- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- Netfone
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
Aktív témák
-
kgabesz
tag
én nemrég olvastam egy magyar nyelvű cikket valahol magáról a fizikai géphalmazról
az valami fürtös rendszer, rengeteg erőforrással, valami nagyon frankó hálózatba kötve...
ha megtalálom a cikket, akkor belinkelem, hátha az is érdekel valakit
[Szerkesztve] -
-
tozso
tag
Nem akrtam új topickot nyitni ezért ide írom a gondomat.
A téma hasonló jelegű
Az Exploreres kereső fülembe beépült egy bizonyos: Hotwebsearc.box nevezetű valami és állandóan elindúl az internet indításakor. + Behoz egy teljes képernyős weblapot és kiírja hogy várjak mert valamit tölt.
Hogy tudnám ezt kiírtani? Abszolult nem értek a gépekhez, úgy hogy ha lehet ezt vegyétek figyelembe a segítségadáskor. -
Thx, ilyesmik érdekeltek.
-
JFL
csendes tag
Ezen az oldalon elég sok érdekességet lehet találni az internetes keresőkkel kapcsolatban:
http://www.searchlores.org/ -
DcsabaS
senior tag
A Google kereső gyorsasága és hatékonysága 2 fő dologra épül.
Ez egyike a hardver, amely jelenleg több mint 10 ezer db (hálózatba kötött) PC-t tartalmaz (egyszerű Linux oprendszerrel). Ezek a fél GByte-nyi memóriájukban tárolják és keresik az adatokat (persze van backup is HDD-n). Tehát mindegyik PC csak a saját memóriájában keres (ez gyorsan megy), és amit talált, azt egyszerűen visszaadja találatként. (A Google szép példája annak, hogy hogyan lehet hatékony párhuzamos processzálást végeztetni sok ezer gépen.)
A hatékonyság másik forrása az, hogy hogyan értékelik, rendszerezik az egyes PC-kből visszakapott találatokat (PigeonRank).
Néhány link a kezdetekről, a hardverről 2000 végéből, és a technológiáról:
http://www.dlc.fi/~kyostib/camp/report2.htm
http://users.wmin.ac.uk/~lancasd/CST605/Lectures/L11/tsld061.htm
http://www.google.com/technology/pigeonrank.html -
-mikey-
csendes tag
Hi!
Nem leszek túl pontos. mert a jegyzeteim otthon vannak, de megpróbálom leírni, amire emlékszem. Hallgattam egy tárgyat a BME-n, tananyag volt a Google keresőmotorja (na nem a jelenlegi, mert az ugye titkos).
A vektoros indexelésnek a lényege: Csinálnak egy szótárat, ahol benne van az összes dokumentum minden szava, sorban. Namost, az egyes dokumentumokat egy szótár-hosszú vektorral jellemzik, amiben egy szónak megfelelő elem értéke az a szám, amennyiszer a szó előfordul a dokumentumban (vagy 1, ha egyáltalán előfordul). A keresőkérdést is egy ilyen vektorral jellemzik, és aszerint választanak be egy dokumentumot, hogy a kérdés vektora mennyire ''hasonlít'' a dok. vektorához. Ez a ''hasonlít'' nem túl specifikált, létezik rá több megoldás is.
Az meg már egy másik kérdés, hogy a találati halmazt hogyan rakja sorba...
Bocs, ha nem voltam túl érthető, ha nagyon zavaros megpróbálom jobban leírni, de azt csak holnap, mert ma nagyon fáradt vagyok...
Üdv,
Mikey. -
tomcs
őstag
amennyire en tudom az ilyen webes keresok is adatbazisbol mukodnek.. regebben pl voltak olyan izek hogy ''regisztrald magad az altavistan es egy rakat..'' manapsag ezeket elvegzik a robotok de attol fuggetlenul egy marha nagy adatbazis az egesz. termeszetesen ennek a valosaggal valo szinkronizacioja se kevesbe le7 erdekes...
amugy.. az a bizonyos off topic 1.. ott mirol volt szo hogy a merete miatt le kellett zarni? -
PH keresőjét felejtsétek, hiszen itt minden tartalom a saját adatbázisunkban van, azaz sima lekérés egy keresés, ugyanolyan, mint a ''mutasd a legfrissebb 12 hírt'', csak a keresési ismérv nem ez, hanem az, hogy mutassa azokat a híreket, amiben van xy szó.
Ugyanúgy 1db SELECT utasítás.
A Google ennél kicsit komplexeb... :)) -
Sidaries
őstag
Eszembe jutott valami. A PH keresője hogyan működik? Szerintem az adhatna támpontot nem?
-
tomcs
őstag
nem az adatok osszegyujtese a lenyeg hanem az hogy van egy hatalmas nagy adatbazis, abban milyen algoritmussal lehet ekkora hatekonysaggal keresni.. jo persze egy ilyen keresoszerver mogott igen tekintelyes szerverhalom van de attol fuggetlenul is nagyon hatekony programozas kell ehez.. jo persze az uristent is cache-elik meg minden de azert nehany millio tekintelyes meretu rekordban tobb kulcsszo alapjan keresni, az eredmenyeket rendezetten visszaadni, nyilvantartani hogy mit hivott le a juzer es azt legkozelebb elorebb tenni a listaban.. inkabb ez erdekelne
-
Sidaries
őstag
Hát pontos algoritmust nem tudok, de én azt hallottam, (biztos források rulez :) ) hogy van egy olyan keresőmotor ami folyamatosan járkál az oldalak körül és gyűjt a szavakat és ezt írja vinyóra. Ha pedig valaki keresi akkor az adatbázisból kapásból keni a szót. Ez nem biztos, de szerintem nem túl nagy baromság.
-
Incognito
senior tag
Gondoltam felhozom a témát hátha hozzá tud valaki szólni, mert engem is érdekelne.
-
Gondoltam, válthatnánk egy pár szót a Google, vagy más nagy internetes kereső működéséről. Én nem értek hozzá túlságosan, és nagyon érdekelne, hogy csinálják, hogy milliónyi oldalból kiválasztják a legjobban passzolókat, a másodperc törtrésze alatt.
Ha valaki tudja pontosan, mi az a vektoros indexelés, leírhatná. Én sejtem, de még jópár perc, amíg utánanézek pontosan, és lehet, hogy inkább lefekszem.
Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Konteó topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Nintendo Switch 2
- PlayStation 5
- Gaming notebook topik
- Gitáros topic
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest