- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz
Donald #16008 üzenetére
Ha írásteszt és olvasási teszt is jó (úgy, hogy a ráírt adatot visszaellenőrzi - nem azonnal, mert az a cache-ből megy), akkor tudni kell particionálni. Vagyis, a teszt nagy valószínűséggel nem tökéletesen fut le, hanem a drive-ra hagyatkozik, hogy nem volt hiba.
Ha az íróáramkör megy tönkre (és semmit nem ír), akkor tűnhet jónak a drive, ha vissza tudja olvasni az írt területet hiba nélkül. De a tartalom NEM változott! Ezt is le kell ellenőrizni.
Telo 2000 (tudok beszélni a túloldalon lévővel - mi másra kell?
), gps 10 éves papír alapú (Bp nem változik
), stb.....
-
liksoft
nagyúr
A 0-ás drive a rendszer, gondolom a gépben van. Azt felesleges nézni.
A másiknak 1-es és 200-as attributumai szegényes tápellátásra utalhatnak. (Nem kötelezően, de itt érdemes kezdeni.) A 199-es viszont már csúnya! Ennyi hiba adatkábel, tápellátás, tuning, rossz hűtés esetén a leg valószínűbb. Leginkább itt lehet a gond.
Összerakva: Egy drive esetén nincs probléma. Mivel a tápod többszörösen toldott (elkerülendő!), és több attributum is bizonytalan máködésre utalhat, így szerintem szomjaznak egy kis tápellátásra.
2-3 föld tutira sok neki (terra=föld, tera a mértékegység). Valamint TB azaz terabyte és nem Tb (terabit).
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Több winyó esetén én nem a drive-ra gyanakodnék, de azért a SMART-ot megnézném minden hibázó darabnál. Lehet adatátviteli hiba is akár. A sérülést is jó lenne látni.
Sentinellel múltkor beszélgettem, és a Gigabyte alaplapok érdekesek a drive-ok felé. Ott a 32MB korlátozás a terásból..... csak egy példa. Driver lenne? Sokan nem a megfelelőt használják? Nem tudom. Csak találgatok, biztosat nem tudok.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Donald #15996 üzenetére
Segítőkész volt!
Ugyanis a korholása mellett adott választ is! Ott a WD gyári tesztprogram, tessék azt használni.
Ezen kívül lehet másik gépben is tesztelni!
Arról meg senki nem tehet, hogy mobilon kell netezned. Sőt, sajnállak. Mert nekem nincs is olyan mobilom, mellyel tudnék netezni. Nekem sajna nem fussa rá....
-
liksoft
nagyúr
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. A drive-nak van egy adatterülete. Ha ezen hibát talál, akkor szektoronként a tartalék területből kicseréli a sérültet. Így mindig ugyanakkora hibátlan tárolóterületet ad Neked. Ha így átallokált szektort, akkor az örökre meg fog maradni. Ugyanígy jegyzi meg a hőmérsékletet, adatátviteli hibákat, és még pár működési paramétert. A SMART ezeknek a hátsó adatoknak a lekérdezését biztosítja. Te a formázással és egyéb OS programokkal csak az adatterületet tudod elérni. Így tesztelheted, NEM fog változni a már SMART-ban rögzített hiba. A lényeg, hogy továbbra se változzon.
-
liksoft
nagyúr
A 230-as hálózat felől zaj mehet át, vagy a táp szűrése nem tökéletes és ő "gyártja". Ez a zaj. Jó lenne látni a teljes SMART táblát, esetleg Sentinelből készítve. Lehet, hogy látok mást is. Egy átviteli hiba elvileg nem gond, az egyszer okozhatott problémát. (Kivétel, ha azóta minden esetben hibás adatot olvas.) A bizonytalan működés ebben az esetben eléggé érdekes (lehet, de akkor sajnos nehezen kideríthető oka is lehet).
-
liksoft
nagyúr
válasz
peti_s #15971 üzenetére
Ha valakinek hibás a tápegysége, és attól keletkeznek hibás szektorok, az a drive gyártójának a hibája? Garanciális kötelezettsége keletkezik más hibája miatt? Na ezért akkora a küszöb. Meg azok miatt, akik pár hibás szektor miatt haza akarják b@.zni a drive-ot, mert csak a hibátlan a jó. Hát tudd meg, a hibátlan sem hibátlan. Egy nagyobb drive esetén akár százas nagyságrendben is lehetnek felületi hibák. Azokat viszont a gyártó a teszt során a valós adatterületből kitiltotta. Valóban hibátlan felületű drive nagyon ritka!
Sőt, a változó szektorszámok miatt és a SMART számára fenntartott tartalékok miatt a drive felülete sok-sok darabból látszódik Feléd egynek! A drive belül folyamatosan átszámolja legalább két táblázat segítségével, mit hova kell tennie.
NEM segítek.
-
liksoft
nagyúr
válasz
peti_s #15962 üzenetére
Minden OS alatt ez az idő állítható! Nem 1-5-20 perc, hanem amennyit Te adsz meg a listából!
A Te kattogásod a belső erősítő határon működéséből van, mert az IBM típusoknál abban a szériában ez volt a fő hibaok a felület halála mellett. Igen, ha a mechanikát megnézed, olyan mint egy régebbi IBM, vagy Hitachi (IBM felvásárlásából).
A Maxtornál szintén elektronikai vagy kontakt hiba lehet. Ha nem, akkor energiagazdálkodás.
-
liksoft
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
válasz
Dark Archon #15798 üzenetére
OK. Lehet fan, és ellenfan aláírás is. És mi az a Q6600
meg GTX260
?
Én winyókkal foglalkozom, nekem az OS a DOS.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Dark Archon #15795 üzenetére
Nem őskori! Az OS belső hibaanalizátor programja. Sikerességén lehet vitatkozni, de igenis szükséges, és jó, nem őskori. (Az az érzésem, hogy Számodra ami nem Linux, az .... Hidd el, van élet azon túl is. Igaz, más.)
Ha a tárolt adatok nem kellenek, akkor a drive írástesztje is elég, ugyanis ki fogja törölni a drive legelső szektorát. Innen bármilyen lemezkezelő képes újraépíteni a struktúrát. Vigyázat, ez a módszer adatvesztéssel jár!
-
liksoft
nagyúr
válasz
Jhonny06 #15792 üzenetére
Vágás előtt CHKDSK, defrag, majd ismételt CHKDSK futtatása javallott. Így a matató proginak egyszerűbb a dolga, kisebb a hibalehetőség, utólagos adatmentésnek nagyobb az esélye. Sőt, defrag miatt lehet, hogy nem is kell adatokat mozgatnia. A művelet után CHKDSK ismételt futtatása szintén ajánlott! Ha utána jó, akkor nagy valószínűséggel nem lesz később gondod.
-
liksoft
nagyúr
válasz
peti_s #15739 üzenetére
Nem, de jelzik, valami nem 100-as. Ez lehet egy folyamat kezdete, vagy egyszeri hiba (hálózati feszültség ingadozása). Vagyis jó kideríteni, és védekezni ellene.
Nálam "stabil" fesz mellett a szünetmentesek hetente egyszer tutira jeleznek, időszakosan átkapcsolnak. Vajon miért?
-
liksoft
nagyúr
válasz
peti_s #15734 üzenetére
Megadtad a választ. Áramingadozás. Vagyis Imconak igaza volt a tápellátással.
Igen, van. SMART-nak hívják, és a drive-ba van beleépítve.
Minek lementeni? Ami fontos, arról úgyis van másolat. Ugye?????
Ami meg nem fontos, mehet a lecsóba. Legalább jó tudni, hogy holnap is lesz munkám.....
-
liksoft
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
válasz
mirci18 #15662 üzenetére
Tiszteletteljes Üdvözletem.
A nagybetűvel a másikat tisztelem meg. Mint azzal is, ha érthetően, és nem kapkodva zagyván fogalmazok.
Visszaolvasással, a program honlapjának tanulmányozásával a kérdések 80-85 százalékára lehet választ találni. Csak azért merem javasolni, mert ha Neked naponta háromszor ugyanarra ugyanazt a választ kellene adnod, azt hiszem hamar megunnád. Vagyis, eleged lenne belőle, SOHA TÖBBÉ nem jönnél ide segíteni másnak. Így utólag belegondolva, azt hiszem ez lenne a jobb megoldás. - Időnként eldurran az agyam....
Én sem szeretnék autót váltani, csak használni. Az pénzbe kerül. Sem számítógépet, sem semmi mást..... De nem megy.....
Egy drive-ot nem érdemes javítani. Költsége magasabb mint egy újé.
Az adatmentéses ajánlat az aláírásomban (minden hozzászólásnál) van, nem kifejezetten Neked ajánlottam.
-
liksoft
nagyúr
válasz
theiron320 #15661 üzenetére
Szia!
Ha már meghalt, akkor firmware frissítés nem megy. Ezzel egyébként csak pár Seagate típus javítható. Ellenben ha már nem volt tökéletes, akkor az is simán előfordulhat, hogy nem firmware, hanem egyéb gondja van.
-
liksoft
nagyúr
válasz
mirci18 #15659 üzenetére
Szervusz!
Ahogy előzőleg mindenhol Mindenkinek leírtuk már többen:
A tápellátás és hűtés kritikus a drive életében.A többit a program elmondta. Vagy nem hiszel neki?
Utóirat.
A magyar nyelvben a mondatok nagybetűvel kezdődnek. A megszólítás külön sor. Ha nem hiszel a programnak, akkor minek használod, ílletve miért teszed ide a kérdésedhez? -
liksoft
nagyúr
válasz
toshiba300 #15642 üzenetére
Inkompatibilitás miatt valószínűleg az asztali egység a partíciós táblát hazavághatta. Csak gratulálni tudok a gyártók szabványokhoz való alkalmazkodásához, és a saját pecsenyéjük sütögetéséhez.
A fentieket visszavonom, ha a lemez dinamikusként lett volna particionálva. Viszont ott meg a FAT32 hozható nehezen létre.
-
liksoft
nagyúr
válasz
szilagyipal1 #15643 üzenetére
Sunzi ötletei jók, de kiegészítettem egy hibalehetőséggel!
A mentés (ellenőrzött!) után én csak a memóriát cserélném, nem a winyókat. Hiszen azt írtad, azonosak teljesen. A memória méretét az OS-nek illik dinamikusan kezelnie, így szerintem itt lehet a legkisebb probléma.
-
liksoft
nagyúr
válasz
retterdani #15638 üzenetére
PIO módban megy. Keresővel a válaszokat is megtalálod.
-
liksoft
nagyúr
Akkor is az átviteli hibák okozták. Mivel megjegyzi a SMART, így azt kell figyelned, ez az érték növekszik-e? Ha igen, akkor a hibát nem tudtad kiküszöbölni, de ha állandó, akkor jól kéne működnie.
Lehet kábel, tápellátás, SATA1-2 kompatibilitási probléma, tuning, controller vagy drive hiba is. Ritkábban akár driver is okozhat ilyent.
-
liksoft
nagyúr
MFM óta NINCS alacsony szintű formázás. Az ugyanis a szektorok és előttük lévő azonosítók teljes újraírását jelenti. Mivel a mai (tizenéve) drive-ok servo-t használnak, és dinamikusan kezelik a felületet (hibás területek kiiktatása, tartalék szektorok kezelése, SMART, stb....), így csak az adatterülethez férsz hozzá. Ez NEM az mint amit kérdeztél.
Ha a szektorokhoz szeretnél hozzáférni, az egyszerű programozói feladat. Lehet DOS és magasabb szintű OS alatt is. Mindenhol más programozási nyelv, és leginkább más csatorna használata kell.
Alapmű: RB Interrupt list.
-
liksoft
nagyúr
OK. Igazad van, nincs kihangsúlyozva. Ami egyszer HIBA bekerül a SMART-ba, az ott is marad. A vizsgálati és statisztikai értékek változhatnak, akár csökkenhetnek is. Átviteli hiba tápellátástól, hibás kábeltől, driver-től, tuningtól, túlmelegedéstől is keletkezhet. A hiba korrigálása után, ha nem szenvedett maradandó sérülést a drive (tápellátás, hűtés lehet maradandó), tökéletesen működhet tovább, de a hibákat nem felejti el.
-
liksoft
nagyúr
válasz
oregcsóka #15606 üzenetére
Memória, processzor, driver, videokártya, stb... mint lehetséges hibaforrás a drive-on kívül.
Korrigálni viszont minden esetben kritikus, ugyanis a sérülés pontos helye(i) és mértéke nem ismert. Így lehet, hogy nagyobb kárt okoz vele az ember, mint mentéssel és visszatöltéssel.
Szerk: Pont most.....
-
liksoft
nagyúr
válasz
kmisi99 #15604 üzenetére
Javasolnám a program honlapján található S.M.A.R.T. leírás tanulmányozását. Sok kérdés-felelettől megkíméljük egymást.
-
liksoft
nagyúr
válasz
kmisi99 #15596 üzenetére
Ez két dolog.
1. Hibák keresése, korrigálása. A felület írásával és olvasásával (több menetben, változó kóddal) a drive SMART-ja a hibás területek kiiktatását elvégzi.
2. Particionálás. Az OS lemezkezelője tudja elvégezni. A fenti tesztek után üres lemezként látszódik majd.
Adatok előzőleg mentendőek.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Silentfrog #15576 üzenetére
Lehet, hogy elindult rajta egy hosszú belső teszt. Ennek végeztével vált "csendessé". Vagy az OS "dolgozott" rajta. Egyébként ilyennel én sem találkoztam.
-
liksoft
nagyúr
válasz
csöcshántás #15566 üzenetére
Ez így értelmetlen. Kép esetleg? Vagy adatmentés GDB-vel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kutya topik
- Dell notebook topic
- Direct One (műholdas és online TV)
- Háztartási gépek
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Windows 11
- Bestbuy játékok
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Western Digital SN820 4TB PCI-E Gen4 SSD! 6500/5800MB/s
- Elado hasznalt 120GB-os SATA SSD-k!
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged