- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lbalog01
tag
válasz
BUZZLGHTYR #25709 üzenetére
CM Hyper 212-vel nekem elkocogott a Q6600 6!!! évet 3,6ghz-en....most kb. 1 éve egy irodagépben pihen, csak levettem 3ghz-re, elvégre nyugdíjas lett szegény
-
lbalog01
tag
válasz
gzbotii #25673 üzenetére
3Ghz-en vígan el kell egerésznie a procidnak...nekem egy Asus P5N32-E SLI volt a negatív rekord, ott csak 3,1Ghz-ig jutott. Az Abit IP35 ProXe-ben van CPU Queen tesztem 3,8Ghz-en levegővel (27186
)
ha komolyabban akarod húzni akkor 1066-os ramokkal párosítsd! nálam 412*2=824Mhz-en már instabil a Geil bár az abit IP35 ProXe utálja a Geilt, Mivel 2*1GB 800as és 2*1Gb 1066-os dragon van benne ami talán soha nem futott stabilan 1066-on ebben a lapban...bezzeg az Asusban nForcee680i chipsettel, már vígan vitte az 1066-ot, csak azt meg a proci utálta..
nna, visszaolvasva elég zagyva lett, de a lényeget ki tudod hámozni.. -
lbalog01
tag
A lapot nem ismerem, de szvsz max Q9550-re érdemes még cserélni, kicsi tuning és azzal még 1-2 évig csak VGA limit, ha nem 100e ft a videokártyád.
Napi használatra meg ugyan mi az úristenre nem elég bőven egy Q66?
Rakj alá egy SSD-t, akkor érezhetően gyorsul majd a rendszer, főleg Win7 64bit és 4gb rammal.. -
lbalog01
tag
Csak érdekesség képpen letoltam egy Passmark 8 tesztet és a 3,7-en futó Q66 4916 CPU Mark-ot hozott, ami azért még mindig egész pofás kis eredmény. Csak összehasonlításnak:
[PASSMARK CPU eredmények]
kb. egy halvány i7 vagy egy combos core-i5 tudja ezt, kb. 40-50e huf-os procik vannak ezen a szinten -
lbalog01
tag
A CODEGEN táp = szerencsejáték, egy Q6600+komolyabb videokari = időzített bomba
FSP, Thermaltake, CHIEFTEC kb. 10-13e körül 450-550W aktív pfc-s tápok vannak
nekem egy 500-as Chieftec vígan viszi a Q6600 3,7Ghz+ HD 4890 áramzabáló kombót, bónuszba még 4hdd+7db házhűtő vencsi+4GB DDR2 -
lbalog01
tag
válasz
Aduasz #25459 üzenetére
Igen! Bárhonnan letöltheted, csak indít és már láthatod a fagyás okát!
Az SSD-t csak a IO-műveletek által okozott bs-re példaként hoztam, fel. Ha prime stabil a proci, akkor nem az lesz az ok. Másik oprendszerrel próbáltad már? Vagy ha meg van még a régi proc, visza kéne rakni 1-2 napra..
Az hogy csak procit cseréltél, igazából nem számít: egy proci cserénél igen csak megmozgatsz mindent az alaplapon, így akár 1 apró kontakt hiba is elég ehhez.
A bs véletlenszerű, vagy csak komoly terhelésnél jön elő? De ha prime stabil vagy, akkor nyilván véletlenszerű, szóval megint csak nem a proci felé hajlik az ügy.... -
lbalog01
tag
válasz
Aduasz #25423 üzenetére
Nekem hasonlókat produkál a gép azóta hogy SSD-t tettem bele. Ha a rendszert vagy a virtual ram-ot tartottam rajta, akkor pár óránként kékhalál (ntoskrnl.exe), így csak sima háttértárként a Win7 néha nem fér hozzá de az XP mindig tudja használni.
Én sem értem, valószínűleg a lap nem szereti az ssdA kékhalálra mit ír oknak?
Szóval szerintem sem proci baj van, inkább egyéb IO műveletnek tűnik /a lassú W7 betöltés is erre hajaz/
-
lbalog01
tag
válasz
proci985 #25332 üzenetére
Én végigpróbáltam a saját [CM 690]-es házammal az összes "vencsi"
variációt / van 1 alul, 1 oldalt, 2 fent, 1 hátul és 1 elöl/, a hátsó és a hátsó fenti kifele a többi befele tolja a luftot. Hűvösben, nem agyonterhelve valóban elég a front+rear combo.
De ha nagyobb a meleg és mondjuk az alaplap és a vga hője is a házat fűti, akkor a front 12cm-es ventilátor /szab.tam kedvéért/ önmagában kevés lesz. Amit betol levegőt az nem 1:1ben kerül rá a procihűtőre, hanem a ház meleg levegőjével keveredve. Ha azonban kicsit hígítjuk a benti airt egy plusz légárammal, akkor a fizika törvényei alapján már hűvösebb levegőnek kell a procira kerülnie, ha csak nem melegebb a külső hőmérséklet a bentinél.
A lényeg hogy ne keresztezzék egymást a ki- és a bemenő légáramok /front be-rear ki vagy alul be-fent ki, háza válogatja/. Nekem ezt adta a tapasztalat 3,7-en egy Q6600-al és [Hyper 212] proc-coolerrel /ami valóban alulról súrolja az elégséges hűtés határát, de a ház jól besegít neki/. -
lbalog01
tag
válasz
chosa921 #25329 üzenetére
érdemes lenne a ház oldalán is egy vencsit beüzemelni, ami a vga elé tolja a levegőt, így az egy külön "hűtőkör" lenne a procitól a házon belül
ha valóban 3,6-3,8ig meghúzod, akkor terhelve igen komoly mennyiségű levegő kell majd a hűtéshez, kicsit keveslem a 3x12es vencsit
de nagy upp a proci és alaplap kombónak -
lbalog01
tag
válasz
proci985 #25300 üzenetére
Érdekes, direkt megnéztem a Dirt3-at: ok az nálam is néha elszaladt max 80%ig, de az átlag 60%
(W7 x64)
A Crysis-t viszont nem értem: max 30%-ot bírt használni, azt is főleg a 4. cpu-t terhelve 40-50%on. RAM-ból alig 1Gb elég volt(XP x86)
A metro2033 nincs fent nekem de cserébe toltam egy BF3-at: az is tud 80%ig terhelni néha-néha, de átlag 60% és 2,3Gb Ram is kell neki (W7 x64)
Megnéztem még egy hardcore simet a [DCS-A10] -et: átlag 35%, max 50% (ha a műszerfalat mutatja és minden műszert számol) és 2,8GB RAM
/Minden game 1280*1024 driverből 4xAA, 16Aniso, és a gameban high v. full opciókkal futott./
Nálam még bőven a HD4890 1Gb a szűk keresztmetszet, "munkában" pedig még 1-2évig semmi.
Igazából ahogy így gondolkodom nem is a vga hanem a HDD SDD-re cserélése lenne valóban jelentős változás -
lbalog01
tag
Ha már így felpörgött egy kicsit az állóvíz
fordítsunk egyet a dolgon: nézzük meg a való életben mivel is szaladhatunk bele a kedvenc procink teljesítményének /természetesen szigorúan OC, mondjuk min 3,2Ghz/ a határába.
Szóval kéretik ide azon valós életből vett szituációk és progik listája ahol észrevettük, hogy bizony itt már feszül a proci és elkelne az upgrade
Nekem 1 jut eszembe, amit már írtam is: XP alatt családi videót kovertáltam DV-ről Pinneacle 14 HD-vel DVD-re és közben egy filmbe konvertáltam be a feliratot a Virtualdubbal, ez a háttérben és közben netezés, gondom még így sem volt, simán reagált mindenre azonnal a gép de az erőfforrásoknál láttam, hogy még egy film konvertálása már megfogná a procit, persze lehet hogy csak nem jól optimalizált kodekkel kódoltam a vdubbal
Win7nél pedig kicsitt jobban fellélegzik a kicsike, nekem úgy tűnik. -
lbalog01
tag
válasz
Laci2277 #25292 üzenetére
Hát srácok, valóban jobb a 70C mint a 80C DE régebben megnéztem normál használatban mennyire terhelôdik a proci: Nem volt olyan game ami 50%-ot hozott volna!! Web+mp3+email+office=3<>25! Pinneacle HD+Virtualdub x264kódolás együtt=60-80%
Szóval szintetikus teszten kívűl én NEM tudom 80C közelébe terhelni a procit. A 3.7 meg nekem szebb szám mint a 3.6
Valószínűleg így már 15 helyett csak 12 évet bírna a proci, de ezzel még együtt tudok élni -
lbalog01
tag
válasz
proci985 #25288 üzenetére
Még alul is van vencsi
/de az csak kánikulában van bekapcsolva/, a többit az ip35-pro szépen szabályozza, terheletlenül /normál használat/ alig van hangja a vencsiknek. De, hogy ne legyen teljesen off: a Hyper 212 ezek szerint az egyik legolcsóbb procihűtő ami elvisz egy OC Q6600-ot még 1,5V-on is
.
