- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-Ben-
veterán
Kipróbáltam ezt:
sudo apt-get install --reinstall pulseaudio
. Ennek hatására restart után lett hang, de csak a bal oldalon, a jobb teljesen néma, illetve ha a jackre dugok egy hangfalat, az is teljesen néma.
Kép az alsamixer -ről: Alsamixer. Próbálkoztam volna még az F6 -tal, hátha a megfelelő hangkártya kiválasztása segít, de az teljesen lenémítja az egészet, mivel az F6 egyben a hangerő gombja is a laptopnak.... -
A hanghoz tényleg kukkot sem értek, de ez a kimenet nálam mutat eszközt (most néztem a pastebinen). Mindkét parancs-sor aggályos lehet, mivel nálad nem talált eszközt.
(csak tapogatózom, remélem nem írok nagy blődséget)
cat /proc/asound/cards
0 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
HDA ATI HDMI at 0xfef44000 irq 52
1 [Generic ]: HDA-Intel - HD-Audio Generic
HD-Audio Generic at 0xfef40000 irq 16nálad ilyen:
cat /proc/asound/cards
0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH HDA Intel PCH at 0xb1228000 irq 129nálam az első sorban talál device-t:
aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 1: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digital]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0nálad az sincs:
aplay -l
** PLAYBACK hardvereszközeinek listája **
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 0: ALC3227 Analog [ALC3227 Analog]
Aleszközök: 1/1
0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Aleszközök: 1/1 -
alsamixer, pavucontrol
Alábbiak közül, amire ad kimenete a terminal, rakd be ide. (valahonnan csak el kéne indulni, mert az kevés, hogy eltűnt a hang)
lspci | grep Audio
aplay -l
aplay -L
lsmod | grep snd
cat /proc/asound/cards
cat /proc/asound/card0/codec*
cat /etc/modprobe.d/alsa-base.confValami hasonló nekem is volt anno...
lev258 javaslatára nézd meg live alatt is, ott is nézheted a fenti parancsok kimeneteit, még el is menthetnéd összehasonlítási alapként, ha ott van hang.
-
lev258
veterán
-
Ritka eset a tiéd, de ilyenkor vagy nincs mit tenni vagy valami olyan egzotikus kernel opciót kéne átállítani, amit a jóisten sem tud, melyik működne, mert nem tudja senki mi a pontos hiba. Az mindenképp biztató, hogy a 16.04 működik, előbb utóbb meg csak lesz valami használható kernel vagy valami a 18.04-hez is.
(Azért az is érdekes, hogy amennyiben tisztán telepítem a 16.04 -et, akkor 4.13 -as kernelt használ, ha frissítem 14.04 -ről, akkor marad 4.4)
Ezt nemrég leírták itt, mi az oka, de már nem emlékszem pontosan.
A lényeg, hogy legalább rosszabb nem lett a helyzet!
-
lev258
veterán
Az Nvidia zárt driver mindig is erősen kernelfüggő volt. Valószínűleg még kell egy kis idő, hogy a 18.04-hez is hozzáigazítsák.
Nekem a személyes hozzáállásom, hogy nem veszek Nvidia-t (se olyan laptopot), a Linuxos hozzáállásuk miatt (több tényezőről is szól). Gamer-eknek viszont tudom, kell az a plusz, amit adhat. -
-
-Ben-
veterán
Vannak különbségek a 14.04 és a 18.04 között, nem kevés. 10-nvidia.conf fájl pl. nincs, helyette van 50-nvidia-drm-outputclass.conf nevű mappa, amelyben található egy nvidia-drm-outpuclass.conf fájl. Ennek kb. az a tartalma, ami a 10-nvidia.conf -nak 18.04 alatt.
# This xorg.conf.d configuration snippet configures the X server to
# automatically load the nvidia X driver when it detects a device driven by the
# nvidia-drm.ko kernel module. Please note that this only works on Linux kernels
# version 3.9 or higher with CONFIG_DRM enabled, and only if the nvidia-drm.ko
# kernel module is loaded before the X server is started.
Section "OutputClass"
Identifier "nvidia"
MatchDriver "nvidia-drm"
Driver "nvidia"
EndSectionInxi:
ben@i7:~$ inxi -Gxxx
Graphics: Card: NVIDIA Device 1d01 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10de:1d01
X.Org: 1.18.3 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau) Resolution: 1366x768@59.8hz
GLX Renderer: GeForce GT 1030/PCIe/SSE2 GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 384.130 Direct Rendering: YesKipróbáltam a lehető legfrissebb nvidia driverrel is, illetve egy régebbi 384.130 -as driverrel is. Mindegyikkel hasít a 14.04. A chromium is, pedig az tényleg használhatatlanul vacak a 18.04 -gyel.
Nézzek még valamit 14.04 -en?
-
Sajna nVidia nekem nagyon kiesik, nem mint ha értenék az AMD, Intel kártyákhoz, de azok legalább vannak a gépekben. A helyedben szisztematikusan végigmennék ezen a 3 wiki lapon és ha nem javul semmi, akkor már csak a samukalapács marad.
-
-
Gigi571
csendes tag
-
Gigi571
csendes tag
Szia!
Rákerestem a fájlra google-ben és megleltem a parancsot ami azt generálja amit keresünk.
Rendszergazdai jogosultsággal nyiss egy terminált és írd be nvidia-xconfig!Aztán meglátjuk, hogy mi történik. Generál-e egy fájlt, vagy eleve átírja a 10-nvidia.conf fájlodban a benne
lévő dolgokat. Ha nem, akkor neked kell majd bemásolni, mint ahogy arról már beszéltünk.Üdv
-
Gigi571
csendes tag
Add ki terminálban az nvidia-settings -r parancsot, ha minden igaz ez generálja le a azt a bizonyos konfigurációs fájlt, amit egy pár hozászólással ezelőtt írtam. Valahova a home könyvtáradba generálja, úgy gondolom.
Ha mégsem az -r kapcsoló lenne amelyik generálja a fájlt, akkor próbáld meg a -w kapcsolóval a parancsot!
Ha megtalálod a fájlt, akkor másold ki belőle azt a részt amire példát mutattam már az előzőekben, és illeszd be
a 10-nvidia.conf fájlodba. Mentés, újraindítás.Ha nem sikerül akkor sajnos nics több ötletem egyelőre.
Üdv: Gigi
-
Gigi571
csendes tag
Nem biztos, hogy xorg.conf néven találod, azért is írtam, hogy nálam milyen néven generálta a fájlt.
Az a baj, hogy már régen csináltam ezt, most meg radeonom van, mert az erősebb a 440-estől, és nem tudom kipróbálni hogy generálja a fájlt.Az nvidia-settings -h -t nézd még meg, lehet benne lesz melyik kapcsolóval generálja a config fájlt, és
avval a kapcsolóval futtatni.Nekem a te config fájlodban lévő dolgok gyanúsak, hogy azok nem a zárt driverre utalnak, de lehet lesz aki jobban tudja, és kijavít.
Üdv
-
Gigi571
csendes tag
Jól mondja Kapitány, keresd meg azt a fájlt amit generált az nvidia-settings! Nálam nVidiaXserverConfiguration neve van a fájlnak, amit generált.
Ebből másold ki azt a részt ami hasonló ehhez, persze a te kártyád adataival, – de ne ezt másold!! – és
illeszd bele a 10-nvidia.conf fájlodba, ami benne van most, azt kommenteld ki # kereszttel a sorok elején!
Mentés, utána újraindítás és próba!Ki van zárva, hogy a te kártyád gyenge lenne, látod nekem egy 440-esem volt KDE plasma5-tel simán ment.
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce GT 440"
EndSectionÜdv
-
Gigi571
csendes tag
Szia!
Nagyon sajnálom, hogy nem lett jó. A könyvtárstruktúra- és fájlnéveltéréseket az okozza, hogy én openSUSE-t használok, nem gondoltam, hogy ilyen eltérések vannak a disztrók között.
Ezért a kellemetlenségért az elnézésedet kérem!Amit még megnézhetnél, hogy az nvidia-settings parancsot ha kiadod terminálban, elindul-e, vagy milyen üzenetet ad!
Üdv
-
Gigi571
csendes tag
Szia!
Régebben nekem is volt gondom egy GT440-es nVidia-kártyával, még a fórum görgetése közben is
akadt, meg tearingelt. Egy megoldást találtam rá, egy próbát megér. A telepítési forrásból tedd fel a zárt
drivert, ne az nVidia honlapjáról!Elméletileg kell lennie az /etc/X11/xorg.conf.d/ könyvtárban egy 50-device.conf fájlnak,
azt egy szövegszerkesztővel nyisd meg renszergazdai jogosultsággal, és a Section "Device" részbe
illeszd be ezt a sort! Option "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x3322; PowerMizerDefaultAC=0x1" , mentés után idítsd újra a gépet!Ha netalán még xorg.conf-ot használ a rendszered, akkor abban kell ugyanoda a részbe illeszteni!
Természetesen ne félkövér betűkkel!Remélem ez segít!
Üdv: Gigi
-
Frawly
veterán
Szerintem ne költs rá többet. Ha nem ment már 2 NV kártyával és az egyébként normálisan támogatott 1030-assal sem, nem valószínű, hogy 1050 Ti-jal majd jó lesz. Inkább valami újabb AMD-s kártyával próbálkozz.
Mondom csodálkozok, hogy egyik kártya sem megy, egyik driverrel sem. Pedig még a nyílt kerneldrivernek is vinnie kéne sima Mesa-val, legalább a 1030-ast, mindenféle zárt driver nélkül, max. csak az fps lenne vele kevesebb, de akadnia akkor sem kéne, pláne nem egy sima görgetéskor.
-
Frawly
veterán
El kell keresítselek, ha nagyon régi ATi/AMD kártyával leped meg szegény Linuxot, akkor azzal is szívhatsz.
Egyébként egy 1030-t tényleg kéne neki vinnie. Egy ötletem lett még így hirtelen, a kártya driverében az energiagazdálkodást érné meg próbából letiltani, de sok esélyt nem adok rá, hogy tényleg segít is.
-
Frawly
veterán
Nem tudom, ilyenről még nem olvastam, hogy valakinél két különböző NV-kártya ennyire beszaggatott volna. Ha baj is szokott lenni a GPU driverrel Linux alatt, az abban szokott megnyilvánulni, hogy vagy fagy a rendszer, vagy képi hibákat produkál. Valahogy így morbidnak tűnik, amit írogatsz, de nincs új ötletem, amivel ki lehetne zárni a hibát. Főleg, hogy írtad, hogy a hardverrel fizikailag nincs baj, mert Windows alatt jól ment.
-
b3Ro
senior tag
Ha jol emlekszem Nvidia kartyad van, amivel docog minden, valószínűleg a hardveres gyorsítás miatt.
Ezt találtam, ami megvalaszolja a dolgot:You must have accelerated drivers for your video card installed for best results. This may require using the not-entirely-open-source NVIDIA drivers for NVIDIA cards. This also means that some video cards may not work even if they meet the above-stated minimum requirements.
-
-
Frawly
veterán
stress, MPrime, Linpack, Systester (AKA SuperPi for Windows). Esetleg Unigine Heaven/Valey/Superposition Benchmark vagy Phoronix Test Suite.
Intel Processor Diagnostic Tool, de az külön bootolható. Valamennyire megizzítja a gépet a Memtest86+ is, még akkor is, ha csak memóriateszt.
Ezek csak a gépet izzítják, a feszek kiíratása már nehezebb. Arra nincs ötletem, Linux alatt még nem láttam rá megoldást.
-
Fedora-val is próbáltad már? Csak kíváncsiságképpen egy live rendszerrel is tehetnél egy próbát. Mivel nem xorg-ot, hanem Wayland-et használ, lehet megjavul, vagy még jobban elromlik.
Egy próba erejéig tudnál másik VGA-t kölcsönkérni, vagy másik slotba illeszteni a VGA-t?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kubuntu?
Amúgy itt a céges Mint KDE-s gépemen se 100% smooth a grafikus felület GT 730 és zárt driver párossal, de legalább jelentős problémák nincsenek vele, nem úgy mint amikor a nyílt driverrel próbáltam használni, itt ráadásul 2 monitort használok.
Otthon bezzeg a Radeonnal minden olyan sima, mint a palacsinta. -
Dave™
nagyúr
Az összes gépemben intel gpu van/volt, és mind hasít KDE-vel, igaz nem Ubuntu alapon, de az talán mindegy. Szóval nem valószínű, hogy a gpu a kevés
Ha már ubi meg KDE, akkor talán a NEON jobb választás, azt legalább rendszeresen frissítik meg mégis közelebb van a kályhához.
Ha már Neon: ott már elérhető az új 5.13-as KDE (ahogy Arch, Manjaro testing alatt is), tele hasznos és izgalmas újdonságokkal
-
Semmi köze nem lehet (hardveresen) a VGA-nak ilyesmihez.
Ott vagy a nyílt nV driver a szűk keresztmetszet, vagy az Ubuntus KDE-ben van valami gond.
Ugyebár nV esetén tudni kell, hogy van a nyílt driver (alapból ez indul el), ami nagyon le van maradva, és van a hivatalos zárt driver, ami viszont fasza.Szóval vagy fel kell tenned a zárt nV drivert, vagy egy kevésbé OpenGL-intenzív ablakkezelőt kellene választani, netán másik disztrónál lehet, hogy nincs ez a lassulás - aminek ezer oka lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Fel lehet tenni a KDE-t Ubuntura [nem is bonyolult] és akkor bejelentkezéskor át lehet állítani arra, de szerintem jobban jársz, ha az eleve KDE-s Ubuntut, a Kubuntut [link] próbálod ki, úgy kerekebb élményt kapsz.
Mondanám a Mint KDE-t, de ott nem lesz több KDE-s kiadás, így már nincs értelme azt felrakni. Sajnos. -
b3Ro
senior tag
A három közül pont nem a másik kettőt tanacsoltam volna
Amugy a gnome nalam elmegy intel 615-on, szoval a gt710 nek is kene...
En felraknam a Budgie verziot, majd azt az nvida csomagot amit a solus felkinal, majd az nvidia drivert beloni. Ahogy elottem is irtak hardveres gyorsítás a gond szerintem is.Ezt csinalnam Mint-en is, ha neked az jon be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE-nek eléggé fejlett a grafikus része és még azt is tudod állítani benne gui-ból, hogy milyen OpenGL verziót használhat, vagy hogy ne is használjon OpenGL-t. Más környezetek ezen a téren nem ennyire sokoldalúak. Ugyanakkor a "jövőt" jelentő Wayland támogatottság terén meg a Gnome3 jár elől.
Én spec KDE párti vagyok, mert minden kézre áll benne, minden ott van ahol azt akár 10+ év Windows használat után megszokott az ember csak minden egyszerűen jobb és több lehetőséget ad. Mekkora királyság már az, hogy a Dolphin fájlkezelőben az F3 nyit egy új fület, az F4 meg terminál ablakot ahhoz a mappához, ahol éppen állsz...
A Gnome-ban nekem kevés a lehetőség, a Unity meg mire normális lett dobták az Uborkából, a kisebb igényű környezeteket meg meghagyom a tényleg gyenge gépekre.
-
Sonja
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Másold be a fájlt a /home könyvtáradba. Ha nyitsz egy terminált, akkor az alapból oda fog mutatni. Ha kiadod az ls parancsot, akkor látni is fogod a listában.
Ekkor ott
./etcher-electron-1.4.4-x86_64.AppImage
a fájl futtatása. Ha erre nem megy, akkor nincs neki futási joga, és kell neki adni achmod a+x etcher-electron-1.4.4-x86_64.AppImage
paranccsal, majd futtathatod.Itt van weben is amit mondtam: [https://www.raspberrypi.org/magpi/pi-sd-etcher/]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntut már jó ideje nem használtam mert a Unity-s időszak kezdetével elég sok bajom volt vele, de Mint alatt van egy driverkezelő, ahol egy kattintás, meg egy oké gomb az nVidia driver telepítése. Véletlen ugyanez nincs meg az Ubuntuban? Tekintve, hogy abból készül a Mint...
Az etcher amúgy érdekes, eddig csak a RaspberryPi -nél találkoztam vele de ha jó, akkor jó.
Ha újraraktad, akkor utána csak egy próba erejére megnézhetnéd pendriveról amit linkeltem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi történik, ha megpróbálod telepíteni a nem kijelölt függőségeket?
Először csak az nvidiásat:
sudo apt-get install libnvidia-gl-390Aztán nézz egy
sudo apt --fix-broken install
parancsot. Az a mesa-s sor elvileg nem kellene, mert itt nem a mesa, hanem az nvidia szolgáltatja a grafikus gyorsítást. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az egyszer biztos, hogy ezt a csomagot el kellene távolítanod:
sudo apt-get purge nvidia-opencl-icd-340
Az szintén biztos, hogy a 390-es driver kell neked, mert ott van a kártyád a támogatottak között az nV oldalán.
szerk: ami leáll hibával telepítés közben, az mit írt ki? A géped bioszában nem kell váltani a bios / uefi mód között? A mai telepítő képek már mindkét boot szisztémát tartalmazni szokták.
BoB: pedig rend berakta, a végére mire minden platformon megszűnt a Catalyst, már nem volt semmi gond vele.
lev258: példa volt. Azóta használok Radeont Linux alatt, hogy még nem volt GUI a driverhez...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az igazság az, hogy 2010 után az AMD rendbe rakta először a Catalystet Linuxon, nem sokkal később meg a nyílt driver eljutott arra a szintre, hogy 2D-ben egyértelműen, 3D-ben meg úgy az esetek felében jobb teljesítményt nyújt, mint a gyári driver, nesze neked AMD...
Mit ad ki ez a parancs?
dpkg -l | grep -i nvidia
Mivel írtad ki a pendriveokat, hogy nem bootolnak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Háztartási gépek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Formula-1
- Subaru topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vicces képek
- TV antenna és jelerősítés
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest