Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Adódott egy lehetőség lehetőség az egyik volt munkahelyemen, és szeretnék tőletek tapasztalatot/véleményt/tanácsot kérni, hogy ti hogyan kezeltetek/kezelnétek egy ilyen szituációt.

Helyszín: Anglia, vidéki megyeszékhely, de otthoni gondolatokat/tapasztalatokat is szívesen veszek, mert nem teljesen Anglia specifikus a kérdés.

Főállásban dolgoztam Senior fejlesztőként egy ügynökségben, aki megrendelőknek szállít projekteket (grafikától a programozásig). Egy évvel ezelőtt ez a cég felmondott nekem, mondván, nincs pénz.

Az egyik projektet (Node.js microservices on Kubernetes) én terveztem a nulláról. Rajtam kívül volt még 2 fejlesztő, akik közül az egyiket szintén elküldték pár hónappal utánam ugyanúgy pénzhiányra hivatkozva, a másik pedig ment az előző után az új helyére.

Most, egy évvel a felmondásuk után azzal kerestek meg, hogy a megrendelőnek mégis lenne pénze a fejlesztésre, van egy fejlesztőjük akinek el kellene magyaráznom, hogyan működik a rendszer, mert már nincs senki a cégnél aki tudná.

A cégnek két választása van. Vagy fizet nekem és elmagyarázom pár órában nagy vonalakban a dolgokat vagy az új fejlesztő napokig ül a kód fölött, és próbál rájönni magától. Egyik sem olcsó nekik, viszont, mivel csak én vagyok aki segíteni tud, ezért, ha segítek foghat vastagon is a ceruza, nekik még mindig olcsóbb és gyorsabb mintha az új ember gondolkozik napokig vagy hetekig.

Nagy vonalakban kellene útbaigazítást adnom, néhány órában videohívásban, bármikor amikor nekem megfelel, a fizetést pedig freelancerként beszámlázva tudnánk intézni.
    Valamint, ha nagyon ráérek, akkor lenne néhány nap meló is.

Nem vagyok haragtartó ember, attól mert felmondtak, a pénz nekem is pénz.

Ezzel csak az a gond, hogy azóta én máshol dolgozom főállásban így csak a pár órás videohívás részt tudnám elvállalni és vállalkozó/cégtulajdonos sem vagyok, így a számlázás erősen kérdéses, és mivel itt csak egy nagyon rövidtávú munkáról lenne szó, nem érné meg az adminisztráció amivel egy vállalkozás alapítás/egyéni vállalkozóvá válás jár.

Számla nélkül a cash nem működne, itt nem divat a feketézés.
    De talán valami nekem megfelelő alternatívára rá lehetne őket beszélni, mondjuk Amazon kuponra vagy hasonlóra, hiszen azt leírják költségnek, ugyanaz, mintha számláznék, én pedig el tudom költeni arra amire akarom.

Voltatok már ilyen helyzetben? Hogyan kezeltétek? Elvállalnátok, vagy egye meg a fene azt a néhány száz fontot? Mennyire fogna vastagon a ceruzátok? Az biztos, hogy több lenne az óradíj, mint egy hasonló pozíció fix, hosszabb távú szerződéssel, de mennyivel kérnétek többet?

Köszönöm a gondolatokat.

Új hozzászólás Aktív témák