-
lbalog01
tag
válasz
proci985 #25286 üzenetére
nnna, megnéztem hogy mennyi feszt kap /rég nem jártam a biosban
/: 1,5075V van biosban beállítva a procnak, de sem a bios sem a windows nem jelez 1,45V-nál nagyobb feszt. Speckó most az everest 1,41-et ír.
Régen emlékszem, hogy volt valami benchmark ami kifagyot ha lentebb vettem. Talán az X2 Threat benchmark. De 1,475-ön prime és orthos stabil volt a gép, mivel azonban így sem melegszik túl, ezért itt hagytam, biztos ami biztos.
A VID-et meg nemtom, 2éve volt a kezemben a proci utoljára, azóta húzza az igát a gépben. A CM-690 azért meg van támogatva elöl 2, felül 2, és oldalt meg hátul 1-1 vencsivel
Ami azért sem árt, mivel a HD 4890 sem egy langyos video kari, szóval a dolgozót nem kell fűteni -
lbalog01
tag
válasz
#25712384 #25282 üzenetére
Nekem is ip35-pro (xe)-ben megy egy Q6600 3,7Ghzen egy Hyper 212-vel hűtve, igaz szellős házban /CM 690/, már legalább 2 éve. Az égvilágon semmi baja és szépen "eldöcög" még rajta bármi, csak VGA meg elegendő RAM kérdése akármelyik game is
.
Ettől függetlenül én sem ajánlom a fejlesztés következő lépcsőjének, mivel egyértelmű zsákutca. Akinek ez van az még ráér kivárni a legideálisabb platformváltási időpontot, még nem kergeti az alulmotorizáltság
Kb. 2-3 év és felhúzva is szűk keresztmetszet lesz a játékokban. Nyilván office-ra akármeddig jó, csak oda meg zabál.
-
lbalog01
tag
-
lbalog01
tag
válasz
DigitXT #25083 üzenetére
Simán kell bírnia 80ig is minden zokszó nélkül, nem tudom milyen "munkával" szeretnéd terhelni, de mezei progikkal max 1-2 magot tudsz 90% közelében terhelni, mind a 4 magot még 70-80%-ra sem lehet szintetikus benchek nélkül felhúzni /talán 3 külön futó hd video kódolása már jól hangzik/. Igazán pedig csak több mag terhelésénél kezd el komolyan fűteni.
Nyílván azért a ház szellőzésével igen komolyan változhat a proci hőfoka /ez lesz a szűk keresztmetszet nálad is/, nekem egy sima asus Spresso-ban egy mezei 2,8-as P4 is melegebb mint a 3,7-re húzott q66 egy cm-690-ben.
de ez nyílván evidencia mindenkinek.... -
lbalog01
tag
válasz
Mr.Csizmás #24038 üzenetére
-
lbalog01
tag
válasz
proci985 #24008 üzenetére
akkor sorolom: elöl és hátul a gyári, a tetején 2db /az első befele fúj a prochűtő elé, a hátsó szívja a meleget/, az oldallapon 1 és az alján is 1db, ezek mind 12cm-es az alaplapról vezérelt ventik. Csak 70foknál emelkedik 900-ról 1200ra a fordulatuk.
Jelenleg az alsót nem is kötöttem be, majd ha melegebb lesz. Szóval ez 6db venti
A poén az, hogy még így is az igazi hangot a 8800gt visítós hűtője adja, főleg ha terhelve van
Így egyébként az egy magon mért hőmérséklet max 72-78Cvolt úgy, hogy 2db Orthost elindítottam és így tudtam mind a 4 magot 100%ra leterhelni. Ez ritkán életszerű szituációÁtlagos használat esetén /netezés+ftp letöltés+mp3/ 1-5% között ugrál a "terhelés". A Pinnacle Studio és a Virtualdub egyidejű futtatásával és mind 2 progin HD video kódolásával el tudtam érni, hogy 60-90% között terheljem a procit tesztprogram nélkül
De mivel ez sem full folyamatos 100% így nem ment 70C fölé a proc.
Az általam használt alkalmazások és gamék max 2 magot tudnak 50-60%-ban leterhelni, de az alkalmazások többsége csak 1 magot terhel 70-80%ban. Ilyen esetben még a terhelt mag sem tud 70C fölé menni, az átlagos maghőmérséklet pedig /pl az abit uguru szerint/ 60C alatt marad
Mivel a táp alul kapott helyet és a 12cmes ventije a ház alól a kinti levegőt szívja, így az sem hangosodik soha.
A lényeg, hogy ha nem hajnalban gépezek akkor az átlagos háttérzajban elveszik a ventik keltette hang, /kivéve a terhelt 8800gt/ mivel ritkán emeli fel az alaplap 900-ról a ventik fordulatszámát. -
lbalog01
tag
az alaplap jó, baromi sok beállítást lehet tolni a biosban, kifejezetten jól és gyorsan kezeli a memóriákat.....................csak pont a quad procikat nem csipázza
nézz le vagy 7 hozzászólással, ott egy példa
szvsz, vagy alaplapot vagy prockót válts, ha 3-3,2ghz felé szeretnél jutni! -
lbalog01
tag
nem is tudom, talán 1,425V-on megy.....de régen voltam a biosban, mivel ez a lap / IP35 pro xe/ önálló akarattal rendelkezik a biosba lépés engedélyezésére, gyakorlatilag 4:1hez az esély, hogy a DEL nyomogatása berak a biosba
ez a proc viszont csak 3Ghzen volt hajlandó menni egy P5N32-Eben, itt 4ig jó, de ott komoly feszt kell adni és oda már víz kellene, nekem 300mhz nem ér annyit -
lbalog01
tag
told fel 400ra a Q66 nál az FSB-t és már nem is létezik a kérdés
szvsz: ahogy a már unalomig ismert mondás említi, ha nem csak tesztprogramokkal /ebben az esetben pedig kifejezetten csak memória sebességmérő progikkal/ mulatod az időt, akkor talán nem is olyan nagy dilemma ez -
lbalog01
tag
Szia!
kíváncsi vagyok a 3dmark06-eredményedre: nekem 3,7Ghz-en a 88GT 15,5K-t tolt, ez már simán VGA limit, mivel 3Ghz-en meg 14K-t ad / csak mellesleg jegyzem meg, hogy a régi X2 4600-om 3Ghzen 9K-t adott ezzel a kártyával/, szóval ide csak akkor érdemes húzni a procit ha van komoly vga is hozzá, persze csak játékok esetében, egyébként sirály ahogy zúzza a tömörítést vagy a film kódolást
L -
lbalog01
tag
-
lbalog01
tag
válasz
TazLeacher #18741 üzenetére
ha olyan procit veszel ami 11*325Mhz en kipróbáltan stabil....akkor akár igazad is lehet, de nekem az X2-vel volt olyan szitu, hogy alcsonyabb órajel+magasabb szórzó insatbilabb volt mint fordítva
igazából itt sem lehet mérget venni semmire: szerintem a laptól szabadulj, ne a procitól /hiszen a proci jó, a lap meg..../
-
lbalog01
tag
válasz
TazLeacher #18738 üzenetére
Hááát, nem vagy valami szerencsés azzal a lappal
. Gyakorlatilag minden okés vele, csak tuningolni nem lehet: nem igazán garanciális probléma
pedig az a lap valamiért gáz: nem rossz, mivel alapon rendesen fut, csak valami gyengébbre sikerült mint a tesóiban
gondolom nem azért vettél quadot, hogy talán jól megy majd az alaplapodban, ha meg nem majd lecseréled valami 2 magosra....
Valahol lent említetted Macka prociját: na azt én vettem meg, neki P35-ben 4,1Ghz nekem 3Ghz-et megy 680i-ben ergo beszívtam, hogy SLI-t akartam, de nem baj 3Ghz is bőven elég mindenre és fél év múlva ingyéé veszek egy P35-öt, amiben még 3,8-ra simán fel tudom tolni és egy 4870-es radeont az úgyis 88gt SLI-t tud
Még az is simán lehet, hogy ha vennél egy másik XFX 790-et nagy valószínűséggel jól tudnád húzni a procidat: hiszen az egyik legjobb mai lap /már ha nem hibás/
szerintem valahogy gariztatnod kellene
az X48 meg egy centivel sem jobb lap mint a 790, bár az is igaz, hogy abban még nem csalódtál -
lbalog01
tag
válasz
Ottoka #18607 üzenetére
Alapvetően a 680i-ra gondoltam, ami még mindig drágább mint a P35, de mivel a neten elég sok kérdés merül fel a 790i tuningjával kapcsolatban és a legtöbb válasz a miért nem P35-45-ben tuningolod a procit irányába mutat, így az sem túl bizalom gerjesztő...de valóban igen szép tuningeredmények is léteznek, örülök, hogy Te nem bántad meg, hogy megvetted. De amint láthatod van olyan user is aki igen...
Mivel nem mondtam, hogy szar lap a 790i, így hogy Neked is az van meg nem is merném, nem értem mi ez a felháborodás, de majd megkövetem a nagy nvidia istent a merész kijelentésemért... hogy egy P35ben akár jobban is mehet egy Q66 mit a 790i-ben
peace -
lbalog01
tag
válasz
zsolt1129 #18602 üzenetére
még annyi eszembe jutott, hogy az én lapom alapból iszonyat kevés 1,9V-ot ad a memóknak, és rendesen meg sem ismeri őket hiszen alapból 800-on hajtja az 1066-os RAMokat. Ezek 2,2-2,4V-on érzik jól magukat /a feliratuk szerint
/, így ha a memók feszkójához nem nyúltam, tuti volt a kékhalál, nézd meg hátha nálad is van ilyen anomália....
-
lbalog01
tag
válasz
TazLeacher #18600 üzenetére
Azt hittem a 790i-k über tuning lapok
bár nekem 680i-s a lapom, ami ugye garantált anti Q66 tuning lap
de 3Ghz-et azért kisajtol magából némi /nem kicsi/ rugdosásra /jelzem, hogy a procek p35-ben vízzel 1,5V-on 4,1Ghz-et ment és 1.3-on 3,6Ghz-et futott/: mivel nem ismerem a 790-es biosát ezért leírom a 680-nál mi az amit tuti piszkálni kell, hogy megmozdítsa a seggét a proci, talán a 790-nél is segít:
- Vcore 1,45V /nem tudom mekkorát droppol a lapod ezért akár többet is adhatsz neki csak hűtsed/
- Cpu Vtt: 1,55V /állítólag ez sokat segít a stabilitásban/
- NB core fesz: 1,45V /ide is vagy egy fasza északi híd hűtő, vagy igazán szellős ház kell/ talán a 790-es nem olyan melegedős mint a 680
- HT fesznek is kell tolni egy kicsit: 1,35V
ez lenne a proci, de a memóriák még simán megszívathatnak:
- próbáld unlinkedben alapon tartani őket, a DDR3-al nem igazán van tapasztalatom, így nem is osztogatok tanácsot
remélem ha már van egy ilyen méregdrága lapod valamire jó is lesz, szégyen, hogy egy mezei P35 lenyomja az nvidia csúcs lapjait
végül a konklúzió: ha nem ragaszkodsz az SLI-hez /mondjuk egy 4870 szimplán ugyan ott van/ akkor nforce+Q66=szívás /legalábbis nekem ez jött ki végeredménynek/
remélem sikerül valami rendes tuningot elérned! -
lbalog01
tag
most néztem körbe ez ügyben én is /amint lentebb látszik/, sajnos az SLI és a kiemelkedő Q66 tuning a DDR2-ramokkal együtt nem igazán játszik 1 pályán
vagy SLI+DDR2 és átlagos tuning magas villanyszámlával /680i-780i/, vagy SLI+szuper tuningos Q66+DDR3 /790i/
a P35-45 csak ATI-t támogat
nekem ez jött ki....
ha valamit benéztem, szóljatok -
lbalog01
tag
nos, sajnos kezd körvonalazódni, hogy a 790i lesz a befutó /nvidia sli+tuning/
szerettem volna megúszni az upgradet /alaplap+proci+ram/ 80-90ből, de úgy tűnik minimum 130ezer+még 1 8800GT, de ide már nem elég a 450-es Chieftech.... ez minimum 180ropi
viszont kisebbre meg nem éri meg váltani, mivel fél év és megint kezdhetem előről...nnnna mind1, ha már lúd legyen kövér:
a Q6700 tuningpotenciálja mennyivel jobb mint a 66-é?? az oké, hogy nincs szorzó lock de mit ér ez a való életben -
lbalog01
tag
sziasztok!
volna egy 1xű kérdésem: kb. 50 ezer körüli áron milyen alaplapot ajánlatok egy Q6600-alá, a tuning az egyik fő szempontmondjuk ha van rajta IDE csatoló az sem volna baj /de nem életbevágó/
bocs, hogy nem olvasom vissza ezt az alig 1500 hsz-t
thnx
Új hozzászólás Aktív témák
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Lenovo Yoga Slim 7 i5-1135G7 8GB 512GB 14" FHD IPS
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3062, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest