- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Egy óra, két rendszer
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
Az esetem röviden (talán más is okulhat belőle):
2023. első felében a friss szerzemény Apple MacMini M2 mellé szükségem lett 2db 2 lemezes külső házra. A választásom 2db RaidSonic 2 lemezes külső RAID házra esett. Egy 2,5"-os (RaidSonic IB-RD2253-U31 ASMedia ASM1352R vezérlővel szerelt) a kábelezése kiváló, a tápja picuri (5V/1A) de teszi a dolgát, a szellőzése megfelelő. És egy 3,5"-os (Raidsonic IcyBox IB-RD3621U3 JMicron JMS562 vezérlővel szerelt) a kábelezése kiváló a tápja combos (12V/3A) a szellőzése korrekt, 6cm-es ventilátora van. Előbbit munkalemezeknek (2x 1TB 2,5" SSD került bele) utóbbit a 2,5"-osok backup-jának, a meglévő 2+1TB HDD-knek.
A 2,5"-os azóta is tökéletesen teszi a dolgát, a 3,5"-os viszont a Mini-vel az első perctől kezdve nem működöt, sok esetben le is lőtte az adott USB portot is.
Adalék1, 2db egymástól független asztali PC-vel és egy laptopon is teszteltem, azokkal nem jelentkezett probléma.
Adalék2, az USB csatlakozón bekapcsoláskor jól láthatóan szikrázik. Valószínűleg konstrukciós hiba lesz a nem megfelelő földelés. Az 1 év gyártói garancia rég lejárt, a +1 év meg ilyen esetekre nem vonatkozik. Drága tanulópénz volt, de elpazarolni nem fogom, valamire majd jó lesz.2024. november végén vásároltam Black Friday keretében Aliexpress-ről a gyártó store-jából 2db 2 lemezes Akasis külső RAID házat, egy 2,5"-osat (Akasis EC-7252 ismeretlen vezérlővel szerelt) a kábelezése korrekt, bár saját tápegysége - és főkapcsolója ami probléma lehet - nincs egy 1-2A-es mobiltöltő elég lehet neki és 10 perc inaktivitás után altatja a lemezeket, a szellőzése korrekt. És egy 3,5"-osat (Akasis EC-7352 JMicron JMS562 vezérlővel szerelt) a kábelezése korrekt, a tápja combos (12V/4A EU adapterrel ellátott univerzális) a főkapcsolója sajnos nem billenő, hanem nyomógombos, a szellőzése korrekt, bár a ventilátora kicsi (~4cm) cserében zajosabb mint a RaidSonic-é viszont jobban hát mivel nincs a levegőáramlás útjában akadály.
A RaidSonic-ok USB 3.0Gen1 10Gbps-os, az Akasis-ok USB 3.0 5Gbps-os, az elméleti adatátviteli sebességük tehát lassabb, de a bennük lévő médiumok a gyenge keresztmetszetek, a SATA3 sebességet nevetve tudják.
Elsőnek a 3,5"-osat vettem használatba, a RaidSonic-ből kikerült 3,5"-os lemezeket áthelyeztem az Akasis-be, majd csatlakoztattam a Mac-hez. S láss csodát, azonnal látta és kezelte mindkettőt. A lemezeket APFS-re formáztam, majd átmásoltam rájuk a backup-olni szánt adatokat. a benne lévő lemezeket. Bármikor csatlakoztatom a gépre, a bekapcsolás után néhány másodperccel megjelennek a meghajtók.
Következett a 2,5"-os ház, ezt HDD-kkel teszteltem és hasonlóan problémamentesen tudtam használni ezt is. Ez utóbbi egyelőre parkolópályára került, mivel majd a munkahelyemen tervezem használni (a rendszergazda még nem tud róla...)
-
vadkörte
addikt
válasz
King Unique #6257 üzenetére
Visszatérve a februári esetemre, tanulság legyen másnak.
Az eset leírása. Végül is működik, valahogyan, de csak PC-vel és laptoppal (Windows 10 (2 különböző gép) és egy HP 820G2 laptop Manjaro linux-szal)
A Mac Mini-vel akárhogyan csatlakoztatom és indítom az eszközöket, meg sem nyikkan cserében lelövi a portot is. A lehetséges okra egy árukeresős véleményben bukkantam:Minden csatlakoztatáskor az USB csatlakozó szikrázik! Ha minden igaz az oka az, hogy az eszköz tápegysége földelés nélkül működik, illetve a test (csatlakozó váza) általában a 0v körre van kötve, így nem lehetetlen a más-más nulla miatt a "szikra". PC-n valószínűleg azért működik mert a házán keresztül leföldelődik és ott nincs szikra sem.
Ettől kezdve sajnos a Raidsonic elég jelentős hendikeppel indul nálam és nem igazán tudom merre menjek tovább. Két bölcsős HDD ház még mindig kellene (backup-ra) de RAID-re nincs szükségem. Mivel nem folyamatosan működne az eszköz, csak a biztonsági mentések idejére. Már egy DeLock 42624-es plasztik csodával is kiegyeznék de az is JMicron vezérlős... -
vadkörte
addikt
válasz
King Unique #6257 üzenetére
A Mac portjával biztosan nincs hiba. Más eszközt rádugva mindegyik USB Type-A portra (a 2,5"-os HDD ház, 2,5"-os HDD-k, 8-128GB pendrive-ok, kártyaolvasó, USB-HUB, Dell D6000 dokkoló (a kábelén van USB Type-A csatlakozó is)) tökéletesen működnek. De a Thunderbolt portokon kipróbálva (USB Type-B/Type-C kábellel)
sem ad életjelet. A 3,5"-os ház kábelével se lehet probléma, azzal próbáltam ki a PC-kkel meg a laptopommal.Eredetileg MacOS 13 Ventura volt a gépen, azzal nyögvenyelősen pár alkalommal működött, most MacOS14 Sonoma van rajt, ezzel se kép se hang...
Mint írtam Win10/11 és linux (Manjaro) alatt semmi probléma vele. -
vadkörte
addikt
válasz
King Unique #6252 üzenetére
PC-hez és linux-os laptophoz csatlakoztatva a 3,5"-os RAID házat bármilyen csatlakozási sorrendben néhány másodpercen belül megjelenik az eszköz.
A Mac-hez csatlakoztatva, se kép se hang, fel sem ismeri. Eddig talán 2-3 alkalommal sikerült felismertetni de azt is kínkeservesen (neten kutakodva nem egyedi eset) Csatlakoztatva van egy Raidsonic IcyBox 2,5"-os ház is a Mini-re, 2x 1TB SSD-vel. Azt ha bekapcsolom 2-3 másodperc és megjelennek a meghajtók.
A 3,5"-es házban JMicron JMS562, a 2,5"-os házban ASMedia ASM1352R vezérlő van. Ha ez számít valamit.Nem kell a RAID, de a 2x 3,5"-os lemezbölcső igen.
-
vadkörte
addikt
Üdv!
2023. első felében lecseréltem a Windows-os gépem egy M2 Mac Mini-re. Mivel nem tobzódik bővítési lehetőségben, így az addigi 2db 3,5"-os HDD-t - 1TB WD RED és 2TB Seagate - száműztem egy Raidsonic IcyBox IB-RD3621U3 házba, backup felhasználási céllal. A helyüket 2,5"-os SSD-k vették át egy RaidSonic IB-RD2253-U31 2,5"-os házba telepítve. Ez utóbbi tökéletesen teszi a dolgát, viszont az IcyBox IB-RD3621U3 nem hajlandó működni a MacOS-sel. Windows-os PC-n és linux-os laptoppal tesztelve tökéletes. Így sajnos meg kell válnom tőle (megy HA-ra) pedig még majdnem 1,5 év garancia is van rajt.
Mindenképp 2 lemezes 3,5"-os méretben gondolkodok, az LC-35U3-RAID-2-t néztem ki helyette. Remélem ez képes normálisan együttműködni a MacOS-sel. Vélemény, esetleg alternatíva?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One mobilszolgáltatások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Napelem
- Linux kezdőknek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- SzoftverPremium.hu
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest