- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megjelent a Nothing OS 3.0 stabil változata
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qtya123
őstag
válasz Di Natale #21422 üzenetére
"nem érzem olyannak ezt a kamionozást mint ahogy elképzeltem és ahogyan a filmekben bemutatják. Legalábbis nem érzem azt, hogy ettől körbe rajonganak a nők"
Ezt valami amerikai atom lazák vagyunk és minden városban van 3 csajunk filmben láttad?
Sokminden eszembe jutna, de az nem, hogy a kamionost manapság körbe rajongják a nők. Sőt!
Kamionost akkor fogja körberajongani a nő, ha már előtte is ismerte és tudja, hogy az adott személy normális ember. De akkor meg szakmától függetlenül ez lesz a véleménye. Ha kamionosként ismeri meg, akkor túlnyomó többségben azok lesznek, akik első blikkre egy mosdatlan, tanulatlan embernek fognak tartani, ha meg esetleg nem, akkor azzal lesz bajuk, hogy kb sosem vagy otthon.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz KillerATi #21340 üzenetére
Én ugyanez voltam, mint Te. Mínusz a furgon és egyből a kamionra ültem beugrósként 0 tapasztalattal.
Azt csináltam, hogy e-mailben felkerestem néhány céget, hogy ez és ez vagyok, van-e beugrós lehetőség. Olyan sok helyre nem írtam, de így is sikerült.
Gondolom most is ugyanúgy sofőrhiány van (azt nem tudom, hogy EU autóipar haldoklása miatt változott-e a dolog), egy próbát megér. -
Qtya123
őstag
Én nyáron kb 3-4 alkalommal éjszakáztam a kabinban. Ha ment az állóklíma, akkor a hangjától nem tudtam aludni, ha az lekapcsolta magát, akkor a melegtől nem, ha meg a motort járattam, hogy úgy menjen a klíma, akkor meg attól nem, hogy hason alszom és ahogy a fejem elfordítva a párnán van, a párnába temetődő fülemen túl erősen hallottam/éreztem a rezonanciáját a járó motornak a fülemen/pofámon.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Di Natale #21260 üzenetére
Hát ez ilyen. Én csak belföld és csak beugrósban nyomtam, de még így is simán belefutottam vasárnap este 10-es kezdésekbe.
Nemzetköziben meg aztán gondolom főleg nem csoda.Kíváncsi vagyok, hogy bioritmusban mennyire bírtam volna ezt az összevissza munkakezdést. Mikor abbahagytam (szerettem volna tovább csinálni nagyon, de H-P munkára váltottam a főállásban) pont mondtam a feleségemnek, hogy összesen a 2 év beugrózás alatt 88 napot dolgoztam csak, de a nap 24 órájából minden egyes órában kezdtem munkát.
Ilyen demó verzióban nem ütöttek le engem ezek az este 10, éjjel 2 stb... kezdések, de ez demó volt. Arra volt elég, hogy kicsit megszokjam a kamionvezetést meg egy egész picit belelássak ebbe a világba.Egyébként vissza-visszatér a mai napig a gondolat, hogy milyen lenne ha...
Lassan 1.5 éve hagytam abba a beugrós kamiont, jelenleg a logisztikában dolgozom irodában H-P 8-16:30-ig, most már heti kettő nap a homeoffice és ha mindent beleszámolok a pénzem (fullra be van jelentve, multiról van szó, nincs boríték) átszámolva kb nettó 50-100e Ft-al az alatt van, mintha szegény Somatom cégénél 2/2-ben külföldön lennék kamionos.Eleinte iszonyat nehéz volt elengedni, úgy éreztem, hogy jobb lenne a kamion és én ezt a 2/2 hetet nagyon élném. De ahogy múlik az idő és megszoktam ezt a H-P rendszert és próbálok reálisabb és nem álmodozó fejjel gondolkodni azt mondom, hogy nem biztos, hogy a 2 hét távollét is oké lenne (pedig ugye az kamionozásban nem nagy időtartam) ahelyett, hogy minden nap hazaérek 17:00-ra és mivel éjfél körül fekszem (7:15 óra alvás fér így bele, ha nem homeoffice van másnap), van énidőm+feleségidőm minden nap 7 órányi, amiben azt és ott csinálom, amit akarok.
Ettől függetlenül utálom a vasárnap délutánokat, mert azt állapítom meg, hogy de rohadt gyorsan eltelt a 2 nap hétvége.Persze ha a kamionozás olyan lenne belföldön, hogy azt mondják, hogy reggel 6-7-8 kor elindulsz és végzel 8, max 9 órás munkaidőben, így leteszed a lantot és hazamész délután 3-4-5 óra felé (és nem három forintot fizetnek érte), akkor az király lenne, de bilibe lóg a kezem....
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Di Natale #21191 üzenetére
Na az komoly.... Beülsz a kicsibe, nyomod tovább a melót, csak a tachográf nem pörög.... Ügyes. Aztán ülj vissza a buszra hulla fáradtan, mert hát kártya alapján tiszta kipihent vagy, előtted még a munkanap.
Volánbusz nem tudom milyen, kérdés hogy ott a pénz része rendben van-e vagy nagyon állami szféra mértékben alacsony.
-
Qtya123
őstag
válasz Agyrák666 #21182 üzenetére
Haver beugrós volt munkásjáraton.
Reggel kivitte a népeket a gyárhoz, az éjszakásokat hazahozta. Utána letette a buszt és hazament (a telephely közelében lakott) és délután vitte a váltást, és hozta vissza a reggel kivitt melósokat.
Volt neki összesen kb 5 óra vezetése a két kanyarral. 10e Ft/kanyar, tehát napi 20e Ft-ot kapott. Mehetett volna a 3. kanyarra is, de azt nem akarta.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Igen, érdekes amit írsz, hogy megugrott ez a típusú daganat a 30-40-es korosztályban. Sajnos a bélrendszeri daganatok már régóta nagyon gyakoriak és erős összefüggés van a táplálkozással, az nem újdonság.
Vese esetén viszonr nem tudom mi lehet. Nyilván csak tippelgetés, de lehet, hogy az energiaitalok/édesítő szeres üdítők fogyasztása is közrejátszik.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Tényleg nagy szerencse, hogy egy másik vizsgálat keretében észrevették ezt!
Mikor már tüneteket okoz, akkor az annyira nem jó, de így, hogy időben, még tünetmentesen elkapták, az nagyon jó.Na meg, várjuk meg a szövettant.... Az is lehet, hogy nincs gond. Apámnak is jóindulatú cucc van, rajta. Fel a fejjel, ki lehet az ilyenekből jönni, anyós is kimászott, no meg... nekem is bemondták a piros hetest elég korán, csak 25 éves voltam, de időben kiderült a dolog és itt vagyok, 38 évesen (bár kontroll az évente van a biztonság kedvéért).
Én azóta szedem a Culevitet, nem tudom számít-e, engem megnyugtat. Ja meg nagyon sok antioxidáns, piros gyümölcsök/zöldségek, stb. Ezeket toljad.Nem lesz gond, időben vagy!
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Di Natale #20724 üzenetére
"Azért lepődtem meg annyira, mert a sikeres GKI vizsga után annak reményében éltem, hogy a másfél éves jogosítvány szerzés tortúrának ezennel vége."
De ezen felesleges meglepődni, a kettőnek egymáshoz semmi köze. Munka típusától függetlenül az az általános, hogy van üzemorvosi vizsgálat a legtöbb munkahelyen. Ahogy az erkölcsi bizonyítvány is alap legtöbbször.
K&H SZÉP kártya meg szerintem szintén nem egy idegességre okot adó dolog. Legalább van a cégnél cafeteria, sok másik kamionos céggel ellentétben.
Egy munkahely váltás jobb esetben nem abból áll, hogy innen kilépek, oda meg belépek és egy darab A4-es papír aláírásán kívül semmit nem kell intézni. Vannak ilyen helyek, építkezésre bármikor lehet menni segédmunkásnak, hamar találni olyan helyet, ahol szóban megegyeztek, hogy gyere max aláírsz egy papírt, aztán más nem is kell. Cserébe meglepődsz, hogy 4 órás bejelentéssel sok esetben járulékok fizetése nélkül, borítékba kapod a pénzed.
Meg azért őszintén.... Nem egy nagy dolgok ezek. Erkölcsi igénylése pár kattintás ügyfélkapun, SZÉP kártya igénylés fél óra a bankban.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz stingy2 #20700 üzenetére
Érdekes, ismerős is pont az adminisztrációra panaszkodik. Nemrég kezdett beugrósként, pont a napokban hívtam fel, megkérdezni, hogy milyen a munka?
Arra panaszkodott, hogy adminisztráció. De hát mondom mit kell annyit adminisztrálni? Nekem a menetlevél kitöltése volt, meg annyi, hogy bélyegző a CMR-re, ha átakasztás van, akkor a pótba rakni a papírokat. Semmi több. Kérdem tőle, hogy nálad miben több? Erre mondja, hogy nem több, hanem ezek és hát ez milyen rossz, hogy a pót papírjaira figyelni, stb... Nem is értem. A fő munkájában bőven van papírmunka, meg 10-11 féle számítógépes rendszerben kell rögzítenie mindenféle adatot, határozatokat készíteni, engedélyeket kiadni. Jogszabályokon eligazodni. Csodálom, hogy neki is a papírmunka a mumus.
Nekem azért nagyon nem a 0 stressz volt az érzésem, amikor kezdtem. Igaz nem is voltak lépcsőfokok, hanem rögtön nyerges. Hát egy darabig volt zabszem. Főleg, hogy már a legelején finom helyeket kaptam.
A teljesség igénye nélkül, az alábbi helyeket nagyon hamar, lényegében pár napnyi gyakorlat után megízlelhettem. Az első linken szereplőt az első önálló napomon. Finom hely egy teljesen kezdőnek. Orral bemész és megállsz ott, ahol a piros téglalappal jelöltem. Utána kitolatsz seggel, csinálsz egy Y-t a sárgával jelölt részen és úgy jössz ki. (kis gyakorlat után már semmi nehézség nem volt benne, de azért első napra... )
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]Ezekből némelyik olyan, hely, hogy mikor megláttam hová visz a GPS, többször végigmentem az úton a google Street View-al, mert anélkül kb be sem mertem volna menni az ilyen 100-ad rangú mellékutakra.
Szóval volt zabszem az elején sokszor. De sosem törtem a szerelvényt szerencsére. Pont addigra jöttem bele egyébként, mikorra be kellett fejeznem ezt a beugrózást, mert H-P munkára váltottam és amellé nem fért bele. Ha jól emlékszem 2 év alatt összesen 88 napot dolgoztam kamionosként. Úgy az 50. nap után kezdtem azt érezni, hogy egész jól megy és ha mentem egy új lerakó/felrakóra, akkor nem stresszeltem már, hogy ott hogyan lehet rámpára állni, mennyi hely van, mert addigra ment úgy, hogy tudtam, nagy valószínűséggel könnyen megoldom a helyzetet, nincs min idegeskedni. Na onnantól happy és kirándulás volt az egész. Jó, nyilván hogy az, ha havi kb 3-4 alkalommal ülsz kamionra. Akkor nincs fáradtság, egymás utáni 15 órás műszakok, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz KAMELOT #20573 üzenetére
Ahogy nézem a többi videója nézettségi számait ha meg nem is él belőle, de azt simán finanszírozta neki, hogy a szimulátora ára visszajöjjön.
Amúgy ja, elég durva, hogy mennyien nézik azt, hogy valaki játszik. Itt még elsőre érdekes is, mert egy megépített szimulátor. És érdekes. Egynek jó ránézni, mert érdekes, de ennyi.
De én pl azon lepődöm meg, hogy hazai szinten is 1-1 nevesebb streamer gaming videóit élőben minden egyes napon követik twitch/youtube csatornákon több ezren.
Pl egy ilyen videón én elaludnék: [link]
Pedig szeretek játszani. De nézni nem. Mégis minden egyes sima hétköznapon, mikor streameli ezeket 13-17 óráig, élőben 1300-1800 néző van neki mindig.
Ez a két srác pl hibátlanul megél ebből, ez a munkájuk, alkalmazottjuk is van.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Di Natale #20519 üzenetére
Ne keseredj el, és ne stresszelj rajta. Benne van az ilyen a pakliban.
Nekem a B, C, E, D vizsgák alatt egyszer volt bukás, a C városi vizsgán. Egy elkészült útfelújítás után mentünk azon a részen. Minden kész volt, táblák már sehol, a munkagépek, egyéb dolgok nagy része már elszállítva. Az út mellett állt egy markoló, a kanalába behajítva egy alul és felül meggyűrt 30-as tábla. A vizsgabiztos szerint az érvényes forgalomkorlátozó jelzés volt....
Haveromat buszon azért vágták meg mert átment a sárgán és nem satuzott. Érted... buszon, ahol kb az előtted befékező autóba "elvárás", hogy ne satuzva szállj bele, mert az utasok sérülhetnek. Na vizsgán az volt a baj, hogy átment és nem fékezett nagyot. Gyanítom, ha meg besatuzott volna, akkor azért buktatják meg.
Anno én is úgy szálltam fel a városi vizsgán a buszra, hogy az oktatóm közölte, hogy az előttem lévő 4-et megvágta mondvacsinált hülyeségekért a vizsgabiztos. Én ennek örültem, mondom akkor mára kiélte magát. Úgy is lett, nem volt gond.Fel a fejjel, nem kaphatsz mindig kézbe 21-et.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Agyrák666 #20506 üzenetére
Én elfogadom azt, hogy Te magadat annak titulálod és értelmes eszmecsere helyett böfögsz ide egysoros értelmetlen jólbeszólok mondatokat, de engedtessék meg az, hogy másoknak legyen véleménye és ellenvéleménye. És ezeket meg lehessen vitatni a kussolj paraszt duma helyett.
(Amúgy szerintem ezt Te is tudod és érted, csak magasan képzett troll vagy. Eleve ki a tököm ad magának ilyen elborult nicknevet, ha nem egy troll... )[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Agyrák666 #20502 üzenetére
1: Miből gondolod, hogy szakmunkás vagyok? Plusz nem értem a szakmunkást, mint degradált irányultságú kifejezést a szakmunkások felé...
(Ez olyan, hogy hehh a tanulatlan majom ne ugasson, az okosok dolgát úgysem érti. Aztán hány olyan dolog volt, amit a szakmabeli mérnökök/marketingesek nagy dirrel durral kijelentették, hogy ez így jó, aztán utána meg pislogtak, hogy mégsem. És ezzel nem azt akarom mondani "hogy az élet iskolája" felfogásúaknak van igaza, hanem azt, hogy érdemes néha mindenkinek és minden területen a fejlődésben önrevíziót tartani.)
2: Szoktál használni elektromos autót? Mert én 4 éven át használtam, szóval az elmélkedések mellett tapasztalatom is van.
(amúgy az elmélkedésem nem kifejezetten csak az eautókra irányult, hanem a komplett zöldek vagyunk vs. fogyasztói társadalom ellentmondásának irányába)
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Avicularia #20493 üzenetére
Nem csak svéd, hanem kb globális képmutatás a környezetvédelem.
Én a falra mászok ettől. Erőltetik mindenhol bárgyú vigyorral a bezzeg mi zöldek vagyunk, mert így meg úgy. Aztán az egész továbbra is másról nem szól, mint a profit maximalizálásról, a számok növeléséről. Eleve hú mennyire zöldek vagyunk, mikor minden ki van szervezve a világ minden irányába és egy autó, vagy bármilyen gép összeszereléséhez 200 helyről gyűjtik be a gyárak az alkatrészeket a világ minden pontjáról. Közúton, vízen levegőben. A visszapillantó Costa Ricából, a kábelkorbács Ukrajnából (legalábbis eddig), az egyik fém csavar USÁ-ból, a gumicső Kínából, a másik csavar Törökországból, stb...
Az autóiparban meg főleg a legnagyobb képmutatás megy. Először ment a jajj de le kell csökkenteni az emissziós normákat. Oké, lecsökkentették, cserébe a benzines autókban is ott figyel már a részecskeszűrő, mert annyira jó a fejlesztés, hogy cserébe a dízelekhez hasonlóan részecskeszűrő kell bele mert a kipufogógáz tele van PM 2.5 alatti részecskékkel, kokszosodnak is, stb...
Ott van az új őrület is, hogy még tovább bonyolítsuk az életet a komplett kijelzős és gombmentesség irányába eltolódott beltérrel. Lehet mosolyogni, csak többek között ezek a megoldások teszik majd 15 éves korukra az ilyen az autókat teljesen fenntarthatatlanná, amikor megkotlanak.
Zöldítés megy, de mellette maxra járatjuk azt, hogy a forgalomba kerülő termékek 5 év után lehetőleg a kukában végezzék. Tán soha ennyire tág területén nem volt jelen a termékeknél az, hogy hamar kuka.
Elektromos autó dettó. Túl korán túl nagy lendülettel van erőltetve. Aztán meg megy a mantra, hogy milyen jó, oké, még sok esetben kompromisszumos, de akkor is VEDD MEG második autónak, majd anyuka a kölköket viszi vele oviba. Ja... Az rettentő környezetbarát, ha már a legyártott autókat, amiket eddig második autónak használtak, azt kidobjuk és megvesszük ezeket egy rakat nyersanyag felhasználása árán, ami a gyártáshoz szükséges.
(Továbbá nem tudom ki hogy van vele de én falra mászok sok pálfordulásos álszent villanyos embertől. Némelyik olyan, mint egy szektás. Rengeteg korábban kiütött részecskeszűrős dízelekkel nyomult, most meg jön a lenézés, hogy jaaaaj, te még füstössel jársz? Én azt nem bírom bennük, hogy kéretlenül osztogatják a tanácsot, meg győzködnek. Felőlem járjanak amivel akarnak, de amikor egy villanyautós bekeveredik egy beszélgetésbe, 10-ből 7 alkalommal kényszert érez, hogy előhozza valahogy hogy ő villanyautózik, meg amúgy is mindenki tiszta hülye aki szerint vannak korlátai. A non plusz ultra, amikor azzal győzködnek ezek az emberek, hogy teljesen normális az, hogy mondjuk elmegyek Budapestről Pécsre és a 240 km-es távon én megállok 20-30 percet tölteni. Mert azt mondja nekem, hogy hát a benzinessel is megállsz annyi időre, amíg pihensz, meg kávézol. És elmondom neki, hogy ember, nem szoktam megállni 230 km után pihenni, főleg nem 30 perceket, de még hugyozni sem. És meghazudtol....)Úgy érzem soha nem voltak még ennyire eldobósak a mostani termékek és sosem volt ennyire csúcsra járatva a környezetszennyezés (az egyre elbaszottabb konstrukciójú autók, a tömeges kacatrendelés még nagyobb fokozása lástd Shein, Temu meg miegyéb) és mellé a vigyorgó majmok az EU-s konferenciákon verik a mellüket, hogy mekkora királyok, ezt is kitalálták. A birka nép meg eszi, hogy ő is mekkora környezettudatos ám, amikor megy a 29. megrendelt filléres szarjáért, meg 1300 Ft-ért rendelt fast fashion ruhájáért a csomagautomatához, mert miközben oda tart, papírpohárból issza a kávéját.
Bocsánat, hogy hosszú lett, de néha leakad az agyam, amikor ez szóba jön. A (vad)kapitalizmus és a környezetvédelem nem barátok. Utóbbi csak eszköz, hogy pumpálja az előbbit. Legalábbis sok esetben.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz KAMELOT #20392 üzenetére
Ezen így fennakadtál, hogy kérdezgeti ismered-e a címet?
Én ilyenen nem húzom fel magam, a rövid pályafutásom során néha hozzám is odajöttek kérdezni, nincs ebben semmi. Úgy van vele, hogy próba szerencse, hátha jártál már ott.
Ráadásul én parkolókban nem is nagyon álltam, cégeknél amíg a rámpán voltam, addig jöttek oda kérdezni, hogy kaptak itt egy felrakó címet, hogy jutnak oda. Főleg ha az a cím a városban volt.Én inkább azon lepődtem meg, hogy az esetek 90%-ában egy kukkot nem beszéltek sem angolul, sem németül. Amit azért nem értek, mert ha a fél életed Ny-Európában töltöd, csak ragad rád valami.
Egyfolytában orosz, meg lengyel meg hasonló nyelveken akartak kommunikálni velem. Horvátul ismerek néhány szót, az segített sokszor kikövetkeztetni, hogy mit akarnak. Én amúgy, ha ennyire meg lennék lőve nyelvileg, azt tenném, amit sok kínai szokott. Odajön aztán a google translate-be beírja a nyűgjét és felolvastatja a géppel magyarul.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
"Neked meg kamionoskent lerohad az autod, orulhetsz ha nem bax meg a rendor,"
A cégnél ahol voltam egyik nap megyek be, át a műhelyen. A főnök mutat egy kettétört csavart, mondja, hogy ez teljesen mozgásképtelenné tette a kamiont (ha jól emlékszem váltóalkatrész volt).
Mellette áll a sofőr, meséli a sztorit, hogy Horvátországban történt a dolog, lámpánál kanyarodott balra és rotty... Megállt a kereszteződésben.Kijött a rendőr és elkezdett ugatni neki, hogy vigye el innen a kamiont, mert megbünteti....
Ez az a dolog, amire tényleg csak annyit tudsz mondani, hogy büntess b@zdmeg....
-
Qtya123
őstag
válasz niemand90 #20339 üzenetére
Igen, még én hoztam fel a recessziós kérdést.
Amúgy pont jól is jött "helyzetfelmérésnek", hogy egyik ismerős nemrég végzett a C+E-vel és ugyanúgy másodállásban beugrósként akar dolgozni, mint én tettem.
5 céghez adta be a jelentkezését, mint 0 km-es csak belföld, csak beugrós igénnyel. Az egyikhez holnap megy próbanapra, Gyöngyösön van a központjuk, azt mondták neki, hogy van ott tesztpályájuk a telepen, ha tudja kezelni a kamiont, akkor dolgozhat náluk.
A másik 4-től sem kategorikusan kijelentett választ kapott, hogy nincs munka.
Volt amelyik azt mondta, hogy főállásra keres sofőrt, és volt amelyik azt mondta, hogy beugróst csak 1 év tapasztalattal vesz fel, 0 km-el nem.
Szóval azért csökkennek a fuvarok, de ezek szerint sofőr kell még.Másik érdekesség, hogy pár hónapja jött hozzánk dolgozni egy nő, aki előtte egy kamionos cégnél (beta trans ha jól emlékszem) dolgozott, mint irodai beosztott. Engedélyek kiállítása, napidíjak számolása, stb... volt a feladata.
Azt mondta, hogy 2 évvel ezelőtt a belföldes sofőrök 12.000 Ft-ot kaptak napidíjra a bejelentett minimálbér mellé. Azóta emelték már.
Én ezen teljesen ledöbbentem, mert én 2021 szeptemberben kezdtem beugrósként és akkor 22e volt a napidíjam, ami a következő évben 25.000 Ft-ra állt be. Ekkora különbségek tudnak lenni a cégek között?
Ki a tököm dolgozott ott náluk 2022-ben napi 12 e Ft-ért...? Csoda, hogy volt ember az autóikon.Bár ez is egy érdekes dolog, mert volt egy alkalom, mikor mentem vissza a kamionhoz, a mellettem lévő rámpán álló sofőr elkezdett kérdezni, hogy mióta várok, meg panaszkodni, hogy ő itt áll 7 órája és neki eddig -2.000 Ft a napja. Kérdem, hogy miért? Hát mert 0 Ft-ot keresett ma, mert egy métert nem ment, viszont előbb vett ebédet 2.000 Ft-ért a büfében.
Azt mondja km-ben fizetik. Mondom neki, hogy hát de miért nem megy olyan céghez, ahol napidíj van. Válasz: áhh, mindenhol ez van, máshol se jobb.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Azt szoktam mondani, hogy ott b@sztam el, hogy olyan cégnél kezdtem, ahol hűtős pótok vannak. Innentől ha nem muszáj, nem annyira akarnék ponyvást. Lehet ha azzal kezdek, semmi gondom nincs vele.
Abban a kevés alkalomban is, amit én dolgoztam, nem egyszer volt az, hogy míg én nyugodtan ettem, amíg rakodtak és ajtó nyit-csuk, addig a mellettem lévő a rakodás közben már akrobatázott a spanikkal, ponyvával, lécekkel, meg ömlött róla a víz a 40 fokban a térköves placcon.
Persze ettől még nem azt mondom, hogy minden happy a hűtőssel, de amennyire én megítéltem, az azt sugallja, hogy kényelmesebb.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Én majd össze akarom rántani egybe a C és a D GKI-t, hogy ne külön-külön időpontokban járjanak le.
Jelenleg, ha ezt megtenném és az összevont GKI megújítást választom a vizsga nélküli online opcióval, akkor az 149.900 Ft.
(a vizsgásnak az ára 139.000 Ft)Itt néztem az árakat: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Avicularia #20311 üzenetére
Haver most csinálja a c, c+e és d-t. A tervezett végösszeg 800.000 Ft-al nőtt neki időközben a folyamatos emelések miatt...
De ilyen áremelkedések voltak, hogy amikor kezdte az egész jogsit, akkor a GKI 250e körül volt, most meg mire eljutott oda 354e Ft. Sorra jöttek az emelések, még a vizsgadíjak is emelkedtek. Az óradíj szintén. Buszos jogsinál 30.000 Ft körülire emelkedett egy vezetési óra díja.
Ha csak B-vel áll neki valaki, akkor a D-s jogsi 1.5 millió Ft (ha van C, akkor kb 1 milla)..... Nesze neked sofőrhiány, aztán csoda, ha importálni kell a BKK-nál a buszsofőrt.
Áldom az eszem, hogy anno OFA-n keresztül megcsináltam a D-t. Későbbre terveztem, de mondom rápróbálok az OFA-ra. Hát jól tettem, most ennyit nem adnék érte.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz otto14 #20299 üzenetére
Teflont én sem csipázom, lenne is matek ha fel kellene szerelkeznem kamionban főzésre, melegítésre. De ezek szerint vannak kerámiás cuccok.
Agyrák666: hát ja, csak 1 hét alatt meg nem keresel elég pénzt. Szerintem a 2/2 egy elfogadható kompromisszum. Nem tudom mennyire terjed/van igény erre a beosztásra. Igazából a kulcs egy megbízható váltótárs. Kérdés a cégek mennyire fogadják el ezt a formát.
-
Qtya123
őstag
válasz stingy2 #20289 üzenetére
Nézz körbe a sofőr melókat hirdető oldalakon (soforallasapro.hu, soforallas.com, stb...) van egy rakat hirdetés, próbáld minél több helyre kiszórni, valamelyik biztosan beakad.
(Az edzést meg ne hanyagold majd el a sofőr munka mellett. Ismerős a neved a gyúrós topikból. )
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Ezt a recessziót érzékelitek? [link]
Csökkent valóban a fuvarok száma?
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #20233 üzenetére
Szia! Nem bonyhádi cég?
Pécs környékéről származom és úgy rémlik Bonyhád közelében szoktam látni ezeket a piros Generalos autókat állni egy telephelyen. Nyerges is van bőven, ha jól emlékszem.
Amúgy sok szerencsét, kipróbálod, kiforrja magát és meglátod, hogy milyen.
Olvastam, hogy azért választottad, hogy többet legyél otthon. Mikor ez a döntés jött, a 2/2 munkarendben nem gondolkodtál? Vagy az kiesik, mert kevesebb a pénz?[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz KAMELOT #20189 üzenetére
Az valóban jó volt a hűtőzésben, hogy ajtó nyit-csuk. Az esetek 90%-ában nem békáztam.
Viszont egyszer álltam nyáron 40 fokban halszálkában jó 2 órát. Az én hűtőm és a jobbra-balra mellettem lévő kollégák hűtője is ordított. Olyan hangzavar volt bent, hogyha úgy kellett volna lenyomni egy 9-11-24 órás pihenőt, akkor eret vágok (jó lehet máshol is állni, na de ha pont így adja ki? akkor nincs választás).
Plusz mikor kiszálltam, kb a pokol bugyrai fogadtak a még nagyobb hangzavar mellett, mert nem elég hogy tűz a nap és 40 fok van, még a hűtők is ontották a meleget abba a szűk részbe, ami két kamion között van egy halszálkában. -
Qtya123
őstag
válasz KAMELOT #20139 üzenetére
Ez nálam sosem működött. Ha felébredtem, fel vagyok ébredve.
Kidob az ágy. Ébresztő csörgése után 30 másodperccel már felkelek. Valószínűleg azért, mert elég rossz alvó vagyok. Sosincs az a kómás, félálomban lévő állapot ébredés után, akkor sem ha fáradt vagyok.
De inkább lennék olyan, mert ez az éber alvás sem túl jó.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #20126 üzenetére
Ezzel én is így vagyok. Kicsit teszek-veszek, kaja stb. Meglepődtem magamon, hogy mennyit tudtam szöszölni a fülkében azon a kemény pár napon, amikor benne aludtam. De nyilván egy 9-es pihenőnél nem lenne annyira buli ez az 1 órás készülődés, mert az alvásidő kárára megy. Gondoltam is rá, hogy ilyen esetben csipkedném magam és nem lenne tesz-vesz.
[ Szerkesztve ]
-
-
Qtya123
őstag
válasz KAMELOT #20020 üzenetére
Nézd, majdnem másfél évtizeden át váltós munkarendem volt. Eleve ilyen munkarendben kezdtem el az iskola után dolgozni. Leginkább 12 órás, a végén az utolsó két év 24es. Plusz nem is fizikai munka, de nem is irodában nyomkodjuk a gépet szép ingben típusú. Hanem kis gép nyomkodás, kis kintlét a repülők között, kis koordinálás, stb.
Nem csodálkozom, hogy még fura és ilyen szeretem is meg nem is érzésem van. Egyik pillanatról a másikra váltottam erre. Egyik nap úgy érzem, hogy rendben van ez, meg tök jó a feleséghez hazaérni továbbá ünnepnapokon vagy hétvégeken mindig vele lenni, a másik pillanatban meg a tököm ki van azzal, hogy na megint egy újabb irodai hétköznap. Még nem álltam át. Érzem az előnyeit, de mivel nem ebbe szocializálódtam, még nem érzem az enyémek. Az idő dönti majd el. 4 hónapja kezdtem, meglátjuk mit gondolok 1 év után.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Én csináltam így két évig. Most is így csinálnám, ha nem cseszték volna szét a munkahelyen a munkarendet.
Úgy dolgoztam, mint a tűzoltók. 24 órás beosztás, havi 6-7 nap. Ezen felül 4-5 napot vállaltam kamionon. A 24es munka (reptérrel kapcsolatos) nyugodtabb volt, mint egy tűzoltó munkája, nem csak azért mert nem kellett a darált húst kivágni az autóból, hanem mert nem nagyon volt rohanás. Mondjuk azt nem tudom, hogy a tűzoltóknál az, aki a teherautót vezeti, az csinál e oltási és roncsokból történő kivágási munkákat.
Szóval nyugis volt a 24, általában 3-4 órákat tudtunk is aludni, de azért mégiscsak belenyúlt a bioritmusba és a kamionon is sokszor kezdtem úgy, hogy éjjel 1-2kor keltem és úgy indultam a telephelyre, majd 13-14 órás műszakok majdnem mindig befigyeltek.
Ezért is volt az, hogy csak 4-5 napot vállaltam, 8at nem akartam, mert mivel nagyrészt éjjel keltem a kamionos napokon, arra rájött még 6-7 nap 24 és így az azt jelentette volna, hogy 15 napon teljesen megborított alvással és bioritmusban vagyok, így inkább csak 4-5 napot vállaltam. Ez így tök jó volt, de minden csoda 3 napig (esetemben 2 évig tartott).Tűzoltónak meg nem megyek, mert ott arra a 6-7 nap 24re nem kapnék annyit közel sem, mint a repteres munkára, így lényegesen több napot kellene mennem kamionra, akkor még ott vagyok, ahol a párt szakad.
Most irodai munkarendben vagyok vámügyintéző. A pénz kb annyi, mint a 24es melóm + 4 nap kamion bevétele.
Abból a személyes jó, hogy a bioritmus betonba van vésve, otthon vagyok minden nap 17 órára és 7:15-kor kelek. Edzést is be tudtam iktatni, edzés napokon 19:00ra érek haza. Nem azt mondom, hogy a szívem csücske, hogy havi 22 napot kell mennem a korábbi 10-11 helyett, de ez van.
Még adok időt magamnak, kicsit olyan szeretem is meg nem is érzésem van. Az mindenképp jó, hogy minden nap láthatom a feleségem. De azért annyira nem világom ez az irodás munkarend és munkakör. Nyomom még benne, aztán meglátom hová fut ki a jelenlegi bizonytalan érzésem, hogy mit akarok.Kamionon viszont ez a havi pár nap otthonlét kizárt. Az nem menne. Ha esetleg arra váltok, akkor a 2/2 vagy 2/1 amit el tudok képzelni. Esetleg ha van olyan lehetőség, hogy fix olyan kanyar, ami mondjuk vasárnap este indul és szerdán, vagy csütörtök délelőttre kipörög és utána vasárnap estig ujra otthon.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Avicularia #19905 üzenetére
Na, ilyen irányba kellene elindulnia minden nemzetközis traktornak. Így azért már egy fokkal jobb a komfort. Nem az, hogy az van beállítva szenzációnak, hogy a DAF fülke 10 cm-el nagyobb.
Persze lenne nem kevés kolléga, akik úgy adnák át, mintha előtte disznóvágás lett volna bent.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Freiherr #19860 üzenetére
Egyik ismerős másodállásban woltozik autóval Budapesten. Azt mondja, hogyha napi 10 órát dolgozik, akkor a költségek levonása után úgy 23-25e Ft bevétele van egy nap. Mondta, hogy a csak belvárost járók, illetve bringások/motorosok többet kapnak ennyi idő alatt, mert több címet tudnak csinálni. Ő a külső kerületeket vállalja, kevesebb a pénz, de nyugisabb.
Ha mész 15 napot és napi 24e Ft-al számolsz, az 360.000 Ft. A nagykövetségi sofőr alapbére meg 300.000 körül van.Közben visszakerestem az év eleji kanadai követség melójára, hogy mi volt a matek: [link]
Hát nem tudom, szerintem kényelemben minimálisan van egy-egy normálisabb futár meló felett.
Reptér koordinálásában dolgoztam, ráláttam, hogy a politikusok, egyéb vezetők mikor és milyen gyakran utaztak. Úgy futna bele az ember diplomata sofőrként a késő éjszakába, vagy az éjjel 2-kor történő kezdésbe, mint a huzat.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz csibe1 #19855 üzenetére
Én is azt hittem, még év elején írtam is róla itt a fórumon, hogy a kanadai követségen mi lett volna a pénz és az egyéb juttatások.
Meg hát ugye eléggé rugalmasnak kell lenni, nem az a reggel megyek, délután hazajövök munkakör. Álmomban nem gondoltam én sem, hogy ennyi a pénz. Ennél szerintem a szemétszállítón lévő sofőr is többet kap, a BKV-s meg egészen biztosan.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Na, év elején a kanadai nagykövetség sofőr állása talált be linkedin-en, most az amcsiké. Fent van profession-ön is: [link]
Hát, most is azt mondom, hogy nem fogják a jelentkezők szaggatni az ajtókilincset. Legalábbis aki igen, az nem a pénzért.
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #19781 üzenetére
Nem semmi. Nem hiszem, hogy errefelé sok szaladgál belőlük.
Amúgy milyen troll félpót ez már?
Beáll melléd a halszálkába, belenézel egy pillanatra a tükörbe, megállapítod, hogy huhhh, szerencsére egy ponyvás állt mellém, ma nyugodt napom lesz. Aztán jön a meglepetés.Ami egyébként még érdekes, hogy az USÁ-ban mennyire kevés a ponyvás.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Egy ismerősöm most csinálja az E kategóriát. Megnézte, hogy mennyibe kerül, beiratkozott, aláírta a szerződést. Kész volt a KRESZ vizsgával és a rutinnal. A forgalmi vezetésnél tart, kapott egy emailt az autósiskolától, hogy hát infláció meg minden, szóval lesz szíves a tanfolyam eredeti árán felül még 150ezer!!!! Ft-ot befizetni, ha folytatni szeretné, mert megdrágult a képzés.
És a szerződésben benne van, hogy hiába írtad alá X összegre, a változás jogát végig fenntartják....
Azért, ha 10-20-30e Ft-al emelkedik az se jó, de még minimális bosszankodással lenyeled. De 150ezer? Vicc. -
Qtya123
őstag
válasz Di Natale #19549 üzenetére
Gratula. Akkor pörögnek az események. Ha nem húzzák el nagyon a vizsgaidőpont megadását, akkor a januári terved akár tartható is.
Egyébként 2024 év elején nálam is sanszos a felmondólevél. Kb 1.5 hónapja vagyok irodai dolgozó (logisztikai cégnél vámügyintéző), adok még pár hónapot magamnak, a telet már kihúzom, de meglepődnék, ha pár hónap múlva változna a véleményem.
Ami pedig az, hogy lélekölő. Nem nagyon megy nekem ez a mindennap ugyanakkor, ugyanazt. Érdekes amúgy, mert a kamionban is, ha leegyszerűsítjük minden nap arról szól, hogy vezetsz, mégis teljesen más. Nem érzem magam annyira lélekölőben, pedig igazából egy 2 nm-es bódéban dekkolsz, távol a szeretteidtől. A cég juttatások szempontjából rendben van és a dolgozók komfortjával is próbál törődni (heti 2 gyümölcsnap, ingyenes kondibérlet, nyereményjátékok a dolgozók között, stb...). Valahogy mégsem találom a helyem.Annyi, hogy csak és kizárólag 2/2-re váltanék, esetleg olyan kanyarokra, hogy mondjuk hétfőn mész, csütörtökön jössz. 2 év beugrós balesetmentes tapasztalatom van. Meglátjuk majd, mik a kilátások. Szerintem sajnos ez a 2/2 igény eléggé leredukálja a mozgásteret, de remélem beakad majd valami.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz lazoltan #19518 üzenetére
Én a Hankookhoz néha alapanyagot vittem. De elég érdekes volt, mert olyan fém tárolókban volt a cucc, amiből nem fért be egymás mellé kettő. Így középre rakták mindig, végig egy sorba. Kétoldalt így meg jó sok hely volt. Nem tettek a rakomány és az oldalfal közé semmit és lekötni sem tudja az ember, mert hűtős póttal vittem.
Ott meg ugye fém az alja és fém a fémen eléggé csúszik. Mindig féltem is a körforgókban, mert mondták a gyárban, hogy 1-2 sofőr dobta már be a gyár melletti körforgalomban a szerelvényt az árokba, mert nagy volt a lendület a rakomány meg elindult és bedöntötte.Vittem néha állítva nagy papírtekercseket is, ott úgy kitámasztották, hogy csak na. Olyasmi levegővel töltött "kapszulákat" tettek közéjük, mint ami a hajók oldalán is van, mikor kiköt.
-
Qtya123
őstag
válasz Avicularia #19460 üzenetére
Szerintem vihar a biliben, nem lesz belőle semmi, mint ahogy a nagy dirrel-durral bejelentett 2035-ös elektromos autós dolgot is már kenegetik szét, csúsztatják.
Meg amúgy hogyan lenne? Van valakinek 40 éve jogsija, kisteherautóval, 1.8 tonna feletti személyautóval bóklászik ezer éve és az is csináljon vizsgát a B+ -ra?
Amúgy véleményem szerint nem azért van ennyi baleset, mert a sima B-s jogsival húdejól elboldogul mondjuk egy 1200 kg-os autóval, de beül egy 2 tonnásba és jaaj, már nem tudja kezelni.
Szimplán az emberek nagy része egy türelmetlen, empátia nélküli frusztrált barom és ezért van ennyi baleset.
Már rég túl vagyunk azon a ponton, hogy leginkább a merciaudibmw tolakszik, furakszik. Tol már mindenki mindenkit, dudál mindenki mindenkire márkától erősen függetlenül is. Egyszerűen olyan mennyiségű autó van az utakon, hogy ez lett belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #19415 üzenetére
Én 2017-ben csináltam a C+E-t. Aztán 2021 szeptemberig hozzá se szagoltam. Úgy ültem nyergesre, hogy előtte még utánfutót se húztam soha, "nagykocsin" meg annyit ültem, amennyi a jogsi megszerzésekor volt egy Iveco Eurocargoval.
Ráadásul csak dobozossal/hűtőssel mentem, tehát 99.9%-ban rámpára tolatás. Nem mondom, hogy nem volt sokat a zabszem a seggemben, míg belejöttem, de szerencsére kárt sosem okoztam. Az első utamon volt egy nagyon elcseszett kerítés, annak értem neki a fordulásban lévő pót elejével, de olyan lassan, hogy semmi nem történt.
Igaz olyan sok esélyem nem is volt kárt okozni, mert összesen 88 napot és kb 35.000 km-t mentem a beugrós pályafutás alatt.
Az utolsó kb 2-3 hónapban éreztem azt, hogy balra hátra tolatással már nem tudnak az esetek legnagyobb részében zavarba hozni (esetleg egy Bicske-Spar-al még igen, de az is ment). Annyi, hogy a szűkebb helyeken azért nem voltam egy villám, de nem is 5-10 perc volt rátalálni a rámpára.
Jobbra hátra viszont ez idő alatt talán ha 8-9 alkalommal tolattam, szóval az még bőven feladná a leckét szűk helyeken.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
És mit szólt hozzá, hogy nem? Vinnyogott?
Amúgy ez most komoly, hogy a 45 percesed után 4 perccel már csörgött is a telefon, hogy miért nem mész tovább...? Vagy csak korábban fényképezted, a hívás később jött?
Mert ha az első verzió, akkor ez még úgy is gáz lenne, ha nem 51 percre lennél az 56-tól. Ha nagyon menni kell, akkor persze, fordítja a kulcsot az ember a 46. percben, de alapesetben, ha 4-5 percet szöszmötöl még, az nem a világ. Az is lehet, hogy épp a WC-n ülsz...Amúgy szerintem ez nem kifogás és nem indok, hogy aki az asztal mögött ül, az nem tudhatja, hogy milyen ez. Ez szimplán agy és empátia hiány. Nem kellett ahhoz egyetlen percet sem kamion fülkében töltenem, hogy tudjam, hogy nem úgy van az, hogy megindulok 51 percre a végétől és tuti, hogy találni is fogok parkolót a megadott időn belül. Ehhez nem kell kamionos tapasztalat, elég lenne annyi, hogy nem életből felmentett az illető.
-
Qtya123
őstag
válasz Freiherr #19353 üzenetére
Nem ilyen egyszerű a helyzet. 3 alkalommal költöztünk a munkám miatt (cégen belül maradtam, de a 15 év alatt háromszor jött egy desztináció váltás) és mind a 3 alkalommal azt mondta, hogy felmond és keres ő munkát az új városban, ne dobjam el a munkahelyet.Továbbá az ő lakásában laktunk és emiatt kétszer el is adta a lakását,. hogy aztán az új városban vegyen egy másikat.
Szóval tett bele bőven a kapcsolatba és az én munkahelyembe (ahol ugye nemrég megszűnt az eddigi munkakör és én felmondtam, mert nem akartam másik munkakörben háromszor annyit dolgozni ugyanazért a pénzért).
9 hónap után nem fog kitalálni semmit, csak most úgy volt vele, hogy eddig ő tett bele eleget, hogy az én karrierem fusson, most probáljak meg én kompromisszumot hozni, hogy nem hagyom itt egyedül, hanem előtte megpróbálok egy olyan munkát, amivel otthon vagyok minden nap.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
A szemét nem akadály. Szagoltam én már testnedvekbe belerohadt hullát is sok egyéb más mellett.
Az az egy ütötte át annyira az ingerküszöböt, hogy elvette az étvágyamat annyira, hogy ugyan enni még tudtam, de már nem jóízűen. Egyébként a trágyadombon is megebédelek, nem zavarnak a szagok.Meglátjuk. Ígértem a feleségemnek 8-9 honlapot, hogy addig kitartok itt, aztán meglátjuk, hogy megszeretem-e.
Remélem kibírom addig, ha úgy van.Azért vannak itt is hardcore vezetők. Az enyém pl februárban volt utoljára szabin és napi 6-7 kávét iszik. Szerencse semmi ilyet nem vár el a beosztottjaitól. De na. Ez nem élet. Hibába van esetleg taliga pénz.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz lazoltan #19323 üzenetére
"könnyű beleragadni, elmegy melletted a szakmád, a szociális életed elsorvad főleg ha van családod, mert akkor még kevesebb időd lesz bármire. Persze biztos lehet találni olyan helyet, ahol 2/2 munkarend van, mint ahogy Somatom kolléga dolgozott, de nekem pl az amit ő csinált egyáltalán nem tetszene."
Bocs, kicsit litánia lesz:
A fene tudja. Igazából az, hogy elmegy mellettem a szakmám, nem érdekel, mert már megtörtént. Mérnök informatikusként diplomáztam majdnem 15 éve. Egy percet sem dolgoztam benne és nem is bánom.
Az a baj egyébként, hogy "elferdült" módon kezdtem anno a munka világát és nekem ez lett a természetes. 12/24 és 12/48-as váltós műszakban kezdtem, olyan munkát ami nem fizikai, de nem is a gép előtt görnyedsz 12 órában, meg papírokat tologatsz dolog. A végén meg kb kipárnázottá vált az élet, mert 24 órás munkarendben dolgoztam és így összvissz 6-7, nagyon ritkán 8 napot mentem egy hónapban. Ezért is volt idő a kamionra.
Volt ugye az éjszakázás, az ünnepnapok, stb... Volt, hogy 3 egymást követő évben is dolgoztam szilveszterkor, vagy épp húsvétkor. De nekem ezek sosem okoztak kellemetlenséget, még ha fárasztó is az éjszaka. Mert kb mindenért kárpótolt az a "szabadság", hogy utána nem megyek. Így sosem éreztem mókuskeréknek, hiszen nem kellett minden nap menni. A családnak sem volt ez probléma. Ami a feleségemből áll, gyerek nincs, szülők 250 km-el arrébb, testvér nincs, rokonság nagyon kicsi. Szóval eléggé magunk vagyunk itt.
Ez a munkarend szerintem jól el is cseszte a világnézetemet, mert valami egészen beteg módon gondolok arra, hogy mindennap ugyanakkor, ugyanazt, ugyanott H-P 8 órában. Olyan érzésem van tőle, hogy ez egy rabszolgaság és a nap végén kapsz pár órát, hogy alvás előtt még azért legyen neve a gyereknek, meg 5 nap után két napot, hogy ne őrülj meg. A 15 évből 4 évig csináltam ilyet. Nem nagyon tudtam megszokni. Mikor meg egy évben egyszer kiveszed a 2 hét egybefüggő szabidat, akkor elengednek ugyan, mert törvény írja elő, de nyígnak a vezetők, hogy jaaaj, mi lesz addig. Legalábbis sok irodás/informatikus ismerős erről számol be és én is ezt tapasztaltam abban a 4 évben. Kb szabitól szabiig, hétvégétől hétvégéig "él" az ember. Kivéve persze aki imádja a munkáját.Persze ugyanúgy "rabszolga" az ember minden más munkarendben is, de valahogy más. Mintha nem lenne olyan szűk keretek közé szorítva. Kíváncsi vagyok, hogy alapban ilyen-e a személyiségem, vagy az tett ilyenné, hogy a munka világába 15 éve így léptem be, váltós munkarendben. De ugye ez már nem derül ki.
Szóval a kamion meg ilyen "tömbösített" otthonlét. Én 99%, hogy úgy lennék vele, hogy hiába szívás az adott két hét, mert pörgős a meló, sok az akasztás, kosz, izzadás, stb... vagy bármi más, hiszen ott a tudat, hogy utána 2 hét nyugi.
De kb én is így tudom csak elképzelni a kamionozást. A 3/1 vagy 4/1 egyszerűen túl sok. A hetelés meg ugyanaz, mint a H-P munka, csak még aludni sem megy az ember haza hétköznap. A napi bejárós meg olyan, hogy úgyis alsó hangon 10 óra felett lesz a legtöbb munkanap, tehát beesni az ágyba megy haza az ember.Valahogy ez a 2/2 tűnik nekem így (félig)laikusként működőképes rendszernek, csak hát ugye egyrészt a párkapcsolatra ez sem garancia, másrészt azért nem hiszem, hogy nagyon válogatni lehet a 2/2-t biztosító cégek között.
A fülke és a kosz igen, az nem a legjobb, ha kifogja az ember. De nekem ott megint felülbírál a dolog, hogy 2 hetet otthon vagyok, a másik esetben meg oké, hogy tiszta a fülkém, de kvázi az az otthonom, nem a lakhelyem, mert abban dekkolok 3-4 hétig. Annyit nem ér. Ültem több esetben retkes fülkében, nem egy komfortos dolog, de számomra nem az a legrosszabb a kamionozásban.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #19314 üzenetére
"hacsak nem tart vissza család, mert tőlük sokat leszel távol. Ez a legnehezebb ebben a szakmában, szerintem."
Ezzel vagyok én nagyon keményen meglőve és kényszerpályára esve.
Ugye ott volt a beugrós kamionozás. De nem láttam hozzá főállásban, mikor dobtam a korábbi fő munkahelyemet, hanem elkezdtem nemrég egy irodás munkát és így a beugrós kamiont is dobtam.
Nem találom a helyem. Normális a közeg, rendesek az emberek, de csak vergődök és hiányzik a kamion. De egyben félek is, hogy átverés az érzés, hiszen csak beugrós voltam, az igazi mindennapi kamionozás nem érintett.
Másrészt 99 százalék hogy a párkapcsolatunkban a feleségem nem bírná mentálisan és érzelmileg ha 3 vagy 4 hétig tök egyedül lenne.
A 2/2 re mondta azt, hogy talán még oké (de eleve ugye mi a garanciális arra is, hogy mindig tudok olyan beosztásban lenni hogy 2/2 és ez mindig így marad, nem változtatja meg a cég ha úgy adódi), de ígérni nem tud semmit, úgy lenne hogy megpróbáljuk és meglátjuk hogy bírja e. Nekem nem lenne gond, hiányozna persze, de én nagyon magamnak való vagyok, engem nem visel meg ha hazamegyek és nincs otthon egy lélek sem napokig. Elvagyok simán. Ő nem.
Szóval őrlődök rendesen....Mert így nekem szar, úgy neki szar. Nem látom a középtat, hacsak nem változik a gondolkodásom. De az meg... Ha egyszer az az irányt teszik, mit tudok én azzal tenni. Elnézést hogy nem nagyon érdekel más, nem tudok ezzel mit kezdeni.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Tegnap megvolt az utolsó fuvarom...
Jövő héten pihi és két hét múlva hétfőn kezdek az új munkahelyemen, ami irodás, így nem tudom tovább csinálni a beugrós kamionozást. Mondták, hogy akár hétvégére is beugorhatok, de az úgy túl sok lenne.Szerettem. Bár csak ízelítőt kaptam belőle, hiszen havi 4-6 napot mentem. Szóval csalóka, hiába voltam benne, az igazi kamionos életet nem éltem a parkolókereséssel, főzéssel, fülkében alvással. Na jó, utóbbi volt 3 alkalommal. Dög meleg volt és nem volt állóklíma, plusz hajnali 4-től zsivaj kint. Voltak nehézségek, pl az éjjeli munkakezdések, az imént említett meleg és hangoskodás, a cégeknél a sok-sok várakozás, a leizzadtan fülkébe huppanás, de mikor elfordítottam a kulcsot és elindulta, akkor minden szebb lett. Az autópálya monotonitása is közel áll hozzám. Szerettem a gondolataimmal lenni magamban. De pont emiatt indultam el más irányba. 18 éve vagyok a feleségemmel és nagyon sok időt töltünk együtt. Megbeszéltük, hogy kipróbálok valami mást és nem ebbe indulok el főállásnak rögtön. Szóval most a más jön. Meglátjuk milyen lesz és visszatérek-e még a kormány mögé. Kicsit sok most a lezárás. 2 hónapja a fő munkahelyem, majdnem másfél évtized után. Most meg a kamion. De ugye emellett meg nyílik egy új ajtó....
1 év és 11 hónapot voltam a cégnél, ezalatt csak 88 napot dolgoztam. Összesen kb 35.000 km-t tettem meg.
Köszönöm mindenkinek a segítséget itt a fórumon. Sok jó tanácsot kaptam!
Emlékszem Somatom küldte át nekem a kamionos GPS-t.Persze a fórumon továbbra is itt leszek!
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Avicularia #19183 üzenetére
Ez inkább már tragikomédia, hogy mennyire életből felmentettek a döntéshozók úgy kompletten. Már a hátamon áll fel a szőr, annyiszor hallom/olvasom ezt az égető a sofőrhiány, el kell érni, hogy a fiataloknak vonzó legyen a pálya.
Bakker és mit várnak? Azt, hogyha egymás után ötvenszer ezt elpanaszolják, de nem tesznek semmit, akkor pusztán ettől megoldódik a dolog?Annyira elbeszélgetnék egyszer egy komplett döntéshozó brigáddal. Bemelegítésnek csak annyival kezdenék, hogy oké, akkor légy szíves soroljátok, hogy eddig milyen intézkedéseket tetteket, amitől vonzóbb lett a pálya a fiataloknak?
Vagy pl azt, hogy szerinted egy 20 évesnek minden álma, hogy 0 parkolási lehetőséggel, szétcseszett gusztustalan wc-k és zuhanyzók (jó ez részben a használók sara is), közepette nekiálljon egy olyan munkának, amiben azon kívül, hogy távol van, dolgozhat napi átlagban 10 óra feletti mennyiséget, miközben máshol meg azon agyalnak, hogy 4 napos munkahét kellene, meg a napi 8 munkaórából 3-4 óra a produktív munkavégzés?
Annyira kíváncsi lennék a válaszokra.De kissé ilyen az is, hogy megy a hőbörgés, hogy a fiatalok hamar akarnak karrierben előre lépni, meg mikor háborognak az interjúkon, mikor kezdő bérnek bemond a fiatal nettó 350-et. Jó, nyilván van egy szemmel látható mennyiség, aki valóban minimális munkával akar sok pénzt keresni az első napjától kezdve (amúgy ki nem? ), de ne legyen már az a vekengés, hogy mit képzel magáról a fiatal, hogy 300-350-el akar elkezdeni. Azt bakker, hogy végignézte a szülei, meg sok más ember vergődését az életútja során és nem akar ugyanabba a helyzetbe kerülni. Hogy robotol 15-20 évig és ha szerencséje is van és takarékos is, akkor ennyi idő után eljut oda, hogy nem nullán áll. Nyilván nem ezt akarják és nem azért, mert lusták. Erre is csak annyi kérdést mondanék ezeknek a munkáltatóknak: Te mekkora motivációval és örömmel állnál neki a munka világának, ha kiszúrnák a szemen 200-230e Ft-al és abból élj, gyűjts lakhatásra, bérelj lakást stb... Véleményem szerint a fiatalok nagyobb része nem lusta, csak már nem megalkuvó és nem hajtja bele olyan könnyen a fejét bármibe.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Bakker....
Döbbenet! Nyugodjék békében!"rosszullét után kórházban" Ez annyira szörnyű! Az elmúlt évek a mi rokonságunkban is arról szóltak, hogy az 50-60 közöttiek egyik percről a másikra elhunytak. Trombózis, szívinfarktus, érelzáródás, agyvérzés...
És Somatom is pont ebben a korban volt. Vigyázzatok magatokra![ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #19081 üzenetére
Tetszett neki, de mondtam is, hogy egy demó verziót látott csak, mert pont laza napot fogott ki. Reggel 6-ra telephely a szerelvényért, onnan pár km-re a Harbor Park, első voltam és hamar kész volt a rakodás. Utána vissza a pótot a telepre, majd egy másikkal Kiskőrös, ott 1órát kellett csak várni és mehettem rámpára. (Ja ez is jó, délre értem oda és kettőig vannak, szóval úgy pörgették a dolgot, hogy a bent lévő 6 kamiont másfél óra alatt megrakták, mert siettek haza. Ha reggel mész, akkor 6 kamion megrakása nem 1.5 óra, hanem legalább 3, mert nem sietnek, messze még a munkaidejük vége.)
Rakodás után vissza a telep és műszak zár. Szóval 6-kor kezdtünk és 16:00-kor végeztünk. Így tetszett neki. De biztos vagyok benne, ha éjjel 2-kor kezdünk és beleszaladunk a 14-15 órás munkaidő környékébe, akkor már nem ezt mondta volna.[ Szerkesztve ]
-
-
Qtya123
őstag
válasz Somatom #19046 üzenetére
Nyilván. Tisztában vagyok vele. (Ehhez jön amúgy még cafeteria és bónusz, tehát magyar viszonylatban nem rossz.) De egyrészt az külföldi cég, magyar kamionos cég nem hiszem hogy ad 2 hétre ennyit.
Másrészt azt beszéltük a feleségemmel, hogy a 2/2 távollét még működőképes lenne valószínűleg, de előtte megpróbálok itthon valami mást. Ha esetleg nem teszik/nem megy, akkor jön a 2/2 kamionon. -
Qtya123
őstag
Na, tegnap pont ezekről beszéltünk, erre délután egy olyan helyről jeleztek, ahonnan azt hittem, hogy nem fognak már hívni, hogy enyém az állás.
Szóval 1 hónap és vége a kamionnak, mert irodai munka lesz és nem tudom mellette csinálni. Meglátjuk milyen, a kamion továbbra is itt lesz B opciónak. De a munkaerőpiaci helyzetről annyit, hogy 38 helyre adtam be és a legtöbbnél a br. 650-700 körüli bérigényem volt a gát, nem a szaktudás. Amin még nem is csodálkoznék, ha egy elmaradottabb régió zsákfalujainak környékén lévő cégekhez adtam volna be. De mindenki azt zengi, hogy hú Budapesten milyen jók a bérek. Hát látom.
Ez a cég is egy amcsi multi, valószínűleg ezért is adta meg, mert nem annyira surmó a méretéből és bevételeiből adódóan, mint a kkv.Azért hiányozni fog a kamion. Majdnem 2 év. Igaz havi átlag 4-5 nap volt.
Bár igaz, hogy valamennyire megismertem és a szerelvény kezelését szívás helyeken is megtanultam, megoldottam törés és karcolás nélkül, de azért még mindig csak kapirgálom a felszínt. Az igazán benne levés nem volt még, a napokig fülkében alvással, főzéssel, parkoló, tisztálkodási lehetőség kereséssel, zajokkal, parkolói élettel, stb...
Szóval összességében még mindig kicsit laikus az ember és hiába mondom azt, hogy amit csináltam tetszett, nem tudhatom, hogy élesben is ugyanezt mondanám-e, vagy más lenne a véleményem. Ennek a pudingnak nem az evés a próbája, hanem a rendszeres fogyasztása.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Igen, írtam is, hogy 350 környéke arra elég, hogyha nincs hitel-gyerek-albi, akkor kb kijössz. De nem úgy, hogy abból szórakozásra, hobbikra is jut. Vagy jut minimális, de akkor 0 Ft körül lesz hónap végére.
Amit írsz a középosztályról, arról eszembe jutott egy pénzügyi oldalon egy cikk és a kommentek. A cikk azt fejtegette, hogy egy középosztálybeli szinthez egy családban mindkét félnek LEGALÁBB 650e Ft-ot kellene keresnie.
A kommentek elözönlötték a cikket, hogy húúú hát persze, nehogymár. Nekik vannak ismerőseik, akik ennyit keresnek és hát azok milliomosok. Mert eljárnak Horvátországnál messzebbre is nyaralni, meg 4-5 évente másik autójuk van, szóval milliomos az már. És nem nagyon lehetett nekik megmagyarázni, hogy báttya, ez nem a milliomos szint, pont ez lenne a középosztály és azért nem érted, mert nálunk ilyen nincs, legalábbis nagyon vékony a réteg és ezért hiszed milliomosnak.Meg milliomos... Ha most azt mondod, hogy van mondjuk 18 millió Ft megtakarításod, akkor a lakosság szerintem kb 70-80%-a azt mondja, hogy tele vagy, mint a déli busz. Közben meg igazából a dolgok mögé nézve mi ma 18 milla, ha nincs mellette már meglévő egzisztenciád? Egy alap lakásra önerő, vagy egy középkategóriás új autó ára. Mégis, ha keresel 300-400e Ft-ot, kb mission impossible összerakni, vagy végtelen idő.
Van az a mondás, hogy azért eszel, hogy dolgozz és azért dolgozol, hogy egyél. Sajnos ez annyira széles körben így van, hogy már-már normálisnak tekintik sokan.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Én is betáraztam a buszos jogsit, de csak amolyan ZS tervnek, mert félek, hogy egy idő után nem fogom csípni az utasokat, elegem lesz belőlük.
De azért jó, ha van. Ha úgy adódik, akkor el tud menni az ember mondjuk egy délelőttös műszakba a BKK-hoz, lesz teljes belenetett bére, meg otthon is van azért. Bár azt nem tudom, hogy 1 hónapban hány napot dolgoznak. Ha minden héten 6 napra írják be őket, akkor az azért nem finom.Amúgy egyre inkább valószínű, hogy kamion lesz a főállásom. A nyár eleje óta vagyok rajta a munkakeresésen, jelenleg van egy amelyik még biztató, a területen is otthonosan mozgok (repüléssel kapcsolatos), jelenleg a harmadik körös interjúm jön. Ha ez összejön az jó, de ezen kívül más nincs nagyon kilátásban.
Pontosabban lenne, mert álláshirdetés annyi, mint égen a csillag. Sokra jelentkeztem is. Csak így jó 1.5 hónap tapasztalata eddig az, hogy sír mindenki, hogy nem talál embert, de fizetni még a mai napig nem akarnak normálisan a legtöbb helyen, annak ellenére, hogy milyen drága lett a megélhetés. És az a durva, hogy még nagyobb multiknál is előfordul ez, pedig azt hittem, hogy azok azért az esetek többségében normális bért adnak.A lényeg, hogy ugyan nem atomfizikusi, de nem is képzettség nélküli munkákra lőttem. Angolul tudok, mérnöki diplomám van (igaz egy percet nem dolgoztam benne), van vámügyintéző OKJ-m és valamennyire értek is hozzá. Olyan jellegű munkákra adtam be, mint vámügyintéző, gyártástámogató mérnök, import-export ügyintéző, műszaki koordinátor, stb... És azt tapasztalom, hogy a fővárosban a cégek nagy része ezekre a munkákra a nettó 250-350-es sávban akar fizetni. Nettó 400-ra már húzzák a szájukat, hogy nem (pedig az alatta van, amit eddig kerestem). Ennyi erővel minek a nyelvismeret, végzettség, stb..., simán megkeresi az ember targoncásként is ezt és nem kell végignéznie a HR-nek fontoskodását a 100 körös interjúkkal, meg a teszteljük az angol tudásodat, meg milyen kihívásokat keresel a szakmában hülye kérdéseket.
Amúgy meg ha már pénz, nyilván mindenkinek más az igénye és élethelyzete, de én azt mondom, hogy ma egy nettó 300-350-es fizetés, ha nincs gyereked, nem albérletben élsz és nem vagy agyig eladósodva, akkor arra jó, hogy nagyjából megvagy belőle, nem kell a számlákkal zsonglőrködni és esetleg, ha nem volt váratlan kiadásod és takarékos vagy, akkor egy 60-80e Ft-ot el tudsz rakni a hónap végére. Igen, csak én úgy gondolom, hogy ez a megtakarítási mennyiség kevés ahhoz, hogy stabil egzisztenciád legyen, illetve normális megtakarításokat képezz. Arra jó, hogyha elromlik a mosógép, vagy beesik egy 400e Ft-os javítás az autón, akkor ki tudod fizetni.
Ha meg van gyerek/hitel/albérlet, akkor pláne 0 a megtakarítás belőle.
Tudom, hogy az országban nagyon sokan örülnének, ha keresnének 300-350e Ft-ot és annak is, ha nem jelentene gyomorideget, ha új mosógépet kell venni a régi helyett, de én úgy gondolom, hogy az ennél magasabb igény az nem a telhetetlenség kategória, hanem pusztán az, hogy az ember normális középszintű életet akar folytatni, ahogy eddig is tettem. Ehhez meg az kevés, szóval töröljék ki a seggüket vele a cégek.
Nem 0 munkával akar az ember nettó 1 millát, de azért ne legyen már egy erős választóvonal 2023-ban egy 430-450e Ft-os bér.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #19026 üzenetére
Hát egy biztos, hogy nem napi több le-felrakós gyűjtőzésre való ez a spanizós móka. Úgy még tényleg oké, hogy spanizás és 2-3 nap múlva lerakás. De rövid távon kb nincs annyi ruha nála, amennyit teleizzad az ember.
Füldugóhoz: Nem zárja ki olyan mértékben a zajokat, hogy egy ébresztőt ne lehessen hallani. Legalábbis az a méhviaszos, vagy szilikonos fajta, amelyiket a feleségem használ. (Ez is milyen már, egyáltalán nem horkolok, de mégis füldugóval kell aludnia szegénynek, ugyanis alvás közben rohadt sokat mozgok, mit valami félbolond és arra ébred fel, hogy surrog az ágynemű, ahogy jár rajta a kezem-lábam... Nem vagyok normális na. )
Szóval kipróbáltam ezt a fajta füldugót, simán hallani az ébresztőt, sőt még az alap hangerejű beszédet is érteni, ha mondjuk mellette 3 méterrel mondják. Csak ugye halkan és az már előny.
Az tény, hogy a fülkés tolvajok esetén nem előny, de gondolom azok elsősorban befújás után mennek be, akkor meg sajnos már füldugó nélkül se lesz ébren az ember.
Az ilyen riasztó ér egyébként valamit a befújós rohadékokkal szemben? [link]Nem is tudom, egyébként mi a jobb, ha valami industrialban áll az ember? Előny: nincs annyira szem előtt, talán nem találják meg, de egyben a nincs szem előtt a hátránya is.
Zsúfolt HOF: lényegében terülj-terülj asztalkám van a tolvajoknak, de ott meg nagyobb a jövés-menés, talán az előny. Bár láttam olyan videót, hogy zsúfolt HOF-ban, simán befújtak és bementek.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Azért oké, hogy undormány módon zúg a hűtős pót, de van néha előnye is.
Tegnap ebben a nagy hőségben dögnehéz papírtekercseket pakoltak fel állítva, egymást kitámasztva kettesével.
Nekem ajtó nyit és csuk. Rajtam kívül volt még ott 3 ponyvás, mindenki ezt rakodott. Amíg vártuk a papírokat, spaniztak ezerrel elég sokáig, pont délben a macskaköves pokolmeleg placcon a tűző napon. 3-ból kettő azzal a lendülettel alsógatyára vetkőzve meg is mosdott kannából, mert csatakká izzadtak. Ilyenkor azért jó a dobozos.
Amúgy szerintem akár hűtőssel, akár másikkal járnék, így is-úgy is füldugóval kellene aludnom. Megálltam kicsit az M1-en az egyik pihenőben. Nem kell hűtő a hangzavarhoz. A pályán elhúzó kamionok nagyon odahallatszottak, mellé a bolgár autónepper traileresek is hangoskodtak ezerrel, meg a kisbuszok karavánok tagjai is. Füldugó nélkül esélyem nem lenne elaludni ilyen feltételek mellett, legalábbis úgy gondolom.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz HoTaZo #18989 üzenetére
Nem, mert akkor a két időszak között ágyat kellene "húznia", de nem azt teszi, hanem az egész időszakot ?-nek veszi olyankor.
Somatom: Nem túl nagy parkolónak tűnik, jó hogy volt helyed. Gondolom sokan célozzák meg ezt a kilátást. Ha budi is van, akkor meg minden oké.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Ez a Siemens VDO tachográf meg van bolondulva? Bocs, kicsit hosszú lesz:
Történt a héten, hogy mentem dolgozni hétfőn. Rövid volt a dolog nagyon, este 20:15-kor kezdtem és 00:01-kor végeztem. Műszak zárás, kártya ki és haza. Idáig rendben, ez van a szalagon aznapra: [kép]
Aztán másnap reggel úgy alakult, hogy megint kellett mennem, 09:23-kor raktam be a kártyát, megvan így a 9-es pihenő, minden király.
Mint mondtam nem szoktam egymás után két napot menni, de sebaj, visszaírom a 00:01-09:23-ig terjedő időpontot és minden király. Ugye elvileg úgy nézne ki a dolog, hogy mikor beteszem a kártyát, akkor megkérdezi a kézi beadást, illetve azt, hogy a 00:01-es kivétel a műszak vége volt-e, rámegy az ember, hogy IGEN és vissza tudja írni a tevékenységet, pont úgy, mint ebben a rövid videóban: [link]
Igen ám, de a valóságban nem így működött a tachográf, mint a videón. Ha én arra mentem, hogy műszak vége=IGEN, akkor nem dobja fel azt a lehetőséget, hogy visszaírjak, hanem azt dobja fel rögtön, hogy elfogadom-e az adatbevitelt. Hát mondom ez így biztosan nem lesz jó, szerintem kérdőjelet fog odatenni a 00:01-09:23 időpontra, ha így beadom neki.
Telefonáltam az egyik sofőrnek a cégnél. Azt mondja, hogy jóvanazúgy nem baj, ha kérdőjel, mert a kérdőjel az pihenőnek számít (na mondom magamban nem vagyok rutinos kamionos, de annyit meg tudok erről az állításról állapítani, hogy baromság).
Telefon egy másik sofőrnek: Az ő tachográfja is ilyen, nem érti miért. Ő úgy szokta csinálni, hogy a műszak vége kérdésnél arra megy, hogy NEM és akkor engedi visszaírni. Én is így tettem.Csak utána meg gondolkoztam, hogy most akkor nem-e az van, hogy hiába szedtem ki 00:01-kora kártyát és zártam a műszakot (ahogy az első képen is látszik a 22:01+2 óra UTC-vel a 00:01 zárás a szalag végén), mi van, ha ezzel a reggel beadott paranccsal, hogy műszak vége=NEM úgymond felülírom a dolgot és pörög tovább a 20:15-kor megkezdett 24 órás ciklus másnap 11:15-ig...
Hát mondom kipróbálom. Ugye 09:23-kor kezdtem, gondoltam egyet és 11:05-kor beadtam neki egy műszak végét. Majd nyitottam pár perc múlva egy újat. (Ha jól tudom egy napon belül többször lehet nyitni és zárni.) Egyben ki is próbáltam azt, hogy amikor visszatettem a kártyát és kérdezte, hogy a 11:05 az műszak vége volt-e, akkor arra mentem, hogy igen és nyilván, ahogy fentebb is említettem, ekkor nem engedett visszaírni arra a pár percre semmit. Természetesen kérdőjelnek vette azt a pár percet. Így néz ki az aznapi szalag: [kép]A kérdésem az, hogy akkor végül is melyik a jó eljárás? Ahogy én csináltam a visszaírást? Azzal végül is 00:01-kor vége lett a műszakomnak és rendben rögzült is, annak ellenére, hogy a visszaíráshoz a műszak vége=NEM parancsot kellett beadnom másnap reggel a 00:01-es időponthoz?
A másik kérdésem, hogy ugye most van 11:05-11:08 közötti időszakomban egy kérdőjel. Ezzel mit tegyek? Húzzam ki kalapácsra a szalag hátulján ezt a pár percet?
-
Qtya123
őstag
Nekem ezek a rohadt korlátos táblák lesznek a keresztem...
Régebben azt hittem, hogy a forgalmas utcáról tolass be mindenféle szűk helyekre lesz az. Na abból is kapom az áldást néha, de azt már megszoktam, megy is és nem is stresszel.Na de ezek a táblák. Múltkor ugye megszívtam, mert a cím ahová mentem, az a cégnek a címe volt, de teherautó behajtási tilalom volt, mégis bementem és akkor derült ki, hogy a cím az tökéletes csak éppen a rámpa meg egy teljesen másik útvonalon megközelíthető helyen van. Gondoltam tanulok az esetből, mert akkor nem néztem előtte műholdképet, illetve utcaképet.
Szóval most meg adott egy cím, Marcali belvárosának közepén Sole-Mizo.
iGO Primoba beüt, azt mutatja, hogy simán be a 682-es úton, majd a lámpás kereszteződésnél egy jobbos és kész, korlátozás nincs. Így, mint ahogy itt feketével jelöltem: [kép]
Biztos nem lesz gond, van az útvonalon Lidl és Penny is, tuti járnak arra kamionok, na de én most már művelt meg elővigyázatos vagyok ám, nem hagyom magam megszívatni, nézzük meg az utcaképet tuti ami tuti. Elindultam befelé az utcaképen, idáig kattintgattam a google-ben: [kép] Mondom oké, látom a képen épp felújítás van 2021 augusztusi a kép), de nincs itt semmi extra, megyek majd szépen tovább egyenesen a körforgóban és kb 150-200 méter és ott jobbra és ennyi.Na aztán kiderült, ha csak pár métert előrébb mentem volna azon a rohadt utcaképen, akkor már 2023 májusi dátummal ez a kép fogadott volna...: [kép]
Úgyhogy ezzel akkor szembesültem, mikor odaértem a szerelvénnyel. Na és itt jön az, hogy a félelem felülírja a tudatosságot. Azt kellett volna tennem, hogy a körforgóban visszafordulok, megállok valahol és higgadtan végignézem térképen, hogy hol tudok bemenni korlátozás nélkül. Vagy mehettem volna a körforgóban balra is, de azt meg nem mertem, mert mondom mivan, ha valami olyan útra tévedek, ahol beszorulok, nyilván nem néztem meg az összes környező utcát a térképen indulás előtt. Úgyhogy a besz@rt helyzetemben hülye döntést hoztam és végigmentem azon a néhány méter korlátos szakaszon. Legközelebb ha ilyen lesz, nem fogok így tenni, visszamegyek arra az útra, ahonnan jöttem, hiszen azt már ismerem, ott nem érhet meglepetés és félreállok. De most nem ez volt.
A végnél egyébként megnyugtattak, hogy semmi baj nem lesz belőle, sokan benézték már, nem büntettek senkit, sőt volt, hogy rendőr volt az utcában, az sem foglalkozott az ott bóklászó kamionnal. Azt is hozzátették, hogy voltak sofőrök, akik nem mentek át rajta, elkezdtek bolyongani, aztán a kórháznál meg elakadtak az ott parkoló autók miatt az utcában...
Amúgy finom cég ez is, még az Ifákra tervezve. A szokásos tolass be az utcáról, a forgalomban keresztbe b@szva a szerelvényt [kép] , de mondom az ilyen része a dolognak már nem stresszel.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Járt már valaki úgy, hogy visszaírta a napi pihenőjét, elvileg sikerült is, aztán mikor nyomtatott nem volt visszaírva és "?" volt?
Találtam egy cikket, amely szerint néhány Siemens típusnál előfordul ez: [link]
Szerintem én is így jártam... Húzzam meg a szalag hátulján a pihenőt és írjam rá, hogy beadtam neki, csak hiba van?
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz kesenyi #18925 üzenetére
Na igen. Az lett a nagy újítás, hogy nem kell vizsgázni, de több napot a teremben kell rohadni oktatáson.
Bezzeg a vizsgás változatnál nem kell a tananyagot személyesen meghallgatnod, hanem e-learning keretein belül elolvasod és mész vizsgára.Tehát az én nézetemben ebből az egészből azt hozták ki, hogyha nem a vizsgás verziót választod, akkor gyakorlatilag büntetésből kötelezően beterelnek egy tanterembe napokra.
Én maradok a vizsgás verziónál.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Intruder A 6 #18900 üzenetére
Ezen az oldalon olvastam a szétülésről, itt azt írja, hogy lehetséges a nem egyszerre történő kiszállás: [link]
"A két sofőr 04 órakor indul együtt, 07 órakor beérnek a telephelyre. ekkor az irányító, vagy fuvarszervező, közli a sofőrökkel, hogy az egyikük egy másik járművet szervizbe visz, a másik pedig megy tovább a szerelvénnyel és el végzi, a lerakást. Ezt megteheti."
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Somatom #18897 üzenetére
Közben míg ezt megkérdeztem tőletek visszahívott a sofőr is, akit előtte nem értem el. Kiderült, hogy változott a dolog, egy másik sofőr viszi az autót a felrakóra, oda fog menni éjjelre az, akivel megyek, szóval egyszerre kezdünk, probléma megoldva.
Annyi, hogy én ahogy megfordultunk nem a telephelyen szállok majd ki, hanem kb fél órával előtte a ma éjjeli felrakónál, mert nekem ott lesz a személyautóm, a másik sofőr meg megy tovább a telephelyre. Akkor gondolom emiatt a "szétülés" miatt figyelni kell, hogy ne a 30, hanem a 24 órás ciklusba férjünk bele? Hiszen az utolsó kb fél órás utat már nem négykézben teszi meg.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Egy új dolog lesz nekem megint. 4 kezesben megyek Németországba egyet, szóval felfrissítettem kicsit az ismereteket, hogy ilyenkor hogyan néz ki a dolog.
Már azonnal adódik is egy kérdésem...
A sofőr, akivel megyek, az el fog menni a magyarországi felrakóra és nekem a főnök azt mondta, hogy majd menjek oda éjjel 1-re, mert annál előbb úgysem rakodnak, addig meg minek ülni ott ketten, nézni egymást. De én meg az imént azt olvastam, hogy négykezes járat esetén a 2. sofőrnek legkésőbb 1 órán belül be kell ülnie. De ő úgy tudom, hogy este 9 körül indul el a felrakóra, ahová nekem 01:00-ra kell menni. -
Qtya123
őstag
válasz Somatom #18872 üzenetére
Ez működőképes megoldásnak tűnik. Persze akkor borul az egész, ha mondjuk úgy jön ki a lépés, hogy nappal kellene aludni és éjjel indulni.
Gondolom akkor marad a folyamatos alapjáraton ketyegés.HoTaZo: A kicsit előrébb állás abban az esetben nem gond, ha halszálkában teszi ezt a hűtős? Lévén hosszabb lesz a szerelvény és vajon ki tudnak-e állni mellőle.
csibe1: Nekem is minden ilyenen porladt egy idő után az a fekete szegély. Szóval nálam már motorikus mozdulat, hogyha veszek egy-egy újat, akkor az első dolgom, hogy azt a fekete hülyeséget leszedem róla. Nem sok szerepe van a koszoláson kívül.
-
Qtya123
őstag
2 akkuval egyébként az állóklíma, vagy egy állófűtés kibírja (jó állapotú akku esetén) a 9-es, vagy 11-es pihenőt?
Ha nem, akkor a motor járatásáért nem szekszuálják meg az embert? Mert ha az első kérdésre nem, a másodikra igen a válasz, akkor az oboa.
Egyébként megvolt az első pihenésem hűtő mellett. A hang egy dolog, de arra nem gondoltam, hogy rázza a fülkét és az zavart. Főleg mikor start/stopban beröffent-leállt-beröffent.... Szoktak olyat csinálni a hűtősök, hogy leengedi a gólyalábat és szétakasztja annyira, hogy ne legyen fizikai kontakt a pót és a traktor között? Nekem így hirtelen ez jutott eszembe, ha huzamosabban benne kellene aludnom, hogy ezt csinálni, talán segít a rezonancián.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Köszi, így már világos a pihenőkkel ez a 10 óra éjjeli dolog.
-
Qtya123
őstag
Erre az éjszakai munkavégzésre mennyire harapnak itthon? Ugye ha 0:00-04:00 között végez munkát az ember, akkor 10 óra lehet a munka. Nekem most fogja túllépni, szerintem úgy 13 órában állok meg.
Nincs még meg a vámkezelés, arra várok.Nyomtassak majd a nap végén és írjam rá, vagy annyira nem foglalkoznak ezzel?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus TUF A15 FA507 - 15,6"QHD 165Hz - Ryzen 9 7940HS - 16GB - 1TB - RTX 4070 8GB - 2,5év garancia
- KARÁCSONYI AKCIÓ!!! ÚJ Surface Pro 10 EZÜST Ultra 5 135U 16GB RAM 512GB SSD Gar: majdnem 2027
- Csak VGA kell bele! Ryzen 7 félkonfig
- Dell Latitude 7480, I5-7300u, 8GB, 256GB M.2, POOR, FHD, Számla, Gari
- Teclast Mini PC/ 12. gen. processzor/16GB/512GB
- LENOVO THINKPAD UNIVERSAL USB-C DOCK
- Újszerű - Apple iPhone 15 Pro Max 256GB - Black Titanium
- 10db eredeti ps3 játék egyben eladó
- Új Asus Z13 Flow 2in1 WUXGA 120Hz Touch i9-12900H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 3050Ti W11 Garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 512GB 12GB RAM karcmentes Hibátlan új Állapotú
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest