- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pötyi
őstag
-
Pötyi
őstag
válasz
eldoble #91408 üzenetére
Én a helyedben nem erőltetném egy ilyen mértékben elázott elektromos cucc további használatát, mert az életvédelem, meg a ház elektromos rendszerének jó működése szempontjából nem érv az, hogy "de öt percig még jó volt". Korrodálhatott, későbbiekben melegedhet, kigyulladhat, szikrázhat...
Kiegészítés: Meg esetleg azoknak a cuccoknak se lenne jó, amiket ezzel töltenél.
-
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #91010 üzenetére
Nem perelésről volt szó, nem olyan szintű felelősségről. A kolléga csak annyit írt, újra ideidézem: "Úgy tudom a visszakapcsolással szokott gond lenni, nem az áramtalanítással."
Perelni az ELMŰ-t?!?Itt kifejezetten ő akarja lebaszni a biztosítékot, szándékosan.
Úgy érzem, hogy már megint egy tök értelmetlen irányba megy el a szakmai beszélgetés. Senki sem állította az ellenkezőjét annak, amit Te írtál. (Igaz, rá se kérdezett senki...)
-
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #91007 üzenetére
Ezt senki nem vitatta.
"...bármi miatt áramtalanítani kellett, majd a bekapcsoláskor nem indult.
Ha nem lett volna áramtalanítva, még 1 évet tuti elment volna." Node akkor a tévés esetben ki a hibás? Aki bekapcsolja, vagy aki előzetesen kikapcsolta, hogy be kelljen kapcsolni? Ééérted! -
Pötyi
őstag
válasz
Teasüti #91002 üzenetére
Aszondod: "Úgy tudom a visszakapcsolással szokott gond lenni, nem az áramtalanítással."
Az az apró részlet nem ütött szöget a fejedben, hogy a kettő szervesen összefügg? Azért kell majd visszakapcsolni, mert Te áramtalanítottad. Éééérted, ha mondjuk a visszakapcsoláskor megy valami tönkre, akkor hiába tartod fel a kezed ártatlanul, hogy nem én kapcsoltam vissza, én csak áramtalanítottam - ha a visszakapcsolásra se lett volna szükség, ha Te nem áramtalanítod!
-
Pötyi
őstag
válasz
demars #90753 üzenetére
Na igen, de az akksinak van egy élettartalma. X idő, vagy Y feltöltési ciklus után elkezdenek meghalni a cellák. Meg hát a kültéri téli-nyári hőmérsékletingadozás se tesz túl jót az akksi életciklusának. Szóval ha ezt a rendszert lebetonozza a kerti járdában, akkor minden egy-másfél évben feltöri a betont az akksicseréhez?
-
Pötyi
őstag
válasz
ojoba1 #90578 üzenetére
Richtig oldalról van lefényképezve, nehogy lássuk a lényeget, a csatlakozófelületet.
Amit meg a 90576-os hozzászólásban írtál, az a szűkszavúság miatt nem egyértelmű. Csak annyit írtál: 4 pines
A pin a tűt jelenti, de az rohadtul nem mindegy, hogy egy csatlakozóban van négy pin, mint az általam linkelt képen - avagy négy db csatlakozóban van egy-egy-egy-egy. Ééérted!Ne úgy kelljen kicsikarni az infómorzsákat!
-
Pötyi
őstag
Dell sff gépben kb. egy-másfél hónapja cseréltem alaplapi gombelemet (CR2032), ráadásul márkás, lítiumos Energizert tettem bele.
Erre most a post-képernyőn kapok egy olyan figyelmeztető üzit, hogy az alaplapi elem töltöttsége alacsony! Mi a rosseb szívta, szívhatta le ilyen gyorsan? Egy ilyen gombelemnek több évig kéne tartania!
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #90331 üzenetére
Csak aki még tanult oroszt!
B -> V
-
Pötyi
őstag
Tisztelt kollégák!
Idén ma van a NYÁK napja!
-
Pötyi
őstag
válasz
#68216320 #89664 üzenetére
Hát ugye... Egy hangszóró dinamikája nyilván függ az átmérőtől, kis átmérő magas hanghoz jó, nagy átmérő meg mélyhez. Azt ne várd, hogy egy két-három centi átmérőjű meglobogtassa a hajad.
Bár egyszer, egy régebbi Toshiba laposban láttam gyárilag beépített Harman/Kardon hangkeltőt, az három centi átmérőjű volt, de olyan basszust tudott, hogy a tulajdonosának a tömést kirázta a fogából.
-
Pötyi
őstag
válasz
#68216320 #89660 üzenetére
Na most ez így látatlanban azért lutri.
- Nem tudom, hogy mekkora a laposodban a hangszóró fészke.
- Nem tudom, hogy a múlt hét óta eltelt tíz nap alatt mit vittek el a túrkálóból, melyik méretből mennyi van még készleten. (A túrkáló árukészlete nincs fent a webshopon.)
- Majd ezek után én mondjam ki határozottan, hogy a per pillanat nem ismert készletből van-e akkora méret, ami pont belepasszol a nem ismert méretű hangszórófészekbe.
Ééérted! Hatványozottan lutri.Kiegészítés:
A túrkáló/kiárusítás részleg oda van helyezve a kirakatba, egy alacsony pultra, a bolton belül. Amúgy rákérdezhetsz, rákereshetsz a tényleges bolti készletre is.
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88814 üzenetére
Ja-ja, annak idején a harmadikos általános iskolai környezetismeret tankönyvben benne volt, hogy a gyufát se magad felé húzva gyújtsd, hogy az erőhatástól esetleg eltörő, égő gyufaszál ne a ruhádra essen, hanem inkább kifelé.
-
-
Pötyi
őstag
válasz
DonThomasino #88792 üzenetére
-
Pötyi
őstag
Elmondom, mi lesz.
A paripa odamegy a Színyei utcai boltba, előveszi és kiteszi a pultra. Mármint a gumigyűrűt.
A boltos unott pofával veszi a sublert, lemér átmérőt és profilvastagságot, majd levesz öt-hat dobozt a polcról, hogy itt van indonéz, ausztrál és német gyártmány, válassz! Illetve a nyúlás miatt nem biztos a falvastagságban, lehet 1,7 mm és 1,75 mm is, a biztonság kedvéért levette a polcról mindkettőt.
-
Pötyi
őstag
válasz
DonThomasino #88749 üzenetére
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88717 üzenetére
Oké, vettem. Az elektronikára nem gondoltam...
-
Pötyi
őstag
Ó, istenem! Most találtam ezt a páka-boltot, de majdnem magamhoz nyúltam:
-
Pötyi
őstag
Pont ezt kérdeztem volna én is. Egy kétszárnyú automata kapunál teljesen természetes az, hogy az egyik szárny késleltetve, vagy lassabban nyílik/záródik, pont azért, hogy a zár átfedés miatt a másik szárny rá tudjon csukódni.
Kiegészítés:
demars 87595: Abból a szempontból nézted, a dolgot hogy a rázáródó kapuszárny-e a lassabb? (Esetleg véletlenül fordítva lettek visszakötve a szárnyak?)
-
Pötyi
őstag
válasz
lanszelot #87518 üzenetére
Tanított. De nem arra, hogy milyen szögben tartsam a hány fokos pákát - mert nem volt rajta hőfokszabályzó! Arra tanított, hogy ne égessem meg a másik kezem! Meg valamiért az volt az öreg heppje, hogy használjak forrasztózsírt. De ezek a dolgok önmagukban lófaszt se érnek! Minden másra magamtól kellett rájöjjek! Nem jártam forrasztó-tanfolyamra! A gyakorlat tanított.
-
Pötyi
őstag
válasz
lanszelot #87515 üzenetére
Az astabil multivibrátor működésének leírása.
De most komolyan! Én több programnyelvet voltam képes megtanulni autodidakta módon és ha elakadtam, akkor hááá! Google barátunk segített. Te meg a fórumban kérdezted meg még azt is, hogy milyen szögben tartsd a hány fokos pákát. Bakker! Engem hatévesen tanított meg a nagyfaterom forrasztani! Én meg mertem próbálni kicserélni a felpúposodott kondikat egy alaplapon olyan Wellerrel, amin nem volt hőfokszabályzó.
-
-
Pötyi
őstag
válasz
lanszelot #87510 üzenetére
Habár a szemem látja, az agyam nem bírja felfogni, hogy valaki nem képes beírni a google képkeresőbe azokat a frappáns keresőszavakat, hogy alternately+flashing+circuit+5V
-
Pötyi
őstag
válasz
ViZion #87443 üzenetére
Kaptam egy rios ímélt, hogy valaki hajnali 7:24-kor hibás jelszóval be akart lépni a fiókomba a Hardverapróra, ezért nem engedték be. Ha nem én voltam, akkor cseréljek jelszót. Mondjuk nem értem, miért kéne jelszót cseréljek, hiszen pont az a jelszó értelme, hogy ha valaki nem tudja a jelszavam, az ne tudjon belépni a fiókomba - és ez tökéletesen sikerült. Akkor meg minek változtassam meg?
-
Pötyi
őstag
válasz
#32277248 #86788 üzenetére
+1
Indexelt tudás. Érdekes, nekünk is valami hasonlót vertek a fejünkbe, szintén kb. negyed évszázada. Elég azt tudnod, hogy a könyvespolc bal felső részén kell lennie egy kb. három centi vastag mikroelektronika könyvnek, amit nagyjából az első harmadánál kinyitva ott lesz a kérdéses infó.
-
Pötyi
őstag
válasz
#32277248 #86641 üzenetére
Első tippre ez valami olyan érintkezési hiba lehet, hogy egy forrasztás elválhatott valahol az alaplapon. Felülnézetből tán nem is látszik. De amikor felemeled a sarkánál fogva, akkor az egész kasztni nyeklik, csavarodik a saját súlya alatt, az elvált forrasztás jó irányban "ráfeszül" a nyákra és zár az áramkör.
-
Pötyi
őstag
válasz
fatpingvin #86552 üzenetére
Már úgy értem: technikailag kurva könnyű - lenne, de személyzettel nem túl szerencsés.
-
Pötyi
őstag
válasz
Batman2 #86547 üzenetére
Az évszám stimmel, voltam Farkas Bertalan előadáson, aki elmondta, hogy a '77-ben fellőtt Szaljut-6 űrállomáson már volt beépített fedélzeti mikrosütő. Szomorú tapasztalata, hogy Kubaszov jószándékkal pont a személyes, 1 kg-os privát poggyászában felvitt disznósajtját tette be és melegítette meg neki. Nem tudta, hogy ezt a belsőséget hidegen fogyasztjuk.
Ugyebár űrállomást nem könnyű kiszellőztetni...
-
Pötyi
őstag
válasz
DonThomasino #86138 üzenetére
Ja, meg a hűtő, mosogép belseje sanszos, hogy ki van fújva purhabbal, hogy nehogy véletlenül hozzáférj és meg tudd javítani a filléres alkatrészt. Inkább dobd ki az egészet és vegyél egy újat százezeré'! Én például örültem a Right to Repair mozgalomnak.
-
Pötyi
őstag
válasz
gordonfreemN #85208 üzenetére
Az "IEC C5" dugót viccesen Miki egérnek is hívja a köznyelv, mert a kontúrja úgy néz ki, mint a rajzfilmfigura feje a fülekkel...
-
Pötyi
őstag
válasz
fatpingvin #85156 üzenetére
Linket! De zofortosan!
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84160 üzenetére
Vagy véletlenül fordítva kötik be az egyik hangfalat, mert leszarják a piros-fekete szorítókapcsolót, vagy a jelölt kábel-eret.
Van erre szakkifejezés, amikor "hátrafelé" dolgozik a hangfal?
-
Pötyi
őstag
válasz
sisi22 #84115 üzenetére
Te az Alumínium szót rövidítetted le Al-ra. Viszont ebben a betűtípusban a kis L megegyezik a nagy I-vel (I, mint ILONA)
Mezis kolléga azon poénkodott, hogy amit írtál, azt lehet olvasni artifical intelligence-nek, vagyis mesterséges intelligenciának is.
Mit nem lehet ezen érteni?!?
-
Pötyi
őstag
válasz
SchumiBácsi #83948 üzenetére
Egy full fém ház valahol egy Faraday-kalitka is, ha körben teljes és le van földelve...
-
Pötyi
őstag
válasz
PROTRON #83848 üzenetére
Amikor a Jóisten a világot teremtette, épp rakta ki a magyarországi megyéket a térképre, mint egy puzzle-t. Bács-Kiskun megyénél járt, amikor megszólalt a mobilja. Lucifer kereste valami üzleti ügyben. Amikor letette, visszafordult a térképhez:
- Nnna! Hol is tartottam? Melyik település jön?
Mihály arkangyal odamutatott a magyar-szerb határhoz:
- Kúnbaja, my Lord, Kúnbaja... -
Pötyi
őstag
válasz
rednifegnar #83441 üzenetére
Osztott, dupla kapcsoló, az egyik fordítva bekötve és a kettőre egy közös fedlap rápattintva?
-
Pötyi
őstag
válasz
#68216320 #82461 üzenetére
Az úgynevezett "breadboard"-nak a belsejében van a keresztirányú huzalozás:
What is inside a breadboard? -
Pötyi
őstag
válasz
janakbacsi #81997 üzenetére
Ez kéteres, méteres. AKAROM MONDANI hat méteres!
Vagy tépd szét, vagy hagyd egyben és használd az egyik ágát...
-
Pötyi
őstag
válasz
Donki Hóte #81938 üzenetére
"...ezerherzes, nulla decibeles jel a bal csatornán...
-
Pötyi
őstag
válasz
sisi22 #81884 üzenetére
Érdekes feladat! Mihez kell? Fizikaórás kísérlethez, vagy vetőgéphez?
Egyszerűen úgy oldanám meg, hogy egy mágnes-zár nyelvét lógatnám be a csőbe, ami így leszűkíti a csőátmérőt. Amikor áramot kap, behúzza a nyelvet, szabaddá válik a golyók útja. Neked kell beállítanod az áram-impulzus hosszát, ami ahhoz elegendő, hogy egy golyó áthaladjon. Bonyolultan meg úgy, hogy egy léptetőmotor tengelyére egy 3-4-6-8 rekeszes hengert illesztenék, ami kábé úgy nézne ki, mint egy vizimalom kereke, egy rekesz nagy részét kitöltené egy golyó és ezt a csőbe lógatva szűkíteném le a csőátmérőt. Aztán X fokot léptetném a motort.
-
Pötyi
őstag
válasz
RobbeV0201 #81867 üzenetére
Gyártó? Típus? Eltér a lapos és a dokkolója árama és a csatlakozó mérete/alakja?
(Esetleg fotó a dokkoló töltőcsonkjáról?) -
Pötyi
őstag
válasz
darvinya #81841 üzenetére
ELKÉPZELHETŐ, hogy a szalagkábel végein ki van alakítva valami csatlakozófelület, pld. nagyobb, szélesebb felületek, amik nem egyeznek meg a szalagkábel közepének a metszetével.
Lásd az alábbi képet. Ha ennek szakad le a feje, akkor hiába vágja le szép egyenesre egy centivel a szakadás felett.
Vagy mi van akkor, ha le van szigetelve a szalag és csak a végén van nyílt fémfólia felület?
Meg kéne kérni Hidai Petya kollégát, hogy óvatosan vegye ki a fejből a beleszakadt darabot, tegye a szakadt szalag mellé és úgy fotózza le...
-
Pötyi
őstag
válasz
hidaipetya #81829 üzenetére
Inkább a csatlakozó felület irányából fotózd le, az többet segítene a pontos beazonosításban!
Kiegészítés:
A csatlakozó gyűjtőneve angolul " flexible PCB connector " vagy " connector for flexible PCB ", ha így keresel rá, kiegészítve a lábak számával, talán sikerrel jársz.
-
Pötyi
őstag
válasz
DonThomasino #81809 üzenetére
Ne politizálj a fórumban!
-
Pötyi
őstag
válasz
pruzsi #81770 üzenetére
Akkor légy férfi és vállald be, hogy _esetleg_ elveszted a garanciát. De szerintem egy fixen felszerelt kültéri lámpa nagy valószínűséggel nem fog meghibásodni, nem sokat kockáztatsz, ha bevállalod a kábel kicserélését egy hosszabbra. Már ha bízol a kezedben. Ha ügyesen csinálod. Úgy gondolom, hogy üzembiztosabb egy egybefüggő kábellel kivinni a lámpáig a delejt, mintsem toldani és a csatlakozók, csatlakozási pontok szigetelésével szórakozni.
Amúgy nem tűnik túl drágának egy ilyen pár száz forintos doboz se, amit linkeltél, de ki tudja, hogy mennyire megbízható a kisz kici kínai gyáltmány. Mennyi idő múlva öregszik meg és porlad el a gumiszigetelés a doboz peremén, mennyi idő múlva ázik be. Minél több összetevője van egy rendszernek, annál több ponton hibásodhat meg. Egy egybefüggő kábelnél, ami a konnektortól a lámpáig megy, ez ugye minimális.
But the choice is yours.
-
Pötyi
őstag
válasz
pruzsi #81757 üzenetére
Akkor meg egyértelműen a 81749 a legolcsóbb megoldás. Ha a kábel műanyagburkolata ép, akkor az a kábel egy... Hogy mondjam... Egy izolált, zárt rendszer, ahova nem tud befolyni víz. Illetve még ott legyen gondod a szigetelésre, ahol a lámpatestbe bevezeted majd a tyúkbelet.
-
Pötyi
őstag
válasz
pruzsi #81750 üzenetére
Hát őőő... A csatlakozódugó is kint lenne kültéren, ahol érné eső, hó, hólé? Vagy az a házban lenne, tető alatt és csak maga a derót menne kint?
(Utóbbi esetében nem a por/víz védelmet jelentő IP fokozat a lényeg, hanem mondjuk az UV és a téli-nyári hőmérséklet változásnak ellenálló védelem...)
-
Pötyi
őstag
válasz
Csabesz666 #81674 üzenetére
Nagyobb amperú töltő?
Mi van a tabletta bemenete mellé írva? Mennyivel kéne etetni alapból?
Kieg:
Általában nem szokott leállni a töltési folyamat, amikor egy eszköz fullra fel van töltve. Ilyenkor egy jól megcsinált eszköz csepptöltéssel tölti tovább magát. Elméletileg kellene lennie annyi erőforrás-tartaléknak egy ilyen eszközben, hogy ne tudjon lemerülni üzem közben. (Ne fogyasszon többet működés közben, mint amennyit kap.) Mi az, ami áramot zabál egy tablettában? Wi-fi?
-
Pötyi
őstag
Mi lenne, ha a C helyett micro-t rakna fel? Mennyire más a lábkiosztás? Könnyebb lenne beforrasztani? Működhetne?
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #81484 üzenetére
Ez sajnos nem jó, mert egyszínű kellene, a kétszínű fekete-piros nem jó.
(Mellesleg ugyanezen okból megbaszhatná a kedves édesanyját az is, aki a tme weblapján megalkotta a keresőmotort. Választható színek: fekete és fekete-fehér és fekete-piros, ez három különböző tétel a kereső listájában, de csak a fekete szín beikszelésekor simán felhozza a fekete-fehér és a fekete-pirost is, hiszen benne van az a karakterlánc, hogy fekete...)
Hogy miért nem volt képes kizáró módon lekódolni azt, ha nincs beikszelve?!?
-
Pötyi
őstag
Keresek vékony, kéteres kábelt. Kellene fekete, szürke és fehér is. Kerestem a Lomexnél, kerestem a Madzag Bt-nél is a Bíró Lajos utcában, sehol sem kapható. Azt mondták, hogy a régi vinyó negyveneres kábeléből tépjek le kettőt, szóval elhajtottak, mint bába a magzatvizet. Mondjuk 2x0,5-től 2x1 mm-ig lenne jó a méret. Az se lenne rossz, ha UV álló lenne és lehetőleg ne száradjon ki és porladjon el a burkolat egy év alatt. Ha valakinek van valami tuti tippje, ne kíméljen privátban.
-
Pötyi
őstag
válasz
#85619712 #81334 üzenetére
Mivel a közelgő kari miatt már a fű se nőtt a melóhelyemen, ezért hirtelen felindulásból vettem egy Fűrelízt és ujjgyakorlatképp megforrasztottam délután:
Betűzhető-kivehető tüskeláb foglalatot használtam arra az esetre, ha esetleg netántalán véletlenül találok ilyen IC-t más dallammal:
Az dallamgenerátor tényleg csak 150,- játékpénz vóóót - az össz munka meg kábé öt perc.
Szépen zenél. A gyereknek jó lesz játszani.
-
Pötyi
őstag
válasz
#85619712 #81327 üzenetére
Aztaq! Érdekes árak vannak a halpiacon!
Ez a dallamgenerátor az általad linkelt oldalon 979,- játékpénz - a Lomexnél meg 150,-
Még a katalóguskódja is ugyanaz.
(Abszolút nem reklám/antireklám céljából írom ezt, csak mindig felbassza az agyam az ilyen lehúzós árképzés.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- Brave
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- YouTube
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- iPhone 11 128GB fekete, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 87% akku, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB FEHÉR, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 94% akku, doboz, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB fekete, gyárilag független, karcmentes kijelző szép állapot, 86% akku, legjobb ár!
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Ryzen 7 5800XT: Gyorsabb, Erősebb, Tiéd lehet még ma! Rèszletre is!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest