- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23190 üzenetére
Ezek Bios értékek nálam, tehát load 1,504V-ot kap 3,6-on, a 3,51-hez elég a load 1,48V. 1125MHz-es ram órajel már elég baba, nekem 1000-es ramom van és nem is nyúztam meg még igazán így is gyári specifikációt hozz -0,1V-al mint amennyit vállalt a G.Skill.
Kevés lesz ott a procifesz. Ha Prime Small FFT-ben bukik akkor a prociank kell egy kis kraft, ha largeban akkor meg valószínűleg a ram lehet a ludas (vagy nem bírja a magas QPB órajelet, de ez nem jellemző ezekre a lapokra), ezért kell először small FFT-vel tesztelni, ha azt bírja akkor a proci stabilnak mondható és jöhet a Large FFT, ahol már a ram meg a QPB is meg van hajtva.
mod:
haly: Mind a kettő az alap FSB-ből került felszorzásra de igen, külön tudod állítani, viszont ugye van összefüggés a kettő között. Ha 8x400-on menne a procid, a ramot meg 1:1-ben hajtanád 800-on, annyit biztos visz a 667-es ramod egy kis plusz fesszel az már teljesen jó lenn, az már kb elég egy GTX260 kihajtásához..
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23184 üzenetére
Mik a pontos beállítások? Minek mennyi fesztt adtál? Hőfokok? Hol hasal el, boot-nál, winben, vagy csak prime alatt hibázik az egyik mag?
Nálam: 9x390-hez kell MCH +0,1V és 1,500V proc fesz, ram 975 CL5 2V, a 9x400-hoz már MCH +0,2V és proc 1,525V kell, ram 1000 CL5 2V. Másnak nem is adok feszt.
mod: Ezért szeretem a P35-ös lapokat, pofonegyszerű benne a tuning.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
mz.x523 #23172 üzenetére
Több mindentől függ. Mire használnád, tunigolsz-e, milyen procihűtőd van, miylen lapod van...
E8400 alapból magasabb órajelen jár, kevésbé melegedős. Játékokban még inkább a magasabb órajel számít mint a +2 mag.
Q6600: Melegeszik ha húzod, viszont ha olyan alkamazásokat használsz amik profitálnak +2 magból (tömörítés, videó kódolás/dekódolás, stb) akkor kenterbe veri a 8400-et.mod:
DonMedve: Lehet W7 miatt bizonytalankodik... XP alatt lőttted be a tuningot előzőleg ugye?
-
Qru
MODERÁTOR
A moduláris táp azt jelenti, hogy nem fixen vannak rögzítve a kábelek (egy kivételével, de azt a lapra kell kötni, sz'al kell minden képpen), hanem csak annyi kábelt csatlakoztatsz a tápra amennyi kell. Így nem lesz kábeldzsungel a gépedben feleslegesen, illetve a kevesebb kábel miatt javul a légáramlás a házadban. Inkbb csak esztétikai előnyei vannak.
Kingston ramok nem olyan nagyon jók ha drágább mint a Kingmax, akkor nem éri meg megvenni.
Az játék függő is, de GTX260-nál azért kapsz egy +10FPS-t, van ahol többet (pl GTA4) biztos, mert az alapórajeles Q6600 gyenge a GTX260-hoz.
-
Qru
MODERÁTOR
Nem W szám a lényeg, hanme, hogy megbízható legyen és elég stabilan és kellő áramerősségel tudja nyújtani a különböző (főleg a 12V-os) feszültség ágakat.
Ennek fényében Corsair VX450, ha moduláris táp kell akkor HX450, ezek 450-es tápok ezek bőven elég erősek a konfigodhoz, sőt még tartalék is van bennük rendesen, pl akár még egy GTX260-at is beletehetnél ezeknek a tápoknak az se kottyanna meg.
Ami még jó FSP BlueStorm II 500. Ha nem tuningolsz akkor elég egy olcsóbb de szintén jó minőségű, megbízható Gigabyte SuperB 460. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Black-core #23111 üzenetére
Az még nem sok fesz, annyit elbír sokáig ha nem melegítetted túl (de gondolom nem). Első körben egy Op-rendszert újrahúzással próbálkoznék.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23074 üzenetére
Fordítva. De nem kövezünk meg.
EIST veszi vissza a szorzót a minimumra, a C1E meg a feszt ha a proci HALT parancsot kap (vagyis amikor üresjáratba kerül).
Hmm, pont 10fok a különbség. Ebbe én is belefutottam már. Valószínűleg az Everest nem jól olvassa ki a TJMax értérket a prociból (100 helyett 90-nek látja). CoreTemp, meg RealTemp a tuti, főleg, hogy előbbi ki is írja a TJMaxot. (Ajánlott az aktuálisan legfrissebbet hsználni belőlük.)
Ez a meglassulási küszöb hőfoka. A Core 2 prociknál kicsit másképp megy a hőfokmérés mint a többi procinál. Ugyanis nincs benne "hőfokmérő" maga az érzékelő csak akkor lép "akcióba" ha 100 fok körülüri hevül. Minnél távolabb van tőle annál pontatlanabbul mér rááadásul.
Ha jól emlékszem a témában Jorus kolléga írt egy remek cikket (logout), érdmes elolvasni! -
Qru
MODERÁTOR
Dual marad, ezek a procik (pontosabban az alaplapok északi hídjai) csak a kétcsatornás módot támogatják.
Én nem olyan régen váltottam 2x1GB-ról 4GB-ra. Crysis, és társai sokat gyorsultak már a pélyabetöltési időben pl. Konkrét fps növekedést nem tudok mondnai, mert nem mértem ki.
32bit-es oprendszerrel összesen 4GB memóriát tud megcímezni, ezért ha 512MB-os vga-d van akkor csak 3,5GB-nyi rendszermemóriát tudsz használni, ha 1GB vga-d akkor már csak 3GB-ot. Kell egy 64bites oprendszer (pl Vista 64bit vagy Win 7 64 bit).
Amúhgy sokáig 32bit-es XP-vel használtam és már a +1,5GB ram is hozott nyémi gyorsulást. De azért me még el lehet lenni bőven 2GB rammal is.DonMedve: Elég gatya eredmény ez egy AC Extremtől.
Lehet ott vmi felfogatási gond is van... Nekem a 3,5GHz-hez már 1,4V felett kell de ott alig 70 fokos. Őszintén a 80 fok még nem annyira vészes, inkább olyan lélektani határként fogd fel (igazából 90-100 fok körül van a meglassulási küszöb (visszaveszi az órajelet magától) és olyan 103-108fok körül meg "leold" vagyis kikapcsolja magát a károsodás megelőzése érdekében). Több fesz kell majd a stabilizáláshoz. Amit persze csak egy jobb hűtővel tudsz megadni biztonságosan.
mod:
1,4V (főleg bios-ból) bakk fitty.
Viszont ezzel a hűtővel tényleg ne erőlted, ha már így is 0fokon van. Mugen-t várd meg és akkor küldjél neki 1,425V-ot, ha nem mehet 1,45V-ig biztonságos teljesen*.
* A hivatalos Intel állásfoglalás szerint (load) VID + 10% a megengedett max adható fesz. Ebben az esetben nem számolhatunk degradálódással (illetve annyira minimális az eredetihez mérten, hogy kvázi figyelmen kívül hagyható az élettartam csökkenés).
Adunk neki 1,4-1,5V-okat. Ezzel sem csökken nagy mérétkben a várható élettartam annak fényében, hogy milyen gyorsan elavul. Ne feledjükk, hogy alapfeszen egy ilyen proci várható élettartama 100 év. Még ha csak a tizedét is éli meg a többlet fesz miatt akkor is 10 év múlva hol lesz ez a proci? Akkor már kb a mobilodban is hgyorsabb proci lesz.
Konkrét példa: 1999-ben volt egy 333MHz-es Celeronom. Ma a telefonomban 370MHz processzor van. Ennyi. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23057 üzenetére
Akkor ezt sem kell már bejáratni...
Kíváncsi vok mit tud a lapod F5-ös BIOS-al. Ha nagyon szalad akkor lehet bepróbálom, nekem még F3-as van és 400-as FSB felett elhasal.
Szerencsére a 9-es szorzó megmenti a helyzetet de akkor is... Egy 8x450-es felállás sokkal jobb lenne lévévn hogy a C2D/C2Q-oknál a QPB a szűk keresztmetszet. Nem véletlen, hogy az Intel is áttért végre (az AMD által már évekóta használt) prociba integrált memvezérlő alkalmazására az i7-nél.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Zoli1222 #23021 üzenetére
Hyper 212 nem olyan széles, de azért igazad van, az a tuti ha leméri: 122 x 98 x 160 mm ekkora a Hyper 212.
Azért 4 fázissal is lehet tolni: Link de egy több fázisos lapban jóval több esélye van a stabilan magas órajel elérésére. Ha nem kell sok fesz nem fog elvérezni a proci tápellátása a lapon.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23015 üzenetére
Semmi gondod nem okoz a kikapcsolása. Arra jók, ha a gép idle állapotban van (tehát nem számol a proci) akkor visszaveszi a szorzót és a feszt ahogy írtad. Így némi energiát spórolsz. A szorzót visszaveszi a minimumra (6) a feszt meg 1,1V körülire (ennek pontos értéke is a prociban van eltárolva ez az úm. idle VID). Ha a proci meg számolna akkor visszaugrik a szorzó 9-re meg a fesz is a gyári load VID-re.
Még egy kis kitérő: A lapod támogatja a DES-t, ez egy energiatakarékos funkciókat támogató program. Pl: Ha idle állapotban van a proci akkor a proci tápellátókból lekapcsol párat (csak 2 marad aktív), illetve a feszt is jobban visszaveszi. Nálam pl 1,024V-ra 1,1V helyett. Ez a C1E és EIST funkciókkal együtt működik csak, tehát ha semmilyen proci tuningot nem használsz.Tuning esetén a fesz visszavétel eleve nem működik hiába van engedélyezve. A szorzó visszavétel működik tuning esetén is de ezt is érdemes kikapcsolni mert instabilitást okozhat. Ki lehet tesztelni, hogy szorzó visszavétellel is stabil-e de sokkal kevesebbet úgy sem fog enni. Inkább a fesz növelés ami meghozza az étvágyát a procinak. (Míg az órajel emelés egyenesen arányosan növeli a fogyasztást a fesz emelés négyzetesen.)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23011 üzenetére
52A a kombinált, tehát összesen a 4 vezetéken keresztül együttesen. Viszont 18A-t tud leadni egy vezetékén. Ha efölötti áram kell akkor lekapcsolt a táp védelmi rendszere és nem kap többet 18A-nál. Nos a procira csak egy ágat tudsz kötni ugye, tehát az azt jelenti hogy max 18Ax12V=216W enerdzsí-t tud leadni egy vezetéken. Ha kicsit több fesz kell a procinak pl a 3,6GHz-hez akkor már kevés lehet ez a 216W, mint ahogy nekem is kevés volt. De ehhez érted majd 1,5V-os üzem fesz kellet a Q6600-nak. Jó eséllyel neked nem kell ekkora fesz hozzá és meglesz lazán. De ha mégis kell ekkora fesz akkor is 3,5GHz megvan ami bőven jó már, mert hogy sokkal többet semmivel nem hozol ki belőle tartósan (akár kW-os táppal sem). A lapod tápellátása előbb folyik szét, illetve a ott már maga a proci hűtésével is meggyűlhet a bajod annak ellenére, hogy az egyik legjobb levegős (klasszikus értlembe véve egy hibrid ugye de ebbe ne menjünk bele most, ez egy másik téma) high-end procihűtőt veszed (igen, ez a Mugen 2
)
Ha végi olvastad a tesztet, pont erről szól, hogy az egyben hagyott 12V-os ág jobb ebben az esetben. Sőt sztem minden esetben, max nem használod ki, de ha kell egyben akkora kraftot tud adni, hogy még egy nagyon meghúzott Q6600 sem hozza zavarba.
Igazából ez a táp totál rendben van, csak mások voltak az igények akkoriban mikor ezt a tápot tervezték. Ezt is bele írtam a cikkbe, nem kell eldobni a tápot, mert teljesen jó, csak erre a feladatra pont nem a legjobb választás. De ezt honnan tudtad volna?! Én sem tudtam anno, még azt se, hogy lesz Q6600-om, nem hogy a tuningjára készüljek előre és ennek fényében válasszak tápot. Arról nem is beszélve, hogy (cikkbe benne van szintén) egyre kevesebbet esznek a gépeink (gyártási csíkszélesség csökkenése), ezért az egyes alkatrészek külön-külön kevesebbet esznbek jóval mint akár 1 évvel ezelőtt.Tehát csak emiatt nem érdemes tápot cserélni. Érted nyersz vele max 100MHz-et vagy annyit sem és egy TX650 meg 25k körül megy.Bocs a regényért...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23008 üzenetére
Chifi 550W-om volt, azzal stabil volt a 3,5GHz, mellette 2GB ram, meg 4850 szénné tuningolva, de volt, hogy 8800GTS 512 + 8600GT volt a gépben ezzel a táppal és úgy is full stabil volt a 3,5GHz. Jött a TX650 (amúgy nem a proci tuning miatt cseréltem tápot de ha már kellet egy új táp akkor miért ne alapon) és sikerült 3,6-ra feltolnom. Igaz több fesz kell neki mindenből ezért nem is használom 3,6-on csak ha tesztelek.
Amúgy teszt róla: Link
mod:
Jah a lényeg lemaradt...
Elég lesz a tápod a 3,6-hoz sztem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #23000 üzenetére
Havernak volt Gemini 2db 12-essel de engem nem igazán győzőtt meg és a felszerelése is marha macerás (igaz sztem nála nem feküdt fel rendesen a procira, mert egy 4GHz-es E8200-t sem hűtött meg rendesen). Viszont hűti a vrm-eket és a ramokat is. Sztem Mugen 2-vel sokkal jobban (ez az egyik legjobb ma itkaphatók közül, ami jó még a CM Z600, vagy a Prolimatech Megahalems) jársz vagy esetleg egy Thermalright Ultra 120-al. Utóbbi hűtővel havernál 1,5V-al 3,8GHz-en is meghűtőtte Prime small FFT alatt a Q6600-ját (80 fok alatt tartotta!). Nálam 1,48V-al 3,6GHz-en 72-73fok körül mocorog ugyan ezzel a hűtővel, igaz polírozott a talpa.
pzske: Felejtsd el, TX3 jóval gyengébb mint a Hyper 212. 3,6GHz reális, efölé nem nagyon tudsz menni, mert a lapod tápellátó része nem nagyon fogja bírni.
-
Qru
MODERÁTOR
Kérdés az is, hogy az E8400-ed mennyit megy és a Q6600- mennyit tud, gondolom kitesztelt példányról lenne szó (és akkor még mindig kérdés nálad mennyit fog menni). Igazából sztem csak akkor éri meg, ha olyan progi(kat) használsz ami profitál a +2 magból, mert hogy azonos órajelen is kb +10%-ot vert ez E8400 a Q6600-ra. Ennek fényében egyszerű a döntés azt hiszem... Pedig akkor még nem is esett szó a Q6600 eszméletlen fogyasztásáról és az e mellé társuló fogyasztásáról.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Seikai #22979 üzenetére
Polír nem árt ha szakavatott kéz végzi. Óvatosan, mert rontani is lehet a hűtőn így, nem is keveset.
Nálam kb 1 óra Prim95 small fft alatt 3,6GHz-en load 1,488V-al 65 fok volt a max (kép). De ezt 20 fokos szobában mértem... Szóval most inkább már 70-75 környékén lenne. Igazából nem izgat mert úgy is alapon megy.
TJ max 100 fok. E6300-at küldtem 105-108 foknál már átlépte a meglassulási küszöböt (visszaveszi a feszt és az órajelet) tovább nem kergettem de gondlom nem sokkal ezután le is kapcsolt volna a proci. Viszont tartósan nem ajánlott a 80 fok átlépése. Ehhez vedd hozzá, hogy valós alkalmazások során kb soha enm kap majd akkor terhelést, hogy mind a 4 mag 100%-on tekerjen, tehát hűvősebb lesz sokkal mint egy ilyen bench progiban.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Seikai #22977 üzenetére
9x400 teljesen jó, az az elvesztett 66MHz a ramnál szvsz nem érezhető igazán, max benchmark progikban.
CPU feszben BIOS 1,5V fölé ne menjél, bár ez a load 73fok 3,4GHz-en már azért kezd határeset lenni.
Ugyan ilyen procim van, nálam kicsit rosszabbul megy (illetve több fesz kell neki, mint a tiédhez). -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Cthulhu Dawn #22971 üzenetére
Első körben elég ha csak az MCH-kap +0,1V-ot. Ha nem stabila kkor lehet kell az FSB-nek is. Általábna nem szokott kelleni neki, legalábbis nálma a 9x400-hoz nem kellett FSB feszt állítanom csak MCH (oda nekem +0,2V kellett már 400-hoz), proci meg ram feszt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Cthulhu Dawn #22958 üzenetére
Egy kitesztelt Q6600-al jobban jártál volna sztem is innen az apróról. DQ6-od van látom, szóval a lapod az egyik legjobb ha nem A legjobb Q tuningra.
Minek mennyi feszt adtál még? MCH? RAM? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Th3Ac3 #22942 üzenetére
Gigából sem nagyon jó mindegyik lap, őszintén szólva elég sok elvakult Giga fan van itt a fórumon. Lehet Asus-ból pont vmi űbertuningos darabot fogsz ki. Nekem eddig két Giga lapom volt mind a kettővel elégedett vagyok/voltam. Asus lapom is volt de az régen volt, viszont haveri/családi körben van jó pár Asus deszka eddig senki sem panaszkodott klönösebben. Igaz nem is tuningolnak nagyon...
Szóval ez inkább olyan, hogy kinek mi vált be.
klambi: Ha nem tuniglsz akkor a gyári is jó nem? Az elég lapos, viszont nem lesz hűs az tuti a prockó. Több ötletem nincs így első körben. Esetleg a procihűtős topikban is érdemes utánna kérdezzned: Link
De sztem a TR XP120 (63mm magas venti nélkül) vmi félmagas (pl Scythe) ventivel elég lapos lenne és nálam egy 1500rpm-es ventivel 2,7GHz-en 1,35-1,4V-al is elfogadhatóan lehűtőtte a Q6600-ot. Viszont külön keret kell ha LGA775-re akarod feltenni.
Vagy ami még elég lapos a Gigabyte G-power lite, de az nem tudom mennyire lenne elég 4 magra. Alapon sztem meghűtené, bár kérédés a házszellőzésed milyen lesz
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Th3Ac3 #22939 üzenetére
Igazából ismerek jó pár Asus tulajt de csak olyat aki elvakultan imádja és olyat aki nagyon utálja. Asus lapok háklisabbak mint a Giga lapok általában saját tapasztalatom szerint, a tuning is összetettebb (persze ez lehet csak megszokás kérdése, minden esetre múltkor tesóm Asus lapjával küzdöttem tuning terén rendesen).
mod:
klambi: Mekkora tuningra gondoltál? Anno nálam 2,7GHz-en elég volt a TR XP120 az is viszonylag lapos hűtő (használtan olcsón megkapod). Feljebb nem néztem, mert az akkori 965P DS4-ben nem tudtam tovább nyúzni (P35 DS4-ben 3,6GHz is meg van).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Th3Ac3 #22929 üzenetére
Rendesen ki volt tesztelve 3,6GHz-en az a felállás? Lehet még sem annyira stabil mint gondoltad. Engem már ért meglepetés emiatt. Ha Q9xxx-re cserélsz akkor ajánlott a P45, tuningban is jobb lesz 45nm-es prockó mellé, meg HD5870 mellé lehet már nem fog ártani a PCI-E 2.0 slot-os deszka.
Tápod határeset az osztott 12V-os ág miatt, a húzott Q6xxx nagyon sokat eszik ugye de bírni kéne, ezért azt kizárnám.
Ekkora fesz mellett a loadlinecalib. már elég necces, én is csak teszt erejéig kapcsolatm be hasonlóan magas fesz mellett. -
Qru
MODERÁTOR
Normális ilyen mértékű eltérés a magok között. Ennek oka több mindentől függ, pl nem arányos terhelés, nem egyformán van pasztázva, nem egyformán jól fekszik fel a hűtő (ezért szoktak polírozni ugye) a kupkara (ez lehet a kupak és a hűtő talpának esetel mind2 egyenetlenségéből fakadó), lehet a kupak alatti mag-kupak kapcsolata is tökéletlen, a hőszenzor se halál pontos... Szóval elég összetett a dolog.
A plusz fesz tényleg nem egészéges hosszútávon de ha bizonyos keretek között maradsz akkor nem károsodik semmi észrevehető időn belül (értsd 10 vagy több éven belül).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
janos666 #22699 üzenetére
Megcsináltam a tesztet: 2 mag VS 2 mag no meg persze 4 mag.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
d@minator #22735 üzenetére
A procira csak egy ágat tudsz bekötni, ezért igenis nagyon sokat számít mennyi A tud leadni a 12V-os ágon. Q6600 tuningolva sokat eszik. Látod nálam is a Chifi 550-es 2 ágon tudott 18A, míg az egyesített ágas Corsair-el javult a tuning.
mod:
dani3l: Az nem sok, minnél magasabb annál jobb/gyorsabb. Bírni fogja, én is toltam 7-es szorzóval 450-es fsb-n és sima ügy volt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
d@minator #22704 üzenetére
Ha kihasználod (pl GTA 4) és nem tervezel platformot váltani a közeljövőben (i5, i7 stb) akkor igen, nagyjából árban van. Jó hűtővel sima ügy a 3,4GHz. A tápod éppen határeset...
janos666: Kész a teszt, ha modik jóváhagyják kint lesz logout-on hamarosan (mindjárt szólok is nekik).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
janos666 #22702 üzenetére
Minnél több magból áll a proci annál valószínűbb, hogy az egyik mag kevésbé lesz tuningos mint a többi (pl a 192sp-s GTX260 is sokkal jobban húzható mint a 216-os). Nem tudsz nagyon mit kezdeni vele mivel az órajel magonként/magpáronként nem állítható külön ugye. Esetleg több fesszel lehet stabil működésre lehet bírni...
Arról nem is beszélve, hogy nincs két egyforma konfig, tehát az, hogy hol mit ment max saccra jó, hogy nálad mit mehet majd. Ez függ laptól, bios-tól, meg sok más egyébtől is. Nincs két tök egyformán húzható rendszer még ha azonosak az alkatrészek is.Lábelhajlás lehetséges, de ahhoz elég kemény "pofont" kell kapni a lapnak/foglalatnak. Gondolom nem samukalapáccsal szoktad ellenőrizni, hogy jól benne van-e a proci a foglalatban...
-
Qru
MODERÁTOR
Ha vki csak 2 magot használó progit futtat de kevesli a 4MB L2 cache-et akkor lehet próbálkozni a következővel:
Nem kell semmi extra progi hozzá elég a win-es beépített feladatkezelő. Ctr+Alt+Del, ugye akkor bejön a feladtkezelő. Átmész a Folyamatok fülre, ott kiválasztod/kijelölöd a kívánt alkalmazást, pl a Crysis.exe, Grid.exe stb és nyomsz rajta egy jobb egérgombot. Előjön egy menü, itt a legalsó (XP-nél legalábbis) menü kell az Affinitás beállítása... nevű. Ott alap esetben mind a 4 mag mellett van pipa, ezért kiveszed a pipát pl az 1-es és 2-es mag mellől, hogy a 0 és 3-as mag mellet legyen így csak a megjelölt magokat használja majd... és örül.
Ha csak két magot használ akkor pl 4MB helyett 8-ból gazdálkodhat. Mivel dinamikus a kiosztás ezért más alkalmazás is kér(het) belőle de jobb felállás lehet mint ha csak az azonos tokozású magpáron futna a progi. Nos hogy ebből a program által elérhető maximum L2 cache duplázásból mennyit profitál az adott alkalmazás már program függő ugye.
Link -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Zoli1222 #22685 üzenetére
Azon a felbontáson bőven túl vagy a 3,5GHz-es Q6600-al a proci limiten még GTX280-al is. Bőven elég ekkora órajel játékra. Látod ph!-s tesztben is 3,3GHz-es Q9000-es procival teszteltek, ha azt veszem, hogy azonos órajelen van 10% hátrányunk Q6000-el akkor a 3,5-3,6GHz elég a 4870X2/GTX295-nek is, nem hogy a GTX280-nak ilyen magas felbontáson.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Zoli1222 #22676 üzenetére
Vmivel biztos, de sztem nem éri meg. A hűtő csere lenne vagy 10k, ha eladod a Hypert akkor csak 5k. Mennyit nyernél vele? 2-300MHz-et kb. Szvsz nem éri meg.
Akor jobban jársz ha teszel még egy ventit a Hyper-re. Bár sokat azzal sem nyersz igazán, mert a Hyper-nél ebben az esetben már a borda méret a kicsi nem a huzat. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
djyuri #22609 üzenetére
Az egy márka. Különösen nem ajánlott kategória. HKC, LC power, Q-tech és társai. Levélnehezéknek elmegy, de az alkatrészek minősége gyenge és semmilyen védelem nincs bennük. Egy kis hálózati túlfesz és kész be is krepált. Rosszabb esetben viszi magával a többi cuccot. Gonodlthatod mi marad a Q6600-odból (aminek üzemfesze kb 1,3V) ha át szalad rajta a 230V...
Vízzel hűtöd?
Akkor nem kell itt finomkodni, lazán adj a procinak 1,5V-ot és nézd meg ott mit megy. Enyémet is durván kell feszelni. 1,4V-al megy kb 3-at, 1,5-el már 3,6-ot...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
djyuri #22601 üzenetére
Minek mennyi feszt adsz? (NB, CPU) Lehet a proci nem megy többet, ha másik proci ebben a gépben ment jóval gyorsabban...
Jah és milyen tápod van?mod:
slett27: Jaja, B3 nem annyira jó, mint aG0. Többet is eszik, ami kifoghat egy gynegébb tápon vagy egy kevés fázisos lapon. Viszont ha QPB... Ha Q6700 ment 1400MHz-el akkor 350-es FSB megvolt (mindegy milyen szorzóval), itt meg nem megy 300 felett, tehát az FSB wall-t a lap részéről kizárnám.
Gyanúm a következő:
1: Ez a proci nem bír többet
2: Táp elhasal a nagyobb étvágyú Q6600-tól
3: Lap tápellátás hasal el a nagyobb étvágyú Q6600-tól -
Qru
MODERÁTOR
válasz
slett27 #22577 üzenetére
Ebben a sorrendben.
Igzából az az igazi ha mind kettő kap polírt (proc/talp). Ennek eredményessége függ a kiindulási felületminőségtől is. Nálam sokat hozott, volt akinél meg semmit.
Minden esetre én itt 3,6GHz.nél feladtam P35-ben. Így is MCH kap +0,2V-ot, proci meg (Bios) 1,525V-ot. Tovább nem feszelem, mert nem hinném, hogy jobban menne, így is fűt a vrm meg az NB mint állat.Egyébként nem tudja vki, hogy az oxidálódott réz hővezetőképesség kisebb mint az oxidálatlané? Mert akkor lehet legközelebb megsuvickolnám a talpát, már biztos megkopott fényessége.
mod:
Keldor papa: Hát azért 1-2 valós alkalmazás ettől függetlenül megvicelhet. Én jártam így, hogy adott feszen Prime stabil volt, játékból meg kivágott. Egy kis extra procifesz és simán ment a játék is. Szóval azért valós környezetben is teszteld ki, az a tuti.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
slett27 #22557 üzenetére
Nekem csak a hűtőm polírozott (hála érte Over-nak), a HP-ok melegek de a lemellák nem igazán. Mondjuk 126m3/h-s venti van rajta, elég jól átszellőzteti. És ugye a TRU elég sűrűn lamellázott, szóval negy légszállításnál igazán üt. Ööö hűt.
Pasztának meg most Zalman van fent, de már ott figyel a polcon az AC MX-2, legközelebb azzal kenem fel. Az is hozhat 2-3 fokot mínuszban.
A HDT-s cucc pedig elivelg jobb mint az én "hagyományos" talpam. Lehet polír segítene. Rosszabb esetben a kupakod nem teljesen sík. Akkor arra is mehet polír. Nálam csak a hűtő polír hozott 5 fokot mínuszban. Ami elég jó (ennyit a TRU minőségi talpkidolgozásáról...
) azt a 2-3k-t simán megérte amibe fájt a polír.
Keldor papa:
#22561: Nem csak vízzel, nekem bírja a TRU a load 1,488V-ot 3,6GHz-el. Ilyen hőfokkal adhatnék neki valós 1,5V-ot is szvsz (szobahőmérsékleten, levett házoldallapos mérés). Az más kérdés, hogy nem kínoznám tovább a procimat...
mod2: Ettől függetlenül ha nincs csombos hűtése tényleg nem hűti meg 1,5V-on a kis Quazánt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
X Factor #22526 üzenetére
SK jó hűtő de nem erős Q6600 tuningra való. Hőfokilag 80fok fölé ne menj tartósan sztem full loadban. Ok, hogy 105 fok körül lövi le magát a proci de a 90 fok akkor sem egészséges hosszútávon.
Inkább vegyél vissza a feszből/órajelből. 1,29V 8x400-on hányfokosak a magok? Magasabb fsb-vel alacsonyabb szorzóval gyorsabb lenne. Esetleg a 7x450-et is bepróbálnám a helyedben, szinkronhajtásos memóval azonos (1,3-as) feszen. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
X Factor #22523 üzenetére
90 fokon???
Az nem semmi, életbiztosítást nem kötnék arra a procira az fix.
Megeshet, hogy akkora plusz fesz kell, egy bizonyos pont után nem lineáris gyorsulást kapsz a feszemelés hatására. Minden esetre vegyél egy jobb hűtőt (SK nem ekkora terhelésre tervezték) ha 1,5V-on járatod. Nekem 1,48V kell a stabil 3,6GHz-hez de itt is full load alatt is 70 fok körül marad. Ajánlom a TRU 120-at vagy a Mugen 2-t. Esetleg Xigma S1283-at Crossbow-val.
Amúgy a többi fesznél mit állítgattál? MCH-nak +0,1V kell de lehet elkél oda +0,2V is. A többinek nem kell adnod. PCI-E frekit 100-ra fixáld, ramot tedd szinkronba, előírt feszt és időzítést ramnál is állítsd be.Kvg: Az egyik legjobb választás az a táp ár/érték arányban.
Zoli1222: Sztem nem nagyon befolyásolja a tuningot, hagyd 32-n, abból baj nem lehet.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Boxer001 #22447 üzenetére
Vagyis összesen 3 hdd és 2 odd vagy 2-2? Hát mivel a vga-d nem eszik olyan sokat sztem elviszi elvégre a GPS az delta belsős aminek a minimális hatásfoka 76% 230V-on, vagyis: 12V x 18A = 216W -tud 12V-on, - hatásfokbéli eltérés. 100% - 76% = 24% ami 216 W x 0,24 = 51,84W (ennyi disszipál) rgo 12V-on képes leadni 216W - 51,84W = 164,16 W-ot. Nos ez elvileg elég (ha jól számoltam) a Q6600-nak.
-
Qru
MODERÁTOR
Thermalright Ultra 120 vagy Extrem (a sima verzió erősebb az extremben túl közel vannak a hp-k egymáshoz és akadályozzák a szabad léáramlást ezért pár fokkal gyengébb. Logout-on van róla cikk is). TRUE Black egy feketére festett Extrem, felárat nem ér sztem, bár ha esztétikai szempontok is fontosak akkor...
Mugen 2 az egyik legjobb hűtés, Ninja 2 is nagyon jó, ez főleg alacsony légszállításnál jeleskedik a ritka lamellázat miatt. A listára még felvenném a Xigmatek HDT S1283-at is de szigorúan csak Crossbowal kiegészítve.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
joshua7 #22376 üzenetére
Igen, de ez kissé félre vezető lehet... A lényeg, hogy minden Q6600-nak (meg a többi Core-nak is) két VID-je van.
Az egyik az idle VID, ugye a prociban van eltárolva az is, hogy a lap mennyire vegye le a feszt C1E meg EIST bekapcsolásakor. Nos ez az idle VID ez 1,1V körül alakul.
A másik a load VID, vagyis alapórajelen terhelve mekkora feszt kapjon a proci.Így már könnyen értelmezhető, miért írta így a srác:
"...de alacsony vid fesze: 1,15V-1,2375 miatt..."Tehát idle VID: 1,15V, a load VID meg 1,2375V.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Zoli1222 #22352 üzenetére
3,6-ot mind megy kb, főleg egy P35 DQ6-ban. De nem biztos, hogy egy alacsony VID-essel jobban jársz. Amíg nem kell nagyobb feszt adnod addig ok. Az alacsony VID-sek alacsony feszen jobban mennek mint a magasabb VID-esek, viszont egy bizonyos fesz fölölött az alacsony VID-esek nem lineáris gyorsulással reagálnak szemben a magasabb VID-esekkel.
3,6 abszolút nem irreális, szóval alacsony VID-es is jöhet. Lehetőleg G0 steppinges legyen ne B3-as. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
CHIPman #22310 üzenetére
Erre nehéz válaszolni, hogy melyik a jobb. G0-ok általában jobbak mint a B3-ak. Alacsony VID-sek alacsony feszen jobban mennek mint a magasabb VID-esek, viszont egy bizonyos fesz fölölött az alacsony VID-esek nem lineáris gyorsulással reagálnak szemben a magasabb VID-esekkel. Itt a topikban a legszarabb Q6600-oknak pl 1,5V kell kb a 3,6GHz-hez. Ide már csúcskategóriás léghűtés kell különben nem tudod meghűteni.
Ja és persze a szerencse milyet fogsz ki.Q6700 olyan szempontból jobb, hogy magasabb a szorzója, tehát kisebb eséllyel futsz FSB wall-ba. Viszont ugye az a hátránya, hogy magas szorzó és alacsony FSB mellett a QPB is alacsony marad és igazából a Core2 architektúránál az a szűk keresztmetszet, tehát a legjobb a minnél magsabb FSB.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
proci985 #22307 üzenetére
Azért az a Chifi sem egy hulladék. Delta beles az is, jó az csak nem túl korszerű. Ugyan ilyen tápot cseréltam Corsair TX-re ami Seasonic beles és csontra azonos feszeket adott.
Más kérdés, hogy ezek szoftveres mérések, tehát nem teljesen pontosak az tuti.Viszont örömmel látom, hogy a nagy teória itt is igazolódott: Egy bizonyos szint után aránytalanul többet kell fizetni a(z esetenként kevés) javulásért.
Nem tolsz fel pár képet a géped beléről?
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Házimozi haladó szinten
- Autós topik
- OLED TV topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Interactive Brokers társalgó
- Formula-1
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest