- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- iPhone topik
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
barnam_
nagyúr
Amennyire látom, az alsó burkolat van elrepedve, ez önmagában nem zárja ki a garanciális javítás tényét. Persze nem lehet tudni mi miatt repedt el: anyaghiba, vagy leejtés/törés miatt. Érdemes átvétel előtt egy alapos tesztet lefuttatni, Lenovo support oldalán szoktak fenn lenni tesztek.
A lenovonál milyen alkatrészeket cserélhetem magam? (Mennyire tudom úgy szétszedni, hogy megmaradjon a garancia?)
Hivatalosan, ami CRU alkatrész, az cserélhető a felhasználó által, ami FRU, az csak szervizben. A CRU-k listáját megtalálod a használati útmutató 6. fejezetében; az FRU-t pedig a szerelési leírásban. A jótállási feltételek pedig itten vannak.Számla/garancia jegy nem árt, ha van, de Thinkpad-et elfogadnak javításra anélkül is általában.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Grafirka #78790 üzenetére
Igaz nagyon ritkán használom hangszóról, de nekem nem tűnt fel, hogy halk lenne. Lehet, hogy a tied "elfáradt" már?
(#78789) HSM: én általában a jobb oldali USB-be teszem a vezetéknélküli egér+bill vevőjét, mivel azt vettem észre, hogy ha hátra teszem a dokkolóba, sokszor nem érzékeli a billentyű lenyomást vagy egér mozgást.
(#78770) nekem se zavaróan hangos, de szeretem a csendet, és már hozzászoktam
(#78775) thgergo: köszi, ezek elég jó tapasztalatok! Amit én beletennék, az 45W-os 6MB cache-el rendelkezik, s nem is menne konstans 100%-on. Tehát a tapasztalataid alapján képes kezelni, már ha a feltüntetett hőfokok terhelés alattiak
Egyébként diszkrét, és integrált grafikás változatból is van egy hőcsöves, teljesen réz, vagy két hőcsöves, réz/alumínium hűtő is. Egyébként utóbbi is réz lamellákkal rendelkezik, a különbség a ventilátor gyártójában keresendő: előbbi Toshiba, utóbbi Furukawa Integ. Ez a különbség egyébként T400-nál is megfigyelhető: [link]
-
barnam_
nagyúr
válasz
sniphoe #78768 üzenetére
FRU 04W0409, egy hőcsöves.
Korábbi gépemben (ami 1366x768-as felbontású volt) FRU 04W0407, ez a két hőcsöves változat. Sajnos nem emlékszem pontosan, melyik milyen hangerővel bír
Az fix, hogy a T400-am hűtése a leghalkabb, amellett A T410/420 is hangosabbnak bizonyult.
-
barnam_
nagyúr
T420-nál melyik hűtés a jobb/halkabb?
Elvileg a két hőcsöves az FRU 04W0407 kódú, a szimpla az FRU 04W0409. -
barnam_
nagyúr
válasz
Razermazer #78508 üzenetére
Szerintem igen, nem hinném hogy emiatt kétféle burkolatot is gyártottak volna.
-
barnam_
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #78369 üzenetére
Nem, csak a valós állapotot fogja mutatni. Lehet, hogy a %-os érték nőni fog, amit az AIDA64 mutat, de rosszabb nem lesz az akkud tőle.
-
barnam_
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #78359 üzenetére
Szerintem tiltsd is le az Atit, csak fogyaszt, 3D teljesítményben nem lesz számottevően hasznosabb.
(#78361) degas2428: szalagkábelt nem cserélted? Szerintem azt is kellene. A LED kártya megegyezik, de az LCD kábel más: 1366 X 768: FRU 04W1617, 1600 X 900: FRU 04W1618
(#78362) zedii: A Deltát én is ajánlom, korrektek.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Aethelstone #78357 üzenetére
Én nem tudok ilyenről, viszont ha már XP kell, virtuális gép nem játszik?
-
barnam_
nagyúr
válasz
vasalarcos #78346 üzenetére
Nekem a T400-ban Intel 5300 van, de használtam 6300-t is. Különbséget nem vettem észre, mindkettő működik, teszi a dolgát. Én inkább olyan adaptert tennék akkor már bele, ami támogatja az AC szabványt is - bár nem tudom van-e ilyen kártya normál pci-e méretben.
-
barnam_
nagyúr
-
barnam_
nagyúr
válasz
FoxiestFox #77915 üzenetére
Visszapillantó tükör van a szobádban?
-
barnam_
nagyúr
De, ki lehet kapcsolni szerintem. Úgy emlékszem, T400 vagy T61-nél ki tudtam kapcsolni.
Az AMT felugró ablaka elvesz 1-2 másodpercet gondolom, de drasztikusan gyorsabb anélkül sem lesz. Emlékeim szerint SSD-vel Win7 nálam is lassabb volt, Win8 valamivel gyorsabban töltődött be.
Érdemes még BIOS-ban a Boot mode-ot Quick-re állítani, illetve az Extended memory test-et kikapcsolni. -
barnam_
nagyúr
Az az Intel AMT beállításaihoz tartozó jelszó, bár most nem tudom mi lehet az alapértelmezett jelszó.
Nem hiszem, hogy beleszólna, de megpróbálhatod letiltani BIOS-ból az Intel AMT-t, és utána frissíteni. Illetve nézz körül a beállítások között, van-e valami ami tilthatja a frissítést.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Dio111 #77806 üzenetére
Hát a 2 mag / 4 szál Sandy Bridge i7-ek gondolom gond nélkül mennek leizzasztva is. Bár gondolom a 90°C-ba simán belekarcol a proci ilyenkor.
szerk.: viszont a sima 2 magos i7 és i5 között csak +1MB cache a különbség, úgyhogy hacsak nem találsz jó árban, szerintem nem nagyon éri meg.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Dio111 #77804 üzenetére
A gyártó oldala szerint i7-2620M a maximum, én azért kíváncsi lennék egy i7 QM, azaz 4 mag / 8 szál procira is benne. Bár kérdés hogy birkózna meg a hűtés a cpu-val...
-
barnam_
nagyúr
válasz
metal01 #77742 üzenetére
Gyaníthatóan inkább a töltő vs. akku tápellátásnak köszönhető a különbség, mintsem a dokkolónak
Amúgy az én véleményem az, hogy szerintem nem ér olyan sokat az alul-feszelés, mint amennyi macera van vele. Amíg "szenvedsz" a beállítással, csinálhatnál csomó más hasznosabb dolgot
-
barnam_
nagyúr
Lehet egyedül vagyok a véleményemmel, de hacsak nem azonos típusú gépről van szó, én nem nyugodnék meg, ha nem telepíteném újra az OS-t
-
barnam_
nagyúr
Valami szoftveres nyűg lesz ott szerintem.
Tapasztalatok:
- Balanced: sem a CPU, sem a GPU órajele nem emelkedik a gyári fölé
- Turbo: laptop képernyőjéről egyik sem turbózik, mivel nincs rá szükség. TV-re kirakva megemeli a GPU órajelét 700-800 Mhz-re. Idle/Load
- Maximum turbo: ugyanaz mint a "Turbo", csak a CPU órajel folyamatosan 2.4 Ghz fölött van. Load -
barnam_
nagyúr
A gpu turbo-ra kíváncsi vagyok, gpu-z-vel majd ránézek. Ennél már power manager-ben ezek a fokozatok vannak:
Én "Balanced" beállításon használom, mivel általában semmi szükségem a turbóval növelt teljesítményre.
T410-nél ilyen nem volt, ott: lowest, low, adaptive, meg performance volt.
(#77504) metal01: akkor jól döntöttem
-
barnam_
nagyúr
T400 + T9400: Chrome-ban szinte végig 99% cpu használat 2.51 Ghz-en, apró akadások, amúgy folyamatos. IE alatt 70-99% körül mozog a cpu használat, látványra folyamatosabb.
T420: 10-20% cpu használat (Chrome) 1.5Ghz körül.
(#77489) metal01: ezt én is észrevettem 10 nappal ezelőtt
Az egy hőcsövest nem teszteltem 100% terhelés mellett, de a két hőcsöves van a T400-amban (a másik a bontásra ítélt gépben), és nagyon meg vagyok vele elégedve.
-
-
-
barnam_
nagyúr
-
barnam_
nagyúr
Megkentem a T400-t MX-4-el, ráeresztettem egy Aida tesztet: [link] Pár fokot javult a korábbi állapothoz képest, akkor még csak sima fehér paszta volt. Még mindig bámulatba ejtő, mennyire nincs hangja ennek a gépnek.
Idle 36-39°C-on megy 1800-as fordulaton 800Mhz-en.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Chaser #77069 üzenetére
Nem csilli, arra gondolok, hogy a 420-on durvább a tükröződésmentes bevonat, mint a 410-en. Ezt HSM is említette párszor, s valóban így van.
Amúgy én évekig 1024x768-at, majd 1366x768-at néztem, szóval nem olyan nagy érvágás nekem.
(#77070) HSM: 420-hoz hol találok ilyen színprofilokat? Próbáltam a beépített kalibrálóval állítani, de nem vagyok benne biztos, hogy jól állítottam be.
Az egész gép kisebb, meg a kijelző is. Először nekem is feltűnt, hogy alul elég nagy sáv van
-
barnam_
nagyúr
válasz
yodamastah #77058 üzenetére
Én is csináltam egy összehasonlító képet. Balra T410, jobbra T420. Előbbinek 1440x900, utóbbinak 1366x768 a felbontása. Egymás mellé téve őket látszik a különbség: a T410 sokkal élesebb (ez lehet a tükröződésmentes bevonat miatt is), valamint a fehér fehérebb. De ezek a különbségek akkor szembeötlőek, ha egymás mellett van a két gép - önmagában a T420 kijelzője is használható, és nem is akkora hátrány a 768 pixel magasság, mint azt korábban sejtettem.
Csináltam mind a három gépről képet, érdekességképpen
[1] [2]
(#77055) Francia91: én is arra gondoltam, valószínűleg a két hőcső hatékonyabb, mint a réz talp.
-
barnam_
nagyúr
A hétvégén nekiálltam a donornak vett T400 LCD-jét átszerelni, közben észrevettem, hogy a két gép hűtése különbözik. Szerintetek melyik a jobb? [1] [2]
A bal oldali 2008-as, a jobb oldali egy 2010-es gépből van (ezt használtam korábban). Érdekes, hogy a régebbi teljesen réz, viszont az újabbon eggyel több hőcső van.
-
barnam_
nagyúr
válasz
sketchifun #76602 üzenetére
Üdv.
Megfelelő driver kell hozzá, és a Gépház beállításokban a bejelentkezésnél be tudod állítani az ujjlenyomatos azonosítást.
-
barnam_
nagyúr
Ha már szóba jöttek a routerek, én is szeretnék újat venni (5GHz miatt). Viszont ha már veszek, akkor legyen 802.11ac szabványú. Ehhez viszont cserélni kellene a wifi kártyát is
Használ valaki itt olyat?
-
barnam_
nagyúr
-
barnam_
nagyúr
válasz
Chaser #76080 üzenetére
win telepítővel formáztam.
Google keresés alapján driver hiba lehetett. Pendrive nélkül (erről települt) elindult a rendszer, felraktam minden drivert, most már gond nélkül indult. Fura volt, mert eddig ilyennel nem találkoztam, hogy bedugott pendrive-al nem indulna el.
-
barnam_
nagyúr
Az létezik, hogy egy T61-nek nem mindegy milyen HDD-t tesz bele az ember?
Eredetileg egy 80GB-s WD volt benne, ezt kicseréltem egy 160-as WD-re, és Win7 32bit-et telepítenék rá. A telepítés végig is megy, de a "Windows indítása" résznél megáll, még a boot animáció sem jön be.
SATA AHCI módra állítva, a HDD-t teljesen megformáztam.Ez a HDD korábban egy másik gépben SATA IDE módban volt használva, nem tudom van-e köze hozzá.
-
barnam_
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #76025 üzenetére
A kijelző is relatív kérdés mert ha arra kerül a sor hogy filmet nézünk mondjuk a laptop kijelzőjéről az szinte esélytelen a nagyszerű matt kijelzőnek köszönhetően ...
Igen, ezért írom, hogy vegyél egy monitort. Mert a nagyobb felbontás miatt ugyan több látható pixel lesz, de a kijelző önmagában még ugyanúgy pocsék a színeket tekintve. A T410 kijelzője is fakó az LCD TV-hez képest, amin szoktam használni.
Optibay alatt mit értesz? Mit szeretnél oda?
Ramot vegyél és SSD-t, hidd el az a kettő úgy megfogja dobni a user experience-t, hogy nem fogsz akarni újabb gépet -
barnam_
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #76023 üzenetére
Én nem cseréltem, de... szerintem felesleges. Ha sokat hurcolod (ergo hajtogatod a kijelzőt), akkor érdemes lehet, amúgy én nem bántanám.
Ramot tudsz bővíteni, amit később is tudsz hasznosítani.
A kijelzőt se cserélném nagyobb felbontásúra, ha dolgozni akarsz, inkább tedd ki monitorra. -
barnam_
nagyúr
válasz
Francia91 #75940 üzenetére
Én régen használtam Vista-t, mikor nem volt még 7.
Elegendő ramot alá pakolva nem volt vele gond. De értelmetlennek találom a használatát Win7 mellettNyilván úgysem foglak meggyőzni, hiszen mások a tapasztalataid, de nálam a T400 + Win8 tökéletes volt. Működik minden: 3G, PM, FP
(több két betűs rövidítést nem tudok hirtelen
)
-
barnam_
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #75850 üzenetére
Valószínűleg nem fog benne menni a gyári BIOS miatt.
-
barnam_
nagyúr
Tegnap éjjel két akksin csináltam Battery resetet.
Egy Panasonic 9 cellás 6% elhasználódással, s egy Sanyo 9 cellás 42% elhasználódással. Eddigi tapasztalataim alapján reset után mindig kisebb lett az elhasználódás, vagy maradt ugyanannyi. Ehelyett a Panasonic 9, a Sanyo meg 43% lett... (aida64)
Nem mintha számítana az a pár százalék, de akkor is.
Ez normális, vagy ne törődjek vele?
-
barnam_
nagyúr
Ma meglett a harmadik Thinkpad is, ezúttal egy T61
Pöpec masina, 2GB rammal és HDD-vel is egész jól megy rajta a Win7.T61 Ultrabay akku nem jó T400-ba? FRU 41U4890
Nem megy bele, pedig neten azt olvastam, ezek kompatibilisek.(#75735) HSM: a live linux dolgot megfogom próbálni
-
barnam_
nagyúr
Az MSATA-val akár igazad is lehet
A hűtés hangja nem vészes a T410-en sem, nem hallani átlagos használat közben. A T400 halkabb volt (ott a külső 2.5" HDD-t halltottam), de egyszerűen az a gép túl halk.Igen, de a 2467M is tud turbózni... mindegy, valószínűleg komoly játékra egyik sem alkalmas.
(#75723): Win8-hoz tudsz power manager programot, amivel ezt be lehet állítani? Az áruházból leszedtem a Lenovo Settings nevű appot, működik is, de nem lehet beállítani meddig töltse. Sanyo 9 cellás akksim van, most 40%-os elhasználódással.
-
barnam_
nagyúr
Leginkább otthon használom dokkban, filmnézéshez meg TV-re kötve.
Nem szerkesztek videót, vagy ilyesmi, játék is konzolon megy. Szóval teljesítmény szempontjából felesleges, viszont olyan apróságok, mint msata, halkabb hűtés, stb. számítanak.Azt nem tudom milyen kijelzőm van (1440x900), de itt aprón jellemzően 1366x768-as modellek vannak most.
PC-s játékot nagyon rég nem játszok, csak a Skyrim-et próbáltam ki a T400, T410-en, s mindegyiket akadt low beállítással 1280-as felbontásban
Azt próbáltam a céges laptopon is Samsung NP900 i5-2467M / HD3000, azzal is akadt.
-
barnam_
nagyúr
Teljesítményben kb. mekkora különbség van egy T410 és T420 között? Vagy úgy is kérdezhetném, hogy i5-520M vs. i5-2520M? Mindkettő Intel IGP-s változat.
Kezdenek (számomra) elérhető árban lenni a T420-ak, így elgondolkoztam rajta... -
barnam_
nagyúr
Ha szóba jöttek a hangkártyák, leírom én is a tapasztalatom:
T400-ban CX20561 hangkártya van, T410-ben pedig CX20585.
Hallás alapján szerintem a T400 hangkártyája jobb, a T410-é olyan semmilyen... kevesebb a hangerő, kevesebb a mély is. Van egy kb. 800 Ft-os USB hangkártyám, igazából jobban szól...(mint a CX20585)
-
barnam_
nagyúr
Valószínű volt már korábban kérdés, de keresővel nem találtam.
Melyik az a modell, ami ma még használható Windows 7-el netezésre, szövegszerkesztésre, stb?
Szüleimnek keresek laptopot. T61-t néztem, az 25k körül van használtan, kb. az az ideális keret.
Melyik az a modell, amelyikben megadja magát a GPU? Hogyan lehet ezt elkerülni? -
barnam_
nagyúr
-
barnam_
nagyúr
válasz
donjohnson #75077 üzenetére
milyet vettél?
-
barnam_
nagyúr
Korábban írtam, hogy Win8-on a T410 random módon megfagyott.
Azóta kicseréltem a wifi kártyát egy Ultimate-N 6300-re (Advanced-N 6200 helyett), s a driverből is feltettem azt, ami a Lenovo oldalán van fenn. Azóta stabilan megy a gép, semmi fagyás. Valószínűleg a Microsoft wifi driver nem volt kóser. -
barnam_
nagyúr
válasz
Tikakukac #74986 üzenetére
Igaz, nem sokkal utána dobott is egy kék halált, de ez szerintem nem feltétlenül gond.
(#74988) HSM: Sokkal jobb lett. Itt a kép amit este csináltam, igaz, a burkolat nincs rajta. Üresjáratban 35 - 45°C körül van, az nagyon jó szerintem. Érdekes, hogy a 2. mag mindig hűvösebb kicsit.
-
barnam_
nagyúr
A paszta önmagában lehet, hogy jobb mint a gyári... de ennyi már szerintem nem vezeti hatékonyan a hőt. A HMM 0.2 grammot ír
MX4 lesz, egy vékony rétegben.
(#74967) dying_star: korrekt eladótól vettem itt a PH-n, jó áron... lehet nem is az ő gépe volt.
(#74969) HSM: igen, emlékszem, de valahogy akkor is elképzelhetetlen számomra. Na most majd kiderül
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- PlayStation 1 / 2
- Windows 11
- Micro Four Thirds
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Formula-1
- Xbox Series X|S
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5521 - FullHD érintőkijelző, i7-11850H (16 szál), 32GB DDR4, 500GB NVME, Geforce MX450
- Új Lenovo LOQ - i7 13650, RTX 4060 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Újszerű Anker 778 12 in 1 Thunderbolt 4 Docking station dokkoló (Windows, MAC OS)
- Asus TUF Gaming A15 FA506 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 -3 év gari
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged