- iPhone topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Google Pixel topik
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Lehetetlenül vékony és hihetetlenül kemény (fotó)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Achilles209
tag
válasz
Petiapó #2607 üzenetére
Ha a fény útját nézem, akkor a hagyományos fresnelnél a széttartó fénysugarakat szedi össze. Ennél a fresnelnél ez azért nem lenne tökéletes, mert a fénynyalábok nem csak fel és lefelé szóródnak, hanem oldalra is, amit a te fresneled nem tud hasznosítani. Összekeverné az oldalirányú sugarakat, de ezt csak teszttel lehetne igazolni. Vagy függőleges csíkok alakulnának ki a vetített képen, vagy elmosódna, szellemképes lenne, nekem ez a véleményem így látatlanban, de próba, keress valami egyszerű dolgot, pl. egy űtlátszó műanyag hengerből levágsz egy szeletet, kipolírozod és kész a kisméretű fresneled. próbáld ki 3-4 leddel egy papírlapra, hátha jó lesz.
Végeztem egy kis próbát a kölcsönzött triplettel. A jó minőségű írásvetítős lencsém ahhoz képest trágya, majd dobok képet is, szóval ha valaki pesti és van sok fölös ideje, az kérdezzem rá a Vizuál Kft.-nél (14. ker, Vezér út 53.) a Quantum 4023-as írásvetítő tripletjére, mennyiért hozatnak. Mindenki jól jár vele :-)
-
hankpoke
tag
válasz
Petiapó #1896 üzenetére
Üdv!
Amit belinkeltem nagyon kecsegetető volt első látásra,de...
És jön hogy miért jő,de mégse.
Katalógus:
[link]
Gyári értékekkel 1800lm / 50W,ami 36lm/W fényhasznosítás. Erre röviden annyi hogy LED-hez képest katasztrofálisan rossz,ma van már 3× hatékonyabb LED(Edison nagyon le van mradva a LED gyártásban) Max fényárama 3000lm,de itt nagyon leromlik a hatásfoka kb~ 20lm/W (halogén izzó kategória). És itt jön a lényeg hogy miért nem jó. Piszkosul melegszik a LED,min egy proc hűtő kell hozzá->vége a csendességnek.3000lm 140 fokos nyílásszöggel 725ezer mcd
Ha eljátszanám azt a trükköt mint a huzallábasaknál hogy 25 fokos nyilásszöget adok meg,akkor 3000lm 25 fokra(tökörrel megoldható) 20millió 200ezer mcd 1 db LED.És újra kilyukadtunk hogy miért nem candellába adják meg a komoly gyártók az értéket,mert ekkora fényforrásoknál brutális értékek jönnek ki. Másik dolog, hogy hülyén venné ki a dolgot ha 50000mcd 25 fokos LED-re azt írnák rá hogy 7.4lm. El kell adni,ezért a gyártók szeretnek a mértékegségekkel játszadozni,vevőt ámulatba kell ejteni, wow 50 ezer mcd,óhh .Rosszabb esetben a mili prefixum le se esik neki,50cd az már nem is olyan sok
-
Petiapó
tag
válasz
Petiapó #1887 üzenetére
ki is nyitottam milyen mély lehet..
várakozáson felüli volt...
a por is, és a hely is: a por kb. 2-3cm, ellenben a mélysége 32 centiméter, ami több mint elég
tehát oldalirányú elrendezést fog kapni, a triplet-re "rákanyarodva" egy tükörrel...
szerk.: már csak egy függöny, és egy csillár választ el a megoldástól...
előbbi egyszerű...
utóbbi, hát... most vegyek egy új csillárt? (mellesleg családi örökség, szal nemtom mi lesz, ha csak úgy leakasztom)
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1882 üzenetére
Ma reggelig igy gondoltam en is...
Az LCD, amit szetszedtem hihetetlenul vekony, es bizony egy tollba epitett, pontszeru LED-es elemlampaval megvilagitva nagyitott kepet kaptam a falon!
Minel kozelebb vittem a lampat az LCD-hez, annal nagyobb volt a kivetitett kep, igaz, fenyeroben nagyon karcsu volt... Dobjak fel egy fotot?!
Egyebkent en ezert nem tudom hasznalni a LED-matrixomat...Nem kell valakinek?!
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1872 üzenetére
Reggel azert nezegettem a kivetitett kepet, es vicces, de egy darab LED-del megvilagitva elesebb kepet kaptam, persze 0 fenyeroseggel... Fotot nem csinaltam rola, mert a fenykepezo adta a bemeneti jelet, de a tegnap esti kalandot lepesrol lepesre dokumentaltam...
Viszont lenne egy kerdesem: szerintetek kihagyhato a fresnel- es a vetitolencse?! Ha talalok tenyleg pontszerunek mondhato fenyforrast, szamitasaim szerint a 7"-os kijelzot 45cm-rol megvilagitva 5m-re kb. 2m-es kepatlot kapnek...
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1871 üzenetére
Ezert gondoltam a csiszolast: fogod a LED-matrixot, es ugy, ahogy van sikba csiszolod a ledeket. Ha ez nem tetszik, csinalsz hozza egy keretet, es kiontod az egeszet mugyantaval, uveglap a tetejere, es minden LED-nek van kis lencseje. Utobbi szerintem azert nem annyira nyero, mert ha egy LED tonkremegy, akkor az egesz mutatvanyt lehet elorol kezdeni, arrol meg nem is beszelve, hogy tokeletesen egyik megoldas sem fog minden fenyt parhuzamositani - szerintem mindig maradnak kosza fenysugarak. Eppen ezert egyebkent egyre inkabb hajlok az izzok iranyaba. Holnap be is nezek a Tungsram boltba, mit ajanlanak ilyen celra, es mennyiert.
-
Petiapó
tag
válasz
Petiapó #1871 üzenetére
azt elfelejtettem mondani, hogy nem szükséges NASA szintű lencséket előállítani, hiszen, ha semmit nem teszünk elé iszonyú sok fény megy "kárba", szóval értelmes keretek között bármilyen minőségű lencse is sokat dobna a végeredményben. mondjuk ha csak az 50%át fogjuk be a széttartó sugaraknak már az is nagyon ideális...
Sőt én már akkor nagyon vidám lennék, ha például azt a 12foknyi látószöget le tudnánk vinni mondjuk 6-7fok környékére
De elvileg elég ha a LEDek a lencsék fókuszpontjában vannak, mert akkor nagy valószínűség szerint párhuzamos fénysugarakat kapunk... -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1869 üzenetére
Epp idoszeru a kerdes. Tegnap este sikerult leszednem a AG foliat
, rogton at is vilagitottam, es vegre kezd kibontakozni valami vetitett kep. Viszont pontosan ezzel szembesultem, mintha nem lennenek eleg parhuzamosak a fenysugarak... Pontosabban mintha ez az LCD tul vekony lenne, es nem parhuzamositana megfeleloen a fenysugarakat... Epitesnel arra ugyeltem, hogy a LED-ek a panelre merolegesen alljanak, de nem jottem ra, hogy mi lehet a gond, ugyanis a rogtonzott optikai padom instabilitasa miatt felfuggesztettem a tovabbi kiserletezest. Azt hiszem, el kell kezdenem megepiteni - legalabb egy ideiglenes - dobozt, mert felek, hogy megserul az LCD es/vagy az elektronika... Raadasul ezt valahogy ugy kellene, hogy izzo fogadasara is kepes legyen, ugyanis kicsit elbizonytalanodtam a LED-ekkel kapcsolatban.
(Pedig a fogyasztasa, a hotermelese es a helyigenye miatt meg mindig szimpatikus!)
Ezeknek a LED-eknek a hosszanti keresztmetszetuk mintha parabola lenne, de az biztos, hogy a dioda nem a gyujtopontjaban van... A domboru lencsevel egyebkent nem mesz tobbre, mintha sikba csiszolod a LED tetejet, csak ezt esetleg egyszerubb kivitelezni...
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1860 üzenetére
Szerencsere a LED-ekkel kapcsolatban eddig csak 100.000 oras ellettartamrol hallottam, de ha csak a fele igaz, ez akkor is 5 es fel ev (!) folyamatos uzemet jelent... En azt tapasztaltam, hogy a tulhajtott LED-ek egy darabig jobb teljesitmenyt produkalnak, aztan egyre rosszabbat... (Egy 12V-osnak hitt tap 15,9V-ot - LED-enkent Umax+5%-ot, Unom+17% - adott le, igy a 4db sorba kotott LED-bol ketto kb. harom perc alatt kizoldult, majd el is halt.) Kozel 20eFt erteku LED-nel valahogy nincs kedvem kiserletezgetni...
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1854 üzenetére
Hello Petiapo!
Eloszor en is negyzetes elrendezesben gondolkodtam. Mivel szabvanyos racsosztas mellett a LED-ek csiszolas nelkul nem fernek el kozvetlenul egymas mellett, egy 10×16cm-es probapanelre elobb 8×12=96db-ot terveztem, es ha keves lett volna a fenyerosseg, masodik retegkent kozejuk tettem volna meg 7×11=77db-ot (osszesen 173db). Mivel a masodik reteg tori az elso reteg fenyet, nelkule meg tul nagyok a tavolsagok, az arany kozeputat valasztottam: diagonalban osszesen 128db. Viszont erdemes odafigyelni, hogy milyen LED-eket vesztek, a 6,5Cd-as es a 130Cd-as kozott ugyanis hatalmas fenyerokulonbseg van! Ja, es nem art ha precizen be tudjatok loni a LED-ekre juto feszultseget, ugyanis az elettartamukat ez jelentosen befolyasolja! Ha segitseg kell, megtalalsz – persze meg en is tele vagyok kerdojellel...
-
j.bravo
addikt
nem rossz bár pár helyen azért gyanús hogy nem elég pontos. A polárokat alulszámoltad, mindenesetre (ha 38%-ot enged át, akkor a ''csillapítása'' ugye 1/0.38=2.63 lenne, nem 1,96
és mivel kettő kell, ezt emelhetjük is négyzetre
A falra vetített kép világossága nem lumenben értelmezett dolog, hanem legfeljebb lux-ban (megvilágítás, megvilágítottság), de ennek utánanézek. Az persze kiszámítható, hogy adott nagyságú felületen (mondjuk a 200x150cm = 3 négyzetméter) ennek eléréséhez mekkora fényáram kell.
A lencsék viszont - ha jó minőségűek - talán nem nyelnek el ennyit szerintem, de ez is mindegy, legalábbis elhanyagolható a többi veszteséghez képest.
A szendvicsen kívül ahol nagyon kemény veszteség van, az a folyamat eleje, a bemenet (persze ha a lencse r távolságra van a lámpától, ez is saccolható a lencsefelület és az r sugarú gömb felületének arányából, ha feltételezzük, hogy a lámpa egyenletesen sugároz minden irányba (de attól tartok nem)).
Mindenesetre ha jól emlékszem, ezzel a lámpával egy külföldi fórumon valaki már épített működő projektort (csapos2 belinkelte valahol, lusta vagyok megkeresni), ha azzal saccperkábé jó volt, akkor saccperkábé most is jó lesz, hacsak nincsenek brutális (nagyságrendnyi) különbségek az egyes paneltípusok és polárfóliák ''átlátszósága'' között.
-
Petiapó
tag
Az előző képlet, összefoglalva:
200×150 cm-es vetületnél az induló szorzónk 6,566
Van két lencsénk + fresnel: 1.05 a köbön = 1,158
a két pol.f. = 1,96
LCD kristály elnyelése legyen 20% (elnézést a tippért) = 1,2
egy plussz fresnel = 1,05
Így :
6,566×1,158×1,96×1,2×1,05 = 18,7774257888 -
Petiapó
tag
Készítettem egy gyatra ábrát is az elrendezésről
.
Ezen jól látszik, hogy a képen pontosan, a valóságban megközelítőleg ugyanakkora két LED közötti távolság, mint maga a furat. Merevség szempontjából ez ideális, mert így nem fog deformálódni, ergo ugyanabban a szögben, azaz párhuzamosan fognak világítani a LEDek. -
Petiapó
tag
Egy kis számolgatás után az derül ki, hogy egy 15'' LCD 696.78 cm2, ez 40 LED esetében 17.4 cm2 egy LEDre. Ez egy 4.17 cm oldalhosszúságú négyzet területe, amiben bőven elfér egy kisebb, mint egy 1 cm átmérőjű LED.
Amennyiben 80 LEDdel szeretnénk világítani, még mindig nagyobb mint 2×2es négyzettel dolgozhatunk. Persze nem sokkal nagyobb, de egy LED elfér benne, úgy hogy, mellette még marad is hely, ez ugye fontos szempont a rögzítő felület merevségénél. -
Petiapó
tag
-
Petiapó
tag
Azonban, ha egynél több fényforrást használunk, akkor használhatunk házilag barkácsolt foncsort is, így egy mezei fehér plexi lappal lehetne homogénesíteni a fényt. A több cső a megfelelő fényerősség érdekében szükséges. Ezesetben még az egész ház méretét is lehet csökkenteni annyival, hogy az LCD-re érkező fény még homogén legyen, viszont a lehető legközelebb helyezkedjen el a fényforrás.
Az előbb kifelytett gondolat, pusztán logikai alapokon nyugszik. Ebből kifolyólag lehet téves megközelítés is.
De azért próbálkozok... -
csapos2
addikt
Üdv!
Nos, a jelenlegi tudásom szerint az elv a következő.
Fényforrás, fresnel, LCD, fresnel, optika.
A fényforrás és az LCD közötti fresnelre azért van szükség, hogy a fény egyenletesen és merőlegesen érkezzenek az LCD panelre.
Eddig még mindenhol azt olvastam és józan ésszel végig gondolva, én is úgy gondolom, hogy a fresnelt pontszerű fénnyel kell megvilágítani, ahoz, hogy optimálisan működjön, hiszen az is egy lencse, csak nem a megszokott formájú. Így van gyújtóponja, vagy mifene. Ebben a gyújtópontban kell elhelyezni a pontszerű fényt.
Mindezekért azt gondolom nem jó a fénycső.
Az írásvetítőben is meghatározott távolságra van az izzó a fresneltől elhelyezve úgy, hogy mögötte egy foncsor van.
De az optika sem az én területem. Ígéretet kaptam, egy nálam hozzáértőbbtől, hogy készíteni fog egy elvi rajzot. Erre várok jelenleg is.
Természetesen ezek mind feltételezések részemről elméleti, illetve gyakorlati tudás nélkül. De mindenfelé ezt olvasom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Delta Force (2024)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- iPhone topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Nothing Phone (2a) Black Fiatalos Glyph stílus, 120 Hz AMOLED 8/128 GB Gari
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- iPhone 16 Pro Max 256GB Black Titanium 96%, 2025.12.02 Apple gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest