- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic V2 - origami
- Yettel topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrojDtroll
veterán
Van egy program ami fut. Toppal látom.
kill-el próbálom megállítani, de mindig újraindul
hol lehet ez beállítva?
-
DrojDtroll
veterán
A laptopomat kiterjesztve használom.
A kiterjesztett képernyőn akarok megnézni egy videót vlc-vel teljes képernyőben. A vlc-t a kiterjesztett képernyőre húzom és kettőt kattintok a képre, ezzel teljes képernyőssé téve azt.
A kép teljes képernyős lesz, a gond az, hogy az elsődleges kijelzőn.
Mi lehet a megoldás?
Friss Xubuntu 16.04 rendszerről van szó.
-
DrojDtroll
veterán
Van egy gépem, amin fut egy hálózati szolgáltatás. Azt szeretném, hogy ha más is használja a hálózatot(van aktív forgalom a hálózaton) akkor az a gép amin a szolgáltatás fut csak egy töredékét kapja a sávszélességnek. Megoldható ez valahogyan?
Lehetőleg az volna a legjobb ha mindent azon a gépen kellene beállítanom amin a szolgáltatás fut.
-
DrojDtroll
veterán
-
DrojDtroll
veterán
Akkor mar csak az a kerdes hogy nao robot vagy altalanos robotika legyen?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #45921 üzenetére
Nem lenne jobb ha topikot nyitnek a robotnak? Ott nyugodtan beszelgethetnenk rola.
-
DrojDtroll
veterán
Nem az enyém. Elnézést ha valahol úgy fogalmaztam, hogy igen. Középiskolás vagyok és a sulinak van.
Majd ha lesz valami probléma ami miatt szét kell szedni(van is én nincs is jeleneg
) feltétlenül fotózni fogom. Egyenlőre nem. Nem akarom magam tovább szívatni.
Elég érdekes problémákat produkál ez a hardver, a szoftver meg szerintem aránytalanúl sok erőforrást zabál.
Ha akarod beszélhetek róla bővebben.
-
-
DrojDtroll
veterán
Olyan kellene amit automatizálni tudok. Kiadok egy parancsot, pl pause és viszakapom a promptot.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Atlantisz48 #45230 üzenetére
Miben más mint egy normális Ubuntu?
-
DrojDtroll
veterán
HD 5870-es kártyám van.
Milyen programmal tudnám kiváltani az AfterBurnert?
Vannak gyakorlati tapasztalatok valakinek ilyesmivel?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #44947 üzenetére
Hogyan tovább?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #44886 üzenetére
Erre valaki?
-
DrojDtroll
veterán
Cvlc-vel nem tudok lejátszani miközben nézek egy youtube videót.
Mi lehet a gond?
VLC media player 2.2.0 Weatherwax (revision 2.2.0-0-g1349ef2)
[00000000022fc858] dummy interface: using the dummy interface module...
ALSA lib pcm_dmix.c:1022:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
[00000000021d74f8] alsa audio output error: cannot open ALSA device "sysdefault:CARD=PCH": Device or resource busy
[00000000021d74f8] core audio output error: Audio output failed
[00000000021d74f8] core audio output error: The audio device "sysdefault:CARD=PCH" could not be used:
Device or resource busy.
[00000000021d74f8] core audio output error: module not functional
[00007f2528c025a8] core decoder error: failed to create audio output
[000000000210faa8] core playlist: end of playlist, exiting -
DrojDtroll
veterán
Én a LaTeX-es módszert választanám, csak kevés az idő, hogy azt megtanuljam.
-
DrojDtroll
veterán
Valahogy lehet prezi-ben készült bemutatót bemutatni linux alatt úgy hogy a gépen nincs internetkapcsolat?
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Van két python szkriptem és azt szeretném hogy az egyik folyamatosan tudja olvasni a másik néhány változóját. A folyamat visszafele nem szükséges. Az egyik program csak mindig írja a változók értékeit, a másik mindig csak olvassa. MI lenne erre a legegyszerűbb megoldás Linux alatt?
Nem nagyon akarok tcp-socketeket használni.
Lehetne valahogy hogy ezek közös környezeti változókon keresztül kommunikáljanak?
-
DrojDtroll
veterán
Hogyan lehetne, ph-ra cli-ből új hozzászólást írni? Cli-s böngésző nem jó megoldás.
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok.
Tegyük fel, hogy van egy USB kábel, aminek nem ismerjük a másik végét. Amikor a géphez csatlakoztatjuk azt látjuk, hogy a /dev mappa a következő két elemmel jelenik meg:
serial
ttyACM0Ki lehet-e deríteni pontosan, hogy mi a csatlakoztatott eszköz?
-
DrojDtroll
veterán
Valaki próbált már jpg képek sértetlenségét ellenőrző programot(cli)?
-
DrojDtroll
veterán
Valaki tudna segíteni?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
#81562624 #32432 üzenetére
Pontosan ugyan ilyen gépen van
, csak énmár tettem bele még 4 Gb ramot.
A mate egy ablakkezelő nem pedig egy OS, nem túl nagy a mate ram igény, szóval szerintem simám menni fog vele.
Én windows és Linux-ot egyszerre használok rajta. Míg 2 giga ram volt benne addig sem volt semmi bajom, de akkor a win7-nek kicsit kevés volt a 2 giga, 1-et csak a rendszer megevett míg lubuntuval ez valahogy 180 mega körül volt.
Én Lubuntut ajánlok rá.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #32277 üzenetére
Kész van!!!
1:23:43
Csak egy kicsivel volt több 5 percnél
-
DrojDtroll
veterán
Gpartednek mennyi időre van szüksége, hogy egy 450 gb-os ext4 partícióból 200 gb-ost csináljon. Nekem már vagy 10 perce megy, és tudni szeretném mikor lesz vége.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #32198 üzenetére
Véletlenül lett válasz, új hsz-t akartam, bocsi
-
DrojDtroll
veterán
Melyik paranccsal lehet fájlokat összehasonlítani?
pl. a.txt-t a1.txt-vel
b.txt-t b1-txt-vel -
DrojDtroll
veterán
-
DrojDtroll
veterán
válasz
CPT.Pirk #32138 üzenetére
Én is elég különösnek tarttottam a dolgot, de aztán megerősítést nyert, hogy nem nálam van a hiba, és az admin sem tud mit kezdeni a dologgal.
De a biztonság kedbvéért holnap rákérdezek az admintól.
Linuxon kívűl más letöltések működni. A virtualbox-ot az isp blockolja abban az intézményben ahol vagyok, nem tudom miért. A VBox-nál és a linuxnál ugyan az a jelenség.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
CPT.Pirk #32135 üzenetére
Még egyenlőre elég lesz ez az "Uborka" is
, ha valami komolyabb rendszer kell, amire számíthatok, akkor egyértelmű, hogy Debianra cserélem.
Tudom, hogy régi volt, csak ez volt letölve, és nem tudtam volna mást leszedni, mert kolis vagyok és a letöltésekkel vannak gondok. 100/100-as net van. P2p tiltva van. Nem is az a gond, de valamiért a linux disztók is. Egyszerűen megáll a letöltés x %-nál és nem megy tovább. Ugyan ezt csinálja még a VirtualBox-al is. Mással nem, csak ezzekkel. Nem tudom mi értelmeve van ennek.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
lev258 #32129 üzenetére
A RAM igényével én sem vagyok megelégedve. Szerintem valami lágyabbra lesz cserélve, mondjuk xface-re, de fent lesz az i3 is, mert az is nagyon tetszik.
Vladi
A telepítéssel nincs gond, csak ez a hálózatos probléma nem tetszik, Egyenlőre más erőfeszítéseket tennék a "felnövés" érdekében.
-
DrojDtroll
veterán
-
DrojDtroll
veterán
Van egy frissen feltelepített Debian 6-om. Nincsen eth0 sem wlan0, hogyan tudnám ezt orvosolni?
-
DrojDtroll
veterán
Leírom mit szeretnék:
1, letölteni egy filet
2. c-ben megírt programmal feldolgozni
3. a c-ben megírt program egyetlen egy fájt adna kimenetnek, ezt a file-t ftp szerverre feltöltteni
4. mindezt fél óránként megismételni.Ugye, jól gondolkozok, hogy ehhez shell script kell?
-
DrojDtroll
veterán
El akarok kezdeni egy kis hobbiprojektet. Shell scriptre lenne szükségem. Valami jó, magyar vagy könnyen érthető angol ismertetőtök van hozzá?
Az első kérdésem az, hogy azt, könnyű megírni hogy egy program fél óránként fusson le?
(ha bonyolult akkor megcsinálom úgy, hogy a program, folyamatosan menjen és fél óránként tegye a dolgát.)32 000. HSZ
-
DrojDtroll
veterán
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok
Kellene egy internetes tarhely, amire könnyen lehet fel-le tolteni kizarolag terminal hasznalataval.
Kicsi is elég lenne kb 10 mega is. A lenyeg hogy ingyenes legyen es csak terminallal is lehesen teljesen, konnyen kezelni.
Tudtok erre valami jo megoldast?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Lathronos #28217 üzenetére
Éppen most Xface-ből vagyok és nem lxde-ből. Nekem eddig nagyon bejön. Úgy gondolom ez lesz a megfelelő megoldás. Nem terheli nagyon a gépet, és ahhoz képest jól is néz ki.
Van egy problémám az lxde-vel.
Unity alatt szépen megy egy vidi vlc.
Lxde alatt is megy, csak néha vannak hibák a videó megjelenítésében.Ugyan az a videó ugyan az a lejátszó ugyan az a gép, ugyan az az os, csak az asztali környezet más? Miért okoz ez hibát?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
tvamos #28209 üzenetére
Utánajárok majd, hogy hogyan van ez pontosan, csak azért írtam mert idegesítő mindig kikapcsolni. Nem is lenne semmi baj azzal, hogy be van kapcsolva csak gépelés közben elviszi a kurzort ha véletlenül hozzáérek. Be lehet állítani Ubuntu alatt hogy gépelés közben legyen kikapcsolva, de az nem nagyon akar menni. Ott lehet állítani paramétereket. Megpróbálok majd azokkal elszórakozni.
-
DrojDtroll
veterán
Miért van az hogy a laptopom a hang fel és a hang le gombok nem akarnak menni ubunutu/lxde allat?
Ubuntu és unity alatt működik(hang fel: fn+felfele nyil, hang le: fn+lefele nyíl)
-
DrojDtroll
veterán
válasz
tvamos #28198 üzenetére
Nem akarom most újratenni a gépet, esetleg majd winyót cseréle a laptopban és arra telepítgetem azokat az os-eket amiket ki szeretnék próbálni hogy hogy mennek a gépen.
Délután szeretek kint lenni, amikor a napon sincs semmi baj, szóval nem kel bujkálni az árnyékba
Nem is lenne jó egész nap a gép előtt.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
N0zer0 #28196 üzenetére
Szerencsére még középsulis vagyok, szóval itt a nyár és van időm. Van idő foglalkozni a Linux-al rendesen időt szánni rá. Amit tanulni akarok a nyáron az csak is az infó, mert ezzel szeretnék továbbtanulni is egyetemen.
Szerencsére sok mindent ki tudok próbálni és sok uj dologban szerzek tapasztalatot.
Disztrót akartam váltani, mert az Ubuntu nem nagyon feküdt a gépemnek, de így lxde-vel nincs semmi bajom vele.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
lionhearted #28177 üzenetére
(#28176) joecontra:köszi
(#28177) lionhearted : köszi
akkor majd ezekből nézek screenshotokat, és amelyik jobban tetszik arra lecserélem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Medence topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- E-roller topik
- Le Mans Ultimate
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Samsung Galaxy S21 Ultra /Kártyafüggetlen / 12/256 GB / 1Év garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest