- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13930 üzenetére
Minden diódára érvényes. Egyike a legfontosabb paramétereknek. A VF a nyitóirányú feszültségesés, ami a diódán marad, mikor átenged (ez "elvész"), a VR pedig - amiről szó van - az, hogy mekkora feszültségnél tud még NEM átengedni fordított irányban. Ahogy egy egyirányú szelep zár visszafelé egy bizonyos nyomásig.
Amíg nem vagy tisztában ezekkel, addig nem tudsz sokmindent értelmezni egy áramkörben.el kell fűtenem kicsit több mint 300mA-t egy ellenállással.
Nem! Semmivel sem fűtesz el több áramot mint ami a LEDeknek kell. Ellenben a feszültségkülönbségnek megfelelő teljesítményt igen. Ha 10 LEDnek 200mA kell, akkor annyit is fog fogyasztani PONTOSAN, ellenben az 5V-3.5V=1.5V különbséget meg kell "egye" valami. Innen jön az 1.5Vx200mA=300mW vagy 1.5Vx20mA=30mW diódánként. És az USB 500mA-éből még mindig rendelkezésedre áll 300mA.
Ezért, meg az ilyen jelenségek miatt nem lehet csak építeni.Vannak nálam okosabbak, akik ezeket a termékeket, rajzokat már megcsinálták.
Ez igaz, de ők is hibázhatnak esetleg. Meg ha "De épp ez a lényeg, hogy nem akarok kisebb dolgokat építeni" állásponton maradsz eljutsz egyszer arra a pontra, hogy mérned kelljen és nem keveset. Az meg nem fog menni, ha nem érted az egész működését. Egy bonyolult esetben már nem lesz, aki megmondja, hogy mit, mivel és hogy mérj meg valamit a 217. pontban például.
Ha van egy rajz akkor értem én, hogy mi merre megy
Akkor felteszek egy kérdést:
Mire jó a híd a 4 Schottky diódával a rajzodban, ha eleve egyenfesszel látod el a táp bemenetét?
Nem akarlak én megdumálni téged, hogy tanulj, de akkora tapasztalat van mögöttem, hogy tudom, hogy úgyis ez lesz. És nem én leszek az, aki gyakran használja majd ezt az emotikont:
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #13916 üzenetére
Pedig érdemes lenne egyszerűbb dologgal kezdeni.
(Jómagam TDA 2003-mal kezdtem rongálni a fülemet.
Legfeljebb 2x5W-ot tudott 4 ohmra, mégis rám szóltak, hogy hangos.)
Az alapokat pedig muszáj megtanulni, hogy eligazodj a rengetegben.
Más kérdés, hogy amit nem fogsz aktívan használni, idővel elfelejted.
"PHM: Én nem ezt csináltam meg a fenti rajzomon?
Kezdem elveszteni a fonalat."
Most már én is, újfent.
Mit is, és melyik rajzon?#13920 Lompos48: Egyetértek. Nagyon...
-
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #13880 üzenetére
Nekem 8 LEDem egyszerű ellenállással van USB-re kötve egy kis lámpa formájában, hibátlanul működik, spt még egy kapcsolót is szereltem rá, amivel két előtét ellenállás közül tudok választani, nagyobb áram - nagyobb fény, vagy kiseb áram - kisebb fényt.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Az elektronikát sem akarom megtanulni, ... Én csak építeni szeretnék...
Ezen gondolkozz el alaposan! Megy egy pontig kis szerencsével, aztán tovább nem.
Nem elvetendő a sikerélmény azon része sem, amikor valami megy és TUDOD is, hogy miért megy. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A lineklt cikkben van egy táblázat. [link]
A lényeg az, hogy míg a teljesítményt a duplájára emeled, akkor emelkedik a hangerő 3dB-t. A 3dB eltérés az, amit már meg tud különböztetni bárki.
Nézve a táblázatot, ha van egy 87dB/1M érzékenységű hangfalad (asszem ennyi az átlagos hangfalak tudása), akkor egy TDA2030 képes lenne 99dB hangnyomást létrehozni rajta.
A 99dB az a táblázat szerint a "szomszéd már dörömböl" kategória. Ennél hangosabbhoz már növelni kell a kraftot a duplájára, és így tovább.Viszonyítás érdekében, HétköznaPICSAlódások koncerten a keverőpultra kirakót deciBell mérő 98-105dB-t mért a zene közben.
Írtad a DAC-ot, az egy más kategória. Rendes erősítőnél jönnek elő az igazi problémák, mikor már azt kell nézned, hogy éppen melyik jelvezeték földjét szabad bekötni, és melyiket nem. Bazi problémák tudnak keletkezni.
Visszatérve a költségekre, a leg pénztárcakímélőbb megoldás egy olyan A osztályú tranyós, mint ami a cikkben is van, amit linkeltem. No és akkor még jól is fog szólni, lesz benne némi élet.
A cső meg megint más tészta, de nem feltétlen drága. Amikből építkeztem, annak darabja 200-500Ft, ami több pénz, az a kimenő trafók legyártása.
Annó számolgattam, ha Quad405-öt használnék házimozi alapnak, akkor legalább sztereó páronként kellene külön táptrafó, de a monoblokk felépítés még jobb lenne, és akkor már ott lennék árban, ahol a csövekkel vagyok.
Hála a hobbielektronikás kollégáknak, olcsón csináltak jóféle trafókat.Lompos48: jah igen!
-
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #13876 üzenetére
No, kezdjük akkor tételesen !
1. Az ellenállásokkal párhuzamosan, ha lehet így nevezni, nem egy átkötés, egy rövidzár van az árbárn szaggatott vonallal, hanem egy puffer(szűrőkondenzátor !
Ezt nem kötelező beépíteni, el lehet hagyni, de helyette egyszerű átkötés, rövidzár nem alkalmazható !2. A LED üzemi feszültsége 3,5V és üzemi árama 20mA az adatlap szerint !
A záróirányú max. feszültség (visszfeszültség) az az 5V, nem a nyitó irányú max fesz. !
Folyamatos áram 20mA, impulzus üzemben a csúcs áram 40mA !
A teljesítménye 100mW.Előtét mindeképpen javasolt a LEDek elé, legalább egy 10ohmos, mondjuk 1W-os !
Így nem táncol a kapcsolás pengeélen, ha nem pontosan sikerül belőni a feszültséget sem mennek tönkre a LEDek !Nem tudpm, hány darab LEDet akarsz üzemeltetni az USB-ről, de egyrészt az USB max terhelhetősége 500mA, ezért semmiképpen sem javasolt a maximumra tervezni a kapcsolást, mert akkor már egy pendrájvot sem tudsz mellette használni, másrészt ha 10 LEDet akarsz üzemeltetni, akkor annak max. 200mA kell folyamatos üzemben, az 500 több mint sok !!!
Üdv.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #13911 üzenetére
Akkor szerinted milyen ic-re lenne érdemes tervezni?
A kérdés ugyan nem nekem szólt, de az alábbi ic-vel is simán meg tudod csinálni és azért az minőségi cucc. Az ára sem vészes, 2 rugó körül megkapod. +/-38V-ról 2x70W-ot szól, de elmegy +36V-ról is, persze kisebb kimenő teljesítménnyel.
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #13911 üzenetére
"PHM: Szóval nem kell, de jó ha van."
Ha a virtuális földre gondolsz, az egytelepes táplálásnál mindig kell.
Ezt általában úgy oldják meg, hogy 2 ellenállást kötnek sorba és
ezekkel párhuzamosan 1-1 kondit.
Azután erre a virtuális földre (de féltápfesznek is hívják) kötik a végfok
invertáló bemenetét, (esetleg a nem invertálót, de ez részletkérdés)
valamint a jelforrás testpontját.
Ilyenkor a terhelést egy kondival csatolják ki a kimenetről.
Ha nem így lenne, a terhelésen folyamatosan jókora egyenáram folyna,
hiszen a kimenet egyenszintje megegyezik a fél tápfeszültséggel. -
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #13878 üzenetére
Ember !!!
Vedd már észre, hogy beleszrekesztettél egy rövidzárat a rajzodba, a dokumentációban opcionálisan ajánlott puffer/szűrő kondi helyett !!!
Nyugodtan megcsinálhatod így is a kapcsolást, csak azonnal el fogod vele prökölni a stab kockát !
Ha ezt nem érted, akkor még tanulj, mielőtt áramkört akarsz készíteni !
Üdv.
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #13904 üzenetére
Arról volt szó, hogy nincs szükség nagyáramú virtuális földre,
ha hídkapcsolásban vannak a végfokok.
Attól még a bemeneti oldalon - egytelepes táplálásnál - kelleni fog.
A személyes véleményem az, hogy a nagyáramú virtuális föld
fölösleges úri huncutság. Itt ugyanis az alkatrészeknek ugyanazt
az áramot és feszültséget kell elviselniük, mint a végfoknak.
Vagyis akár +1 végfokkal is megoldható a kérdés, de akkor már ennyi
erővel hídba is köthetem őket.
Így megspórolhatók a kimeneti csatoló kondik, + járulékos előnyként
megduplázódik a kivehető maximális teljesítmény. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13904 üzenetére
De utána nem arról volt szó, hogy nem kell ha hídba vannak kötve az erősítők?
Ilyesmiről soha. Valamit félreérthettél, semmi közük egymáshoz.
Hangerő:
A hasznos jel a potméter felső végére érkezik, alsó vége a testen. A kurzort pedig az erősítő bemenetére kell kötni. A te rajzoddal is összejön valami szabályözás, kiszámolható karakterisztikával, de az nem hasonlít egyáltalán egy logaritmikus szabályozásra. Sőt, ha minden "jól" megy, a minimumom rövidre zárod/esetleg kinyírod a jelforrás kimenetét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13898 üzenetére
Igaz ez a kép nem egy univerzális jel fázis inverter, hanem egy komplett erősítő elméleti rajza, de így már el lehet képzelni, mi a lényeg. (attól eltekintve, hogy jó rondán írtam régen
)
Ettől független továbbra is lebeszéllek erről a TDA7294 hangerősítőről, mert az általa csinált hang nagyon "hideg", és az ember füle pont a "meleg" hangzást kedveli, a hideget kifejezetten utálja, különösen a FET-ek csinálnak olyan hangzást. Ezt a TDA-t is fetek alkotják bellül, szal innen a hideg hangzás. Ilyen téren valamivel jobbak a normál tranzisztorok.
PHM: nem is csodálkozom a dolgon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hát nem egészen a negatív tápra gondoltam. Az alsó erősítő bemenetével vannak gondok.
Berajzoltam a problémámat.
A kimenetről van jel visszavezetve az invertáló bemenetre. A kimenetről negatív visszacsatolást szoktak csinálni, nem egy második erősítőt etetni.
Mindjárt felteszek egy képet az 1 tranyós meghajtóhoz, amiről le lehet venni a normál, és az ellen fázisú jeleket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Bármilyen táplálásra újraszámolható, csak az ellenállások értéke módosul.
A kicsi rajzhoz kommentárok:
A virtuális föld létrehozása csak a 2 elkóval, szerintem nem megfelelő. Erről már 1-2 napja itt dumáltunk. Továbbra is ajánlom az alábbit:
A 2 hangerőszabályozó potméternél cseréld fel a InL-ViL és InR-ViR terminálokat. A jel a forrásból az "egész" potencióméterre kell érkezzen és a kurzorrol menjen az erősítőre, mert osztja a hasznos jelet.
A második erősítő bemenetéhez szükséges fázisforgatással tényleg gond van (copyright CPT.Pirk)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13895 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy nem a legjobb a párhuzamos, de ha ez oldható meg itthon? Tudom, venni kellene egy 3.5V*10-es trafót.
Nem! A legegyszerűbb és legolcsóbb még mindig a LED-enként 1 db 75 ohmos ellenállás lett volna direkt táplálva az USB portról. Simán elfért volna akár kisebb helyen is, mint így.
A led 3.5-ön nyit és 5V a csúcs amit elbír.
Az az 5V szerintem sántít. Túl soknak "tűnik". Lehet rövid ideig, de ebben se lennék biztos.
Kapcsolási rajzokat majd holnap próbálom megkommentálni. Most csak egy pár dolgot esetleg, később.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13895 üzenetére
-
PHM
addikt
válasz
A 3,5 V azért már veszélyes is lehet, persze a led típusától függően.
Rossz a kiindulási alap, lednél nem a feszültség a lényeg,
azzal csak a méretezés folyamán számolunk.
Korrekt és olcsó megoldás az egyedi áramkorlátozó ellenállás,
ahogy azt egy kolléga említette az imént.
"Tehát ha marad a 3,5V és bekötök sorba egy 11.6Ohmos ellenállást ami legalább 1wattos akkor "örök" életűek lesznek ezek a ledek, de csak akkor ha 10 led van bekötve. Ha több akkor halványabbak lesznek, ha kevesebb akkor meg eléghetnek."
Ez nagyjából megállja a helyét.
"A végén kiderül, hogy jobban jártam volna a 220V-al."
Ezt kizárólag haladó, hozzáértő felhasználónak javaslom.De közben teljesen elvesztettem a fonalat.
Addig értem, hogy 10 ledet akarsz működtetni.
Milyet és mi célból? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Valamikor augusztus elején már egyszer alaposan végigrágtuk ezt a kapcsolást itt néhányan, veled együtt. Szó volt a ledek "ellenállásáról", miért kell az előtétellenállás meg egy csomó másról. Lapozz vissza, valahol 127XX hsz. körül van.
Egy dolog tény: LEDet kizárólag árammal vezérelünk, amit áramgenerátor vagy azt megközelítő áramkör (lásd soros ellenállás) biztosít. Minden egyéb megoldás, mint egyetlen ellenálls több párhuzamos LED-hez, közvetlenül feszültségforrásra kötés egy kompormisszum, ami neheze(bbe)n ellenőrizhető/számolható.Csak érdekességként, hátha valaki még emlékszik rá:
Köztudott, hogy egy FET G-S közé ellenállást kötve áramgenerátort kapunk. Ha ez az ellenállás nulla (rövidzár), akkor is és az eredő áram az adatlapban megadott IDSS érték.
Valamikor fantáziadúsabb gyártók (pl. Philips Semiconductors ami kiszervezve már más néven fut) kis üvegdiódatokba (DO35) szerelték és a standard értéksorokban árulták 1, 1.2, 1.5, 1.8, 2, 2.2... stb mA-es értékekkel áramstabilizátor-dióda néven. Az volt az ideális megoldás a LED-ek meghajtására. A napokban keresgéltem utána, úgy néz ki mindenki feladta sok évvel ezelőtt. -
zka67
őstag
válasz
Figyusz! Teljesen tévúton jársz ezzel a stab ic-s megoldással. Mint írtam, vagy áramgenerátor, vagy ellenállás a megoldás.
Ellenállás: 75 ohm minden leddel sorbakötve és mehet az 5V-ra. Ennek az előnye, hogy ha bármelyik led tönkremegy, nincs hatással a többire. Egyszerűen kivitelezhető, veszel 10 db 75 ohmos 2 raszteres ellenállást, 2/1-es zsugorcsövet. Az egyik lábát levágod a led-nek majdnem tőben, az ellenállás egyik lábát is ugyanígy, ráforrasztod, zsugorcsövet húzol rá és kész az 5V-os led-ed.
Ha 12V van a környéken, akkor meg nem tudom minek görcsölnél, lehet kapni csíkban fehér led-et, hármasával vannak sorbakötve, rajta van a korlátozó ellenállás is, vízhatlan, öntapadós, dizájnos. Egyik végére kell csak ráforrasztanod 2 vezetéket. be a 12V-ba és már világít is. Nekem ilyen van az asztalomon. 36 db led kb 25 centis darabban és világít mint állat. 12V-os tápot meg minden sarkon lehet kapni pár száz forintért, teszel rá egy billenőkapcsolót (220-ast) és kész a lámpád.
Ha gondolod feltöltöm az elemeket a fényképezőgépbe és holnap csinálok neked képet róla, hogy lásd, hogy is néz ki.
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #13878 üzenetére
Az a vonal egy ellenállás. Nézd csak meg még egyszer.
A te rajzodon viszont egy rövidzár van ott,
amivel az IC kimenetét zárnád a testre.
De nem teszed, mert szemfülesek vagyunk.
Ha nincs a ledek előtt külön-külön előtét ellenállás, akkor a feszültséget
kell olyan értéken tartani, ahol a ledek legfeljebb a maximális áram
70-80 %-át veszik fel. Ezt a legegyszerűbb méréssel megállapítani.
Mégpedig úgy, hogy előtte pár percig világítsanak a ledek.
Persze ez is csak akkor érvényes, ha egyforma ledeket használsz.
Ezzel együtt nem árt egy közös áramkorlátozó ellenállás, amit
szintén említett már valaki itt előttem. -
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #13876 üzenetére
Szerintem nézd át még egyszer.
Tényleg sikerült beleszerkesztened egy rövidzárat.
A ledek elé - ha egyformák - nem feltétlen kell előtét ellenállás.
Akkor azonban tényleg oda kell figyelni, hogy ne legyenek az üzemi
áram határáig meghajtva. (Amint azt említette is egy kolléga.) -
Batman2
őstag
válasz
Speeedfire #13865 üzenetére
-
Batman2
őstag
válasz
Igen, valóban áramgenerátorosan kell hivatalosan meghajtani a LEDeket, de a gyakorlatban, ha nem teljes terheléssel hajtod őket, akkor stabilizátorral, adott feszültséget beállítva is lehet táplálni a LEDet, mivel az áramfelvételük feszültség függő is !
Én rendszerint ilyet szoktam csinálni, de azért biztonság okából még bekötök egy 10-30ohmos ellenállást a LEDek elé, hogy garantáltan megakadályozzam a túláramot !
Ha beállítod a fesz stabot az adott színű LED jellemző üzemi feszültségére (nem a maximumra, hanem közé értékre, pl. fehér LED: 3,3-3,4V) akkor nyugodtan lehet hajtani így is, de még jobb, ha a beállítást úgy végzed, hogy kb. 10 ohmos ellenállás a LEDek elé, közbeiktatsz egy árammérőt és addig csavarod felfelé a feszültséget a feszt stabon, amíg a LEDek 15-18mA körüli áramot nem vesznek fel.
10-15 mA esetében meg lehet próbálni direktben, előtét ellenállás nélkül is, de ha elég finoman tudod állítani a feszültséget, akkor akár 20mA-ig is !LM 317-tel ezt minden további nélkül lehet kivitelezni, sőt, ha jól emlékszem, akkor ennek még van kicsi, tranyó tokos verziója is (talán TO-92), kisebb (max. 200mA-es) terhelések esetén használható, kicsi helyekre is könnyen beépíthető táp készíthető vele, de persze áramgenerátor kapcsolásban is használható minden további nélkül !
Jó szerelést !Üdv.
-
zka67
őstag
válasz
A ledek nem a rájuk adott feszültségtől világítanak, hanem a rajtuk áthaladó áramtól. Ez a megoldás nem lesz jó, mert a bekapcsoláskor a ledeken áthalad I áram, viszont ahogy világítanak, hőt termelnek és ez az áram egyre csak nőni fog, amíg ki nem nyírod őket. Akár I*3..I*5-ig is felmegy a rajta átfolyó áram.
Mielőtt szétfűtöd a stab ic-t vagy kinyírod a ledeket, gondolkodj el az áramgenerátoros megoldáson, itt találsz olcsón kivitelezhető megoldásokat:
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #13819 üzenetére
Viszont ha elhagyod azt a kondit, eszedbe ne jusson átkötést használni helyette mint a rajzon!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13819 üzenetére
Igen, oda, a másik rajz Cout pozíciójába. Esetleges gerjedés ellen használ(hat), amit az LM belső hibaerősítője okozhat.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13817 üzenetére
Ott szűrésre nincs szükséged, minden sima egyenáram, esetleg gerjedés ellen tegyél 100nF kerámiát.
Továbbra is szkeptikus vagyok a soros ellenállások hiánya miatt. Lehet, hogy nem fognak egyformán világítani. Egyébként rendben volna a kapcsolás, ha az AGND találkozna valahol a 0V-tal.
És az R1 alatt rossz helyen van a pont (kötés).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13773 üzenetére
Kiegészíteném/korrigálnám CPT.Pirk egyik mondatát:
Nem negálni kell a jelet, hanem fázisfordítást alkalmazni. Negálás = tagadás, kimondottan logikában vagy digitális elektronikában használatos fogalom/folyamat. Itt kimondottan a jel fázisának 180 fokkal való elforgatásáról (inverzió) van szó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13766 üzenetére
Azok fel vannak készítve erre!
Normál erősítőnél több probléma van:
-meg kell oldanod a bemenő jel negálását a második erősítő számára
-a híd kapcsolás miatt mindkét erősítő számára a közös 8 ohmos terhelésből csak 4 ohmot fog látni, arra fog dolgozni, ha ezt nem bírja, akkor elfüstöl.k.geri19: hova nem elég a Quad 405 teljesítménye? Ahogy néztem, egyáltalán nem csinálnak belőle bridge kapcsolást.
-
k.geri19
tag
válasz
Speeedfire #13766 üzenetére
házi erősítővégfokról van szó nem autós
de ha 2 panelről van szó?
és monok. mert akkor és mindenféleképpen mind2 panel kap plusz mínusz kábeleket
tehát amit írtál azzal nekem a logikája nem fér össze
tehát én a kimenetet szeretném hidalni a 2 mono dupla annyi teljesítmény 1 kimenetre
de ha összekerül a kettő akkor feszültség is meg kéne nőni és a kondik azt bírnák? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #13750 üzenetére
Csinálhatod közös táppal is, valószínűleg nem lesz észrevehető eltérés, max nagyobb puffer kell, ha nincs túlméretezve...
Nagyon vigyázz azzal az IC-vel, nálam három is elfüstölt, a jelvezeték egyébként semmihez nem csatlakozó fém tárgyakhoz mint pl. csavarhúzó, villáskulcs hozzáérésétől. Már régen csináltam, lehet én voltam balfasz, vagy az IC-ben volt valami mumus, nem tudom, de kezeld óvatosan.
-
zka67
őstag
válasz
Speeedfire #13739 üzenetére
A TDA2050 miért nem jó neked?
32W, Max +/-25V vagy megy egy tápról is, max +50V.
Ja és <300 Ft / db bruttóban.
-
PHM
addikt
válasz
Nincs gond a 4 Ohm-mal sem, amíg a kimenő áram nem haladja meg
a végfok határadatait. Magyarán ilyenkor nem a nagyobb teljesítmény
a nyereség a hídkapcsolásnál, hanem hogy nem kell nagyáramú osztó.
Persze megoldható a dolog úgy is, hogy kimeneti csatoló kondit használsz.
Ez esetben kicsit át kell variálni a gyári kapcsolást.
Mondjuk a legtöbb végfok kapcsolási ajánlásában van példa
az egytelepes táplálásra.
Ennek viszont az a hátránya, hogy gyengül a mélyátvitel.
CPT.Pirk: Minden végfok táplálása megoldható aszimmetrikus táppal is.
Félvezetős végfokra gondolok persze. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A 7294 létezik egytápfeszes kapcsolásban? Erősen kétlem.
Am. ha egyszer mono blokkokat csinálsz, akkor a táp is legyen mindegyiknek külön. Mivel az erősített hang a végfok tápján is áthalad, így az ottani alkatrészek is kihatnak rá. Ami viszont ennél érdekesebb, hogy áthallások jöhetnek létre, az Ágoston könyv szerint a félvezetős erősítőknél ez különösen számít.
Lompos48: én hallottam szólni a 7294-et. Meglehetősen sz....r, hiányzik belőle az "élet".
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13736 üzenetére
A hídkapcsolás mindig a legjobb szerintem (szubjektív vélemény). Soha nem számoltam ki (egyszer bizony érdeme lenne) , de feltételezem, hogy anyagilag se sokkal megterhelőbb, ha egyáltalán az.
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #13736 üzenetére
Aszimmetrikus tápnál a hídkapcsolás a kedvezőbb/egyszerűbb megoldás.
Szimmetrikus tápnál viszont lehet, hogy a normál kapcsolás a jobb.
Hídkapcsolásnál nem kell kimeneti kondenzátor és nagyáramú osztó.
A hangfal impedanciája viszont kritikus lehet, hiszen ilyenkor az IC
adatlapján megadott minimum impedancia duplája kell.
Konyhanyelven szólva, ha az IC-hez minimum 4 Ohmos terhelés kell,
akkor hídkapcsolásnál minimum 8 Ohmos hangfalat illik használni. -
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #13734 üzenetére
Akkor melyik a jobb/egyszerűbb megoldás? Amit PHMír?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13729 üzenetére
A TDA7294 szerintem egy nagyszerű IC. Amit a DAC ad neki, az tökéletesen elég. Nem tudom honnan veszi az idézett írás a 0.5% torzítást. Az IC adatlapja maximum 0.1%-ot ír
PO = 0.1 to 50W; f = 20Hz to 20kHz esetén. Kisebb kimeneti teljesítménynél akár egy nagyságrenddel kisebbet.
Annyit azért hozzátennék, hogy próbának mondjuk megfelel az általam ajánlott táplálás, de végmegoldásnak "illene" egy rendesen, szimmetrikusnak megépített tápot építeni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13725 üzenetére
Egyszerűen kettéosztja a bemenő feszültséget. Előbb a 2 db 47k-s ellenálláson előállít egy virtuális középpontot (a fele feszültségértéknél), majd (de hülye magyarázat, pedig a legszemléltetőbb) úgymond "felerősíti/buffer-eli azt. Azaz képessé teszi nagyobb áramokon is középen maradni.
A rajz, így ahogy van csak felezni tud. Más arány is beállítható, de nem erről van szó.
Hátrány: a L165 max. 36V-ot bír el, más esetben át kell gondolni, módosítani kell. Tehát ha a trafód 36Vac-t ad, akkor figyelni kell az IC táplálására és a kimeneti feszültség értékének a beállítására is, plusz alkatrészekkel.
A kapcsolás simán bonyolítható tovább akár kis opamp-pal is, ha a kimenete meg van segítve nagy tranzisztorokkal.@PHM Valamivel nem vagyok képben. Vagy elszalasztottam... Nem értem az erősítő, hídkapcsolás belevételét az ügybe. Én csak abba akartam belecsipogni, hogy lehet egy szimpla tápból szimmetrikusat csinálni. Mit szalasztottam el?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13722 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13717 üzenetére
36V szimmetrikusból lehet asszimetrikust csinálni? Természetesen +/-18V-ra gondoltam
Van egy kis fogalomzavar: 36V az asszimetrikus, +/-18V pedig a szimmetrikus. Most mi van és mi kellene? És mekkora fogyasztásra?
Most már látom.
-
PHM
addikt
válasz
Speeedfire #13717 üzenetére
Lehet, ellenállás osztóval.
Persze kell 2 elkó is, párhuzamosan az ellenállásokkal. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13047 üzenetére
Szívesen, bármikor, ha tudok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13045 üzenetére
Igen, jól számoltad. El lehet vele játszadozni, de a pár mV különbség már észrevehetetlen lesz a 200-hoz képest.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13042 üzenetére
Legegyszerűbb egy példa lesz: A 6. oldalon van egy grafikon (ground pin current vs. Iout). Feltételezünk 100mA kimeneti áramot. Annak ott megfelel 0.6mA a GND lábban. Neked hiányzik a kimenetből 200mV. Ohm aszongya, hogy 200mV/0.6mA=330 ohm. Tehát, ha sorbakötsz a GND lábbal egy 330 ohm-os ellenállást, akkor 100-mA-es kimeneti áramnál a kimeneti feszültséghez (3.3V) hozzáadódik ez a 200mV. Ott a 3.5V a LED-eknek. Ezt eljátszhatod a 2mA-800mA kimeneti tartományban, mert ott leolvasható a görbe. Figyelni kell arra, hogy a vízszintes tengely logaritmikus beosztású (a beosztások 1,2,5,10 szekvenciában vannak berajzolva).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #13018 üzenetére
Ha megnézed alaposan az adatlapban a Ground pin current vs. Iout, abból kiszámolhatsz egy ellenállásértéket, amit sorbakötve a GND lábbal meg tudod emelni a kimenetet azzal a hiányzó 200mV-tal.
-
válasz
Speeedfire #13016 üzenetére
Fog világítani csak halványabban egy picit.
-
mezis
félisten
válasz
Speeedfire #12829 üzenetére
Üdv.!
Én egy nagyon hegyes fogpiszkálót szoktam tolni a páka hegye után. Általában mögötte árok marad. (A fa nem olvad, rossz hővezető ls a cin sem tapad hozzá különösebben.)
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #12834 üzenetére
Én anno leköszörültem a tesco páka hegyét. És igen, ónszippantó + normális állomás alap a normális munkához. Idővel is jobban jársz. Különböző sablonokról nem is beszélve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12832 üzenetére
Annál a toknál tényleg kínlódás lehet. Mindent meg kell próbálni. A gyanta össze kellene futtassa a cint, hogy szippantható legyen. Megpróbálhatod a szippantó meghosszabbítását kis szigetelő (kábelről lehúzott) hozzáadásával, hogy csökkend a keresztmetszete és növeld vele a szippantott levegő sebességét. Csak egyszer használható, mert a páka "elrontja".Esetleg besegíthetsz egy nagyon hegyes szikével is.
Ha hőszabályzós páka (a végén pici mágnes van), nem tudsz hozzá hegyet készíteni. Védőréteget se tudnál tenni rá.
-
válasz
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Szerintem a legjobb egy nagyon hegyes páka meg ugyancsak hegyes, erős szippantyú (cinpumpa).
-
Peter789
senior tag
válasz
Speeedfire #12810 üzenetére
PIC-hez ajánlom a Mikroe IDE családot - van C, Basic, Pascal, mindez PIC / dsPIC / PIC32 / AVR / 8051 -re, rengeteg példaanyaggal, előre beépített függvénykönyvtárakkal - pl az általad linkelt digit hangerőszabályzó SPI vezérlőjét percek alatt össze lehet vele dobni, ha rotary encoder-el akarod a hangerőszabályzást megoldani akkor azt is könnyen meg lehet írni pár interrupt-al, stb... a trial verziók is időben korlátlanul használhatóak, csak programkód hossz limit van, de az is viszonylag sokat enged, csak az összetettebb feladatokhoz nem elég...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
-
moha21
veterán
válasz
Azért asm sem árt hozzá atmel cuccoknál is lehet C-ben tolni a dolgokat, de szerintem kell hozzá ismerni az asm részt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Én anno (nagyon rég
) AD7110-zel oldottam meg a hangerőt. a 2 modul mellé tenyérnyi elektronika kellett, a digitális vezérléshez, ami fel-le és bal-jobb nyomógombokkal szabályozta a hangerőt és balanszot. És akkor még hangszín, jelválasztás sehol, pedig ilyen hangerőhöz hasonló megoldás dukál azoknak is. Megkeresem és beteszek majd egy fotót róla.
-
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #12802 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12802 üzenetére
...a kis hangszórót a dióda mérésre...
A hangszóró folytonosságmérésre (rövidzár) való. Egyébként, ha konstruktíve nincs benne, akkor valószínű, hogy a vezérlése is hiányzik, az meg - gondolom - az IC-be van integrálva.
"végtelenített"
A nevét sajnos nem tudom, de egy digitális jeladó, ami dupla impulzusokat küld, amiket a "digitália" számol (hangerő) és észleli az forgásirányt is (hangosít/halkít). Nem csak optikai megoldása van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12796 üzenetére
"Becsületesen" csak differenciális ellenállásról beszélhetünk (dU/dI) egy megközelítőleg exponenciális görbe esetén, ami egy adott pontba húzott érintő.
-
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #12792 üzenetére
Ha mindegyik elé 75-öt kötsz akkor az eredő 7,5 körül lesz sorosan a ledekkel.
Sűrűbben kéne frissítenem.Lompos48: áh, én kisiskolás amatőr vagyok hozzád képest.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12792 üzenetére
nem számol a gyártási hibával
Ami írtam, az nem gyártási hiba, hanem technológiai szórás. Soha ne felejtsd, hogy a LED egy bizonyos árammal működik, ami hatására valamennyi feszütség esik rajta, de nem mindegyiken ugyanaz. Rájuk nem alkalmazható 1 az 1-be Ohm törvénye (nem egy lineáris jelleggörbéjű alkatrész). Azért írtam külön ellenállást, mert úgy biztosítod ugyanazt az áramot, ami ugyanolyan fényerőt ad. Párhuzamosan kötve az a dióda, amelyiknek ugyanazon az áramon kisebb a feszültségesése áramot "lop" a többitől és ezért erősebben világít.
1 LED-nél marad a 75, 2-nél a 75/2, 3-nál a 75/3 stb. Létezik 7.5 ohmos ellenállás is (jelölhetik 7R5-tel, apropózva a minapi kérdésedre az 1k5-tel). Ha nem találsz, akkor köss 2 db 15 ohmost párhuzamosan.
-
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #12789 üzenetére
Gyors fejszámolás:
10 led párhuzamosan és 10 (7,5 -> szabványos 8,2) Ohmnyi ellenállás sorosan az amire szükséged van.
Az ellenálláson eső teljesítmény ~0,3W.
Természetesen megy akármiről ami 5V-os.
A rajz meg idióta, hogy kerül oda kondenzátor?Megelőztek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12789 üzenetére
Ez a rajz azért jó, mert bármilyen kondenzátorértékkel megépíthető. Van egy hátránya: csak ellenállásokkal működik, kondikkal nem.
Azért nem olyan, mint amit említesz, mert ha azt mondod, hogy 3.5V esik a LED-en, akkor az 5V-ba csak egy fér bele. Ha nagyobb feszültséggel dolgoznál (pl. 8V felett), akkor apránként hozzáadható sorban még egy-egy LED.
Ha a párhuzamos kötést választod, könnyen megeshet, hogy nem fognak egyformán világítani. Ezt ellenben kipróbálhatod egy kísérleti lapon. Akkor nem kell sok ellenállás. Az általad idézett kalkulátor egyébként jó a számításokhoz.
-
dudika10
veterán
válasz
Speeedfire #12774 üzenetére
Kis téglatest, 2 láb a két végén és 1 láb középen.
Szürke, 3 pici csík az oldalán és a felirat.
A lábai közt rövidzár és 10,7 Ohm mérhető ami eléggé gyanús...
A táp két tűje és a lábak közt szintén 0 és 11,3 Ohm mérhető.Szerintem egy elfüstölt tranzisztornak kéne lennie, de nem tudom...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12772 üzenetére
Közben "kiderült", hogy a 0805 az 0.125W. Elég lesz az, a kiszámolt 30mW az csak 0.03W. Csak számra kevés, ha nincs elég belőle.
-
Peter789
senior tag
válasz
Speeedfire #12764 üzenetére
ha ezt a forrasztó pasztára érted, akkor nem értem... már többet is rendeltünk ismerősökkel és kifogástalanul működik... hőlégfúvóm sajna nincsen úgyhogy pákával használom, és nevetségesen egyszerű vele a meló, egy TQFP100-as IC-t kb 1 perc a helyére forrasztani, szép tiszta munkát lehet vele végezni
a flux nem árt azért hozzá, egyrészt tisztít és segít a kötésben, másrészt könnyebb fogpiszkálóval felkenni a nyákra az anyagot, jobban tapad
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12763 üzenetére
Minden LED elé kell egy-egy külön elenállás. Nem 20mV, hanem mA. A megennivaló teljesítmény 20mAx1.5V=30mW. Ezt minden ellenállás elbírja. Ugyanabból a számításból az ellenállására 75 ohm jön ki. Nem tudom mi a 0805 kód.
-
válasz
Speeedfire #12759 üzenetére
Érdemes megnézni,hogy miért ad ki az ember "nem is kevés" pénzt.
-
válasz
Speeedfire #12756 üzenetére
Régen volt olyan amikor hegedűgyanta és sima forrasztó ónnal forrasztottunk
Az eredeti szakmámba még szoktam használni forrasztó savat is (háztartási sósavba kell cink lemezt oldani)persze nem belélegezni a termelődő gázt!!!!!
és a zsíros olajos réz felületeket is "könnyebben" meg lehet forrasztani... -
válasz
Speeedfire #12756 üzenetére
Nem-nem kicsit komplikáltabb az összetétel.Nekem is nem rég kilyukadt/kiégett egy Weller hegyem oldala.Egy kémiában tőlem kicsit jártasabb barátom mondta,hogy nem volt a forrasztó ónomnak Cu tartalma és ezért kezdte ki a hegyen lévő védőbevonatot.Amikor az megsérül akkor már nem sok idő kell,hogy kilyukadjon.
-
válasz
Speeedfire #12748 üzenetére
A páka hőmérsékleteknek kell magasabbnak lenni azzal kevertem.
-
válasz
Speeedfire #12748 üzenetére
Tévedtem a hőfokot illetően.
[link]
Egy környezetvédelmi szabvány miatt előnybe részesítik az ólom mentes forrasz anyagokat de lényegesen rosszabb kötést biztosítanak.Képes az alkatrész lábak mellett "elválni" a forrasztás.Ezért van,hogy bizonyos ÁK-nél egy újraforrasztás már meg is javítja a már hibás ÁK.
Az ólom tartalmú forrasztóanyagok már bizonyítottak mert sok-sok év 10-eden keresztül is tökéletes kötést tudnak biztosítani(gondolj csak a ma is működő csöves rádiókra,TV-kre,műszerekre stb) -
válasz
Speeedfire #12744 üzenetére
Ezek ötvözetek amikkel forrasztunk én úgy emlékszem,hogy olyan 3xx fok körüli értékre emlékszem és attól felfelé...
Az a baj,hogy ezek a fene nagy természet barát ónok meg már 4xx fok fölött olvadnak.Ezért nem is viszi sok páka őket... -
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #12739 üzenetére
0805 az 0,125W. 1206 az meg 0,25W.
-
válasz
Speeedfire #12739 üzenetére
Nézd meg a forrasztó ónod olvadás pontját mert manapság "igen"magas hőfokon kezdenek olvadni a cinek(főleg az ólom mentes példányok de majd kijavítotok,hogy milyen összetétel kb. hány fokot tud)
Hány fokot írnak a pákára?Meg mit szeretnél vele forrasztani?(mert pl. alaplapról nem nagyon lehet leszedni alkatrészt még nagyobb pákával sem) -
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12700 üzenetére
1,5 kohm, alias 1500 ohm, a k van a tizedesvessző helyén.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12628 üzenetére
Nem, dehogy, lomtár, de nem a kukázandó. Van audión kívül is élet, még kellhet valahova.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12625 üzenetére
Na, akkor a mérésekből az egyedüli kihámozható igazság az a linearitás ténye (középen nagyjából szimmetrikus értékeket mérsz).
Nincs azzal semmi baj, de nem lesz jó hangerőszabályozásra.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12621 üzenetére
Nem tudok ilyen simán átsiklani a mérési eredményeiden. Azt a potenciómétert úgy pucéron mérted, vagy be van forrasztva áramkörbe? Ilyen eredményt csak akkor kaphatsz, ha valami még párhuzamosan van kötve vele (vagy párhuzamosan van kötve a két szelet). Egyébként dacol az Ohm törvényével.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #12616 üzenetére
Multiméternek jól működik az ellenállás vizsgálata? Olcsóbbaknál elég gyakori, hogy hamar megadják magukat.
Vagy tényleg a potméter szar.
-
válasz
Csak ne járj úgy mint én
Egy boltba "olcsó" potit vettem és 6db-ból mind a 6 1-2 fel és letekerés után kontaktos lett.
Én már kerülöm a noname potikat főleg,hogy fejhallgató erősítőhöz szántam és nem volt kellemes amikor a poti okozta reccsenés közvetlen a fülembe szólt. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Akkor ezek szerint megfelelő hangerő szabályzásra.
Nem. Épp' nem, ahhoz logaritmikus kell (lásd mint előbb: logaritmikus fül
).
És továbbra se értem hogy lehet a teljes ellenállás kisebb, mint a saját fele. Ántimátériából lehet...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12611 üzenetére
Lineáris, mert középen van.
De kissé furcsa, hogy az egész patkó ellenállása csak fele a félnek...
-
válasz
Speeedfire #12607 üzenetére
Ha úgy van pl. ráírva a potira az érték,hogy 2x100kA akkor log. és ha 2x100kB akkor lineáris(hangerő szabályzásra való)
-
válasz
Speeedfire #12607 üzenetére
Hali
Ez egy trimmer de a poti belseje is szinte ilyesmi.Jelen esetben (és általában a középső láb a csúszkához tartozik)
Persze vannak több lábú potik is.Pl. 4 lábú potit erősítőknél szoktam használni mert kis hangerőnél nem hallható a mély és ezt kívánják a 4.-ik kivezetéssel kiküszöbölni.(aki jobban ismeri a pontos anatómiáját ennek a témának majd ír néhány sort hozzá) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #12605 üzenetére
Az ellenállást ugye nem a két szélső láb közt mérted?
Egyik szélső és középső között már jó értéket kell kapnod.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #12605 üzenetére
Az azért furcsa, mert ugye a potméter az egy változtatható ellenállás.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Speeedfire #12599 üzenetére
...hogy logaritmikus-e vagy sem azt nem tudom.
Saccold meg kb. hol van a valamivel több mint 3/4 kör teljes fordulatból a közép állás. Ha a kurzor (csúszka) és a végek közti mért ellenállás nagyjából hasonló, akkor lineáris. Ha sokszorosa, akkor logaritmikus. Hangerőszabályozáshoz az utóbbit "illik" használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #12599 üzenetére
I(lyesmiből nagyon kis árért korrekt egységcsomag is van a D-audioban, ez vonali szintű jelet csinál. [link]
Én magamnak ezt csináltam meg:
Ez a PC mic bemenetéről működik, onnan kap 5V-s tápot, és nagyon jó erősítése van, a mikrofon akár a szekrény tetején is lehet, tökéletesen érthető lesz, amit mondasz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #12597 üzenetére
Ezzel akarsz mikrofon hangerőt állítani?
Kellene tudni, hogy milyen mikrofonról van szó és mi a bemenet. Egy elektrét kapszula mikrofon impedanciája 50-200ohm között van a viki szerint. Szóval ha a poti két szélére megy a mikrofon, és a középső lábáról megy a jel a cuccod bemenetére, valamint az alsó lábról a föld, akkor szerintem jó lehet.
Logaritmikus a poti?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #12595 üzenetére
Ha így összekötöd őket, akkor a poti értéke feleződik, mert azonos értékű ellenállások lesznek párhuzamba kapcsolva. Ha monoban akarod használni, akkor csak az egyik felét kösd be, aztán kész.
-
válasz
Speeedfire #12524 üzenetére
Jó reggelt!
2x26V-os trafót tudok ha érdekel(STK463-at hajtott egy Hitachi erősítőbe) -
biker
nagyúr
válasz
Speeedfire #12524 üzenetére
Egyikhez sem! Szimmetrikus tap kell mindnek
-
biker
nagyúr
válasz
Speeedfire #12522 üzenetére
Akkor 2x15W erositohoz eleg, de ugye nem egyszer 30V?
-
biker
nagyúr
válasz
Speeedfire #12520 üzenetére
Talan +-30V kell, es 100W
-
válasz
Speeedfire #12515 üzenetére
Azért én is szemezgetek egy F5-el a NYÁK-ok kész vannak(majd be kellene szerezni az alkatrészeket is és neki állni)
A "nagy" csöves erősítőhöz amit majd "valamikor" építek is csak a vörösréz lemez van meg -
biker
nagyúr
válasz
Speeedfire #12517 üzenetére
Lm1876 hidban volt, 3 ment tonkre, varatlanul mindig, nem tulterheles miatt
Aztan lett 3875 vagy 3876 ami nem volt rossz, de sosem tetszett igazanA tda7294 sokkal tisztabb es dinamikusabb szerintem, en tapfesszel is visszafogom +-34volt 8 ohmon, igy csak maximum 70w lenne, es 0,1% helyett 0,01% THD, elvileg, plusz a 0db bemneti jelszint is be van love neki, igy tudom hol a hatar, csucsban mehet fole, de stabilan nem
Ja, a tda profi tulmelegedes vedelemben is
-
biker
nagyúr
válasz
Speeedfire #12508 üzenetére
Lm1875 kicsike, nekem volt, de aztan csere lett egy azt hiszem 3875/3876 fele lm-re
Majd tda7294 lett
8ohmon 75w, meg sok is... -
válasz
Speeedfire #12513 üzenetére
Én is azt tudom javasolni amit nekem javasoltak az első csöves erősítő építése előtt.
"Gyakorolni" elég egy SE olcsó kapcsolás is. -
válasz
Speeedfire #12511 üzenetére
Nem kell ott letenni a csöves erősítőről
[link]ECL86 volt az első és nem került sokba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest