Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

válasz big-J #6303 üzenetére

#6303 big-J

Kicsit elúsztam egyéb feladatokkal, de még akartam reagálni.

Szóval tény, hogy lehetetlen munkavállalóként kiköltözni, mert a 22-es csapdája áll fenn lakhatás illetve fizetési papír téren. Értem.

Nem lehetetlen, csak NAGYON nehéz a mi szintünkön - értsd: nem akarsz munkásszállóra, illegális szállásra, etc. menni.

Régebben még bemondásra regisztráltak kb. bárhova a német hivatalok. Ez egy kiskapu volt, én is így oldottam meg, a már itt lakó barátaimhoz lettem bejelentve, és így el tudtam kezdeni az ügyinétéseket (adó, TB, bankszámla, munkaszerződés...) 2 hónap alatt sikerült saját lakást találnom.

Kb. fél éve minden egyes bejelentett embert az ingatlan tulajdonosának előzetesen jóvá kell hagynia. Ez a kiskapu bezárult.

Ami mindig is opció volt: apartmanba, olcsóbb szállodába elmenni, ők általában engedik a bejelentést is, és akkor pipa. Persze ehhez pénz kell, itt jön képbe az, hogy a munkaadódnak nagylelkűnek kell lennie a relocation package terén.

OK, aláírom, hogy München és környéke kivételes, itt szó szerint ölik egymást az emberek az ingatlanért. Ha a topiktárs Berlinben talál egy neki megfelelő diákszállást (úgy látom példaként azt linkelte), és tényleg fel is veszik oda, akkor öröm és boldogság van.

Pont ez a baj, hogy családos árakat írsz, egyedüli pályakezdőknek.

Ebbe most bele lehet kötni, de igazából csak példa volt és a nagyságrendek, illetve az elvek számítanak.

Gondolom azt leszögezhetjük, hogy IT-s szellemi munkás nem fog 6-8 fős tömegszállásokra menni, ahol csak egy ágya van, esetleg egy zárható kisszekrénye.

Innentől kezdve indul a buli.

Az, hogy én családos vagyok, egy dolog. Meglepően nincs olyan nagy különbség egy 2 és 4 szobás lakás bérleti díja között, mivel eleve qrva magasan indul az a 2 szobás is...

A probléma a helyi szokásokkal lesz. Ha ők jövedelempapírt akarnak látni, mert az elmúlt 50 évben mindig így adtak ki lakást, akkor mehetsz oda magyarázni (főleg külföldiként), elhajtanak. Ugyanez áll a SCHUFA-ra, vagy bármi más dokumentumra, amit "kérnek".

Ugyanúgy nem tudod majd elmagyarázni, hogy neked elég a 20 nm-es garzon, mert kitalálja, hogy komoly mérnökember nem lakik egy lyukban, meg majd úgyis menni akarsz nagyobba, és akkor ő ott áll az üres lakásával. Vagy pl. az én esetemben volt, hogy az arcomba kaptam: ne akarjak 3 szobást bérelni, mert mi lesz ha (!) mégis születik még egy gyermekem, és hát egy 80 nm-es 3 szobás lakás az nyilván kicsi egy négyfős családnak, ott meg lehet dögleni egymás hegyén-hátán, tehát nyilván el fogunk menni, ő meg áll majd letolt gatyával és kereshet új bérlőt.

Na ezeknek hiába magyarázol, ez a helyi szokásrend, és nem nagyon fognak tágítani. Ez jellemző az esetek 90-95%-ára. Ha te kifogod azt az 5-10%-nyi lakást, ami exception, akkor gratula, lehet örülni! És mielőtt jönnél a külföldi kártyával: igen, biztos van diszkrimináció, viszont amikor a tősgyökeres német ismerősöktől is ugyanezeket a sztorikat hallod, akkor elgondolkozol, hogy talán a rendszer van kissé begyöpösödve.

#6312 OPiiPO

akik már kinn vannak, nem akarják hogy mások is kimenjenek utánuk, nem szeretik a konkurenciát, szóval mindenkit elriasztanak

Gratulálok, régen olvastam ennyire rosszmájú és sztereotíp "bunkó magyaros" kommentet.:)

A helyzet ezzel szemben az, hogy ha küldesz nekem CV-t, és megfelelsz az itteni követelményeknek, én hegyet-völgyet meg fogok mozgatni azért, hogy kihozhassalak. Egyrészt kapnék egy jó kis referral bónuszt, másrészt ami még a pénznél is fontosabb: intelligens és képzett emberek hasonló kvalitású kollégákkal szeretnek együtt dolgozni, mert akkor lehet hatékonyan haladni.

Szóval épp az ellenkezője igaz, amit gondolni vélsz, de a tények ne zavarjanak.:)

Szerkesztve: egyébként van szaktopik, ez az egész eléggé off itt, nemde? Külföldi munkavállalás

Új hozzászólás Aktív témák