- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Android szakmai topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Instagram közösségi fényképezés
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
Ne töltsd túl, az sose jó. Ahogy Goom írja: ráteszel egy 100Ft-ost a tamperelt pogira és felhúzod a kart. Ha látszik a nyoma, de nem merül el, az a jó. Ez minden babnál más mennyiséget jelent, de könnyű kitapasztalni. Általánosan sötétebből kevesebb kell (akár egy grammal is), mint világosabból, ugyanolyan térfogathoz.
Ha hosszúra eresztett ital van a videóban, az feltehetőleg vagy más kosárméret (18-20-as), vagy világos pörkölésű bab. Az 1:2-1:2,5 aránnyal nem lőhetsz nagyon mellé az esetek nagy százalékában. Minél "klasszikusabb" az alapanyag, annál inkább érdemes a rövid oldalra célozni.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
nyunyu
félisten
Julius Meinl Melange az vajon milyen kávé lehet?
Weblapjuk szerint arabica+robusta blend, de hogy mennyire, azt nem írják.
Mivel 16€-re le volt árazva, nem bírtam a Billában otthagyni.
(Itthon ennyiért az egyszerűbb Segafredok, meg Lavazzák mennek?)Egyébként Bécsben még milyen kávét lehet érdemes nézni?
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
RetepNyaraB
veterán
-
Gibo
senior tag
Sziasztok!
GRAEF ESM 802 Milegra-val találkoztatok már? Most 300€ a MediMarktban, filózok rajta, hoyg megérné-e megvenni.
Elöre is köszönöm a választ (válaszokat)!Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro
-
-
RetepNyaraB
veterán
Egy halom szar az a gép a beépített, két állású őrlőjével. Viccnek is rossz. Ráadásul német amazonon 267 euro. Háromszáz körül inkább végy egy delonghi dedicát egy graef 702-es őrlővel. Vagy egy Kingrinder k4 kézivel, ha nem riadsz vissza a tekeréstől. Utóbbi valamivel jobb minőségű őrleményt ad, csendben. Mindezt akár használtan is.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Gibo
senior tag
válasz RetepNyaraB #9608 üzenetére
Köszönöm szépen!
Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro
-
flash-
veterán
köszi!
úgy emlékszem hogy a dedica ec685 nél 14 gramm kb az ami a kosárba elfér de akkor majd megcsinálom a százforintos tesztetRetepNyaraB:rendben, néha mondjuk pont úgy volt a legfinomabb ha "túltöltöttem",
egyébként őrlés közben ha nyomom erősen az őrlő búráját sokkal egyenletesebb eredmény lesz, szebben őröl, sokkal később is folyik át ugyanolyan beállított őrlési finomságon.
ezt nem tudom mi okozza ez csak egy búra..azt nem értem még a kávéfőzővel hogy nyáront tűzforróra melegít, télen meg inkább csak középmelegre.. pedig a konyhában nincs hideg tehát nem hiszem hogy könnyebben hülne meg ha folyamatosan melegit akkor a külső hőfoknak nem kellene meghatároznia hogy milyen meleg az őrlő teteje mintha fordítottan működne a hőérzékelő vagy én nem tudom de fura...
[ Szerkesztve ]
-
Anubris
őstag
válasz RetepNyaraB #9585 üzenetére
Ezt nem teljesen értem, hogy ha keserű az már rossz.
Most a Pacificaffe - Rome-nál írja a weboldalon, hogy ízre étcsokoládés. Én rendszerint nem szoktam kiérezni ezeket a meséket amiket írnak, de a mostani lefőzésnél egyértelműen megmaradt bennem sokáig ez az étcsokis íz. Az étcsoki az viszont keserű nem?
A La Piazza-nal azt rja ha cukrot kap az étcsoki akkor tejcsoki lesz, hát nekem 3 cukor után sem. Legfeljebb ha cukor plusz liter tejet adok neki. -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9611 üzenetére
Ezen nem veszünk össze 🤷
Szerintem a jó étcsokoládé nem keserű, hanem intenzív íze van (ellenben a boci meg ehetetlenül édes). Ahogy egy jól elkészített kenyai sem savanyú, hanem vibráló gyümölcssavai vannak.
Ha finom volt az a lényeg. Ha az íze sokáig van a szádban, de nem nyelvgyöknél egy kellemetlen, száraz keserűség formájában, az külön remek.Ja ahogy nimda is prófétálja egy klasszik blendben azért lesz kis kesernye, legalább a robuszta miatt. De jó esetben minél kevesebb és helyette jön a dió-étcsoki.
[ Szerkesztve ]
-
Anubris
őstag
válasz RetepNyaraB #9613 üzenetére
Jah nem is azért írtam, hanem még nagyon kezdő vagyok és tanulni szeretnék, tökre rossz, hogy senki sincs ismerettségbe aki megtudná állapítani, hogy amit lefőzök az jó vagy sem. Mármint az nyílván meglehet állapítani, hogy nem ízlik, de hogy ez csak azért van mert a kávé fajtája nem jön be az illetőnek vagy mert én csinálok valamit rosszul.
Tehát a robuszta keserűbb? Ar arabica meg savanyúbb? És ha egyiket sem szeretném, plusz kicsit legyen könnyedebb vizesebb akkor mit tegyek?
#9612Nimda: Én egyelőre próbálom a 14 gramm-ból a 28g-t kihozni és nem nagyon hagyom tovább folyni. Én azt hittem ha tovább hagyom folyni pl 40g-ig akkor még rosszabb, keserűbb lesz az íze, mert ha jól értettem ilyen videókban a világosabb rész a végén már azt adja.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9614 üzenetére
A robuszta keserű, pont. Egyes méregdrága nemesítettek már nem igazán, de ez más tészta. Az arabica nem savanyú, a mélyebben termesztett brazil, indonéz, indiai területeken pl. egyáltalán nem. Ellenben testes, magvas ízvilág (durva általánosítással). Ha enyhébb ízt szeretnél, készíts americanot (presszó plusz forró víz ízlés szerint, tehát nem hosszabbra eresztett presszó).
A hosszúra eresztett italok egy következő lépcsőfok - klasszik presszó blendnek, vagy "mélyföldi" arabicának ritkán áll jól. Vagy sose. Világos cuccoknak annál inkább. Mármint lehetséges verzióként."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Nimda
addikt
válasz Anubris #9614 üzenetére
14g-ból persze, sok a 40g lötyi. Én 16g-ból csinálom, de 40g még a határeset, nem szőkül nagyon, cserébe sok és finom de a lényeg, hogy te amit lefőzöl finomnak találd. Lehet a számokkal játszani, de egy idő után megunod és kitapasztalod, mi az, ami finom és elengeded.
[ Szerkesztve ]
-
Anubris
őstag
válasz RetepNyaraB #9615 üzenetére
Akkor a savanykás helyett inkább a gyümölcsös a jobb szó rá? Múltkor az avx-nél vettem brazil 100% arabicat ott ilyen citrusos írt éreztem sztem.
Tehát amit egy podból lefőzök, vagy kapszulás géppel, olyan "vízesebb" kávét presszó géppel szemes kávéból max úgy tudnék elérni ha americanot készítenék?
Vagy ilyen téren jobb lenne mellé egy kotyogós vagy aeropress?#9616Nimda Most az IMS H22-t lecserélem H26-ra, úgyhogy én is átállok a 16g-re.
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Kiszámolt kalóriás és makrós diétán vagyok, volt még 12g zsírom, ami megmaradt fölösbe, gondoltam egyet, és a frissen lefőzött kávémba öntöttem bele ennyi tökmagolajat csak úgy kíváncsiságból. Nem rontotta el a kávém, talán még javított is kicsit az ízén.
-
-
Fred23
nagyúr
Ez csak ilyen kísérlet volt, ami jól sült el, úgy általában kajálással viszem be a kiszámolt zsírt. De eztán ha marad a napi adagomból pár gramm fel nem használt zsír kalória, máskor is csinálni fogom.
jézusom: Csináltam már olyat is, de ha nem mondod, eszembe se jut. Tudat alatt nem kizárt, hogy a tökmagolaj ötletét is onnan vettem.
Asszem, megkívántam egy kávét megint, de már csak feketén ihatom.
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Eladnám hibátlan Saeco kávégépem. Szerintetek mennyit érhet?
[link] -
Anubris
őstag
Sziasztok!
Napokban érkezett 2 új cuccom a Dedicához.
Egy IMS shower screen, sima nem nano változat.
Érdekesség, hogy ha simán csak kávé, szűrőtartó nélkül indítok egyet, akkor ez sokkal jobban spriccel oldalra, mint a gyári.Vettem továbbá egy H26-os kosarat is. Eddig H22-öt használtam.
Nah most ami furcsa. A H22-nél a 51 mm gyári tamper nem volt tökéletes, 51.3 mm kellett.
Ennél meg a 51.3 mm bele se megy, és úgy látom az 51 mm megfelelő neki.
Viszont nem értem a táblázatot, nem 19 grammot kellene nekem ebbe beletuszakolni?Ha 19g megy bele, akkor az 51 mm tamperrel is úgy érzem alig fér bele a kosárba és alig tudom megnyokodni.
Héten vagy jövő héten érkezik egy nagyobb rendelésem az IKAPE-től, rugós 51 mm tamper, puck screen, 51 mm diszti, meg egy állánytartó.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy most melyik kosárhoz lesznek ezek jók...Mágnesességet tekintve sajnos a H26 is ugyanolyan gyenge, mint a H22, így magasító hazsnálata elég macerás ezért is vettem állvány tartót, hogy könnyebb legyen wdt-zni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9627 üzenetére
Annyi gramm, hogy ne érjen a felsőszűrőhöz. Tudod, 100Ft teszt. A gyári csak egy ajánlás, mégis tudd mire számíts.
A tamper kérdéshez talán a lefelé szűkülő kosár miatt, de mittomén. IMS nem egy gagyi kínai, szabványaik vannak és tartják is. A pukkszkrín le fog venni kb 1,5g töltetet, úgy kalkulálj. Ott is működik a tsszt, csak a százas mellé kell egy olyan vastagságú érme is, mint a screen."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Anubris
őstag
válasz RetepNyaraB #9629 üzenetére
Az igaz, hogy puck screen használatánál durvábbra kell kicsit őrölni?
Azért vettem elsősorban, mert most le szedve a felsőszűrőt azért eléggé koszos volt a belseje, pedig nem főzők gyakran kávét. Plusz mindig felragadt a zacc utána. -
Anubris
őstag
Szia,
itthon fb csoportban 4000 ft volt, a nano azt hiszem 12.000 ft körül van webáruházban, annyit nem ért meg nekem, nem olvastam róla, hogy akkora javulást jelentene a használata.
Szűrőtartó sima kínai avx-ről rendelt.Most kommentek alapján lehet a H26-s kosárba a leírásokkal ellentétben inkább 18g-t kellene csak bele tenni, majd letesztelem.
Amúgy elég sok a negatív komment az IMS- kosarakkal kapcsolatban ahogy nézem pl. amazonon. Méret problémák stb.
Nagyon kíváncsi leszek az ikape tamper jó lesz-e valamelyikhez. Csak más minőségi kosár meg dedicához nem tudom létezik-e. VST-t nem találtam.
Van még az IMS HUGH de az is valami hülye tamper méretet ír, talán 50.8 mm-et. -
Süvi
őstag
válasz Anubris #9632 üzenetére
Láttam én is az FB posztot, utána pedig sehogy nem találtam, de akkor megvan az ok
Világos pörkölésú kv-ra a H26-ra én is 17,75g-ot számoltam.
Kínai szűrőtartóm van, ahhoz két kosarat kaptam, teljesen eltérő minőségüek.
Egy 20cm-es (ez tűnik minőségibbnek) és egy 25Cm-es (egy elég gyenge, fél év után már ereszt az oldalán, ha ez van fent) -
mekker
őstag
Tecsóban ismét kapható ez a Tesco Finest kávé: [kép]
A korábbi csomagolásosból csak a Costa Rican jött be, többi felejtős volt. Lehet, hogy itt más a beszállító. Clubcardos áron megéri, anélkül szerintem nem annyira.Illetve van gazdaságos is, "Tesco Crema" néven: [kép]
Nekem ez is bejön, sok szupermarketes kávét lenyom, és viszonylag frissen tartják a készletet.Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9630 üzenetére
Nem kell durvábbra őrölni. Védi a gépet és javítja a vízterítést, slussz. Ja és én tennék papírt a screen alá is, mert macerás tisztán tartani és pillanatok alatt telemegy zaccal
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #9635 üzenetére
akkor sok értelme van ennek a szunyoghálónak. én elvagyok a papírral már vagy 4éve. az is pár alkalom után eldobandó a kávézsír miatt.
-
törölt tag
Szép napot.
Esze ágában sincs tele menni zaccal a puck screennek, november óta használom és ki van zárva, hogy még 1 felesleges papírt is rakjak bárhova is. Minden zacckiütés után elmosom a 2 oldalát, kis erős sörtéjű korong ecsettel (van aki egyszerűen fogkefét használ az is tökéletes)szépen átsimítom úgy, hogy a végén tiszta lesz és fény felé tartva oldalra mozgatva szépen át látni rajta. Olvastam itt hónapokkal ezelőtt kifőzésről is de minek? Csak kiváncsiságból próbáltam és felforralt vízzel sem jött semmi tiszta volt a víz. Retep mindíg mondja azt amit mástól hall! Semmiféle macera nincs a tisztán tartásával! -
RetepNyaraB
veterán
válasz Anubris #9638 üzenetére
Klasszik vonalon nem hinném, hogy van értelme. Világosnál konkrét mérések is vannak, gyorsítja a lefolyást, így finomabbra őrölve javul az extrakció és szűri a fine-t. Emiatt inkább filter irányba tolódik az ital. Kinek mi jön be. Én nem rakok alulra 🤷
@luksa csókoltatlak, sose volt önálló gondolatom, köszi, hogy rávilágítasz
[ Szerkesztve ]
-
Jolida
tag
válasz #64905664 #9639 üzenetére
"Csak kiváncsiságból próbáltam és felforralt vízzel sem jött semmi tiszta volt a víz."
Próbáld meg PulyCaff-al és nézd meg, hogy mitől nem fehér a víz.
Én minden esetre AP papírt rakok a puck alá, elöblítés után pár főzést kibír az is, aztán csere.
Így nem hetente kell zsírtalanítani, elég havonta. -
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Sötét pörkölésű,inkább tejcsokis vonalon,ki,honnan rendel most friss pörkölésű kávékat?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Viiktor1989 #9645 üzenetére
Kepucziner, Pallyotz blendek. Utóbbi pesti és jobb (konstansabb a minőség).
-
kmarci25
veterán
Én még melléktenném az Impresso classic vonalát is.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
K.Tamas89
aktív tag
Sziasztok,
Érdekel valakit Kingrinder K4 (2db van), K6 kéziörlő jó árban?
Vadiúj, dobozában, ajándékba kaptam őket, de nekem feleslegesek Bocsi ha nem maradhat.
Akit érdekel írjon rám privátban. -
goom
senior tag
Teljesen egyetértek az említett három hellyel. A magam részéről kiegészítem a Kávékalmár több remek blendjével. De a pár héttel ezelőtti nyaralásunk során tett többszöri látogatásom a Pécsi Kávénál (Danetti) is kellemes emlék (és hoztam két finom fajtát haza is).
Ha ott jártok, ki ne hagyjátok a fügefák alatti asztalkák és a mediterrán udvar hangulatát!
-
Sped
aktív tag
Impresso Classic, Pallyotz, nekem ezek jönnek be a legjobban.
Én a magam részéről arra jöttem rá, hogy a világos pörkölés nem az én világom.
IKEA is jó, néha van pár hónapos pörkölésük, kifejezetten sötét és messze a legolcsóbb.IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen program, ami...?
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- Politika
- Gumi és felni topik
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest