) 4k monitoron még szemüvegben sem látok képpontokat.

• Vasti74

senior tag

válasz urandom0 #101489 üzenetére

Én ezt értem: de a linux úgy indult, és sokáig afelé is haladt, hogy egy ingyenes, használható desktop rendszer lesz. Erre majdnem 30 év után azt kapom, hogy ne csodálkozzak rajta (hogy olyan, amilyen) , mert mivel ingyenes, desktop rendszerként kb. 20 év a lemaradása?! Szuper :-)

• Vasti74

senior tag

válasz growler #101488 üzenetére

...hogy nem a natív felbontásában használjam a monitoromat??? Meg sem nézem, mert szó sem lehet róla ;-) Ha kisebb felbontást szeretnék, egyszerűen feldobnék az asztalomra egy kisebb felbontású monitort. Mert szerintem a 4k monitor 200%-ra méretezett munkaasztallal nagyon nem ugyanaz, mint a FullHD 100%-on ;-)

• Vasti74

senior tag

Jól kis párbeszéd kerekedett itt :-)

Én még mindig úgy vagyok vele sajnos ;-) , hogy nekem valamilyen linux a megfelelő rendszer - nem véletlenül használom ilyen régóta, pedig nem lenne kötelező ;-)
    A macOS szóba jöhetne még, de nekem erősen "furcsa" - persze, tuti megszoknám hamar, túl sok időt nem fordítottam rá, amíg volt mac-em próbálgatni. És nem ismerem, mert amíg ezzel foglalkoztam otthon, a 20 év alatt csak pár mac-et láttam...
    A Windows-t elég jól ismerem, de szerintem azt sohasem tudnám megszokni ;-)

Eddig nem állítottam kihívások elé ;-) a desktop linuxot, mert kb. a totál mezei vason a telepítés utáni alapbeállításokkal tökéletesen elvoltam egy akármivel, az utóbbi időben Mint-el.

Ezért piszok nagy meglepetés ért, amikor először egy olyan egyszerű dolgot akartam használni, mint a kijelző átméretezése... Ez más rendszereken annyira nem probléma, hogy a felbontás és a kijelzőméret ismeretében a rendszer automatikusan át is méretezi az asztalt! De hogy ezt linuxon úgy néz ki, hogy "halál" megoldani (legalábbis egy átlagos vason) , az szíven ütött, mert ennek úgy nem is tudom, 10 éve? működnie kellene, mivel azóta vannak nagy felbontású kijelzők, amiket átméretezés nélkül nem igazán lehet használni - a 100 és 200% általában pont nem jó, hanem közte valahol. És nem értem, hogy ez eddig nem tűnt fel senkinek (fejlesztők) ??? Vagy nem lehet megoldani? Vagy nem tudják megoldani? Vagy simán csak nem érdekel senkit? Na ez nagy gáz :-(

Brand gépek és szoftver árak: használt gépeket veszek "fillérekért", szerintem még sohasem adtam annyit gépért (8. gen Intel, legalább 8GB memória, nvme SSD) , amennyibe egy Win11 Pro, vagy akár Home licenc kerül. Ami ezekben benne van ;-) A neten €3,70-ért számlával vehető ilyen-olyan Win11 Pro licencekről nem is beszéve: szóval nem az árral van a baj ;-) A mac tényleg más téma, de mivel nem lehet macOS-t venni gép nélkül, ezért kérdés, hogy mennyi lehet az ára?! Abból kiindulva, hogy egy Windows Pro licenc brand géppel együtt pár 10 Euro, szerintem az sem sokkal több. Simán megéri: ha lenne egy olyan linux verzió 30-40 Euróért, ami nekem mindenben megfelel, azonnal megvenném!!! :-)

• Vasti74

senior tag

válasz Warton #101454 üzenetére

Juj. Az "ingyen volt" az kb. minden rendszerre igaz ám! Mert a brand gépek eleve "tartalmaznak" Windows Pro licencet, szóval feltehetnék egy Win11 Pro-t, nem kerülne az sem semmibe... (És a mac gépekhez sem kell külön rendszert venni.)
    Szóval khm... Ne reklámozzuk a linuxot azzal, hogy ingyen van, úgyhogy ez ilyen ;-)

A disztribúció meg pont a kezdők szempontjából nem mindegy szerintem - ezt tényleg nem azért mondom, mert szeretek vitatkozni (pedig úgy nézhet ki, hogy igen ;-), de ha megnézel egy Fedora-t meg egy Mint-et, hát, jó nagy a különbség kezelésben, kezelhetőségben. Szintén szerintem egy KDE is nehezebben kezelhető, mint pl. egy MATE vagy Cinnamon, stb. stb.

Egyébként valószínűleg rohadtul nincs szerencsém a Fedora-val... Tegnap először akartam nyomtatni vele, mindig egy sok oldalas pdf bizonyols oldalait nyomtatom. Rákattintok, megnyílik, nyomtatás. Ha az Oldalak-hoz írom be, hogy pl. 25, nem nyomtat, ha az Oldalak tól-ig helyre meg hogy 25-25, akkor nyomtat :-o És következetesen így. Tényleg élvezem vele a munkát :-)

• Vasti74

senior tag

válasz growler #101451 üzenetére

Ennek nagyon örülök :-)
    A kijelződ is 4k felbontású?
    És skálázod is a munkaasztalt 100 és 200% között valahová? ;-)
    Mert vagy nekem mindkét gépem, amivel szórakozok vacak (csak brand gépeim vannak, egy Fujitsu D738 napi használatban, és egy HP 290 G1 amin most kipróbáltam a Debian-t) , vagy - nem tudom...

• Vasti74

senior tag

válasz Warton #101446 üzenetére

Az Arch és a Fedora után nem fogom még a Manjaro alatt is kipróbálni, hogy hogyan NEM működik jól a gépem (Intel IGP + 4k) - bocs, most már tényleg fejezzük be a témát :-)

• Vasti74

senior tag

válasz growler #101444 üzenetére

OK, szerintem fejezzük be ezt a témát, mert nem sok értelme van ;-)
    Mások vagyunk.
    Én nem akarok upall parancsot, meg semmilyen parancsot: semmi mást nem akarok, mint rákattintani a frissítés gombra, és frissítsen. Mint pl. ahogy a Mint alatt történik. Ha ők meg tudják csinálni, szerintem másnak is menne ;-)
    Fedora alatt meg az, hogy frissítésre csak letölt, aztán újraindul, aztán nézem a csíkot, aztán újraindul, aztán elindul végre, addig meg használhatatlan a gép - mi van?! :-)
    Félreértések elkerülése végett ;-) , nem vagyok amatőr, és direkt itt a kezdő listán görcsölök - mert kezdő szinten, egyszerűen csak használni szeretném a gépet. Szerintem ha kicsit összekapnám magam ;-) , még mindig kb. "bármit" megoldanék linux alatt, de már nem akarom: nem akarok parancssort látni (azon kívül, amíg telepítés után megszerkesztem az fstab-ot) , kérdésekre válaszolgatni egy frissítésnél, meg hasonlók.
    Ez van, én ilyen vagyok, vagyis lettem ;-)
    Azért sem fektetek sok energiát a dologba, mert most már tudom, hogy ez a gép "nem támogatott", elvégre "csak" egy 8. gen i5 IGP-vel: ami pl. egy mac Mini 2019 "köntösben" egy szuper gép még mindig, akármilyen melóra (volt betűre ugyanilyen paraméterű mac Mini-m ugyanígy i5-8400 procival, 16GB memóriával, élmény volt használni, de tényleg) , szóval görcsölhetek bármilyen disztribbel, jobb lehet, de jó nem, a jobb meg kevés ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #101442 üzenetére

OK, csak nem tudom, kit mennyire zavar a hosszúra nyúló agóniám - a szürkét könnyebb átugrani ;-)

Nem érted a problémámat az Arch-al! ;-)

Nem az a problémám, hogy ha nagyon akartam volna, nem tudtam volna gyorsan kinyomozni, hogy mi legyen - és igen, tudom, hogy a javasolt választási lehetőség nagybetűvel van ott, és érdemes azt választani ;-)
    És azt is választottam, mivel nem akartam utánanézni, ezért elfogadtam a javasoltat.

Az a problémám, hogy egyáltalán nem akarok ilyen ablakokat látni, és főleg nem több eldöntendő kérdésre válaszolni egy egyszerű (napi) frissítésnél... Azt hittem, hogy az a világ már elmúlt ;-)
    Csinálja meg egy "akar frissíteni - igen" gombnyomásra csendben, kérdés nélkül a frissítést, és ennyi.
    Mert pl. mi értelme van több kérdést feltenni, amire gyakorlatilag csak IGEN lehet a válasz, ha az ember nem akar mindig mindennek utánanézni?! az ilyen kérdést nem is kell feltenni, szerintem.
    Vagy legyen földi halandóknak (és a gépet csak használni akaróknak) egy kérdés nélküli frissítés, a ráérőknek - barkácsolóknak meg egy olyan, ami minden fájlra rákérdez, hogy letöltse? Kicsomagolja? Telepítse? De tényleg? Biztos? Aztán szórakozzanak vele ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #101426 üzenetére

...én csak a saját tapasztalatomat tudtam leírni, másét nem ;-)
    Örülök, hogy nálad okosan működik, de nálam nem.
    És ennyi sok év linuxozás után azért elég hamar el tudom dönteni, hogy akarom-e magam szívatni valamivel, vagy nem ;-)
    De ez amúgy sem sok jót vetít előre: nálam kapásból (szerintem) hülyeségeket csinált telepítés után, nálad nem. Szóval lehet, hogy nálam évekig nem csinálna több hülyeséget, nálad meg holnap lesz valami hasonló okossága ;-) Na ilyenekkel nem akarom magam szórakoztatni.

• Vasti74

senior tag

válasz tompa torma #101431 üzenetére

Intel UHD 630 IGP-d van 4k kijelzővel? ;-) Mert nekem az, és ez a probléma forrása, amin úgy néz ki, hogy a diszkrét grafikus kártya, vagy váltás sokkal jobb(an támogatott) IGP-s kis gépre segítene csak :-(

• Vasti74

senior tag

válasz cigam #101433 üzenetére

Ez bosszant engem is, de nagyon.
    A procim 2017-ben jelent meg, a monitorom is már legalább 6-7 éves (használtam vettem, mert 24"-os UHD monitor talán két típus létezett, mindkettő LG, és rég nem gyártják egyiket sem - de nekem meg nincs helyem 27"-os monitornak, meg túl nagy is lenne ekkora távolságról nézni)
    Szóval azért az, hogy egy ennyire elterjed IGP, mint az Intel UHD 630 ilyen szinten vacak driverrel van még mindig meghajtva, nagyon gáz.
    Ezért nem is töröm magam egyelőre a további megoldáskereséssel, mert kb. garantált, hogy csak az időmet cseszem el vele: amíg az Intel IGP-t használom, nem lesz rendesen működő 4k felbontásom, akárhogy cserélgetem a rendszereket és a DM-eket, mivel a grafikus driver valószínűleg mindegyikben kb. ugyanaz lesz, onnantól meg vége a dalnak.
    Gratulálok... ;-)
    Aztán lehet, hogy a vasam MÁR nem támogatott, és ha egy 5 éves rendszert töltenék le, aztán nem frissíteném, az jól működne ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz GuMipOkE #101432 üzenetére

Az a csökött IGP Windows és macOS alatt döccenésmentesen csinál mindent (hardveresen gyorsítva természetesen, mert elméletileg az UHD 630 egyszerre 3 dartab 4k videót tud dekódolni) , amit linux alatt nagyon nem...
    A diszkrét grafikus kártyával meg csak annyi a bajom, hogy szerintem a gépembe eleve bele sem tudnám tenni (Fujitsu SFF) , mert a táp gyenge, tápcsatlakozó sincs neki, és eleve csak LP kártya fér bele. De amúgy sem vennék, mert - lásd a következő hozzászólásom ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz tompa torma #101420 üzenetére

A helyzet azért nem ilyen egyszerű, mert az alapproblémám megoldása (4k kijelző normális meghajtása) hozott be újabb problémákat ;-)

De egyelőre olyan nagyon elment a kedvem az egésztől (főleg, hogy rájöttem, a Plasma is csak jobb, mint a MATE - Cinnamon, de távolról sem jó) , használom a Fedora-t, tulajdonképpen böngészni lehet vele ;-) , a többit meg elintézem a tévén... Mert az a nulla hardver + buta szoftver is tudja azt, amit egyelőre egyik linux sem tudott, amit próbáltam.

OK, persze, vehetnék egy izmosabb gépet valami jó VGA kártyával, az valószínűleg megoldaná a problémát izomból, de eldöntöttem, hogy nem veszek, és kész ;-) Ha egy i5-8400 + 16GB DualChannel memória + gyors nvme SSD nem elég linux alatt arra a kb. semmire, amire nekem kell a gép, akkor - ennyi. Egyértelműen a rendszer a hibás, és nem fogok azért pénzt költeni hardverre, hogy a szoftver hibáit megpróbáljam elfedni vele... Ez ilyen elvi kérdés ;-)

Igazából most már kb. értem, hogy miért nem szívatják magukat az emberek egy ideje PC-vel ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Warton #101406 üzenetére

...szóval azért vegyek egy mac-et, hogy linuxot tegyek rá?
    Mert nem éppen a linux miatt szívok? ;-)
    mac-et akkor fogok venni, ha meg bírok végre barátkozni a macOS-el.
    Bár így visszagondolva, nem is volt az olyan rossz, amikor akadozásmentesen működött a gép, nem villogtak az ablakkeretek, nem váltott a hang random fehérzajra az USB-s hangkártyámon (ez is újdonság, de nincs kedvem foglalkozni vele, inkább a kezem ügyébe tettem, és kihúzom-bedugom az USB kábelt ;-) , szóval egyszerűen csak működött...
    Egyre gyakrabban gondolok arra, hogy akik megveszik a mac-et, bedugják a konnektorba, és használják, talán tudnak valamit, nekem meg még tanulnom kell ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz tordaitibi #101403 üzenetére

Nem csüggedek - csak kiábrándult, és kissé ideges vagyok ;-)

Mert én >25 (ami kb. 28 :-) év linuxozás után most léptem először sz*rba, a 4k monitorral.
    Azóta kaka ez-az, de sokáig nem volt lelkierőm nekiállni kinyomozni, hogy merre tovább.

Most nekiálltam - tessék, ide jutottam ;-)

Nekem mindegy lenne, hogy Arch, Fedora vagy valami Debian-származék, csak egyszerűen, és működjön: erre most kb. ott tartok, hogy szívathatom magamat totál más "alapú" és elvileg szuper disztribúciókkal, de az alap problémámon (megjelenítés lassúsága) igazából sokat egyik sem segít, viszont behoz a képbe még néhány új kellemetlenséget - problémát, csak hogy még egyszerűbb legyen az életem!!! :-)

Mert azért azt el kell mondanom, hogy ugyan csak Fedoda és Debian alatt próbáltam most a Plasma csodát, de itt is nagyon magas videolejátszás közben a procihasználat (a két másik rendszerhez képest) , bár az igaz, hogy alacsonyabb, mint MATE és Cinnamon alatt, mert ott simán megzabálta az i5 proci 6 magját... Bár ritkábban, de itt is előfordul, hogy nézek egy Youtube videót, és kattintgatok ("beletekerés"), de nem történik semmi másodpercekig, megakad a kép, de hang van, meg hasonlók.

Szóval a Plasma nem rossz, csak a jótól van rohadt messze sajnos, és most éppen azon filózok, hogy ha lesz kedvem, visszadobom a Mint-et, mert a megjelenítés ugyan rosszabb, de a rendszer amúgy nekem a monitor megvásárlásáig ;-) nagyon bevált...

Tehát most el kell döntenem, hogy melyik rosszat válasszam ;-)

Olyan jó volt, amikor még a "kezdetekkor" volt kb. 3-4 disztribúció, mindegyik tudta a dolgát, igazából csak ízlés kérdése volt, hogy mit használ az ember (én főleg Debian-t használtam, aztán sok éve Mint-et, de volt SuSE és RedHat időszak is, még a 90-es évek vége felé) Most meg nézd meg ezt, és döntsd el, hogy akkor melyiket is kellene kipróbálni???? ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz cigam #101401 üzenetére

Hát igen, nagy a csábítás... Vettem is nemrég próbára egy mac Mini-t (a legutolsó Intel procisat, de a rendszer azon is a legújabb) , használtam néha, telepítgettem, frissítgettem, de valahogy nem szerettem meg :-( Nagyon más, mint egy linux. De hogy legalább minden kapásból és jól működik, az tényleg nagy előnye ;-)
    Ezt a gépet le akarom cserélni hamarosan, előtte teszek újra egy próbát a macOS-el, és ha kibírom ;-) , akkor egy új mac Mini lesz. Ha nem, akkor eladok mindent, és netezek a tévén, az legalább a videókat is lejátssza ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Warton #101400 üzenetére

Az tuti nem ;-) Ismerem (20 + 1 évig számtech szervizes + rendszergazda voltam) , de megszeretni nem bírtam soha. Utoljára NT WS 3.51-et használtam. azóta linuxot :-)
    Most is rendszeresen ülök Windows előtt (gyerekek gépei, és családban - ismerősöknek még elvállalok sírva egy újratelepítést, stb.) , de még mindig nem kéne ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #101396 üzenetére

Lehet, hogy a disztribúció összeállítói azt is kiherélték, szigorúan jogi - licencelési okok miatt?! Passz, Debian alatt kapásból működik minden a csomagkezelővel telepített VLC-ben.

Nem hiszem, hogy rosszul csináltam valamit - feltelepítettem, rákattintottam, itt nem működik (még mindig a Fedora alatt "szenvedek", újratelepíteni a gépemet már megint nincs kedvem - mindegy, az is valami, hogy egy 6 magos 8. generációs Intel i5 proci + 16GB memória internetezésre legalább korlátozottan alkalmas ;-) , az asztalom mellett egy másik majdnem ugyanilyen gép Debian + Plasma párossal, ugyanúgy feltelepítettem mindent, és minden működik.

Annyira minden, hogy még az ablakok keretének villogása is! Ha-Ha ;-)

Komolyan eret vágok már magamon, a feleségem felváltva nevet rajtam és sajnál a szívásaim miatt, amikbe az elmúlt kb. 2 hétben belefutottam :-)

• Vasti74

senior tag

válasz urandom0 #101395 üzenetére

Könnyen feladom ;-)
    Bemásoltam - nem működött - ennyi.
    Hogy miért nem működött, baromira nem volt kedvem kitalálni (elfelejtettem már totál a Rőt Süveges dolgokat, utoljára valami Red Hat 5.2-re emlékszem, azt még használtam. De az még nem RHEL volt, csak simán RH, és a '90-es évek végén volt - legalábbis így emlékszem, a dátum és a verzió nem biztos ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #101394 üzenetére

Egy innen letöltött "EndeavourOS_Endeavour_neo-2024.09.22.iso" nevű fájlból telepítettem egy rendszert egy virtuális gépre. Aztán az első indítás után, a megjelenő "üdvözlő" ablakban volt olyan lehetőség, hogy frissítés. Elindítottam. A többit már tudod ;-)

Na itt rögtön éreztem is, hogy ez a rendszer nem nekem készült... ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #101392 üzenetére

A legfrissebb letöltött ISO-ból telepítettem, mivel eddig nem is hallottam erről a rendszerről ;-) Hogy másoknál működik, annak szívből örülök: de ha nálam nem igazán, azzal egyrészt nem vagyok előbbre, másrészt meg azt vetíti előre, hogy ha ma nincs is, de holnap, vagy a jövő héten, vagy a jövő hónapban ettől még lehet problémám - azt meg tényleg nem hiányzik. Feldobnék végre egy rendszert, ami egyszerűen működik, évekig, hardvercsere miatti újratelepítésig, meg hasonlók - mint régen ;-)

...vagy visszateszem a Mint Cinnamon-t, meg persze a nagyobbik lányom asztaláról a régi jó HP Z24i G2 monitoromat: annak a felbontásával még megbirkózott a linux. Ő meg megkapja a 4k-s monitort, mert a Windows megbirkózik egy ilyen hatalmas kihívással ;-) Csak sajnos ennek a monitornak nagyon jó képe van... ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #101390 üzenetére

Köszi, de Arch-vonalra már tényleg totál nem akarok tévedni! Kipróbáltam, megijesztett ;-)
    A frissítés egy halom dolgot kérdezett, pl. akarom-e a GipszJakab@akármi kulcsát telepíteni (most erre mit mondjak, honnan tudjam?!) , aztán egy halom csomagra (nem néztem a nevüket) kiírta, hogy megbízhatatlan forrásból származik, vagy mi, ezért törli (érted, a frissen telepített rendszer, az első frissítésnél úgy, hogy kézzel semmihez sem nyúltam!) Szóval - na neeeeee ;-)

Én egy operációs rendszert (lehetőleg linuxot ;-) szeretnék, ami egyszerűen csak működik, feltelepítem, aztán használom.

Ja tényleg: ki találta ki a Fedora-nál azt a "Windows-szerű" frissítést, hogy letölti, újraindul, nézem a csíkot, újraindul, éééés már készen is van?! Eddig azt is szerettem a linuxban, hogy frissült, maximum a böngésző indult újra, ha az is frissült, de folytatta, ahol abbahagyta, a kernel miatti újraindítást meg, pillanatok alatt, amikor majd kedvem lesz.
    Tizensok éve ez így működött. Most már nem...

Fejlődik a dolog minden téren, látszik, hogy gőzerővel dolgoznak a szoftverfejlesztőpk, csak éppen a szakmát nem tanulták még ki, vagy nem tudom... Most éppen egy IT-hullámvölgyben vagyok, úgyhogy mindenundorom van ;-)
    - Itt van ugye a linux. Hagyjuk ;-)
    - Van egy kijelzőbe épített Raspberry-m Volumio-val: megkérdezte, hogy frissítem? Mondom igen. Belehalt (eddig soha) Szétkap, mert a memóriakártya még véletlenül sem hozzáférhető, újratelepítem, elindul, de kaka, nem működik rendesen. Elment a kedvem tőle, inkább zenét sem hallgatok.
    - Laptopom, Win11, frissíteném a TomTom navit. A program kiírja, hogy biztonsági okokból azonnal frissítsem - megtettem, mint már annyiszor. Utána nem jelentkezik be, csak homokórázik, akarom mondani köröz, és ennyi.
    - Vettem egy LG WebOS tévét a kisebbik lányomnak (van már kettő itthon, 2 és kb. 6 évesek) , hát ez... Az első, ami már kb. 6 éves még csak-csak, bár az előző nem-WebOS LG tévé után az is egy hulladék rendszer volt. A 2 éves már egy idegesítő vacak volt a 6 éves után. Ez az új meg - én nem is értem, ki fejleszti és teszteli ezeket?!

Elnézést a folyamatos offtopic nyavalygásért, de olyan szinten van tele a hócipőm mindennel, amin program fut, hogy a legszívesebben kiköltöznék egy erdőbe, ahol villany sincs, és már nézegetem, milyen "gombos" telefonokat lehet kapni ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz urandom0 #101383 üzenetére

Ááááá, ez az :-) odakatt, bepipál, elöl vannak! Köszönöm!
    (Az érdekes az a dologban, hogy az utóbbi >10 évben nulla Dolphin volt a gépemen, mert a Plasma megjelenésével ment a KDE a gépemről: de ilyen hülyeséget alapértelmezés szerint még nem láttam)

A videókkal nem foglalkozok tovább: nincs erre szabadidőm és energiám. Ha ez a Fedora nem tud kapásból (és némi codec-telepítés próbálkozás után sem) több olyan videót lejátszani, amit eddig minden rendszerem lejátszott, akkor ez a Fedora nagyon nem nekem (és átlagfelhasználóknak) való, úgyhogy kár volt feltelepítenem, lépek tovább valami másra.

Hogy mire, nem tudom: Mint MATE - Cinnamon alatt nem 100-200%-ra méretezett képernyővel a használhatatlanság határát súrolja a 4k felbontású kijelző, a Plasma alatt kicsit jobb a helyzet, de itt meg ugye a villogás, szóval... Passz.
    Egyelőre megpróbálom a Debian + Plasma-t, mert ugyan villog néha az ablakok kerete és olyan szétesős, de legalább nem használhatatlanul akadozik (de azért akadozik, minden, még ha ritkábban is, és nem is olyan erősen, mint MATE és Cinnamon alatt)
    Aztán - nem tudom.

• Vasti74

senior tag

válasz tordaitibi #101380 üzenetére

OK, ez majdnem OK ;-) De ahogy írtam: a Dolphin-ban jó, de ha valahol (böngésző, LibreOffice, akármi) menteni akarok egy fájlt, akkor már ömlesztve vannak a dolgok. Vagy pl. most itt is, amikor fel akarom tölteni a képeket: ömlesztve hozz a fájlokat és könyvtárakat :-(

• Vasti74

senior tag

Sziasztok!

Próbálok megismerkedni a Fedora 41 + KDE Plasma párossal, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel :-(

A codec telepítés az edigi leírások szerint nem jött még össze, a legegyszerűbb videókkal is gondom van: pl. a Samsung telefonommal készített videókat sem a Dragon, sem a VLC nem játssza le, pedig ezt-azt már telepítettem - de egyelőre tényleg kezdő üzemmódban nyomom, internetes és itteni leírásokból copy-paste, és valami hibaüzenet mindig van. Pl. már nem úgy kell használni bizonyos parancsokat - kapcsolókat - akármiket, de egyelőre nem volt erőm kinyomozni, hogy akkor mit hogyan?

De éppen volt kéznél egy nem használt HP gépem (i3-8100, 8GB memória, nvme SSD) , dobtam rá egy Debian 12 rendszert + Plasma Desktop, na, ott legalább a videók kapásból működnek, a h.265 4k mkv fájlok is :-)

Viszont van két dolog, ami nagyon idegesít, és ez mindkét rendszeren ugyanúgy ott van:

- Az ablakok kerete néha villog, amikor mozgatom az egeret, valahogy így. Két gép, Fedora-Debian, ugyanúgy...
    - A Dolphin-ban a könyvtárak és fájlok úgy listázódnak, ahogy (szerintem) kell: először a könyvtárak, aztán a fájlok abc sorrendben. De ha valahol el akarom menteni valamit, akkor össze vannak keverve, tehát abc sorrendben a fájlok és a könyvtárak ömlesztve. Na ez mi?! Piszok idegesítő - persze lehet kezdeni pötyögni a keresésben, na de azért ez így erősen nem normális, és ilyet még eddig egy rendszeren sem láttam alapesetben.

Van ezekre valami ötletetek?

• Vasti74

senior tag

válasz ubyegon2 #101361 üzenetére

Ez igazából logikus... A "fiatalok" szinte egyáltalán nem használnak már számítógépet, jól elvannak a telefonnal és a táblagéppel. Android, iOS-iPadOS. Vagy az irodai, esetleges otthoni gépen, ami Windows vagy macOS. Linuxot reszelni 99,99%-ban már csak a vén h*lyék szoktak, akik megszokták, hogy az élet nem egyszerű, és mindenért meg kell dolgozni ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz sh4d0w #101347 üzenetére

Akkor láttál már ezt-azt te is :-)
    Én gyerek vagyok még ;-) , de néha belegondolok, hogy mikkel kezdtem a számítógépes ismerkedést, és hová jutott a technika, hát, döbbenet!
    Ha valakinek ma azt mondanám, hogy lehet programot futtatni pl. 3,125MHz-es 8 bites processzoron magnókazettáról betöltve 8kB memóriában, az nem is értené, hogy miről beszélek!
    Főleg, ha hozzátenném hogy pl. 8Mhz-es 16 bites procin 1MB (vagy 640kB) memóriában, 20MB-os merevlemezről, ami kb. pár 100kB/s átviteli sebességet tud Windows-t meg Office-t, és még sok-sok hely is marad a merevlemezen... ;-)
    Régen minden jobb volt! ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Rowon #101331 üzenetére

Ezen én pl. elég nehezen tudom túltenni magam - akkor is, ha majd egyszer eljutok oda, hogy egyáltalán működjön! ;-)
    Felteszek egy Debian - Ubuntu - Mint akármit, és minden működik (mármint ezek a dolgok)
    Azok is ingyenes rendszerek.
    Szóval nem hiszem, hogy nagy dolog lenne egy szintén nem tegnap kitalált disztribúciótól, hogy egyszerűen működjön...
    Nem szeretek ilyen dolgokba belemenni, de most már tisztán látni vélem, hogy mi az oka a linux el nem terjedésnek!
    Hát ez.
    Én tényleg nem ma kezdtem, Debian Bo-ból már szervereket telepítettünk, majdnem 20 évig rendszergazdáskodtam, egész komoly szervereket is felügyeltem. A desktop dolgokba mondjuk nem nagyon ástam bele magam, csak használtam, mert a böngészőn meg az irodai progikon kívül nem kellett más - az meg eddig működött nagyjából. És most itt vagyok >25 év ilyen-olyan linuxos tapasztalattal, szóval elmondhatjuk, hogy láttam már pl. parancssort ;-) , és napok óta (na jó, napi 10-20 percet szórakozok csak vele ;-) szívok olyan dolgokkal, amiknek kapásból működnie kellene, és egyelőre nem működnek...
    Akkor mit kezdjen ezzel a helyzettel valaki, aki még nem látott linuxot?!
    Azt már nem is mondom, hogy Mint Cinnamon-ról a megjelenítési problémák miatt váltottam Fedora KDE-re, és ugyan egy kicsit ez tényleg jobb, de a jótól még piszok messze van :-(
    Elnézést a nagyon offtopicért, de tényleg olyan szinten kezdek kiábrándulni a rendszerből, hogy az már fáj. Elmúltam 50, a barkácsolás már rég nem a hobbim, a számítógépet csak használni akarom, de úgy látszik, hogy a három rendszer közül most éppen a linux a legkevésbé alkalmas a használatra :-( Csak sok mindent annyira megszoktam már benne, hogy nagyon fájna a váltás.

• Vasti74

senior tag

válasz urandom0 #101325 üzenetére

Köszi, de most meg ott akad el a dolog, hogy nincs dnf groupupdate.

root@fusi-d738:/home/vasti# dnf groupupdate core -y
    Unknown argument "groupupdate" for command "dnf5". A kapcsolók további információiért adja hozzá a „--help” kapcsolót.
    Lehet, hogy egy bővítmény által biztosított parancs, próbálja ki ezt: dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'

root@fusi-d738:/home/vasti# dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'
    Tárolók frissítése és betöltése:
    Tárolók betöltése.
    Failed to resolve the transaction:
    No match for argument: dnf-command(groupupdate)
    You can try to add to command line:
    --skip-unavailable to skip unavailable packages

Megy ez, mint a karikacsapás ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz cigam #101322 üzenetére

Köszi, de a 26 szerintem már rég volt. A videólejátszó a Dragon Player, ami nem akar hiányzó codeceket telepíteni. Amik a leírásodban szerepelnek, azok ha jól látom telepítve vannak: több leírás alapján is próbáltam már, gondolom közben valami sikerült, csak az még nem elég.
    Kezdem elveszíteni a fonalat lassan 30 év linuxozás után, de komolyan... Már a harmadik linux disztribúciót - "ablakkezelőt" próbálom, az egyikkel a megjelenítés nem OK (4k monitor + skálázás) , ezzel meg most így a 21. században egyszerűen csak egy 4k videót szeretnék lejátszani, de valahogy nem akar összejönni - nem hogy kapásból nem működik, ahogy működnie kellene, hanem keresgélés és próbálgatás után sem... Ez mondjuk legalább kapásból működött azzal a rendszerrel, amin meg a skálázás volt használhatatlan.
    Amíg nem volt 4k monitorom, meg sem fordult a fejemben, hogy majd emiatt fogok most már napokat szívni a gépemmel, amit egyszerűen csak használni szeretnék... És nem vadi új csúcs fejlesztéseket, mert a 4k megjelenítő és a h.265 szerintem legalább 10 éves technológiák.

• Vasti74

senior tag

Sziasztok!
    El tudja nekem mondani valaki, hogy hogyan tudok Fedora 41 KDE rendszerre codeceket telepíteni? Mindenfélét, mindenhez ;-) , kb. úgy, hogy az az eddigi Mint Cinnamon vagy MATE rendszereimben kapásból benne volt.
    Keresem a leírást a neten, de ötből öt totál mást akar csináltatni velem, párat kipróbáltam, de azok meg legalább nem is működtek.
    Így meg pl. a VLC nem játszik le h.265 fájlokat, a Youtube letöltögető is codec-et hiányol: hirtelen ezt a két programot akartam használni, és 2:0 a rendszernek :-(
    Előre is köszönöm, üdv: Vasti

• Vasti74

senior tag

válasz Graphics #101310 üzenetére

A linux jelszavak megváltoztatása nem nagy dolog alapesetben: a grub menüben (ha nem jön automatikusan, akkor SHIFT-et kell nyomni ha jól emlékszem) "e"-t nyomsz a legfelső soron, amin áll, a ro-t átírod rw-re, és a sor végére odaírod, hogy init=/bin/bash, vagy ha az nincs a gépen, akkor /bin/sh, aztán ha minden igaz F10-re tölti a rendszert.
    Így elindul a rendszer egy rendszergazda parancssorral: passwd felhasználónév, anélkül meg a root jelszavát módosítod, és - ennyi :-)
    A végén adj ki egy sync-et - én többször is szoktam, biztos, ami biztos ;-) , aztán reboot (init 6, vagy ctrl-alt-del)

• Vasti74

senior tag

válasz webzyus #101095 üzenetére

Helló!
    Nem tudom hol tartanak a különböző tűzfal scriptek ;-) , de én amíg használtam ilyet (szervereken is) az arno-iptables-firewall nevű cuccot használam.
    Akkoriban az volt úgy általában a vélekedés, hogy ennél jobbat és egyszerűbbet nem lehet összehegeszteni ;-)
    Egy próbát megér, nem kérdez sokat a telepítő, a konfigfájlokkal egyszer az igényekre szabni, nekem nagyon bejött.

• Vasti74

senior tag

válasz Rowon #101068 üzenetére

Szerintem nagyon egyszerű a megoldás: SecureBoot OFF ;-)
    Én tuti nem szívatnám vele magamat...

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #101040 üzenetére

Alapvetően a problémák a 4k monitorra váltással kezdődtek, előtte az UWXGA felbontásúval ment minden rendesen.

De a 4k felbontás ennek a vasnak nem kellene hogy problémát okozzon: és Windows illetve macOS alatt nem is okoz, oda méretezek, ahová akarok és azt játszok le, amit akarok akadozás nélkül, tehát a probléma egyértelműen valahol a Mint, vagy a linux problémája :-(

A dmesg-et megnéztem már párszor, semmi feltűnő...

• Vasti74

senior tag

Sziasztok!

Problémám van a linuxommal, de nem jövök rá, hogy mi :-(
    Mint Cinnamon fut a gépemen, a legújabb, folyamatosan frissítve.

A gépet a fórumok olvasgatásán kívül ;-) videónézésre használom, Youtube és mkv fájlok FullHD és 4k felbontásban.

A gépem: Fujitsu D738 i5-8400 procival, az UHD630 IGP-t használom, 16GB DualChannel memória és gyors nvme SSD. A monitorom 4k felbontású, DP kábelen a gépre dugva.

A problémám: Firefox és Chrome alatt is egy 4k Youtube videó nézése kb. 60-80% között hajtja folyamatosan a hat procimagot... Ez még nem is érdekelne, mert azért vannak, hogy dolgozzanak: de sokszor miközben a videó fut, megakad a "felület", pl. másodpercekig nem reagál az egérre, ha bele akarok tekerni, stb., a mutató mozog, de hiába kattintgatok.

Eleve az is gáz, hogy csak 100 vagy 200%-ra méretezett munkaasztallal működik rendesen a gép, ha pl. 150 vagy 175%-ra állítom, ami nekem sokkal jobban megfelelne, akkor szinte minden megjelenítés akadozik, a videók nézhetetlenül.

Előkaptam a laptopomat ma már, mert piszkosul zavar a dolog, hogy egy 4 magos ARM procis médialejátszó 2GB memóriával, ami még okostelefonnak is kevés lenne manapság szuperül elboldogul a 4k akármivel, ez a nem gyenge gép meg haldoklik.

Az egy Fujitsu laptop i3-1005G1 procival, szintén IGP, 8GB memóriával és nvme SSD-vel.
    Rajta Mint MATE, szintén friss és frissítve. A proci gyengébb, mint az i5-8400, az IGP kicsit erősebb - újabb.

HDMI-n rádugtam a 4k monitort, indítottam Chrome-ban egy 4k Youtube videót - a négy mag (tudom, 2 HT-el) kb. 100%-on hajtva folyamatosan. Akadozik a videó, akadozik az egérmutató, halál.

A gépen van egy Win10 is, azon is kipróbáltam: ugyanaz a felállás, második 4k monitoron Chrome + 4k Youtube. A videó szép folyamatos, a gép nem akadozik, a procihasználat 20-30% között...

Valakinek van ötlete, hogy hol a hiba?
    Másik disztribúciót kellene választanom a Mint helyett?
    Másik ablakkezelőt?

Előre is köszönök minden ötletet!

Majdnem beleugrottam karácsony előtt egy új gép vásárlásába, gondoltam hátha az segít, de jó hogy nem tettem meg, mert szerintem a hiba szoftveres, rendszerszintű, és nem a hardverem gyenge... Kidobtam volna egy szép összeget az ablakon.

Kezdem megutálni a számítógépeket :-(
    OK, a Windows sohasem volt a barátom, NT4 WS volt utoljára a gépemen, azt már Debian Bo vagy Hamm váltotta. Most erősen elgondolkodtam a váltáson, de nem bírom rávenni magam...
    Az Apple-t többször próbáltam, de egyszerűen nem bírom: pár hete adtam el a Mac Mini-t, pedig nagyon akartam szeretni, mert azon legalább minden futott, mint a vaj.
    Eddig jól elvoltam a linuxokkal, de egy ideje azt veszem észre, hogy valami nagyon nem kerek: én csak használni akarom, ahogy eddig, de valahogy nem megy. Régen mindenki azt rótta fel a linuxnak, hogy nem támogat egy csomó hardvert, én meg csak mosolyogtam magamban, hogy dehogynem... Aztán most én érzem egyre inkább úgy, hogy itt lenne egy jó kis rendszer, de a hardverek támogatása finoman szólva nem az igazi :-(

• Vasti74

senior tag

berus.berus, lev258:
    köszönöm az Acrobat Rader-es ötleteket. Már kipróbáltam őket, de nem segítettek :-(
    Lehet, hogy az újabb Mint-hez kellene valami, ami így még mindig nincs fent / nem úgy van fent (mert a netes leírások is addig jutnak, ameddig már eljutottam, és eddig a régebbi verziókkal mindig megoldódott a dolog) , de nincs most kedvem vele szórakozni.
    Igazából már nem is tudom, hogy miért akarom még mindig használni ;-)
    Üdv: Vasti

• Vasti74

senior tag

válasz Vasti74 #84819 üzenetére

Sziasztok!
    Esetleg erre a problémámra van valakinek ötlete?
    Tök idegesít: amikor először jelentkezett a probléma, a Google segített, aztán fel is írtam a megoldást.
    Most meg nem segít a Google, és nem találom, hogy hová írtam le magamnak... ;-)

• Vasti74

senior tag

Sziasztok!
    Mint MATE 20.3 alatt használom az Adobe Rader-t (tudom, régi és vacak, vannak egyszerűbben jobbak, de én mégis ezt szeretem ;-)
    Rendszer újratelepítés óta a szokásos font problémám van: bizonyos dokumentumoknál a nagybetűk túl nagyok...
    Felírtam valahová egyszer a megoldást, és az elmúlt sok-sok évben újratelepítések után be is vált a dolog, de nem találom természetesen ;-)
    Van valakinek ötlete, hogy milyen fontokat kell telepítenem? A ttf-mscorefonts-installer telepítve van, meg persze vele a fontok is ;-) , meg szerintem minden szokásos font, amit még fel szoktam telepíteni, de ez most kevés ;-)
    Így néz ki, ami rosszul néz ki:

• Vasti74

senior tag

válasz Sz_Imre #84521 üzenetére

Helló!
    Nem tudom, milyen erős géped van, de egy új - másik operációs rendszert kipróbálni jobb egy virtuális gépen, a használt rendszered "alatt".
    Mert ha mellé telepíted, piszok keveset fogod használni, ugyanis valamiért mindig a megszokott rendszeredet indítod majd ;-)
    Ha virtuális gépen van, akkor meg a megszokott felhasználás mellet, ha éppen van kedved és időd, elindítod, és ismerkedsz vele.
    Ráadásul így egyszerűbb különböző disztribúciókat is próbálgatni, mert ha van elég háttértárad, akkor akármennyi különböző rendszered is lehet virtuális gépeken: elindítod, amelyiket éppen akarod ;-)
    Attól függően, hogy mire használod a gépedet, valami i3 kaliberű processzor és 8GB memória is elég lehet arra, hogy a Windows alatt virtuális gépeket futtass (Virtualbox-ban pl.) , bár mintha lennének már olyan disztribúciók, amik nem akarnak 8GB memória alatt települni... 16GB amúgy is jobb ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #84511 üzenetére

Nekem pl. már piszok régen (több, mint 20 éve) eljött a linux éve, és maradt is ;-)
    Ki mire használja a gépét? Ennyi a kérdés.
    Amire én használom, arra annyira tökéletes a linux, hogy jobb nem is lehetne :-)
    És ezt nem azért mondom, mert nem ismerem a Windows-t: >10 évig miközben linuxot használtam, napi 10-12 órában Windows előtt ültem, mivel számtech szervizes voltam.
    Aztán az elmúlt kb. 10 évben már csak az ismerősök, meg a család többi gépén látok Windows-t, de valahogy nem vágyok rá egyáltalán.
    Annak ellenére sem, hogy itthon van az én linuxos asztali gépemen, és a dual boot-os laptopomon kívül két laptop és két asztali gép a gyerekeknek Win10-el, mindegyik minőségi és izmos hardver, minden csakis jogtiszta szoftverrel, még a vírusellenőrzőt is megvettem, stb., szóval semmi "mókolás".
    De valahogy nem az én világom a Windows...
    Viszont! Én még sohasem akartam rábeszélni senkit arra, hogy linux-ra váltson ;-) Eszembe sem jutna. Akinél (ismerős, családtag) látom, hogy kb. a Firefox - Chrome, amit használ, és ennyi, annak esetleg megemlítem, hogy lenne egy alternatíva, ami problémamentesebb. Aztán ha nem csillan fel a szeme, ennyi, többé soha ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz gregory91 #84510 üzenetére

Ugyan...
    Nekem pár hónappal ezelőttig 120GB-os SSD volt a laptopomban, rajta Win10 és Mint MATE. Csak azért cseréltem nagyobbra, mert a lányok asztali gépeibe vettem nvme-s SSD-ket, és maradt két 240GB-os SATA SSD ;-)
    A Win úgy nézett ki, hogy Win10 Pro, Office 365 Enterpirse, mert be volt állítva a gép a lányaimnak még a távsuli idején tartaléknak, hogy ha a saját gépükkel van valami, előveszik, bekapcsolják, és lehet tovább tanulni. Mindkettőjük felhasználói fiókjánál az OneDrive 1-1,5GB körüli cuccot leszinkronizált a laptopra (mert én így szeretem.) Plusz azon a laptopon szoktam frissíteni a TomTom és a Garmin navigációinkat is, az is 6-8Gb-ot jelent programonként akkor is, ha nem hagyom "megnőni".
    A linux csak netezésre volt használva.
    Bőven elfért ez így a 120GB-on... Igaz, minden más cucc a NAS-on van.

• Vasti74

senior tag

válasz Angelotti #84491 üzenetére

Helló!
    Nekem MATE van, néhány (1-2GB) pluszban telepített programmal az alap telepítésen felül.
    A rendszer külön partíción van, és 14GB helyet foglal úgy, hogy kb. 1 éve csak használom, néha nyomok egy apt autoremove-ot, meg clean-t, és ennyi.
    A /home partíción is gyűlnek azért cuccok (ami neked a rendszer partíción lesz, ha csak egy partíciót hozol létre a linuxnak) Nekem a .cache, .config, .mozilla stb. könyvtárakban van még úgy 3GB-nyi cucc.
    Az adatok meg gondolom úgyis közös partíción lesznek a Windows-al: úgyhogy ha "csak" használni akarod, akkor 25GB biztosan elég lesz még olyankor is, amikor jön sok-sok frissítés.

• Vasti74

senior tag

válasz Lasersailing #84286 üzenetére

Helló!
    Ha "brand" gép, és van rajta Windows matrica (valami hologramos Microsoft meg Windows feliratok vannak rajta ;-) , akkor biztos, hogy van digitális licence. Ilyenkor a verziót (Home, Pro) nem kell kiválasztani, de a megfelelő nyelvű telepítőt kell létrehozni (mármint amilyet használni akarsz, mert minden nyelvet el szoktak ezek fogadni)
    A vinyó legyalulásához nem kell feltétlenül linux: vannak live partíció piszkáló programok (MiniTools, AOMEI pl.) , amiben van Wipe Disk funkció, na az még annál is jobb szerintem, mint linux alól "csak" particionálni ;-) Nem kell végigengedni, elég pl. 1%-ig, akkor már tuti, hogy nem marad vírus a vinyón.
    Ha a live linux (a legtöbb telepítő az, nem kell külön trükközni) nem látja a vinyót, az eléggé furcsa: írd meg, milyen gép, milyen háttértár van benne?

Mondjuk ha a gép 3 hete nem volt használatban, nem sokat cicóznék vele... Használnám ;-)
    Persze, fő az óvatosság, egy újratelepítés meg nem egy nagy dolog: de ha újra is telepíted, a partíció gyalulással nem kell foglalkozni, elég, ha a telepítőben törlöd az összeset, aztán telepítés - az majd létrehozza, amit akar.

A biztonság kedvéért amíg működik az a Windows, ami most rajta van, valamilyen progival olvasd ki a Windows kulcsot, és írd fel egy papírra ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz zoltanz #84216 üzenetére

Mit nem lehet ezen érteni?
    Amikor valaki szoftverfejlesztésbe kezd, eldönti, hogy nyílt forráskódú lesz, vagy nem.
    Ha nem, akkor annak a visszafejtése és felhasználása lopás. Jogellenes.
    Ennyi...
    Hogy mekkora feladat meg titok egy akármilyen program vagy driver, azt majd akkor tudod megítélni, ha legalább láttál olyan embert, aki beszélt már olyannal, aki csinált már ilyet ;-) És felméred azt, hogy mennyi erőforrás és pénz (beruházás, idő, bér, akármi) létrehozni egy olyan kis semmiséget.

• Vasti74

senior tag

válasz sisi22 #84160 üzenetére

Huh, de jó, hogy nem adtad meg a telefonszámodat!!!
    Látszik azért, hogy ravasz vagy, téged nem lehet csak úgy csőbe húzni ilyenekkel ;-)
    Utána állandóan téged hívogatott volna a Google, hogy mi van veled, ettél-e rendesen, mostál-e fogat, stb...

:-)

Istenem... Ez már fáj, de nagyon! :-)

• Vasti74

senior tag

válasz sisi22 #84157 üzenetére

Ahogy egy kedves barátom mondaná: öcsém, te készen vagy, mint a mateklecke... ;-)

Kész, passz, ennyi: akinek a Google kereső és a Youtube használta túl komplikált, annak mit lehet mondani egy linux kezdő fórumon?! Talán csak annyit, hogy. "Boldog karácsonyt!" ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz #63718632 #84150 üzenetére

...és roppant veszélyes dolog, ha már minden kötél szakad, gipszjakab95 néven regisztrálni egy Google fiókot ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz sisi22 #84143 üzenetére

Azt a baromságot ki mondta neked, hogy nem lehet regisztráció nélkül Google-t és Youtube-ot használni????

Sőt! Nekem pl. nincs fészbúkom, de ha néha kell (pl. egy étterem étlapja csak ott van fent, stb.) , simán elolvasom rajta, amit akarok.

Egy debian telepítőt nem meg találni...
    Ha lenne itthon 6 év körüli gyerekem, kipróbálnám, hogy sikerül-e nekik pár perc alatt úgy, hogy azt sem tudják, mi az, csak annyit mondanék nekik, hogy mit keressenek? Biztos vagyok benne, hogy lazán megoldanák a problémát ;-)

Én néha olvasom ezt a fórumot, ritkán írok: de amilyen műsort te itt lenyomsz, azt már nem bírtam szó nélkül hagyni.

• Vasti74

senior tag

válasz SunMount3r #83721 üzenetére

Igen, pont így szoktak az emberek "távoli" gépeken dolgozni :-)
    Pl. egy szervernek általában nincsen billentyűzete - monitora, vagy ha van is, messze van, plusz a szerverhostingokba sem lehet csak úgy betoppanni.
    De nem is kell ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #83710 üzenetére

...az mc editora az mcedit ;-)
    OK, az első szerkesztéskor megkérdezi, hogy mit használjon szerkesztőként: ott lehet a SAJÁT editorán kívül a többi telepítettet is választani ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz z00li #83703 üzenetére

Hú, nekem is vannak emlékeim ezekről a masinákról :-)

Amikor még újak voltak, pár ügyfélnek megtetszett, hogy de kis aranyos! Lebeszélni nem tudtuk őket, megvették, aztán a fiók mélyén landolt szerintem mindegyik, mert már akkor is használhatatlanok voltak gyakorlatilag mindenre... Használhatatlan méretű és felbontású kijelző, használhatatlanul lassú hardverrel, és akkora háttértárral, amire nem fért fel egy operációs rendszer sem igazán - remek összeállítás :-)

Szóval ez a gép 15 éve is használhatatlan volt sajnos... Nem is értem, milyen célból hozták létre?! A mai világban teljesen felesleges akár csak gondolni is rá, hogy még valamire használná az ember.

Illetve de, ahogy sh4d0w írta: valami parancssoros rendszer rá, és ha nincs más, pl. szervereket adminisztrálni jó, mert kicsi és könnyű ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz SunMount3r #83689 üzenetére

Szerintem manapság kb. bármelyik linux telepítő vagy eleve egy live rendszerrel indul, amit próbálgathatsz, aztán ha tetszik, egy kattintással telepítheted.
    De én is az ssh-s megoldást javaslom: aztán telepíts pl. egy mc-t, azzal bolyonghatsz egyszerűen a fájlrendszerben, és az editora is teljesen felhasználóbarát.

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #83607 üzenetére

Ja, ha megfelel neki ez a méret, akkor OK. Az én szememnek egérmozi ;-)

Ennyi pénzért az a kis masina elég jó vétel, egy "Refurbed" nem magyar billentyűzetes, sok-sok generációval régebbi laptopot sem kapsz ennyiért...

• Vasti74

senior tag

válasz K0zm0 #83606 üzenetére

Az én ízlésem szerint meg minden embernek meg kellene lennie az ilyen adatainak valahol (ujjlenyomat, DNS minta, stb.)
    Ha majd egyszer bekattanok, és sorozatgyilkolászásba kezdek, jó lenne, ha ilyen adatok birtokában hamar lekapcsolnának ;-) ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #83604 üzenetére

Akkor milyen állat volt minden újítás, most meg hú de retró :-)

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #83597 üzenetére

Nem tudom milyen a szeme édesanyádnak ;-) , és hogy mire használná a gépet?

Mert a 14" szerintem nagyon nem az a méret még, ami "fő" kijelzőnek elég... Nem véletlenül nem lehet kani ekkora monitort ;-) Egy ekkora masina suliba, utazni stb. való.

A 15,4" a minimum, de ha csak ezt akarja használni mindenre, akkor 17" inkább.

Vagy ha nem ragaszkodik a laptophoz, akkor ennyi pénzért már lehet kapni mini brand gépeket, mellé egy rendes monitor, egy rendes billentyűzet... Na az az igazi ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #83599 üzenetére

Miért?!
    A gépre kell egy jelszó. Lehetőleg ne az legyen, ami a felhasználói név, stb. ;-) Azt meg már hosszú bepötyögni: erre megoldás az, hogy ujj, pár tized mp, és be vagy jelentkezve.
    Én a telefonon is ujjlenyomatozok, amióta lehet: a kedvencem, amikor előttem oldogatják fel a számos meg rajzos képernyőzárakat ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Bici #83449 üzenetére

Ennek az az oka, hogy a felhasználók 99,9%-át nem érdekli, hogy milyen operációs rendszer fut a gépén - sőt, az operációs rendszer fogalmával sincs tisztában! Nem válik nekik külön a hardver és a szoftver: annyit tudnak, hogy ott az a valami, amit ha bekapcsolnak, akkor bejön a megszokott felület, ami a Windows. (Régen sok ügyfél "vincseszter"-nek hívta a számítógépet ;-)

Ennek meg az az teljesen indokolt és logikus oka, hogy mivel (legalábbis mifelénk) aki kikerül az életbe, és számítógépet kell használnia, 99,999%, hogy azon Windows fog futni, és a megszokott MS - Adobe stb. alkalmazások, ezért a suliban is azt kell tanítani.

Innentől a felhasználók elhanyagolható részét érdeklik olyan dolgok, hogy milyen operációs rendszer fut a gépükön: bekapcsolják, úgy működik, ahogy szokott, és ez a lényeg. A hülyeségeit megszokták, természetesnek veszik (nincs ezzel sem baj, ugyanez van a mobilokkal, az autókkal, stb. stb., mindegyik mellett lehet érvet és ellenérvet hozni)

És még elhanyagolhatóbb részük akar órákat, napokat, heteket szenvedni azért, hogy megváljon a Windows-tól, és valamilyen linux alatt indítsa el azt a Chrome-ot, amit eddig Windows alatt indított, és lássa, hogy hú, hát ez pont ugyanúgy működik - de akkor miért szenvedtem ennyit?! ;-) Nem is beszélve arról, hogy meglépi a váltást, másnap meg kap valami programot valamiért, amit nem fog tudni telepíteni, vagy vásárol egy nyomtatót stb., ami nem fog úgy, vagy olyan egyszerűen működni, mint a szomszédnak Windows alatt... És itt elege is lesz az egészből ;-)

Szerintem a linux messze nem a mindenki operációs rendszere. Ahhoz, hogy az legyen, elsősorban a hardver és szoftvergyártóknak kellene belehúzni - de a tendencia szerintem pont fordított, a kezdetekkor volt nem kevés programnak linuxos verziója, aztán szépen leálltak vele a fejlesztők.

Ja, az sem segít az áttérni készülőknek, hogy ennyi disztribúció van! Még egy tapasztaltabb linux felhasználó is csak kapkodja a fejét...
    Képzeljétek el, mi lenne, ha lenne egy csomó "elvű" Windows, mindegyiknek egy csomó változata, aztán válasszon a felhasználó - mikor még az is vita, hogy Win7, Win8, Win10 vagy Win11 :-)

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #83418 üzenetére

Régen piszok jók voltak az MLF-es (...remélem még jól írom ;-) linuxos levelező listák, micsoda forgalom volt rajtuk... Az volt ám a szép világ :-)
    Na ott is az volt, hogy volt pár ember, akire nyugodtan mondhatjuk, hogy linux guruk voltak, a stílusuk meg hát - az olyan volt, amilyen ;-) Viszont BÁRMIRE tudták a megoldást, vagy legalábbis konstruktívan tudtak valami irányt mutatni, ha az ember elakadt :-)
    (Volt olyan egyszer, hogy kimentünk a kollégával egy nagyobb céghez valamit szerelni, és nekem a becenevem is Vasti, meg a nick nevem is ez mindenhol. Bent voltunk a rendszergazdáknál, a kolléga szól, hogy Vasti! Az egyik rendszergazda meg: véletlenül nem a linux listás vasti vagy??? Mondom de :-) Ő meg az XY: régóta "ismertük" egymást szakmailag, aztán véletlenül összefutottunk :-)
    Ha-ha, ez de jó sztori volt, de kit érdekel, igaz? Elnézést, sok a szabadidőm :-)

• Vasti74

senior tag

válasz Kacsasült #83391 üzenetére

Én meg azért használok linuxot, mert - olyan, mintha mindig azt használtam volna ;-)
    Az úgy volt, hogy Win 3.11-ről NT4 WS-re még váltottam ;-) , de Win95-re már nem. Akkoriban indult a linuxos élet, és akkoriban főleg rendszergazda voltam, úgyhogy ha már a szervereken váltottam, akkor az asztali gépemen is... Ezért olyan emlékem, hogy Windows fut a saját gépemen, nem is nagyon van ;-) És mivel amit használok, az 99%-ban böngésző, a maradék 1% meg kb. a LibreOffice és az Acrobat Reader (na jó, néha azért még indítok egy parancssort is ;-) , így sohasem hiányzott semmi.
    Mivel >20 évet leéltem informatikusként, ezért biztosan sokkal több időt töltöttem mindenféle Windows-ok társaságában, mint linux előtt ülve: de ennek ellenére sohasem éreztem kísértést, hogy visszatérjek Windows-ra...
    Nem mondom, hogy nem jó a Windows, és linuxos hittérítő sem voltam soha ;-) Mindenkinek azt mondom, hogy gondolja át, milyen programokat és milyen mélységben használ (pl. OK, hogy kell egy táblázatkezelő néha, mert nekem is kell: de biztos, hogy csak az Excel jó, a LibreOffice nem elég?) , aztán válasszon aszerint. Sokan divatból Apple felhasználók, sokan meg megszokásból Windows felhasználók, de jól van ez így.
    Mondjuk az új Apple vasakat elnézve piszkosul piszkálja a fantáziámat egy M1 procis iMac... De az OS X-et egyáltalán nem ismerem, váltani meg már öreg vagyok, még a Debian alapú disztribúcióktól sem akarok már igazából elszakadni, úgyhogy egy teljesen új rendszerhez nem sok kedvem van. Bár mivel egyre kevesebbet használok parancssort, így igazából kb. minden mindegy, mármint, hogy milyen rendszer alatt indítom a böngészőt ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz UserX #83398 üzenetére

Helló!
    Abba a gépbe hiányzó csavart sem tenném már, ha pénzt kérnek érte ;-)
    Itt van nálam az após régi gépe: G2020 proci, 4GB memória és 160GB-os vinyó, Antler DM-339 házban. Tökéletesen működik, csak vettem neki pár éve egy újabbat, ez meg itt maradt a pincében ;-)
    20€-ért árulom pár hónapja, a kutyának sem kell... 5000 forintért odaadom, ha érdekel ;-)
    Nem egy erőgép, de a legújabb Mint MATE a jelen formájában is teljesen elfogadhatóan fut rajta, minden trükk nélkül a 720p-s youtube videók hibátlanul, a FullHD-k meg némi képkocka eldobálással nézhetőek rajta.
    A minap nézegettem kíváncsiságból: 15€ körül találtam a Willhaben-en (osztrák Jófogás ;-) 4. generációs i5 procit bele! Ha kell, azt is megügyezem ;-)
    Ha érdekel, írj privátban, megbeszéljük ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz tordaitibi #83363 üzenetére

Összességében - nagyjából egyetértek veled ;-)
    Én egyáltalán nem komplikálom túl a dolgokat, igaz, piszok régóta linuxot használok. Abban meg megbízok ;-)
    De!
    Nem vagyok egy vírusszakértő, de úgy tudom, hogy nagyon sok olyan kártevő van, ami felkerül a gépedre, és a "jelre vár", hogy valamit csináljon: nagyon csendben van, nulla procihasználat, nulla adatforgalom, csak vár. Aztán amikor a teremtője eljuttatta már több ezer, tízezer vagy százezer gépre a kis programját, akkor (pl. pénzért, megrendelésre) indulhat a buli: DoS támadás, spam áradat, akármi. Szóval az, hogy nem ugrik fel 5 másodpercenkét valami hülye ablak, meg nem foglalja el állandóan a teljes sávszélességedet valami azonosíthatatlan hálózati forgalom ;-) , még lakhat ez-az a gépeden!
    Persze, itt elsősorban a Windows-ra gondolok, mert egy átlagos Linux-os asztali gép sok veszélyt nem rejt magában.
    Vírushíreket én szerintem nem nagyon olvasgattam még soha - na jó, régen voltak kézzel leszedhető, visszaállítható stb. történetek, de az már régen volt ;-) Kell egy olyan vírusellenőrző, ami valószínűleg jó, aztán naprakészen kell tartani, ennyi... Ott (a fejlesztő csapatban) ül sok-sok ember, aki nem hogy olvassa, de írja a vírushíreket, szerintem nyugodtan rájuk bízhatja magát akárki ;-)
    Ha meg egy gép egy kicsit is gyanús, én nem szoktam szórakozni (főleg, mióta a hardverek elég izmosak) , mentek, újratelepítek, és annyi. Mert lehet futtatni többféle offline meg online vírusellenőrzőt, meg mindenféle kártevő irtót, prímán el is lehet vele egy napot tölteni ;-) De ki garantálja, hogy valóban vírusmentes lett a rendszer?! Nem egyszerű, sokszor látszanak, érezhetőek a sérülések, a széttúrt rendszer furcsa lesz, azt még rendbe szedni... Időpocsékolás.
    Szóval kb. ennyi a véleményem: ha nem kimondottan Windows-ra van szükség, akkor valami Llinux, Windows esetében meg legyen friss a rendszer, legyen rajta rendes vírusvédelem, LEGYEN MENTÉS (ez Linux alatt is igaz) , aztán ha gyanús a rendszer, akkor újratelepítés.
    Ja, esetleg valami DNS szűrést még be lehet vetni, az sohasem árt :-)
    Ennél többet nem nagyon lehet tenni, ezért izgulni és túlkomplikálni is kár ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz tordaitibi #83358 üzenetére

"22 év alatt egyetlenegy támadás nem ért, semelyik platformon"
    ... ez akár egy vérprofi (a világ legjobbjai közé tartozó) "rendszergazda" utolsó mondata is lehetne, mielőtt páros lábbal kirúgják - mert már vagy egy éve feltörték az általa felügyelt rendszert, és azóta szivárogtak a szuper titkos adatok a konkurenciához, ellenséghez, akárkihez ;-)
    Akkor gondolod, hogy egy otthoni felhasználó 100% biztonsággal tudja nem hogy azt, hogy az aktuális, két hete telepített rendszere talán még csak az övé, hanem azt, hogy 22 év alatt még egyszer sem garázdálkodtak a gépén???
    Nem kötekedésből, tényleg, de ez nagyon jó, az önbizalom sohasem árt :-)

• Vasti74

senior tag

válasz sh4d0w #83350 üzenetére

Nem linux, de pont ezt szoktam megpróbálni megértetni azokkal a Windows felhasználókkal, akik arra büszkék, hogy még mindig SP1-es XP-t használnak, amit sohasem frissítettek, és vírusirtójuk sincs, "és mégis működik a gép": mennyire amatőr már, aki azt mondja, hogy friss rendszer, friss védelmi programok, stb.
    Mert az ilyen "profi" mosolyogva ül a szerinte teljesen rendben lévő gépe előtt, amiről éppen terheléses támadást intéznek valami ellen, éppen spam-ek és csaló e-mailek mennek róla kifelé, stb. stb.
    Szóval mások miatt, az internet biztonságosabbá tétele miatt kellene főleg alapvető dolgokat betartani és komolyan venni!
    Jelszó: aki nem ért hozzá, higgyen a hozzáértőknek! ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #83316 üzenetére

Én kerestem, de csak az IC-t találtam magában, Ali-s USB Stick kivitelő "hangkártyákat", meg pár olyan mindent bele kis erősítőt, aminek van USB portja, és ilyen DAC van benne.
    Olyat, amire én gondoltam, hogy ez olyan lesz, nem találtam ;-) Ezért voltam kíváncsi arra, hogy miben lakik ez a PCM2900?

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #83313 üzenetére

...pedig hasznos infó lenne a konkrét kütyü típusa, vagy legalább az, hogy PCI, PCIe, USB vagy csak digitális bemenetű valami?!
    Mert elvileg bármi lehet, ez csak egy DAC IC, és a körítésen is múlik azért ez-az ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz gregory91 #83302 üzenetére

Én piszok ritkán nézek filmeket a számítógépen, mert azt inkább a tévén: a PC-n csak Youtube-ot nézek. Szóval hogy mennyire válogatós a Celluloid, azt nem tudom: néha ha a gyerekek fényképezőgéppel készült bébikori videóit nézegetem, azzal nincs problémája ;-)

De a VLC még így is feltűnően sokszor meghal. A hardverrel nem hiszem, hogy gond van, egy pár éves (talán még garis) Fujitsu Esprimo, i5-8400 procival, 16GB memóriával, a VLC-n kívül még nem fagyott le rajta semmi, pedig néha fut még 2-3 virtuális rendszer is a Mint MATE alatt ;-)

Grafikus kártya csak a prociban lévő van, nekem bőven sok.

• Vasti74

senior tag

válasz moongoose #83303 üzenetére

Helló!
    EQ általában nem a hangkártya miatt kell, az eléggé lineáris - inkább amiatt, amin hallgatod (fejhallgató, hangdoboz) , vagy a füled miatt ;-)
    Nekem egy FX-Audio DAC-X6 van az asztali gépre dugva, így meg van oldva a fejhallgató erősítő is egy dobozban, mert csak fejhallgatót használok a gépen. Írnak róla ilyet is, olyat is, nekem tetszik ;-) Telepíteni nem kell, rádugom, működik már sok éve.
    Három különböző fejhallgatót használok rajta, kapásból nekiállhatnék EQ-val szórakozni, ha azt várnám, hogy mindhárom fejhallgató ugyanúgy szóljon - de nem várom, sőt, pont azért van három, mert az egyik ilyen, a másik meg olyan ;-)
    Egyébként az alaplapi hangkártyák sem rosszak, sőt vannak tesztek, amik szerint egy olyan kínai vacaknál, mint ami nekem van, még talán jobbak is! Ha nagyon vacak hang jön ki belőle, akkor először meg kellene nézni, nincs-e mindenféle effekt meg EQ bekapcsolva, és mindent ki kellene kapcsolni - jöjjön ki az belőle, ami "belemegy", tehát ami a felvételen van.
    Aztán ha még mindig nagyon vacak, akkor lehet, hogy az utána lévő akármivel (füles vagy hangdoboz) van a gond, és nem a hangkártyát kell lecserélni, hanem azt...
    Nem tudom milyen géped van, meg kellene nézni, van-e digitális (s/pdif) kimenete? Mert akkor lehet egy DAC-al próbát tenni, nem kell USB-s cucc, azok általában drágábbak. Régebben a saját összeszerelésű gépeimen ki volt vezetve a hangkártya digitális kimenete (van ehhez kész hátlap, jobb alaplapokhoz szokták is adni) , azon lógott egy S.M.S.L. DAC, azon meg egy saját készítésű fejhallgató erősítő.

• Vasti74

senior tag

válasz Kacsasült #83298 üzenetére

Laptopon gyakori az ilyesmi: olyankor Fn+F2-t kell nyomi ;-) A legtöbb laptopnál ugyanis beállítható a BIOS-ban, hogy a funkciógombok alapból hagyományos funkciógombok legyenek, és az Fn gombbal együtt nyomva működjenek a rajtuk lévő, laptop specifikus extra funkciók, vagy alapból az extra funkciókat működtessék, és az Fn gombbal együtt nyomva legyenek hagyományos funkciógombok.

Nálam (Mint MATE) a Celluloid az alapértelmezett videólejátszó.
    Van telepítve VLC is - sokszor lefagy, az ablak eltűnik, de az ikonja ott marad a tálcán, csak kill-el tudom kilőni.
    Van még mpv Media Player is - működik...

• Vasti74

senior tag

válasz Kacsasült #83296 üzenetére

Hogy érted?
    Valamilyen grafikus fájlkezelőben neveznél át egy fájlt?
    Akkor F2 gombot kell nyomni, miután kiválasztottad a fájlt, ez egy eléggé univerzális megoldás: működik szinte mindenhol, linux és windows alatt, sőt, még az Excel-ben a cella tartalmát is elkezdi szerkeszteni, stb. ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Kacsasült #83288 üzenetére

Tűzfal... nehéz kérdés ;-)
    A géped gondolom router mögött van, nincs közvetlen, publikus IP címe.
    A router-en nincsenek portok nyitva - továbbítva a a linuxos gép felé (nem akarod elérni semmilyen módon az internet felől: ssh, web szerver, akármi)
    A linuxos gépen gondolom nem futnak feleslegesen mindenféle szolgáltatások.
    Akkor tűzfal nélkül sem vagy veszélynek kitéve: van egy géped, ami az internet felől "láthatatlan", és nem is fut rajta olyan szolgáltatás, amit el lehetne érni.
    Legalábbis az én véleményem szerint...
    Egy internetes szerver az más tészta, mert egyrészt közvetlenül az interneten lóg, másrészt meg van rajta egy halom szoláltatás, amit el kell érnie az egész világnak, elvégre azért tették internetre azt a szervert ;-) A támadott - feltört linuxos gépeknek szerintem a 99,xxx%-a internetes szerver.
    A van tűzfal, de nincs / rosszul van konfigurálva az semmivel sem jobb, mint a nincs tűzfal.
    (tipikus windows-os tűzfalas eset: feltelepíti, álladóan kérdez, de nem érti a felhasználó, hogy mit, ezért vagy mindenre igent mond, és az annyi, mintha nem lenne tűzfal, vagy mindenre nemet mond, és hamarosan semmi sem fog működni ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Kacsasült #83265 üzenetére

Ha arra gondolok, amire te ;-) , akkor telepítsd a ttf-mscorefonts-installer csomagot! Az meg telepíti majd azt a pár alap betűtípust, amit megszoktak az emberek ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz lypen99 #83238 üzenetére

A fürgeségének egy akármilyen SSD nagyon jót tenne! ;-)
    Nem kell nagy dolgokra gondolni: nekem a saját laptopomban egy 120GB-os Intenso van, filléres cucc, és elfér rajta a Win10 és a Mint is (igaz, mindenem a NAS-on van) Sebességben ez is őrület és teljes extázis (vagy katarzis?! ;-) egy laptop vinyóhoz képest :-)
    Nem is az átviteli sebesség a gond a vinyónál, hanem az elérési idő. És főleg a laptop vinyóknál minél több a párhuzamos feladat, úgy nő az elérési idő... Na ebben jobb a legvacakabb SSD is akár a létező legjobb vinyónál ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz Kacsasült #83235 üzenetére

Ez a proci, 8GB memória, mellé SSD? Az "mindenre" elég ;-) Legalábbis netezésre, videók nézésére, irodai melóra, egyszerűbb játékokra tökéletesen alkalmas a gép.
    A lányimnak i5-5300U procis kis laptopjaik vannak, szintén 8GB memóriával és SATA-s SSD-vel, teljesen használható masinák... (Win10-el használják őket)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #83212 üzenetére

Ha PC, és nem mobil konzol, akkor nem jó egy mini asztali gép AMD procival? A Lenovo-nak van "kis vacka" Ryzen 5 Pro procival (M75q Gen2) , alig drágább, mint ez a kis játékvezérlőbe épített valami ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #83206 üzenetére

Szerintem nagyon kevesen akarnak játszani ilyen gépekkel.
    Aki játszani akar, az kb. tisztában szokott lenni azzal, hogy a kedvenc játékainak mi a hardverigénye, és annak megfelelően vásárol ;-)
    Amúgy a legtöbb szaki véleménye az, hogy laptopot, ha lehet, csak prociba integrált VGA-val! Ami a legtöbbször megdöglik, és a legkevesebb embernek van rá valóban szüksége, az a diszkrét VGA.

• Vasti74

senior tag

válasz csixy #83205 üzenetére

Az szép kis masina lehet!
    Én a kis EliteBook 840-eket 200€ körül vettem: az egyik FullHD IPS érintőkijelzős :-) A másik nem érintős, de a nagyobbik lányom azt mondja nem is használná... Tényleg eléggé koszolódik a kisebbiknél ;-)
    Nagyon tetszenek nekem szakmai szemmel! Piszkosul könnyű és masszív gépek, és kb. az egész alja levehető egy retesz elhúzása után: alatta ott van minden kiterítve, jól hozzáférhetően, amihez az ember nyúlni akar valamiért, és a procihűtőt is ki lehet takarítani.
    Régen amennyi elmebeteg megoldást láttam az olcsó és közepesen drága laptopoknál, ez egy csoda ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz csixy #83203 üzenetére

10 éve még a szinte alap kategóriában is jó gépeket lehetett kapni szerintem... Ez mára eléggé megváltozott.
    De már régóta azt ajánlom mindenkinek, hogy az új hulladék helyett (hacsak nem pizsok sok pénz áll rendelkezésre egy csúcs új gépre) keressen inkább valami jó levetett üzleti masinát. A gyerekeknek is azt vettem laptopból meg asztali gépből is: hibátlan állapotban vannak (a laptopokat szerintem sokszor irodában használják, dokkolón) , és ég és föld a minőség egy gagyi géphez képest. Nekem a 10 éves laptopom egy Lenovo B590, a lányaimnak meg HP EliteBook 840 G2-ket vettem pár éve: azért a Lenovo egy puha műanyag vacak, na ;-) A kis HP-k nagyon szép és masszív gépek (igaz, az új áruk sem volt semmi)
    Ezért is írtam, hogy hirdetési oldalakon érdemes gépet keresni - félreérthető volt, mert a használt prémiumokra gondoltam ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz tordaitibi #83198 üzenetére

Néha én is összeszedem a bátorságomat ;-) És aki azért keres valamilyen linuxot, hogy a 15 éves, 1 magos, 1,2GHz-es procis gépével, 2GB memóriával netezni tudjon, annak elmondom, hogy a hardver hiányosságait szoftveresen nem lehet ellensúlyozni! (Sőt, ami nem megy hardverből, a szoftveres megoldásához még komolyabb hardveres teljesítmény kell...)
    Elég rosszul szokták fogadni az emberek, mert majd a minimál linux mégis mindent megold, stb. stb.
    Erre szintén el szoktam mondani, hogy persze, egy operációs rendszert futtatni elég gyenge kis hardvereken is lehet: de általában nem az a cél, hogy elindult a rendszer, és nézegetjük, hogy jaj de jó, hiszen ez fut, minden OK... ;-)

Az van, hogy amelyik gépen lehetett 10-15 éve netezni, azon ma már nem lehet. Hiába vesz bele az ember több memóriát, meg épít bele SSD-t, nem fog menni!
    Én kb. 15 évig sulis rendszergazda is voltam, és amikor eljöttem úgy 10 éve, volt még egy teremnyi olyan gépük, hogy valami 1 magos P4 Celeron, 512MB memória (lehet, hogy közben bővítettem őket 1GB-ra, ebben nem vagyok már biztos) , és 80GB-os IDE vinyó. Az oktatás miatt XP és Win7 DualBoot volt, a hozzájuk illő Office, meg azon neteztek a gyerekek rengeteget. Amikor megkaptuk a gépeket, teljesen jók voltak, minden "hasított" rajtuk, amikor eljöttem, akkor meg már pont a böngészés volt határeset - a Windows, Office, meg az oktatóprogramok persze ugyanúgy használhatóak voltak.

Piszok sok időt el lehet ezzel (az IT-s Szent Grál keresésével ;-) tölteni totál feleslegesen, miközben hirdetési oldalakon meg pár 10.000 forintokért lehet használható vasakat kapni.

Én a családnak, csak netezésre, éppen 10 éve is úgy vettem már laptopot, hogy minimum i3 proci, 8GB memória, és SSD legyen benne.

• Vasti74

senior tag

válasz tvamos #83173 üzenetére

mc ;-)
    Én azzal keresgetek (Parancs, Fájl keresése) fájlokban, ha nagy ritkán kell.
    Látod, hogy dolgozik ;-) , hogy miket talált, a fájlokat, amiket talált, egy "ablakba" küldheted, átmásolhatod valahová, stb., elég egyszerűen.

• Vasti74

senior tag

válasz Krystal_s #83147 üzenetére

Teljesen normális, hogy látod a karakteres terminált, aztán indul a grafikus felület: a linux ilyen, mint ahogy régen a DOS+Windows is olyan volt, hogy először elindult a DOS, aztán onnan indult (automatikusan, vagy win + ENTER) a grafikus felület, a Windows ;-)

Annak, hogy néha látod, néha meg nem, az oka valószínűleg egyrészt a grafikus hardver, annak a drivere, stb., hogy mennyi idő alatt inicializálódik, indul el, másrészt meg, hogy az adott disztribúció hogyan indul: van, amelyik mindent eléd rak, mint régen, és van, amelyik mindent elrejt, csak egy logo van a grafikus felületig, mint a Windows-nál, és van, amelyik ennek az ilyen-olyan kombinációja. Szóval hardver és disztribúció függő is a dolog, hogy mit látsz, és mennyi ideig ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz CPT.Pirk #83137 üzenetére

Én nem javítok itthon már senkinek semmit, a családtagokat kivéve.
    Olyan gépeket tapogatnak emberek, hogy a lakásba sem engedem be! Hová tegyem?! Kesztyű nélkül hozzá sem nyúlok... Főleg, ha kell hozzá valamit rendelnem, és napokig árasztja magából a sok éves cigiszagot itt szétborítva a sarokban. Úgyhogy eldöntöttem: nincs itthon meló, annyit nem ér meg ;-)
    Arról nem is beszélve, hogy az emberek azért nem szervizbe viszik a gépet, hanem inkább az ismerős kollégájának az ismerősének a szomszédjához ;-) , mert kb. ingyen szeretnék megúszni a dolgot. Pénzért a szerviz is megjavítaná...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés