Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Telekom mobilszolgáltatások
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Apple Watch
- Fotók, videók mobillal
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Poco F7 – bajnokesélyes
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Egy hídinverter nagyjából így néz ki, csak képzelj a FETek helyére tirisztort, triacot vagy akár bipoláris tranzisztort:

Aztán, amit az előbb kifelejtettem, pedig nagyon fontos:
A tirisztorok és triac-ok kioltása egy komoly probléma. Váltóáramban jó, mert a feszültség a természeténél fogva átmegy a nulla értéken (ahol ezek "kialszanak"), de egyenbe ez a feltétel nem teljesül. Valamivel (ami általában másik tirisztor vagy triac) el szokás "lopni" az áramát. Ez már bonyolítja a dolgot.
Legegyszerűbb két ellenütemű erősítőt hídba kötni és telítettségig vezérelni (erre a legjobbak talán a MOSFETek).
Hol jön ide a 2N3055?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Nem elképzelhetetlen, de figyelembe kell venni, hogy egy triac az U-I karakterisztika mind a négy kvadrátjában gyújtható és a vezérlőáramkörük teljesen más potenciálon van minden pillanatban. Ergo, külön mindegyiket galvanisztikusan leválasztva, kis trafón vagy optocsatolón keresztül kell vezérelni ehhez.
A másik, hogy a kapcsolgatási frekvenciával nem tudsz túl messze menni, mert a triac-ok nagyjából hálózati frekvenciára kitalált eszközök, itt kilohertzekről álmodni sem nagyon lehet. -
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Tulajdonképpen "felfedezted" az invertert meg a feszültségkétszerezőt, mert :
polaritásváltó = inverter
és
a klasszikus rajza a feszültségkétszerezőnek ez:
Kérdés hogy lehet a polaritásváltást egyszerűen megoldani. Ha a transzformátoros megoldást elveted, akkor a boost konverterek maradnak, amikről korábban már tettem említést.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Nem nagy hülyeség? Milyen frekin lenne jó? Mivel csináljam meg a polaritásváltást? stb?
Nem tudom mit nevezel/képzelsz polaritásváltónak. Ha az, ami elsőre beugrik, hogy ahova az impulzust berajzoltad (a váltó 2 kimenő szálán) váltogatja a polaritást, akkor egyik félperiódusban töltöd, a következőben kisütöd a kondenzátort. Ez olyan eredménynélküli helyben toporgás.
Valami ilyesmiből kellene kiindulnod: [link1], [link2], [link3].
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Eleve eltűnik az alapvető szerepe. Nem fog stabilizálni.
A bemeneti feszültség csak annyi időre mehet a kimeneti alá, amíg a kimeneten található kondenzátor(ok) töltést képesek tárolni. Márcsak azért is mert a bemeneti a kimeneti forrása. Nem használ neki. Fura polarizációk jönnek létre az IC áramköreiben, amik tönkretehetik.Ha nincs meg a feszültségtartalék, akkor ugyancsak a stabilizálás tűnik el, a kimenet nagyjából követi (együtt lötyög vele) a bemenet változásait. Erre a legjobb példa: ha a bemeneten van brumm, az át fog menni a kimenetre is.
Ez érvényes minden soros szabályozású stabilizátorra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Meg van határozva az adatlapban a maximális bemeneti/kimeneti feszültségkülönbség. Azt nem szabad túllépni. Ha nem tudod másképpen kordában tartani, akkor egy jó nagy 33V-os Zener (katód a bemeneten, anód a kimeneten) a megoldás, ami nem engedi nagyobbra nőni. Mindenesetre számításba kell venni az extrém körülményeket, a maximális értékeket, amik előfordulhatnak. Bonyolodik a helyzet a Zener által disszipált teljesítmény kiszámításával is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Erre fura válaszom lesz. Valószínű, hogy lehet fokozni sokáig. Talán 20 darabbal akár 20A-t. Megpróbálnám modulárisra tervezni, ahol egyenként adogathatnám hozzá - mondjuk - az egy-egy ampert minden hozzáadott modullal (egy ellenállás, opamp, stabilizátor). Mi lenne, ha mindegyik borda hátára varázsolnál egy pici nyákot? Aztán egyenként egy sínszerű valamin... Nagyon kell ellenben figyelni az pici értékű ellenállások kivitelezésére. Ráadásul az opampok bemenetére valahogy direkt szálakkal kellene menni a monitorellenállásoktól, hogy ne adódhassanak hozzá kis plusz feszültségesések.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
kjani18
üzenetére
Mihez kell? És van

De nem ajánlom
Inkább hegesztés vagy kemény forrasztás. (MInősített hegesztő voltam és csináltam már pár alu szerkezetet többek közt verseny kocsi 4kerekű vázat
) És mivel Az anyagtudomány tanszéken dolgozom ezér napra kész vagyok a fémek közt létesített hegesztett vagy forrasztott kapcsolatokban. -
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Az úgy nem lenne jó, mert akkor a felső 0.1 ohmos ellenállás 2 IC áramát monitorizálná és így az alsón mondjuk I áram, a felső kettőn pedig mindegyiken I/2 áram folyna és nem nyernél vele semmit a 2 felső IC kímélésén kívül.
Arról nem beszélve, hogy nem "illik" csak úgy párhuzamosan kötögetni a stab. ICket.
Bonyolultabb ez, és még egy ugyanúgy kötött opamppal is gond van. Hűha! Nem eccccerű azért! -
Lompos48
nagyúr
-
Tamy
őstag
válasz
kjani18
üzenetére
Igen, ez járható út, de ez lényegében ugyanaz, mint a filctollas rajzolgatás. Persze, ilyen egyszerű áramkörnél még működik, de sokszor ez gátol meg a bonyolultabb áramkörök készítésétől. Szeretnék fejlődni, de valahogy végül mindig a filctollas rajzolgatás marad. Emiatt terveztem a vonalakat is vastagra. Viszont kézzel vonalazgatni elég kényelmetlen, és a kézügyességem se túl jó az ilyesmihez.
-
-
-
-
-
-
-
mezis
félisten
válasz
kjani18
üzenetére
Nem kell mindent komolyan venni. 100 W PMPO vagy mijanyavaja, pár percig bírja, ha füstöl, húzd ki. De azért jól néz ki rajta az a 100 W. A címkéjén meg (amit nem lehet leolvasni) ott van, hogy max 60 sec. Balekoknak hirdetve: "amerikai használatra". Kanada, USA, Mexikó, Brazilia,.... ?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Én is bele akartam kötni a fogalmazásodba, de nem tettem, mert ott vérszomjas vámpír-audiofilek osztják az észt, akikkel párszor már összementem, utólag bánom.
Csak annyi a hiba, hogy az, ami az erősítőre van írva, az egyáltalán nem az erősítő impedanciája, hanem a kimenet terhelhetősége és a hangszórókra/terhelésre vonatkozik kizárólag. Neked rémlett (valószínűleg) valami a váltóáramú elemek illesztéséről, de ez nem az. Itt a kimeneti impedancia sokkal-sokkal kisebb, mert egy feszültségforrás az erősítő. És ez így kell legyen. A mondanivalód végkövetkeztetése jó, de a motiválás a hibás.
Ha tanáccsal szolgálhatnék: csak olvasd őket, néha nagyon jókat lehet szórakozni, mégha fel is megy a cukrod.

-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Le nem, mert a primér menetszáma úgy van kikalkulálva, hogy a vasmag ne menjen telítésbe. Ha leszedsz belőle a trafó melegedni fog. Hozzátekerni annyit lehet, amennyit a vasmag ablakában fennmaradó rés még megenged. Ez dióhéjban.
És ismétlem: az ilyen tekergetések leggyakoribb problémája, hogy a primér általában alul van. Lehetne, de nem illik (pl. szigetelési problémák miatt) a kiegészítést kívülről is rátekerni, lehetőleg betartva a terercselés irányát, ha fel lehet fedezni ott valahol a mélyben. -
And
veterán
válasz
kjani18
üzenetére
Az azért a kondiról - akár hagyományos TH, akár SMD - általában ránézésre kiderül, hogy mégis miféle (kerámia, tantál / alu elkó, fólia) típus, vagyis hogy egyáltalán polarizált-e. Ha polarizált(nak kinéző), és mégis csak egy pont van rajta, akkor túrhatjuk a netet adatlapért, vagy szívás. Vagy kiváltjuk egy nem polarizált típussal, ha lehetséges, vagy ha új / saját áramkörbe kell, akkor szerzünk egy ismert gyártmányt.
Mod #24696: Épp a linkelt képtalálatok között is akad olyan, amelyiknél a jelölés fordított. [Link] -
-
McSzaby
őstag
válasz
kjani18
üzenetére
Köszönöm! Marad is a tuchel, mert van itthon tuchel - jack kábelem,szóval mehet a gépre is akár.
Egy kérdés még:
Ha esetleg az erősítő oldalon kicserélem az öreg kondikat,kisebb alkatrészeket, akkor elérhetek szebb szólamokat, vagy hagyjam inkább a gyári működőképes állapotában?Illetve úgy általánosságban kérdezem ezt, hogy ha öreg működő IC-ket teljes mértékben azonos újra cseréljük,akkor az okozhat minőségi javulást, vagy ezeknél csak olyan opció van, hogy "működik, nem működik"?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18
üzenetére
Én csak azt akartam megjegyezni, hogy:
A villám azért üt a hárítóba, mert az a legmagasabban található földpotenciál. Attól a pillanatól, hogy beleüt, csak a levezetett áram okozta feszültségesés az, ami a levezetőkábelen megjelenik. Az pedig nem tud átütést okozni a közelben haladó koax felé. Ha ilyen veszély állna fenn, akkor kötelező lenne a pucér kábel helyett nagyfeszültségű szigetelt kábeleket használni a villámhárítókhoz, ilyenek pedig vannak akár több száz kV-ig is.
Más tál tészta az, hogy néha a villám tojik az egész infrastruktúrára, és oda üt be, ahova kedve szottyan, vagy amerre a levegő nedvessége vagy ionizálása csalogatja vagy a Fennvaló dirigálja.. -
Tamy
őstag
válasz
kjani18
üzenetére
Itt egy kis olvasnivaló róla. Bringán használják, a régi dörzshajtásos (hagyományos) "dinamó" modern utódja. A tengelyre van szerelve, így menet közben állandóan működik, egyúttal ez az egyik legfőbb hátránya is, hogy valamennyire mindig fékez.
Még annyi, hogy az a névleges 6V-os fesz. az csak azért annyi, mert az itthon forgalmazott típusokban főleg életvédelmi szempontból (illetve izzólámpás használat miatt is) van 2db Schottky dióda. Ezt ledes használat esetén (is) ajánlott eltávolítani, feltéve, hogy az ember fia nem azért szakad meg a tekerésben, hogy jól befűtse az utcát

Új hozzászólás Aktív témák
- Mikrotik routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen switch-et vegyek?
- Háztartási gépek
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Napelem
- Windows 11
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3630,94% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Fold 6 Silver Shadow Hajlítható csúcstechnológia, AI extrákkal,2028. 01. 24
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

És utána szűrni 50Hznél kisebb vágási frekivel 
), mint a 2 kondenzátor. Egyébként nagyjából mindegy, a legjobb, ami kéznél van ezekből.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold