- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- MIUI / HyperOS topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
válasz
paramparya #9305 üzenetére
udev-nek el tudod magyarazni, a /etc/udev/rules.d konyvtarban levo file-ok szerkesztesevel
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
a Xubuntu nem egy szelvesz, de azert erezhetoen gyorsabb mint egy Ubuntu
meg ugye az sem mindegy, hogy ez 5 evi hasznalat utan sem lassul, ellentetben egy XP-vel, ami 1-2 ev utan mar hasznalhatatlan
ha meg igazan gyors disztrot akarsz, akkor kiprobalhatod a Vector vagy a Puppy disztrokat, elkepeszto turbot raknak a gepbeviszont ha gondod tamad, kicsivel macerasabb lesz megoldani, mivel eleg kevesen hasznaljak oket kozulunk...
-
doc
nagyúr
-
doc
nagyúr
eleve nem jol kozelited meg a kerdest, hozzaszoktal windows alatt az idiota megoldasokhoz meg a sorozatos szenvedeshez
nem kell semmit letoltened, meg csomagokat vadaszni
a csomagkezeloben rakeresel arra, amit fel akarsz rakni, es ket kattintassal letolti/telepiti/beallitja, te meg hasznalhatod is
ehhez csak annyi kell, hogy a megfelelo repo-k fel legyenek veve. ha jol tudom, suse alatt neked kell kezzel hozzaadnod ami kell, Ubuntuban mar alapbol benne van ami jo esellyel kellhet (legfeljebb a universe/multiverse-et kell engedelyezni) -
doc
nagyúr
ha mar felraktad a Suse-t, akkor hasznald egy darabig, mellette megnezhetsz egy Ubuntut is telepites nelkul, aztan majd kiderul hogy melyik jon be jobban
a Suse mellett szol, hogy ha jol tudom, az ujabb kiadasok mar alapbol KDE4-gyel jonnek, ami (no flame) lenyegesen komolyabb, modernebb es hasznalhatobb mint az Ubuntu altal favorizalt Gnome -
doc
nagyúr
hallottam a zenwalkrol, talan majd ki is probalom, eddig meg nem kerult ra sor
a slacki telepitoje szerintem zsenialis, minden lepesen keresztulvezet, de ha akarod barmelyik elozo lepesre visszaterhetsz (kozvetlenul, nem a 'back-back-back-back'-et nyomogatva), vagy akar atugorhatsz kovetkezoket, raadasul a mar telepitett rendszeren is indithato, hogyha valamit modositani akarszraadasul a multkor kiprobaltam a halozatos telepitest vele, gyakorlatilag egy informatikailag teljesen kepzetlen akarki is siman csinalhat vele netes telepitest, semmivel nem bonyolultabb akar interneten keresztul, akar windowsos megosztasrol, ftp-rol, barmirol telepiteni mint a berakott dvd-rol
csak ki kell valasztani mikor a telepito megkerdezi, hogy hol vannak a csomagok
-
doc
nagyúr
válasz
pc-user #9243 üzenetére
a sebessege tenyleg korrekt, kenterbe veli az Ubuntut
az adsl beallitasa meg nem nagy trukk, eletem elso internete otthon a Slackware-es gepre erkezett, meg valamikor kb 5 evvel ezelott, amikor nem voltam igazan tapasztalt Linux-teren
beirtam az 'adsl-setup' parancsot, valaszoltam 2-3 kerdesre (usernev, jelszo, interface talan), aztan kesz, mar mukodott isregota nem allitottam be adsl-t, de szerintem a telepito netconfigjaban most is siman megoldhato a megfelelo adatok megadasaval
-
doc
nagyúr
válasz
pc-user #9238 üzenetére
csak arra gondolok, hogy az ennyire regi disztrobol hianyozhatnak uj verzioju sw-ek, driverek, stb. persze ha mukodik, akkor minden ok
igen, szeretem a Slackit, hasznaltam mar tobb disztrot, de ez a stabil pont, kb. 7 eve tokeletesen mukodik ujratelepites nelkul, folyamatosan frissitve, most mar a harmadik vason -
doc
nagyúr
VALAMI pedig biztos tortent, csak azt kene tudni hogy mi...
de egyebkent felesleges az xorg-ban turkalni, tedd fel a videokartyad driveret (illetve ha nem kell 3D, akkor valoszinuleg mar fent is van ami jo neked), es automatikusan a megfelelo felbontast/frissitest fogja hasznalni
milyen vidkari van a gepben? -
doc
nagyúr
a filekezelore szerintem is mc
esetleg ha grafikus kell, akkor gnome commander, vagy most hallottam errol: Double commander
zenelejatszo: en pl. a karakteres mplayerrel szoktam zenet lejatszani, ha grafikus kell, akkor winamp-klon az xmms illetve az audacious, bar mindegyik (foleg az xmms, a masik talan meg nem) mar regota halott
torrent kliens is van sok, egy transmission szerintem nem eszik sokat -
doc
nagyúr
válasz
ragazzo #9165 üzenetére
a filekezeloben ha jol emlekszem nem latod, mivel (szerintem a gnome-mal ellentetben) nem mountolja fel amig azt nem mondod neki (nagyon szimpatikus viselkedes
)
amugy az a plasmoid ha jol emlekszem defaultban a K menu gombja mellett van, ahogy be dugsz valamit meg fogod latni
kezzel nem kell mountolgatni, azzal csak magadat szivatod, de ha nagyon akarod az is megoldhato. lsusb nem kell, csak dmesg hogy lasd, hova kerult, ill. egy mount parancs -
doc
nagyúr
válasz
ragazzo #9163 üzenetére
amikor bedugsz egy usb-s tarolot (pl. pendrive, fenykepezogep, stb) az alapbol a talcan levo kis widget (plasmoid vagy mi a torp) szol hogy talalt vlami erdekeset, ha ott rakattintasz, akkor felkinal par lehetoseget (pl. megnyitas filekezeloben, vagy mondjuk ures lemeznel a K3B elinditasa)
szoval nagyon jol es kenyelmesen hasznalhato, meg az en automount-ellenes hulye fejem is szereti
(ezek KDE4-re vonatkoznak, de gondolom nem a regi 3-as szeriaval akarsz foglalkozni) -
doc
nagyúr
válasz
NovaBlue #9156 üzenetére
az OS telepites nem ir bele a BIOSba, marpedig ahogy mondod, el sem jut odaig hogy bootoljon a dvd-rol, marpedig ott meg semmilyen Linux nincs...
lehet hogy valami olyan alaplapod/BIOSod van, ami atvarialja a bootsorrendet telepites utan, anno talalkoztam ilyennel, azt hittem en vagyok hulye, de windows telepites utan reprodukalhatoan nem bootolt cd-rol (kiveve ha utana visszaallitottam) -
doc
nagyúr
válasz
NovaBlue #9147 üzenetére
hehe, szerintem az az en leirasom volt
valoszinuleg a lilo telepitesenel szurtal el valamit, talan nem hagytad automatikusra, vagy fene tudja...
valoszinuleg konnyen megoldhato a problema, elso korben be kene bootolni cd/dvd-rol (a slacki telepito is jo)
a parancssorbol megnezni, hogy a vinyon milyen particiok vannak (fdisk -l), es mi van a /etc/lilo.conf file-ban (cat /etc/lilo.conf)
ezek ismereteben valoszinuleg konnyen megoldhato a problema -
doc
nagyúr
válasz
Multitaskok #9063 üzenetére
probaltad a kapcsolodasi parametereket (szinmelyseg, tomorites, stb) varialni?
-
-
doc
nagyúr
válasz
geprombolo #9009 üzenetére
clamav?
-
doc
nagyúr
válasz
D4rkAv3ng3r #8945 üzenetére
miert lenne a KDE4 bugforras? nalam jo ideje mukodik tokeletesen, bug nelkul
amugy en inkabb a Fedorara szavaznek
bar tenyleges tapasztalatom csak susuvel volt, de azt nagyon ruhellem -
doc
nagyúr
hat, elsore biztos nem Gentooval kezdenek...
az ha csinalsz neki kulon particiot, teljesen jo
mindenkepp a windowst telepitsd ujra, az okolszabaly az, hogy mindig a butabb OS-tol haladunk az okosabb fele a telepitessel (a windows azonnal legyilkolja a Linux bootmanageret, a Linux viszont latja hogy van mar ott valami) -
doc
nagyúr
válasz
Major Major #8834 üzenetére
wbar nagyon jo, minden Linuxomon azt hasznalom, de dock-kent nem mukodik, tehat alkalmazasokat rahuzni, stb nem lehet, az csak egy 'inditosav'
-
-
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8674 üzenetére
nem tudom hogy a "nyitas" alatt pontosan mit ertesz, de itt egy kis resz az eredeti scriptbol:
$IPT -A INPUT -p tcp --dport 27962 -j ACCEPT
$IPT -A INPUT -p udp --dport 27962 -j ACCEPT
$IPT -A FORWARD -p tcp --dport 27962 -j ACCEPT
$IPT -A FORWARD -p udp --dport 27962 -j ACCEPTez a 27962 porton torteno kommunikaciot engedi a sajat gepedre (elso ket sor) es tovabbitani is (masik ketto)
-
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8647 üzenetére
ubuntut hasznalsz? akkor az a baj
balf@sz ubuntuek valami okbol (szerintem szandekos kib@szas, mast egyszeruen elkepzelni sem tudok...) a /bin/sh-t a dash-re linkeltek, magyarul a shell scriptek nagy resze hasznalhatatlan...
a legegyszerubb megoldas ha a script elejen a /bin/sh -t atirod /bin/bash -re es futni foga masik meg, hogy nem talalja az iptables-t, rootkent ird be a which iptables parancsot, ez megmondja hogy hol is van pontosan, ezt kell beirni a scriptbe a /usr/sbin/iptables helyett
-
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8617 üzenetére
amugy is jobban belegondolva, az ubiban eleg valami flaget atirni egy file-ban, es onnantol van NAT-od... ennek mindjart utananezek
a felsoroltakat meg mind meg lehet oldani, szoval ne csuggedj
az eth1-et allitsd 192.168.0.1-re, az ugy jo, az eth0-t ne bantsd ha mukodik
ha megy a netmegosztas, a portnyitast gyerekjatek beirni a scriptbe amit adtam (igazabol benne is volt mint mondtam, csak nem akartalak vele osszezavarni)
a samba szinten nem nagy cucc, egy szem config file-t kell irkalni (ez a 4. 5. es 6. pont egyben)szoval elso korben azt nezd meg, hogy ha beallitod az eth1-et, es elinditod a scriptet, akkor mukodik-e a te gepeden a net
ha igen (kene...) akkor az eth1-re dugott egyik gepen allits be 192.168.0.X-es ip cimet, atjaronak a 192.168.0.1-et, meg a DNS-servernek mondjuk ugyanazt, ami a te gepeden is van, igy menni kell ott is a netnek -
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8613 üzenetére
itt vagyok, csak elmentem ebedelni
igy mar ertem a 4. pontot
az a "gond" hogy attol, hogy a halokartyanak adsz egy ip-cimet, az meg nem jegyzi meg. ubuntut nem ismerem igazan, de ha jol emlekszem, a jobb felso sarokban van valahol a network manager, ott be tudsz allitani fix ip cimet a halokartyanak, onnantol az ugy marada scriptet meg siman masold ki egy file-ba, aztan hogy pontosan hova kell rakni, azt majd az Ubi-szakertok elmondjak
szerintem a /etc/init.d lesz a nyero, es onnan illik symlinkelni a megfelelo rc. konyvtarakba
de kiprobalasra az is eleg, ha siman adsz a file-nak futtatasi jogot (chmod a+rx filenev) es elinditod (rootkent) -
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8611 üzenetére
az hogy hova es milyen file-t kell berakni hogy bootnal lefusson, disztribtol fugg
en ezt a scriptet csinaltam ADSL-nel netmegosztasra (a porttovabbitasokat kiszedtem):
#!/bin/sh
LAN=$1
NET=$2
PPP=$3
if [ x$1x == xx ]; then
echo No parameters, using defaults
LAN=eth0
NET=eth1
PPP=ppp0
fi
ifconfig $LAN 192.168.0.1 up
ifconfig $NET 0.0.0.0 up
/usr/sbin/pppoe-start
IPT=/usr/sbin/iptables
$IPT -P INPUT DROP
$IPT -P OUTPUT ACCEPT
$IPT -P FORWARD ACCEPT
$IPT -F
$IPT -t nat -A POSTROUTING -o $PPP -j MASQUERADE
$IPT -A INPUT -i lo -j ACCEPT
$IPT -A INPUT -i $PPP -s 192.168.0.0/16 -j DROP
$IPT -A INPUT -i $LAN -j ACCEPT
$IPT -A INPUT -s 10.0.2.0/24 -j ACCEPT
$IPT -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$IPT -A INPUT -i $PPP -p icmp -j ACCEPT
echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward
echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_dynaddrnyilvan barmilyen szovegszerkesztovel irhato
eltunni akkor fog, ha letorlod
a 4. pontot nem ertem...
5) termeszetesen ppp0 a "kulso" laba, a scriptben lathatod is hogy ezt hasznaltam defaultnak -
doc
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8606 üzenetére
ja ertem
ez azert van, mert a filerendszer gyokerebe csak a root irhat. az megoldhato hogy a sima usernek is adsz ra jogot, de inkabb ugy illik hogy csinalsz egy konyvtarat bele, es arra adsz magadnak jogot, vagy akar sajat tulajdonba veszed
tehat pl. sudo mkdir /<ahol a particio mountolva van>/data
sudo chown <userneved> /<ahol a particio mountolva van>/data -
doc
nagyúr
hogyamicsodat?
marmint windows mond ilyet bootkor? akkor vagy valami miatt eltunt a file a vinyorol, vagy elhalt az ntfs, utobbi esetre csak a format lesz az orvossag valoszinuleg, elobbire ott a csodalatos 'javito konzol', de ez mar windowsos temamost nyakamon a hatarido meg a meeting-hegyek, de meglesz a bobeszedubb leiras, addig nezd at, allj neki, es ha valami nem megy sikits
-
doc
nagyúr
válasz
Szplöttyy #8352 üzenetére
na kezdo linuxos vagy, akkor miert irtozol annyira az Ubuntutol?
ha hasonloan user-friendly disztrib kell, akkor Fedora, esetleg Suse vagy Mandriva
ha 'hardcore' akkor Debian vagy Slackware (ez utobbi telepiteserol es beallitasarol pont egy-ket hete beszeltunk minden reszletre kiterjedoen a Slackware topicban) -
-
doc
nagyúr
válasz
Neil Watts #8258 üzenetére
wammu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Mesterséges intelligencia topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- iPhone topik
- Nintendo Switch 2
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Parfüm topik
- Subaru topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged