Hirdetés
- A Galaxy S26-tal együtt késik a One UI 8.5
- Lecsap az S26 Ultra az Exynos 2600-ra
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Nokia E51 - kecs és fém
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Ok, köszi !
Akkor ezt a kettőt átalakítom, bár a Pgood a próbák során előszőr szabadon volt, mivel én is úgy gondoltam, hogy az egy kimenet, amit a táp szolgáltat más áramköröknek, hasonlóan a PC tápokhoz.
A belinkelt kísérleti cikkben viszont azt láttam, hogy rákötötték az ITVcc-re, ezért tettem én is, de csakis az ellenálláson, tehát ettől nem károsodhatott semmi.Akkor marad a huzallábas FETes próba ezek helyett.
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
A FETek vezérlőin a fentebb említett feszeket mértem, ennyit tudok, amúgy az IC rendesen megkapja a feszt, az ON/OFF lábon ott van a 4-5V körüli fesz. és a Pgood láb szintén pozitívra van húzva az INTVcc lábon keresztül, ami ha jól gondolom, akkor a belső LDO táp kimenete lehet.
Azért írom mert inkább ezen körírtések kötési hibájára, vagy még a FETekt hibájára gyanakszom.Különösebb melegedést egyik teljesítmény alkatrésznél sem érzek, viszont az árammérő 100ohmos korlátozóinál van egy kis langyosodás.

Már bánom, hogy az eredeti, extra felület szerelt FETeket szereztem be, mert nehéz volt őket beforrasztani, oldalt alig van lábuk, főképpen a hasán keresztül van az elektromos és termikus kontaktus, és a nagy réz felületeket sokáig kellett melegíteni, hogy befollyon a cin rendesen alájuk.
Inkább választottam volna mondjuk TO 263 tokot.
Ha más ötletem, ötleted nem lesz, akkor lehet veszek normál, huzallábas FETeket és azokkal fogo kipróbálni.
Üdv.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Az, hogy elméletben milyen "kapható" furatszerelt is létezik az sajnos valóságban nincs így... Míg ahol smd-t árulnak ott 0.1%-ost is ugyanúgy leemelik a polcról mint a mezei >1%-ost. És ebben nagyon is igaza volt
(Tapasztalat azóta igazolja ezt sajna...)
A zener/schootky piktogrammot mindig összekeverem sorry
És sajna az árammonitorozó ellenállás biza számít! (saját tapasztalat mivel én oda huzalellenállást tettem azóta mert hát föld felé megy biztos sok áram fog fojni rajta na most pont ezért nem volt hajlandó nekem akkor működni rendesen. Akkor még kevésbé értettem meg a kapcsolásokat. )
Ezért szokták a zenert is válogatni, ha mindenképp azzal akarnak de pontosabban.
-
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Mi köze az OHM törvénynek a W-hoz és az A-hez?!

Bocsánat hogy merészeltem szóvá tenni ezt a "köznyelvben" keverik dolgot, gondoltam ha már szakmai fórum, nem illene... bár még sosem hallottam, hogy valaki a környezetemben azt mondta volna egy TV-re, hogy 10 A-t fogyaszt....
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Ajjaj! Rövidhullámú adó 1 kW kimenőteljesítménnyel. Két ötliteres befőttesüveg végtetróda (talán GU 40 ?régen volt...). Egy 40W-os fénycsővel hangoltuk amit a tápvonalra tettünk. Ha nem világított, hiába mutatott a műszer szép értékeket, előbb-utóbb nagy gáz lett. És még jó volt ha csak a hírüti ordította le a fejedet, amiért az orosz eltársak nem hallanak Lembergben...

-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Ilyenkor csak tippelget az emberfia.
Suli legend volt hogy egy sokszor kiszerelt, elejtett(!) gyakorlaton használt ECL 86-ban zárlatos lett a fűtőszál egy része, ezért túlfűtött a katódja. Ezért írtam, hogy én még ilyennel nem találkoztam. Félreérthető volt, bocsi hogy megemlítettem. Mellesleg egy csövet "sokszor elejteni" lehetséges ugyan de max. a második elejtés után már nemigen "cső"!
A kolléga által említett hibajelenség meg ez a kategória:
Napokig megy aztán egyszer csak izzik az egész. Kihúzom, 5 perc múlva bedugom aztán megint napokig jó!
Megnézted?
Meg.
Mi volt a baja?
Mittomén!
Mit csináltál vele?
Semmit.
Akkor mitől javult meg?
Tudja a bánat. Lehet hogy beleköltözött az UFO!
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Egyetemi könyvtárban utána jártam az anód kör és fűtőkör galvanikus elválasztásának és eset függő mikor mi jó. Egyes speciális erősítők mellé kifejezetten ajánlott a fűtő feszültség majdnem anódtápfeszültségen való üzemelését (DC 250 - 256.3V különbséggel) pl : C-osztály nagy teljesítményű rádiók.
De a kisfeszültségű (200V anód fesz alatt a könyv kis teljesítményű kisfesz erősítőnek titulálta
) erősítőknél a legjobb a galvanikusan leválasztott DC tápfesz ezzel érhető el a legkisebb torzítás és a stabil fűtés táp akár egy nagyságrendet is javíthat az erősítő tulajdonságain
Ez azért elég komoly...
Ezért ma játszottam kicsit a fűtéssel és a 6.4V dc-re állítottam be schottkyból kirakott graetz-el + még több puffer CRC-vel az R= 2.7 OHM csövenként.
Az erősítőt bekapcsolva 10 perc melegedés után nagy csöndben érzékeny fejhallgatóval se hallottam egy apró neszt se !
A fojtó tekercsek ("fastron" ) pedig adatlapot rendesen bogarászva porvas és 50Hz-es tartományban 9mH értékűek 1kHz névleges frerkin adják csak a ráírt 12mH (diagram szerint).
A késleltetett anódtápfesz fontosságáról meg csak egy kis cikket találtam ahol átlagosan 10-15% élettartam csökkenést írtak ha nincs késleltetés (vacum csöveknél, gázzal töltött csöveknél ott előnyös volt
)A csövek 1 óra üzem után is még épphogy tapinthatóak (~50 fok). A hangja csodálatos

Köszi a tippeket mindenkinek már csak dobozolni akarom
Mondjuk vastag falapra a nyákokat és plexi oldallap. Vagy fém házba ajánlatos inkább? 
-
-
-
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszi a bázisáramszámolást!
Ilyen kapcsolásban csak az a minimális ~1.5V fesz esik az LDO-n, vagy a teljes többletben osztozik a végtranyókkal? 1A-rel számolva azt a másfél wattot könnyen el tudom fűteni egy különálló, nagyobb fajta, extrudált, TO220-as bordán."- nem látom a DV2 értelmét. elfogyaszt egy diódányit az IC kimenetéből"
Ezt nem a nulláig való szabályozhatóság végett tették bele az ellenállással együtt? A mostaniból már kivettem, mert nekem ez végülis nem kell."- 1A-nyi bázisáramnál az RV2 ilyen ellenállásérték mellett 10W-os kellene legyen, én ellenben elhagynám (rövidre zárnám) és helyette"
Megtörtént.
"- beiktatnék minden teljesítménytranzisztor emitterébe egy-egy 0.1 ohmos ellenállást, amin kevesebb feszültséget "pazarolnék" el és (mivel ez egy negatív áramvisszacsatolás) ellensúlyoznám a tranzisztorok hFE paraméterének szórásából eredő egyenetlen áramelosztást a tranzisztorokon,"
Ez kimaradt, pedig szinte minden másik fajta rajzban is szerepel."- léptetőmotorokhoz kicsit soknak tűnik a 22000uF szűrés,"
A léptetőmotorok meghálálják a tiszta tápot egyenletesebb és halkabb járással. És nem is melegszik annyira. Főleg ezek a mai kínai, végletekig lespórolt konstrukcióknál jelentkezhet hangsúlyosabban.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Igen egy utas 1 schottkyval. De a gond ott van, hogy a 6Vac-s trafó leterhelve 7Vdc-t ad csak. Még 1 schootky ls már csak 6.6-6.5V lenne. Bár lehet ezt fogom csinálni.
Csak kevés hely van ott még 3 schootkynak. De ez a fűtés tápban van és az galvanikus külön áll az anód táptól. Mégis a fűtés brummja így kihathat?
A torroid folytó fastron honlap szerint porvas. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Torroid 2*12mH Tehát 1 torroid magon van 2db folytó tekercs. Amit egymás után kötök.
A fűtés táp 1 Schootkyval van egyenirányítva.
Képen a kis barna dolgok a nagy kondik között a torroid folytók "fastron" néven.
A kis relé 6V-os 250Vac váltó relé. Az anód fő trafó primer oldala van rajta. Tehát hálófesz van a kapcsolón oda hogy tegyen anódfeszt?
Rakjak még 1 relét be? Az anódtáp kisütésnek 47k + nagy kék led van kétszer Össz 10mA fogyasztással ~ -
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Igen, alapvetően füles-erősítőhöz csináltam ezt a kétfajta tápot, mert kiváncsi vagyok, hogy hallatszik-e a kimeneten, hogy milyen a táp.
Egy TPA6120-at és egy Heed canamp-et szeretnék összemérni egymással általánosan, valamint a tápzajfüggőségük szempontjából is.
A kábeles potis tápot meg általános célokra használnám. De mivel jelenleg elég sok alkatrész már csak díszlet a panelon, így amúgy is át kell tervezzem.---
Ennek a tápnak van ránézésre valami baja?
(az eredeti itt található)20-24V közti kimenettel használnám, max 20A RMS terheléssel, léptetőmotorokhoz.
Mekkora bázisáram folyik itt összesen 20A-nél? Csakhogy tudjam, hogy mekkora bordát rakjak az LDO-ra.
Nem overkill 6db tranyót ide?
-
törölt tag
válasz
Lompos48
üzenetére
A 10u-s elkót (C21) kiszedve azonnal beáll és stabil is marad, nem mászkál és a többszöri ki-bekapcsoláskor is ugyanoda áll vissza, kisebb terhelésre is csak pár századot változik az üresjárásihoz képest.
Gőzöm sincs, hogy a 10u-tól miért táncolt.
Talán, mert ugyan a műverősítő ki lett szedve, de annak a nem-invertáló bemenetén és kimenentén lógó RC kör továbbra is galvanikusan kapcsolódik a trimmer azon lábához, amit földre kötöttem. Így végülis a 10u helyett van egy bonyolultabb RC hálózat még mindig a trimmeren. Lehet, hogy ezek együttesen a 10u-val (C21) továbbra is gerjedést vittek bele?Asszem nem volt jó ötlet részemről ennek az "ellenőrizetlen" japán oldalnak a kapcsolását átemelni.
Ettől függetlenül az LM337 nem nyerte meg a tetszésemet. Nem fool-proof.
Ugyanabban a kapcsolásban a pozitív párja hibátlanul ment.
Ezzel párhuzamosan építettem egy másik tápot is, LM338-cal, mindenféle OPA nélkül; ezt duplázva adta a szimmetrikus tápot, az megy is hibátlanul.--
A graetz diódáin lévő parallel 10nF-oknál számít, hogy fólia, vagy kerámia?
-
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Az ideíg alatt azt érted, hogy pár év után cserélhetem őket, mert kiszáradnak?

Elfogadom a magyarázatod, lehet már én nem emlékszem jól de 1 elektronikán belül 3 hibajel kapcsolatról tanultunk:
Kapacitív , induktív, rezisztív kapcsolat (grounding kapcsolat). Lehet megint lemaradt valami mint a dupla bázisú tranyó ... egyre jobban úgy érzem, hogy úgy volt szar a vik-es képzésem ahogy volt... ku..va impropius 3. tényezős integrált tudok számítani, de rohadtul nem kell mert ott a matlab/maple/számológép, de szakmai szinte semmi sem az óráról van...
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszi
Nekem max. 30W elég lenne, egy orosz 30W-os 2 utas hangfalat hajtana meg (később egy szélessávú gitár hangszóró).
De ha csak fülhallgatóval használható az sem lenne baj.Igazad van ez a késleltetéses indítás volt.
Amúgy ezeket pár száz Ft-ból megtudom venni, csak trafó a kérdéses.
Ennyi elég vagy kell a trafóhoz nagy kondi szűrésnek?A nagyobb gond, hogy van sok cső csak felirat nincs rajta és nem tudom beazonosítani.
Ha csinálnék róla képet, ide felakva beazonosítható ? -
diamondface
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Bevallom, hülye vagyok az akkus dolgokhoz.
A 36 V 250 W a motorra vonatkozik. Az akkupakkról nem sokat tudok sajna. A gép tipusa alapján (talán) 3 db. 12 V-os 10 Ah-s lítium-polimer akku van benne.
A trafóról egyenirányítva 41 V jön le üresjáratban. A lemerült akku kezdetben 1,6 A-t vett fel, aztán csökkent az áram szép lassan.
Ha igaz, a kapacitás tizedével kellene folyamatosan tölteni, vagyis 1 A-rel. -
vodkaboy22
addikt
-
Magnat
veterán
válasz
Lompos48
üzenetére
Szia,
köszi a gyors választ. Lehet, h kezdek megvilágosodni, akkor jól értem, h az 1-4 és a 2-4 lábak között inverz működik a kapcsolás, szóval a kapcsoló egyik állapotában az 1-4 lábak között lesz a 3.3V, míg ekkor a 2-4 között semmi, a másik állapotban meg fordítva?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
nem hifi forum.

Elméletileg arról van szó, hogy a dc áram és az oxidréteg/szennyeződés ami a kontakt pontban van hozza létre a jelenséget. A pontos részletekre azonkívül, hogy az oxidréteg félvezetőként való viselkedése meg volt említve már nem emlékszem. (Periodica electronica 2010-es 2. kiadás ha jól emlékszem.
anno volt hozzá forum, már csak valhol archívum van.) -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Elméletileg (forum és adatlap alapján) egyes potik mozgás közben mikro felületi oxid és szennyezőrétegükön a változó kontaktellenállás miatt kis jelet "generálsz" ha dc van jelen.
(oxidréteg vagy szennyeződés félvezető viselkedése miatt, de ez csak dc-nél tapasztalható.) -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Ezt nem teljesen értem.
Magyarul a fűtő 6.3V-ra tegyek egy ilyen kapcsolást ami amíg a kondi nem tölt fel a tranyó nyitva van így a relé nem enged amint a kondi beáll a tranyó zár és relé elenged mehet anódfesz. Jól gondolom? De ezt nem kell a fűtéssel sorosan tenni csak a fűtés tápjára. A fűtés táp pedig 6Vac schottkyval egyen 8.3V kb azután 5.1Ohm és utána fűtőszálak egyenként. 2 monoblock anódtápom van külön külön ha a két független párhuzamosan bekötött relét teszek anódtáp egyik anód másik az jó? -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Ha a tranyó + bázis ellenállás + elkot megépítem akkor 175V-hoz kb 20-30mA-hez milyen tranyót ajánlasz?
kondinak valami pár 4-10uF elkót rakok + 47k ellenállást és a kettő közé kötném a bázist. Így amikor 47k feltöltődik a kondi nyit teljesen a tranyó csak milyen tranyó ?
És 10uF nem lenne kevés ? -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Még nem késő szerinted akkor van értelme egy ilyet beépíteni? a tápba ?

Ha igen akkor mivel? Milyen változtatással?
Kb 175DC anód tápom van. Eddig graetz híd + 390uF + 28k-kék nagy led (fogyasztónak kikapcsolás után és "dizájnra"
)
A mostani táp után tervezek 2db 2*12mH torroid szűrőt végig soroson 48mH-nek rakni és utána 4*390uF kondit még aztán anód. A szűrő elé és az eddigi táp után lehetne akár valami tenni egy kis hely van még.
Válaszod és tanácsod ahogy mindig köszi

-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
KÉSZ.

A gond egy testelő vezetékkel volt, ami a lapot, és az erősítő gerinc merevítőjével volt összekötve. Egy szál tartotta, és a többi lógott körülette, ezért szercsegett. Levettem azt az egy szálat is, és csak a relé kattogott folyamatosan. Kicseréltem a vezetéket, és teljesen csendben van, mechanikai behatásra sem tudom előidézni a hibát.
1 év telt azóta hogy rossz a cucc.Hálás köszönet mindenkinek aki ötleteket adott.

-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Hát igen, sajnos ez a pöcögtetés mindenhol felfedezhető. Olyat csinál amikor jobban megnyomom a lapot hogy a biztonsági relé elkezd kattogni. Tehát valami nagy gebasz van. Most már nem hiszem hogy a kondi prioritást élvezne bármelyik másik alkatrésszel szemben. Nézegetem nézegetem, de egyszerűen semmi nem látszik sehol.
Ráadásul nem vagyok hülye hogy szakadást kezdjek el méregetni bárhol is, hiszem működik az erősítő, soha nem találnám meg. Ez a gebasz, hogy működik, ha nem működne, akkor fél nap alatt megcsináltam volna már.

-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Most vettem 22pF-et és jóval nagyobb a 27-es narancssárga pöttyös.
Öt kerámia kondenzátor táblázatból sem derült ki a pontos értéke.
A legjobb lesz egyszerűen kicserélem, vagy közvetlenül lemérem.
Nem narancssárga, hanem rózsaszín.
(és már színvak is vagyok
)Ez a ominózus kondenzátor ellenállás előtt.

-
darvinya
titán
válasz
Lompos48
üzenetére
Sajnos ennél többet nem találtam.
SAL41 - schnelle Mehrfachdiode 15V 20mA - Miniplast
kurze, vorgebogene Pins
Ur=15V
Urwm=20V
If=20mA
Ifm=40mA
És még mindig az a fránya erősítő.

Van rajta 1N4148, de nem mind a kettő az.

A másik amit nem tudom beazonosítani megint.
Kondi 27-es felirattal és jobb felül narancssárga pötty.
27nF azonosítottam, oda 22pF kell.
Azért a kettő között óriási a különbség.
-
dash17291
tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Köszi, ez világos.
A sávosnál a három lábnak fenn kell tartani egy külön sávot, vagy lehet ott tőlük jobbra illetve balra más alkatrész is? A külön sáv persze úgy is érthető hogy két helyen elvágom szikével a tracket.
Mert mégegyszer, az a bajom, hogy ha nézem ezt a bizonyos sávot az egyik vége felől, akkor abban akárhogyan is, de lesz a három lábnak egy sorrendje. Először az elsőig tudnak elgyalogolni az elektronok, utána a másodikig, és így tovább. És persze lehet mindenféle oldalról szemlélni. Na de egy áramkörnek egy ez egy fundamentális része, gondolom nem véletlen a terminológia sem, amikor azt mondják hogy pl. valamit az adott "ellenállás lehúzz a földre", etc., akkor annak jó helyen kell lennie, hogy ez megtörténjen.
Tehát annak ellenére hogy mondjuk a három végződés "szétterül" még ugyanúgy fog működni minden?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Egy jó szaki jó eszköz nélkül nem jó szaki! Mondta mindig a hegesztő mesterem.
Érdekes ez a planar adatlap akkor végülis kíváló kapcs táp alap egy ilyen planar trafó csak kell >1-200kHz ...
Na ez az amit már nehéz megcsinálni sima kis 555-össel
Ott már lehet aztán szórás meg gerjedésre esély... -
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Ezért programoztam a számológépembe pár saját fügvényt és ilyenkor reflexből veszem elő gondolkodás nélkül

kb így néz ki beütve :Pcurrent(4.7,0.365) és ebből mánis van eredmény

Ide vagy oda a tablet stb világban egy jó számológép nélkül sokkal lassabb vagyok. (Texas Instruments Ti-89)De lehet 350W van írva az windings lenne? Egyáltalán mi az a planar trafó? Én se hittem a 350W-ot mert még inverter trafónak is kicsi volt...
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48
üzenetére
Akkor egyszerűen 8.2V-ra rakjak 4,7Ohm-ot 5w-osat azt elég az ecc88-nak ? Mer ha igen akkor jó és kössz a sok gondolkodást.
Már haladok megvan a nagyfesz táp graetz-el pufferrel még jön majd az LC elemek sokasága de már mérek feszt.
Röhej de 40VA-s 1:1-es vagy hasonló trafót 3-4 ezerből találtam volna ezért megelégeltem és fogtam ami van...
Volt 2db 16VA-s 15Vac-s trafóm amiknek secunderét raktam egy 12Vac 60VA után. (Nem így akartam mert többlet súly, de ez van itthon
)
Egyik 16VA trafó egyik Anód táp másik trafó másik anód táp. 182Vdc-t kapok így a pufferkondin. Az csak elég lesz ehhez.
Annyi, hogy a 27k-s anód ellenállás helyett rakok 22k-sat. A többi marad.
Remélem a tápban a fojtó tekercsek nem esznek meg majd még sok feszt. Én tekercseltem őket és multiméter 0.6Ohm-ot ír nekik amit azért nem hiszek... mert itt már sok az abszólut hibája annak a vacaknak. -
darvinya
titán
-
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 3070Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3388
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Apple iPad air 4 64GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Xiaomi Mi 2K 27 165Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

) erősítőknél a legjobb a galvanikusan leválasztott DC tápfesz ezzel érhető el a legkisebb torzítás és a stabil fűtés táp akár egy nagyságrendet is javíthat az erősítő tulajdonságain
Ez azért elég komoly...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold