- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#21078528 #43325 üzenetére
Ja, érdekes olvasmány volt. Nagyjából ránézésre az történik, mint egy sima GUIs telepítőnél, csak itt mindent manuálisan parancssorból kell bevinni. Érdemes lenne összeszedni a parancsokat, amiket írtál, aztán betenni egy telepítő sh fájlba valamilyen ini-vel vagy json-al konfigurálható formában. Írtam pár kérdést a hozzászólásokhoz, ha van kedved válaszolj rájuk.
-
inf3rno
nagyúr
Azt írják, hogy mime típushoz választasz programot, nem kiterjesztéshez. A kettő nem teljesen ugyanaz.
A defaults.list fájlt kell létrehozni a ~/.local/share/applications -ben, és ilyesmiket írni bele, hogy
image/png=eog.desktop
Itt vannak még egyéb lehetőségek, ha ez nem válna be: [link]
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #43286 üzenetére
Már az anyatejjel magába szívta az informatikát.
"Minden gépre meg lehet találni az azon optimálisan futó legjobb Linuxot."
Ezzel egyetértek, akkora a választék disztróból, hogy gyengébb gépekre is simán lehet találni jót. Driverekkel van még sokszor probléma pl tableteknél, de ennek azt hiszem pont te nyitottál topicot.
-
inf3rno
nagyúr
Sokat olvastam a témában mostanában kártya vásárlás előtt. Nagyjából az jött le, hogyha elég egy gyenge GPU, akkor legjobb az Intel a stabil nyílt forrású drivere miatt, ha meg valami combosabb kell, akkor érdemes Nvidia-t venni és zárt driverrel használni, mert ár-érték arányban 2-3x jobban jössz ki, mint az AMD-vel, ha a teljesítményt nézzük. Windows-on már nagyjából ugyanazt hozzák azonos árkategóriában, szóval ez tényleg csak a driveren múlik. Egyébként szívesebben vettem volna AMD-t, hogy ne szívjak annyit vele, de nincs 2-3x annyi pénzem azonos teljesítményt venni, a Windows-t meg nem akarom megtartani hosszú távon játékra, bár már az is eszembe jutott.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#21078528 #43280 üzenetére
Passz, ezt írták. Nekem csak így ment fel, ne kérdezd miért:
dnf update
dnf install akmod-nvidia-340xx.x86_64 kernel-devel gcc gcc-c++ vdpauinfo
libva-vdpau-driver libva-utils xorg-x11-drv-nvidia-340xx-libs.i686
dracut -f /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)
rebootEnélkül a felhasználó azonosításnál kitett egy olyat, hogy valami hiba történt (hibakód minden ilyesmi nélkül) plusz egy logout gombot. Nem tudom, hogy ez a Gnome vagy a Fedora hülyesége, mindegy is, túl vagyok rajta.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#21078528 #43275 üzenetére
Hát én most Fedora-val szívtam egy sort mire sikerült drivert cserélnem. Mint kiderült a Gnome3-nak kell pár 32 bites lib, különben el sem indul, meg ki kell nézni egy listáról, hogy melyik driver csomag való a kártyához. Így is valami rejtélyes okból kifolyólag csak sokadikra sikerült telepítenem az RPM fusion-ről a drivert. Mint kiderült a mouseaccel kikapcsolása sem olyan egyszerű, mint Ubuntu-ban, mert kitaláltak valami új input libet, aztán minden máshogy van benne. Persze ha mindent előre tud az ember, mert nem először csinálja, az más...
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem nem csak az újon van itt a hangsúly, nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy Linux-al sokkal több szívás van rendszer telepítés és beállítás terén, főleg ha nvidia kártyád van. Azért hosszú távon minden megoldható, de egyáltalán nem az a next-next-finish életérzés, és ez sokakat eltántorít. A használata nem sokban különbözik a Windows használatától, de odáig el is kell jutni, hogy van egy jól működő rendszered telepítve, eltörni meg nagyon könnyen eltörik...
-
inf3rno
nagyúr
Gondoltam beteszem ide is, hátha nagyobb közösség látja, feltéve, ha nem baj. Olyasvalakit keresek, akinek sikerült már Fedora 23-hoz feltenni RPM fusion-ről akmod-nvidia-340xx drivert, úgy, hogy nem halt be a GUI utána. Az RPM fusion-ös howto-t követve ez nem lehetséges. Az nvidia oldaláról letöltött, a dnf megkerülésével telepített driver rendesen működött, szóval nem a gép vagy a rendszer a rossz, hanem valami extra van az RPM fusion-ös driverrel kapcsolatban, amire 3 napja nem bírok rájönni. :S Ha valakinek van infoja ezzel kapcsolatban, legyen szíves, írja le itt: [link]!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
N0zer0 #42904 üzenetére
Köszi! Én is afelé hajlok, hogy maradni fog a LUKe Skywalker féle titkosítás, aztán még utánajárok, hogy hogyan tudom egy jelszóval kikódolni a többi vinyót. Most éppen 4 van a gépben, később majd külön gépbe megy kettő, meg még lehet, hogy abba is veszek egy SSD-t, hogy ne egyen rajta sokat a rendszer futtatása, mert hát a HDD pörög forog, aztán sokat fogyaszt 24 órában.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gabikiraly2 #42882 üzenetére
Én úgy tapasztaltam (a pár hónapom alatt), hogy a driver kérdés általában megoldható asztali gépen (tableten, ilyen kis kütyükön még nem mindig).
Az office-on kívül mindegyik megy, igazából az is, de csak openoffice-al, ami meg hát nem a világ csodája. Pl táblázatkezelős nyomtatás sem igazán jött össze neki legutóbb, kénytelen voltam konvertálni HTML-re, és úgy kinyomtatni firefox-ból. A szövegszerkesztőjével is ugyanez a helyzet. Azért valamit így is össze tudsz gányolni vele, ha nagyon kell.
Én azt javaslom, hogy a Mint mellett próbáld ki az Ubuntu-t és a Fedora Workstation-t is. Mindkettő egész jó. Ha elég gyakorlott felhasználó vagy, akkor hamar bele tudsz szokni. Nekem a video kártya driverekkel volt gondom Mint-nél, de az eddigiek alapján Ubuntu és Fedora ilyen problémák nélkül simán felment. A kijelző DPI beállítás, ami azt hiszem még nehézség Linux alól. Ez nem túl kellemes, ha az embernek nem tökéletes a szeme, de ha minden kötél szakad, akkor vannak workaround-ok, pl. Firefox-ban is van zoomolós plugin, amivel egy alap nagyítást lehet beállítani a weblapokra, illetve a PDF nézőnél is simán lehet nagyítani, úgyhogy talán nem akkora gond ez sem.
Egyelőre azt kell, hogy mondjam, hogy már megérett annyira a Linux is, hogy simán használható Windows helyett, ha nem vagy túl finnyás.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zserrbo #42877 üzenetére
Ha már van 2TB helyed, akkor szerintem ne sajnáld és adj kicsivel többet a rendszerre, meg főleg a /home-ra (ha jól tudom abba mennek a telepített programok). Elég hamar meg tudnak hízni ezek, már egy komolyabb játék is 10GB simán megvan. A swapnek akkor lehet jelentősége, ha kevés a memóriád, vagy memória zabáló programokat használsz. Az is lehet egy picit több.
Ami nálad még érdekes lehet, hogy GPT-s lemez kellhet az MBR helyett. 2TB felett az MBR nem működik, ez a lemez meg pont határon van. A GPT-hez kell egy külön biosboot partíció, ami 2MB, illetve UEFI-s vagy hibrid BIOS-os alaplap. Kell még neked egy /boot pírtíció, ami 200MB, gondolom a GRUB-nak. Ezeket nem tudod titkosítani, minden mást igen, és javasolt is, ha nem szeretnéd, hogy bárki hozzáférjen az adataidhoz.
Én a helyedben hosszú távon vennék egy SSD-t, és a rendszert, home-ot meg swap-et átraknám oda, az adatokat meg külön HDD-re. Én legalábbis most ezen dolgozom. SSD-vel sokkal gyorsabb a boot és a program indítás is, meg az adatoknak tudnál egy stabil RAID-et csinálni még 2 ugyanolyan vinyóval, a rendszer meg elmenne RAID nélkül. Már ha sok fontos adatod van. Ha nem, akkor a fontosabbakról elég backupot csinálni pendrive-ra bizonyos időközönként.
Szvsz. nem egy nagy váltás ez a mountolás, valamivel másabb a logikája, mint a windows-os meghajtós megoldásnak, de nagyon hamar bele lehet szokni. Nekem legalábbis pár nap alatt sikerült, most így néhány hónap után meg teljesen természetesen jön.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
King Unique #42876 üzenetére
Ez egyre izgalmasabb. Már felraktam egy Fedorat luks-al ext4-re, most arról írok. Agyaltam egy picit a témán, és azt szeretném, hogy egyetlen jelszó legyen az összes HDD-hez, és csak egyszer kelljen beírni. Ez megoldható? Nekem jó ez a luks rendszernek, viszont tetszene, ha az adat patíciót meg ezzel a veracrypttel le tudnám kódolni. Csak hogy bonyolítsak a dolgon.
Ha ez így nem lehetséges, akkor marad a luks az adatra is. Hosszú távon úgyis megy a windows erről a gépről, később meg a gépek közötti kommunikációra fellövök egy itthoni szervert, ha megjön az odroid xu4-em.
-
inf3rno
nagyúr
Boldog Karácsonyt!
Vettem egy új vinyót adatnak. Milyen fájlrendszert tudtok ajánlani hozzá? Nagyjából annyi az igényem, hogy tudjon meghajtó titkosítást, és lássa a Linux. Jó lenne, ha látná a Windows 7,8 is, de ez nem kötelező.
-
inf3rno
nagyúr
Szemezek egy Nvidia GTX 750 video kártyával. Van valakinek tapasztalata vele, hogy mennyire driver hibás Linux alatt?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
kovaax #40440 üzenetére
Tényleg érdekelt, hogy mikor érdemes használni. :-) Ahogy nézem kb annyit tud, mint egy hosts file, csak mindezt több gép tudja közösen használni, szóval nem kell egyesével minden gépnél megadni, hogy milyen domain nevekhez milyen helyi ip tartozik, hanem elég csak a dns szervert beállítani rajtuk. Ezen kívül még annyi extrát tud, hogy kesseli az ip címeket, így valamivel gyorsabb a netezés, de én azt gyanítom, hogy ezt a böngésző is megteszi nekünk (bár ennek nem néztem utána). Én nem tudnám mire használni, szvsz legalább 10 gépes hálózat kellene, hogy megérje foglalkozni vele. Gondolom aki webszervert üzemeltet, annál alap dolog, hogy a sok domain nevet, amit host-ol szétossza a gépek között. Tákoltam már zone file-t, nem jött be az életérzés, egyébként sem az üzemeltetés az én világom, jobban szeretek fejleszteni.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
beloadjoker #40207 üzenetére
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gery2123 #40202 üzenetére
Szvsz csak a windows ír rá napi 2-3 gb-ot ha nem többet, attól függ, hogy hányszor indítod újra... A modern SSD-k kibírnak legalább 200 TB írást (valamelyik 2PB-ot is), ami 4GB-al számolva 50.000 nap, vagy 136év. Szóval nem igazán probléma már ez az írásállóság. Pendrive-nél meg sd kártyánál még talán igen, de azt mondják már a jobb sd kártyák is bírnak 10TB írást. A pendrive meg valahol az SSD és az SD kártya között van. Pendrive-ra nem torrenteznék, de egy rendesen belőtt fájlrendszerrel (non-journaled, noatime/relatime) simán elmehet róla egy Linux. Nekem legalábbis ez jött le az utánaolvasásokból. 1-2 hónap, és meg is tapasztalom a mini NAS-omnál.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40192 üzenetére
Nem, a something else-ről van szó, azon belül meg a meghajtó zsugorításról. Auto-val sosem telepítettem még, nem is igazán tudom javasolni senkinek, mert ki tudja, hogy mit csinál...
Hmm nekem cinnamon 10 sec, xfce 5 sec, mate 2 sec vagy annyi sem emlékeim szerint. (Ezek login idők, szóval a jelszó beírástól mennyi idő alatt jutsz el oda, hogy látod az asztalt, és tudod használni.)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40182 üzenetére
Szvsz, a windows jobban tudja, mint a Linux, hogy mit hova helyezett el a meghajtón, és hogyan tudja biztonságosan csökkenteni a méretet úgy, hogy ne sérüljön a rendszer. De ezt én is csak sejtem, lehet, hogy a windows-os lemezkezelőben tényleg nincs ilyen feature, és a kettő egyenrangú. :-) Linux-osnál már olvastam olyan figyelmeztetést, hogy méret csökkentésnél lehet gubanc, meg instabillá válhat a rendszer. Windows-nál még nem találkoztam ilyen üzenettel...
Login időket néztem a saját gépemen. Persze lehet, hogy a login idő nem egzakt mércéje a dolognak. Mate elég fapados az animációk, élsimítások, stb. terén, abból gondoltam, hogy egyébként is gyorsabb lehet. Memóriában én úgy néztem, hogy hasonló mennyiségűt fogyaszt mind a 4 fő DE-vel a Mint, de azt sem hiszem, hogy a memória fogyasztás lenne a sebesség mércéje.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
F.B.I. #40176 üzenetére
Külön partícióra tudod csak telepíteni a Linux-ot, szóval le kell választani neki helyet. Elvileg a windows alól ezt megteheted, és akkor valószínűleg úgy fogja csinálni, hogy nem sérül a rendszer. Linux telepítővel ugyanez már kétséges lenne. Ha sikerült helyet szerezned a Linux-nak (kell neki talán 10GB, plusz a programok helye), akkor onnantól kiírod pendrive-ra a telepítőt, és onnan felteszed. Partíciót nem kell előre készítened neki, csak a mostaniból csípjél le helyet, aztán hagyd partícionálatlanul, a telepítőnél úgyis be kell lőni, hogy ext4 fájlrendszer legyen rajta, a windows meg nem tud olyat..
Nem biztos, hogy rendben fog menni a win8 leállítása, nekem legalábbis win7-nél nem engedte az alvó állapotot, a win8-nál meg ha jól tudom alapból csak valami fél hibernációt tud, tehát mindig kimenti a memóriát a merevlemezre. Nem tudom, hogy az enyém valami egyedi eset e, vagy általános jelenség, hogyha grubból indítasz, akkor nem megy az alvás meg a hibernáció. A többiek erre tudnak választ adni.
A lubuntu-ra azt mondták itt pár napja, hogy nem valami jó, inkább mint + lxde-t javasoltak gyenge rendszerhez, de ez nem biztos, vissza kéne olvasni. A mint + xfce jó, de lehet, hogy azt is lassúnak találja majd. Érdemes mint + mate-val is egy próbát tenni, bár az elég kezdetleges xfce-hez képest, de gyorsabb.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #40128 üzenetére
Docker nincs rajta alapból, csak ha felteszed. Alapból ilyen xp-hez hasonló megoldás van, ami elég gány. Cinnamon-nál fel lehet tenni applettel olyat, ami win7-hez hasonló, de sajna nem a legstabilabb az applet. xfce-nél nem találtam ilyesmit, úgyhogy arra valszeg csak a docker van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40073 üzenetére
Persze, biztosan lehet úgy is használni őket, ha rászánok pár órát a beállításokra. Én most az alap beállításaikról beszéltem, ahogy a telepítés után kijön a cucc. Még nem volt időm nagyon belefolyni KDE-be meg unity-be.
Okés, írok a modkerbe.
szerk:
Most nézem közben, hogy már kitörölted. Köszi! -
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #40070 üzenetére
Nem ismerem pontosan a böngészők lelki világát, a swap-et csak azért gyanítom, mert fájlrendszerből olvasni adatot sokkal lassabb, ami elméletben okozhat akadás pl scrollnál. A másik lehetőség, hogyha nincs elég memória, akkor csak a kép egy részletét tölti be, és azért kell fájlrendszerből kiolvasni a maradék részt, ami szintén lassít. Ezek persze csak teóriák, nem tudom hogyan tölti be a PNG-t egy böngésző, de nagyon látványos a különbség mióta vettem még memóriát a gépbe.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #40066 üzenetére
A fórum motor nem méretez semmit, egyszerűen csak beemeli egy img tag-ben. Azért akadhat scroll közben gondolom, mert nem memóriába teszi be neked, ha az kevés, hanem swap-be. Vagy passz. Mindenesetre nálam amíg nem frissítettem 8GB-ra a memóriát, addig akadtak scroll közben mindig a nagy felbontású képek.
-
inf3rno
nagyúr
Esetleg ha valamelyik admin kitörölné, vagy átírná linkre, azt megköszönném.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40059 üzenetére
Mint + Cinnamon-al több, mint egy hetet foglalkoztam, igaz csak napi 1-2 órát. Több bajom is van vele. A legfontosabb, hogy 10+ másodperc, mire a login-on átmegyek, addig meg nézhetem a fekete képernyőt. Nekem ez nem elfogadható. A második, hogy komplikált tearing mentesre beállítani, összehasonlítva az ubuntu 14 és 15 unity-vel meg alapból úgy települt. A harmadik, hogy nem bízom az appletekben, meg deskletekben, amik hozzá vannak, mert looking glass csurig van hibaüzenetekkel tőlük. A negyedik, hogy az asztal teljesen szét van esve, a grid nincs a helyén, és nem is működik rendesen (az ikonokat egymásra tudom halmozni). Nagyjából ennyi. Ezeket leszámítva jól használható volt maga a rendszer, de pl egy Mint + XFCE simán lenyomja. Amúgy az összes Mint-ről beszéltem, mindegyiknél volt tearing alapból, az ubuntu-nál meg nem volt, gondolom azért, mert Mint-hez 3.16-os kernel van, az ubuntuhoz meg a 3.19-es. Fenyő segítségével azért sikerült megtákolni, de ha lehet ezeket a plusz köröket szeretném kihagyni, és inkább abban a tudatban használni a rendszert, hogy egy újabb frissítés nem vágja gallyra, mert látom, hogy minőségi munkát végeztek az összerakásánál. Ubuntu-ról ez a benyomásom, bár arra tényleg csak pár órát szántam. Na de szerintem ejtsük a témát, szerintem mindkettőnknek van jobb dolga is, mint ezen vitatkozni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40050 üzenetére
Nem kinézettel volt a gond, hanem hogy nem kellett sokat foglalkoznom a driver telepítéssel, tearing-el, kernel frissítéssel, stb. Ubuntu-nál minden ment pöccre, Mint-nél meg rá kell szánni az időt az átállításra, compositor beállításra, mittomén.
A kinézet nem izgat, a használhatóság, ami igen. Megvannak azok a GUI útvonalak, amiket általában használok, pl meghajtókat asztalról szeretem megnyitni, nem menüből, alkalmazásokat launcher-ből nyitom meg tálcáról, illetve szeretek keresni a menüben, és így tovább. Meg tudok szokni más szisztémát is néhány hét alatt, de ha lehet megspórolnám ezt az időt, és valami az én világomhoz közelebbivel próbálkoznék, szóval nem unity-vel vagy kde-vel.
Én biztos, ami biztos alapon inkább elkerülöm a grub sdb-re történő telepítését, mert nem szeretnék egy eltört windows-al is foglalkozni még emellett. Inkább tesztelem tovább a Linux-okat, ha lesz egy kis időm, hátha találok valami olyat, amire biztosan át akarok állni, és akkor tudom törölni a windows-t. A mostani csak átmeneti állapot, nem fog így maradni. Amire nekem kell, arra jó a Linux is, csak valami olyat szeretnék, ami a lehetőségekhez képest azért egyben van, és jól meg van szórva kényelmi funkciókkal. Értsd: nem akarok az oprendszer lelki világának ápolására időt szakítani, ha nem szükséges, inkább csak használni szeretném.
Az ubuntu vonal után még nem próbáltam újat. Egyelőre most összerakok egy alkalmazást arra, hogy könnyen fel tudjam vinni az értékelésemet, pontszámokat, screenshotokat, stb.. adatbázisba, aztán abból blog bejegyzést tudjak generálni. Ha már rászánok ennyi időt a tesztelésre, legalább másnak már ne kelljen annyit szívni vele, meg gyakorolgatom egy kicsit a ddd-t is közben. Szóval húzódik a dolog, de ami késik nem múlik.
Arch, fedora, suse, ilyesmik biztosan lesznek. Még nem tudom, hogy a wayland-es fedora-ra vágyom e, majd kiderül, ha telepítettem. Mindenesetre ígéretesen hangzik, hogy teljesen új modern display servert használ.
Köszönöm a válaszokat!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40037 üzenetére
Ha sdb-ről bootolok, akkor betölti a win-t ugyanúgy, mint előtte. Érzésem szerint ez annak a jele, hogy nincs rajta GRUB, de javíts ki, ha tévednék. A cél az, hogy egy menüből be tudjam állítani, hogy mit szeretnék elindítani, ne kelljen vadul nyomogatnom az f12-t, hanem grub-ból tudjam indítani a win-t is úgy, hogy működik az alvás. Egyelőre nem tértem át még teljesen Linux-ra. A Mint nem volt szimpi, az ubuntu tetszett, de nem használnám unity-vel (valszeg xubuntu lesz a nyerő, kde nem jön be és mate sem), a többit meg még tesztelem, amint lesz időm rá. Az új wayland-es fedora-hoz fűzök nagy reményeket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40027 üzenetére
SuperUser-en kaptam mínusz pontot a kérdésre. Fura, mintha minden kérdés feltevés automatikusan, mínusz ponttal járna. Rá is kérdeztem régebben, de azt írták, hogy nincs ilyen feature a rendszerben. Szóval nem valami építő társaság, de már megszoktam tőlük. Kaptam egy olyan választ, hogy a GRUB-nak és a partícióknak nincs semmi köze ahhoz, hogy a Windows tud e aludni vagy sem, és valszeg USB eszköz vagy BIOS beállítások okozzák a gondot.
Felkeltem korábban, pörgött egy kicsit az agyam, úgyhogy csekkoltam a power management-et, az jól van beállítva a BIOS-ban. Gyanús volt, mert a BIOS update egy csomó dolgot elállított legutóbb. Kihúzkodtam a pendrive-okat, de úgy sem ment.
Utána kipróbáltam, hogy vajon ha F12-vel bootolok be sdb-ről, és kikerülöm az sda-s GRUB-ot, akkor mi történik. A helyzet az, hogy úgy működik a sleep, szóval egyértelműen a GRUB-os win7 loader-es indítás miatt nem tud aludni a Windows. Egyelőre eddig jutottam. Valszeg bug report lesz a GRUB gyártójának, hátha megtalálják a hiba okát, és a későbbi verziókban már javítják. Azt hiszem ennél többet nem igazán tudok tenni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #40027 üzenetére
Itt azt írják, hogy Linux is adhat ilyen flageket, legalábbis az egyiket: [link]. Azt hiszem felteszek majd kérdést superuser-ben, hátha már valaki találkozott ezzel a jelenséggel. Elvileg a biosgrub típusú, szóval a második, aminek lennie kell GPT-hez (ebből gondoltam, hogy oda megy a grub), legalábbis a GPT telepítős cikkből, amit olvastam ez jött le. Nem értem, hogy az első hogyan került oda továbbra sem. Majd megpróbálom egyesíteni a kettőt, hátha. Nem hiszem, hogy nagy kárt tennének a windows-ban, mert ezek nélkül is el tudom indítani BIOS-ból, de a biztonság kedvéért majd tesztelem előtte kivett linuxos vinyóval. Köszi a linkeket, megnézem őket, amint lehet.
-
inf3rno
nagyúr
Közben találtam screenshotot, az sda3 telepítéséről. Már akkor megvolt az első 2 partíció, ami fura, mert meg mertem volna esküdni rá, hogy én csak egy fat32-eset hoztam létre, talán 256mb-osat a méretek alapján. Nem tudom, hogy hogyan lett belőle kettő, vagy miért kerültek rá ezek a flagek. A bios_grub flag-et raktam rá a telepítésnél a vissza gomb lenyomása után, mert az véletlenül kimaradt a partícionáláskor, aztán eszembe jutott, hogy szükség lesz rá. Furcsállom, hogy nem tűnt fel akkor, hogy 2 partíció van 1 helyett. Gondolom a 3.-ra koncentrálhattam.
Sajnos ezekből a telepítő screenshot-okból nem igazán derülnek ki a flag-ek, vagy én nem látom egyiken sem őket. A type gondolom mégsem az, úgyhogy a bios_grub sem flag, hanem type beállítás. Ez megmagyarázná, hogy a flag miért más. Közben azt olvasom valahol, hogy ezeket linux is létrehozhatja, hiába az ms prefix, úgyhogy talán normális.
-
inf3rno
nagyúr
Az update grub ezt dobta:
inf3rno@inf3rno-EP43T-USB3:~ > sudo update-grub
[sudo] password for inf3rno:
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.16.0-38-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.16.0-38-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
No volume groups found
Found Linux Mint 17.2 Rafaela (17.2) on /dev/sda10
Found Ubuntu 14.04.3 LTS (14.04) on /dev/sda3
Found Ubuntu 15.04 (15.04) on /dev/sda4
Found Ubuntu 14.04.2 LTS (14.04) on /dev/sda5
Found Ubuntu 15.04 (15.04) on /dev/sda6
Found Ubuntu 15.04 (15.04) on /dev/sda7
Found Linux Mint 17.2 Rafaela (17.2) on /dev/sda8
Found Linux Mint 17.2 Rafaela (17.2) on /dev/sda9
Found Windows 7 (loader) on /dev/sdb1
doneAhogy nézem mindegyik Linux-os meghajtónál van egy /boot/grub mappa. Gondolom az utolsónak telepített Mint+KDE-nél van az sda11-en, amit ténylegesen betölt indításkor.
A boot flag fent van windows-nál, úh. azzal nincs gond.
További érdekesség, hogy a fat32-ben (sda2), amit gpt indítónak szántam, legalábbis annak jelöltem első telepítésnél (ubuntu 14, sda3), van egy recicle bin, amit gondolom a windows szemetelt bele. Az sda1-ről lövésem sincs, hogy micsoda, ahogy az ms kezdetű flagekről sem.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #40001 üzenetére
Egy szót sem ejtettem a hibernálásról.
@_Dumber_
A GRUB szerintem másik HDD-n van rajt, legalábbis oda raktam a Linux-okat, és úgy nézem a GPT-s partíció után a második egy párszáz megás, gondolom az lehet a GRUB. Azért megnézem, hogy a Win7-en elállított e valamit, vagy mi a szitu. Köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #39999 üzenetére
Nem tudom pontosan mi a kínja. Azt tudom, hogy valamelyik msconfig szerű app-ban (már nem tudom melyikben) ki volt írva nagy betűkkel, hogy valami akadályozza az alvó állapotba lépést. Már nem emlékszem melyik volt. Mióta grub-ot használok több féle linux-al azóta van így, előtte 5-6 évig jó volt, szóval több, mint gyanús, hogy köze van hozzá...,
Köszi a linket, átolvasom.
-
inf3rno
nagyúr
Az normális, hogy mióta GRUB2 fent van, nem tudok windows 7-el alvó állapotba menni?
-
inf3rno
nagyúr
Knoppix és a Gentoo ágon tudtok javasolni valamit, amit érdemes kipróbálni?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39691 üzenetére
Ez más lehet akkor, én erről a deskletről beszéltem: [link]. De ez már a sokadik weather app, amit felrakok linux-ra, és nem igazán jegyzem meg a nevüket...
Megpróbálom megtalálni, biztos, hogy csak így weather néven fut az ubuntu one-ban? Ezt pl hiányolom ubuntuban, hogy about opció nincs az alkalmazásoknál, aztán nem lehet tudni a nevüket.
Hogy más témához kanyarodjunk, nektek már volt olyan, hogy png fájlokat (konkrétan cinnamon screnshot-okat) nem sikerült megnyitni semmilyen windows-os programmal, bármelyik linux alatt viszont simán megnyitotta őket a képnézegető, szerkesztő? Gimp tud olyat, hogy batch conversion?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39689 üzenetére
Ja tudom, ismerem. Amúgy az küld hibaüzeneteket looking glass-be vagy konzolba. Szóval nincs teljesen rendben. Ez, amit ubuntura felraktam valamiért nem vette be a kódokat sem. Asszem unity vagy mi ennek a DE-nek a neve, kicsit minimál, de azért egész tűrhető. Mondjuk nekem a gnome is teljesen megfelelt, nincsenek magas igényeim úgy látszik. Majd megpróbálom más appal, hátha valamelyik működik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39687 üzenetére
Hát a kárász sem él sokáig, általában a tányéromon végzi.
@Fenyő
Közben megtaláltam, van ilyen, hogy search a legfelső gomb, abban ki lehet keresni appokat. Ennyi nekem elég, a kategóriás menük amúgy sem szoktak működni, legalábbis Mint alatt egyik sem volt használható, ott is a keresőből nyomtam, hogy mit akarok.Most weather app telepítéssel szívok. Nem túl stabil az app telepítő, fél óráig kereste a csomagot, aztán úgy döntött, hogy neki semmi nem elérhető, muszáj volt újraindítani. Most sikerült feltennem egy másikat, abban viszont a location-t nem tudom beállítani, mert nem ír semmi help-et hozzá a város beírása meg általában ezeknek nem elég. Hely kód szokott kelleni.
-
inf3rno
nagyúr
Én most raktam fel a 14-es Ubuntu-t. Elméletileg GPT-ről elindult, úgyhogy könnyen lehet, hogy már a 2010-es BIOS is tartalmazott GPT támogatást ehhez az alaplaphoz. Fura, hogy eddig kivétel nélkül, akit csak megkérdeztem, mindenki az ellenkezőjét írta. Azért még kipróbálom, hogy Windows-ból továbbra is GPT-t mutat e a rendszer, vagy visszaváltott MBR-re. Meg persze hogy fel megy e 4-nél több primary partíció rá és hogy a GRUB-al sincs e gond.
A telepítés lefagyott a nova driver miatt, úgyhogy kétszer kellett nekifutni. Ez nem okozott gondot, szépen be lehetett állítani, hogy gatterolja le a lemezt, meg amúgy is elfelejtettem GPT boot loader-t mountolni a lemez elején a 128 megás FAT32-es részhez, amit létrehoztam neki, szóval még talán jól is jött ki. Az update bal oldalt rezgett zölden jó nagy méretben, hogy frissítsem, amit tudok. Ez is szimpi, jobban észrevehető, mint egy kis ikon jobbra lent a tálcán. Automatikusan frissítette magát 3.19-es kernelre mindenestül, illetve beállítottam a szokásos 340-es driver-t is, ami nem fagy a kártyámmal. Kipróbáltam youtube-on, nulla tearing van, semmit nem kellett utána állítanom, ami határozott előny Mint-hez képest. A felület kicsit szokatlan még, nem is a bal oldali menü meg bal oldali bezárás, inkább a menü hiánya, ami gondot okozhat. Pl most így hirtelen nem tudom megmondani, hogy hogyan nyitnék meg egy terminal-t GUI-ból. Nyilván a ctrl+alt+f2 működik, mint mindig, de az azért nem ugyanaz. Néha van valamiért kisebb akadás meg glitch a fájl kezelőben. Pl rámegyek, hogy válassza ki x mappát, de nem frissíti az ablakot, hanem marad y mappában. Ha újra próbálom, akkor helyreáll a rend, és betölti a tartalmat. Ezen nem akadok fenn, Mint-nél is tapasztaltam hasonlókat, hogy nem reagált kattintásra, aztán 2-3x is kellett kattintani, hogy valamit tegyen. Ez talán az aktuális applet hibája volt, nem tudom megítélni. Összességében eddig nagyon felhasználóbarát ez a 14-es Ubuntu. Tesztelem tovább.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
growler #39613 üzenetére
Szvsz az inkább alacsony FPS, gyenge a videokártyád a folyamatosabb animációhoz, vagy minden maxra van állítva a grafikán. A tearing miatt csak szétcsúszik a képernyő két fele, és eltérő tartalom lesz rajtuk. Pl ha egy FPS játékban gyorsan forogsz, akkor nagyon extrém esetben a képernyő alján még azt a képet mutatja, ami a 180°-os fordulat miatt már mögötted van, míg a tetején már az új kép van. Köztük meg egy vonal... Hátul is van szemed.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #39602 üzenetére
Néhány minta alapján nem lehet konklúziót levonni. Én sem mondom, hogy minden nvidia kari tearing-el. Ami biztos, hogy az enyém alap beállításokkal igen. Majd dolgozom rajta Fenyő instrukciói alapján, hátha meg tudjuk oldani. Gondolom emellé azért akad egy jópár nvidia kari, amivel minden rendben van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Anakin007 #39588 üzenetére
Intellel is ugyanúgy vannak driver problémák azt mondják.
Azt nézd meg még, hogy GPT vagy MBR e a partíciós stílus. Win7-nél a rendszereszközök között van olyan azt hiszem, hogy rendszerinformáció vagy lemezkezelés vagy kettő az egyben, mindegy, ilyesminél lehet megnézni. Esetleg még jobb gomb egy meghajtóra, és talán ott is kiírja, de erre kevés az esély. Ha GPT van, akkor azt nem fogja legacy BIOS-ból bebootolni, csak EFI-t támogatóból, pl UEFI vagy hybrid EFI BIOS, amit asszem csak Gigabyte csinált. Valszeg MBR lesz, de jobb biztosra menni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Anakin007 #39583 üzenetére
Nekem ez egy kicsit zavaros, hogy mit csináltál eddig és mit nem. Ha nem tudod az installer-t bebootolni, akkor hagyd inkább. Alapból nuveaou vagy hogy írják nvidia driver van fent rajta, ami bármikor lefagyhat telepítés közben, ha éppen úgy gondolja. Elképzelhető, hogy nálad még rosszabbul viselkedik, és azért nem sikerült telepítened.
Ha már telepítetted, akkor a GRUB2-t már úgy rakja fel rá, hogy benne van a windows7 loader is. Ha nem így tesz, akkor nem sikerült megfelelően telepíteni. Amíg megy az installer, addig a /var/log/installer amibe írja az install logokat elvileg. Ott meg tudod nézni, hogy mi történt telepítés közben. Ez a memóriában van, szóval ha rámész, hogy reboot telepítés után, akkor elveszik.
Próbálj először windows alól külön partíciót csinálni vagy szabad helyet hagyni, amire fel tudod tenni a Linux-ot, akkor nem fogja véletlenül törölni a windows-t.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
IstvánLászló #39581 üzenetére
Először nézd meg, hogy van e adat a lemezen. Kiveszed, és belül, ahova írtál legalább egy vékony sávban világosabbnak kell lennie, mint a kívül a CD alján. Ha teleírtad, akkor lehet, hogy csak egy kis vonal sötétebb a szélén. Ha félig írtad, akkor fele-fele lehet az arány. Akár össze is hasonlíthatod egy íratlannal, hogy melyiknek világosabb vagy sötétebb az alja. Ha nincs írva, akkor tényleg nincs írva, és másik lemezt nézel. Ez 5 év után nem lenne meglepő. Ha írva van, akkor én nem tudok segíteni, mert a recovery részéhez nem értek a dolognak. Azt mondják, ha kiteszed a napra 5 percre, már attól elveszik róla az adat, úgyhogy nem csodálkoznék, ha nem bírta volna ki az 5 évet.
Ezt esetleg meg lehet próbálni, ha jó a vírusirtód. [link]
-
inf3rno
nagyúr
Tervben van, hogy felteszem a 14-es és 15-ös ubuntukat. Gondolom akkor ki tudom próbálni, hogy mennyire jók azok a driverek. Ha esetleg beválnának, akkor megpróbálom, hogy mint-re fel tudom e tenni őket.
Nekem alap funkciók terén sosem volt gondom a wifivel. Egyedül DNLA szerverről nem tudtam vele akadás mentesen lejátszani, de azt hiszem ez nem is elvárható egy 10.000ft-os routertől.
-
inf3rno
nagyúr
Ha végigteszteltem a disztrokat, akkor xfce-n kipróbálom a 331-es driver-t, hátha. Gondolom van valami repo, amiből le lehet tölteni?
A vivides rész nekem most kínai. Ha az is valami driver, akkor megköszönném a repo címét. 3.19-es kernellel jönnek ki alapból disztrok vagy csak kernel frissítéssel lehet oda eljutni?
-
inf3rno
nagyúr
Azért jó lenne egy oldal, amin nyomon lehet követni, hogy melyik operációs rendszerek milyen hardverrel kompatibilisek teljes mértékben, és akkor nem futnánk bele ilyesmikbe. Van minden szoftvernél ilyen hardware compatibility list, ami nem sokat ér. Én inkább felhasználói véleményekre/tapasztalatra alapoznám a dolgot. Azt hiszem ez lehet egy piaci rés, csak üzleti modellt kell összerakni hozzá, aztán fel lehet lőni egy oldalt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #39479 üzenetére
Megnézem, hátha tudok rá frissíteni. A kernel frissítés anno csak rontott vagy semmit nem javított a problémán. Mondjuk nem próbáltam 3.19-es kernelt, de szerintem attól még instabilabbá vált volna a rendszer az eddigiek alapján. Ez a külön driver frissítés megoldást jelenthet, ha tényleg van újabb. Úgy nézem a linkelt fórumok alapján, hogy a régebbi drivereknél sok esély nincs a javulásra. Az nvidia-ra mutogatnak, hogy az ő eleve hibás driverükről kellene reverse engineeringel valahogy összehozni egy jót, és hogy ez mennyire nem egyszerű. A legutóbbi idén áprilisi hír, aminél még mindig küzdenek ezekkel a kártyákkal, de azt mondják már valamit javult a helyzet, és nincsenek random fagyások. Ezt végülis alá tudom támasztani a régi driverrel fagyott, az újabbal nem. Hátha van még újabb.
szerk:
Közben bebootoltam xfce alól 340.76 van. Szóval nincs újabb. :S Azért még reménykedem, hátha másik distroval jobban muzsikál... Lehet, hogy veszek egy erősebb kártyát a későbbiekben, ezt meg eladom. -
-
inf3rno
nagyúr
KDE-t még nem próbáltam. Meglátjuk. Nem fűzök sok reményt hozzá, nekem eddig egyértelműen a driver tűnik felelősnek, ..ra meg nem lehet várat építeni azt mondják... Megpróbálok körülnézni, hátha találok másik driver-t, amivel nincs ez a tearing és nem is fagy le. Erre talán van 1% esély.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #39470 üzenetére
Én az alap csomagokat nézem, esetleg még a meglévő appleteket, deskleteket, ha nem muszáj, akkor nem töltök plusz időt azzal, hogy alternatívákat keressek.
Amúgy az xfce grid az asztalon kenterbe veri a másik kettőt. Cinnamon kriminális ilyen téren, és azt nem fogod megjavítani semmi alternatív programmal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #39469 üzenetére
A 340.x-es is réginek számít? Az nvidia oldala szerint a 341.81 a legújabb. [link] Ha már a 341. major verziónál tartanak, akkor nem hinném, hogy 1 verzió ugrás évekbe telik, sokkal valószínűbb, hogy néhány hétbe. Konkrétan egy 6 éves kártyáról van szó, ennyi idő alatt azért már jó lett volna valamit produkálni, amivel működik is. Vagy csak én érzem így?
-
inf3rno
nagyúr
Elkezdtem a nagy Linux tesztemet. Youtube video-nál a gyorsan mozgó jeleneteket csíkozza a Mint, Cinnamon, Mate és XFCE amivel néztem eddig. A sorrend nagyjából ez: Win7 <0.01 sec, Xfce ~0.1-0.2 sec, Mate ~0.2-0.3 sec, Cinnamon 0.3-0.5 sec, ami alatt újra szinkronba hozza a kép felső és alsó felét egy-egy gyors villanásnál a video-ban vagy scroll-nál a böngészőben. Ezek nyilván csak becsült értékek, de van olyan játékos múltam, hogy nagyjából meg tudom mondani az ilyen rövid időket is. A Win7-nél nagyon ritkán van egy pici vonal, ami video-nál nem látszik, csak scroll-nál egy picit, ha nagyon nézi az ember, a többieknél tisztán látszik, hogy nincs szinkronban néha a kép alsó és felső fele. Emiatt gyakorlatilag használhatatlanok játékra. Video nézésre az xfce elmegy, a másik kettőn biztos nem csinálnék ilyet. Mondjuk tv-ről video-zom, úgyhogy ez nekem nem gond. Az nvidia driverekkel súlyos gondok vannak a noveau fagy, a 304-es is fagy (pedig nem kéne a video kártyámmal), a 340-es meg amint látszik csíkoz. Cinnamon néha szaggat vagy befagy rajta a frissítés vele. Újratelepítés utána is. Mate szintúgy képes akadni, de sokkal kevésbé jellemző rá. Xfce-vel nem tapasztaltam ilyesmit, de azt még csak rövidebb ideig néztem.
Használhatóságban is az xfce tetszett eddig a legjobban, jó sok menüpont van általában vele, és sok dolog testreszabható, ami a másik kettőben nem. Pl screenshot-ot lehet időzíteni vele, amivel a context menüt is sikerült lekapnom. A másik kettővel ez nem lehetséges.
Kiterjesztések terén az xfce közepes. A mate-hez kevés van, a cinnamon-hoz sok van, de hibás az api, mert megengedik a szinkron kéréseket, ami megakasztja az asztalt. Nem tudom a másik kettőben milyen extension api van. Úgy néztem xfce-hez python, mate-hoz meg gnome2-es valami. Ilyen téren mindenképp a Cinnamon a legjobb, de azért még neki is van hova fejlődni.
Login sebességében a mate a nyerő 0.5 sec alatt belépett. Xfce kb 2 sec, cinnamon 5-10 sec, nagyon lassú. Üresen 5 sec, appletekkel megpakolva már inkább 10.
Ezek alapján eddig nekem Mint+Xfce ami a legjobbnak tűnik a stabilitása miatt, de arra se váltanék. Azért még tesztelni fogom mindhármat játékkal is kíváncsiságból. Ami különösen aggasztó, hogy a telepítő mindháromnál noveau driveres, amit nem lehet átállítani rajta, és volt már, hogy telepítés közben fagyott le. Nem tudom mi történne, ha formázás vagy partíciós tábla készítés közben fagyna le, de nem is akarom megtudni. Elég orosz rulettnek tűnik így a telepítés.
Holnap folytatom a tesztelést Mint+KDE-vel és Mageia-val. Holnapután meg törlöm az eddigieket, és felteszek Manjaro és Ubuntu változatokat. A legvégén meg összeszedem azt a 6 változatot, ami a legjobban tetszett.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
spammer #39443 üzenetére
A 15 legnépszerűbbet gondoltam, hogy megnézem, nem olvastam el külön, hogy melyik mit tud, sok idő lenne. Nem is tudtam, hogy van ilyen ingyenesen. Szükségem lehet rá, fejlesztek webre. Lehet, hogy a végére hagyom, és külön átnézem, hogy mit tud. A helyére meg beteszem a mageia-t.
-
inf3rno
nagyúr
Közben megtaláltam, hogy azért lassú a CPU, mert a szorzója 6-on volt 8 helyett a BIOS update miatt. Ahogy nézem több dolgot is elállított nekem. Arra meg hogy egér mozgatásra felmegy a CPU azt mondják, hogy bizonyos rendszerekben normális. Valakinél 1-2 % csak az emelkedés, másoknál meg akár 30% is. Valszeg nem kell foglalkozni vele. Ez a része legalább megoldódott. :-)
Feltettem egy Mint-et és egy Mate-t. A Mate esetében megvannak a log-ok, van egy installer mappa a var/log-ban, szerintem abban lehetnek. Mint-et is újrarakom, hogy meglegyenek a logok. Megy mellé még khali és chakra, illetve kde és xfce mint. Most 1-2 napig ezeket tesztelem.
-
inf3rno
nagyúr
A 304-es lefagyott ugyanúgy, mint a nuveau, szóval az sem jó. Marad a 340-es, az legalább nem fagy. Eddig nem sikerült szaggatást kiprovokálni nála, de az a tapasztalatom, hogy ami késik nem múlik.
Scrollnál egy kicsit hullámozva frissíti a képernyőt a firefox. Szerintem ennek se kéne így lennie. Felteszem még a MATE-t mellé, kíváncsi vagyok azzal mi a helyzet.
-
inf3rno
nagyúr
Közben feltettem egy új Mint-et. Ennél is ugyanúgy jelentkezik a processzor használat megugrása, ha huzogom az egeret. Szóval nem cpu driver függő a dolog. Elképzelhető, hogy teljesen normális a 30%. Egyesek szerint az, mások szerint meg 1-2% körül kellene lennie. A CPU hőmérséklet ugyanannyi, mint az előző telepítés után.
A Mint-re most a 304-es nvidia driver-t tettem a 340-es helyett, hátha azzal nem szaggat. 2012-es driver, úgyhogy még az is bőven támogatja a video kártyát. 2009-es az egész gép... Egyelőre semmi probléma. Meglátjuk, hogy 1-2 óra múlva mi lesz a helyzet, addig személyre szabom.
Az install log-ot nem sikerült kimentenem. Próbáltam az SSD-re rátenni, nem tudta írni, illetve a /var/log valamelyik mappáját meg olvasni nem engedte. Nem maradt meg a pendrive-on, úgyhogy gondolom csak memóriában volt. install.log-ot nem láttam a mappában. Bármi ötlet, hogy hol találom a log-okat? Szívesen újratelepítem, ha szükséges.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
whbear #39413 üzenetére
Ó én nem a személyre szabásra gondoltam, hanem hogy odáig eljutok, hogy látom az asztalt.
Úgy döntöttem, hogy általában egyszerre csak 1 disztrot nézek meg eltérő asztali környezetekkel. Ha nincs meg a 6 asztali környezet, akkor kipótolom olyan disztrokkal, aminél csak 1-2 asztali környezet van. Összesen 6 db fog rámenni az SSD-re. Egyelőre még küzdök a leformázásával, windows csak olyan táblát enged, ami csak 4 primary-t tud. Elvileg Linux mást használ, aminek 128 is megy, úgyhogy felteszek egy Linux telepítőt a pendrive-ra, aztán meglátom, hogy mit tudok kihozni belőle.
Az Mint-es akadással kapcsolatban lehet, hogy van fejlemény. Kéne adat tőletek is. Ha veszettül mozgatjátok az egeret valamelyik processben, akkor felmegy nálatok a CPU használat? Nálam windows és linux alól is 30%-ra ugrik. A process az mindegy, asztalon az explorer.exe, a firefox-ot nézve a firefox.exe processzor használata ami felugrik. Úgy cseréltem a CPU-t, hogy az oprendszert nem telepítettem újra. Elképzelhető, hogy ez okozza a jelenséget, és hogy a Mint is emiatt szaggat. Ami még problémás, hogy a benchmark szerint 1 hét alatt esett a teljesítménye egy csomót a processzornak, úh akár az is lehet, hogy a 771-es cpu a 775-ös alaplappal mégsem kompatibilis, vagy hogy a cpu eleve hibás volt, amit vettem, vagy hogy az alaplap hibás. Szóval minden lehet.
A CPU teljesítményét ez az egér mozgatás kb 5%-ban befolyásolja a benchmark szerint. Minimális a hatása a GPU-ra, 1%, illetve az IO-t is befolyásolja, ott 3-4% a lassulás. Egyelőre kipróbálom, hogy mi van, ha újrateszem a Cinnamon-t, meg beteszek mellé egy Mate-t is. Aztán ha így is jelentkezik a jelenség, akkor visszateszem a régi processzort, és megnézem azzal. Ha úgy is, akkor meg megnézem, hogy a tápból a helyes feszültség jön e ki. Ez még eltart egy darabig szerintem a disztrok tesztelése előtt. Néztem DPC-t meg interrupted-et a processzor-nál windows alatt, azok rendben vannak már amennyire meg tudom ítélni.
-
inf3rno
nagyúr
Leszedtem mindet. Hát a cinnamon ha jól tudom gnome3 alapú, szóval nem para. Egyedül az nem tetszett benne, hogy összegányolták az asztalt, nincs normális grid, ikon igazítás, rendezés, stb. De ezen túltettem magam. Kompenzálta, hogy milyen egyszerű kiterjesztést írni hozzá még így dokumentáció hiányában is, mert elég megnézni az extension api kódját, aztán nagyjából tudni lehet, hogy merre hány méter. Leszedtem már közben mindet. Szerintem egy hét biztos lesz az összeset feltenni meg értékelni. Szerintem majd később már desktop meg disztro alapján válogatok, ha vmelyik nagyon nem jön be, akkor felesleges feltenni még 20 változatot belőle. Kezdetnek talán úgy lenne érdemes, hogy felteszek mint-ből másik desktoppal egyet, meg egy másik disztrot cinnamonnal. Aztán a maradék meg lehet vegyes különböző disztrokból. 7x17=119. Szóval 7 partíció jó lesz szerintem. Nem hiszem, hogy van olyan, aminek nem elég a 17GB. Pár órát rászánok mindegyikre. Ha 1 óra alatt nem sikerül desktoppal együtt telepíteni valamit, akkor nem is éri meg a fáradozást. Meglátjuk.
@growler
Ok. -
inf3rno
nagyúr
Nem szívtam én sokat, feltettem Mint-et cinnamon-al, nem működött rendesen már az eleje óta. Most meg chakra-t nem sikerült rendesen feltelepíteni. Egyébként i/o error-t írt azt hiszem a pendrive-ra chakra, úh most teszteltem a pendrive-ot badblocks-al, de mindent rendben talált. Az SSD-vel is minden rendben van az összes alkalmazás szerint, amivel néztem, úh nem tudom tényleg mi miatt rinyált, de nekifutok újra, aztán megpróbálom megjegyezni, hogy milyen hibák villannak fel. Nyilván a smart-ra támaszkodom ssd kérdésben, és nem fogok elhasználni badblocks-al az összes cellára egy teljes írást. Egyébként a telepítéses log-ot le tudom menteni valahogy ezeknél?
Leszedtem kb 20 iso-t különböző disztrokhoz eltérő desktopokkal. Újra partícionálom az SSD-t 6x20-ra, aztán kipróbálom a héten meg jövő héten, hogy melyik mit tud. Ha már egynél többet kipróbálok, akkor legalább legyek alapos. Gondolom lesz olyan, amit kihagyok, mert komplikált az install-ja, de csak lesz valami, ami nem akad vagy fagy le. Majd még jelentkezek.
@Syl
Én szeretek veszélyesen élni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
lev258 #39391 üzenetére
Hát nem tudom, hogy mit, volt 2 kernel frissítés, az egyik teljesen automatikusan, a másikat én frissítettem a legújabbra ugyanúgy 3.16.x-eset. Ezen kívül video kártya drivereket próbálgattam, hátha valamelyik működik, de azt se sajátot, hanem amit kiadott opciókat. Ezek közül egyik sem tűnik túl veszélyesnek. Az lesz, hogy visszalépek windows-ba, aztán újrarakom az egészet nulláról. Ahhoz sem fűzök sok reményt, hogy úgy működni fog, de más már nem jut eszembe.
-
inf3rno
nagyúr
Kipróbáltam, hogy mi van, ha visszaállítom 304-ről 340-re az nvidia driver-t, mert a régi kernelek csak azzal mentek (tesztelem, hátha a régebbi nvidia driver nem szaggat). Hát nem jött be az sem, ugyanúgy behal náluk a cinnamon. Annyi különbség van, hogy a login time náluk 5 sec, aztán megkapom a fekete képernyőt, hogy valami hasonlóba rakott, mint a csökkentett mód, és hogy a cinnamon összeomlott. Rákérdez, hogy újra akarom e indítani, de ha újraindítom, akkor is összeomlik. Ez a régi kernelek közül mindkettőre igaz, a gyári telepítős kernelre is. Ez így fura nekem, mert csak 1-2 revision verzió különbség van köztük, aminél nem szabadna visszafele kompatibilitási eltéréseknek lenniük, max bug javításoknak. Elképzelhető, hogy linux máshogy verzióz, passz. 3.16.0-38, 0-45. 0-46 amik vannak, de most már csak a 0-46-al megy a cinnamon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- RAM topik
- Linux kezdőknek
- Konteó topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Vezetékes FEJhallgatók
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest