Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz tibaimp #4 üzenetére

Az összes Ryzen tudja, de már valamelyik Bulldozer is (de consumer megfizehető kategóriás alaplapokból szerintem csak AM4-est találsz ECC-vel, AM3-ast nehezebben).
    Most nem is tudom, hogy AM5-nél mi a helyzet a Ryzen-el, mert ugye DDR5-ben ott van a stick oldali ECC, ami másképp működik, mint a CPU oldali (lehet, hogy a kettő szándékosan inkompatibilisre lett kitalálva, mert "fejlődés").

• janos666

nagyúr

válasz tibaimp #2 üzenetére

Egyszerűbb lenne stabilitás-tesztelni a RAM tuningot, ha maga a rendszer is egyértelműen jelezni tudná a jól beazonosítható hibák számát. Illetve stabil a rendszer akkor is, ha pl. hetente egyszer van egy corrected error (és nem fogsz egy héten át stabilitástesztet futtatni, miután piszkáltad a RAM OC-t).

Azért nem értem, amit a DDR5-el csináltak, mert tudjuk, hogy igazából az összes Intel és AMD CPU képes hardware-esen DDR4 ECC RAM-ot kezelni, csak az alaplapot is fel kell rá készíteni, de az sem olyan hatalmas dolog (illetve Intelnél nem kell direkt letiltani az olcsóbb CPU-kban mikrokód szinten az ECC támogatást, ami tök jó poén volt, mert a Pentium és talán pár legolcsóbb Core i3 tudott ECC-t, a drágább Core i5/7/9 nem.).
    Erre fel csináltak egy DDR5-öt, ahol a stick kezeli az ECC-t, ami egy rosszabb megoldás, mint ha a CPU kezelné. Az extra bitek ott vannak, a CPU-kat rég mindig ECC képesre tervezték és gyártották (max letiltották ahol akarták). Ehelyett mégis valami mást kellett kitalálni, ami rosszabb.

Új hozzászólás Aktív témák