Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• DigitXT

félisten

válasz Thunderzolee #31139 üzenetére

Minek venne valaki adott rollert pl 111-ért használtat, ha 120 volt nemrég hetekig.
    Mondjuk azért mert nem tud visszamenni az időben, hogy akciós áron bevásároljon? :DDD
    Az nem érv, hogy megvehette volna már akkor, hiszen változnak az élethelyzetek: simán lehetséges, hogy a nagy akció idején még nem volt igénye az adott termékre, most lett...

Szerintem aki egy régi akcióra hivatkozva akar alkudni, azt oda kell küldeni a boltba, hogy esetleg ott próbálja meg ezt előadni... meglátjuk, mekkora sikerrel fog járni. Btw. kevesen tudják, hogy néha még az olyan nagy boltokban is lehet alkudozni, mint az MM... (Sosem próbáltam, mert nincs pofám hozzá, de ismerős mesélte, hogy márpedig lehet. Csinálta.)

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #31108 üzenetére

Mit értesz piaci alap alatt? Csak mert az, hogy "extrém" drága, nem kizáró ok a piacról.
    A mondás szerint: ne fikázd semminek az árát, lehet, hogy csak nem neked gyártották.

Ui: 2.2 millió nem is olyan sok... Mármint nem veszem meg én sem, úgy sok, de pl. egy abszolút piacon lévő közismert gyártó extrém modellje, írd és mondd 3 694 900 Ft itt...

• DigitXT

félisten

válasz xandrush0831 #31097 üzenetére

Ugyanez pepitában, amikor tempomattal vereti és gyakorlatilag egy kapcsoló a gázkar, úgysem megy jobban. Na az ilyeneknek nagy pofára esés, amikor valami értelmezhető nyomatékú vasat próbálnak ki, mire rájönnek, hogy mit kellene csinálni egy gázkarral... (Teszem hozzá, hogy nem feltétlen biztonságosabb, amit tud gyorsabban menni, mivel sajnos annak is van realitása, hogy akkor fog is gyorsabban menni: ami limiteres, azzal garantálható kizárólagosan, hogy nem fog gyorsabban menni, de hogy gázol-e, az nem. Halkan jegyzem meg, feltehetné a kezét, aki kerékpárúton gázolt már. Tudjukki igen.:U)

Ui: a teljesítménynek nincs közvetlen köze a végsebességhez... Bizonyos esetben igen: pontosan akkor, ha a legyőzendő közegellenállás épp akkora, mint a max. teljesítmény. Minden más esetben más limitáló tényezők hatnak a roller viselkedésére... (Gondolom mostanra már mindenkinek közismert a BLDC motorok nyomaték karakterisztikája. :D Amennyiben nem, érdemes utána járni, hogy miről szól a görbén a jellemző 3 szakasz, mivel ha ez megvan, akkor lehet kontextusba helyezni, hogy mi köze a teljesítménynek mondjuk a végsebességhez, vagy akár a gyorsuláshoz. Hint: nem feltétlenül sok. :R)

Field weakening, mint 4. szakasz atipikus kommersz rollereken, VESC tud ilyet, meg ha belerakják a gagyi kínaiba mint turbó mód, akkor az is, de amúgy nincs benne köszönet.

• DigitXT

félisten

Nem tudom, mennyire ismert (nekem új volt), de már töltés szimulátor is létezik. :D
    Tekintettel arra, hogy van mögötte egy borsos árú töltő is, vélhetőleg használható...

Megkerestek Xiaomi 1S-be való akku építéssel, inkább elengedném. Jó az gyárilag.
    Viszont próbáltam szimulálni adott oldalon, hogy nézhet ki a gyári 5.5 órás töltés?!
    (Eddig úgy tudtam, nagyjából 80% kapacitásig megy a CC szakasz, utána jön a CV,
    bár mint az sejthető, ennek van köze a cella típusához is: nagyobb belső ellenállás, gyorsabb feszültség emelkedés, ergo gyorsabban ér el a CC szakasz végére. Ezzel értelemszerűen hosszabbá válik a CV szakasz, néha nem is csekély mértékben. :B
    Vice versa: egy kis belső ellenállású/nagy áramú cella tovább lesz CC szakaszban.)

Szóval, ha és amennyiben ceteris paribus megküldenénk 4A-es töltővel, feltételezve természetesen, hogy a BMS/kábelezés/csatlakozók elbírják (a cellák biztos: 0.52C) értelemszerűen rövidülne a töltési idő, de nem pont a felére, a CV szakasz miatt. :K

Kérdésként felmerült, ha Samsung 35E cellákból állna a pakk, mi változna? Ez: 1, 2.
    Utóbbi különösen érdekes, hogy a jobb karakterisztikája miatt kb. ugyanannyi idő a végeredmény, miközben a pakk kapacitása nagyjából egy harmadával nagyobb lett!

Amúgy igyekeztem worst-case szkenáriót keresni, általában jóval hamarabb készre jelentik a gyári töltők a pakkot, mint hogy lecsökkenjen 0,01A-re az áram, de hát ezt kommunikálta a Xiaomi az adott típussal kapcsolatban, akkor annyi... (Nyilván nem Samsung-26F cellák vannak benne, hanem valami kínai, csak próbáltam közelíteni.)

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #31057 üzenetére

Igazából ott b*sszák el sokan, hogy nyújtani akarják az acél huzalt:
    annak nagyon NEM feladata, hogy nyúljon. Azért van a mélyedés a
    felni közepén, hogy oda kell beilleszteni, utána simán rámegy. :R
    Amúgy tök jól leírod, igazad van, mások az arányok. Átlag kerékpár
    belsőt gyerekek is le tudnak cserélni. Rollergumit néha szerelők se.

Szerk: a méreten felül az adott gumi oldalfal merevségétől függően
    néha kézzel simán fel lehet rakni. Mást meg szerszámmal is nehéz.
    (Az szokott gondot okozni, hogy bent maradjon a mélyedésben. :K)

• DigitXT

félisten

válasz yodamester10 #31040 üzenetére

Megszűnt ez a hirdetési lehetőség. Hozzászólásban meg mindig is tilos volt.
    (Kivétel persze a megfelelő hirdetési célú topikokban, de szakmaiban tiltják.)

• DigitXT

félisten

válasz csibor #31034 üzenetére

Ez nagyon az alja árban a kínálatnak, de mivel kicsik az igények, megfelelhet az Essential.

• DigitXT

félisten

válasz bence188 #31030 üzenetére

Túl sok az igénye. 120 kilósan eleve ne nagyon gondolkodjon rollerben, mert ez a legtöbb pálcika roller felső terhelési határa: léteznek nagyobb rollerek, amik esetleg jók 150 kg-ig, viszont ott meg a 150K-s limit nem lesz elegendő... Aztán a minimum 1000W is felvet pár kérdést, leginkább azt, hogy melyik kategóriába fog besorolódni: aki 150K-t szán az egész projektre, kétséges, hogy szeretne kötelező biztosítást fizetni a roller után minden évben.* Végül pedig a hatótávolság: 20 km nem a világ vége, ahhoz nagyjából 400Wh elég, persze számít, hogy mennyi emelkedő van benne, de fogjuk rá, hogy jó lesz... (Most az, hogy 36V, vagy 48V nem akkora fegyvertény, a vezérlőn és a motor tekercselésén fog a végén múlni.)

Ui: érthető amúgy, hogy megbízható rollert szeretne (ki nem?), de ahhoz jobban a zsebbe kellene nyúlni. Mondjuk legalább a duplája, és akkor jöhetnek az értelmezhető igények.:K

*: mondjuk emlékeim szerint a KFB-nél nem is írtak elő teljesítmény megkülönböztetést... Ha 25 km/h a tervezési sebesség, akkor lehet 3000W is, akkor sem kell rá biztosítás. :R

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #31011 üzenetére

Egyszerűen nem kellene létezniük.
    Tudod, addig könnyű ilyeneket leírni, amíg neked adott dolog nem tetszik (nem fontos).:U

Csak ha ilyen a gondolkodás, és egyszer a farok rossz oldalára kerülsz, akkor máris nem lesz annyira vicces ez a pálcika-soviniszta hozzáállásod. Azt írod, hogy neked néha KELL járdáznod, ezért elvárod, hogy a szabályozás alád dolgozzon, és örülsz, amíg így van, de bármi más elképzelés esetleg igény (emelkedőn felmenni) az nem normális, sőt tiltandó.

Ui: röhögnék, ha explicit betiltanák a rolleres tempomatot, mekkora műsort csinálnál itt...
    Vagy ha neked is kötelezővé tennék a bukósisakot mert: vannak akik önerőből túl hülyék.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30974 üzenetére

Gyenge hatásfokkal akkor is lehet fékezni, ha a fékrendszer hibátlan, csak a pilóta nem elég képzett, és/vagy pánikol. Ellenben ha mindent megtesz, mindent jól csinál, de nem lassul ennek ellenére kellő mértékben (mert műszaki hibás a fék) az másik kávéház. :)

tudott a hibáról, nem a fék hatásfokához választotta meg a tempót
    Akkor meg egy címeres ökör. Tudod mekkora tempót kellett volna választania? Nullát... Nekem erről az az amcsi autóbaleset jut eszembe, ami több hibaponton elkerülhető lett volna, a tesztelés adott ponton való megszakításával, azonnal, mikor a hibát érzékelték.

1) kimennek a prototípus autóval a csúcsforgalomba csapatni/forgatni (felelőtlenség)
    2) kiderül, hogy baj van a gázpedállal, néha beragad, mégse állnak le (veszélyeztetés?)
    3) folyamatos fékezéssel tudják "kordában tartani" a bődületesen erős motort (őrület!)
    4) amikor érzik, hogy már megégett a fék, itt még utoljára kiállhatnának a forgalomból
    5) tovább hajtanak majd egy piros lámpánál nulla fékhatással telibeverik az ott állókat

Ezzel amúgy összehozzák a világ egyik legjobban dokumentált, nem megrendezett, de nagyon erősen "előkészített" autóbalesetét: mögöttük is megy egy saját kamerás autó, bent is forog több kamera (elvégre tartalomgyártók, dől a lé), ráadásul kórházba küldik mind a saját videósukat, mind az autó tulajdonosát (övé persze a legfőbb felelősség!).

Utóbbiban segített volna, hogy ha már van rendes biztonsági öv, használhatták volna... Persze jobb lett volna, ha a "red flag"-ek gyülekezésével megszakítják az egészet, csak mégsem tették valamiért, de ha már így alakult, sokkal jobb lett volna, ha használják a passzív biztonsági megoldásokat (kicsit olyan, mint rolleren a bukósisak: tudjuk, hogy nem kerüli el helyetted a balesetet, viszont ha beüt a szar, akkor életet menthet).:R

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30968 üzenetére

El kellene olvasni a leírást is: nem fogott rendesen a fék. Más kérdés, hogy alapvetően túl gyorsan ment, de ha nincs műszaki hiba, akkor meg is megáll, és így sem volt sérülés. Az autósnak ehhez valóban semmi köze nem volt, nem lehetett, ez már az a kategória, mikor a gyorshajtás miatt esélye sincs észlelni az elsőbbségre jogosultat, jogilag felmentik... :K(Megjegyzem, azért ez se triviális, anno egyik ex-kollégámat majdnem telibeverte hátulról egy 140-nel érkező - 50-es szakaszon vagyunk - hogyismondjamfinoman: "autóstárs".:U Szerencséje volt, mert visszarántotta a kormányt, sávváltás közben, így "csak" anyagi kár lett a vége. Meg a jogsi bevonása. Neki. Azaz a sértettnek, mivel a bíróság szerint sajnos nem volt elég körültekintő a sávváltása megkezdésekor, hiszen nem győződött meg arról,
    hogy "fénnyel" érkezik valaki: nyilván ez is baromság... de ez van, ha "csókos" az ellenfél.)

Lakott településen kívül, normális kerékpárúton 25 km/h sebességet is elfogadhatónak tartom
    Érdekes, hogy csak kifejezetten lakott területen kívül (nincs keresztforgalom, jellemzően), amikor ugyanitt felmehet tetszőleges SMKP, száguldhat akár 30 km/h sebességgel is. :D

Amennyire jelenleg sejteni lehet a dolgokat, lesznek "kis" rollerek 25 km/h limittel, viszont a kerékpárút használatukat nem korlátozzák lakott területen kívülre, azok belül is fognak "száguldani" annyival. Nem feltétlen ész nélkül, tételezzük fel, hogy nem mindenki hülye. Lesznek továbbá nagy teljesítményű elektromos rollerek, jellemzően nem is hajthatnak fel a kerékpárutakra: esetükben lehetne tömegesen számítani torontói példára, hacsak... Hacsak nem vesszük észre, hogy most is vannak ilyenek, így évek óta közlekednek velük sokan, és bár vannak balesetek (akár súlyos, ill. néha halálos balesetek is), azért a nagy többségük még mindig balesetmentesen használja ezeket is. Különben már rég eltűntek volna a piacról. Hogy ez neked nem elfogadható: tudjuk. (Olvastuk.) De nem fogod tudni megszüntetni és még akárhányszor leírod, hogy maximum 25, meg minden más darwini kiválasztódás, ez nem lesz igazabb... Alapvetően azt kellene felismerni, hogy hol szabad többet menni, hol biztonságos mondhatni mindez, ahogy azt is, hogy hol még annyit se.

Ui: egyetlen balesetem sem volt azért, mert néha gyorsan hajtottam. Bukfenceztem már sár miatti elcsúszáson, meg széttörő, elrozsdáló alkatrészek miatt, utoljára pedig ugye a kerék küllői fáradtak el. Pech. Magyarán jóval veszélyesebbnek tartom a nem megfelelő minőségbiztosítást, illetve a "nagyon kínai" gyártmányok (nem) megbízhatóságát, mint azt, hogy egy felnőtt ember ~25 év vezetés után ne tudna "felnőni" a feladathoz, azaz ne tudna a forgalomra tekintettel közlekedni, vigyázni magára, és másokra is. Tud. :D Nem azért, mert valami vízfej azt mondta, hogy márpedig 25 km/h és akkor biztonságos lesz. Mert attól önmagában még nem lesz az. Ha 25-tel se lát, se hall módra megy, ugyanúgy önveszélyes, közveszélyes. Amúgy visszautalnék a 2020-as videómra, amikor még elég kezdőnek számítottam rolleren (max. 1000 km), de már lelkesen tuningoltam.* Mit látsz? Ha elütnek macisajt ellenére, nem hibáztathattam volna magam? Tudjuk, hogy 28 km/h volt a végsebeség, talán benézett a 30-ba is a lejtőn, nem ezen múlik: mi a hiba a képen?

Lelövöm a poént: tempomattal megyek, nincs fékkészenlét. Nincs is mechanikus fék. :U Lehettem volna torontói, ha az utolsó pillanatban rányomok a fékre, nem lassulva eleget. Szerencsére maradtam az a motoros, akinek alapból a kitérés manőver jutott eszébe. :D (És nem átallottam ezt végre is hajtani relatív nagy sebességnél a roller megdöntésével.)

*: Kugoo S1 jellemzője volt, hogy lejtőn megállni nehéz volt vele, mert a motorfék nagyon kevés volt rajta, nade dupla motorral nem csak a gyorsulás lett jobb, hanem a fékezés is.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30959 üzenetére

Teljesen igazad van, ez egy életveszélyes szituáció, viszont ott csúszik el a történet, hogy az a része, hogy a rolleres végig takarásban "fénnyel" érkezik, végülis kinek a felelőssége: természetesen EZ a rolleresé... Miközben a balra kanyarodónak meg kell győződnie arról, hogy megadja az elsőbbséget minden érintettnek, csak ugye annak nehéz, akit nem lát... (Ha jól emlékszem M. Richárd ügyében is felmerült, hogy igaz, hogy 130-cal érkezett, ám akit telibevert az végülis keresztbe fordult előtte, magyarán "nem adott elsőbbséget"...:()

Rákerestem, bűnösnek mondták ki azt a sofőrt is. Ez az utasai életét nem hozza vissza.

Ad1: két keréken úgy kell közlekedni, mintha láthatatlan lennél, mindenre is figyelni kell.
    Ad2: ha valóban láthatatlan vagy, számítanod kell neked takarásból bekanyarodókra is.

A fentiek folyománya, hogy nem mész bele ebbe a szituba 35-tel de 25-tel sem... Adott esetben megállásra felkészülve fékkészenlétben mész... :K Alapvetően azzal dologgal vitatkoznék, hogy csak azért, mert a roller képes 35-tel (45-tel) menni, azt jelenti, hogy folyamatosan annyival fog vele menni a felhasználó: tud menni lassabban is. Ellenben ezekben a szituációkban nem fogja megvédeni egy 25-ös sebességkorlát a rolleren... Hiába látja "időben" a keresztbe forduló autós, ha úgy dönt, hogy márpedig ő befordul, majdcsak lefékez a rolleres... (És amúgy ha csupán enyhe fékezésre kényszeríti, az még bele is fér az elsőbbségadásba.) Mondok egy példát: ugyanez a szitu, amit vázolsz, ám nincsenek takaró autók, egyedül vagyok a sáv közepén, a szembe jövő látja, hogy jönni fogok, tudja, hogy telezöldes kereszteződés el kell engednie... Összenézünk, de ő sz*rik bele, befordul előttem. Fékkészenlétben voltam, mert számítottam erre, viszont ha nem figyelek, és mondjuk 25-tel érkezem, baj van! Konkrétan nekem kellett megállnom.:R

Amúgy ha azt mondod, hogy ebben a helyzetben az a helyes, hogy 15-tel csorogsz be, rögtön megállva, amikor épp ki akarnak vasalni, akkor nem tudok nem egyetérteni! :K Teljesen jól csinálod... Viszont ez nem indokolna fix 15 km/h-s sebességkorlátozást. Szóval szerintem azt kéne elengedni, hogy azért, mert valaki nagyobb tempóra képes vasat vásárol, és azzal közlekedik, nem feltétlen öngyilkos-jelölt hülye, hanem esetleg rendelkezik jogosítvánnyal és közlekedési tapasztalattal, hogy adott szituban hogyan jöhet ki a legbiztonságosabb módon... Akár fékkészenlétben érkezéssel, megállással.
    (Szerk: sok-sok évvel ezelőtt motoron/szabályosan/buszsávban, miért nem indultak?)

Minden olyan szituáció, amiben a másik ügyességére bízod az életed, lutri. Persze tök sokan mondják, hogy na, ma megint megmentettem valaki más életét, biztos így is van, hiszen a mindennapi közlekedésnek csupán egy keretet ad a szabályrendszer, viszont kisebb-nagyobb mértékben hibáznak a résztvevők. Onnantól jön a rutin, meg az évek. (Mégegyszer: annak van elsőbbsége, akinek megadják. Autóban is. Véd a kasztni, de mindentől az se véd meg... ergo inkább lemondok az elsőbbségemről, ha látom, hogy ellenkező esetben nagy bajba kerülnék a mások figyelmetlensége miatt. Viszont nem egyenlő azzal, hogy pl. egy védett útvonalon folyton lefékezek 25-re és benézegetek a jobbra lévő utcákba, mintha jobbkezes lenne, és mindig meg kéne állni... Jut eszembe, sajna G-Boosteres haverom pont egy ilyet szívott be. Valaki kivágott a főútvonalra, és megállt ezért az egész vonat... Nyilván hibázott ő is (belecsúszott az előtte haladóba). Sajnos, vagy sem, egyrészt el is meszelték, másrészt az autó GTK: shit happens! :W

Ui: el lehet képzelni azt a szituációt is, mikor a rolleres jobbról beérkezik egy busznak a holtterébe, megpróbál elosonkodni mellette. A busz viszont fordul be jobbra. Vége van. Természetesen a buszsofőr okozza a balesetet, jogilag nem kérdés, ellenben az ember, aki oda bement, még ma is élne, ha nem megy be oda. Ezt amúgy lehet tanulni is, meg persze a mindennapi közlekedés során idővel kialakul az életösztön. Csak legyen időd!

"Ami nem öl meg, az XP-t ad."

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30945 üzenetére

Az ezzel az alapvető probléma, hogy sehogyan sem "lépsz ki" egy autó takarásából. Mármint sem 25-tel, sem 35-tel... ha ilyen van, ott valami nagyon el van b.szarintva!Normálisabb kereszteződésekben van némi beláthatóság (ezért is tilos közvetlenül kereszteződés elé parkolni, bár sokan ezt sem tudják!), és a KRESZ szabályozza az elsőbbségi viszonyokat. Magyarán, ha macisajtja van az autósnak, az már teljesen tökmindegy, hogy a rolleres 25-tel, vagy 35-tel érkezik: kutya kötelessége elengedni.

Ha viszont egy jobbkezes kereszteződés, akkor a rolleres sem eshet be 35-tel, mert ugyanúgy kutya kötelessége neki is előnyt adni az esetlegesen jobbról érkezőknek. Magyarán egy jobbkezesekkel tarkított (mondjuk "kertvárosi") részen egészen más dinamikával célszerű haladni, mint egy védett útvonalon. Ha védett útvonalon nem használod a bizalmi elvet, azaz minden kereszteződésben úgy lelassítanál, mintha bármikor jöhetne valaki szabálytalanul, aki miatt inkább meg fogsz állni, hát... :W Nagyon hamar kivágnának a forgalmi vizsgáról: nagyjából az első ilyen esetnél. :DÉlesben csinálod? Le fognak darálni az útról, mert nem így működik a közlekedés...

Ui: 2020, dual motoros S1 teszt. Végsebesség 28 km/h: ha nem térek ki, elütnek.:U
    Mi van akkor, ha lassabban érkezem? Pontosan: elém türemkedik, és az oldalának csapódom. Mi van, ha gyorsabban? Hamarabb elmegyek előtte, nem kell kitérni.:DDD Sokszor sajnos teljesen független az, hogy észrevesznek, és így megadják, ami jár. (Elsőbbség ugye. De ha nem adják meg, járhat a szád. Úgyis téged visz a mentő...)

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30956 üzenetére

Való igaz, amikor ~2 éve ezt írtam összefoglaló/ismeretterjesztő (:D) jelleggel, abszolút nem volt szkópban ez a technológia! (Őszintén megmondva csak az RC autóban láttam, ott is elég vegyes hatásfokkal működik, de a szerepe ott jelképes. Ha itt a "szivacsbetét" helyett "habbal" töltött belső van, az is lehet elég puha, mégis defektálló megoldás.:R)

• DigitXT

félisten

válasz somé #30951 üzenetére

Csak úgy nem tudnak belerakni belsőt, ahhoz ki kell szedni a szelepet, és utána a belső gumira vulkanizált szelep fog kiállni a felniből: le se tagadható a különbség! Amikor ezt eljátszottad a hátsó keréken, már te is találkozhattál vele... Ha kiáll a szelep, akkor nem megfelelő belsőt sikerült vásárolni, mivel van 45-fokos és 90-fokos is, ami ezt megoldja.

Ami a tömör gumis kérdést illeti, megértelek: szokták csinálni, vállalják a mellékhatást... (Tönkre lehet vele tenni az akkut, meg úgy általában kényelmetlenebb lesz a haladás is.)

De ha már tömör gumi, valami légcellásat néznék. Mivel 6"-os felni, az gyakorlatilag egy 8"-os rollernek felel meg, attól lesz 9"-os, hogy ballonosabb/magasabb oldalfalú a gumi. Nekem anno a Raptor gumi bevált, bár az csak 8". Cserébe széles mint a kurvaélet, ez is szempont, hogy elfér-e... Ha hivatalosan 50-es vagy, akkor egy 60-as gumi necces lehet.

Ui: mondjuk könnyű azt mondani, hogy válogass ki vmi megfelelő minőségűt, azért nem hemzsegnek Alin sem adott méretű gumik. Erre pl. írják, hogy Ninebot E22 kompatibilis, viszont csak méhsejtes, és ki tudja, hogy milyen minőségű gumiból készült? Járt nálam olyan kínai tömörgumi is, aminek a felülete inkább valami kemény műanyagra hajazott, tapadása értelmezhetetlen volt, az első tempósabb kanyarban akkorát csúszott, hogy... Azért ezt is érdemes figyelembe venni, amikor az ember tömör gumira váltást tervez. :( (Még megszólnak a fogyatékosok, hogy életveszélyes terméket ajánlok! Nem ajánlok...)

• DigitXT

félisten

válasz #95712068 #30942 üzenetére

De azt vágod, hogy engem nem egy kukiroller ölt meg majdnem,
    hanem egy olasz gyártó terméke (ismeretlen előélettel!), viszont
    már általam beépített utángyártott kerékkel? Mert tömlős kellett.

És mondom, rohadtul nem mentem tempót, voltam rendőrségen
    nézni a felvételt (ők is látták teljesen tisztán így fel is mentettek).

Én konstruktívan nyilvánultam meg. Vannak és lesznek a piacon
    olyan rollerek, amik képesek 25 km/h fölött haladni. Ezeket pont
    a leendő KRESZ fogja teljesen szabályos keretek közé szorítani...

Ha te azt mondod, hogy ezeket soha senkinek az is egy mondás.
    Viszont nem konstruktív, hanem totális tiltás. Lehet ezt is, naná!

Én is tudnék olyat mondani, hogy ezt az egész bérrolleres témát
    be kellene szántani a retekbe, mivel elhiteti az emberekkel, hogy
    ez valami tök jó dolog, ami olyan mint a gyaloglás, bár gyorsabb,
    és ha nem szabályozzák azt is durván be, jönnek a halálesetek...

Ha meg beszabályozzák, akkor pingvineznek a bérbeadók, hogy
    életszerűtlen elvárni, hogy minden gyalogos öltözzön be+értsen
    kétkerekű közlekedés dinamikájához, ráadásul totál bizonytalan
    egyenesfutás, és miniatűr kerekek mellett, néha életveszélyesen
    leamortizált fékrendszerrel, nulla tapadású tömör gumival. Ehh...

Szerk: Azt gondolnám [...] másképp látod a dolgokat
    Másképp is látom... szerettem rollerezni, szerettem építgetni és
    tesztelgetni a különböző vezérlőket, motorokat, akkukat: jó volt!
    De mivel egy szar felni miatt majdnem ottmaradtam, többet ÉN
    NEM állok rollerre. Ettől még fogok akkut építeni a G-Boosteres
    havernak, akinek meghalta magát a versenytechnika állásban...
    Pontosan tudja a srác a sztorimat, azért ő még fog gurulni. :R
    (Nem az enyémmel, bár a vezérlőt már kinézte belőle magának,
    ami érthető, hiszen az magában majdnem 130K-ba fáj, jó is az.)

• DigitXT

félisten

válasz #95712068 #30937 üzenetére

akkor sem ajánlanék 25 km/h-nál gyorsabb gépet
    Akkor ne ajánlj, ennyire egyszerű. Azért még lehet beszélgetni róla? Vagy a nagy teljesítményű motoros roller (KRESZ tervezet), biztosítás (már van) is hülyeség?
    (Nyilván nem gyerek kezébe kell adni, de azt explicit nevesíti is a leendő KRESZ.)

Ui: amúgy az ilyen trollkodás (nomen est omen) szerintem csak árt a topiknak...
    Megjegyzem, ha rám gondolt a kolléga, akkor valóban: 25-nél maradtam ott. Az,
    hogy amúgy a roller képes volt 45 km/h-ra nem számított semmit a balesetben.

• DigitXT

félisten

válasz yodamester10 #30926 üzenetére

És ezzel sikerült hozni a tök átlagos 13 Wh/km körüli értéket.:R
    Ami annak fényében kiváló, hogy még emelkedő is volt benne! :D

• DigitXT

félisten

válasz enginev3.0 #30911 üzenetére

Akkor ott komoly fejlesztések történtek, ha lement a fogyasztás valós 10Wh/km alá. :R

• DigitXT

félisten

válasz RaZroX #30870 üzenetére

Szeretnék egyetérteni veled, de szerintem nem lehet teljesen egy kalap alá venni. :RLáthatósága egy rolleresnek rosszabb, mert egy álló embert látsz: a járműből semmit. Átlag bringás inkább csak azért nem látszik, mert nincs kivilágítva. Ilyen szempontból viszont előnye is van az elektromos rollernek, mivel (jellegéből adódóan) mindegyikben van egy elegendő kapacitású akku ahhoz, hogy folyamatosan ki lehessen világítani.:K Nem kell külön biciklis lámpát töltögetni, nem fog lemerülni, vagy ha igen, meg is áll...

Milyen könnyen tud megállni, erősen függ attól, hogy milyen a fékrendszer? Amíg már gyakorlatilag nem létezik kerékpár egyetlen fékkel/-nélkül (fixis futárokat felejtsük el), rollerek közt gyakran csak egy mechanikus fék van (az se acélos!), plusz elektromos. Szerintem még egy felnifékes régi biciklivel is biztosabban meg tud állni, az átlag...:D (Nyilván vannak kerékpárokon is tárcsafékek... Meg rolleren is, viszont utóbbinál elég komolyan behatárolja a fékezési lehetőséged, hogy sajna magasan van a súlypontod, szóval, ha ész nélkül belemarkolsz az első fékbe, szinte biztos, hogy fejre állsz. Szvsz nehezebb rollerrel vészfékezni: át kell helyezni a súlypontot, gyakorolni kell, minden...)

mi köze a sebesség korláthoz
    Szerintem csak annyi, hogy az átlag roller sokkal kevésbé stabil valami, mint egy átlag kerékpár: szinte bármitől részed lehet egyensúlyvesztésben, egyenesfutás nem létezik, megállni nehezebb vele, a kereke könnyebben elakad bármiben, szóval összességében veszélyesebbnek gondolom, mint a kerékpározást.:B Tehát akár indokolható is lehetne alacsonyabb sebességkorlátozás (ellenben mint látjuk ez újabb konfliktusokat szül).:(

Megjegyzem, én pont a nagy rollereket gondolom kevésbé veszélyesnek, mivel sokkal inkább "ott vannak" az úton = fizikailag is jobban látszanak, jobban ki vannak világítva, egyenesfutásuk is lehet már, ha olyan a villaszög, ballonos gumival akár 12"-os kereke lehet nekik (ez is felmerült már, hogy kötelezővé kellene tenni legalább) sorolhatnám... Ráadásul aki ilyet hajt az általában már védőfelszereléseket is magára húz, az is előny.

Ami viszont megfordítja a dolgot, hogy bizony ha 45-tel (vagy fölötte) vereted neki, már tényleg nagyon megváltozik a dinamika, kevesebb időd van reagálni, megint csak nagy lehet a sebességkülönbség, csak most a másik irányba, tehát nem való a kerékpárútra. Mindazonáltal le sem tiltanám onnan, ha amúgy betartja, mert a képesség azért kevés! Ahogy kb. minden autó képes 50 fölött menni, még sincsenek kitiltva (még) a városból.
    Ja SMKP is mehet kerékpárúton, bár valami obskúrus oknál fogva csak lakotton kívül...

Szerk: meg is találtam az ajánlást erre a 12"-ra. :D "A minimum wheel size of 30.5 cm" (Persze azzal kezdődik, hogy gyári korlátozás 20 km/h-ra, és a mókolás kizárása... :DDD)
    A kötelező sisakra való felhívást meg sem említem, mert biztos beindul a szarcunami.

• DigitXT

félisten

válasz RaZroX #30853 üzenetére

Szerintem annyi van, hogy ez a gyerekekre vonatkozik... Ha már 25 km/h a vízválasztó, kb. kizárt, hogy egy alacsonyabb sebességhatárt írnának elő minden felhasználóra, hiszen az feleslegessé tenné a 25 km/h-ás limitet. (Mondjuk az SMKP 45 km/h-s tervezési limitje is USAV kategóriás, épp az fog megölni az 50-nel haladó forgalomban, hogy előzgetnek... :DMindeközben érdeklődve olvasom, hogy arra is lakotton belül 40 km/h volt a limit. Vicces. Szvsz ezek azok, amiket valóban senki se néz, a kamionok is mentek 90-nel, mint a pinty.)

• DigitXT

félisten

válasz Mustármag #30816 üzenetére

sutty = kipp-kopp / tik-tak

Btw. annyira vicces, amikor vki annyit állít, hogy 13.5Wh/km-rel érdemes számolni, annyit biztonsággal meg lehet tenni (ez többrendbeli tapasztalat), erre a habzószájú megjelenik, hogy nem igaz, sőt "baromság", mert neki megy 12.5Wh/km is. Aha... Szóval, ha 40 km-re 540Wh-t mondunk, az baromság, hiszen neki menne 43 km is "ugyanúgy". A biztonsággal részt elegánsan figyelmen kívül hagyva kevesebb, mint 8% különbségről papol. Vicc! :R (Ráadásul saját bevallása szerint ehhez már meg kellett piszkálni a gyári beállításokat is.)

• DigitXT

félisten

válasz Thunderzolee #30805 üzenetére

36V 10200mAh akksi biztonságosan kb 25km-t tud életszerű körülmények között
    Meg tudom erősíteni. Anno 22 km jött ki a 10Ah akkumból, bár a végén egy hosszú emelkedő miatt hamarabb összeszakadt a feszültség, síkon még bírta volna picit...
    Mindezt jó gyorsulás mellett (nem kaparó/hátsó kerekes), névleg 500W motorral.:K
    Végsebesség 25 km/h, pilóta 100 kg. Nyilván, aki könnyebb messzebbre jut vele, de
    nem észveszejtő mértékben. Köze nem lesz 40 km-hez, az előre borítékolható!:R

Hogyaszondja anorexiás kisnyugdíjasként elketyeg 75%-nyi energiából 22-25 km-t?
    Nagyszerű. Vegyünk hozzá egy kis szembe szelet, és már tolhatja. (Könyörgöm, ha
    adunk +33% akku kapacitást, az a büdös életben nem duplázza meg a hatótávot...)

• DigitXT

félisten

válasz bence188 #30728 üzenetére

Ugyanolyan készlet, értelemszerűen csak 1 db villogó relével, párhuzamosítva.
    Annyi, hogy hátra simán befúrtam a vázba, elől viszont egy gyerekkapaszkodó
    került felszerelésre még korábban, természetesen kiegészítő lámpa tartónak...
    (Illetve akkut is tartottam rajta, az indexhez viszont levágtam rövidebbre. :R)

• DigitXT

félisten

válasz bence188 #30726 üzenetére

Legutóbb a GT3-on láttam erre épkézlábnak kinéző megoldást a fékkar alá rögzítve.
    Már ha az volt. :D Amit én raktam fel, az is "hatékony". Csak a kinézete nem az igazi:

(De igazából nem is az index rontja az összképet, hanem a villanyszerelő doboz. Na
    majd 1x tervezek oda valami 3D nyomtatott burkolatot a kábelek bekötéséhez... :D)

Szerk: én is a kiváló tapasztalatok miatt szereltem fel utólag indexeket, előre, hátra.

• DigitXT

félisten

válasz RaZroX #30682 üzenetére

A legbiztosabb egy U lakat, csak annak azért van súlya, nem egyszerű elhelyezni.
    (Van, amelyiknek vázra szerelhető a tartója, csak akkor meg zörögni fog rajta.:D)

• DigitXT

félisten

válasz Thunderzolee #30680 üzenetére

akkor már tudod milyen akksit rakatsz össze
    Ha valaki már ott tart, ahol én, azaz megvan a 100K-s ponthegesztője, és épített 6-8 akkut az nem rakat össze, hanem csinálja.:D Konkrétan most egy G-Boosterbe fog készülni egy 13s8p pakk a gyári helyére, beker áron 80K körül, a többit meg majd elsörözzük... :)) (Csak viccelek: nem iszom...:DDD) Járt már nálam Dualtron Achilleus, de készült anno külső akku Wolf Warrior X-be is... Előbbivel az volt az "extra", hogy konkrétan fel is szereltette az ember: csak hozta a vasat, aztán amikor kész volt, vitte és használta sok km-t boldogan...

Egyébként abszolút megértelek, anno én sem cseréltem pl. fékbetétet a motoromon, mert úgy voltam vele, hogy veszélyes üzem, inkább hozzáértő csinálja (én írom a programokat). Viszont amikor szembesültem vele, hogy a hozzáértő gányol, és balesetveszélyes hibákat hagy benne a motorban, akkor rájöttem, hogy jobban járok, ha megtanulom és csinálom...

Jelige: elbaszni magamnak ingyen is el tudom, azért kár fizetni egy "szerelőnek". :D Volt is ebből egy Hitler-mémre ültetett videóm. De pár éve a YT nem engedi lejátszani, mivel árt a kiskorúak lelki fejlődésének, hogy Hitler kiakad azon, hogy a motorszerelő megbízhatatlan. (De vélelmezem, hogy az új szelek sodrán már ezzel sem lesz problémája a Guglinak... :DDD)

• DigitXT

félisten

válasz Thunderzolee #30677 üzenetére

48V 24500mAh az kb 120-130ezer.
    Ez ugye egy 13s7p akku, Samsung 35E cellákat feltételezve... Régen az LG MJ1 is jó volt, most azt mondják, hogy inkább kerülendő, mert elkurvult a cég így a minőség problémás. Szóval 35E, amit boldog-boldogtalan árul FB-on 700-ért, így a legcombosabb tétel 64K.:D Eladási áron, ám valójában beszerzési árat sejtjük, hogy inkább <50K lesz: kérdés, hogy a 120-130K-s végösszegbe belefér-e okos BMS közel 20-30K értékben, vagy az már feláras.

A magam részéről nem spórolnék 10K-t, hogy gagyibb BMS-sel szúrjam ki a vevő szemét, meg hát, ha bármi van, diagnosztizálni is sokkal könnyebb, bontás nélkül, telefonról. :R

Lényeg a lényeg, ha nagyjából 50K munkadíjat számolunk, akkor lehet a keményen reális. Ekkor jön képbe az, hogy ha megtanulod, akkor megveszed a cuccot hozzá, és két-három akku után már bőven megtérült a befektetés. Amellett, hogy magadnak ingyen javíthatsz, viszont ha nem értesz hozzá, nem akarod megtanulni, inkább ne is kezdj bele... tiszta sor.

Ui: én egyszer csináltam egy akkut 15K munkadíjért. Soha többet. Nem azért, mert szart sem érek már vele a boltban, hanem mert a tervezettnél jóval nagyobb szívás lett a vége. (Konkrétan csak egy kisebb méretű BMS fért a dobozba, vastagabb felejtős. Okos dettó.)

• DigitXT

félisten

válasz vilmaboy #30675 üzenetére

Attól függ, mennyivel izmosabb, és ki építi. Tud vastagon fogni az a bizonyos cerka... :D Azt azért érdemes tudni, hogy ha piacon kiszórják a cellákat 700Ft/db áron, akkor valsz' beszerzési áron még ennél is olcsóbb, szóval kegyetlen sok munkadíjat zsebrevágnak... (Ami persze minőségi munkáért indokolható, de amikor nagy névtől jön ki selejt az ciki.)

G2 Max csak gumicserén volt nálam, haver fia gyilkolta szanaszét, és nem esett szét. :D De úgy általában annyira nem szeretem a Kugoo-t, mert régen olcsó fossal jelentek meg nagy lendülettel a piacon, és engem is bepaliztak. Na nem azért, mert amíg ment jó volt! De hogy az új roller másnapra már megdöglött (garis csere), aztán egy használt példány akkuja is beszart (szerencsére az is még garis cserébe fért), később meg be is ázott: pff. Legnagyobb gondom mégiscsak az volt, hogy gyenge konstrukció, szar hegesztések, és sajnos nem csak elméletileg zavart, mint egy beragadó tempomat, hanem gyakorlatban, esésig jutott az, hogy fogta magát, és elengedte az első villa hegesztés. Típushiba volt...

Szerk: de szerencsére ez a Kugoo S1 széria már kifutott, aztán az utódjai talán jobbak. :DDD A nagyobb vasaik határozottan jobbak, bár mondjuk szitálásra lehet hajlamos a futómű...

• DigitXT

félisten

válasz Thunderzolee #30671 üzenetére

Pálcika építés és tuning csoportba jó alap, ha valaki szét akarja moddolni, mert csak... :D Mindenki másnak, aki amúgy inkább csak használni szeretné, annak annyira nem jó vétel.

• DigitXT

félisten

válasz hentes555 #30666 üzenetére

Majd számolj be, hogy mennyiért vállalta. Tippre 60K fölött lesz.:)
    Kiegészítő akkukról van szó a képen, de a 14Ah már komplett: 90K
    (Bár, ha még ezt is rápakolják kiegészítőnek, az elég combos... :D)

Szerk: akku nélküli rollert venni, hogy olcsó legyen, akkor érdemes,
    ha tudsz magadnak akkut építeni. Én csináltam már elég sokat, és
    úgy valóban elég durva akkuk jöttek ki vállalható áron, ám ugyanez
    ismert akku építőkkel megépítve minimum 2-3x-os árban lett volna!
    Mert cégek/adnak számlát/vállalnak garanciát: a munkadíj magas.

Magadnak szimplán megcsinálod, tisztességesen... Egyetlen apró,
    de nem elhanyagolható probléma, hogy a felszerelés hozzá 100K+,
    tehát egyetlen akkunál anyagilag nagyon nem éri meg belevágnod.
    (És kell valami megbízható cella forrás is: FB-on is sokan árulnak a
    magyar gyárakból származó selejtet. Azokon ki szoktam akadni.:(
    Mert ugye kicsit horpadt, viszont a működést nem befolyásolja? :D
    Végülis igaz, a működést nem, ellenben a tűzijátékot a végén igen.)

• DigitXT

félisten

válasz vilmaboy #30661 üzenetére

Érthető, hogy 4-6-800K baromi sok, de annyiért nem is egy moddolt pálcika lesz a vége... Nekem is hobbim volt a tuning, van is egy durván átalakított vas a padláson... Viszont az az igazság, hogy erre a világ minden pénze nem elég. A végén ott vagy, hogy csak kellett volna venni egy jobb alapot, aztán még azt is lehet moddolni. De kevesebb pénzből. :R

Csak a miheztartás végett szerinted mennyibe fájnak az általad felsorolt alkatrészek? :)

• DigitXT

félisten

válasz vilmaboy #30659 üzenetére

Add el, és vegyél egy normális méretű rollert, ami alapból megfelel az igényeinek.
    Miért? Mert ugyan minden megoldható, de aránytalan költséggel. Eleve picike az
    a váz, amibe nem nagyon fog tisztességes méretű akkumulátor beférni, külsővel
    meg hogy néz már ki (plusz problémaforrás, bár sokan csinálják, szívnak is vele).

11" gumi nem fog elférni, 10" is csak átalakítással. Mellékhatásai lesznek, ahogy
    az utólagos lengéscsillapító is lehet jó, csak azon kívül, hogy arany árban van, jó
    nehéz is lesz tőle a roller. Ezek közül a gyújtáskapcsoló a legkisebb átalakítás.:D
    Ha már arra jársz, rakhatsz fel félmarkolatos gázkart is, egyben eléggé megérős,
    attól eltekintve, hogy nem árt hozzá némi elektronikai affinitás ill. forrasztó páka.

• DigitXT

félisten

válasz hentes555 #30657 üzenetére

Alis akkuval nem (csak) az lesz a gond, hogy kisebb a hatótávolság. Esetleg kigyullad. :K
    Csakis minőségi cellákkal és BMS-sel érdemes dolgozni, építtetni lehet, de nem olcsón... Sajnos 60K manapság szart sem ér, az okait nem elemezném (csurran-cseppen!), szóval örülj, ha annyiért kapsz: ami ennél olcsóbb, és új, az valamiben szar lesz, nem kicsit. :R

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #30654 üzenetére

Okés, így már érthető, van piros fénye is... :D A videó alapján a fényerő rendben van, csak az lehet probléma, hogy nagyon középen van mindkét irány, de hát ez van, ha nem akarod, hogy hátul is kilógjon valami kormány szélességre, akkor nem tudod messzebb rakni őket.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30648 üzenetére

Úgy hívják közmegegyezés szerint. De amúgy technikailag 13*3.6=46.8V valóban...
    Látom ismét sikerült megfogni a hozzászólásom lényegét, és kulturáltan válaszolni.

Ja nem. :D

Ui: okoskodik az öreganyád térgye kalácsa: ez egy fórum, ahol beszélgetés zajlik.:U
    Legalábbis normális esetben. De amúgy (prémium előfizetőként) tudok megoldást!

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30640 üzenetére

2.000 W-tal nem nagyon kerül ez azonos úthasználati kategóriába a kerékpárokkal.
    Ebben amúgy teljesen biztos vagy? És ha igen, akkor milyen indoklást tudsz adni?
    Mert nem megy gyorsabban, mint a kerékpáros, nem nehezebb, mint egy pedelec.

Pedig tömege 24,6 kg (25-ön belül van) és sebességét is 25 km/h-ban korlátozták.
    Előbbi csak a kötelező biztosítás miatt érdekes: kis rollernek 35 kg-ig elmegy... :D
    Az egyetlen biztosnak látszó pont ez a 25 km/h, ez minden tervezetnél előkerült...
    (Ennyit arról, hogy adjunk-e tanácsokat tervek szerint: most épp 1000W a terv. :DDD)

Ui: a 46.8V akkut (13s) megegyezés szerint 48V-osnak hívják, a legtöbb felületen.

• DigitXT

félisten

válasz hunluki #30627 üzenetére

A biztosításra kötelezés feltételei között nincs teljesítmény adat:
    ha 25 km/h alatti tervezési sebességű és 25 kg alatti, nem kell...
    (A nagy gépek két motorral általában nehezebbek is, szóval nem
    ússzák meg akkor sem, ha ráhazudja a gyártó, hogy 25 a vége...)

• DigitXT

félisten

válasz Luck Dragon #30625 üzenetére

Az index van fent a fékkar alatt? Ötletes. Általában probléma a láthatóság, meg hogy túl közel vannak egymáshoz, de egy ilyen megoldással mindkét probléma megoldható... :)

• DigitXT

félisten

válasz hentes555 #30616 üzenetére

Ebbe rendesen belenyúltál. Nem elég, hogy szar konstrukció, még hibás is a kisagya? :D Persze, nyilván az ember elsőre olcsót keres, érhető. Csak ez életveszélyes is tud lenni...

Mi az, hogy magától gyorsít, meg befékez? Ahogy az előttem szóló írta, HA gázkar hibás, akkor hiába cserélsz vezérlőt: a kínai hall szenzor lehet szar, még akkor is, ha működik... De az erős befékezés gyanús, hiszen a féket az S1/S3 modelleken a másik kar vezérli! :K (Lehet mindkét kar rossz, de akkor már gyanús, hogy inkább a vezérlő* szarakodik. :R)

Diagnosztizálni lehet multiméterrel, megmérni a gázkar/fékkar analóg kimeneteit. Ha ott megfelelő tartományon belül van (0,9V-4,2V környéke), akkor még mindig lehet hiba fent a kijelzőben is, mert ott van ADC, utána a jelek a vezérlő felé már digitálisan közlekednek. Ha hülyeséget ad ki valamelyik hall szenzor, akkor azt érdemes cserélni (eredeti japánra).

Ha kontaktos a soros kapcsolatot biztosító kábel a vezérlő és a kijelző között, az okozhat hirtelen befékezést, mert ha nincs vezérlő jel, akkor automatikusan befékez (elméletileg). Magától gyorsítást viszont nem okoz. Ha nagyon hirtelen a befékezés, akkor az lehet épp hardveres probléma is, mondjuk kisült az egyik FET, rövidzárlat keletkezett a vezérlőben... Ez megmagyarázhatja, hogy utána nem kapcsol be, viszont öngyógyulni nem tud. Onnan a roller nem megy tovább lábon. Ilyenkor lehet az összes FET-et cserélni... (Párezer forint az egész, meg nyilván forrasztgatni kell, de életre kelthető az esetek nagy százalékában.)

*: mármint maga a motorvezérlő, az ECU, vagy az azt vezérlő kijelző a kormányon... :R

• DigitXT

félisten

válasz mastodon #30603 üzenetére

Biztonságos? Rokkantkocsi: 4 kereke van, így nem kell egyensúlyozni rajta.
    Persze nem tudod felrakni villamosra, bár ha alacsonypadlós, nem kizárt...
    Idős ember + roller = balesetveszély. (Van aki próbálta itt. Borult is hamar.)

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #30580 üzenetére

szerintem már meglovagolták a dolgot
    Igaz-igaz: 2018-ban már bemutatták az elektromos verziót, ma is kapható,
    kis hazánkban is nade potom 9 MFt-ért? Az a kemény, nem a kád széle. :D
    (Érdekesség, hogy max. teljesítménynek 6kW-ot írnak. Az több, mint 4kW.)

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #30580 üzenetére

Eeegen, de ha gyalogosként félek tőle, akkor járdán ritkán jár a mopedautó, az úton meg ugyanúgy vigyázok a "tepsi épségemre", és nem lépek le elé, mintha "rendes" autó lenne. Sajnos anno sikerült baleseteznem járdán rollerrel, és szerencse, hogy nem lett belőle jó nagy kalamajka: nem sérült meg komolyabban senki, bár mindketten a földre estünk. :( Azt követően többet nem jártam járdán rollerrel, kizárólag bicikliút, és úttest kombináció.

Autósként gondolkodva egy (jogsi nélküli) mopedautós valóban veszélyesebb, rám, mint egy akár jogsi nélküli rolleres. Nagyobb kárt tud okozni, de 350 kg még nem a világ vége. Nem gondolom, hogy kötelezni kéne a rollereseket a jogosítvány megszerzésére, viszont onnantól, hogy SMKP-ként kezeljük őket, és elvárjuk, hogy az autók közt menjenek, kéne! (Nem tiltanék le rollerest a kerékpárútról, pusztán azon képessége alapján, hogy képes a ketyeréje gyorsabban menni. Ezt már sokszor leírtam, hogy a kerékpáros is képes rá, sőt, meg is engedik neki. Amit viszont nem engednék a kerékpárúton: 50-60 km/h-val történő haladás, hiszen az konkrétan balesetveszélyes, aki annyit megy, menjen az autók közé...)

Összességében: nekem élhetőnek tűnik a tervezett kis roller vs. nagy teljesítményű roller szétválasztás, csak még nem tartunk ott. Meg engem konkrétan már nem is fog érinteni.

Ui: ha lenne ilyen (elektromos) mopedautóm, lehet, hogy inkább azzal járnék boltba, mint a rendes "nagy" benzinessel, mondom ezt úgy, hogy a nagy is csak egy 306-os 1999-ből, ami a mai normák szerint kifejezetten kisautós méret. De a rövid út nem tesz jót a belső égésű motornak, az indító akkut sem lehet annyi idő alatt feltölteni, stb. Adott esetben jobb lenne más hajtáslánc, kisebb méret. Csak ha jön szembe egy SUV, és telibever, akkor meg kisebb a túlélés esélye egy ilyen gyöszben, de még mindig 1000x jobb, mint rolleren. Régebben jó pár alkalommal csak azért gurultam el rollerrel a boltba, hogy "igyak egy kólát", magyarán nem is a bolt volt a cél, csak hogy guruljak egyet, mert szerettem. Ma már inkább 4 kerék. (Mondom ezt úgy, hogy a motor még bent áll a garázsban, ami amúgy annyira 50-es évek, hogy egy autó nem is férne be... Max. valami kispolszki, avagy majdhogynem mopedautó. Mennyi a kispók? 650 ccm? :CEgyszer ültem egyben hátul: egyedül el lehetett férni. :D )

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #30576 üzenetére

Nem értem. A képen A és B nem kerül elsőbbségi viszonyba, hiszen A balra kanyarodik, nem keresztezik egymás útját, teljesen jogosan szarják le egymást! :D C-nek ugye meg nem kell elengednie B-t, hiszen nincs gyalogátkelő, a gyalogosnak csak az adott útra rá kanyarodó autóval szemben van elsőbbsége: az, hogy valaki lekanyarodik az irreleváns!Vagy ez kattintásvadász beugrató KRESZ feladvány akart lenni? (Csak a képet néztem.)

a rollerezés nem veszélyesebb mint a mopedautózás...
    Ebben nem értünk egyet. Veszélyesebb. Semmi sem véd meg, ha csak fellök egy autós. Mopedautónál (az általad linkelt TC cikkben amúgy meglepően pofásak) ott a kasztni... (Arról nem beszélve, hogy ha kitörik egy kereke, még mindig van 3, és nem esel pofára.)

Max. annyit változtatnék, hogy ha már ilyen városi csoda, akkor lehetne villanyos...:R
    (Abban még nyomaték is több lenne, mint a 400 ccm dízelben, ami viszont messze, de nagyon messze sokkal nyomatékosabb lehet, mint egy 50 ccm benzines kis csettegő... Mivel nem kell nagy tempó, szerintem meg lehet csinálni élhetőre, valóban nem hülyék!Abban egyetértünk, hogy ha sok baj lenne velük, akkor már rég beszántották volna...:D)

Szerk: 2014-ben még úgy fogalmaztak, hogy ez a járműkategória, ami mindenkit feltart. Megnéznék egy aktuális véleményt, amikor nagyon sok helyen 30 km/h a limit, és lehet akár 5000 ccm is a biturbós Mustang, akkor is annyival kell gurulnia. Különben bünti.:DDD

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #30573 üzenetére

akkor nem a jogsit félti elsőként hanem az életét és a testi épségét
    Ez így tök jól hangzik, de látjuk, hogy mi megy kerékpáros fronton is amikor "pirosoznak". (Veszélyes zöld. A beazonosíthatóság hiánya miatt a jogkövetkezményektől kevésbé fél. Annyira meg jó vezetőnek tartja magát, hogy szelektáljon a közlekedési szabályok közt.)

Ui: mondjuk az a legszebb, amikor két "öntörvényű" karambolozik: szapulhatják egymást. Másképp fogalmazva, azt elvárják, hogy más tartsa be a szabályokat, főleg ha őket érinti hátrányosan ennek ellenkezője. Nem primitívnek mondanám, inkább végtelenül önzőnek.

Gondolom Franciaországban a mopedautón ugyanolyan rendszám van, mint az SMKP-n. Csak kis hazánk ekkora kuriózum, hogy hatósági azonosító nélkül lehet robogózni...:R

Dr. Szilikát: ez mondjuk rendben van, ettől függetlenül nem tartom jó ötletnek, hogy még jogosítvány nélkül is (ha régebben volt is) a forgalomban vezessenek. Mert ha már azért nincs, mert mondjuk nem felelt meg az alkalmasságin, azért mopedautóban verethet?:( 400 ccm dízel nem is annyira szar. Igaz, 5.5LE nem fog hanyattvágni. De városba elég.:DDD

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #30571 üzenetére

Jogosítvány nélkül? Mon dieu! Az a baj, hogy 45 km/h-val is piszkos nagy balesetet lehet okozni, ha valaki nem ismeri a közlekedési szabályokat, esetleg "csak" nem tartja be őket (mondjuk fogja magát és hirtelen megfordul), hiszen egyáltalán semmi visszatartó ereje nincs a jogosítványa bevonásának, ha eleve nem is volt neki. Durva: nem támogatnám!:N

Amúgy a jogsi azért nem csak pénzbehajtás, aki sosem vezetett, azt azért megtanítják a jármű kezelésére, meg az alap közlekedésre. Motoros jogsinak is volt értelme, bár annál már inkább kijött, hogy úgyis tudtok motorozni, nem? Végülis. Nem egy vezetéstechnikai tréning. Amúgy arra is elmentem, nagy csodákat ott se mondtak (alapszinten), de jó volt, hasznosnak gondolom, egyszerűen azért, mert két keréken nincs körülötted kasztni, ami egy autóban (de akár moped autóban is) csak egy horpadt idom, az motoron csonttörés.

Szerk: a rollerezés szerintem veszélyesebb, mint a moped autó. Vagy a motorkerékpárok.

• DigitXT

félisten

válasz Thunderzolee #30569 üzenetére

Na, ilyenkor felmerül, hogy ez tényleg SMKP.:D Mondjuk ha nem túl erős, nem biztos, hogy sokkal veszélyesebb, mint a Tornádó "kerékpárok", amiket vidéken előszeretettel hajtanak.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30560 üzenetére

A selát-sehall bringás/rolleres szarrábírságolását én is támogatom, ön- és közveszélyes: gondolhatnánk, hogy "csak" önveszélyes, de nem, hiszen kiszámíthatatlan manővereivel mondjuk egy autóst is hirtelen irányváltoztatásra késztethet, amiből súlyos baleset lehet. (És még az sem biztos, hogy hallja a csattanást, ha annyira hangosan hallgat zenét...:U)

Ui: ami a barcelonai cikket illeti, azt nem idézted, hogy kötelező a sisak, és az az 500EUR arra is vonatkozik, ha ezért kapnak el. Szóval nem csak a gyorshajtás szabálytalan.:R (Megjegyzem, gusztustalan "újságírói" szokás* egy cikk címében arra célozni, mintha az valamiféle hazai szabályozásról szólna: valójában senki nem kap 200 ezres bírságot.:U)

*: kattintásvadász (click-bait)

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30559 üzenetére

Ugyan már... Nálunk már 2019-ben kimondták, hogy SMKP, tehát kötelező a biztosítás, a sisak, meg minden (és bírságoltak is ezen "vélemény" alapján). Annyi a különbség, hogy törvénybe még nem foglalták, és csodával határos módon azóta már megoldódott, hogy lehessen biztosítást kötni, viszont csak a messiásként várt új KRESZ-ben lesz "rendezve" a rollerkérdés. Ami viszont mindig jön-jön-jön! Már 13 éve...:D Tiszta sor, hogy a régi már elavult (1975), újat kéne írni. Viszont nem azért nem jött még ki, mert ebbe a folyamatba csak neked csak most annyi civil szervezetet bevontak. (Brutális amúgy, hogy buzizásba kezdesz egy rollerfórumon, csak azért, mert vki kritizálni meri a jelenlegi "jogalkotást". :U Arról meg ne is beszéljünk, hogy ki tette inflációkövetővé a jövedéki adót, ami mondjuk a benzinárnak elég jelentős részét képezi, aztán ugyanaz szörnyülködik, hogy drága lett.:( Épp csak azt nem írtad, hogy gyújtsa is fel magát! Miközben ott a piros figyelmeztetés a kommentablak alján, hogy 2025. január 1-jétől már be is csukhatnak a kommentjeidért.)

• DigitXT

félisten

válasz Peaceliker #30529 üzenetére

Kugoo S1-nél volt olyan töltő, ami 42,5-re töltött. Határeset...
    Nem gyulladt ki, de azért na... BMS nem tiltakozott. :))
    Mondjuk ott volt olyan kijelző (több példány járt nálam), ami
    meg fölé mért valami ~0,5V-tal, így a frászt hozta rám. :R

• DigitXT

félisten

válasz Peaceliker #30526 üzenetére

Na igen, ha 4,115 helyett 4,125-re tölt, az valóban nem probléma, ám kötve hiszem, hogy egyetlen század volt feszültség +400 mAh-t jelentene, és több km hatótávolság növelést. Ha mégis megteszi a tapasztalat szerint, akkor az a "máshogy használja" valószínűleg a kikapcsolási határt is lejjebb engedi, összességében erősebben kihasználva a cellákat...

Amúgy még ezzel sincs baj, teljesen bevett dolog EV-k esetén, hogy a tervezett (10+ éves) élettartam miatt közel sem "valós 0-100%" között mozognak a cellák, hiszen akkor rögtön észrevenné a felhasználó, amint degradálódnak, ellenben, ha alapból részlegesen vannak csak kihasználva, akkor ez elodázható. Az élettartam látszólagosan és valósan kitolható. (Mondjuk egy rollerrel az ember nem tervez 10 évre, az tiszta sor. Cserébe egy elektromos autónak, jó esetben, nem tud így beleturkálni a lelkivilágába, hogy pár km-t nyerjen. :R )

Ui: eleve, ha 30-35 km-t megy, de BMS erőszakolás kell az utolsó km-ek érdekében, az baj. (Nagyobb akkus rollert kell venni: nem szerencsés minden alkalommal nullára meríteni...)

Sirtaky: a 2A vs. 3A áramkorlát érdekelne. Elvileg a töltőn múlik, nem a BMS-en... A BMS ilyen értelemben nem töltésvezérlő, de ha olyan töltőd van hogy beszélget vele, az menő! Abszolút létező dolog pl. mobiltelefóniában, csak roller akkunál még nem hallottam róla.

• DigitXT

félisten

válasz Sirtaky #30520 üzenetére

Meg fel lehet gyújtani a lakást. Ki volt az a marha, aki ezt kitalálta? Azt a "plusz" 400 mAh-t mégis honnan nyeri? Mihez képest? Ha a gyári konfiguráció nem töltött az elvi maximumig (4.2V/cella), annak vajon milyen oka lehetett? Ha meg addig töltött, és még a fölé megy az ember egy kis plusz kapacitásért, 4.25V/cella fölé, hát tényleg jelentkezhet Darwin-díjra. :D Persze mindenki saját felelősségére túltöltheti az akkut, csak hát rossz vége szokott lenni.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30516 üzenetére

Mindkét forgatókönyv arról szól, hogy koncepcionálisan szar kezelőszerveket használsz.
    Ezért, hogy ne kelljen használni, ki akarod váltani egy buta sebesség tartó automatával...
    Ideiglenesen meg lehet csinálni: "amíg nincs baj, nincs baj". Sőt, ha explicit be is tiltanák,
    akkor is használhatod tovább, mert mégis ki a fene fogja leellenőrizni? Egyetlen esetben
    lehet belőle balhé, ha balesetbe keveredsz, akár önhibádon kívül, ha bizonyítható, hogy a

kezelőszerveket szabálytalanul használtad, rád verik a felelősséget. Ennek esélye pici. :K Amíg nincs rá szabály, addig teljesen vadnyugati* a helyzet (firmware cserebere belefér).

*: ebben az is benne van, hogy a balesetet szenvedő, vagy hozzátartozója önbíráskodik... Ha esetleg kiderül, hogy azért történt a baleset, mert neked "kényelmetlen" volt a gázkart rendeltetésszerűen használni, és/vagy nem fékeztél időben, pedig tehetted volna... Pech.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30512 üzenetére

Mivel a legtöb roller egyenesfutása annyira szar, hogy egy kézzel erősen balesetveszélyes vezetni őket, teljesen rendben van, hogy fogni kell a kormányt két kézzel... Nem igazán jó, ha elengeded, mert megy az magától. Ja, amíg be nem szitál, és keresztbe nem fordul. :D

• DigitXT

félisten

válasz pescara #30507 üzenetére

Feltaláljátok itt a félmarkolatos gázkart a végén. Az erre való. Az egyik legjobb megoldás.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30437 üzenetére

Akkor mégis mitől fél?
    Attól, hogy a gázelvétel ellenére tovább húz, azaz már nem te irányítasz.
    Volt erről egy videó is, hogyan okozhat problémát. Az a lényeg, hogy ha
    nem egy külön kapcsoló van rá, hanem a tartott(gyenge vason nyél)gáz
    egy bizonyos idő után aktiválja, függetlenül a tartás szándékától, az baj!

Ui: nekem elvi problémám volt a régi M365 késlekedő vezérlésével is.:)
    Mert nem azt csinálta, amire számítottam: nem vettem volna meg soha.

• DigitXT

félisten

válasz Tangerine #30435 üzenetére

magától bekapcsol, és én nem is tudok róla
    Pont ez benne az életveszélyes, egy külön dedikált bekapcsoló gombbal még élhetőbb, de akkor sem szerencsés. (Önmagában az elég, hogy egyszer ne azt csinálja, amit szeretnél.)

• DigitXT

félisten

válasz GoodSpeed #30430 üzenetére

mert ugye ez volt az indok, hogy elbambizik az ember a rolleren!
    Egészen biztos, hogy nem ez volt az indok. Motoron meg lényegében nem létező dolog a tempomat, vagy ha mégis, ott sokkal komolyabb elektronikával van megfejelve. Messze nem egy ostoba gáztartó valami, amit egyesek rolleren tempomatnak neveznek. :)) (Ja és ilyen motort kizárólag motoros jogosítvánnyal lehet vezetni, rollerhez meg jelenleg semmi előképzettség nem szükséges. Lényegében balesetveszélyes feature a gáztartás,
    különös tekintettel arra, hogy a gázkar 2 keréken* nem csak sebesség szabályozó dolog.)

a jobb hüvelykujjam majdnem lefagyott
    Mert valamelyik ökör Kínában kitalálta, hogy hüvelykujjas gázkarral kell rollereket kiadni? Vagy mert hidegben mentél, amikor nem ajánlott? Vagy mert 36 km nem mikromobilitás?

*: 4 keréken "határon autózásnál" számít, hogy adott kormányszöget tartva a gázpedállal lehet játszani az ívvel, 2 keréken a ledöntést, így a kanyarodást mindig befolyásolja. :R

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30387 üzenetére

Ugye azt vágod, hogy a 22800 Ft egyetlen abroncs ára. Magyarán kb. 45K egy szett.:K Abszolút csúcs minőségű gumi, ezzel nincs is baj, de egy lassú, gyenge gépre minek? Kicsit olyan, mint F1-es gumit venni egy Trabantra. Nem rossz, csak az ár/érték arány:
    gyakorlatilag nincs olyan közlekedési helyzet, amiben kihasználnád a tapadáselőnyét.

• DigitXT

félisten

válasz bzs73 #30378 üzenetére

A második pöppet jobb árban van, persze "akciós", de ezek mindig akcióznak.:))

• DigitXT

félisten

válasz bzs73 #30376 üzenetére

Passzolom, ezt a típust nem ismerem, csak Wate töltőket használok, fémházas, állítható.

• DigitXT

félisten

válasz bzs73 #30374 üzenetére

egy 15-20 Ah akkunak nyílván már sok lehet az 5Ah töltés
    Valójában a 15Ah akkunak sem kottyan meg az 5A töltés (0.33C), egy 20Ah-nak pláne... Ami nem tenne neki hosszú távon jót, az a gyorstöltés, azaz ilyen 15A környéke. :))

A telefonokban is van ilyen funkció, mert a li-ion akkuk elég jól viselik a CC szakaszban a nagyobb áramokat. Persze azért tudnak melegedni is. Az én 6 éves P30 Prom 4200 mAh akkumulátora is simán felveszi a gyári 40W-os töltést, ami közel 10A, tehát 2.5C... Na, ez már gyorstöltés! De még mindig köszöni, jól van. Szokott melegedni közben, meg az évek alatt biztos veszített a kapacitásából, de vegyük észre a nagyságrendi különbséget: 0.25C vs. 2.5C, előbbi semmilyen formában nem nevezhető gyorstöltésnek = nem kell attól félni, hogy kárt okozna az akkuban... Azt viszont mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy ha a gyári töltő csak 2A, annak milyen egyéb műszaki oka van (mondjuk adott töltőcsatlakozó annyira gagyi, esetleg belül a ráforrasztott kábel annyira gagyi, vagy netalántán a BMS-ed nem szereti a gyorsabb töltést, bármi lehet: épített akkunál ezt mind tudod tisztázni).:R

• DigitXT

félisten

válasz bzs73 #30372 üzenetére

Először is tisztázzuk a mértékegységeket. Az akku kapacitása Ah, ezt jól írtad. A töltő áramkorlátja viszont csak simán A, azaz amper: a 2A töltő egy 20.8Ah akkuhoz gyász. Mármint elmegy róla, de elméletileg is 10 óra minimum egy teljes töltés, ahogy írod is. Nem nagyon mennék neki egy 33Ah akkunak ilyen kis töltővel, hiszen életszerűtlen az, hogy kényelmesen rajtahagyod 16-18 órát, hogy nulláról feltöltsd. Oké, jó esetben nem merül soha nullára, és csak részlegesen kell újratölteni, de akkor is, jól érzed, ez kevés! Ellenberger, ha két töltőt használsz, az már 4A, tehát nagyjából megfelezi a töltési időt, viszont csak nagyjából, mivel a CV szakaszban már nem a töltőn múlik az töltési áram. Kérdés, hogy gyors töltés-e ez? Egyáltalán nem: 4/33=0.12C. Nagyon is kímélő cucc.:D Egészen nyugodtan vehetsz 5A töltőt, semmilyen problémát nem okoz, nem gyorstöltő. (Legalábbis esetedben nem tekinthető annak, hiszen nagy akkuhoz tervezed használni.) Amit annak hív a szakma, 1C töltés és fölötte. Ott már észnél kell lenni, uis többek közt melegszik, nem baj, ha nem a leggagyibb kínaival próbálkozol, illetve maga a töltő is, ha csak 85%-os hatásfokú, akkor magában is nagyon melegedne ~30A-nél = nem ajánlott! Nekem az egyik "legnagyobb" töltőm 10A (bár csak 36V, tehát elvi max. 420W-ot ad le*). Ezzel a 38Ah akkumat kényelmesen tölti. Nem melegszik semmi, 0.3C-t sem éri el. :R

A másik, amit jól látsz, hogy fontos, hogy az adott töltőcsatlakozó mit bírhat! Tyúkbélen nem lehet nagy áramot átkergetni, mert az átmeneti ellenálláson jelentős hő termelődik. Abból probléma lehet! Próbáltam, mikor nem volt más, konkrétan hűteni kellett a kábelt. Amennyiben a csatlakozó 7A-t tud, nem nagyon mennék 5A fölé! Maradjon tartalék is... (Ellenberger, ha kettő van belőle, és 2 db 5A töltőd van, akkor, akkor 0.3C-t biztonsággal ráereszthetsz, de fogalmilag ez sem gyorstöltés. Ahhoz bőven nagy az akku kapacitás.) Alternatíva nagyobb áramú csatlakozó használata. Pl. az XLR tudja a 15A-t, csak legyen ráforrasztva megfelelő keresztmetszetű kábel, ezt választottam minden töltőmnél. :R

*: és ehhez kb. 495W-ot ránt ki a konnektorból, a maradékot "elfűti" (aktív hűtése van). :D (Erre szokták mondani, hogy nem jó mellette aludni, mert van egy hangja a ventinek.)

• DigitXT

félisten

válasz Peaceliker #30368 üzenetére

Nekem a "899 Wh (12000 mAh, 46,8 V)" a kedvencem.:R
    Valaki nagyon nem ért a fizikához, vagy a billentyűzethez...

Szerk: amúgy kérdéses a célközönség. Kinek kell a nagyon
    nagy hatótávolság adott napon belül?* Futárnak... Viszont,
    ha oda kell érnie több címre, az 15 km/h-val teljesen kizárt.
    Menni fog végsebességen. Azaz 25. A firmware cseréig.;]

*: mert ugye azt senki nem gondolja, hogy majd elegánsan
    felöltözve begurul a 100 km-re lévő munkahelyére, rollerrel.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30361 üzenetére

hülyeségeket terjeszteni
    Teljesen pontosan leírtad, hogy miket szoktál csinálni. Főleg ami a védőfelszerelések használatát illeti. Meg annyira jó, hogy egy leendő szabályozás alapján okoskodsz és elegánsan figyelmen kívül hagyod, hogy eleve két (2) roller kategóriát terveznek, azaz létezik olyan kategória, amit más igényekkel (nagyobb, gyorsabb) használnak ma is...
    Hidd el, hogy ugyanígy fogják használni a jövőben, ha nem kerül kifejezetten tiltásra...

Ám ha esetleg neked is bevezetik a kötelező sisakot, akkor keressél öltöző szekrényt.

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30359 üzenetére

Mi abban a hazugság, hogy az összes hozzászólásod arról szól, hogy 20 km/h óra fölött nem mersz menni? És állandóan azokat szapulod*, akik ezt meg tudják haladni, így nekik tökéletes lesz a nagy teljesítményű motoros roller a jövőben is, miközben szerinted majd szakmányban adják el őket, hogy vehessenek egy M365-öt. Hát rohadtul nem így lesz. :U

*: minden hozzászólásod arról szól, hogy csak az a normális, amit TE meg tudsz csinálni. (Ennek extrém példája, hogy téged valamikor egy valamilyen sisak "zavart a vezetésben", tehát szerinted balesetveszélyesebb sisakban közlekedni, mint nélküle: teljesen agyrém.)

Te nem is rollerezel
    Egész pontosan MÁR nem. Ennek jó oka van... Még így is végtelenszer több "nagyrolleres" tapasztalatom van, mint neked, pedig egyáltalán nincs sok (egy Wolf King GT gurulás, egy Wolf King gyorsulás teszt, egy Wolf Warrior X gurulás, egy kis átépített Dualtron próbakör, meg a saját magam által átépített FLJ-vel megtett párszáz km, bár végülis ide sorolhatjuk a két motorosra alakított S1-et is, mert fénykorában az is simán ment 40 km/h fölött, elől-hátul rugózott, bár tömör, de légcellás kereke volt). És akkor ne szóljak az Adventure-ről.:D Neked ezekről mind halvány fingod nincs, és te mondod, hogy én okoskodok. Vicces vagy!

Ui: Wolf King GT 8400W, 100 km/h végsebesség, 90 fölött is mentem vele, élmény volt...:D
    Sima Wolf King elég paraszt vezérlés mellett picit gyengébb, ám sokkal veszélyesebb volt! Ehhez képest a 4000W Warrior X egy kellemes játékszer. Amivel tök jól lehet közlekedni.:K Ugyanez nem mondható el a pálcika rollerekről, amivel egész máshogy lehet csak haladni. Jut eszembe, mentem pár kilométert egy Mantis 10-zel is, az nagyon harmatos volt... :R

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30356 üzenetére

normális városi közlekedésre kompatibilis roller
    Csak azért, mert te nem tudsz nagyobb/gyorsabb rollerrel közlekedni, mások tudhatnak.
    Elhiszed, hogy csak ezért nem fognak visszalépni a 25 km/h-ra korlátozott csettegökre?

Meg vonatra és egyéb járműre is fel lehet tenni.
    Erről meg nemrég azt mondtad, hogy egyenesen skandallum, nem erre való a jármű...:DDD

• DigitXT

félisten

válasz enginev3.0 #30308 üzenetére

Pont ezért mondom, hogy a roller szezonális jármű. Ingyen meg csak akkor lenne, ha utána nem kellene megfizetni az orvosnál az OFF szezonban elszenvedett károkért...

• DigitXT

félisten

válasz Blaster #30286 üzenetére

remélem, fog tudni bánni a 13,2 kg-mal barátnőm
    Vezethetőség szempontjából, nagyon nem a roller súlya a mérvadó.:N
    Vagy ha úgy érted, hogy cipelni akarja, akkor persze jobb, ha könnyű...

Vezethetőségnél sokkal többet nyom a latba a kormányszög stb. :R
    Azaz mondjuk a kontroller gázreakciója sem mindegy: nekem anno pl.
    az M365 egyáltalán nem tetszett, ahogy kanyarodott és "késlekedett".
    (Remélhetőleg ezt a betegséget sikerült az évek során kijavítaniuk. :D)

Ui: 700g különbség szvsz még "cipelésnél" sem igazán kell számítson...

• DigitXT

félisten

válasz Dr. Szilikát #30276 üzenetére

Egy ilyen eredeti (alias gagyi kínai, nulla monitorozási funkcióval bíró) BMS modult egész biztos, hogy nem építenék be normális új pakkba. Hasznos, ha rá lehet nézni telefonról.:K (Meg hát jobban is bízok a márkás kínaiban, mint a névtelenben. Egyelőre ezek beváltak.)

Ui: Kugooéknak amúgy nem mindig sikerült összehozni a gyári pakkban sem a BMS és a kontrollerük értelmes együttműködését, lásd pl. a közepesen merült G-Boosterek hirtelen kikapcsolásának esetét, amikor is az eleve kisebb feszültségnél a nagy terhelésre tovább eső feszültség a BMS kikapcsolási feszültsége alá esett és a roller ilyenkor jól kikapcsolt, ahelyett, hogy tudván, hogy már gyengül az akku, visszafogta volna a max. gyorsulást.:( (VESC-en olyan szépen be lehet állítani, hogy megkönnyezed. :D De tényleg. Jobb, mikor gyengélkedő akkunál gyengébben megy, de azért még mindig megy, mint a letiltogatás.*)

*: amiből adott esetben fel se ébred, tehát lehet tolni hazáig, esélyed sincs kisfokozatban: alapvetően a kontroller feladata az áramkorlátozás, a BMS ilyet nem tud, az csak tilt.:R

• DigitXT

félisten

válasz Dr. Szilikát #30271 üzenetére

Annyiban pontosítanám, hogy egy "50A" BMS azért nem kapcsol ki 50A-nél! Rövid ideig elvisel többet (illetve ez szoftveres beállítás kérdése is lehet). Ellenben ha gyakori, hogy ezen a teljesítményszinten hajtod, alulméretezettnek érzem a dolgot. Mert, ha mondjuk igaz, amit írsz, hogy úgy állítod be, hogy koppra 50A-nél letilt a retekbe, akkor elég némi pontatlanság a kontrollernél, hogy mondjuk egy emelkedőn 51A-t rántson ki, ott megáll. Szerintem ez nem szerencsés! Már amennyiben az akku 100A-re van méretezve... :R (De amúgy 21700-ból vannak egészen nagy áramú, cellák, kisebb kapacitással...) Pont semmilyen védelmi beavatkozást nem igényel 51-nél. De még 60-nál sem. Amúgy meg, ha eladásra kerül az akku később, és valaki 2x30A vezérlők mellett használná, az eleve nem fogja tudni megvenni, hiszen neki alkalmatlan lesz, noha a cellák röhögve bírnák... Megjegyzem, egyszer én is elkövettem, hogy olcsóbb, kisebb (kis áramkorlát: kevesebb FET) BMS-t vettem, mint amit a cellák indokoltak volna, mivel egy olyan rollerbe készült, ami 1 motoros volt, max. 30A = 80A-rel tkp. túlméreteztem, bár cellák szintjén a 88A lett volna a folyamatos terhelhetőség 143A a csúcs: nagyjából jó is volt. Aztán vissza került hozzám az akku, és mit ad isten, meg is hajtottam 100A környékén. Tudta, bírta, viszont warning-olt teljesen jogosan, és ha hosszú távon nyektetem, akkor tiltott volna. Nade ha annak idején csak 50A BMS-t veszek (jóvanazúgy), azonnal levágott volna 100A-nél! :D Akkor tudom csak támogatni a minél kisebb BMS-t, ha fizikailag nem fér el másképp, és van még más korlátozó tényező is a pakkban a cellákon kívül (pl. kötések, csatlakozók). De akkor az olyan pakkot a helyén kell kezelni, és lehetőleg nem egy duál gépbe építeni...

• DigitXT

félisten

válasz bzs73 #30263 üzenetére

Igen, 21700-ból léteznek névleges 5000mAh körüli cellák, így valóságban is kijöhet ~33Ah 14s7p konfigurációban. Kérdés, hogy miért csak 50A BMS? Mekkora vezérlőid vannak?:F (Általában a BMS-t nem is a konkrét rollerhez méretezik, hanem a celláknak megfelelően.)

A konkrét celláktól függően egy ilyen (21700, 7p) pakk 100A fölött is képes teljesíteni. Azt meg már nem tolerálná a BMS... Nyilván ha csak adott rollerbe kell, és sosem lesz ennyire terhelve, elég lehet, de na!:D A BMS ugye kifejezetten a cellák védelmét hivatott ellátni, és nem jó spórolásból kisebbet venni belőle, így ezzel pl. relatív nagyobb terhelésen hajtani...

• DigitXT

félisten

válasz bzs73 #30260 üzenetére

A Daly BMS teljesen jó, én is sok pakkba használtam már, viszont aki egy 14s akkuhoz 13s BMS-t akar veled vetetni, attól menekülj. A li-ion akku nem játék, elcseszve tűzveszélyes.:K
    Szerk: khm, érdekes az ábra 14s/48V? Lehet, hogy ez lifepo4, akkor meg azért menekülj.:D Szerintem amúgy a hivatalos shopból célszerű venni, nehogy hamisítványt küldjenek. :R Szerk2: és akkor ez az official, előbb írtam, minthogy még a linket is megnézzem, elnézést.

Szerk3: elég összevissza elnevezések vannak. Névlegesen egy átlag li-ion cella 3.6V, azaz egy 10s pakk 36V, mindenki tudja/így hívja, noha létezik névlegesen 3.7V cella is, akkor se láttam még "37V" pakkot. Na ehhez képest egy 13s 46.8V, így csak 3.7-tel számolva jöhet, hogy hívjuk már 48V-nak. Ez is általános amúgy. De hogy innen a 14s hogy marad "48V".:DDD A 15s lifepo4-re meg azt írja hogy 52V, ugyanezen a képen, pedig az kevesebb... 3.2x15=48

• DigitXT

félisten

válasz rld411 #30242 üzenetére

Igazából a kezdőség leginkább azon tetten érhető, hogy télen szeretnél rollerezni. Erősen ellenjavalt! Nem azért, mert beázik (bár sok rollernél ez is gond), nem azért mert káros az akkunak (igazából csak a hatótávolság lesz rosszabb, az lenne igazán káros, ha fagypont alatt kezdenéd tölteni), nem is azért, mert fázol rajta (fel lehet öltözni, bár amikor már ez a kezelhetőség rovására megy, az nem vicces!), hanem főleg azért, mert nulla tapadásnál jó nagyot lehet zakózni, még kis sebességnél is. Konkrétan önveszélyes mutatvány. Tudom, csináltam. Poénból. De hogy munkába nem járnék télen rollerrel, az egészen biztos... :R Hasonló a motorkerékpárhoz, bár azzal gyakran jártam télen is, de eleve arra volt téligumi, valamint rendes motoros ruhában túl lehetett élni a dolgot... (Beázás ugye nem probléma, akkuja meg nem igazán volt neki li-ion anno. Most mondjuk már az van, de nem az hajtja.)

Szerk: véleményem szerint a roller szezonális jármű, ha nem mediterrán vidéken laksz. :D

• DigitXT

félisten

válasz enginev3.0 #30220 üzenetére

Túl sok mindent akarsz egyszerre...:U Pl. minek 30 km hatótávolság, ha csak rövid (kis)
    utakra kell kell? Tessék feltölteni az akkut, és meg is van oldva a probléma. Ugyanezért érdekes kérdés, hogy minek 35 km/h végsebesség, ami hosszabb utakon számottevő? Végül, ha mindez megvan, legyen olcsó, mint a veszedelem. Hát ez az... Veszedelem.:DDD (Lehet venni olcsó rollert, de abból biztosan kispóroltak ezt-azt. Legelőször a fene nagy hatótávolságot, mivel a nagy akku drága. Aztán a biztonságot, mert gagyi alapanyagból még a legjobb robotok sem gyártanak jó minőségű, megbízható, erős vázat, hát még az alulfizetett kici kínai kezecskék, amikor össze-vissza hegesztgetnek. Akkupakkot is...:O)
    Előbb aggódnék, hogy széttörik, vagy kigyullad a random kínai roller, ami amúgy a laikus számára első ránézésre kiváló vételnek tűnhetett: kapható itt eSegway néven igazi kotla konstrukció hibás 500W szar, ami valószínűleg tudja ezeket a paramétereket 200K alatt. Csak azon kell elgondolkodni, hogy vajon miért... És megéri-e meghalni rajta/miatta.:F)

Ismered a mondást: olcsón, gyorsan, jó munkát? Válassz kettőt! Azt megkaphatod.:R

• DigitXT

félisten

válasz Reggie0 #30192 üzenetére

ahova rendor nem is jon ki
    A konkrét esetben személyi sérüléssel járó baleset volt, aminél kórházba került az illető: ezek után javasoltad, hogy kezdett volna alkudozni, hogy elkerülje a vétkes a büntetést.

Amúgy arra mi a garancia, ha kifizetsz 300-at, nem kap vérszemet, nem talál ki további durva f.sságokat, hogy a jövőben óvatosabban kell közlekednie, emiatt időveszteséget szenved az összes útján, igazából akkor érezné jobban magát, ha fizetnél még 300-at?
    (Ha azt már nem akarod, akkor még mindig ott van a kezében, hogy bejelenti az esetet.)

Abban egyetértünk, hogy egy benézett manőver, egy lökhárító sérülés, akármi apróság esetén jobban járhat mindkét fél, ha egymás közt elrendezik. De egy ilyen esetben? Btw. szerezhet lelki sérüléseket a vétkes fél is, mivel mondjuk az A oszlop takarásában volt a rolleres... Habár jogilag vétkes, egyben áldozat is. Hiszen nyilván nem úgy ült be aznap, hogy ma jól elgázol valakit! Ha meg is hal vki, akkor az életbiztosítás fizet milliócskákat. Miközben a vétkes félnek meg egész életére ott marad a lelki teher, hogy megölt valakit.

Ui: rengeteg baleseti szituáció van, amit az elsőbbséget meg nem kapó ügyesen elkerül azzal, hogy önként lemond az elsőbbségéről. Ezekből nem lesz sem eljárás sem semmi, kivéve, ha van mondjuk dashcam felvétel, és külön feljelentik közúti veszélyeztetésért... (Legtöbb esetben viszont elég leszűrni a tanulságot, hogy na, ezt is megúsztam. Főleg akkor, ha amúgy a vétkes fél is rögtön kapcsol, hogy basszameg, ezt nagyon benézte.)

• DigitXT

félisten

válasz Reggie0 #30190 üzenetére

Továbbra is csak annyi a kérdés, hogy mi az a 100%, ami a károsultnak jár, és amit neked térítened kéne: példának írtam az 50K-t, mert azzal érveltél, hogy neked mindenképpen jó lesz, ha zsebből fizetsz 300-at, mert többe kerül a köteleződ drágulása a baleset után. :U

Ui: pont ezek a lelki sérelmek, amikkel nagyon el lehet szállni, és lehet kamuzni. Ha tényleg traumát szenvedtél, azon pont nem fog segíteni semmit, hogy kifizettek x összeget. Pont.

• DigitXT

félisten

válasz Reggie0 #30188 üzenetére

ha megkapja a 100%-ot a masik feltol
    Tegyük fel, hogy 50K a kár, ám a "megegyezni próbálkozó" rögtön 300-at kér. Mivel neked a saját biztosítód esetén, ahol bődületes pótdíjat számolnak, többe fog kerülni az évek során a KGFB, inkább kifizeted a 300-at. Effektíve jól jártál, csak a kártérítés lett 600%-os. Amúgy mondom, tök gusztustalan irányba el lehet menni, jóvátételt is lehet követelni, persze adott esetben azért pereskedni is kell... A legjobb az ilyesmit teljes mértékben elkerülni.:))

Ui: továbbra sem vagyok kárszakértő, szerencsére vétkes sem voltam még balesetben, így nincs ezzel semmi tapasztalatom, de azt írja a linkelt cikk, hogy pár tízezernél tényleg nem érdemes bevonni a biztosítót, jobb zsebből rendezni. De a 300 egy nagyságrenddel több... (Megjegyzem, ha a valós* kár többszöröse, mint amit a biztosító térít, akkor teljesen jogos lehet a jóvátétel, pont arra találták ki, csak tudjuk, hogy ezzel élni és visszaélni is lehet...:()

*: kérdés, hogy miért nem fizeti a biztosító. Az avultatás intézménye pl. ritka undorító.:R

• DigitXT

félisten

válasz Reggie0 #30186 üzenetére

ami kevesebb, mint amennyibe neki a buli fog kerulni
    A sérült kollégának közel sem térítettek 300K-t: ezt a biztosító felé rendezheti a vétkes, és mentesül is a bonus-malus lerontása alól. Magyarán emiatt ráfizetés lett volna kihagyni a biztosítót (attól függetlenül inkorrekt biztosítói eljárás a valós kár töredékének kifizetése).
    A károkozói pótdíj persze biztosítótól függően lehet "k drága". Vagy esetleg pont nulla is...

De mindegy is, hiszen abból indulunk ki, hogy mindkét (!) fél el akarja kerülni, hogy nyoma maradjon a balesetnek, ami szerintem annál, akit elvitt a mentő teljesen életszerűtlen...:N Eleve nem tudhatta előre, hogy korrekt kártérítést fog kapni, vagy sem, max. sejthette...:F

• DigitXT

félisten

válasz Reggie0 #30184 üzenetére

Tök nem életszerű, hogy nyakmerevítővel kiugrik a mentőből, és odamegy a vétkeshez alkudozni, de tegyük fel, hogy megtörténik. Játsszuk azt, hogy Te vagy a vétkes. Mégis miért fizetnél zsebből, bemondásra 300K-t, ha egyszer van köteleződ? :R Biztos arra gondolsz, hogy a bonus-malus besorolás leromlása hosszú távon drágább, így megéri: nade miért pont 300K?! Úgy tudom, hogy a megítélt kártérítés összegét lesz lehetőség rendezni a végén, ha úgy döntesz, és megtarthatod a bonust is. Nem vagy kárszakértő. Honnan kellene magadtól, a helyszínen tudnod, hogy mennyit csengessél? Nekem úgy hangzik az egész, mintha nem lenne biztosításod, és el akarnád tussolni az esetet. :F Szerintem az ember azért fizet KGFB-t, mivel alapvetően annak a feladata a kártérítés. Nagyon csúnya dolgok tudnak kijönni amikor valaki további, "kitalált" károkat is le akar verni az ellenfélen: rémlik a stólbucis eset, amikor az ürge járóképtelenné vált, papíron, aztán lebukott, hogy amúgy létrára mászkál, és szedi az almát. Vagy valami ilyesmi. :U Szerintem az sem korrekt, ha a biztosító nem fizeti a valós kárt, ám az se, ha lehúznak: természetesen az sem, ha a biztosítót húzzák le, bár ez szokott a legritkább eset lenni, illetve ha sikerül, azt meg biztosítási csalásnak hívják, de ez megint messzire vezet. :(

• DigitXT

félisten

válasz Reggie0 #30182 üzenetére

Személyi sérüléses balesetnél rendőri intézkedés kötelező, nem tudja "okosba" csinálni: szerintem nem is követendő, hogy megpróbálja így megúszni a vétkes fél a dolgot. :R Mindazonáltal felháborító, hogy szinte semmi kárt nem térítettek (miközben vétlen volt). Biztosítónál tipikus, hogy megpróbálnak kibújni a felelősség alól, pl. telefon sérülése. :U Nekem mázlim volt hogy a 60K-s QuadLock szett megfelelt a biztosítónak, lett új kijelző.

Ui: tekintettel arra, hogy kórházba is került a kolléga, pláne nem kivitelezhető az ötleted, hivatalból feljelentik ha baleset miatt kerül be, ha addig nem került rendőri intézkedésre sor. Erre van egy vicces sztorim, volt kollégám felesége és lánya hozta össze: egyik egy parkolóba beállásnál próbálta navigálni a másikat, aminek gázolás lett a vége. Kórházi kezelés során meg kiderült, hogy autóval történt a baleset, jól fel is jelentették őket...:D (Szerencsére nagy baj nem lett, így el lehet mesélni évekkel később, mint vicces sztori.)

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30174 üzenetére

Sisak még egyetlen balesetet sem előzött meg.
    Te most egész komolyan fogod az én állításomat, és nekem akarod újként eladni? :DD
    Amúgy bele lehetne kötni, mert amikor a bogár lepattan a sisakról és emiatt nem lesz baleset, az pont egy elkerült baleset, ellenben ha homlokon basz, elfirkálsz az nem az.

Qrva unalmas már ez a "hamis biztonságérzetes" dumád, meg hogy rontja a hallást és látást, és emiatt szerinted veszélyesebb sisakban közlekedni kétkerekűn, mint nélküle! Mondd, mester, honnan van ez a hatalmas tapasztalat?! Holland biciklistákat hagyjuk! Komolyan akkora fafej vagy, hogy lehet, hogy neked nem fájna az aszfalt megfejelése! (Tudod mi a hamis biztonságérzet? Az, hogy 19 km/h-val mész, és azt hiszed, hogy ha beüt a szar, akkor majd szaladsz egy jót, és te egész biztos nem fejeled le az aszfaltot. Simán elképzelhető, hogy 2 esetből 1x igazad lesz, a következőnél meg reszeltek és ha egyáltalán túléled, akkor mehet az arcplasztika/fogpótlás, vagy amit éppen beszoptál.)

Persze, bízzuk rá az emberekre a dolgot.* (Az a 18 tavaly belehalt ember, az új életében felveszi a sisakot, vagy esetleg rá se néz a rollerekre... lehet, hogy egy részükön a sisak sem segített volna, de a maradék meg bánhatja, hogy rosszul döntött. :R ) Oké, ez is egyfajta kiválasztódás, végülis a Darwin díjat sem véletlenül találták ki, osztható itt is...

Mondtam, nekem nem fáj egyik megoldás sem, ám ha kötelezővé teszik nálunk is, majd utána ugyanezt a hőbörgést adod elő, teljesen hiteltelen a szabálytalankodókat kardélre hányni kívánó hozzáállásod, hogy ha 25 km/h-val megy, azért már instant fejlövés járna? A szabály, az szabály. Nyilván lesznek mindig érvek, ellenérvek, de ha annyira odáig meg vissza vagy a jogalkotókért, akkor el kellene fogadni, hogy ott ez a konszenzus született!

a gépjárműveket is csökkentsék le 30 km/h-ra.
    Ebben semmi újdonság nincs. Spanyolországban már gyakorlatilag mindenhol csak 30-cal lehet menni (városon belül, egy sávos úton), ez a főszabály, csak kivételek vannak... Ettől függetlenül még lehet simán konfliktus a 20 km/h-ra korlátozott rolleres és a 30-cal szöttyögő autós között főleg, ha a rollerest homlokon bassza a bogár, és elé fekszik... :D Tudod az autópályás példa arra vonatkozik, hogy baleset-megelőzés szempontjából elég fontos az is, hogy ne legyen nagy sebességkülönbség. Tehát ha arról beszélünk, hogy az autókat lekorlátozzuk 30 km/h-ra a rolleresek védelme érdekében (bár nem csak azért), akkor talán logikus lenne a rollereknek is megengedni a 30 km/h-t, így akkor mehetne az egész forgalom egy ritmusban, úgy még külön biciklisáv se kéne. Nincs is sok helyen. :N

*: motorkerékpáron miért is kötelező a bukósisak használata? Autóban a biztonsági öv?

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30169 üzenetére

Pontosítanék picit: "Ha nincs BÉRrolleres, akkor nem lesz BÉRrolleres baleset." :))
    Ahogy írtam is, vagy megoldják, vagy lehet a rendszert beszántani. Mindkettő teljesen racionális és igen, megoldja a problémát. Saját magadnak meg lesz annyi eszed, hogy felveszed a sisakot, ha meg nem, akkor jöhet a bírság, vagy a rollered szétvágása.:R Semmi szükség arra, hogy balesetveszélyes közlekedésre buzdítsuk az embereket. :N

• DigitXT

félisten

"Firenzében a bukósisak nélküli rollerezésért már ki is szabták az első 50 eurós bírságokat." Nesze neked szabálytalankodók. Lehet követni a példát, betartatni. Nyilvánvalóan lehet hőbörögni is, azaz addig érdekel a szabály, amíg nekem jó?
    Bérrollerekhez nem jár a sisak, úristen... Esetleg lehet beszántani az egészet.:K

• DigitXT

félisten

válasz alphamooncam #30152 üzenetére

Megjegyezném, hogy elég komoly fogalomzavar a járművek sebességkorlátozását (ami mindig adott útszakaszra vonatkozik: akkor beszélhetünk szabálytalanságról, ha túllépi) egyenlővé tenni a rollereken követelt hardveres 25 km/h-ás limittel. Sőt, legyen 20 km/h, mert neki szimpatikusabb/annyival mer menni/dögöljön meg a szomszéd tehene...:R

Érdekes, hogy nem árulnak pl. autót 50 km/h hardveres limittel, pedig azoknál biztosan* nem lenne probléma a gyorshajtás a városban, ki lehetne pipálni a halálos baleseteket... (Sőt, akkor már inkább legyen 30 km/h, mert az sokkal biztonságosabb! A vezetőn nem múlik, az autó sose nem megy többet, örömbódogság. Ettől még ha nem oda figyel oda, kivasal 1.5 tonnával gyalogost/rollerest/kerékpárost, nem is kell, hogy gyorsan menjen! Elég ha keresztülmegy rajta: attól a puhatestűnek ugyanúgy baja lesz az egészségével.)

*: kivéve, ha feloldható, lásd amikor a gyártó beállítását firmware cserével kiütik, LOL. :DDD
    Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha felmenne a "csodajárgánnyal" autópályára? Természetesen fel sem hajthat vele, mert nem képes sík úton 60 km/h-val haladni, sőt a leendő KRESZ szerint minden körülmények között (!) legalább 70 km/h-val. Nem tudja? Nem való oda és kész... És ez egy ugyanolyan közlekedésbiztonságot javító dolog, hogy előírt minimum van... Persze mindezt "19 km/h" bűvöletében élve nehéz lehet elképzelni, értelmezni, esetleg rollerre vonatkoztatni. Pedig tök egyszerű: az a vas, ami tud(!) menni 50 km/h-val, de kerékpárúton mindenkoron 25 km/h-val hajtják, semmivel nem lesz (ott) veszélyesebb a többi közlekedőre, mint aminek ennyi a végsebessége. Fogalmilag sem lehet szabálytalan. Ellenberger azért verni itt a tamtamot, hogy ne is mehessen rá, mert biztos túl fogja lépni (hiszen képes rá), és akkor már veszélyesebb lesz... Oké, meglehet! (Ahogy az a bizonyos viccbéli paraszt bácsi is megmondta, amikor - látatlanban - elítélték pálinkafőzésért, csak azért, mert pálinkafőzőt találtak nála, hogy akkor már liliomtiprásért is húzzanak be egy strigulát, mert ugyan azt sem követte el, de szerszáma van hozzá. ;] )

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30139 üzenetére

Prioritás kérdése.
    Igaz. Egy példa: ismerősöm rendőr, 2 éve ő az "újonc", mert nem jött új jelentkező...
    Konkrétan ott volt az, hogy egy rendőr megy az autóval, mint az amcsiknál a seriff, minekután annyi ember sincs, hogy meglegyen a 2 fő arra az egy aktív járőrautóra. Ellenben abból indulsz ki, hogy ha országos (látvány)akciót csinálnak, nyilván oda összerántanak pár embert, és nem látszik, hogy mennyire nincs emberük amúgy... Amennyiben pénzbeszedést fognak ebben látni, akkor biztos lesz rá prioritás. :R Kérdéses mondjuk, hogy pont a 25 km/h méregetése fog-e megváltást hozni, vagy esetlegesen tervezik-e, hogy sokezer eurós bírságokkal töltik fel az államkasszát... (Németeknél igenis megtörténik, tuning Pedelec megy a lecsóba, oké. Kockázat...)

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30135 üzenetére

Ha a roller elbaszott konstrukció (van benne valami), miért kéne az elterjedését segíteni?

Ui: a robogós (gondolom SMKP-ra gondolsz) 1975 óta bele van illesztve a közlekedésbe... Pont ez a baj, hogy a modern robogók bőven túlhaladták az eredeti SMKP koncepciót...:D Eleve ha tud menni 60 km/h-val, és onnan meg is tud állni (a gyári fékekkel), akkor eléggé
    álszent dolog egy 45 km/h-ás fojtással eladni, amit az első kötelező szerviznél kivesznek: mennyi vajon a tervezési sebessége az ilyennek? A tuningot most ne is keverjük ide. :R

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30134 üzenetére

Amikor arra nincs ember, hogy ketten járőrözzenek egy rendőrautóban, ha autó még van, akkor mit akarsz megoldani "egy kis pénzzel"? Honnan fog hirtelen előkerülni a "+10 fő"?Nyilvánvalóan szar az irány, hogy sem erkölcsi, sem anyagi értelemben nem megbecsült szakma, miközben igen fontos feladatot látnának el... Bár pont a rolleresek baszogatása nem tartozik a legfontosabb feladataik közé, de istókuccse: Győrben megoldják majd! :D

• DigitXT

félisten

válasz Sirtaky #30129 üzenetére

Jah, csak onnantól már nem Pedelec: létezik az S-Pedelec, csak már az sem kerékpár.:D Ha gázkaros a cucc, akkor az SMKP. Amúgy ebben az esetben teljes joggal. (Szerintem.)

• DigitXT

félisten

válasz PociAti #30124 üzenetére

Elnézést kívánok: azoknak a sportolóknak nemhogy kötelezővé nem kellene tenni, hogy a kerékpárúton veressenek nem ritkán 40-50-nel, hanem egyenesen tiltani kellene. :))

Ennek ellenére bizony vannak, akik ennyire tekernek, és igen, kerékpárúton is. Viszont tuti, hogy ha megengednék rolleren ezt a tempót, többen lennének, mert a villany megoldja. :K Pedelec sem segíthet 25 km/h fölött, aki annál többet megy, elvileg saját erőből teszi, ami persze nem jelenti azt, hogy nem lesz ilyen ember, csak azt, hogy nem ez lesz a többség...

• DigitXT

félisten

válasz Silentfrog #30122 üzenetére

Ez nem bizonyít semmit, engem előzött, amikor 32-vel jártam GPS szerint is:
    vannak, akik hajtanak, mások meg nem. (Nekem se kényelmes 40-et tekerni,
    nincs is megfelelő áttételem hozzá, stb. Ja és az izom munka, rolleren nem.)

• DigitXT

félisten

válasz Blaster #30100 üzenetére

Az a baj a rollerrel, hogy nagyon nem bringa. Amíg nincs baj, nincs baj! De...
    Mehet 30-35-öt kényelmesen, nekem anno 40-45-ös utazó is bőven tetszett.
    Ellenberger, amikor egy úthibán elakad a kerék, ugyanott, ahol a bringa csak
    zökken egyet, és megy tovább, akkor kiderül a különbség. Akkor a 25 is sok.

Nem biztos, hogy az emberek belátására szabad bízni. Ha megengedik azt,
    hogy 30-35-tel menjen, akkor tuti lesz aki anyival fog menni. Mindenhol is...
    Egyszerűbb kriminalizálni, és valami hard limitert megkövetelni, az a biztos.
    Nem mintha egyetértenék vele, de attól még kétségkívül működhet így.:R
    (Megjegyzem, ha lesz "nagy teljesítményű motoros roller" is, mehet többet.)

• DigitXT

félisten

válasz turbobusa #30046 üzenetére

Hajjajj, ezzel a villamossal nagyon beletenyereltél a lecsóba. :))
    Kérdezd a helyi jósgömböt, mennyiben lesz letiltva a roller onnan is?

Oké, hogy nincs (most) motorod, de ugye (még) rollered sincs. :R
    Ha jogsi kérdés nem akadály, én inkább egy 125-ös robogót vennék:
    biciklisávon nem túl legális haladni motorkerékpárral, de nem is kell.
    Nagyot spórolni az ún. lane splitting megoldással lehet bár abban is
    benne van az extra balesetveszély, szóval észnél kell lenni. 2009 óta
    jártam motorral dolgozni egész 2020-ig, baleset nélkül: figyelni kell...
    2019-ben kezdtem rollerezgetni, aztán azzal folyton volt valami szar!

• DigitXT

félisten

válasz turbobusa #30044 üzenetére

Megfontolandó egy motorkerékpár beszerzése: most még lehet úgy használni, ahogy tervezed (felszállsz vele tömegközlekedésre, így nem kell végtelen hatótávolság), ám (többek között) azt is pedzegetik, hogy ez tiltásra fog kerülni, tehát tömegközlekedés mellett legfeljebb a bérrollerek jöhetnek szóba (ha nem tiltják be azokat is a retekbe!), vagy ha roller, akkor nagyobb méret, nagyobb akku, amivel a teljes távon használható.
    Megjegyzem, ez nagyvárosokban pont értelmetlenné degradálná a pálcika kategóriát.

Ui: autóval átvágni a városon, ráadásul ingázás jelleggel a csúcsban tényleg elég sz.r. (Mondjuk pont azért, mert mégis sokan csinálják.) Nekem fel sem merült, bár amikor lustaságból/kényelmességből elővettem az autót a motor helyett, megfizethettem az egész napos parkolás díjat pluszban, szóval anyagilag sem érte meg. A motor jó volt. (Esőben kellemetlen, meg balesetveszélyesebb, de hát ezzel együtt kellett élni...:R)
    Amúgy a névválasztás véletlen volna? Városba elég kisebb köbcenti is, turbó nélkül...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés