Hirdetés
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Fold?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A17 5G – megint 16
- Minimális változásokat hozhat a Google Pixel 10a
- Poco M7 - lépésben Siófok felé
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
skilleeer
#13568
üzenetére
Világos pörk általában a filter tételeket jelöli (oldman viszonylagosan sötétebbre húzza, de azért nem Kapucziner stílben).
Ezekkel előfordulhat, hogy egy házi kis presszógép nem tudja tapsosra kihozni a végeredményt, de ez sem feltétlenül igaz.
Ha a gyümölcsösebb ízvilág a cél, azt könnyebben éred el a világosabb verzióval, de dolgozni kell érte, arra számíts. A testesebb presszóélményt a sötétebb oldal jobban adja. Ám mára már minden átjár egymásba, egyre kevesebb a kőbe vésett szabály.Ha nem szeretnék szívni a filter pöri macerás lelkével, adott pörkölőtől akár a presszójából is lehet elég komoly gyümölcsbombát varázsolni. Mondjuk én roboton nyomom, amivel bármit el lehet követni, csak tapasztalat kérdése (nem májerkedem, messze állok a szakmai tökélytől, csak ideák szintjén beszélek). Viszont a filterből sose lesz olasz presszó, bárhogy gyúrod.
-
válasz
deathcrow42
#13565
üzenetére
Na akkor veszel egy K6 kézit, avx akciós. Amazonon se olcsóbb. Persze, tekerni kell, de ennél kedvezőbb ár\értékben nem létezik. 50 kör 18g, az nagyjából egy perc.
-
válasz
deathcrow42
#13555
üzenetére
Hát old man nem döglöttet árul, az biztos. Spriccelni tud, ha világosabb pörk. Az őrlőd sajnos egy vacadék, főleg világosabb babokhoz. Én ott keresném a gondot.
Ha átesik a víz ÉS jó a bab (az se jó, ha túl friss, a gázok miatt, bár úgy látom vágod a témát), akkor marad az őrlő, mint szűk keresztmetszet.Szerk.: hacsak nem rontod el alaposan az előkészítést. Megfelelő mennyiségű őrlemény van a kosárban? Nem tudom mi a névleges tölteted, de egy 100Ft teszt sosem árt, ha normális a felsőszűrő (nincs rajta belógó csavar). Fel a százast a tamperelt pogira, felhúzod, leveszed. Ha épp látszik a lenyomata, az kell (nem látszik: kevés. Elsüllyedt: sok).
-
válasz
_ATi_1
#13547
üzenetére
Nézd meg szépen, hol kezd összeérni a kés a presszótartományodhoz képest (kézzel forgasd a csavarnál fogva a kést). Aztán akinek Jollyja van hasraütve megmondja ez milyen.
De akár rögvest lekaphatod a tetejét, elő a vastag filctollat és megnézed mennyire üt. Befotózod ide. Aztán hümmögünk.
De ez is hardkór téma. Ott a szakértők tábora is nagyobb (bár sz.zs. nekem elég). -
válasz
RetepNyaraB
#13545
üzenetére
Most láttam fészen, májusban jön új rendelés. Lesz df54 is.
-
-
válasz
picur220
#13541
üzenetére
Senki nem vesz ilyen dinoszauruszt újan, nyilván.. Kb tavaly sikerült Mazzernek finomabb menetemelkedésre állnia, hogy ne legyen olyan pocsék az állítása. Csak pár évtizedet késtek végül is

Ez egy tisztességben megőszült ipari őrlő. Sose háztartásokba volt kitalálva, csak mivel nem lehet elpusztítani és egész Európa ezeket használta, még ma is végtelen lenne a használtpiaca, ha a kínai egyadagosak nem tarolják le a piacot. De letarolták.DF magyar beszállítója az AVX. Tőlük veszi mindenki, a viszonteladók is. Elvileg most volt új szállítmány nemrég, vagy most jön.. fene emlékszik pontosan. Viszont előrendelésben el szokott fogyni 80%
-
válasz
_ATi_1
#13539
üzenetére
Hú, hát ez kezd hardkórra változni, megszidnak a lakók..
Betöltő (vagy blind shaker) arra jó, hogy ne tudja szétköpni a szajrét. Jázon-féle kit, nem? Az elsőre tűnt elegáns megoldásnak, míg ki nem derült, hogy nem olyan jó, mint kinéz.
A gépet bevizsgálni fragola tudja, ha még elérhető, mert rég nem hallottam felőle. De hosszas és nem olcsó. Otthon lehet hegeszteni filctoll+alufólia alátét segítségével. Ez tákolás és idegölő, ám ha valóban ütne a kés, akkor segíthet. Amennyiben késtől csatornásodik és nem júzer error (előkészítési bakik), akkor annak azért elég szarul kell állnia.Az új DF-ben lesz 63mm kúpos, MP profillal - Béla szerint. Na azt elvinném egy tesztre. Csak ne lenne mind ilyen rusnya
(mármint az én szememben csupán) -
válasz
_ATi_1
#13536
üzenetére
Miért szemeteli tele? Ha cukrásztölcséres, az nem nagyon szemetel - betöltő segéd pedig mindenképp ajánlott karbaőrléshez. Vagy egy blind shaker, ami pont a tölcsér alá fér.
Nem mértem meg konkrétan a DF54-et. Szemre jó volt, de ez így érthetően nem sokat jelent. A Major C késsel, ráindítás nélkül garatot és tölcsért seperve is zéró. Legalább is az első pár őrlés után. DF-ből én késkompatibilitás miatt biztos 64-et vennék, abból is a V jelűt, ha már. Különben a munkakedven kívül semmi előrelépés nem lesz a Jollyhoz képest, amit szintén lehet pumpálni és akkor az is zéró nagyjából. -
-
Van, amit összeolvasok, nyilván. Jobb napjaimon ezeket nem is próbálom saját tudományként eladni

A hivatkozott posztban pont tudom mit beszéltem, kivéve a Variát. Azt csak olvasásból, mármint a késprofilt. A dolgokat helyén kell kezelni; olyan nincs, hogy neked fizetnek vidd már el a nullkilóméteres Lambót. Az Opus is egy jó kis belépő őrlő, amivel kicsit foglalkozni kell és persze van jobb. De itt most egy Graefet kell megugrani, ami nem túl bonyolult feladat. Továbbra is a DF54-re szavazok, pláne, ha Mignonnal kell versenyeznie.
-
válasz
picur220
#13529
üzenetére
Ezért nem kell neten tapasztalatlanul olvasgatni.
Opusnak semmi baja, nem is drága. Nem lesz high end, ja. A Varia késprofilja igen jó, azt kell benne megfizetni, nem a hangját.
Df54-nek pedig kb fele annyi hangja van, mint a Graefnek. Őrleményben teljesen más szint. Nem lősz vele mellé.Az ávéikszet pedig annyiban meg szeretném védeni, hogy egyrészt általában átterveztetik a gépeket, tehát csak a burkolat lesz azonos. Eg001-ből pl jön tavaszra talán egy 55mm kúpos verzió, az is nagyon jó presszó őrlő az áráért. Másrészt kapsz rendes magyar garanciát, amit aliról egyáltalán nem. Mármint semmilyet, függetlenül attól, mit mond a kínai gyártó. Hacsaknem ingyen viszi el tőled - ekkor az ár is máshogy szokott kinézni ám.
-
válasz
picur220
#13527
üzenetére
Timemore kézi nem versenytársa a k6-nak. 100 rugó használt Eureka Mignon (sík), vagy Fellow Opus (kúpos), vagy avx eg001 (kúpos), vagy Mazzer Jolly esetleg, bár inkább felette. DF54, kicsit 100k felett.
150 körül Mazzer Major. Na az hangos lesz, de C151 késsel 2-3mp alatt végez 18g babbal. Láttam Varia V3-mat használtan 125 körül fészen (?). Az jó ár érte. -
-
válasz
headhunter86
#13514
üzenetére
Gyári ajánlása nincs?
Mivel full acél, mehet bele citromsav. Ha aggódsz tőle, végy tejsavas tisztítót. -
-
-
Ávéikszen elég nagy a merítés, de itt van a Hibrew forgalmazó is a fórumon azt hiszem. Majd csak megszólal.
TotO' nálam az 58-as Hófehérke járt; az nagyjából a 3810, mínusz a tökwtlenkedés az alacsony gőzkarral. Az 51-es kisebb kosara nem jelent hátrányt, egyszerűen másik szabvány. Sőt, akár jobb is lehet, de ennek megvitatása messzire vinne ebben a csoportban..
Senki nem fogja megmondani mennyire strapabíróak, de egy belépő géptől hiába várod el valószínűleg azt, hogy 10+ éven át hibátlanul szolgáljon. Ha mégis, nagy az öröm, amúgy meg van szervíz 🤷
Egy régebbi, tuningolt gaggia classic nagyjából örök élet, de drágább is, meg el kell csípni, ha épp van valahol eladó. -
Így, ahogy írtad. Illetve Dedica nekem kezd egyre kevésbé megérős lenni a jelenlegi kínai alapfelhozatal mellett. Utóbbiak közül gyakorlatilag már mindegyik PID szabályzós és normális öntvény kart kapnak, nem a foshalmot, mint a Dedica. Illetve nem is nyomásfokozós szűrősek. Ha érdekel a tejgőzölés, arra a Slim nagyon kényelmes, mert jól aláfér a bödön. Gőzereje nyilván nem lesz sok, de működik.
-
-
-
-
válasz
RetepNyaraB
#13470
üzenetére
Nem néztem be. Az encsi AM 2022-2023-ban csillagos volt. 🤷
Mint ilyen, az adagokon is felesleges rugózni. Én nem járok ennyire gourmand helyekre, de ha mégis, tudom mire számíthatok elméletben. -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
adamssss
#13413
üzenetére
Nem tudjuk milyen az a 26 eurós bab. Valakinek ízlett, ennyit tudunk róla. Olaszoknál vannak jó árú pörkölők, de ha specialtyból dolgoznak (nem feltétlenül, sőt, sztem egész biztosan nem, az ilyen 30€ alatti blendeknél - annak ott is pont olyan ára lesz, mint máshol Európában. Ehhez képest itthon eléggé olcsóság van, pár kivétellel.
De nem kötözködni akarok ám. -
-
-
-
-
-
válasz
Bela56
#13339
üzenetére
Kapu eleve meglehetősen konvencionàlisan (sötétre) pörköl - így is van babja, amelyik független tesztelésen is nyertesnek bizonyult. AVX-ről én évek óta nem futottam hibàsba - más meg állítólag igen.
Hasra ütve:
Gourmetkava, Pallyotz, Kàvékalmár (frissenporkoltkave.hu), CasinoMocca, Roastopus, One Eleven, Awaken, Umami, Old Man, Impresso - végtelen a sor csak a magyar pörkölőkből. Kofio.co-n hatalmas nemzetközi vàlaszték. Csak a pénztárcád szab határt -
-
válasz
attiati
#13316
üzenetére
Ne olvass túl sokat. Egy tonna elmélet nem ér fel egy gramm gyakorlattal - hogy Sivánandától idézzek demagóg módon. Vegyél valami olcsó eszközt és vesd bele magad, örülni fogsz. A műanyag bullshitet meg tényleg engedd el, meg lehet bolondulni, ha az ember elkezd felülni a kamuzöld vonatra, miközben végtelenül mocskos városokban él ésatöbbi. Ha tanyán, valahol Aggtelek táján, akkor esetleg.
-
válasz
attiati
#13294
üzenetére
Bocsesz, bevallom nem néztem meg a videót. Mikor egy alapvetően egyszerű eszközt elkezdek hekkelni, az nekem kicsit köldöknézős; akkor inkább bwszerzek jobb eszközt.
Egyébként a fent említett aeropress is egy egészen kiváló és olcsó cucc. Ugyan műanyag, ami tudom, hogy kizáró tényező
de van belőle lényegesen drágább és sérülékenyebb üveg verzió is. -
-
válasz
attiati
#13285
üzenetére
Ne keverd a fogalmakat. V60\Switch az filter. Ebbe az irányba sorolhatjuk még az aeropresst, bár igazából kakukktojás. Fenchpress rossznak nem rossz, de talán egyfajta aeropress vonal inkább, annak egy jóval piszkosabb verziója.
Karos gépek meg presszóra valók, nem filterre.
Dedica a karos vonal alja, én előbb vennék pl. avx Hófehérkét. Abban legalább rendes pid van és nem retek, ízfokozós kosarú aluöntvény kar. -
-
-
-
válasz
Mr.Csizmás
#13274
üzenetére
Persze. De tb1 nem volt nálam, arról nem nyilatkozom. Hófehérke, slim3xxx, alsó polcról megérik az árukat. Plusz valami lehetőleg jobb őrlő, ezért javasoltam a k6-ot. Avx alap motorosok (cg5 vagy hogy hívják) nem nagy tigrisek. Őrlőre költeni kell, jellemzően többet, mint gépre.
-
válasz
Polarstar
#13272
üzenetére
Kávé bár bazár. Minden évben van ilyentájt

Tarsasággal érdemes menni, legyen legalább egyvalaki, aki kapisgálja a dolgot.
Sok menő pörkölő cég, gépek, kóstolás koffeinmérgezésig. Farvizen piák, különleges szörpök, fermentált italok, némi kaja, ilyen-olyan versenyek.
Sok ember, nagy felhajtás.
Amúgy kihagyható, de egyszer mindenképp érdemes elmenni. -
-
válasz
attiati
#13226
üzenetére
Kell a hattyúnyakú, igen. Switch mellé nem. Macerás, jah

Közben beugrott a remek filterkészítő gép neve, Melitta Aromaboy. Kicsi, nem tud asszem 3 decinél sokkal többet, de állítólag meglepően jó, meló nélkül. Német amazonon mindig kapni. Nyilván a jó bab kelleni fog ehhez is.Nabaszki Alabastrom is idejött és beelőzött. Napok óta megy a fejemben a Melitta neve, erre lecsapják a kezemről a megoldást

-
válasz
attiati
#13223
üzenetére
Mit mondjak, mit szeretnél hallani?

Az ízesített Frei kv-k nem ajánlott kategória. Így ihatsz málnaszörpöt is, koffeintablettával. Ettől még ha neked ízlik, én bekaphatom 🤷
Klasszikus filterajánlat valami világosra pörkölt afrikai lesz első körben. Aztán kialakul; ízlés és pénztárca kérdése.
-
válasz
RetepNyaraB
#13221
üzenetére
-
válasz
attiati
#13216
üzenetére
Én nem vagyok filterguru, de rengeteg féle recept létezik elkészítésre. Mindenesetre a filter a legolcsóbb eszközpark. Van használható gép is (a németek ezt isszák, meg itthon is sokan. A klasszikus háromszög filterpapírba bele a cucc és a gép átcsepegteti rajta a forró vizet), csak most hirtelen nem emlékszem mekyik az, illetve V60-ra kell keresni, ez pár ezer forintos műanyag tölcsér. Plusz a filterpapír hozzá. Ám ez finom akkor lesz, ha gyakorlod és az Omnia nem erre való sajnos. Mármint meg lehet inni, csak nem lesz túl finom. Filterhez igen ajánlott a filterre pörkölt bab, ezt pedig a sarki Sparban nem adnak, hanem kispörkölőnél, jellemzően sokkal drágábban. Ez van. Ja és alapból nem csapvízzel (sem ásványvíz), hanem legalább kancsós szűrttel.
Elkészítésbarátabb a hario switch és hasonló immersion dripper jellegű eszközök, ahol mindegy, hogyan öntöd rá a vizet, csak álljon rajta két percet és aztán egy csappal leereszted a pohárba. Ez sem különösebben drága, cserébe itthon ritkábban kapni asszem. A filterkészítést v|gtelenül lehet ragozni.Ja és hát nem olyan, mint a teakészítés - az a frenchpress inkább.
Szerezz hario switchet, az a legegyszerűbb és finom. Meg jó babot. Vagy persze gyakorolni Omniával is lehet, legalább fel fog tűnni a difi, ha veszel egyszer finomat
-
válasz
attiati
#13210
üzenetére
Ez a tézis folyton változik. Mostanság inkább az a konszenzus, hogy a jó minőségű (nem diszkont teveszar) arabica kv annyira kedvező élettani szempontból (5-700 aromakomponens, illóolajok, antioxidànsok tömkelege), hogy nagyjából mindegy, mivel készül. Ezen belül valóban a filter lehet a legjobb, mert nyomás nélkül, áztatással legbarátságosabb a kivonatolás.
De óvatosan megjegyzem nem ettől fogunk 120 évig élni és pl. a pálinka rohadtul nem egészséges, viszont finom.
Ha valakinek orvosi szempontból nem megy a kv ivás, az pech. Amúgy a jó kv ésszel fogyasztva nem fog ártani semminek; se savad, se fekélyed, se szívdobogásod nem lesz tőle. Ha igen, ott gyaníthatóan sok más is közrejátszott.
Szóval én nem mennék be az egészség erdőbe túl mélyen
-
válasz
ServerWorks
#13202
üzenetére
Én csak messziről: a malabar tud kifejezetten jó lenni, ha szereted az intenzív, olaszos ízeket, kesernye nélkül és a relatíve sok koffeint arabicához mérten. De Bellarom kiadásban, hát...
A Dallmayrtől ittam már etióp specialtyt valami kvzóban és meglepően jó volt, valamint az aldis porított zarándokszar Gold is kifejezetten iható, ha nincs más kéznél (kotyeszban próbáltam nyáron). Szóval rápróbálnék az utóbbira, de nagy elvárások nélkül
Ui.: imádom a sok bio béka, meg fairtrade meg egyéb megazöld jelzéseket a Föld egyik legfennrtrathatatlanabb termesztésű növényén, de a származási helyét, vagy legalább a fajta százalékos összetételét azt szemérmesen elhallgatjuk többnyire

-
-
válasz
Gergőke88
#13178
üzenetére
Erre temérdek találat van, használd lécci a keresőt. Kösz.Aszittem a hardkórban vagyok, bocs. Eredeti, szelepes zacsi - ha viszonylag hamar (7-10 nap) alatt elfogy. Függőlegesen tárolva, nem borogatva, nem levegőt kinyomva, babot valami kanállal kiszedve (nem öntve). Magyarázat: így nem borítod ki a CO2-t a zacsiból és ez késlelteti az oxidációt.
Ha lassabban fogy el, még mindig a fagyasztót javaslom. Szelepet celluxszal alaposan leragasztva, főleg No-Frost hűtő esetén. Innen adagonként ki lehet venni, zacsi vissza, friss marad akár másfél évig. -
válasz
kchris78
#13159
üzenetére
Közepeset ajánlom, azzal kisebb az esetleges szívás. Kalmár szerintem nem pörköl extra világosra, de a filter azért már tud trükkös lenni. Mondjuk ha a kerinciről beszélünk konkrétan, azt világosra kérném, annyira menő maga a cucc. Kár vele kompromisszumot kötni.
Koxx@ CM csak előfizuban éri meg szerintem. Pedig nem is tartoznak a legelvetemültebb árazásba (most épp). Ráadásul ez a 200g zacsi ugyanolyan lehúzás, mint a 4 decis söröskorsó.
-
válasz
Jolida
#13138
üzenetére
Kalmár Kerinci fermentje valami istencsászár, de nem a mindennapokra, mert hamar megtelsz az ízével. Feltétlenül ajánlom.
Igazából minden gésa és ferment bír egy határozott ízviággal, ami vagy bejön, vagy nem. De egyik sem mindennapi ital, hanem különleges alkalom. Legalábbis számomra.Az avx kolumbiai licsi gésa ferment még egy elképesztő élmény, de asszem elfogyott és nem is biztos, hogy lesz még valaha..
Egyébként ha az etióp gésa bejött, talán a kenyai, vagy ruandai sem lesz túl durva. Nem triviális jól elkészíteni, de megéri a vacakolást!
-
válasz
KisApám
#13123
üzenetére
Spáros az áráért jó teljesen (vagy az volt, mikor még ittam ilyeneket). Nézd meg a pörkölést. A teszkót, mint céget bottal se piszkálnám, arról nem tudok nyilatkozni.
De összehasonlításom sincs a fenti alapvetés miatt. L'Or mikor elkezdték forgalmazni itthon, meglepően iható volt. De ez is még az Aldi barista edition korszakomból infó. Lavazza Oro nem rossz, többi passz. Ja Dallmayrt ittam már kávézóban etiópot, ami finom volt, de olyat boltban nem látsz, vagy nevetséges áron.
-
-
válasz
donat_sz
#13114
üzenetére
P&Y Kenya? Az nagyon jól sikerült, van is a fagyóban még belőle valahol

Pedig ott azt tartom, ami annyira szar, hogy a vendégeknek, vagy annyira jó, hogy az idegeim csillapítására kizárólag magamnak, alkalomra, mint egy drága pezsgőt
Ilyen volt még a Kalmár Kerinci fermentje és AVX Béla kolumbiai lychee ferment gésája. Mondjuk annak az ára is (de ajándékba kaptam), ám az élmény az páratlan közeli. Mintha beleharapnál az érett licsibe. -
-
válasz
ANDROID???
#13103
üzenetére
Annyiért sajnos kézit érdemes venni. Vagy Graefet, de azt én már nem ajánlgatom
-
válasz
ANDROID???
#13092
üzenetére
Kettő dolog elég valószínű:
1 kitchen aid, tehát túl van árazva
2 ők robotban erősek, nem kv főző gyártó cég. Fenntartásokkal (erős fenntartásokkal) érdemes kezelni.Ettől még lehet jó vétel; rugdosd körbe rendesen. Nézd meg a kést, nem sorjás-e az éle, meg is mérheted mekkora (csak a miheztartás végett),
-
Sokkal jobb a varia klón. A Graef nem jó filterre, rengeteg port termel (fine). Illetve ott lesz valamikor a közeljövőben az EG001 55mm verziója, az szerintem ilyen csajbaràt szempontból a legjobb. Nagyon kicsi, halk (jó, vonyít kicsit), zérós. Szokott lenni néha használtan fellow opus, belépőre az se rossz, Graefnél jobb. Ezek mind 100 rugó táján vannak, sajnos hozzá kell szokni, hogy ez a váltópénz

-
-
-
Szerintem a darált kv nem képezi minőségről való beszélgetés tárgyát, ebben a topikban sem. A kv élvezeti cikk, a lényege, hogy finom legyen. Bolti daráltat nem lehet különösebben tapsosra kihozni és erről vitázni sem érdemes.
Mielőtt rám ugranak akik szoktak: ezt nem támadásnak, főleg nem egyéni ízlés elleni kirohanásnak szánom, csak alapvető tények leszögezésének, különben nincs miről beszélgetni egy kv kedvelő csoportban.
Szóval bolti őröltet nagyjából mindegy miben készítesz el. A román bialettivel nekem nincs gondom, licenszelt gyártás és az olaszok is dzsunka minőséget tudnak előállítani. Ha ilyet kapsz, lehet cseréltetni. Viszont rémlik, hogy nemrég visszahelyezték a gyártást Olaszországba, de ez nem biztos infó részemről. Moka expressből asszem a 2-3 személyes sikerült jól, szódával a négyes is elmegy. Van belőlük indukciós kivitel.
De ott a Pascucci, vagy Bialetti Venus, ami modern, full acél, vagy Kalmárnál a menő üveg kotyesz, nem túl drágán. -
-
válasz
krono.
#13023
üzenetére
Kicsit sok a kérdés egy posztra...
Az avx guatemala (gondolom arról van szó) minimálisan gyümölcsös, inkább kesernye, ha bénázol. Neked sok benne a sav, vagy mit szeretnél elérni? Amit leírtàl készítést, az nagyjából jó kell legyen, klasszik presszót érdemes vele megcélozni (max 1:2 arány, 25-30mp, normál vízhő).
Az olcsó alis mérleg jó lesz, mindenki ezt brandelte egy-két éve. Avx is. Ha jobb kell, akkor bookoo, ami ügyes acaia koppintás. De overkill az is mindennapi presszóhoz.
Avx Béla szerint ha jól emlékszem az Anna kosara nagyobb, mint 57mm (én nem tudom), de mérd le sublerrel (tolómérő) és pár tizeddel kisebb szűrőt végy bele. A vastagsága egyrészt mindegy, másrészt ma már van extra vékony is. Nekem vastag van és működik, csak levesz a pakolható kv mennyiségből 1-1,5grammot. Ami motoroson kár, de a robotban tökmindegy.
Mi volt még kérdés...
Ja a kar. Avx-en szokott lenni pedig sztem 57-es kar. Alin tuti van, talán-talán expolygon is tart, de meg kell nézni.
Tejhabosításba meg kell a kilóméter, mert az elv az két perc. Koxx a helyi specialista :)
-
-
-
A kávék ára rondán emelkedik. Amelyik pörkölő még régi beszerzéssel dolgozik és nem akar extra profitot, ott megkapod relatíve az eddigi áron. Ha a mostani spekulációs árakon kénytelen már vásárolni, azt ki kell fizetni neki is, neked is.
Nő az életszínvonal Kínában -> kávét akarnak inni, mert az európai és trendi. Ez plusz százmillió fogyasztó. Az ázsiai robuszta termelés gondjai miatt ez a fajta drágult legjobban. Az arabicát is sújtja a klímaválság és a kretén, új EU szabályzás is, ami zöld szempontból bár üdvözlendő, de jelenleg nem világos, hogy lehet betartatni (és kigazdálkodni) anélkül, hogy tönkretegyék vele a mikrotermesztőket, akik a specialty jelentős részét adják világszerte. Szóval az ár csúnyán emelkedik és fog is, aztán a piac előbb-utóbb beszabályozza magát. De ahogy az euró sem fog gyanúm szerint többé 400Ft alá menni (ezzel a rablóbandával a nyakunkon aztán főleg nem), úgy fel lehet készülni a tartós és komoly kv áremelkedésre is. -
válasz
TongPo72
#12966
üzenetére
Minden új gépen át kell ereszteni egy tartály vizet ÉS kidobni az első 2 kávét. Utána jónak kell lennie.
Amúgy gratula!
A Sage gépek csak ár\értékben nem tartoznak a legjobbak közé - a kínaiakat elég nehéz mára leverni, de tegyük hozzá a "nagy" cégek nem is nagyon igyekeznek. Majd lesz erős nézés, nagyon nem sokára. Ld. őrlő piac. -
-
válasz
KisApám
#12954
üzenetére
Rettenet dolgok lesznek kv ár piacon (emelkedés). Avx ár\értékben évek óta jó. Látod a pörkölés dátumát vásárláskor, tudsz tervezni most kell, vagy még fekteted. Amúgy Pallyotz még ilyen megérős versenyző, ha nem ótvaros drága, de kellemes cucc kell. Illetve az előfizetések mindig megérik, ha kiszámolod.
-
válasz
kmarci25
#12950
üzenetére
Én valami reptéren követtem el a szarvas hibát, hogy kértem egy duplát magába'
Egyrészt két napig nem éreztem utána a torkom, annyira leégette. Kb 90 fokos lehetett, de a duplafalú, kibaszott papírpohárban nem tűnt fel. Az "íze" pedig annyira ordenáréan szar volt, hogy otthagytam. Én nem értem hogy kellhet ez bárkinek. Még a Freiben is lehet vállalható presszót kapni, ha nem kéred az "extrákat". -
válasz
ServerWorks
#12942
üzenetére
A dátum sajnos tényleg gyakran irreleváns. Most vettem karácsony előtt kínomban Tchibo puccos valami dél-amerikai blendet, 100% arab, október végi pörk, 12k Ft volt a kiló
Ki kellett dobnom, ihatatlan íze volt ÉS full döglött. Annyira porrá kellett darálni értelmezhető lefolyáshoz, hogy abból kizárólag a pusztító kesernye jött át. Igazából gondolkodtam rajta, hogy visszamegyek és a fejükhöz vágom, visszakérve a pénzem, de feltehetőleg a fogyasztók 99%-ának ez teljesen oké, különben rég csődbe mentek volna. Leszűrtem a tanulságot és nem megyek oda többet, semmilyen indokkal. Ez a Sztárfucksnál már rég megtörtént, az is egyszerűen felháborító minőség, eszement áron. A szirupjaikhoz pont oké mondjuk
-
válasz
ServerWorks
#12935
üzenetére
Miért ne lenne érdemes?
Ára azért árulkodó lehet az elvárható minőség tekintetében. Persze 2025-ös árszínvonalon (robi +150% arab +40-60%)
-
Még december elején kaptam AVX Béla jóvoltából három kütyüt; így az év lejártával megosztom, milyen tapasztalatokat szereztem velük, ne maradjatok spam nélkül sziklveszterre:
Hófehérke 58mm, nyomásszabályzós verzió.
Megkaptam próbára a vadiúj, prototípus, nyomásszabályzós és 58-as méretezésű Hófehérkét.Mivel maga az alapgép nem friss, erről túl sokat nem szeretnék írni. Rendes öntvény kar, úgy látszik mára már Kínában sem divat a krómozott aloménijom, ez remek hír. Az 58-as kosárnak hála a legszélesebb választék kiegészítőkből elérhető. A felsőszűrő szerintem egy kicsit mélyebbre lóg az átlagosnál, sötétebb pörkölésekkel könnyen tele lesz a kosár és fel is ülhet/ragadhat a pogácsa. Kifejezetten érdemes a 100Ft tesztet szem előtt tartani, vagy a duplakosárral 16.5g körül nyitni a próbákat. Jár hozzá egész normális gyári tamper, van súlya, nem a vacak fröccsöntött műanyag. Igazából ugyanaz a fajta az összes olcsóbb gépnél és lehetne egyrészt élesen lapos a talpa (nem legömbölyített) másrészt 0,5-0,6mm-rel simán szélesebb, hogy ne kenje fel a kosár falára az őrleményt.Mivel ez egy alapgép, kis termoblokkos fűtéssel, ezért hatalmas gőzt, vagy forróra átmelegedő szűrőtartót ne várjunk el tőle. Igazából a kar csak az első húzás után lesz valamennyire meleg, bármennyit próbáltam "előfűteni". A termoblokk viszont rendesen működik, közepes pörköléshez is elég a kijelzett 90 fok. Ha gőzölnénk, felfűtés után érdemes 20-30mp-et üresen ereszteni belőle a "füstöt", ezután éri el a teljesítményét.Ami viszont az igazi újítás, az az állítható nyomás. Bal oldalt egy tekerentyűvel vissza tudjuk venni a gyárilag 13-15Barra hangolt pumpa teljesítményét. Ez pedig mindenképp remek dolog; segíthet a gazdagabb ízek felszabadításában, a kesere megregulázásában, barátságos turbo shot kísérletezésben. Mivel utólagos fejlesztés és prototípus is, ezért kicsit hendikepesnek érzem: maximum értéken kell kezdeni az ital készítést, majd a gombot óra járás irányban tekerve lehet leszabályozni a nyomást. Ha készítés után "bekapcsolt" állapotban marad a potméter, a gép rögvest hibaüzenetet küld és nem is működik a csapolás, míg vissza nem tekerjük alaphelyzetbe. Tehát az nem megy, hogy belőjük mondjuk 6, vagy 9Bárra és ott marad a világ végéig. Minden húzásnál el kell találni a megfelelő pozíciót. Szerencsére a beépített mérőóra segít ebben és kis gyakorlással mindenkinek menni fog egy tekerésből eltrafálni a kívánt értéket. Csak kicsit bosszantó megoldás - de tervek szerint nem is lesz drága és hát valamit valamiért: már maga a lehetőség itt, a legalsó árkategóriában egészen egyedülállónak mondható.Egy kis kritikai észrevételem még, hogy mint sok alsópolcos gép esetében, itt is egyszerűen alacsonyan van a gőzcső. Egy dupla kapucsínóra elég 5 decis kiöntő már csak nyögve fér be alá (igazából a kisebb is), nem is a csepptálca fölé, hanem egészen a gép mellett, meg alaposan el kell dönteni, mikor kihúznám a cső alól és közben is kínos mozgatni az ideális helyzet elérése érdekében.
EG001 55mm
Versenyképes kis őrlőt kaptam kipróbálásra a Hófehérke és Slim3810 mellé; az EG001 55mm kúpos késsel szerelt verzióját - az eredeti 48mm-es késének felpimpelt variációját.Maga az őrlő a kis konyha+gyanakvó feleségek ideális társa lehet. Alig nagyobb, mint egy kéziőrlő, teljesen fém borítású, igazán minőségi kinézete van. Sehol nem lóg ki a lóláb. A bekapcsoló gomb állhatna kicsit kijjebb, így viszont meg igazán szép még az is. Egyébként nincs a kínaiaknál kedvelt (és szerintem rendkívül bosszantó) több bekapcsoló gomb: megnyomod, pörög. Újabb nyomás, leáll. Remek. A honlap szerint 150-es fordulatszámon - ezt nyilván nem tudom ellenőrizni, de láthatóan elég lassú. A kis őrlőkre jellemzőbb jajgató motorhangja megvan, viszont jó hír, hogy nem hangos különösebben. A pici gépházban nem sikerült helyet szorítani a tápegységnek, ez elég nagy tégla, viszont a vezeték meg elég hosszú ahhoz, hogy szerintem a legtöbb esetben teljesen el lehet dugni valami mögé és így nem rondít bele az összképbe. Gyárilag jár hozzá őrleménypumpa, csinos kis fa záró fedléllel. Ezzel és egy spricc RDT-vel tökéletesen zéró gépecskét kapunk, semmi nem marad a garatban. A kiömlő alatt mágnesesen rögzülő pohárka figyel, stabil, csinos, nem megy mellé semmi. A gép felső, szintén mágneses kupakját lekapva kerül elő a körönként 60 osztású, amúgy fokozatmentes állítású őrlőtárcsa. A menetemelkedés remek, se kicsi, se nagy; két pöccintés már érezhető különbséget ad, de abszolút precíziós érzés. Nem lötyög, nem szorul. 5 teljes körrel lehet a felső késtartót leszedve hozzáférni a 7 ágú késhez. A gépecske szorgos vijjogás közepette kb 25mp alatt végez 18g közepesen pörkölt babbal. Mivel a "meleg" start egyszerűen kivitelezhető, semmi értelmét nem láttam azt firtatni, meg lehet-e akasztani a motort. Melegen nem. Anti popcorn tárcsa és hasonló nincs; az ember beleszórja a cuccot és ráteszi a fedőt. A presszótartomány nálam 15-25 közé esett, 20-22 körüli joker állással - ez igen kellemesen széles, majdani bekopott késnek is ad játéklehetőséget. A kés őrleményeloszlását nem tudom mérni, nincs Kruve szitám. Ízre egy decens, közepes kúpos eredmény jön ki - valószínű ez az őrlő nem omniburr, filterre nem erőltetném. Nem ez fogja meg a Lab Sweet késes Majort az ízversenyben, ugyanakkor elég mély árok választja el a belépő kategória Graef csapatától. Munkafolyamatban pedig kifejezetten példásan teljesít. A piaci létjogosultságát kicsit nehéz persze belőni, mióta a DF kb mindent letarolt az alsó és közép szegmensben. De azt gondolom, ügyes árazással (a jelenlegi Ft deviza értékéről nem nagyon van mit beszélgetni sajnos) a rendkívül minőségi kinézet és apró méret segítségével megtalálhatja a helyét valahol a DF 54 táján/kicsit alatta.
EM3810B Slim
Utoljára maradt a dizájncenter. Magas, keskeny, mély, csinos. Elsőre ezek tűnnek fel. Meglepően masszív géptest, a csepptálca fedele pl porszórt alumínium öntvény és gyanítom, hogy akár a gép előlapja is, legalábbis nagyon ugyanúgy néznek ki. A kezelőgombokat rejtő fej (mely bekapcsolás után egész ízlésesen körbefutkosó fénysorral jelzi a melegítős időszakot, majd a fény stabil körre váltva jelzi az üzemkész állapotot) vékony hídon át kapcsolódik a géptesthez, de nem tűnik bizonytalannak, leszakadósnak. Elsőre nagyon szorult a kar tömítése, de ez hamar bejáratódik, pár csepp víz pedig rögvest segít rajta. Alap kiegészítők nagyjából egyformák itt, az alsó szegmensben. Minőségi érzetet keltő, 440g kétfülű, öntvény kar, 18g dupla és fele ekkora szimpla kosár, tamper mint a Hófehérke és EM1 Lux esetében, ugyanazokkal a kifogásaimmal. Bekapcsolás után igen hamar üzemkész és a kisméretű termoblokk miatt nem is érdemes túl soakt várni, hátha átmelegszik - nem fog. Viszont az első két dupla után igen, ekkorra az egész fej és kar kellemesen meleg. A PID segítségével beállíthatjuk a megfelelőnek tűnő vízhőfokot - nyilván nem lesz a világ leghőstabilabb gépe, de ha nem kínozzuk extrém hosszú shtokkal közvetlenül egymás után, akkor nem is lesz ebből baj. Forró vizet is tudunk csapolni, ez üdvözlendő, bár a kis rezgő pumpa nem fogja pillanatok alatt telenyomni fél literes mackós bögrénket gőzölgő forró vízzel. A gőz gyárilag 130 fok a kijelző szerint, ez nem állítható (vagy nem találtam meg, hogyan). Gőzölés előtt érdemes 15-20 másodpercet üresen ereszteni, utána sokkal jobban teljesít. Dupla kapucsínóhoz a 250-300ml tejet nagyjából egy percig kell türelmesen forralgatni alatta. Ami kimondottan nagyszerű viszont, a gőzkar magassága. A keskeny, magas gépre egy igazi, hortobágyi gémeskutat szereltek - gyakorlatilag bármi aláfér, kétszer. Nagyon kellemessé teszi a tejgőzölést. Gőzkar persze nincs, csak egy nyomógomb, de ez még mindig kénylemesebb, mint az oldalsó, tekerős megoldások. Itt az első profi kivitel az EM1 Lux ipari stílusú karja, ami pöccintéssel vezérelhető, de ne legyünk telhetetlenek. Gőzről italra visszaváltva hamar le lehet hűteni a rendszert némi víz áteresztésével. Apropó ital: a felsőszűrő is rendben van, jó a vízterítés. A pumpa valószínű 15Bar körül üzemel, kijelzőt most nem kapunk. A gép 3-4mp előáztatás után rátolja a kakaót és gyárilag 35mp, programozható időtartamban készíti el szeretett duplánkat. Szerencsére háromjáratú is van, szépen lekapja a vizet a pogácsáról csapolás végén. Összességében ez egy jól elkészített, masszív belépő készülék, mely közepesen világos és nem túl makrancos kávékkal még simán megbirkózik, a rendkívül magas és hosszú gőzkar miatt kifejezetten kellemes vele a tevékenység, asszony és konyhabarát méretben, modern és feltűnő dizájnnal. Italminőségre egyforma az 58-as Hófehérkével, ott a plusz a változtatható nyomás, itt meg a remek gőzkar (maga a gőz egyformának mondható). Amaz inkább hagyományos, emez felettébb modern külsejű.
Köszönöm szépen a kipróbálás lehetőségét az AVX-nek!
Bujjék minden kv függőnek és környezetüknek, akik elviselik őket az új évben is! -
-
Akkor is, ha nem elég szűk a nyílása? A nagyobb kiöntőknek általában a szájuk is szélesebb (kivétel a puccos, precíziós izékék). Nekem egy Flow Tip fogó nélküli van, az 450ml. Ha sikerül a tejhab (nem feltétlenül, sőt), az éles csőrével nagyon lehet rajzolni, aki ért hozzá (nem én).
-
-
-
válasz
Taltos0711
#12860
üzenetére
Azért nem ugyanarról, mert esetedben a gép nem tudja a készítés végén elvenni a nyomást, a maradék víz fejen keresztül elvezetésével, hanem az szép lassan "elfogy", ahogy a víz kicsepeg. Ezért nem tudod a fejet sem vakszűrővel visszaöblíteni.
Amúgy persze én is folyton pontatlanul fogalmazok, amiért elnézést kérek mindenkitől.
-
-
-
válasz
Taltos0711
#12844
üzenetére
Legalábbis jóval később lesz dzsuvás. Ha használsz pogiszűrőt (pukkszkrín), akkor eleve tisztább lesz vagy 90%-kal a natúr verzióhoz képest.
-
-
válasz
headhunter86
#12825
üzenetére
Ja úgy tényleg. Nem értettem a lényeget

-
válasz
Mr.Csizmás
#12823
üzenetére
Nem egész pontos hasonlat, mert bab, őrlő. Aztán nagyjából valamivel elkészíted. Tehát a gép a legkevésbé érdekes pont, ha súlyozni kell.
-
-
válasz
Taltos0711
#12772
üzenetére
Ez az adag pont jó most.
-
Ez így van. Soha nem pusztul meg, nagy darab vas. És gyönyörű is. Ezeket nem is lehet vitatni. Esztétikai szempontból ide vele.
Manapság szerintem az egész gazdasági mentalitás más. Már nem érdekes, hogy megy-e 30 évig. Pár év múlva úgyis jön valami érdekesebb és lecseréled. Legalábbis biztosan erre tolnak.Horvi@ a felépítésre gondolok, a duál bojler (roto pumpával 🤤) csak jó drága hab a tortán.
-
-
válasz
krono.
#12742
üzenetére
Mezítlábas Silvia nevetséges 2024 végén 200k Ft-ért (de inkább több). Az eltolt fej-kazán miatt agyrém a hőmenedzsmentje, össze-vissza mászik, PID nélkül különösen. Jó a neve, persze. Semmi nem tudja indokolni manapság számomra.
Kis Lelitekkel nincs személyes tapasztalatom, az ő tudásuk sem tükrözi az árukat, ráadásul tudnak szervízigényesek lenni, mint egy Alfa.
Egy fulltuning pre-2015 Gaggia mindig jó vétel 200 körül, de kb. mint a fehér holló.
Vannak még itt a nem túl komoly kategóriájú Sage gépek és más nem is igazán. Hibrew, mint feltörekvő lehetőség, de én még élőben nem láttam egyet sem.Egyáltalán nem az avx-et akarom fényezni, tolni, hanem az olaszok ráaludtak az utóbbi 30 évre, szorgosék meg tiszta erőből fejlesztenek és ez mára erősen kezd látszani. Szegeden meg van garancia, szervízháttér.
Horvi@ MaraX egy kedvező árú gép, azt tudja, mint a többi hx. Szép is. Ha szerelem, akkor nosza. Én nem vennék ma már E61 rendszert, egy másik világból származik, ahol nem volt téma az àram és vízfogyasztás. De szép is és elég jó.
-
válasz
krono.
#12736
üzenetére
Avx-nél is már többedik átdolgozott verzió fut pl db1-ből, láthatóan nem ülnek a babérokon. A belseje ezeknek elég hasonló legó alkatrészekből épül fel, én nem tartok az utánpótlástól. 10-20 év múlva viszont ki tudja mi lesz? Ha örök élet a cél, akkor az nem ebben az ársávban van, cserébe tudásilag meg jóval lejjebb. Mit kapsz ma <200 rugóért? Mezítlábas Gaggiát. Meg persze robotot, az eléggé örök élet
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Új hozzászólás Aktív témák
- Fujifilm X
- Gitáros topic
- The Game Awards 2025 - Az összes bejelentés egy helyen!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Arc Raiders
- World of Tanks - MMO
- Villanyszerelés
- Visszaengedi Kínába az NVIDIA H200-at a Trump-adminisztráció
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 200db SZETT! REFURBISHED - DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
- HP EliteBook 640 G10 - 14" FullHD IPS - i5-1335U - 8GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

(mármint az én szememben csupán)



de van belőle lényegesen drágább és sérülékenyebb üveg verzió is. 








