- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23742 üzenetére
akkor félre értettelek, azt hittem úgy érted a T60 utániak mind kompatibilisek egymással
szerk: igen, 15,4 wide modellekbe jó a T60-as akksija, T500-at beleértve, utána már nem.
szacsee: nekem kingmax-szal sem volt gondom, DDR1 és DDR2 is bevált, különböző kapacitásokkal, de CSX-szel már szívtam
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23724 üzenetére
De, kívülről is rá van vésve, hogy IBM v. lenovo és az FRU
"Aku biztos lesz egy közel új állapotú T60-hoz, vagy 4:3-as T61-hez, meg töltők. De az úgy tudom T60-tól felfele ugyanaz mindnél."
Ha az akksira gondolsz, akkor nem így van, T60 akksi a 14-es wide modellekhez nem jó, 15-ös wide-hoz igen, egészen T500-ig, tápegység persze kompatibilis, de a komolyabb gépeknél figyelni kell arra is, hogy milyen teljesítményű.
-
audi100td
nagyúr
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23695 üzenetére
ja, azt hittem csak maga a gép fogyasztása érdekel, a konnektorból felvett természetesen nagyobb a töltő miatt
elég ha beírsz ennyit gugliba: [link]
úgy tudom nem magát a gpu-t nyírja ki, hanem más áramkörbeli alkatrészeket, amik ilyen szintű terhelésre nem lettek felkészítve. olvastam olyat, hogy az ati és nv is követi a megjelent furmark verziókat és a driverbe beépítik, hogy a vga vegye vissza az órajeleket ha az adott program fut, gondolom nem viccből teszik
ezek az ezer éves driverek meg tuti nincsenek felkészítve a legfrisebb furmak-ra,
-
audi100td
nagyúr
válasz
szacsee #23688 üzenetére
miért nem méritek power manager-rel? igaz szoftveres, de az akksiból számolja ki mennyit vesz fel a gép, szóval a tápról le kell húzni, idle 12-13W-ig simán le lehet vinni a T60-at
Chaser: furmark-kal szerintem ne kínozd, még a végén kinyírja a gépet, volt már arra példa, hogy emiatt haláloztak el vga-k, meg 3dmark eleve reálisabb terhelés szempontjából
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23619 üzenetére
miért nem veszel akkor már thinkpad tabletet?
mondjuk ez sem olcsó mulatság ~500$-nál kezdődik
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23608 üzenetére
nekem meg az a helyzet, hogy nem hordozom szinte semmit, otthonra meg azért jobb egy 23-as IPS monitor, arra rákötni meg luxus lenne a T61p-t, akkor már inkább összedobok egy olcsó matx konfigot
mellé meg talán egy x60 ha nagy ritkán kell cipelni vagy vadászok egy x40-et 25-ért
-
audi100td
nagyúr
válasz
Intelligencs #23602 üzenetére
nem tudom, hogy mind ilyen-e, de az ericsson-ál ugyanez volt az x200s-ben, kivéve ha nem volt fenn a driver
-
audi100td
nagyúr
válasz
Intelligencs #23598 üzenetére
igen, a 3g modem miatt van, még ha kártya sincs benne akkor is fogyaszt, elég tré...
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23576 üzenetére
pl. akksit még tesztekben is látod, de magamnak is kerestem sok mindent és tudom na
nem csak thinkwiki létezik mint forrás, fórumok, német thinkpad-wiki, stb
billentyűzetet meg magam is próbáltam, pl. T60 és T61 esetén még az FRU is ugyanaz
op9: "A másik, hogy akkor tényleg nem volt ilyen baja."
akkor hogy hallgathatta el? ez így kicsit ellentmondásos
-
audi100td
nagyúr
szériahibáról engem nem kérdeztél, de nem tudok ilyenről egyik jelenlegi noti HDD típusnál sem, persze ettől még létezhet, nem kísérem annyira figyelemmel ezeket az eseményeket, de ha nincs is szériahiba, attól még simán lehet gond a vinyóddal, mondjuk nekem nem tűnik hw hibának...
-
audi100td
nagyúr
válasz
[O]-[C]-[B] #23554 üzenetére
Ez azért erősen függ attól is, hogy hogyan használod a géped (pl. gyakran rövidebb időre vagy megy szinte egész nap vagy napokig és csak ritkán kapcsolod ki) és, hogy mit állítasz be power managar-ben. pl. ha 3 perc után lekapcsolja a vinyót, eléggé megnőhet ez az érték, persze elég magasnak tűnik, de nem muszáj rögtön az ördögöt a falra festeni, nem mindenki csaló.
Nálam 80 nap után 1800 volt a Toshiba vinyómban, nem ilyen extrém, de az sem kevés, természetesen hibátlanul működik, most már az új tulajdonosánál.
szacsee: az a parkolásokra vonatkozik, nem a ki/be kapcsolásra
-
audi100td
nagyúr
válasz
szacsee #23538 üzenetére
Minimum 667MHz-es legyen, rakhatsz bele 800-ast is, de vissza fogja venni a BIOS a specifikált órajelre, Kingston teljesen jó, 800 és 667 is, én 800-as Kingmax-ot vettem, a boltban ahol vásárolni szoktam az volt a legolcsóbb, de Samsung, Hynix, stb ismertebb gyártók cuccaival sem igen lehet gond, egyedül a CSX-et kerülném. Az időzítéseken nem érdemes rágódni, ez itt nem desktop
, meg amúgy is a gyári beállítás lesz alkalmazva, annál természetesebben ne legyen magasabb adott órajelhez mérve.
System Update nevű cuccal felrakja a legtöbb szükséges drivert, de figyelj oda a utility-kre, van ami kell (pl. power manager), de sok szemetet is hajlamos felpakolni ha nem figyelsz oda. Mondjuk én inkább külön szoktam leszedegetni a drivereket, sys. update nem mindig tartalmazza a legfrissebbeket, chipsethez/ahci-hez meg ajánlott gyári intel drivert használni.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23531 üzenetére
"De van ennél fontosabb kérdés is. Pl bármilyen 1600x1200-es panelt belerakhatok a T60-ba? Szintén egy másik TP gépből, de az nem T60."
Tudtommal nem, illetve nem ilyen egyszerű a dolog, ha T4xp, R50p vagy A3xp-ből származik a panel, de Gondwana majd remélhetőleg felvilágosít.
-
audi100td
nagyúr
válasz
mutyuru #23492 üzenetére
Pl: az E, Z, U es B sorozatok kinek keszulnek?
nem ismerem ezeket a típusokat, gondolom "sima nem-thinkpad" lenovo gépek, a fogyasztói társadalomra optimalizálva
Z-s thinkpad volt, de azt már nem gyártják
Ha mindenképp újat szeretnél, az L520 jöhetne szóba, árához képest állítólag egész kellemes gép, itt olvashatsz róla tesztet: [link]
-
audi100td
nagyúr
válasz
---Lasali--- #23437 üzenetére
igen
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23426 üzenetére
akksit kérdezd meg Smily64-től, előfordulhat, hogy tud, vagy Prom, de szerintem neki már nincs
"Mondjuk azért nem értem, hogy pont 14-esben nem volt ips, mert 12-esben is volt, sztem pl az az x60 tablet rétegebb cucc mint egy 14-es gép."
talán mert 12 és 15" között jóval nagyobb a szakadék mint 14 és 15 között, tabletbe meg eleve mindig azt raktak, már X41-nél is, anélkül kb használhatatlan kategória, meg hát eleve egy premium termék, de mondom amit nem is gyártanak a panelgyártók azon kár filózni
"Van olyan dell, de nem mind..nagy a szórás köztük." Hogy lehet egy modellen belül ekkora szórás a hűtésben? ezt nehezen tudom elhinni, az viszont köztudott, hogy a dell a legérintettebb az nv-s problémában, nem véletlenül, de az "E6400-nél is hallottam olyat, hogy gagyi a hűtés, nem is vennék tőlük semmit az biztos
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23426 üzenetére
ami 100 fokig engedi izzadni a gpu-t az szerintem finoman szólva fos, de hát mindegy
lásd bacsis írását, ráadásul ez még csak egy quadro 135M, az enyém FX 570M dupla annyi stream proccal, mégis megáll terhelve 80 alatt és még csak nem is zajong túlzottan
"multibayes szütyőm"
az meg mi? amúgy IBM/lenovo-nál ezt UltraBay-nek hívják, ez itt nem a hápé
"Ha meg T61-em lenne akkor azon agyalnék milyen prockót vegyek bele, szerezzek 2x2GB ramot...nem kell ez nekem "
Hát, én sem agyalok, van benne proci is 4GB RAM is (gyárilag)
Most ha nagyon akarnék vehetnék bele T9300-at, de sok értelme nincs.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23421 üzenetére
Dell-t szerintem ne keverjük ide, azoknak eleve fos a hűtésük, ami nagyban befolyásolja a meghibásodás esélyét, láttam 1-2 ilyen bontott T61-et, de az "elég sűrűn"-től azért nagyon messze van, most is csak egy van fenn, az is inteles.
"Mocsok IBM v lenovo csinálhatott volna 14-esből is ips verziót"
Ha nincs aki gyárt ilyen paneleket, akkor nem igazán kivitelezhető, nyílván ők is abból építkeznek amit a picon fel lehet lelni.
Persze lehet egyedi megrendelésre gyártottak volna, de azt mégis ki fizette volna meg...
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23419 üzenetére
Quadro-ról nekem úgy jött le miután megvitattuk, hogy elég ritkán jelentkezik a hiba.
T42-ből is attól függ milyen, nekem a 15"-os volt, az nem ropogott sehol, merev volt az egész, borítás is, de a bill alátámasztása valóban a T60-nak a legjobb, pedig próbáltam már elég sok típust.
-
audi100td
nagyúr
igen, vagy te mire gondoltál?
amúgy azt se tudom mi az a zender, azt hittem arra a sata2 enabled BIOS-ra gondolsz amit korában linkelt adorjánt (ha jól emlékszem)
szerk: ja bocs, 2.29-re gondoltam, az a legfrissebb, csak megkavart az 1.26-od
hát, azt mondjuk én tuti nem rakom vissza, már nagyon régi verzió, fene tudja azóta milyen bugokat javítottak
-
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23374 üzenetére
Mindegy mi volt a kijelző kereten, az alján ott szerepel, hogy manufactured for lenovo, 2005-ben már a lenovo tulajdona volt a ThinkPad, de gondolom nem rugdosták ki az IBM-es mérnököket.
"Since early 2005, ThinkPads have been manufactured and marketed by Lenovo, which purchased the IBM personal computer division in the same year. "
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23369 üzenetére
Hát, nem tudom de a T60 már a lenovo alatt jött ki és a T4x-hez képest teljesen új fejlesztés, sőt már a T43 és X41 is lenovo néven jelent meg, függetlenül attól, hogy a palmrest-en és a fedélen ott virít az IBM logó. Egyébként nem azt mondtam, hogy a T60 nem jó, csak hardveresen már kissé korlátolt (sata1, 3gb ram, legtöbb esetben 32 bit), ezért érdemes mérlegelni kinek mi a fontosabb. Amúgy 70k-ért simán találni T61-et 1680x1050-es felbontással, egy 15" 1400x1050 T60-is ugyanennyi, igaz az IPS paneles, cserébe ugye a gyengébb hardver.
"Jaja, csak ezek meg nem 50k-s kategóriák"
Persze, de az IPS-ses T60 sem
, 14"-os 1440x900 T61 ugyanannyi mint egy 14" T60, persze a felbontással némi kompromisszumot kell kötni, ezért mondom mérlegelni kell kinek mi a fontosabb, minden esetre ár/érték arányban a T61 valamivel jobb.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23367 üzenetére
"viszont pl az eltolt kijelző nekem nagyon nem jön be"
próbáltad már?
kb 2 perc alatt megszokja az ember, ventivezérlés nem tudom milyen arányban működik megfelelően, de a fordulatszámtól függetlenül is zajosnak nevezném, szóval eléggé lutri, de a többiben egyetértek, illetve a T60-on még jó minőségű műanyagokat használtak a borításnál, T61-nél már érezni, hogy spóroltak itt-ott, de nem vészes. Igazából nem is az alátámasztás nem megfelelő, hanem felülről nézve a palmrest jobb szélső rögzítésénél ejtettek egy hibát, a csavarozás teljesen kint van a gép szélén, közben palmrest-tel együtt ez a csavar szorítaná le a billentyűzetet is, így meg nem szorítja rá rendesen, ezért kicsit mozog függőleges irányban. Ezt bakit T500-nál szerencsére már orvosolták. Gondolom még T60-ból indultak ki, csak ugye ott nem volt ilyen széles a borítás a billzet körül, azért eléggé gáz, hogy ezt tervezésnél nem vették észre. Ennek ellenére összesében úgy érzem jobban megéri a T61(p) a komolyabb hardver miatt.
"Meg a 4:3-as kijelző is fontos volt nekem, nem szívesen vennék 16:10-est. T61-ben is van 4:3-as csak épp vadászni kell meg enyhén drágán adják. 1400x1050 vs 1440x900..hát inkább legyen vízszintesen +150 sorom mint függőlegesen +40 és vízszintesen -150."
Ezért van ott a T61p 1920x1200-zal
, de sima T61 is elérhető 1680x1050-nel, 16:10 teljesen jó, csak olyat kell választani aminek megfelelő a felbontása, sajnos(?) csak 15,4"-on vannak ekkora felbontások. Persze azt nem vitatom, hogy IPS panel a legjobb megoldás, az is 1600x1200-as felbontásban, de az olyan T60p ritka és sokba kerül, a hardver meg túlzottan elavult egy 70-80e Ft-os géphez képest.
-
audi100td
nagyúr
válasz
dellfanboy #23338 üzenetére
a type-ot kell kikeresned és a szériaszámot, ezt megtalálod a gép alján vagy ha hiányzik a matrica, a BIOS-ban is.
-
audi100td
nagyúr
válasz
szacsee #23330 üzenetére
Üdv,
ha viszonylag hosszú üzemidőre van szükséged, akkor valami intel gpu-val szerelt változatot nézegess és érdemes a procit is alulfeszelni. De inkább keresgélj aprón, ezek kicsit túl vannak árazva, pl. T61-et ki lehet fogni már 55k körül is, sőt múltkor fent volt egy 45e Ft-ért (de ez inkább kivételes vétel lehetett). T60 is nagyon jó, de elég hangos a hűtése, minimum 2800rpm-en tekeri a ventit, meg a lapát kialakítása sem a legjobb (legalábbis én ezt tapasztaltam, a T61p-met nem igen hallani, csak ha meghajtom) és max 3GB RAM-ot kezel, valamint SATA1-re képes csak a chipset (ez gyakorlatban max ~130MB/s), core 2 duo-s változatok is inkább ritkábban fordulnak, meg persze többe kerülnek. Mindent összevetve ár/teljesítményben T61 a nyerő. Az X-eket is érdemes megnézni (X60(s) / X61(s)) ha könnyen hordozható gépet szeretnél, kár hogy csak XGA felbontással rendelkeznek és hajlamosak átmelegíteni a palmrestet, az alatta elhelyezett wifi kártya miatt. A tartóssággal egyébként nincs gond sem a T, sem az X szériánál. T-nél egyedül a zsanérokra érdemes figyelni, idővel gyakran megnő a holtjátékuk, bár X40-nél is láttam már ilyet, de ez annyira nem vészes, ebay-ről 2-3-4e Ft-ért találni hozzá új alkatrészt.
-
audi100td
nagyúr
Néhány hete én is elgondolkodtam rajta, hogy építek egy IPS-es T61-et, de még ha magad is rakod össze, nem egy olcsó mulatság. IPS-ses T60 70k körül van, 4:3-as T61 lapot sem egyszerű vadászni, meg kellene egy hűtő is. Talán majd egyszer, amikor ezeket a gépeket is T4x áron be lehet szerezni. De ha már lúd, legyen kövér, inkább rögtön egy UXGA T60p -> T61p-t raknék össze.
Viszont van egy dolog ami kicsit aggaszt, 15" T60-ról olvastam forum.thinkpads.com-on és thinkpad-wiki-n is, hogy viszonylag gyakori, hogy a magnézium szerkezet eltörik a hűtő mentén, valahogy így néz ki a dolog: [link] [link]
-
audi100td
nagyúr
gyönyörű FrankenPad, csak ne lenne így elszállva az ára
-
audi100td
nagyúr
kösz szépen, eu-n belül találtam 90-ért is 8GB-ot, de ugye még rájön a szállítás, meg most elég rosszak az árfolyamok, főleg az euró, lehet inkább várok még egy kicsit
dbius, [O-C-B]: thx, ezt nem tudtam, illetve soha nem volt számomra egyértelmű, hogy miként működik a szabályozás
-
audi100td
nagyúr
válasz
MrSealRD #23236 üzenetére
még én is csak nézelődőm, 90$ olcsó, de noname, a fene tudja, hogy menni fog-e rendesen a gépben illetve meddig, postával együtt 119-ért találtam márkásat, de mi van ha megvámolják a csomagot meg rájön még az áfa, akkor már nem biztos, hogy megéri eu-n kívül vásárolni
-
audi100td
nagyúr
Használ valaki 8GB DDR2--t T61(p)-ben vagy egyéb ThinkPad-ben? Hol lehet értelmes áron kapni ilyen kitet (vagy akár darabonként), akár külföldön? ebay-en láttam noname kiteket már szállítással együtt 90$-ért, de azt nem igen merném bevállalni.
-
audi100td
nagyúr
válasz
sniphoe #23224 üzenetére
igaz az enyém quadro 570m, de ugyanabból a családból való, amikor elindítottam a videót nekem is elég durván szaggatott, hagyni kell, hogy rendesen betöltse, mondjuk legalább az első egy harmadig (internet kapcsolattól függően), utána indítsd el a lejátszást, így már teljesen folytonos lesz, ~fix 35 fps
legalábbis nálam ennyi volt a szitu
-
audi100td
nagyúr
T61(p)-nél nem lehet valahogy BIOS-ból tiltani az ujjlenyomat olvasót? X200s-nél a security résznél volt ilyen lehetőség, ennél nem szerepel a listán.
-
audi100td
nagyúr
válasz
[O]-[C]-[B] #23169 üzenetére
rendben, kösz szépen, Quadro-nál amúgy nincs valami olyasmi mint az Ati vag-knál a poweplay?
Chaser: amúgy nekem is IPS-ses T60 volt a kiszemeltem, de alig került többe a T61p, az meg teljesítményben / felbontásban (1920x1200) jobb hosszabb távra
-
-
audi100td
nagyúr
Quadro FX 570M-hez a lenovo-s drivert érdemes feltenni vagy mehet az nV által kiadott frissebb?
Amúgy brutális gép ez a T61p
, legalábbis maga a hardver/wuxga kijelző, T60 érzésre még inkább IBM, T61 már lenovo, vékonyabb a palmrest műanyagja, nem csukódik olyan "fémesen" a fedél és jobb szélén van egy kis keyboard flex, de azt majd a kétoldalú rendbe hozza, meg persze a zsanér eléggé kivan, kap egy újat. Amúgy alapjában véve korrekt gép és a hűtése valamivel halkabb a T60-énál, annyit sikerült már levonnom, hogy a quadro elég szépen zabálja az akksit, de hát valamit valamiért.
-
audi100td
nagyúr
válasz
Dr. Oid #23141 üzenetére
Hát, 4000 nem hiszem, hogy kettes fokozat lenne
, de sejtheted, hogy úgy értem, nem feltétlenül hardverhiba, még írtad is, hogy xp alatt nem tekert ennyire. Első körben pl. frissítettem volna BIOS-t, ha nem a legújabb van fenn, power manager-ben átnéztem volna a beállításokat, user error ellen a szervizben sem tudnak mit tenni, max újrahúzzák neked normálisan a rendszert.
-
audi100td
nagyúr
tpfc-ben van olyan, hogy BIOS szerinti vezérlés, tudod ezek ilyen windows-os dolgok
amúgy én sem vagyok a tpfc híve, úgy vélem nem véletlenül határozta meg a gyártó, hogy miként forogjon az a ventilátor, lehet, hogy 0rpm-en nem melegszik a cpu, de az alaplapon lehetnek olyan alkatrészek amik nem árt ha szellőznek
-
audi100td
nagyúr
válasz
Dr. Oid #23132 üzenetére
power manager-ben passzív-ra állítottad a hűtés kezelését (advanced settings -> policy)? legfrissebb BIOS van fent? amúgy érdemes a központi IBM szervizbe vinni a gépet, ha viszonylag gyors és normális ügyintézést szeretnél, mondjuk ilyen problémával tuti "kinevetnek", nem tűnik hibának
-
audi100td
nagyúr
válasz
yodamastah #23127 üzenetére
biztos ebben is van valami, te SSD-vel használod a gépet, nem? nekem vinyó volt benne, így szinte soha nem hallottam a ventit, sajnos még egy 5400-as vinyónak is elég hangos motorhangja van
-
audi100td
nagyúr
válasz
buvartacsko #23123 üzenetére
na de Bozodi János pont az X200-ra panaszkodik... ami pedig tényleg a hangtalan kategória, ennél halkabb laptop sztem nem igen létezik
-
audi100td
nagyúr
válasz
buvartacsko #23119 üzenetére
X200-on én se hallottam soha a venti, pedig pörgeti szinte mindig, de a vinyó hangosabb
-
audi100td
nagyúr
válasz
Chaser #23078 üzenetére
ezt mondom
, ezeknél a modelleknél az ilyen felbontású gépek mind IPS-esek, persze a képátlóra is figyelni kell, nem kell serial-lal vacakolni, de buherált is lehet ilyen régi gép, arra jó, hogy leellenőrizd a gyári konfigot
amit leírtál az csak a type, a serial is kell a parts lookup-hoz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 notebook - Ultra 5 135U16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics W11
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 256GB+1TB SSD GTX 1650 4GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Nitro AN515-45 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe új akku gar
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged