- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-Atis-
tag
''Egyébként is: azt mondtad céges, meg nem egyszerű a vásárlás...akkor minek nyűglődsz itt még...''
Szakmailag szerettem volna infóhoz jutni, ennek semmi köze a dologhoz, csak megemlítettem. Ha valaki meg tudná mondani, melyik hozzászólás az, amelyik fölött esetleg átsiklott a figyelmem és tartalmazza a választ a kérdése(i)mre, azt nagyon megköszönném. ;-) -
Rover623
félisten
#63. hsz...
Mi az hogy ''akkor van valaki...''...?
El lett magyarázva...azért mert nem érted teljességében, még nem azok a hibásak akik megpróbálták elmagyarázni neked...
Az 533-as memók gyorsabbak lennének nálad mint a 400-asok...a 2 darab meg gyorsabb mint az egyetlen modul (dual channel vs. single channel)...
Egyébként is: azt mondtad céges, meg nem egyszerű a vásárlás...akkor minek nyűglődsz itt még... -
-Atis-
tag
Akkor van valaki, aki meg tudja mondani, hogy 533-as FSB-jű Celeron és Intel 915 chipset esetén milyen memóriakonfig az ideális 400-as és milyen 533-as DDR2 ramokból és miért?
Előre is köszi a válaszokat. -
Rez_Grof
őstag
Tuning alapozó, igaz hogy itt egy kicsit másról van szó, de az alapokat is tisztázzák.:
Bővebben: link -
Rez_Grof
őstag
Ez az olvasmány egy kicsit tisztábbá teszi a képet, hogy mi micsoda egy gépen belül: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Nem...
Sajnos ma kicsitt lötty vagyok a magyarázáshoz, neked meg sokat kellene...
Addig is tartsd irányadónak a #44-ben leírt ökölszabályokat...
A lényeg:
Ha a Dell masinád (mondjuk leírhatnád a pontos típusát) 865/875/915 lapkával van szerelve, akkor párosával vegyed bele a 400MHz-es memcsit...
Ha régebbi, de van benne hely, akkor is érdemes párosával venni, mert a következő géped tuti dual channel-es lesz (ha csak addig ki nem hal a DDR memó támogatá...)...
Ha öreg, hely sincs benne, meg pénzt se akarsz rá költeni, akkor gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen memót teszel bele...persze DDR-t... -
Rez_Grof
őstag
Szvsz egy kicsit más volt a kérdés amire ezt válaszoltam. Másrészt nem minden alaplap engedi a 3:4 beállítást. És annyi időm azért nincs, hogy minden létező laphoz letöltsem a maualt, és kikeressem a pontos tulajdonságait.
Az emberek nagy része szerintem még arra se veszi a fáradságot, hogy kinyissa a deszkához mellékelt könyvecskét, hogy ugyan mi a fenét is lehet álligatni a biosban, meg mi mire való. Vagy rákeresi a guugliban bizonyos fogalmakra.
Mi meg itt marakszuk.
Peace! -
-Atis-
tag
Én azt hittem, hogy a 800-as FSB-jű P4-hez azért kell a 2 db ram, mert úgy jön ki a 2x400=800-as FSB.
-
-Atis-
tag
Ez egy brand (Dell) gép, a neki megfelelő alaplappal. Ilyeneket ne mondjatok, hogy állítsam a ramot 1:1-re vany 4:3-ra, vagy 5:2-re, mert ilyen opció a biosban nincs. Összerakod és az alkatrészeknek megfelelően beállítja magát. Most az a kérdés, hogy a 533-as FSB-jű Celeronhoz a memória is 533-on megy-e, amit 2x266-ból kell-e kirakni (mivel az 1x400-as ram - gondolom - nem tudja biztosítani az 533-as memória órajelet).
[Szerkesztve] -
Rez_Grof
őstag
Az FSB-nek és a memók darabszámának semmi köze nincs egymáshoz.
Azért AJÁNLOTT 2 vagy 4 memóriát használni az újabb intel alalapokban, mert a processzor képes 2 memóriát egyszerre használni és így gyorsabb lesz a rendszer.
400-as ramokat azért érdemes venni, mert esetlegesen egy proci cserekor nem kell a memóriákat is cserélni a magasabb fsb miatt.
Egyébként milyen alaplapod van? -
-Atis-
tag
> De nem azért kell 2db 400-as, mert 400 < 533, viszont 2x400 > 533...
Hát miért...?
Nemtom már hogy megkérdezni.
Az Intel hogy tervezte? Hogyan ''kell'' hozzá passzintani a memót? Gondolom, ez nem új kérdés, mert P4-ben is volt 533-as FSB-jű. És azt hittem, hogy 533=2x266 (400-as ramokból kirakva), ezért kell a 2 db ram. -
Rover623
félisten
Az hogy akarsz-e tuningolni vagy sem...ebben az esetben teljesen érdektelen...
A dual channel gyorsabb mint a single...magától értetődően két memó kell hozzá...
A nagyobb sebességen járatott memória (pl. 333MHz) gyorsabb mint az alacsonyabb sebességű (pl. 266MHz)...
Ilyen egyszerű...legalábbis Intel környezetben...
A 400-as memók meg azért vannak most itt képben, mert ma már ez az általános...ezt lehet jó áron kapni, bár te valszeg nem fogod tudni kihasználni a benne rejtező teljesítményt...
De nem azért kell 2db 400-as, mert 400 < 533, viszont 2x400 > 533... -
-Atis-
tag
De ha nem akarok tunningolni (meg nem is lehet, mert a bios nem támogat semmi ilyesmit), akkor két darabból kell kiraknom a ramot (dualddr), mert egy darab nem képes kiszolgálni a 533-as (4x133) FSB-hez tartozó (effektíve) 533 MHz-es (2x(2x133)) memóriaelérést, ugye? Szóval ha csak egy darab 400-as van benne, akkor az ''kevés'', jól gondolom? Régi, 400-as cerkához elég lenne, de az újhoz már kevés.
-
-Atis-
tag
Ha nekem van egy Celeron D processzorom, ami 533-as FSB-vel megy, akkor ahhoz hogyan s milyen ramot rakjak, hogy korrekten használjam a ketyerét? 2 db DDR ramot kell mellé csoportosítani, mivel egy ram magában max. 400-as FSB-jű CPU-t tud kiszolgálni? Ha csak egyet rakok, akkor csökken az 533-as FSB-t használó CPU ''teljesítménye'', nem? Úgy értem, nem lesz kihasználva rendesen. Ebben az esetben (egy db ram) az FSB 533 lenne, csak a mem-elérés lenne 400?
Segíccsetek!
[Szerkesztve] -
Rez_Grof
őstag
Ha DDR400-as ramot raksz egy lassabb rendszerben (100/133 FSB) akkor hagyni kell szinkronban futtni a CPU-val, mert úgy is csak annyin fogja hajtani a memókat mint amennyi a FSB*2. Viszont a késletetéseket lehet lefele vinni addig amig hagyja a deszka (meg amíg elindul). És mindenfélekép márkás ramokat vegyél.
-
LordX
veterán
Nem, ott a 333 az csak a név része. Az S2000-es autó sem tud feltétlen 2000-el menni
Ami limitje van az alaplapnak, az általában hardveres BIOS frissítéssel nem lehet kiszedni.
A Rambus más buli, az valóban 800MHz-es órajelen megy, de csak az 16 bit sávszélességű. P4 alá csak a 850 chipset ilyen, abban is kétcsatornás memvezérlő van. (2x16 bites)
Egyébként rambust el lehet felejteni, a DDR ugyanolyan gyors, de jóval kisebb a késleltetése. -
console
aktív tag
megkaptam, köszönöm a többieknek is.
már csak annyi, hogy egy alaplap, pl. asus xy333 azt jelenti, h alapból 333-as fsb állítható elő benne? asus xy533, és xy800 ugyanez.
és ezeket a limiteket lehet e bioszfrissítéssel, megdöngetni? (persze nem 333-ast akarok venni, puszta kíváncsiság).
éés a rambusz egy ugyanilyen buli? tehát 2db 800as fsb-s rambuszt, mivel párban kell rakni, megfelel az összeállítás 2*200mhz-s fsb-s (400-as) ddr megoldásnak dualchannelben? (persze tudom a rambusz alaplapfüggő) -
BluEyes
őstag
DDR400 nem azt jelenti, hogy mindenképp ennyin megy a memória, hanem csak azt, hogy a gyártó garantálja a 400 Mhz-es (fsb=200) stabil működést. Természetesen a gyári ajánlásnál lassabban (333 v. 266) is lehet járatni a memóriákat. Ha vásárlás előtt állsz, és nincs extra tuningvágyad, érdemesebb a még éppen megfizethető leggyorsabbat választanod, de semmiképp ne add alább 400-nál. Így, mint már többen írták, az alulhajtás miatt lesz lehetőséged az időzítések kisebbre állítására, tehát még egy kis plusz kakaó kijön a rendszerből.
-
törölt tag
pl ddr 400(oké vannak már 433/466/500/600... )as memóriáknál (msot tekintsünk el a különböző gyártók különböző minőségű memóriái közötti latencyí különbségektől) lehet a legkisebb latency-ket beállítani ha pl 100MHzen vagy 133MHz-en (azaz ddr200(PC1600) ill ddr266(PC2100))-on járatod őket. tehát mivel pl 333as memória és 400as memória között árban szinte már a 400asok előnyére van különbség (olcsóbb mint a 333as mert azt jobban keresik, 333ast meg nem akarják vinni...) ezért érdemes azt venni, szinrkonban hajtani és késleltetést levenni mondjuk 2-2-2-5re. majd mások megmondják hogy sorban melyik érték mi. (CAS RAS stb... lényege úgyis az lesz hogy minél alacsonyabb legyen ésszerű határok között)
-
LordX
veterán
DDR400-nál a 400MHz az effektív frekvencia, az valós órajelben fele akkora, mert a DDR az órajel mindkét élén (lefutó és felfutó) szállít adatot. Egy DDR modul szószélessége 64 vonal, így 64 * 2 * 200 a sávszélessége.
A P4 busza quad pumped, egy óraciklus alatt 4 adatot szállít. A 800-as FSB az valós órajelen csak 200MHz. Ez is 64 bites, így a sávszélessége 64 * 100 * 4, pont annyi, mint két, 64 bites DDR memóriamodulnak. Ezért van P4 chipseteknél a kétcsatornás (128 bites, vagy 2*64 bites) DDR vezérlő, hogy a 800-as FSB igényét ki tudja elégíteni. -
Vangelis
félisten
Jó ddr400 as memó oszt kész.
-
console
aktív tag
most gyütt ki.
Asus CT 479 a neve. Ez egy s478 -> s479 átalakító, aminek segítségével új biosszal lehet mobilprocit (Banias, Dothan, és majd idővel Sonoma Pentium M) dugni s478as alaplapba.
Egyelőre Asus teszteli, hogy minden tökéletesen klappol-e, és ha igen, csinálnak új bioszt sok más laphoz, mert most még csak a P4P800-VM és P4P800 SE-hez van.
latencia késleltetés? az minél kisebb, annál jobb? melyik memóval lesz kisebb? 333-assal?
nekem 533-as fsb-t kell kielégítenem. 2db 512es modullal akarom. mit tanácsolsz, milyen legyen?
[Szerkesztve] -
console
aktív tag
hö
akkor pentium M 533-as fsb-je (Sonoma) kielégíthető 2*x/266-os ramokkal? szal oda felesleges 333-as vagy nagyobb fsb-s modult venni?
Mobil platformot akarok itthonra, desktoposan.
akkor olyan lap kell alá, ami dolgozik 266-os modulokkal, vagy 533-ast igénylő? CT479-cel persze, csak még nincs nagy kompatibilitási listája. De maj lesz!
Úgy akarom, hogy teljesen 100asan ki legyen használva a proci és a memó fsbji. valamint átaakítóval egy satás, 8x agp-s lehetőleg Asus lap... -
fasyrt
őstag
Húha, Te jobban össze vagy zavarodva, mint én.
szal kezdetben jött a 400as fsb, ez valójában 4*100 volt?
Igen, ez az ún. Quad-Pumped technology.
szal beledugsz egy ddr ramot, akkor az 100mhz-s frekivel műxik?
Majdnem. DDR=Double Data Rate. Nem vagyk benne biztos, majd jön Rover, és megerősít benne, hogy 200MHz lesz a memó frekije. Vagy leb@asz, mert nemjó.
de akkor miért hívják pl. 512/400nak?
Méret/sebesség(frekvencia)
a 400 csak azt jelzi, hogy ennyi az ilyen modulokkal maximálisan kielégíthető fsb?
Nem. Osszad el 2-vel és szorozd fel 4-gyel (ergo szorozd fel 2-vel) és kijön, hogy mit bír a memó.
és akkor a 400 az mehet 4*100-ban vagy 3*133-ban?
Quad-Pumped ---> ezt a 3x os izét felejtsd el. a 400-as mehet 4x100-től 4x200-ig.
vagy orbitálisan el vagyok tévedve?
Csöppet, mint én, de ha gyorsan tanulsz, ökör lesz belőled.Bocs.
133 mhz-sek a procival 2*66-on mentek vagy 4*33-on?
Nem, SDramnál hál' istennek nincs ilyen kavarás.
vesézzük ki.
Kérlek. -
console
aktív tag
látom te értesz a témához, nekem akkor sem teljesen világosak ezek az sdramosrendszernél bonyolultabb dolgok.
szal kezdetben jött a 400as fsb, ez valójában 4*100 volt? szal beledugsz egy ddr ramot, akkor az 100mhz-s frekivel műxik? de akkor miért hívják pl. 512/400nak? a 400 csak azt jelzi, hogy ennyi az ilyen modulokkal maximálisan kielégíthető fsb?
és akkor a 400 az mehet 4*100-ban vagy 3*133-ban?
vagy orbitálisan el vagyok tévedve?
szal régen volt az sdramos rendszer. 133 mhz-sek a procival 2*66-on mentek vagy 4*33-on?
vesézzük ki. -
Misike
tag
Figy én nemtom mik ezek a betűk, otthon van egy táblázatom a valaha létezett összes Intel és AMD prociról tokozással, csikszélességgel, órajellel, kessel, foglalattal, tokkal vonóval. Ha kell átküldöm.
P4 cerka willmate meg northwood van mindkettő 100 fsb és 128 kb kess, ha lyól emléxem. -
Rover623
félisten
Értem...
DDR333 szinkronban...166MHz FSB...mint szabványos érték...
A mondat kétértelmű...és mint azt az avatar-om is sugallja, nem szokásom a jóindulatú feltételezés...
P.S.:
A magyarázattal érthető...ha így gondoltad: igazad van...
Akkor már csak egyet nem értek: fél órával előtted töviről-hegyire leírtam ugyanazt amit te... -
Rover623
félisten
fsb 133 ddr 333, de ez gyengébb teljesítményt adó beállítás, mint ue. szinkronban
Misike!
Az ilyen tanácsokat inkább temesd magadba...
Ha nálad a magasabb RAM freki alacsonyabb teljesítményt adott, akkor:
a. a rendszereddel nagy gáz van...
b. elmértél valamit...
c. a kettő együtt... -
fasyrt
őstag
Nah most jönnek a betűk
4E - Prescott, ezt tudom
4A - Celeron, fsb 400 v. 533 ?
4B - ?
4C - Nw @ 533 fsb
4D - Nw @ 800 fsb -
Misike
tag
A memória az alaplap fsb-t használja, osztja, szorozza, beállításfüggő.
-fsb 100 ddr 200
-fsb 133 ddr 266
-fsb 200 ddr 400, ilyenkor hajtod szinkronban a ramokat az fsb-vel, ez az optimális beállítás.
Asszinkron is hajthatod pl:
fsb 100 ddr 266--
fsb 133 ddr 333, de ez gyengébb teljesítményt adó beállítás, mint ue. szinkronban
de ugye tudunk tuningolni: ha felhúzod pl.a 100-as fsb-t 133-ra (és bírja a lap is meg a proci is) akkor szinkron tudod hajtani a 266-os ramokat (bármit is írjon a deszka kézikönyve.
Az én vasam így néz ki: fsb 266 ddr 533 (gyári 500-as Adatákkal) proci 2.4@3.2
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
Huhh, bocsi!
Ha letisztult a topik, akkor átemeltetem oda.
Rosszul fogalmaztam: azok között a Ramok között, amiből én tudok gazdálkodni, nincs PC1600-as.
Thx, már abszolút értem.
A teljesítmény megegyezik, ha szinkronban hajtom a memókat v. pedig egy jobb memót húzok vissza? (Késleltetéstől tekintsünk el.) -
Rover623
félisten
Erre lenne kitalálva a Nagy RAM-os topic...
Egyébként nem jól tudod, van DDR200...ezt hívták PC1600-nak...sőt van DDR2 400 is...
Az egyszerűség kedvéért Intel-ekről beszéljünk:
400-as FSB, régi Celeronok és P4-ek:
Mivel 100MHz az igazi FSB, ezért DDR200 (PC1600) a szinkron, de rendes lapok engedik az egy fokkal (3:4) jobbat is, azaz DDR266 (PC2100).
533-as FSB, új Celeronok és mindenféle P4-ek:
Mivel 133MHz az igazi FSB, ezért DDR266 (PC2100) a szinkron, de megengedett az egy fokkal (4:5) jobb is, azaz DDR333 (PC2700).
800-as FSB, új P4-ek:
Mivel 200MHz az igazi FSB, ezért DDR400 (PC3200) a szinkron, és mivel ez a legmagasabb szabványosított DDR, feljebb általában nem lehet menni (kivétel néhány extra lap, ahol megengedett a 2:3 érték és lehet DDR600 (PC4800) beállítást is használni!).
Ellenben szokás az egy fokkal (6:5) gyengébb szintet is engedni, azaz DDR333 (PC2700), hogy ne kelljen eldobni a régi memókat.
Ez a beállítás egyébként tuningoláskor jön jól, abban az esetben ha a memcsi nem birná a szinkron húzást...pl. 240MHz-es FSB esetén a memónak már 480MHz-en kellene mennie szinkronban, amit lehet hogy már nem bír! Ezzel a beállítással viszont pont visszakerül 400MHz-re, azaz lehet araszolni tovább az FSB-vel... -
fasyrt
őstag
Hali!
Homályosítsatok fel:
A 800-as CPUkhoz 1értelműen 400-as mem megy.
Az 533-asokhoz 333-is elég? Vagy 266-os?
A Celeronokhoz meg mind1? Vagy mindhez kell a 400-as ram, merthogy a celeron is 4x100 fsbn megy és használja...
Megkavart ez a quad channel izé... 200 fsb, de azt felszorzom 4gyel... Wáá F1 plz!
Mikor meglesz a válasz, gyorsan töröltetni is fogom, egy kicsit szégyennlek ennek topikot nyitni, de megkaravart mint a csuda
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Core i7 9700 processzor - 6 hó garival
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest