Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mezis

félisten

válasz atesss #6790 üzenetére

Én jó néhány évvel ezelőtt kb 10 eFT-ért vettem egy "Érintésvédelmi FI relét". Szerintem érdemes egy ilyet szakszerűen beszerelni, életet menthet ! (Nálam már két esetben lépett üzembe, egyik alkalommal a hűtőgépem 230 V-ja kapott nedvességet és már attól leoldott (gyermekeim voltak csak otthon !), másik alkalommal villanybojler fűtőbetétje lyukadt ki. Volt egy harmadik alkalom is, akkor nagyon közel csapott be a villám.)

Szóval ha egy ilyen be van szerelve jól, akkor már egy 15 W-os próbalámpával meg fogod találni a védőföldelést: fázis - védőföldre kötve a próbalámpát, azonnal áramtalanítani kell a Fi-relének.

• biker

nagyúr

válasz atesss #6790 üzenetére

No így már világos a dolog nagyjából.

azért nem ennyi a villanyszerelés :)

No de azt még mindig nem értem, hogyha pl. van 3 kábelem a falból ami kijön, akkor hogyan tudnám megállapítani (alapvetően egy multiméterrel), hogy melyik a fázis, melyik a nullavezető, és melyik a védőföld.

sehogy nem lehet kimérni, erre vannak a színek
    fázis fekete, (3 fázison fekete-szürke-barna), nulla kék, védővezető zöld-sárga

Vagy ha már a falon belül vagyok, akkor akár mindegy hogy melyik a védőföld, és melyik az üzeminulla, csak az egész lakásban ugyanaz legyen ?

nem, a védővezető nem vezethet áramot! csak védelmi célból, pl zárlat esetén
    ahol áram folyik, ott feszültség is esik, és ezáltal különböző potenciálú pontok alakulhatnak ki, és mondjuk az egyik szobai készülék testje és a másik testje közt lehetne akár 10-20V különbség is

De a fázisnak és az üzeminullának több különböző szinű kábele is van a lakáson belül.

elég baj, mik ezek a színek?

A villanyóra alatt van három kismegszakító, ott akkor külön mindhárom fázisnak van egy ?

felejtsd már el ezt a 3 fázist. lakásban legritkább esetben van 3 fázis, ha van, akkor az órán kell legyen egy ilyen jel: 3~, és egy piros led, ami egy fázis kiesését jelzi
    általában 1~ van, vagyis egy fázis

Illetve a rajtuk lévő kis matricák leestek, így nem tudom megállapítani, hogy hány A-es (és ebből azt, hogy max. hány A kellene a lakásnak ).
    Szürke szinűek, de az mint kiderült semmit sem jelent, mert fölötte a külön biztosítékoknál van 10A-es és 16A-es is szürke kapcsolóval (ez meg 16A-nél biztosan nagyobb).
    De asszem inkább csinálok egy "terheléses tesztet" majd.

általában színkóddal jelölik őket, és a fekete ami nem jelent semmit. a szürke ritkább, de szokott az is lenni.
    terheléses tesztet nem tudsz csinálni, mert nem tudhatod, hogy B16, C16, L16 vagy milyen a kismegszakító, és a lomha és szupergyors kivitelek közt annyi a diffi, hogy az egyik a névleges áram 1,2x-es értékénél min 2óráig nem old le, a másik ugyanennél az 1,2x értéknél kevesebb, mint 2sec alatt le kell oldjon. így megmérni nem lehet.

Mi lehet akkor, ha esetleg túl nagy áram menne át egy relén ?
    A sima relé az gondolom nem bírja és leég (de ugye nem zár rövidre), de a szilárdtest relékben van túlterhelés védelem, nem ?

a síma relé érintkezője összeég, és többet nem mozdul meg, rossz esetben kigyullad
    a szilárdtestrelé megszakad, esetleg testzárlatos lesz, és a hűtőbordán, ami testelve kell legyen, zárlatol.

Egy számítógép táp (pl. ez: [link] ) HOLD-UP TIME -ját meg lehet úgy növelni, hogy nagyobb bemeneti kondikat rakok bele, vagy ez önmagában nem elég, nem csak ettől függ ?

önmagában nem elég, mert nem megfizethető.
    a bemenő ágon egy 400V 100-200uF kondi van, ami már disznó méretű. ha ide vennél ebből még 5-6 darabot, akkor lehetne kb megduplázni. de nincs hova tenni...

A bekötés az oké, azt értettem eddig is, ki is lehet mérni multiméterrel, de itt az adatlapjában is benne van: [link]
    Egy LM2-12D-m van, aminél szerintem elég furcsán van jelölve a két áramkör (az NO - COM - NC), mintha mégsem lenne két áramkör ? :F
    De kimértem, és mégiscsak két külön áramkörös.

bocs, de akkor nagyon nem érted, és mérni is nagyon nem tudsz, mert konkrétan le van rajzolva ÉS le van írva a pdf-ben, hogy az LM2-xxx kivitel mind EGY ÉRINTKEZŐS, csak két lábsorra van kivezetve
    mérd meg újra, vagy nézd meg ismét, mi van ráírva

Viszont elég gyors darab (a DC és az AC változat is ugyanolyan):
    Operation Time: 15ms max.
    Release Time: 10ms max.

igen, elég gyors lehet. próba, szerencse. bár kicsit féltelek a fentiek miatt :)

Új hozzászólás Aktív témák