- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- MIUI / HyperOS topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
Aktív témák
-
dhcodoki
senior tag
Lehet kapni, de akár csináltatni is érdemes. Megszólal sima RCAval is, de itt is igaz, mint a többi hangfal esetében, egy bizonyos szint felett érdemes költeni a kábelezésre. (persze azért nem kell túlzásba esni, de egy 50-60 ezer forintos szubnál, pár ezer forintot illik már áldozni. Drágább ládáknál meg főleg)
MOD: mondjuk a 10 méterest valszeg le kell gyártatni, mert nem nagyon láttam még ilyen kiszerelésbe..
MOD2: ha még nem ismernéd (bár kétlem) [ITT] érdemes
-
dhcodoki
senior tag
Mind minden szubjektív.. egy barna kombi wartburg is lehet gyönyörű szép..
Ami biztos a tökéletes mozi hangzáshoz legközelebbi szintet, 5 vagy több egyforma doboz hozza mélyládával kiegészítve.. a többi csak bűvésztrükk... (nézzük csak meg a hangkeverő stúdiókat)
Abban meg tökéletesen igazad van, hogy a láda nem kell, hogy egy azon családból származzon.. -
dhcodoki
senior tag
Mozihoz a szükséges mélyet nem is fogják leadni. Előbb utóbb szükség lesz a méyládára. 20nm körülbelül az a határ, mikor már kevésnek bizonyulhat a monitor hangfal. De azért vannak kivételek. Én erősen monitor párti vagyok, ezért inkább nem adok elfogult tippeket.
Bárhogy is döntesz, a lényeg, hogy kell majd az a .1
-
dhcodoki
senior tag
Ez sok mindentől függ.. legjobb kipróbálni. (tudom ez vásárlás előtt nem igazán lehetséges) egyébként valamelyik doboznak direkt használ, ha közelebb van a falhoz. Surround-nál nincs akkora jelentősége. Nálam is hátsó bassreflex-es (front és a surround is), s kb. 30 cm-re van a faltól az ideális helye.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
politomi #7970 üzenetére
Anno, mikor vettem a mission szettet, megvizslattam a hozzá való szubot is. Nem otthoni körülmények között hallgatóztam, így nem kaptam meg a tényleges mivoltát, de bátran kijelenthetem, hogy pl. a polk 110 jobb nála. Ez nem azt jelenti, hogy a mission rossz. Nyugodtan építgesd tovább a szettet/rendszert, s majd ha eljön a fölös pénz ideje, ráérsz kutakodni, jobb doboz iránt. Persze akkor már nem egy polk 110-es kategóriát kell választani, hanem olyat, mely sokkal érzékelhetőbben magasabb szintre visz. De még egyszer hangsúlyozom, nem rossz az a doboz.
SZVSZ -
dhcodoki
senior tag
-
dhcodoki
senior tag
válasz
politomi #7949 üzenetére
Szia politomi!
Először is azzal kezdem nekem mi van a 15nm-es szobába.
-Onkyo 607
-Mission M31i front és surround
-Mission M3C2 center
-Polk 11080% film - 20% zene
Elsőre megjegyezném, hogy zsoltee10-nek nagyon is igaza van a túlméretezéssel kapcsolatban. Én 15nm-re az M32i-t nem mertem megvenni. S jól tettem, mert bőven kielégít az M31i. Megjegyzem, nem szokásom döngetni (ez azt jelenti, hogy filmnézéskor az asszony folyton cseszeget, hogy halkítsam le kicsit... szóval azért van hangerő rendesen, de nem az a szomszédalázós) . 15-20nm-re M32i-t vennék, ennél nagyobb helyre M33i. Kis szobába a nagy állókat nem tudod megfelelően "kifuttatni". Nekem is volt több állóm, s hihetetlen felüdülés volt, mikor monitorra váltottam (persze ehhez megfelelő állvány is szükséges).
Ha nagyrészt filmezel, akkor nyugodtan Onkyo. Régebben moziterén jeleskedett igazán, de a mai darabok már zenén is megállják a helyüket. A 607-es egy nagyon jó darab, a maga kategóriájában. A Mission M3-as sorozat+Onkyo páros meg igazán mozira termett. Mondjuk mélyládát másikat választottam volna, mert ennyiért jobbat kapsz, de azért nem kell kétségbe esni. Ha megtartod ezeket a dobozokat, akkor surroundnak M31i-t vegyél.. az lenne a legmegfelelőbb partnere (aztán a tökéletesítés kedvéért idővel kicserélheted a frontokat M32-re vagy M31-re). Szóval én javaslom a 607-est, mondván egyforma a szobánk és egy családból származó dobozaink vannak. 100e-ért újonnan beszerezhető itt-ott. Magyar használatit nem mindenhol kapsz hozzá, (főleg ha olcsóbb forrástól vásárolsz) de ha kicsit már jártas vagy a témába, akkor nem okoz gondot.
-
dhcodoki
senior tag
Én is szenvedek ezzel a hozzászólással..
Sztem a "rear" előtt a "3-as szám" sorszám akar lenni. Azt nem értem, miért hangsúlyozza ennyire, hogy jó hangminőségű legyen a surround, a többit meg végképp. De csak visszatér, s elmagyarázza..
BBéci&herrká
Jaja, a polk sztem is kevés 30nm-re.. kicsit furán fogalmaztam, lehet nem jött le egyértelműen. Ennyiért én nem tudok megfelelőt ajánlani.. de ha ekkora a keret, el kell gondolkodni, hogy egyáltalán megéri-e. Talán az lenne a legjobb, ha félreraknád a pénzt, s bújnád a használt piacot. -
dhcodoki
senior tag
Nekem polk psw 110 van, 15nm-en tökéletes. Sokáig tart bejáratni, de utána meghálálja. Sztem ebben az árkategóriában a top3 között van (ha nem épp a legjobb). Nagyobb területen nem próbáltam, de ahhoz a felsoroltak (és a többi 40-60ezres cucc) is kevés lesz. Szal én a polkra szavazok.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
Zsozsoo20 #7897 üzenetére
Kb. 10-15nm-re elég lesz a JBL, ha lényegesen nagyobb a szoba, akkor kevés. A maga kategóriájában nem rossz választás, anno jó ár/érték aránnyal jellemezték. Persze messze van az igazi házimozitól, de a hozzászólásod alapján nem is az a cél. Jó mert egy jól összeállított homogén szett, s ez az alapja az egésznek. Az más kérdés, hogy nem hozza a csúcsminőséget. Én mindig azt mondom, inkább legyen homogén és egységes, de "tompa", mint tökéletes hangkarakterisztika, de mégis széteső hangkép..
Pio is jó választás, ha megelégszel 3 bemeneti HDMI-vel.
Összességében kis szobába, filmnézésre és nem zenélésre, ennyi pénzt megér. Nézelődhetnél még használt hangfalszettek terén, de akkor tuti hozzá kell raknod egy kis piiizt. Ne feledkezz meg, hogy ezeket a dobozokat gondosan kialakított helyre kell rakni. Ha nincs pénzed hangfalállványra, keress minél szilárdabb alapot, s akár be is gyurmázhatod a dobozok alját.(érdekes, hogy sokan érdeklőd-tek/nek a JBL 178-ról, de senki sem tér vissza, hogy beszámoljon a tapasztalatokról... hát sajna ez a fórumozás velejárója)
-
dhcodoki
senior tag
válasz
burcz.techno #7859 üzenetére
Ha már a .1 mellett döntesz, akkor inkább egy jobb mélynyomó, mint kettő silányabb.. (persze tértől s elhelyezhetőségtől függ)
Egyébként nekem 607-esem van, s maximálisan meg vagyok vele elégedve.. igaz leginkább filmekre használom..MOD: mondjuk az a magnat messziről nem tudja megmutatni mire képes az erősítő.. (nem hangerőre gondolok)
-
dhcodoki
senior tag
Sztem is egy kicsit túlbonyolítod. Ha régi fajta (ahogy írtad is) DVD lejátszókkal/felvevőkkel rendelkezel, mely nem tud felskálázni (és HDMI sincs rajta), s az erősítőd sem tud (márpedig a 307-es nem tud), akkor felesleges erősítőbe vinni a képet. Amelyik DVD játékos jobb minőségű képpel rendelkezik, azt kösd rá Y;Pb;Pr csatival a TV-re. A másik játékost kösd rá SCART-al, s állítsd be, hogy RGB jelet továbbítson, ill. vegyen a tv. Mindkét lejátszó hangját kösd rá digitálisan (optikai, vagy digi coax) az erősítőre. A PC-re meg írtad, hogy HDMI-n viszed a TV-re.
S ekkor ha DVD-ről mozizol, lehalkítod a TV-t, s bekapcsolod az erőlködőt. Sztem ennyi..Képet csak akkor érdemes az erősítőbe vinni, ha az tud felskálázni (és szükség van rá), vagy ha elosztóként használod, mert több lejátszót/konzolt kötsz rá, de ekkor mindig be kell kapcsolni ugyebár, vagy ha HDMI-vel rendelkezik a játékos, mert akkor spórolni lehet a kábelgubanccal..
-
dhcodoki
senior tag
válasz
djapor96 #7684 üzenetére
Pl: [Hangfal család]
Ha a házimozi hangfalakat nem egyszerre veszi meg az ember, akkor ALAP szabály, hogy csak olyan dobozokat vásárolunk melyhez a jövőben márkán és típuson belül megtaláljuk a házimozi rendszer kialakításához szükséges összes dobozt (front, center, surround).. a mélysugárzó kivételt képez, az lehet eltérő márka/típus is..
A #7561-es hozzászólásomban próbáltam segíteni:
"Jól gondold meg milyet veszel.. szoba méreteihez vedd a cuccot, nézd meg milyen kialakítású jó neked (hátsó vagy első bassreflex), álló vagy polc, s legyen belőle komplett házimozi család.."
Ha nem így tesz az ember, kap egy rendszert, melyből jobbról-balról, elölről-hátulról jönnek mindenféle hangok, és csók... közel sem ez a házimozi lényege..
Másik: Ha a szoba méreteihez képest túl nagy dobozokat vásárolsz, ismét nagy hibába esel. Kis helyiségben a nagy dobozok nem tudnak kiteljesedni... kb. mint forma1-es autó rally versenyen.
Kis helyiség kb. 18-20nm-ig értendő. S a dobozok nem kis házimozi szigetként vannak elhelyezve benne.A te esetedben akkor ugye nem beszélünk kis helyiségről.. Ide valóban kellenek az állók.. A kérdés már csak az, hogy van e ezekhez az állókhoz való center, surround.. S 40nm-en már akár elférnek a back surroundok vagy/és high frontok is..
-
dhcodoki
senior tag
A magas sugárzókat próbáld fülmagasságba állítani. Sok minden befolyásolja a hangfalak elhelyezését, leginkább a szoba akusztikája. Az első 4-5 film lepörgetése után, érezni fogod hol a hiba.. Pl: ha a frontokat túl szélesre rakod, s a kép jobb oldalán bekopognak az ajtón, akkor észreveszed egyből, hogy a hang kilóg a képből rendesen.. szóval ezt a szögesdi (<- ez jó
) dolgot, majd érezni fogod.. persze erre is megvan a sablon, fejből nem tudom, majd a többiek leírják..
-
dhcodoki
senior tag
Jó a mikrofonos beállítás, de elképzelhető, hogy minimálisan utána kell állítani.. Nekem csak annyiban kellett, hogy a hátsó dobozokat, és a mélysugárzót kicsit lejjebb halkítottam... Mondjuk a mély az jó volt, de sajna még társasházban lakom, így kímélnem kell a szomszédokat..
-
dhcodoki
senior tag
jééé, megtaláltam... nekem ilyen volt ami itt középen:
Ja, most nézem, hogy nem 62, hanem 62-es... az egy fokkal azért jobb, nem
-
dhcodoki
senior tag
Nekem volt videotonom, amit imádtam. pontos típust nem tudok mondani, két mély, közép, és magas sugárzókkal rendelkezett. Ezek egy tengelyen, egymás felett.. De hiába a két jó front, ha hátul ott a szintén két jó surround, de másik családból.. daywalker-el értek egyet..
Nekem is volt szedett-vetett rendszerem: elöl jamo cornet 195, jamo centerrel (másik családból), hátul ezek az álló videotonok.. s mindez 13nm-en.. hjajj de elcseszett rendszer voltbár akkor imádtam
Ha találnál a vidi 110-ről képet, belinkelhetnéd, mert most tényleg kíváncsivá tettél, hogy egyről beszélünk-e...
-
dhcodoki
senior tag
Ebben a formában lehet jobb a center megvétele most... Mert akkor nem volt szó arról, hogy komolyan tervezel egy fejlesztést a jövőben..
Azt le kell szögezni, hogy az eltax-al sem lesz igazán házimozinak nevezhető rendszered. Így ebben a felállásban, hogy tervezel fejlesztést, költségkímélőbb megoldás a center megvétele.. azt már neked kell eldönteni, hogy milyen a tűrőképességed, s a kicsit rosszat ill a nagyon rosszat milyen sokáig tudod elviselni..Ha viszont megállsz a mostanra tervezett szinten, akkor semmi kép sem javaslom a center megvételét a mostaniakhoz..
-
dhcodoki
senior tag
Nem tudom, hogy én reagáltam e az akkori dologra, de
-ha nem egységes hangfalakat alkalmazol, nem lesz egységes hangkép, ezáltal nem lesz élvezetes... ugye ez alap?!
-ha olcsó (pl: eltax) rendszert vásárolsz, hangminőségileg nem leszel a toppon, de egységes lesz..
Egy egyszerű példa:
Sztereó erősítő jobbjára kötsz egy 15ezer forintos hangfalat, baljára meg egy 20ezer forintos másikat...vagy...kötsz rá két egyforma 10ezer forintos hangfalat.
Melyik az élvezhetőbb??? ugye egyszerű.. (árak ne tévesszenek meg, csak viszonyításként írtam) -
dhcodoki
senior tag
"Jónéhányan a jó hangzást a nagy basszus fogalmával azonosítják."
Ezt teljes mértékben én is így gondolom."Engem kimondottan tud zavarni, ha túl sok a mély dübörgés a többihez képest, amit sajnos nem egyszer tapasztaltam már."
Egy jól beállított rendszernél nem fordulhat elő ilyen. Sajna nem minden szobában lehet jól beállítani a rendszert. Viszont sokat lehet segíteni a szoba akusztikáján különböző trükkökkel. -
dhcodoki
senior tag
Nem kell aggódni, ezekkel a hangfalakkal is fog újdonságot nyújtani bőven a sztereóhoz képest... aztán majd ha lesz rá lehetőséged, fejlesztgeted, szép lassan.. sokan vagyunk, akik nem "csak úgy benyúlunk a zsebünkbe és veszünk egy profi cuccot" módjával vásárolnak. Én kb. 2-3 éve jutottam el arra a szintre, hogy hívhatom a rendszerem házimozinak.. holott már 11 éve építgetem.. S tudom, hogy még messze vagyok a céltól, de dolgozom rajta kisebb nagyobb kihagyásokkal
Végül is ez a lényege.. az ember mindig tud tervezgetni/fejlesztgetni.. s ha hosszú idő után elérsz a "valamire való" szintre, akkor annál inkább büszkébb leszel rá..
-
dhcodoki
senior tag
válasz
tissotto #7401 üzenetére
BBéci elmondta az álló dobozok miért lehetnek hátrányosak. De olvass már légyszi vissza kicsit a topicba, mert mostanában sokan tettek fel hasonló kérdéseket... sok mindenre választ kaphatsz, s ekkora pénzkiadásnál kellenek a válaszok, különben keményen mellényúlhatsz..
-
dhcodoki
senior tag
válasz
tissotto #7352 üzenetére
Ahogy írtam a Pio 140W esetén, csatornánkénti mérést adott meg.. de felejtsd el már a teljesítmény dolgot.. ha egy normál szobát kell behangosítanod, a szóban forgó összes erősítő képes rá...
Az onkyora is tudsz kötni ipod dokkolót.. persze azt válaszd amelyik tetszik..
Polkaudio, Mission, jobb fajta Warfi stb.. de ismétlem önmagam, ha nem "arénába" szánod, felejtsd el az álló dobozokat...
-
dhcodoki
senior tag
válasz
tissotto #7327 üzenetére
Először is a 140W csatornánként értendő.. de ne aggódj az bőven elég, ha normál méretű szobába szánod.. (érdemesebb lenne nm-re, ill. hallgatási távra megadnod a szobád)
Ebben a ~120ezres árkategóriában vannak bőven igen jó erősítők, szóval ha ennyit szánsz rá meg kell, hogy találd a megfelelőt. Az Onkyo TX-SR607-nek van nagy számú dicsérete a világhálón (mellesleg sok HDMI csatival rendelkezik, ami nem utolsó szempont). De ott van még a Denon, H/K is.. kicsit ők felülárazottabbak, s zenénél talán egy picivel jobban teljesítenek, de erre nem mernék megesküdni.. persze ehhez olyan akusztikai elrendezés és fül is kell.. ha "mindennapos szobába szánod" nem hiszem, hogy bármelyikben is csalódnál.. (egyébként néha 100ezerért rá lehet akadni a 607-re)
Hangfalakat én másikat néznék.. ha nincs nagy szobád, polcsugárzókat válassz, mert csalódni fogsz.. kicsit olvass vissza a topicban.. mélyláda: pl: velodyne; polkaudio -
dhcodoki
senior tag
válasz
zsoltee10 #7324 üzenetére
Szia!
Elvileg megfelelő elhelyezéssel elég lenne a 20 cm-es membránnal szerelt doboz is. Persze a megfelelő elhelyezés csak az arra megépített szobában esélyesígy nem árt kicsit felültervezni, persze óvatosan. S ettől függetlenül is kell figyelni az elhelyezésre.
Nekem [ilyen] van, 15nm-en hallgatom, és brutális. Kb 60%-on van. Mikis kalibrálásnál kicsit feljebb kívánja tekerni az erőlködő, de amíg nem költözök családi házba, addig féltem a szomszédokat.
Bejáratása hosszadalmas művelet, de utána[PSW 110 teszt], és még találsz bőven véleményezést a neten, mert kedvelt doboz.
A távirányító hiánya nem okozhat gondot, mert arra is van pár ezres megoldás..
Egy szó mint száz, ebben az árkategóriában (és e fölött egy kicsivel), ott van a legjobbak között.. (ha épp nem az) -
dhcodoki
senior tag
Onkyo 607 magyar használati útmutatót keresek!!!!
költségeket állom
-
dhcodoki
senior tag
huhh.. most jól elkeveredtünk a sűrűjébe..
Szal én eredetileg arpibacsi hozzászólására reagáltam.
Csak a tisztánlátás kedvéért, 30nm-re javasoltam:
-4 álló hangfalat+hozzá való centert+mélyládát (+esetleg két polcsugárzót, melyet DPLIIz alkalmazása mellett, a frontok fölé rakhat.. elvégre nagy a szoba)
-ehhez megfelelő HD dekóderes erősítőKözben elgondolkodtam, s ez így már nem is olyan egyszerű, ha a tökéletességet keressük. Lehet inkább 30nm-re, a jó elhelyezés miatt, mégis inkább polcsugárzókat kéne.. De abból akkor komolyabb, testes dobozt. Elvégre az álló surroundok a megfelelő elhelyezést figyelembe véve, nem a legjobb választás.... Mostanában egyre inkább azon vagyok, hogy a surroundokat felrakom kb 150-180cm-re, s beforgatnám (ill. kissé lefordítanám) a hallgató irányba..
Na a lényeg viszont az, hogy az egyforma dobozok hozzák a legjobb képet -
-
dhcodoki
senior tag
válasz
Winzsolt #7164 üzenetére
Egy a lényeg. A Dolby pro logic IIz pont arra jó, hogy a nagy helyiségeket jobban feltöltse hangahatással. A kis szobákba sem okoz kárt, megfelelő dobozok kiválasztása mellett... Növeli a térérzetet, stb...
Nem kell hozzá 7.1-es hanganyag!!! A sima DD 5.1-ből és DTS-ből szépen kiválogatja magának a megfelelő hangokat, s azt leadja.. Próbálja a térérzetet előttünk, ill. a fejünk fölött növelni.
Hogy mit csinál egy sztereó jellel, azt nem tudom.. De ki néz manapság sztereó filmeketAzért kíváncsi lennék zenénél, hogy szuperál..
-
dhcodoki
senior tag
válasz
arpibacsi #7130 üzenetére
Szia!
30nm-re felejtsd el a kompakt szappandobozos házimozit. (ha csak nem egy kis moziszigetet akarsz kialakítani).
Én is abba az irányba indulnék el, amit említettél. Szép lassan, lépésről lépésre összeállítani egy fasza kis rendszert. Nem pedig egybe megvenni egy silányabbat.
Az elején el kell dönteni hány hangfalat szeretnél bespájzolni a szobába. Ugye az alap az 5.1 (5.0-val alsó hangtartományban ekkora teret nem hiszem, hogy ki tudnál megfelelően tölteni. Szal én javaslom mindenképp a mélysugárzót) Ha van helyed, ide már megoldható a 7.1 is.
Az előbbinél ~90ezertől vannak a valamire való erősítők, az utóbbinál 100-120ezertől. Ha hosszútávra tervezel (márpedig miért ne), akkor érdemes olyat választani melyben benne van a HD dekóder (DTS HD; True HD). Ha nincs rá szükséged, akkor a legjobb üzlet használtan venni erősítőt. A HDMI és HD dekóderek nélküli erőlködők iszonyat jó áron vannak most a használt piacon. (mondjuk ennek pont az az oka, hogy érdemesebb HD-be fektetni). Szóval kb 100-160ezer között megvásárolható a (7.1-es; 7.2-es) megfelelő erősítő. (Denon; Onkyo; Yamaha; H/K; stb..) Minél több HDMI csatlakozóval rendelkezik, annál jobb. (kb. a 4-5 bemenetesnek már elégnek kéne lennie, de ezt mindenki döntse el mennyire van szüksége)
Hangfalak: Én állókat vennék elsősorban. Sokan megelégszenek, ha hátul kisebb dobozok vannak mint elöl, de én javasolni szoktam, hogy egyformákat vásároljunk, mert azzal lesz meg a tökéletes összkép. (persze 7.1 vagy 9.1 esetében már kompromisszumokat kell kötni)
Tehát 4 álló (esetleg ugyanazon családból származó 2 polcsugárzó, high frontoknak, vagy back surroundnak), melléjük a centersugárzó, szintén ugyan azon családból, s hangképben minél közelebbit válasszunk. Ezeket meg kiegészíthetjük akár más márkájú szubbal is. (polkaudio-t, velodyne-t szoktam javasolni)
Ha kezdetben csak az erősítő és a két front van meg, ami minőségi, akkor az is el fog varázsolni egy kis időre, amíg összekaparod a többit.. Arra figyelj, ha nem veszed meg egyből a komplett hangfalcsaládot, a későbbiekben nehogy kifutott szériával állj szemben. Szal mielőtt megveszed, kérdezz utána, hogy forgalmazni fogják e még... -
dhcodoki
senior tag
-
dhcodoki
senior tag
válasz
LucifeI2 #7078 üzenetére
Szia!
A 18nm, és a "csak film" miatt, én 5 egyforma polcsugárzót és egy mélysugárzót ajánlanék. Center hangfalként sok esetben nehéz ugyan olyan dobozt alkalmazni mint a többi, ezért ott lehet kompromisszumot kötni, s ugyanazon hangfalcsaládból ki lehet választani egy fekvő centersugárzót. De azt azért mindenki sejti, hogy a hang kikeverésekor, a stúdióban nem kellett efféle trükkökhöz folyamodni.
Olyan rendszert nem tudsz összeállítani, mely 18nm-en és 30nm-en is tökéletesen teljesít, ezért számolni kell a 2-3 év múlva tervezett rendszerfejlesztéssel. Érdemes lenne most úgy összeállítani, hogy majd a költözés után, minél kevesebbet kelljen ráfordítani. (kb ez úgy festene, hogy hangfal és képméret csere)
Ahogy Möhe is ajánlotta, olyan erősítőt kell választani, ami rendelkezik a most elterjedőben lévő hangformátum dekódereivel (DTS HD; DD True HD), és minél több HDMI csatlakozóval. Én is ár/érték arányt tartok szem előtt, s ennek tükrében fejlesztgetem rendszerem. A napokban cserélem le erősítőm, s vásárlom meg az Onkyo 607-est, így elfogultan azt tudnám ajánlani. Ezért az árért a többiekhez képest, több HDMI-vel rendelkezik, s minőségben hozza ő is a mozi hangokat. Melegedésre hajlamosabb a többieknél, ezért jól szellőző helyre kell rakni.
A hangrendszer legérzékelhetőbb tagja a hangfal és környezete ugye. Ha az erősítőnk kb. a 100-120ezres kategória, akkor a dobozokra 250-280-at minimum rá kéne áldozni. (ez az új árakra vonatkozik) Nagyon elszállni itt sem érdemes, mert hiába a legérzékelhetőbb tagja rendszerünknek, a többi elem is beleszól dobozaink hangzásába rendesen. Ne feledkezz meg az állványokról sem. Ha megfelelő állványon csücsülnek a dobozok, szinte megduplázzák az élményt (hihetetlen, de így van). Nézz körbe a nevesebb hangfalgyártóknál. Én lehet a Polkaudio-nál, és a Mission-nél kezdeném, aztán az is megtörténhet, hogy teljesen máshol kötnék ki, de ezt a kettőt mindenképp vedd szemügyre. (Mission 18nm-re M32i, minőségben alább ne menj, méretben/teljesítményben 18nm-re meg tökéletes) Kb a többi gyártónál is ezt a kategóriát kéne vizslatni.
Mélysugárzókban mostanság jó ár/értéket képvisel a Velodyne és a Polkaudio. Ebben az esetben nem kell, hogy a hangfalcsaládon belüli dobozt válaszd.Írtad, hogy a Samsung LE46B650 lesz a megjelenítőd. Ha csak filmnézésre kell, és a PC-t rákötve is filmeket pörgetsz rajta, akkor érdemes meggondolni plazma vagy LCD. Az is lehet, hogy a 46" HD ready 1080p, helyett jobb az 50" HD ready.
[Itt kérdezősködhetsz]
Ha ez ügyben, már határozott döntésed van, akkor ezt az utóbbi pár sort, hagyd figyelmen kívül. -
dhcodoki
senior tag
válasz
Diplomata #7065 üzenetére
Elsősorban Diplomata-hoz, és azon kezdőkhöz szeretnék szólni, akik nagyon is helyesen, kérdéseket tesznek fel. A gond csak a kérdések köré szőtt információ tartalom hiánnyal, s ezáltal nem 100%-ig biztos válasszal van.
Először is, mint ahogy Nebulo5 is említette, a fórum házimozi erősítőkkel lenne hivatott foglalkozni. Mivel a PH egy népszerű oldal, és a házimozi témában szinte ez az egyetlen topic, mely igazán aktív, sztem eltekinthetnénk a beskatulyázástól, s nyugodtan engedhetnénk szót más házimozi területnek is (ez csak egy javaslat).
A kérdésekről csak annyit, hogy sokan akik a témában még nem jártasak (teljesen érthető módon), helytelenül teszik fel azt. Ezért csak pár vázlatpont, ami remélem segít a jövőben:
Házimozit, és elemeit
-mekkora helyiségbe?
-zenére, mozira, vagy ha mind kettőre, kb. melyik milyen arányban?
-ha csak az egyik rendszerelemről kérdezünk, akkor a többi résztvevőről pár szót érdemes lenne leírni
-zenei stílusunk
-az összeg melyet rászánnánkKb. ezek lennének a legfontosabbak, mely alapján tudnánk/tudnátok javaslatot adni.
Ha valaki feldob egy kérdést, miszerint segítséget kér, mert kezdő, és szeretné lecserélni ezer éves sztereó erősítőjét, AV erőlködőre, melyre max 60ezre van. Akkor ne dobjunk már neki 2-3 linket, hogy itt van ne. Jó lenne egy kicsit körbevizslatni a témát, a fent említett pontokkal, ezzel is segítve őt, a későbbiekben. Csupán ezen apróságon (mely rohadt nagy félrevezetőt tud okozni) akadtam ki, mikor Diplomata-hoz szóltam. Szóval csak így tovább, segítsük egymást, s ne csak segíteni akarjunk.
(s bocs, ha okoskodónak tűnik a hozzászólás, nem annak szántam)
-
dhcodoki
senior tag
válasz
nebulo5 #7062 üzenetére
Már én is közel jártam, hogy megemlítem neki, kicsit lassabb tempóban kéne, de jöttél te...
Diplomata! Nincs gond a hozzászólásaiddal, csak egy-egy írásodba említsd meg több alkalommal, hogy "szvsz", vagy valami hasonló. Mert néha túl határozottan fogalmazol egy-egy típus/dolog/történés esetén.. Tudod nem mindig fehér a fehér, és nem mindig fekete a fekete...
S én sem megbántani akarlak, mert azért van igazságalapja a mondókádnak, s lehet rá építeni, de aki nincs képben, azt nagyon el tudnád vinni egy adott irányba..
tisztelettel
-
dhcodoki
senior tag
válasz
Játékos #6984 üzenetére
"Olyan meg nincs, hogy ez, meg az egy szobába sok. Nem kell csutkán küldeni, akkor nem lesz sok."
Ezzel én nem értek egyet!!! Nagyon nem!!! Igenis van olyan, hogy sok valami egy szobába. Ezt tapasztalatból mondom. Minden hangrendszernek van egy minimum szintje, mely alá nem ildomos vinni, mert elvész a dinamika, elvész a hangnyomás. Alap dolog, hogy kis szobába nagy rendszert nem tudsz kihajtani. Nagyon fontos, hogy házimozi vásárlás előtt, "nézzünk körbe a helyiségbe"!!!!!
Sokan nem számolnak ezzel az ALAP dologgal. -
dhcodoki
senior tag
Ha már így mennek az ajánlások, én 1-2 héten belül hirdetem meg a SONY STR-DE875-ös erősítőm. 40ezer lesz az ára alku nélkül. Természetesen hibátlan állapot. De csak akkor ajánlom, ha nincs szükség a HD hanganyagra.
Nyugodtan utánakérdezhetsz a típusnak
-
dhcodoki
senior tag
Megjegyzem, van az a polcsugárzó, mely jó 25nm-re, de ott akkor már elkél egy mélyláda is..
Így, ha 5.0-ás szettet tervezel, akkor valóban állókat keress..
-
dhcodoki
senior tag
-
dhcodoki
senior tag
Kis (~15nm alatti) szobába bőven elég a polcsugárzós szett is.. olcsóbbnak is olcsóbb, de számolj az állvánnyal.
Nagy dögöket véletlen se rakj kis helyre, mert semmit nem érnek, bármilyen minőségi...Nagy nevek között válassz olcsóbbat, mert ha netán túl akarsz egyszer adni rajta, csak azt tudod eladni ami ismert..
-
dhcodoki
senior tag
válasz
hétalvó #6826 üzenetére
Hát ez érdekes...
Sztem egy házimozit akkor hívunk házimozinak, ha a (hangnyomás, sávterjedelem, stb.. tökéletes meglétén kívül), a hangsugárzók irányát még véletlen sem érzékeljük. Pont ez a lényege. Ha a dobozok iránya szerint szelektálódnak a hangok, akkor ott nagy baj van. Sokan tévhitben élnek ez miatt.
Jó térhatásról akkor beszélünk, ha a hangfalak között is ki van töltve a tér teljesen. Sztem ez az egyik legfontosabb szempont egy tervezés során. Ezért nem mind1, hogy milyen dobozokat vásárlunk, és azt hova helyezzük el. Milyen erősítőt, és azt milyen módon állítunk be. Kis szatellit hangsugárzóknak a legnagyobb problémája, hogy a köztük lévő üres teret, nem tudják kellőképpen megtölteni.[Ezt] már lejjebb linkeltem.
Ha felrakod a fülest, látni, azaz hallani fogod, hogy a két hangszóró közti teret 100%-osan ki lehet tölteni. Ha te alul méretezett hangfalakat használsz, s ráadásul még túl távolra is rakod a hallgatói pozíciótól, tuti nem lesz meg a térhatás. Lesznek előtted, jobbra-balra, mögötted hangok, de nem ezt hívjuk térhatásnak. -
dhcodoki
senior tag
Pontosan, egy ilyen rendszernél ez a lényeg.. nem kell mindent egyszerre megvenni.. ha most elhagyod a szubot, nagyobb kereted lesz, jobb dobozok jöhetnek szóba.. ha használtba nézelődsz, ez fokozódik ugye.. s ha megint van egy kis megspórolt pénz, jöhet egy normális szub..
-
dhcodoki
senior tag
Képet HDMI vagy komponens csatlakozással érdemes továbbítani. A komponens analóg ugyan, de a mai technika mellett észrevehetetlen minőségromlással jár.
Hang esetében az optikai és digitális koax nem viszi át a HD anyagot. Érdemes HDMI-t alkalmazni, ha van HD forrásanyag.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
#72042496 #6803 üzenetére
Kicsit félreérthetően fogalmaztam, SRY!
Szóval a tárgy az onkyo két szettje:
Onkyo HT-S5205; Onkyo HT-S6205
Azt az elején kijelenthetjük hogy egyik rendszert sem nevezhetjük igazán házimozinak. S erről leginkább a hangfalszett tehet. Mivel én személyesen nem hallottam, ezért próbáltam óvatosan fogalmazni ez ügyben, hátha vannak még csodák. De valljuk be őszintén, hogy erre nagyon kevés esély van. Főleg ha egy normál (mondjuk egy 12-15nm-es) szobába faltól falig helyezzük el a dobozokat. Ugye a hatásfokban nagy szerepet játszik a hangnyomás, s ahhoz pedig méret kell.
Tehát a mellékelt hangfalrendszerről ennyit.Robi0604 a (#6801)-es hozzászólásában leírta a JBL SCS178-as tapasztalatait. Szóval ez is tiszta sor. Bár én még annyit hozzáfűznék, hogy szerinte ez a szett nem jó zenéhez, ami teljes joggal elképzelhető, s ő ezért inkább a szubláda helyett állókat javasolt. Amivel én nem értek egyet, mert az meg házimozihoz nem javallott. Igazából nehéz olyan szettet összerakni, ami zenéhez és mozihoz is tökéletes. (a tökéletes itt erősen kihangsúlyozva)
A két Onkyo rendszer, két különböző erősítővel rendelkezik: 307-es és 507-es.
Az erre vonatkozó írásban kicsit félreérthetően fogalmaztam, SRY!!
Szóval a jelen piaci helyzetben ár/érték arányban tökéletes választás lehet mondjuk az Onkyo 307-es. Egész pontosan, megfelelően tudja a DD 5.1, és DTS hanganyagot megszólaltatni. A későbbiekben köthetünk rá nagyobb/szebb/jobb hangdobozokat is, tökéletesen elbánik velük. De ez csak a jelen helyzet.
Ezért is javasoltam az 507-est. Megvan benne minden ami a szinten maradáshoz kell. Nem mondom, hogy nincs nála jobb, sőőt, de Herrká és Hami31 kívánalmainak, sztem megfelel.
Már jócskán betört a piacra a blu ray. Ezt azzal tudnám leginkább igazolni, hogy a napokban vettem meg az Apocalypto-t, mely DD 5.1 és DTS HD 5.1 hanggal van ellátva, és mindössze 3990HUF. Mint ahogy mondtátok is, valóban ott a DD 5.1 a lemezen, és valóban meglehet szólaltatni egy onkyo 307-el. De mi lesz pár év múlva, mikor jönnek a szélessávú szinkronok.
Szegény vásárló megveszi a kedvenc filmjét BR-en, s a jobbnál jobb hanganyag logoival idegesítik, mely ott csillog-villog a tok hátulján. Én úgy vélem egy házimozi rendszerben az erősítő az az eszköz, mely leginkább gyökeret ver. Ezért érdemes egy kicsivel többet áldozni rá, minthogy egy olyat válasszunk, mely tudásban egy szinttel le van maradva.A 7.1 az megint más tészta. Az valóban csak kifejezetten nagy, és csak kifejezetten házimozi szobába való. Sztem nagy teret nem fog hódítani, mert sokan még az 5.1-et sem tudják megfelelően elrakni.
(kicsit hosszú lett, sry)
-
dhcodoki
senior tag
Ja bocs!!!!!! Egyforma avatarotok van Hamival, s összekevertelek benneteket.
Az Onkyo 307-es erősítő valóban jó, de csak DVDhez. Nincs benne dekóder, mely a blu ray által elterjedőben lévő szélessávú hangtartalmat kódolni tudná. Ha az egykori DVD, s ezzel együtt az 5.1 megjelenést vesszük, elég nagy esély van rá, hogy olyan szinten begyűrűzik a piacra a HD hanganyag, hogy szinte teljes mértékben visszaszorítja az 5.1-et. Kb én úgy tudnám elképzelni, mint jelenleg a DS hang. Fellelhető még ugyan, de már csak kis mértékben. Persze ez nem fog máról holnapra megtörténni. És biztos vagyok benne, hogy még hosszú évekig fennmarad az 5.1. De ahogy terjed a BR, úgy egyre kevesebbet érnek a HD dekóder nélküli erölködők, és egyre nagyobb igény lesz a DTS HD-ra, Dolby true HD-ra.. Szal jó erősítőt vettél, de a következő lépcsőfokra nem jutsz fel vele.
-
dhcodoki
senior tag
Ha jól emlékszem, ezt a JBL szettet dicsérték és jó ár/érték aránnyal jellemezték anno mikor kiadták. Azt hozzáteszem, hogy ez sem ér fel a házimozi fogalmához, de mint ahogy írtad, nem is az a cél. Ezzel a rendszerrel, lehet hangzásban egy kicsivel többet kapsz (én nem jellemzem, mert nem hallottam), de erre az erősítőre a jövőben biztos, hogy nem tudsz építeni. Azt neked kell eldönteni, hogy melyik szintre rendezkedsz be.
Mint ahogy [ezen] a képen is látszik, 6-16 ohm közti dobozokról álmodik a szerkentyű. Ha 4 ohm-osat kötsz rá, meghajtja ugyan, s lehet az ég világon semmi baja nem lesz (régen a csöves erősítőknél nem volt mind1 az ohm), de az átlagosnál sztem egy kicsit jobban fog melegedni. Ezt majd a többiek megerősítik..
(Én egyébként még mindig a 6205-ös szettet választanám. Az az erősítő az árát is jobban fogja tartani, épp a dekóderek miatt.)
De ez csak az én véleményem.. -
dhcodoki
senior tag
Nem tudom mennyire szerelhető az onkyo hangfalak kábelezése. Ha nem, nem kéne szétvágni, majd egy másikkal helyettesíteni. (persze meg fog szólalni másik madzaggal is, de azokhoz a dobozokhoz, nem véletlen olyan vastag és olyan hosszú kábelt adtak.. )
Ha szerelhető, próbáld ki nyugodtan, bajt nem csinálsz vele, de érdemes minél jobban megközelíteni a gyárilag mellékelt kábeltulajdonságokat. -
dhcodoki
senior tag
Amit lehet azt HDMI-vel csatlakoztass az erősítőre. Attól függően, hogy melyik forrást használod, kiválasztod az erőlködőn, hogy melyik jellel foglalatoskodjon, s az fog megszólalni a hangfalakon. A képre nem lesz lényegi hatása.
Fontos: Az optikai kábelen nem tudod átküldeni a szélessávú (pl: DTS HD) hanganyagot. -
dhcodoki
senior tag
Egy sima DVD 5.1-es vagy DTS lemez meghallgatása során, nem veszel észre lényeges különbséget a 2 Onkyo rendszer közt.
Viszont ha a kettő közt választani kéne, én mindenképp a 6205-öst választanám. Egyel több HDMI bemenet van rajta, ez a későbbiekben nagy előny lehet, és tudja a HD hanganyagot. Ez utóbbi olyan, mint anno a DVD megjelenésénél az 5.1. Sokan beruháztak a dolby surround pro logic rendszerre, aztán 1-2 év múlva cserélhették le készülékeiket, mert a DVD meghódította, és le is gyalázta a VHS-t. Az való igaz, hogy a blu ray sokkal lassabban terjed, mint annak idején a DVD, de szerintem már nem sokat kell várni, (1-2év) és olyan kézenfekvő és olcsó lesz mint az elődje. Szóval ha hosszútávra tervezel, mindenképp a 6205-öst ajánlanám. Nem beszélve arról, hogy egy nagyon jó kis erősítőre épít, amit ha akarsz nyugodtan tovább fejleszthetsz, mert megvan benne minden technika amire szükség lehet. Jó, a videójel felkonvertálását nem tudja, de azt csak átmenetileg használná az ember. (neked meg ráadásul már ott a blu ray lejátszód) -
dhcodoki
senior tag
A házimozi terén az egyik legnevesebb gyártó az Onkyo. Viszont hangfalgyártásban nincs a toppon. Ezen nem azt értem, hogy rossz a rendszer, csak ezektől a dobozoktól nem kell sokat várni. Ár/érték arányban nem hangzik rosszul. Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a PS3-on lejátszott BR lemezek adta "extrákat" (pl: DTS HD) nem tudod kihasználni, mivel nem rendelkezik ilyen dekóderrel. Ha úgymond a vasárnapi asztalon jó a zacskósleves, akkor sztem ez is megállja a helyét. (ezzel nem téged bírállak, csak próbálom az igényeknek megfelelő helyre sorolni) S megjegyzem, néha a zacskóslevessel is jól lehet lakni.
Személy szerint egyébként nem hallottam, a rendszert.
-
dhcodoki
senior tag
opsz rossz a link.. [Itt van újra]
-
dhcodoki
senior tag
Érdemes meghallgatni [ezt].. Feltétlen fülessel!!! 1:20-tól érdekes.... 2 hangfal esetén is lehet térhatás, különböző freki eltolásokkal..
-
dhcodoki
senior tag
Egy durva hasonlat:
Neked most
-van egy Onkyo 307-esed, legyen ez egy jófajta 2000cm3-is turbós motor.
-van 2 videoton-od és két orion-od, legyen ez 2db esőgumi és 2db téligumi.
-van egy normál méretű társaslakás (a méretet csak tippelem), legyen ez egy földes út.Namármost, a te célod az élményautózás. Mivel nincs ferrari-d, nincs hozzá alkalmatos versenypályád, össze kéne dobni mégis valamit, viszonylag olcsón.
A versenypályából (szoba) kell kiindulni feltétlen, mert ugye ez adott, és ennek a cserélése lenne a legmacerásabb. (Mindig a szobából kell kiindulni, ezt nagyon sokan figyelmen kívül hagyják) Tehát tudjuk, hogy földesútra tervezünk, azaz a földesútra építjük meg a vasat. Ehhez tökéletes a motor (erősítő), mert van benne megfelelő erő, jó minőségű, és ezzel körülbelül be is fejeződik a firtatása.
Ha felrakjuk a 2db esőgumit (front), és 2db téligumit (surround), simán tudunk közlekedni a földesúton. Eljutunk "A"-ból "B"-be. Itt azt mondja az ember, hogy milyen fasza kis járgányt kreáltunk, simán el autózgatunk vele. Igen ám, de ahogy telik/múlik az idő, kezdjük megszokni az irányítást, kezdjük kiismerni az autó fizikáját, rájövünk, hogy vannak igen nagy hibái. Ki kéne egészíteni a futóművet (pl: center és mélysugárzó). Megvesszük a szükséges kiegészítőket.. újra bepattanunk a versenygépezetbe, teszünk egy kört, s agyban egyből összeáll a kép, bevillan hogy milyen egy versenyautó. Na és itt a baj, hogy csak bevillan. Mert érezzük, hogy valami még mindig nem stimmel, és ez a valami határozza meg az egész élményautózást.. Ez hívjuk összképnek.
Az eredmény: Van egy bazi erős autónk, ami túlpörgeti a kerekeket, ráadásul silány gumik vannak rajta, amik nem is egyformák, és véletlen sem murvás pályára való. jó kis gátlók vannak alatta, de a rugókkal nem tudjuk összhangba hozni, ezért mindig lekoppan.. Szal nincs meg az összkép, és bárhogy is erőlködünk a szerelés alatt, nem lehet beállítani patentra.
Én azt mondom, hogy ha terepjáró kell, mindig jobb egy komplett alsó kategóriás suzuki samuraj, mind egy hammer motoros, ferrari kerekes, lada kasznis összetákolt csodabogár.Szal ha nincs sok pénzed, két lehetőség van.
Az elkövetkezendő hónapokban, összeszeded ami van, eladod ami nem kell, és alapos átgondolással, sok utánajárással/olvasással, beruházol egy alsókategóriás házimozi szettre. (de semmi kép sem "egybeházimozit", az a legrosszabb eset).
Vagy azt csinálod mint a házimozi rajongók többsége. Szép lassan, tudatosan elkezded építeni az előre megtervezett, minőségibb mozit. Én így tettem. 11 éve építgetem, fejlesztgetem, sosem lesz vége, de ez csak az én hülyeségem/hobbim miatt. Megjelenítőt leszámítva, egy házimozinak nevezhető teljesen alap szett, nagyon körülbelül: 300-350 ezer forint (5db hangfal+mélynyomó+erősítő+lejátszó). Az egészben az a jó, ha nincs is hirtelen egyben ennyi pénzünk, szép lassan összelehet állítani a komplett rendszert. Használtan is lehet vásárolni, a későbbiekben pedig, ugyan úgy el lehet adni, s fejlettebb eszközt venni. Mikor összeáll a végső kép, nagyon boldoggá tudja tenni az embert.De neked is mondom, ez csak az én véleményem. S az ember akkor kap kerek egészet a dolgokról, ha sok mást is meghallgat, s számol egy átlagot
Sok sikert!!! -
dhcodoki
senior tag
Nyugodtan rákötheted, persze ne 5.1re állítsd a hangot, mert nem lesz párbeszéded, mivel nincs centered. Igazából én csak a két videotont használnám, sima sztereóként beállítva. (S ha jól emlékszem, azok a vidik elég jó kis hangfalak)
De ezt a szettet véletlen se egészítsd ki centerrel. Nem arra való. Add el őket, s vegyél egy komplett együttest. Ha lehet polcsugárzókat. Társasházba, kis szobába az kell. Hidd el jobban jársz!!! S nem kell vájt fül a különbség kihallásához.
Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- DELL Universal Dock UD22 210-BEYV (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest