Keresés

Aktív témák

• nobeige

tag

válasz bajnokpityu #30674 üzenetére

Nem vesztesz vele semmit. Nagyon olcsó, de viszonylag tisztességes dolgokat forgalmazó cég.
    www.systemfidelity.com

Ami nekem van, az már nincs a weblapon. Pár évvel ezelőtt lehetett ilyen szeteket venni 5.1 vagy 6.1 kiszerelésben, mélynyomóval együtt. Én 33 ezret fizettem egy ilyen 5.1-es szetért, viszonylag használható mélynyomóval együtt. Négy egyforma doboz + center + mélynyomó. 1 collos magas, 4 collos alu membrános közép/mély hangszórók (a centerben 2 ilyen), talán 8 collos alu membrános basszreflex aktív mélynyomó.
    Az árát nagyon megéri, de abszolút értelemben nem egy nagy durranás, sőt.

Majd egyszer veszek valami rendeset, csak az a baj, hogy ez annyira olcsó volt, hogy innentől kezdve mindent ehhez az árhoz viszonyítok, és hát valamennyire jobbért sokszoros árat kiadni - na ez már sok-sok évvel ezelőtt elmúlt nálam. Az élet csupa kompromisszum...

• nobeige

tag

válasz bajnokpityu #30647 üzenetére

Itt van a frontjaim és a center megközelítő beállítása. A valóságban ennél több ponton avatkozik be a MultEQ, de csak ennyit jelez ki a készülék. A sub beállításait meg se próbálja megjeleníteni.
    Elöljáróban annyit, hogy egyforma hangszórókészlettel rendelkeznek a dobozok, és jól látható a hangszóróra jellemző erős kiemelés 4 Khz környékén (illetve az emiatt szükséges korrekció).
    A bal front egy falon van, a jobb front egy polcon - a jobb oldalon a több közeli visszaverő felület miatt szükséges korrekció látszik. A center egy tévé telején volt,kicsit alacsonyabban a frontoknál. Ebben az elrendezésben a fő hallgatóhely (és az első mérési hely) kb 3,5 fél méterre volt az első hangszóróktól, a hallgatási hely két oldalán bő 2 méterre voltak a falak, a hátsó fal szűk 2 méterre volt. Olyan 2 KHz-től a dobozok átvitele eléggé hasonló.

Érdemes észrevenni, hogy a dobozok átvitele az adott szobában és helyen egy meglehetősen erős emelést mutat 1 - 1x Khz-ig. Ezért van az, hogy a Flat-hez ebben a tartományban egy U alakú vágás van. Audyssey görbéhez viszont a tartomány tetején (a képen 8 és 16 Khz) megmaradhat ugyanaz a vágás, ami 4 Khz-nél szükséges volt, mert így lesz a végeredmény az előírt esésű magascsökkenés.

Lényeg a lényeg: A fenti képek (és a tieid is) nem a dobozok átvitelét mutatják, hanem azt, hogy mekkora beavatkozás szükséges a kívánt egyenes illetve magasban ereszkedő átvitel eléréséhez.

Amúgy az én dobozaim nyomi kis System Fidelity dobozok, MultEQ nélkül igencsak kukorékolnak, csattognak. MultEQ-val meg már-már énekelni is tudnak. (De csak már-már :P )
    A te dobozaid sokkal jobbak lehetnek, meg valószínűleg az akusztika is kedvezőbb, mint nálam.

És akkor a képek, ha sikerül..

• nobeige

tag

válasz bajnokpityu #30641 üzenetére

OK.
    Két-három éve három Audyssey technológia van beépítve néhány gyártó gépeibe. (Korábban csak a MultEQ volt)

1. MultEq - (különböző fejlettséggel, legegyszerűbb 2EQ, legbonyolultabb jelenleg MultEQ XT 32) - frekvencia és impulzus korrekció (Teremkorrekció). Két célgörbe van, Audyssey (a magasvágós) meg a Flat. Ki és bekapcsolható, vagyis természetesen lehet korrekció nélkül is használni a készüléket.

2. Dynamic EQ - fiziológiai hangerőszabályozás (loudness) funkció, minél halkabbra van véve az erősítő, annál inkább emeli a mélyeket, és kisebb mértékben a magasakat. A bemérés során a beállított hangerő (elvileg) 75dB a hangerőszabályozó 0 állásánál, ha a bemenetre -30 dB jelet adnak. Ennél az állásnál szűnik meg a DynEQ hatása. Bizonyos mértékig be lehet avatkozni az effektus mértékébe régebbi készülékeken az input level állítgatásával, mostanában a Reference level állításával. (Főleg pop és rock zenénél a filmekhez képest jóval nagyobb hangerőszinten állítják be a felvétel végső hangzását, ezért ilyen zenéknél túlzottan sok mélyet ad a DynEQ, ezt lehet csökkenteni a szintek megfelelő állításával)
    MulEQ mellett ki és bekapcsolható, a hatás könnyen hallható.

3. Dynamic Volume - Dinamika kompresszor. Állítható erősségű kompresszió
    MultEQ és DynEQ is bekapcsolódik ebben az üzemmódban.

Tehát mélyet és magasat az egyenletes szint fölé csak a DynEQ emel - ez is csak a referencia szint alatti hangerőszabályozó állás esetén. Ez a legszebben a
    linkelt lap 95-ös hozzászólásában található diagrammon látható.

• nobeige

tag

válasz bajnokpityu #30621 üzenetére

Érdekes. Nem lehet, hogy nálad valami félrecsúszott a mérések körül?

Az Audyssey görbe 4Khz-ig egyenes, majd 4 és 10 Khz között esik egy kicsit (10 Khz-nél -2 dB) majd 10 Khz és 20 KHz között tovább "konyul", hogy végül 20 Khz-nél a szint -6 dB.

A Flat meg nyilván teljesen egyenes görbéhez próbálja illeszteni a rendszert (hangszórók + helyiség).

Tehát ha alapesetben túl sok magasat mér a rendszer, akkor az Audyssey görbéhez illesztéshez erősebb magas vágás tartozna, mint a Flat görbéhez (amely ugye tulképpen egyenes). Ha túlságosan esik a spektrum felső végének a szintje, akkor is az van, hogy az Audyssey görbéhez kevesebbet kell emelni, mint a Flat eléréséhez. Ha meg véletlenül éppen egybeesik a mért átvitel a megcélzott Audyssey görbével, akkor ott nem nagyon lenne kompenzáció, míg a flathez emelni kellene.

Az én Denonomnak csak karakteres OSD-je van, így elég durván tudja csak megmutatni az alkalmazott beállítást, de így jól látszik, hogy Audyssey görbéhez lényeges erősebben vágja a magasakat, mint Flat görbénél.
    Nem tudom, hogy a tiéd milyen OSD-vel bír - grafikus vagy karakteres?

Az OSD azt mutatja, hogy milyen változtatásokat kellett elvégezni a frekvenciameneten az Audysseynek ahhoz, hogy a két megcélzott görbét el lehessen érni.

Tehát ha a géped kijelzője azt mutatja, hogy Audyssey görbénél az EQ emel, míg a Flat görbénél kevesebbet, akkor szerintem vagy megbolondult a masinád, vagy nem jól értelmezed, amit látsz, vagy bármi más...

• nobeige

tag

válasz Dorian #30604 üzenetére

Flat - egyenes frekvenciamenet
    Audyssey - magasvágás 10 KHz-től kezdődően, enyhén ereszkedik 20 KHz-ig

Én csak a flat-et használom, az Audyssey görbe az én hallásomnak/ízlésemnek magashiányos.

Bővebben az interneten.

Aktív témák

Hirdetés