Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MIUI / HyperOS topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Alabástrom #11844 üzenetére
Nekem sose volt vákuumozó gépem, régebben a levegőt nyomtam ki a zacsiból. Aztán az volt a vizsgálat eredménye, hogy a vákuum (és kinyomkodás) kiszippantja a gázokat a porózus bab belsejéből és mikor a vákuum felenged, oda betolul a szobai levegő, extra gyors oxidációt eredményezve. Ezért nem ajánlott. De személyes tapasztalatom nincs vele. 25 dekás zacskó nekem nem romlik érezhetően, abból szedek adagonként. Viszont ha már félig üres de úgy felejtem, akár egy hónap múlva érezhetően nem olyan. A ki-kicsapódott pára is oxidálja, fagyasztva is.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Alabástrom
senior tag
válasz RetepNyaraB #11852 üzenetére
Én főleg a párakicsapódás ellen vákumoztam. Merthogy ha kiszívom a levegőt, úgy fagyasztom le, majd zárt zacskóban olvasztom ki és csak akkor bontom fel a zacsit, amikor már szobahőmérsékletű, akkor nincs párakicsapódás.
Na majd kialakul, kísérletezek ezzel is.
Köszi mindenkinek a tanácsot.Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Jolida
tag
válasz Alabástrom #11840 üzenetére
Kontra!
18g-os adagok.Az "egész" zacskóban kubai rettenet várja a nagyon bátrakat.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz Alabástrom #11848 üzenetére
Én ilyen minimális fogyasztáskor már nem adagonként számolom az árat hanem időszakra... Én 10-11gr-ból főzök (szerintem itt lehet leginkább spórolni) 250gr 20-22 alkalom, naponta 1 adag (néha 2), egy hónap kb 5000ft 250grs zacsikkal. Ezt 1kg-ra felhozni és porciózni fagyasztani... Hogy nyerjek havonta mennyit? 1500fot? És feláldozom a 4x ízválasztást, a frissességet. Ezt persze a pörkölők is tudják, nem véletlenül drágább a 250-es. (mondjuk azt már én is meggondolom hogy egy 250-es zacsit 3-4ezerért veszek a py-nál vagy máshonnan 200-ast mondjuk 4ezerért) Plusz szállítási költség kis adagonként (pj szerencsére hozza mert kollégákkal közösen rendelünk) sok lehet.
[ Szerkesztve ]
-
skilleeer
csendes tag
Igen, erről van szó. Ha finom kávét szeretnék inni, akkor magamnak kell megcsináljam. A román határ mellett lakom. Már-már balkános a feeling, nemhogy itt olasz kávéval flancoljak
A legközelebbi értelmes kávézó 28km-re van, így csak akkor szoktam finom kávékat inni amikor van idő arra fordulni vagy épp átutazóban vagyok valamelyik nagyobb városban. -
RetepNyaraB
veterán
válasz skilleeer #11859 üzenetére
Az remek hír; szeptemberben megyek Békéscsabára, kösz.
Egyébként Frei ad "rendes" kávét, csak kérni kell. Nem is rossz; szoktam ott duplázni, ha ők vannak közelben. Például a reptéren Frei az egyetlen iható kv, ha eltekintünk attól, hogy a filippínó rabszolgáik kizárólag angolul beszélnek. Olyankor feltámad bennem a szélsőjobb, aztán elcsitul a csésze utánJolida@ az ott nem kerinci felirat a műanyag dobozokban?
Amúgy a sima hűtő még vitatottabb, mint a fagyó. Pont a párakicsapódás miatt. De nekem nincs véleményem[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #11861 üzenetére
szavazz t.lacira. különben megyünk a levesbe
-
skilleeer
csendes tag
válasz kchris78 #11864 üzenetére
Gyula, La Sposa Caffe nagyon jókat hallottam róla, elvileg valami olasz származású a tulaj és onnan hozza a cuccokat, de még nem volt alkalmam eljutni oda, így személyes tapasztalatom sincs. Gyulán a Manuelben voltam egyszer, xar vót
De igen, kifejezetten kávézó elég kevés van. Viszonylag nagy területű üzletek ezek és kombinálják étterem/cukrászdaként szinte mindegyik "kávézót".[ Szerkesztve ]
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz Viiktor1989 #11830 üzenetére
Közben meg lett a baj,a portafilter felfogató részénél a fém része megütődhetett, ezért dobja le nyomás alatt a portafiltert.
Gaggia Classichoz portafiltert szűrő kosár nélkülit lehet kapni valahol? Vagy csak szűrő kosárral együtt árulják? -
RetepNyaraB
veterán
válasz Viiktor1989 #11868 üzenetére
Expolygon. Van utángyártott, csak fej, feneketlen, kar nélkül. Kar hozzá kb 4k, diófa. Meg van sima gyári is. Utóbbi az első oldalon asszem.
[ Szerkesztve ]
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz RetepNyaraB #11869 üzenetére
Köszönöm
-
goom
senior tag
válasz Alabástrom #11842 üzenetére
Az említett három egyike... igaz, nálam "csak" harmadik. Egyrészt olasz-fan vagyok (ott meg az újhullám megy, CasMo, igen), ráadásul kissé langyos; nekem nem jön be. Másrészt piszokul trendi hely, menő fiatalokkal, kényelmetlen fa székeken, ahol 55 évesen nem érzem otthon magamat. Márpedig nekem ez is hozzátartozik az ún. kávézó érzéshez, mit tagadjam... Ja, és elég drága is, bár ez jön az előzőekből.
Számomra a Kilences jön be leginkább, ahol kedvesek, és a kávé és finom... és még valamelyest a Balmora. -
Jolida
tag
Ez a fagyasztóm.
A "rendes" hűtőbe most be se férne, mert ott 80kg Vilmos körte vár az átlényegülésre.p.s.
Kerinci, de alatta Guji is van.p.s 2:
Vejem kért egy "jó" kávét.
Lefőztem neki egy Kerincit. Felöntötte 1.5dl laktózmentes tejjel (én nem tartok itthon ilyen fehér tehénszármazékot, hozták magukkal), majd közölte, hogy savanyú a tej.
Na, azért van a fagyóban szénné pörkölt kubai.[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz RetepNyaraB #11873 üzenetére
Ezeket nem fogom megérteni sosem. Bár ugye, nem úr, aki nem herdál.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Sped
aktív tag
válasz Jolida #11872 üzenetére
Aki tejjel szereti a kávét, annak tejjel kell finomnak lennie. Ha az Kerinci tejjel savanyú, akkor az neki egy rossz kávét fog eredményezni.
Én már eljutottam oda, hogy nem akarom másnak megmondani hogyan és mit igyon, csak megmutatom én hogy szoktam és majd ő eldönti neki jó-e az úgy.IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
kmarci25
veterán
Szerintem ez az alap. Mindenki úgy igya, ahogy szereti. Ha az a sárga tchibo szarvasiból, akkor igya azt. Ha meg a 2000 Ft-os dupla valamelyik specialty-ból, akkor azt. Amúgy a hétvégén a Maranban Siófokon olyan etiópot ittam, hogy csak na!
-
RetepNyaraB
veterán
Ja világos. A ferment kerinci alá kicsit pont furcsa lesz a tej, de ízlés dolga. Illetve finom az, csak más, mint elsőre gondolná az ember. Mindenki ahogy szeretné.
Attól, hogy úgy fest osztom az észt, meglepő módon senkinek nem szeretném megmondani mit szeressen. Csak lehetőségeket felmutatni. Uff.
Apám pl. úgy gondolja nem szabad elmosni a kotyogót, mert tönkreteszi a kv ízét. Az övé kb. a gyárban látott utoljára vizet, mármint a kávén kívül. Nem akarjátok tudni, hogy néz ki, a Nébih leplombálná azonnal. Ettől függetlenül mindig örül és cuppog, ha kap nálam italt. Nem terhelem semmi szöveggel, kap egy flatwhite-ot oatlyval és kész."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kmarci25
veterán
válasz RetepNyaraB #11877 üzenetére
Ez egy ilyen városi legenda, hogy nem szabad elmosni, én többektől hallottam ezt már, sőt talán a Bialetti használatijában is az van, hogy max tiszta vízzel szabad öblíteni, mosószer még véletlenül se érje. Ettől függetlenül én minden használat után szétszedem és elmosom. Nem értem, hogy mitől lenne jobb az íz, vagy bármi ha nem lenne tiszta.
-
kchris78
veterán
igen ez így van, én mindig belekóstolok abba ami lejön, aztán felöntöm kb 1:2 -1:3 arányban tejjel.. És érzem hogy mennyire eltolja a tej az ízt... Ami önmagában ihatatlan kb az tejjel milyen finom csokis aromájú lehet.. De legtöbbször nem bírok magammal és sokat akarok (1:3) de az meg már túl sok.. Nagyon olaszos lefőzésnek kell lenni hogy 1:3 arányban is meglegyen a jól érezhető aroma ( 1:2 helyett ).
-
-
sarkanyolo2
őstag
.
[ Szerkesztve ]
٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ /LG OLED55A13LA / Kanto YU6
-
Mano66
senior tag
Eladásra felraktam egy Mazzer Major Electronic-ot 151C késsel. Fórumosnak kedvezmény.
[Mazzer Major Electronic]Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
darálós téma: ez valami rebrandelt P1, K4 szerűség? lelőhely: [Westend Muti Home]
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
kmarci25
veterán
válasz Mr.Csizmás #11886 üzenetére
Inkább Timemore koppintásnak tűnik, legalábbis az állítótárcsa alapján.
-
Feketelaszlo
senior tag
Üdv,
Kávégépet keresek 100 ezer forint alatt. Ha lehet jóóóval alatta. Nem tudom melyik technológiával melyik gyártó melyik termékvonalát - a lényeg, hogy a lehető legkevesebb idő- és energiabefektetéssel lehessen olcsó kávét inni és tiszta maradjon a konyha. Idős személy használná aki nem fog tudni egzotikus karbatnartásokat elvégezni. Eddig Szarvasi volt ami ezeket a feltételeket teljesítette is - mondjuk úgy a '90-es évek színvonalán.
A darálós sznob vonal szóba sem jöhet, a kapszula, párna satöbbi kompatibilitás nem vágós hogy van - létezik univerzális minden kapszulát kezelő gép vagy ez egy nagy vendor lock-in amire hosszú távon csak ráfaragni lehet pénzügyileg? A jelenlegi darált presszógép-kategória igazából maradhat, de csak akkor ha 100%-ban zaccmentes a lefőzött végtermék és kulturált XXI. századi konyhagép módjára viselkedik. Csipogjon ha kész, ne adjon ki baljós hangokat, stb., de azon kívül hogy esetleg nagyobb adagokat (5-6 csésze) is le kéne főzni néha nincs extra elvárás. -
MC Pite
veterán
válasz Feketelaszlo #11890 üzenetére
Hú, ezt picit tisztázzuk le.
Ennyiért karos gépet néznék (60K-tól pl Dedica, de van most a lidlben olcsóbb), meg aldiból egy örlőt pl (papíron őrölt kávéval is jó, de...az olyan mint a guminő).
Ha meg tök mindegy milyen kávét csinál, akkor meg tökmindegy milyen gép. Vagytikapszulást keresnél?
Titlja a vallásom, max párnásat (Dedicához párnás szűrő is jár).[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Feketelaszlo #11890 üzenetére
Kapszula. Jelenleg van a nespresso kompatibilis vonal és a dolce gusto. Amire nincs ráîrva, hogy dolce gusto az jó lesz a nespressoba. Legolcsóbb krups nespresso mini olyan 30-40k Ft. Tchibo, Aldi és többi vackot én hagynám. A kapszula kiló ára persze hasonló bár gyártója válogatja. Ennyi töprengést sikerüljön már átugrani, ha kàvézni szeretne valaki.
Ja nincs olyan, hogy 5-6 csésze. Bármiből egymás után lehet ennyit, vagy vesz egy csepegtetős filtert.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz MC Pite #11891 üzenetére
Dunsztom sincs mit keresek - teljesen kávé-fogalmatlan vagyok, nem én vagyok a fő fogyasztó a családban. A lényeg, hogy idős családtag aki már valószínűleg nem fog megtanulni egy bonyolult gépet kezelni vagy az 50+ év őrölt kávé megszokásról váltani egyszerűen és könnyen tudjon továbbra is kávézni. A Szarvasival száll mindenfelé a zacc mikor cseréli, szóval ebben kéne valami előrelépés. Ezért merült fel a kapszulás, de azzal meg esélyes, hogy fanyalogna az árakra, mikor magának veszi a kapszulát.
Főleg az "1 gombot megnyom és kávét ad" gépek érdekelnének, de abból csak a legalja legbutább készülékek amik nem kérdezik meg, hogy milyen hosszú meg milyen habos legyen, hanem csak lefőzi a kávét és kész. -
MC Pite
veterán
válasz Feketelaszlo #11893 üzenetére
Ha rendesen tömöríti egy tamperrel, máris egybe esik ki a kávépogi
A fullautomata gépek meg nem ennyiért mennek (takarítani kell, mert penészedik, vízkőmentesítés, stb; nem biztos hogy a szívébe lopja magát egy ilyen géppel).Húgom hasonlóan nem akar tökölni(a lotyogóssal sem), neki szarvasi után megfelelőnek tűnik a karos (ha siet akkor poddal, ha finomat akar, akkor meg őröl bele, vagy
pfujjőrölttel). A párnás nem ilyan drága, és nem 200 év alatt (se) bomlik le legalább.
Ő Dedicánál olcsóbban épp ezt az Electroluxot nézte (hasonló), és elsősorban párnával akarja használni, meg néha őrölt/ízesített csodákkal: [link][ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Feketelaszlo #11893 üzenetére
a kétgombos automatából ennyiért inkább használtat - pár éve egy jura ena5-öt vettem 90-ért, 2 évvel később ráment 30k egy nagygenerálra. de ha bemész egy kávégép szervizbe, tuti van kiállított refurb gép.
ha újonnan akarsz, akkor valami kézi dolog lehet előrelépés a sárgacsibó-szarvasi origóból, egy K4-K6 őrlő, és v60/filter/french press móka. bár egy sima karos és őrlő kombinációval is előrelépés az ízélmény, csak érthető módon a karos gép drágább mint a kézi eszközök.
-
addikt
válasz Mr.Csizmás #11895 üzenetére
dehát leírta, hogy valaki olyannak keres, aki set-in-their-ways, nem akar x+ lépéses procedúrát megtanulni. ha jól értem, a mostani set-up-pal is csak az a baj, hogy a zaccal sok a macera, mert össze-vissza megy.
@feketelaszlo
szerintem, erre csak a kapszula, esetleg ese pod marad. kapszulából van off-brand is.(persze ettől még a vízkőtlenítés, egyéb rendszeres karbantartás marad, de ez legalább nem napi szint)
istenkáromlás, de van nekem is, hogy csak a koffein kell (pl. nyaralás, vagy időnként valami extrém reggeli rohanás). erre van most egy zöld tetejű lidl bellarom instant "
kávém", amit csapból kifolyatott "forró" (~60˚C) vizzel hidratálom. ennek az keserű folyadéknak az elkészülési ideje kevesebb, mint 60mp. na ezzel nincs macera. nyilván ez ilyenkor nem élvezetről szól (bár egyébként akár kedvelhető is az íze, mint külön kategória), hanem arról, hogy berúgja a beleimet, meg hogy estére ne fájduljon meg a fejem a koffeinhiány miatt.
ez talán a másik véglet, de ez is lehet egy életmód.It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
MC Pite
veterán
Szarvasiba (nem tudom hány mm) nem lehet podos filtert rakni? Vagy duplán, ha több vizet ad.
-
Viiktor1989
aktív tag
Gaggia Classic: ha már kicseréltem a kar tömìtést, két fajtára is,vettem másik portafiltert,sajnos az sem vált be,mi okozhatja még azt,hogy kávéfőzéskor, nyomás alatt,a portafilter felett/mellett engedi a vizet a gép? Már az sem segít,ha erősen rászorìtom a kart nyomás alatt.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
_szerintem_ ez kb. annyi macera mint a szarvasi flow, csak más lépésekből áll össze. automatánál meg az említett takarítás, melós tchibo/bosch automatánál pl napi előírás a zaccos dolgok elmosása (tálca, gyűjtő, főzőfej).
-
danbenzin
csendes tag
válasz Mr.Csizmás #11895 üzenetére
A kávégép szervízbe betévedêssel nekem jó tapasztalatom van, elképzelhető, hogy a szaki értékes tanáccsal is ellátja majd az érdeklődőt. Van akinek ez pedig többet jelent személyesen, mint fórumokat olvasgatva.
Karos gép akár Silvercrest, nyomásfokozós kosár, tamper, zacckiütő. Ebbe mehet minden bolti tégla is és a használata nem kíván különösebb figyelmet, párhavonta vízkőteleníteni kell. Vagy csepegtetős papírfilteres kancsós gép (Aromaboy?)
Új hozzászólás Aktív témák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen monitort vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Gitáros topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest