- Mobil flották
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_ATi_1
senior tag
-
_ATi_1
senior tag
válasz
totya694 #21929 üzenetére
Pedig ennyiért már csak elvárja az ember, hogy jó legyen.
Úgy döntöttem, csak teszek egy próbát ezzel a 2000Forintos forrasztóval, 1 év garancia úgyis van rá.Más: Esetleg ezekkel a nagyítós csipeszekkel valakinek van tapasztalata? Hasznos egy ilyen ? Sokszor érzem úgy, hogy jól jönne egy "harmadik kéz".
-
_ATi_1
senior tag
válasz
totya694 #21922 üzenetére
Ez nem valami biztató. Pedig nagyon elbíztam magam, kép alapján nagyon bejön.
Garanciát nem adtak rá?
Az üzletből, amit linkeltem, már rendeltem régebben. Van tőlük egy csipeszes forrasztóm, az adatlapja szerint SMD alkatrészek forrasztására tervezték. Szerintem inkább bádogcsatornát lehetne vele forrasztani a méretei miatt. Pár éve megvan, de még be sem dugtam.
Valami hasonló: [link] -
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #21919 üzenetére
Egy Genius SW-HF5.1 5005-re van kötve társaival (Digi kábelTV dekóder, Technics CD lejátszó és saját készítésű 28 éves FM rádió), 16 nm-es kizárólagos barlangomban, ahol a falakat könyvek, dobozok, az ablakot függöny takarja csillapítást biztosítandó. Azt kell mondjam: nekem ennél jobb ide NEM KELL. Igaz én a 320k-s mp3-tól sem köhögök nagyon.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #21892 üzenetére
Azokban CSAK néhány/sok ezer trióda volt. A bistabil áramkör megvalósíthatóságának kötelező eleme. Na meg az egyenirányítók. EZ80 (?)
Az alaplapban ellenben "piszokul" jól néz ki! Ha meg belegondolok, hogy örvendezik az elkó a cső közvetlen közelében (bármilyen hűtés alkalmazásával is), körberöhögom a fejem.
Ebben az egyébként is elkó-paranoia-s világban...
-
mezis
félisten
válasz
totya694 #21882 üzenetére
Lopakodunk vissza az alapokhoz? Ez az egész számítástechnika úgy kezdődött, hogy pár ezer (vagy tízezer ?) elektroncsőből összeépítettek egy számítógépet. Meg mellé egy erőművet.
A hibakeresés leggyakrabban használt eszköze a gumikalapács volt, azzal kocogtatták az áramkör lapokat, időszakos kontakthiba utn kutatva.
Van egy kb fél kilós gumikalapácsom....
-
sztanozs
veterán
válasz
totya694 #21874 üzenetére
Nem közvetlen a megvilágítás, hanem kicsit opálos színű műanyag "fényvezetőn" megy keresztül.
Kicsit utána olvasva a (minőségibb) LED világítás jóval természetesebb színvisszaadást tesz lehetővé, mint egy (két) másfél voltots mini izzó fénye. Tudnátok ajánlani LED-et, amivel helyettesíteni tudnám az izzőkat? -
sztanozs
veterán
válasz
totya694 #21871 üzenetére
A kicserélésre gyermekkori villanyászati tapasztalatom jut eszembe. Egyszer "kipróbáltam" egy mini foglalatban (E14, ha jól rémlik a neve) egy 1,5V-os izzót. Gyakorlatilag áthúzott úgy ahogy volt és az egész lépcsőházban elment az áram. Asszem ennél az esetnél jobban most sem fogok meglepődni...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
totya694 #21827 üzenetére
Értem. Igazából a RAM-on lenne a világítás, egészen pontosan benne a hűtőben. Ezért is lenne értelme arról venni a tápot, mert mellőle nagyon nehéz kulturáltan felvinni...
De most eszembe jutott valami! Amit nekem ajánlottak* RAM (fekete nyák, hűtés nélkül) azon vannak LED-ek. Azoknak a helyéről vételezhetek áramot?
* - GEIL Black Dragon. A két végénél a sárkány szeme elvileg 1-1 piros SMD-LED.
-
ozzy711
őstag
válasz
totya694 #21646 üzenetére
A bemeneti kondi nélküli erősítő... az az igazi! Már fentebb írtam, de azóta eszembe jutott még egy, Annak idején a HI-FI piac első számai közt volt egy B osztályú full szimmetrikus, + hídkapcsolású erősítő ( nem építettem meg ), de abban sem voltak kondik a bemenetein
-
erikke17
őstag
válasz
totya694 #21603 üzenetére
Tudom hogy nem nagyon van :-/
moha21- Azt tudom hogy fent nincs föld kábel, csak ha már az is ráz ahogy biztositékot csavarod ki abból sejtettem, hogy ott van a baj.. Tudom, hogy nem kettős szigetelésű, nincs ott az a "két kocka"
Gondolom értelem szerűen azért is van ott a testre a külön kivezetés..
Lompos48- Hát igen, nem holmi gány kínai vacak, annyi pénzért..
Igen csak két szál jön be fent.. Szóval akkor vagy a villanyóránál kell keresni a bajt, vagy ahol jön be fent a padláson? De gondolom én ennek ne álljak neki, inkább egy villanyszerelő.. -
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #21546 üzenetére
Ez mind szép és jó, de honnan tudjuk mi, hogy az a szalagkábel nem-e valami hiper-szuper 1000huf/m-es anyagárban megy?
A jvc-ddel én sem szórakoznék, mikor több jóféle erősítőt készítettél már el.A linkelt tranyós erősítőd még mindig nagyon szép.
ozzy711: 42V-osak a szekunderek. Az a baj, hogy fémházban van és nem szívesen bontanám meg.Bár igazság szerint van itthon egy használaton kívüli 14.5V-os 1 szekunderes trafóm, de nem tudom, hogy ez mennyivel lenne így jobb.
Ha megnézzük a kapcsolást, akkor elég jó az szerintem és jól meg is van szűrve az előfok.
-
-
atesss
addikt
válasz
totya694 #21394 üzenetére
Egy füst-effekt gépbe kellene.
Füstjeleket bocsájtanánk vele ki, kb. ilyen Morse-jel szerűen, rövid-hosszú.
Van egy kis teljesítményű (300W) füstgép (füstfolyadékos, melegítéses működésű), amelyből egy adag füstöt egy kamrában "tárolunk" (egy ventilátor adja a túlnyomást).
A kamrából az adott pillanatban kellene egy kis adagnyi füstöt kibocsájtani.
Tehát pl. megfordítani a motor polaritását, így kifelé fújna.
Majd a jel végeztével (igazából 1-2 másodperc körüli lenne a rövid jelnek az ideális hossz) gyorsan lezárni a füst útját, vagyis megint gyorsan - befelé fújóra - változtatni a ventilátort.Kefés motorra hogyan tudnék egy ventilátor "fejet" felhelyezni ?
Lompos48
Pár tizedmásodpercig nagyon valószínű kibírja a túlfeszültséget
Mármint melyik bírja ki a túlfeszültséget ? A PC ventilátorok vezérlése ? Én ezt kétlem.
De ha te mondod; kutatok holnap valami próbadarabot, ami jó lehetne kipróbálni (beáldozni)., de kétlem, hogy a tehetetlenség miatt fel is tud pörögni ilyen rövid idő alatt.
Akkora túlfeszültséget kell adni neki, amitől fel is pörög ilyen rövid idő alatt.
Egy műanyag lapátos ventilátornak nem olyan túl nagy a súlya.
A saját (fém) tengelye lehetne nehezebb, de ha ez egy sima, lapos PC venti, akkor az sem túl nagy. Viszont asszem van benne egy állandó mágnes (kör), annak már lehet súlya.
Régen bontottam már szét ilyet, nem emlékszem annyira rá.Kefés motornál a forgórész a tekercseléssel + tengellyel viszont már nem olyan nagyon könnyű.
-
DonThomasino
veterán
válasz
totya694 #21366 üzenetére
Végülis már az is jó lenne 1-2 A hiszen pár ezer ft ból meg lenne és
nem kellene 10-20e FT at költeni leválasztó trafóra,
viszont a biztonság meg lenne.
Nem kéne mindennap azon gondolkodni na mikor csap agyon.
Ha vmi csoda folytán meg nagy áramra és feszre lenne szükség akkor
használnám hálózatból kellő odafigyeléssel. -
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #21227 üzenetére
Na, mifene, nem jön be a Canamp hangja? Vagy csak van jobb?
CPT.Pirk: Ezt írom, hogy nem lesz olyan, mint a csöves. Csak hasonló hangzású.Kis hangerőn meg lehet olyan, mint a JHL, mert ugye A osztályú kis hangerőnél.
Csöves füles erősítő nagyon a sor végén van.
Nem jutottam még el odáig, meg ugye a régi pákával nem is akarok vele szenvedni.
Amúgy tervezem már az új dac-t is, de ott a kimeneten nem szívesen használnék opákat. Mivel lehetne az helyettesíteni? Esetleg lehet oda valami diszkrét félvezetős kimenetet rakni? Illetve mi annak a pontos neve? "Előfok"?
ozzy711: Ahogy mondod, a HT-A30 is többek között egy heed obelisk, illetve a régi ION.Megjöttek a puffer kondik és a forrasztó páka is.
-
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #21217 üzenetére
Van még egy DAC és egy digitális hangerőszabályzó is (a DAC-ról igaz még nincsenek kész a tervek).
ozzy711: Olcsó és nagyon jó hangja van. Nem véletlen szerintem, hogy az egyik építő, aki ezt a HT-A30-as tervet is megosztotta mindenkivel már a 4. féle verziót csinálja, holott tele van jobbnál jobb cuccokkal.
Számomra ez elég meggyőző volt. Véleményem szerint valami olyasmi lehet, mint a JHL, csak erősebb kivitelben. Egyiket sem hallottam még, de mind a kettőre azt írkák, hogy csövező tranyós. -
ozzy711
őstag
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #21205 üzenetére
Mondasz valamit. Csak ugye ez mindig ott motoszkál az emberekben, hogy mi van ha...
Pl amikor lekezdtem anno a pcm2902-est nézni a diyaudio fórumon a srác aki ajánlotta, ő pl csöveket használt fel opa-k helyett.Én is sokat agyalok az opa helyett valami diszkrét félvezetős megoldáson, de eddig még nem láttam a kapcsolási rajzok között olyat, amiről tudnám, hogy szép hangja van. Pedig szerintem (gondolom én), hogy jobb lehet egy opa helyett egy diszkrét félvezetős megoldás.
Mindenesetre rendeltem most 5db ilyan SOIC8 to DIP foglalatot, majd kiderül mi lesz a sorsuk..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #21174 üzenetére
Én is hasonlót tervezek, a füles erősítőnek is lesz doboza, a 3 csövet dugom csak ki majd a tetején. Alapanyagok meg fémipari műhely nélkül én maradok a fánál a lapszabászatból, azt meg tudom munkálni.
Az 5.1-nél is hasonló lesz, csak a 7 cső fog a doboz tetején kiállni. Nekem nem tetszik az olyan design, ahol trafók, puffer elkók is ki vannak téve a doboz tetejére. Valami jól kinéző, tükröző felületet kellene felülre tennem, amin faszán néznek ki a csövek mikor működnek.
-
sörösló
aktív tag
válasz
totya694 #21148 üzenetére
A fekete/fehér TV-kel még úgy emlékszem nem is volt gond... Jaj, dehogynem. Anno egy 61 cm képátlójú készülékünk volt, este sokszor csak a közepén volt egy kb 30-40 cm átlójú kép! Igaz hogy a napközben terhelés nélküli 240 V hálózati fesz. estére lement 160 V környékére. Nem győztem a boyler mágneskapcsolóját cserélgetni. A mostani delej is okozhat meglepit, ugyanis átálltunk a 230-400 V hálózati feszültségre, de azt elfelejtik emlegetni a szolgáltatók, hogy közben a megengedett tűréshatár is megváltozott. Azelőtt +- 5%, most +- 7.5%! Apróságnak tűnik, de add már hozzá a 230V-hoz a 7.5%-át. Meg vond is ki belőle. Elég szép ingadozás, nem? És tök szabványon belül van, szót se szólhatsz. Ha a trafóhoz közel, a felső tűrésnél vagy, ne csodálkozz ha a régi 220V-ra tervezett cuccaid rövid úton elhaláloznak.
-
Speeedfire
félisten
válasz
totya694 #21135 üzenetére
Ja, te a kapcsolásra gondoltál. Én a kondikra.
Itt 60V DC mellett 35V-ost használnak. De vannak durvább esetek is, ahol 70V DC mellett pl 100V-os kondikat.
Az elterjed rajzban pedig 50V-os kondik vannak.Így szerintem a 35V nekem elég lesz, csak kérdéses, hogy a linkelt jamiconoknak mekkora az esr értékük, csak mert a 2 csatorna 1k-ból meglenne így. Ha nagyobb kellene akkor meg olyan 2k körül jövök ki.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #21090 üzenetére
...mind 2 trafónak a 220-as része is szűrve van kondikkal...
Hm! Esetleg zajszűrve, hogy pattogások-zaj-egyebek ne jussanak ki a telefonvonalra.
...és 2db 20A-es körüli tirisztor...
Nem válaszoltál tegnap a hűtőbordás kérdésemre! Ej-haj! Azért nincsen benne jó nagy borda, mert fázishasítással intézi a dolgokat.
Még az is lehet,hogy 0-80V-ig lehet szabályozni.
Nincs kizárva, ha a pontossága nem is lesz rengető. Érdemes lesz a trimmert kihozni az előlapra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
totya694 #21048 üzenetére
Mindenkinek maga kárán kell tanulnia. Egyszer régen bedugtam a multiméteremet amper mérő módban a fali konnektorba, de szerencsére én és a műszer is túléltük.
Egyik tanáromat mondta:
"van az okos, aki más kárán tanul, van a hülye, aki sajátján sem és van maga meg ..., valahol a kettő között"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mobil flották
- Formula-1
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- !FELVÁSÁRLÁS! RTX 4090 KORREKT ÁRON AZONNAL
- GAMER PC - RYZEN 5 5500 / ASUS RTX 2060 / AORUS 16GB DDR4 / 512GB SSD / 500GB HDD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged