Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
 - Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
 - iPhone topik
 - Milyen okostelefont vegyek?
 - Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
 - A Gemini húzza ki a Sirit a csávából
 - Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
 - Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
 - Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
 - Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik

Új hozzászólás Aktív témák
- 

Alusky
senior tag
Már így is foson vannak a platformok generált kamu videókkal, mi lesz ezután. És már nem fogod tudni, hogy ami nézel az kamu vagy nem. Az agyad majd szimpátia alapján eldönti, de tudni nem fogod, ezzel egy szép visszhangkamrába burkolva az egyént. Jó nagyot fog zuhanni még az értelmi szint a következő évtizedekben. Nem az lesz a legnagyobb gond, hogy az alfa generáció a kórházban még meg se száradva már tabletet kap a kezébe, hanem hogy azon rögtön kamu generált videókat fog látni a későbbi generáció. Mint az A+++++ energiaosztály. És az alfa generáció lesz az új boomer.
Valamennyire azért örülök, hogy csak átlag 70 év a várható élettartam, nem biztos, hogy kedvem lenne 200-at élni ilyen világban ahol az önelégült egótól túlfűtött hisztikrisztiában élve már egy Trópusi Vihar-t sem lehetne leforgatni, miközben az évtized filmje volt akkoriban és még akiket kifiguráztak is nevettek rajta.
 - 

ben2
tag
A helyzet rosszabb: az EU nem (csak) az AI generált videókat fogja szabályozni, hanem a training adatok felhasználhatóságát.
Így míg az USA, Kína, stb. gazdasági megfontolásból hagyja, hogy kb. az trainingezzen azon, aki és amin csak akar, max. majd a piaci szereplők a bíróságokon leboxolják, hogy ki lopott kitől, addig az EU a bürokratikus korlátozások miatt körökkel le fog maradni. - 

ddekany
nagyúr
Hááát... ez OFF és gyúlékony téma ugye. De, nszvsz, csávót csak használják (egy manipulálható bunkó, annyi hogy magasztalni kell, meg pénzt/aranyat ígérni), nem ő találta ki ezeket. A pusztítás a cél. Lebontják a régit, építenek egy sajátot. Jobbára Tiel és társai. Azok se épek amúgy, szóval nem állítom, hogy működni fog a master plan...
 - 

ddekany
nagyúr
Szóval egy 3D-s bábú, mechanikai megkötésekkel (mi merre és meddig hajlik), ami beállít magának.
A "realizál" pedig magyarban azt jelenti, hogy "megvalósít" (make real), nem azt, hogy "rájön" (realize). Legalább is fiatal koromban még így volt, de aztán bekavart a fejekbe az angol, gondolom.
Update: A franc... látom tényleg van ilyen jelentése is: "Régies: Hirtelen megért".
 - 

paatrick
őstag
Az új amerikai vezetőségnek van elég kínja házon belül is, nem igazán úgy alakulnak az első évben a dolgok ahogy a vezér felvázolta. (Érzek némi párhuzamot kishazánkkal a'la repülőrajt)

Az amerikai cégeknek a 2. legjobb piac az EU, innentől hiába lázadnak nem igazán engedhetik meg maguknak hogy innen is kiszoruljanak. Ezért volt eddig is hogy duzzogva de eleget tesznek az EU-s szabályoknak előbb-utóbb.
Tarifákkal csak saját magukat szívatják, ez mostanra világos lett minden gondolkodó amerikainak is.
Hadi támogatás megvonással meg nem igazán jó ötlet fenyegetőzni mikor az EU alapból azon gondolkozik hogy saját hadsereget állítson fel. Nyilván az amerikai hadiipart nem lehet utolérni de EU-n belül is vannak olyan cégek amiket jól fel lehet tápolni. - 

- 

ddekany
nagyúr
Tegyük hozzá, ez most van. Aztán ki tudja, hol áll meg.
Amúgy én azt tippelem, ez nem egyetlen AI model valójában, hanem minimum egy LLM, és utána a tényleges videó generátor. Az LLM generál egy konkrétabb leírást, amiben pl. már benne van, hogy ki mit mond. Ha emberből indulok ki, kell egy szöveges forgatókönyv, utána jelenet skiccek, és csak aztán a végleges "renderelés"/forgatás. Az skiccelésnél beállíthatna 3D "manökeneket" is, így pl. nem tudna belekavarodni a végtagokba az mozgalmasabb jelenetekben. Na csak azt mondom, hogy itt a háttérben sokkal több fejlődési lehetőség lehet, mint egyetlen model tréningezése.
 - 

- 

emiki6
veterán
Kicsit álomszerű
Azthiszem ezzel kiválóan összefoglaltad a lényeget. Valóságosnak hat, de hiányzik belőle a valóság következetessége, robusztussága. Katyvasz. "Random" dolgok egymásután dobálása (volt az érzésem pl az anime imitáción, amit ebben a cikkben nemtom linkeltek e).
Szerintem ez is olyan lesz, mint a veo3, hogy elsőre elképesztő, aztán pár videó után rááll az ember agya a sajátos esztétikájára (meg hogy ugyanazok a gyengepontok - hibák kerülnek elő, kilóg a lóláb) és onnantól kezdve könnyű elemzés nélkül felismerni (ha kellően jó a felbontás, mert 240p-ben nyilván nem tudom nyakoncsípni a valószerű veo3 generátumot).
 - 

ddekany
nagyúr
Legválogatás nélküli próbálgatás: [link]
Ez még nem a pró változat, az talán jobb.
Továbbra is elsősorban "renderelésben" erős, azaz a fotorealisztikus fény/árnyék, meg anyagok. Bár csomószor rájött ez a tipikus AI-os mocorgása a felületeknek, amikor a képkockák közt a textúrák kicsit megváltoznak.
A világot csak felületesen érti. Történnek abszurd dolgok. Sokszor olyan, mintha reklám klisékből rakna össze jeleneteket.
Fizikát is módjával érti. Van olyan szitu ahol döbbenet, de gyakran becsúsznak feltűnő bakik. Kicsit álomszerű, ott vannak ilyenek.
Nem követi az utasításokat pontosan. Volt hogy átadott neki ilyen jelent képregényeket (amiket forgatáshoz szokás használni), és a fő elemeket átvette, de amúgy totál szabadjára engedi magát.
Amennyire tudom, ezek kb. minden ilyen áltanos célú videó generátorra igazak amúgy.
 - 

ben2
tag
A fényképezés elvette a festők munkáját? Nem. A fényképezés megváltoztatta a festészetet.
A mozgókép elvette a színházak munkáját? Nem. A film megváltoztatta a színházat.Az AI elveszi a mozgókép készítők munkáját? Nem. Meg fogja változtatni.
Nem az a kihívás az AI-ban, hogy eztán nem kell emberi gondolat a tartalomgyártás mögé, hanem hogy akinek eddig nem volt érdeklődésre számot tartó gondolata, az eztán nehezebben él meg az művészet valódi kreativitást nem igénylő, ipari jellegű feladataiból.
Az AI nem lesz a gondolataink vizuális kifejezése, mert a közhiedelemmel ellentétben a műalkotás mentális folyamata nem úgy zajlik, hogy az alkotó fejéből egyszer csak kipattan valami, majd azt egy fizikai médium segítségével bemutatja a nagyvilágnak. Hogy az alkotó kósza érzése, gondolata valódi, mások figyelmére méltó módon fizikai formát öltsön rendkívül nehéz és fáradtságos belső, mentális munkát igényel. Ha nem így lenne, akkor bárki képes lenne irodalmi remekműveket alkotni, elég lenne hozzá egy szövegszerkesztő.
(Ettől még lehet a művésznek megvilágosodása, intuíciója, amitől minden egyszerre csak összeáll, de az nem a kezdete, hanem az eredménye a belső munkának.)Példa:
József Attila terápiás naplójában (Szabad Ötletek jegyzéke címen adták ki később), így ír az anyjáról:
"jaj mama ne tessék bántani
az anyád az a büdös kurva már megdöglött mit orditsz"
(A terápiás naplóban a gondolatokat a páciens bármilyen szűrő nélkül úgy írja le, ahogy elsőnek megfogalmazódtak benne.)
Ezekből a gondolatokból lett később a Mama című verse.
Milyen elképesztő belső küzdelem és érési folyamat kellett ahhoz, hogy egy alpári indulat eredménye egy remekmű legyen?Na ezért nem lesz az AI önállóan alkalmas bármilyen értékelhető alkotás létrehozására. Beadod a promptot és megalkotja, amit mondasz neki. Nem azt, amit érezni vélsz, hanem pontosan azt, amit kérsz.
Ettől még lehet hasznos eszköz akár a belső érési folyamatban, akár a megvalósításban, de olyan nem lesz, hogy az AI majd mindenkinek kivetíti, amit gondol és tele lesz a világ műalkotásokkal, mert valójában az emberek többsége csak áltatja magát, hogy bármilyen említésre méltó gondolata lenne. - 

jbcs
tag
Netflix halála. Majd amikor este megkérem az AI-t, hogy az egyik Agatha Christie regényből generáljon nekem egy 1.5 órás filmet az általam megadott főszereplőkkel...
  - 

ddekany
nagyúr
Annyiban rosszabb a helyzet, hogy én egy valós dologra kerestem rá, nem valami hoaxra, és úgy kellett keresni a szemét tengerben az olyan videót, ami vélhetően nem click-bait kamu. Ez rendszeresen így van sok más témában. Nyilván tudnák jobban csinálni a Google-nél ezt, ha akarnák... legalább rangsorolásban.
 - 

Emunem
őstag
akik szeretnék azt hinni hogy... erre mondom mindig ismerösöknek: A neten mindent megtalálsz, és mindig azt, amit keresel. Ha azt akarod, hogy a kaki egészséges legyen a szemhéjra kenve, lesz erröl is tartalom, hogy mennyire egészséges, mert az ókori rómaiak is tudták... bla-bla baromságok, AI képekkel "alátámasztva". Halálom, amikor szüleim is jönnek, hogy nézd csak kisfiam, ez-meg ez mennyire igaz, találtunk egy tudományos cikket erröl, mennyi tudós mit mond... aztán mikor a nevekre rákeresel (ha vannak nevek), akkor kiderül, hogy semmi köze a valósághoz. (hivatalosabb helyeken kutakodva, mondjuk egyetemek, intézmények, ahol a "doktorok" ténykednek)
Sajnálom a fölöttem (60+), meg alattam lévö (20-) generációt, mert nekik az lesz a természetes, hogy nekik mindig igazuk van, mert az interneten megírták az okosok. vagy azért, mert nem tud különbséget tenni, vagy azért, mert már ebben nőtt fel (és az oktatási morál erre még jobban ráerősít), hogy "hivatalos" forrás is hazudik, net is hazudik, mind1 már, kényelmesebb elhinni a hazugságot, és nézni a csillag születik, meg a többi baromságot, mert nincs más választása. Mi, az internet hajnalán szocializálódott korosztály (´80-90-s évek gyermekei) tudjuk, hogy kell és lehet különbséget tenni 2 hír között. (volt újság, könyvtár és tv, meg az internet az életünkben)Na kihiperventilláltam magam ide is.
  - 

ddekany
nagyúr
YT másik mániája, a nyilvánvalóan álhír tartalom ajánlása. Ugyancsak fióktalanul. Pl. rákerestem 3I/ATLAS-ra (aktuális csillagászati téma), és a találatok többsége ilyen "Breaking news! A NASA most jelentette be - az ojjektum egy robot UFO polip, és beszívta a marsot" + feltűnően AI generált thumbnail. Na, ezekre vajon ki nyom rá?
 - 

paatrick
őstag
Jaj ne is mondd. Nincs youtube meg semmi google fiókom, így mikor felmegyek youtube-ra mindenféle cuccot próbál beajánlani. Olyan agyhalott shortsok vannak hogy én érzem magam rosszul közben, és simán van rajta 1 millió lájk... erre van igény
  - 

Tasunkó
őstag
Ezzel a hét műtárgyát égetik el, mármint most még hatalmas poén és sírva kacagunk ha a szomszéd aranyhaj parókával a fején posztol, meg sárkányon repül, de 10 év és teljesen elégeti a kraftot, de nem csak ezt, hanem ezután hogy fogja valakinek az ingerbuherenciát triggerelni, ha a reklámban sárkánnyal repülnek, és ezzel elérik hogy mégis mit lehet majd képernyőn mutatni, ha a mindent bármilyen olcsó szar meg tudja 2perc alatt csinálni, így elfogy a képi megjelenítés alól a kraft, ami a reklámipart meg az összes szart hajtja. Ez a céges működés díszpintye, hogyha hagyják bavatkozás nélkül, akkor felzabál mindent majd magába szakad és megszűnik. Minden cég így működik, csak nem ennyire sikeresek. A sikertelen cég ismérve hogy létezik, mert ha sikeres lenne, akkor már nem létezne.
Nyilván ezzel senki munkája nem szűnik meg, csak kiderül hogy eddig nem csinált semmit. - 

ddekany
nagyúr
Amúgy a világ megismeretéhez eléggé elkerülhetetlen, hogy mindenre lásson példákat az AI. Hogy értse, hogyan gondolkodnak. De le kell pontozni, ha kéretlenül ilyen szerepbe vált. Ez ugyan az, mint te is el tudsz játszani ilyen negatív karaktereket, de ettől még nem értesz velük egyet.
 - 

ddekany
nagyúr
válasz

Dyingsoul

üzenetére
						Amennyire téged megdöbbent az, hogy szerintem az AI minden inputból tanul
Ez lehet hogy nekem szólt volna? Lásd #30. Csak abból tanul, amin direkt tréningezik. Nem ember ez, hogy nyomot hagyna benne, amit csinált. Nincs ilyen mechanizmus, egyenlőre. (Néha próbálják pótolni így-úgy, de nem az igazi.)
 - 

Dyingsoul
veterán
Szerinted a grokos incidens óta bármelyik AI chatbot gyártója engedélyezi hogy "minden inputtal tanítsa az AI-t?" Te se gondolhatod komolyan.

A Grok-os incidens egy edge case, amiből a Grok fejlesztői sokat tanultak és tovább fejlesztették a hangulatelemzést ami folyamatos fejlesztést igényel az LLM-ek fejlesztői részéről. Amit még idekevertél az a filter. Az megint tök más téma, de ha te úgy gondolod, hogy az udvarias szavak fennakadnak a filteren és az AI nem végez hangulatelemzést, ez lehet a te véleményed, csak attól ez még nem igaz.
Amennyire téged megdöbbent az, hogy szerintem az AI minden inputból tanul, legalább annyira megdöbbent engem az, hogy te úgy gondolod, hogy van olyan input amitől nem fejlődik az AI.
"Sam Altman pont azt mondta hogy minden ilyen felesleges köszöngetés pénzbe kerül mert áramot használ a semmire."
Ezt a Sam Altman posztot kérlek szépen linkeld be, mikor mondta azt, hogy ez felesleges köszöngetés és hogy a semmire használja az áramot? Én ezt találtam de ebben sem az nincs benne, hogy felesleges lenne sem az, hogy a semmire megy el ez a költség. Szóval most akkor ki sarkítja ki a dolgokat? - 

paatrick
őstag
válasz

Dyingsoul

üzenetére
						Szerinted a grokos incidens óta bármelyik AI chatbot gyártója engedélyezi hogy "minden inputtal tanítsa az AI-t?" Te se gondolhatod komolyan.

Amúgy te is kisarkítod amit írtak. Sam Altman pont azt mondta hogy minden ilyen felesleges köszöngetés pénzbe kerül mert áramot használ a semmire.
Én meg azt mondom ez alapján hogy egy videó generálás meg nyilván sokkal több áramot kér, amit ilyen baromságokra fordítani röhejes. - 

- 

ddekany
nagyúr
Ez igazságtalan sértegetése a másiknak, és nem úgy bunkó, hogy nem köszön meg dolgokat, meg nem köszön. De mondom, a stílust elég rugalmasan tudják váltogatni, sőt, megkérheded erre is, hogy kössön beléd, akármit csinlász. Lásd domina személyiségű chat botokat, ha valaki arra vágyik...

- 

ddekany
nagyúr
válasz

Dyingsoul

üzenetére
						Azt már nem írják le, hogy minden input-tal tanítod az AI-t és olyan stílusú válaszokat fog adni amilyen stílusban te is kommunikálsz vele
Nem minden inputtal. Csak abból tanul, amit tréningezésre direkt beadnak, amikor a következő model verzió készül. Abban meg nem látok rációt, hogy 1:1 beadjanak rakás beszélgetést. Abban látok pl., hogy AI-val kinyerjenek azokból valami tanúságot, és aztán az alapján generáljanak betanító anyagot. A stílus azon nem megy át, ha nem akarják.
Egyébként is a stílus, a formalitások, aligha érintik mélyen a modelben kialakult logikát. Ezért is mondhatod meg neki, hogy milyen stílust utánozzon. Amúgy én a "bunkót" preferálom (értsd: csak az értékes információ, 0 etikett és nyalizás).
 - 

- 

Dyingsoul
veterán
Jajajj...
2023-ban a Microsoft Worklab-en megjelent egy cikk, ami arról szól, hogy miért számít az emberi oldalról való udvarias hozzáállás az AI-hoz.
Idén februárban egy sima X felhasználó posztjában azon gondolkozott, hogy mennyibe kerülhet az udvariaskodás az AI-al szemben, ezt megválaszolta Sam Altman és több tízmillió dollárra becsülte az árát.Na most ebből a mainstream media azt veszi le, hogy hú de drága az udvariaskodás és milyen sokba kerül, legyetek bunkók az AI-al (ne írjatok "kérlek"-et és "köszönöm"-öt) és akkor fenntarthatóbb lesz a világ.
Azt már nem írják le, hogy minden input-tal tanítod az AI-t és olyan stílusú válaszokat fog adni amilyen stílusban te is kommunikálsz vele... Szóval bravo és hajrá! Az egész témát szépen kiforgatták, ahogy ez lenni szokott.
Nagyon sok minden van amivel spórolhatnánk, inkább nem kezdek el listát írni.Telexről és Yahooról tájékozódni tech témában... szerintem nem túl célszerű mivel ezek szenzációhajhász cikkek, semmi több. Erre a célra javaslom inkább a valódi tech oldalakat (techpowerup, AI explained, google research, reddit stb) használok ilyesmire.
Engem speciel jobban zavar amikor olaj tankereket robbantgatnak, vagy katasztrófát okoznak de az jobban zavar amikor nemzetközi gázcsöveket szabotálva szennyezik a környezetet.
 - 

paatrick
őstag
válasz

Dyingsoul

üzenetére
						Persze... a valóságban pedig az OpenAI igazgatója szerint több tízmilliót dollárt veszít azzal hogy te csak annyit írsz a chatgpt-nek hogy "köszönöm".
Egy átlag hollywoodi film megvan 100-200 millából, mindennel amit felsoroltál. A chatgpt-t kb 700 millióan használják most, ha ebből csak 1 millió rááll arra hogy minden nap macskával korcsolyázó nős videókat generáljon akkor elég hamar elérik a hollywoodi film összegét. És a hollywoodi film több száz embernek adott munkát hónapokig ugyanannyi pénzből...
 - 

ddekany
nagyúr
válasz

Dyingsoul

üzenetére
						Szerintem arra gondolnak, akik ezt energia (és chip stb) pocséklásnak hívják, hogy mivel ez könnyen elérhető bárkinek, 99%-ban szemét lesz csak vele gyártva. (Ami aztán mindent elönt, és kétséges, hogy ki tudod-e túrni a szemétből ami még komolyabb befektetett szellemi energiával készült.)
 - 

Dyingsoul
veterán
Nem értem az ilyen hozzáállást.
Egy játék/film/animáció/zene készítésének folyamatával tisztában vannak a hozzászólók?
Studió: áramot zabál, klimatizált stb. A hangmérnök, az előadó stb utazik, autóval, repülővel stb az irodába, meetingekre, castingokra, stúdióba, forgatási helyszínekre stb. A forgatási helyszínekre (ami ritkán 1 darab helyszín) oda visznek ki kellékeket, kamerákat, felszerekléseket, mini büfét, lakókocsikat, stb. Sminkesek, kellékesek, szervezők, írók, rendezők, producerek ezek nem egy jegyzetfüzettel és grafit ceruzval a kezükben otthon ülve készítik a produkciókat. Még akkor is ha sokan sok gagyit generálnak, sok ezer generálás erőforrásigénye eltörpül egy-egy studió minőségű alktoáshoz képest. Ezt józan paraszti ésszel is be lehet látni... Az más kérdés, hogy a valódi, minőségi emberi alkotások utánozhatatlanok de most nem erről van szó. - 

ddekany
nagyúr
Elvileg elég lenne most is, ha egy emberre esik 10 traktor, és ha valamelyik bajba kerül, akkor odahívja azt az egy embert. De hát a társadalom meg a gazdaság ennél nehezebben mozdul. De fog. Tippre a lefolyás ebben az esetben az, hogy a kis gazdaságok tönkremennek, a mezőgazdasági gigavállalatok mögött meg van annyi K+F és elszántság, hogy ez megtörténjen.
 - 

ddekany
nagyúr
válasz

cinemazealot

üzenetére
						Ott se stimmel a matek sokaknál, hogy feltételezik, a fizikai munka nagyon változatos/kaotikus része nem gépesíthető soha. Pl. egy légkondit kiszállítása és beszerelése egy egyedi ingatlanba. Brutális, mi mindent kell érteni róla ez emberi világról, a fizikáról. (A tudás szakmai része az egész tudásban elenyészően kicsi, csak az az, amit egy felnőtt ember nem tud elve. Szóval ha megvan a hétköznapi világértés, a józan paraszti ész AI-al, akkor hírtelen minden szakma veszélyeztetett.) De ez is csak lényegében intelligencia kérdése. Ha lesz olyan szintű AI, onnantól a légkondi beszerelők árban versenyezni kezdenek a "robotokkal". Az elején nem lenne elég "robot", vagy túl kiforratlan lenne a mechanikai része, de évről évre hatékonyabb lenne, az ember meg nem.
 - 

válasz

cinemazealot

üzenetére
						"GPS vezérelte klimatizált traktorok/kombájnok"
Azért ez még nálunk (és sok más országban) nem egyhamar fog bekövetkezni. Ide kell az ember. - 

cinemazealot
addikt
válasz

cinemazealot

üzenetére
						"GPS vezérelte klimatizált traktorok/kombájnok"

Ugye, miért is kéne klimatizáltnak lennie egy automata munkagépnek? Mert halmozni akartam az élvezeteket. Kéretik a "klimatizált" jelzőt figyelmen kívül hagyni.

- 

cinemazealot
addikt
és Szirtimorc
Don't shoot the messenger!
Ahogy írtam, ezt én is csak hallottam, de én is túlzásnak éreztem. Viszont gondolom, nálam okosabb és világlátottabbak azok, akik ezt jósolják, kérdés persze az időfaktor. Hogy ez majd mikor fog bekövetkezni. De néhány gondolat:
- pék: az áruházakban már ma is a futószalagról, egyenméretben érkező, gyorsfagyasztott pékárut teszi be az áruházi alkalmazott a sütőbe, majd ki a pultba. Ez a munka már most is kiváltható lenne automatával.
- traktoros: már ma GPS vezérelte klimatizált traktorok/kombájnok végzik a mezőgazdasági munkákat a nagyobb gazdaságokban. De Nolan bácsi már 11 éve is automata traktorokat tett az Interstellarba, ami egyébként (eltekintve a film sci-fi részeitől) egy nem túl távoli jövőt ábrázolt.
- villanyszerelő + sitt + konténer: egy lakóingatlan 3D tervének meglétekor vajon mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a vezetékek helyének kivésését, az így kitermelt sitt összegyűjtését, majd a vezetékek és szerelvények beágyazását ne emberek, hanem ugyanolyan (bio)robotok végezzék, mint amik ma egy autó összeszerelését? A bio jelzőt nem rosszindulatból írom, ténykérdés, hogy ma a gépsoron dolgozás alacsony hozzáadott értékű munkának számít, ergo nagyon rövid időn belül automatizálható (lásd Tesla).
És persze ma még a gombokat emberek nyomogatják, ahogy az üzemek főkapcsolóját is ember kapcsolja fel reggel és nyomja le este, (sőt, magukat a robotokat is emberek rakják össze és állítják üzembe, javítják), de ha a pénz és az energia nem korlátozó tényező, akkor ezek is idővel ki fognak kopni. És egyébként ez az, ami miatt bennem is él a szkepszis: az energia nagyon drága, sőt ha a fenntarthatóságra is adunk, akkor idővel még drágább lesz. Nem beszélve az AI egyre növő villamosenergia-étvágyáról. Szóval egyelőre én sem aggódom. De 50-70 éve a computerek (lásd még Hidden figures c. könyv/film) sem aggódtak nagyon az állásukért.
 - 

Jujjj, mindenkinek nem lesz munkája!

Azért egy normálisabb -akár anime film is- jóval több, mint 60 percnyi szép rajzok. Történet kell, esetleg több részen átívelő csavarok a story-ba, stb.
Nem hinném, h hirtelen AI film dömping lenne (már ami elér egy minimum szintet).
Akkor ez kit veszélyeztet? Szerintem ebből lesznek a 3 perces VR poreszek majd
  - 

Thocy a ZAGY
tag
Jól hangzik az álmaink kivetülése, de azért a filmkészítés is egy szakma. Pontosabban elég sok szakma a forgatókönyv- és párbeszédek megírásától kezdve a környezet/helyszín kiválasztásán (megépítésén/megalkotásán), a látvány- és jelmeztervezésen, a világításon, az operatőrökön keresztül a megfelelő színészek/rajzfilmfigurák kiválasztásáig (nem teljes a lista).
És kell még egy látnok, a rendező. Azért mindannyiuk munkáját nem egyszerű egy jóval kisebb csapattal kiváltani, mivel - legalábbis a jobb filmeknél - iszonyat sok kreativitást igényel, ami azért nem az AI erőssége (ahogy a Képtelen képregény ikonikus jelentében levezették a képregényeket tussal átrajzoló szereplőnél: te csak másoló vagy).
Szóval biztosan lehet már most viszonylag egyszerűen szuper látványos valamit készíteni, de a legtöbb ilyen alkotás csak szemét (ahogy az évente elkészült sokszáz vagy ezer film közül is csupán néhányróp gondoljuk, hogy igazán jól sikerültek és idézzük őket 20-30 vagy még több év után is).
Ha a Google csak kicsit is szeretne a kedvemben járni, akkor végre beépít egy kapcsolót a Youtube felületébe, ahol egyetlen kattintással örökre letilthatom az összes AI videót, amelyeket már jórészt fel is címkéztek, szóval tényleg csak akarat kérdése az egész. Ugyanez igaz valamennyi videomegosztóra (én nem katttintok rá, de a levésbé tapasztalt gyerekeim agyát sem biztos, hogy ezekkel kellene pusztítani). Nincs bajom a filmekkel, de azoknak az életünkből csak egy kis szelet járna (akkor viszont nézzünk már igényes alkotásokat, amiknek a látványon túlmenően elgondolkoztató mondanivalója is van, esetleg ismereteket adnak), nem az egész. Éljük az életünket, ne csak azt nézzük, ahogy mások élik...
 - 

Gorgonka
aktív tag
válasz

Tesztelo.hu

üzenetére
						A takarítónak pont megmarad a munkája ez miatt

A többieket meg ideje lenne átképezni. Szerintem ezt a problémát kormányzati szinten kellene kezelni, hiszen a kormány az, aki adót vár az emberektől. Nyilván az egyén meg szeretne megélni, szóval neki is tennie kell, de teremtsék meg a lehetőséget mindenki számára, hogy tanulhasson is, ha akar. - 

Szirtimorc
senior tag
válasz

cinemazealot

üzenetére
						Majd az okos sitt is lehordja magát a konténerbe, ha már szükségtelennek érzi a létét, vagy ha szépen megkérik rá.
 - 

julius666
addikt
A demók elég meggyőzőek igaz azok az alap sora-nál is azok voltak, a jóval később megtapasztalható valósággal ellentétben
 , ez a "cameo" mód meg nagyon komoly, ennyire profi arc-behelyettesítést még nem tudott semmilyen videó modell (reméljük itt se csaltak a demóval).Amit én egyáltalán nem értek viszont az üzleti koncepció. Az AI videógenerálás azért nem olcsó mulatság, főleg ilyen jó minőségben. Biztos vagyok benne, hogy van is rá komoly fizetőképes kereslet, de elsősorban "professzionális" vonalon, ahol pénzt lehet keresni a kimenettel. Pl. youtubera, tiktokra szemetet gyártó csatornák készítőinek meg hasonlóknak a körében.
Viszont az OpenAI egyértelműen konzumer réteget próbálja megcélozni, saját tiktokot akar gyakorlatilag, ahol a hétköznapi felhasználók fogják generálni (akár a saját/ismerőseik arcával) a tartalmat, egymásnak. Valahogy nem látom hogy ezért hétköznapi felhasználók tömegei jelentős havidíjat hajlandók legyenek kiperkálni hosszútávon, se azt, hogy a felhasználónkénti reklámbevétel-centek fedeznék a videogenerálás költségét.
 - 

Lenry
félisten
válasz

cinemazealot

üzenetére
						mindenkié?
a péké? a traktorosé? a villanyszerelőé? - 

cinemazealot
addikt
válasz

Tesztelo.hu

üzenetére
						Én meg pont azt hallottam, hogy az AI miatt idővel mindenki munkája helyettesíthető (gépesíthető) lesz. Annak dacára, hogy ma még kifejezetten veszteséges a terület és a fejlesztő cégek csak a befektetők pénzét égetik.
 - 

Erunosta
tag
Engem megrémiszt ez az egész. Már most tele az Internet hazugságokkal. Mi lesz ha nem tudsz már különbséget tenni majd kreált vagy valós tartalomtól? Innentől vagy sok ember kerül majd kellemetlen helyzetbe valótlan generált videóval vagy pedig már semmit se fogunk elhinni, még a saját szemünknek se.
A "filmet vagy képet róla vagy meg sem történt" ki fog egészülni a "várjál mindjárt generálok egyet hozzá" -val.
 - 

hapakj
őstag
válasz

Tesztelo.hu

üzenetére
						Igazi jó filmeket

- 

Chalez
őstag
Ez a jövő? Rettenet gagyi
  - 

Tesztelo.hu
senior tag
Azt mondják, hogy az AI miatt nem lesz több munkanélküli. Kérdezem, hogy ezek után a filmiparban dolgozó több millió ember, a rajzfilmestől, operatőrtől kezdve a világosítón át az utolsó takarítóig mit fog csinálni?
 - 

Atilla001
senior tag
Ha ügyes vagy, pontosan azt fogod kapni, amit elképzeltél a legpontosabb formában amit elképzeltél.. bármi ami az agyadban megjelenik, filmé válhat egy kattintásra.. és ez csak a kezdet..
 - 

joghurt
addikt
Valóban megéri az erre elpöfögött erőforrásokat, az utolsó bitig.

Új hozzászólás Aktív témák
- iPad topik
 - Vivo X200 Pro - a kétszázát!
 - Feltörték a regisztrációmat vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t
 - Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
 - Fejhallgatós találkozó
 - Villanyszerelés
 - AliExpress tapasztalatok
 - Hardcore café
 - Minőségi ugrást hozhat a One új médiaboxa?
 - Arc Raiders
 - További aktív témák...

- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
 - HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
 - XBOX Series X 1TB // Számla+Garancia //
 - Dell Optiplex 7050 SFF + Quadro K620
 - ÚJ ÁRU 10.22.!!! HP üzleti laptopok Elitebook, Probook, Zbook 4-13. gen gar.

Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

), rizskoch (rizskók rizshók?