- Yettel topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Apple Watch
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ada19
senior tag
válasz
I'am Dony #170296 üzenetére
Ezt én meg is akartam rendelni anno mert jókat írnak róla, november végétől vártam rá és 2 hete jött az email hogy ismét gyártottak valamennyit, a várólistásokat érkezési sorrend alapján kiszolgálják. De hogy folyamatos-e a gyártás, passz rá kell kérdezni. Tom-ot kell keresni, nagyon segítőkész.
Aztán időközben akciós lett a 115...
Elvileg a Monolith 12" és 15" is nagyon jók.. Pár hete még szerepeltek a Monoprice EU oldalon mint out of stock, azóta teljesen levették... Sajnos.
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170228 üzenetére
Nekem is ez volt a jó, de még crossover előtt.
Gyorsan összehasonlítottam a crossover előtti és utáni peak gain értékeket:
-Előtt: -6 dB körül minden csatorna, LFE +0.2 dB
-Után: -14 dB körül minden csatorna, LFE -6.3 dB (az előbbi 5.2 amit írtam az már a 3 dB-s regain volume fájl volt, ez meg az Auto-n hagyva)Preamppal hozzáadtam 6.3-at, így most csak átlag 2 dB-vel leszek rosszabb ami papíron jó kell hogy legyen.
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170189 üzenetére
Köszi, erre rámegyek hamarosan.
Este volt időm pár mérésre és az eddigi tapasztalataim alapján:
-Denon X4200 Direct mód kikerüli a crossovert és EQ-t, de a globális jelszint és távolság beállításokat nem
-Cavern 48 dB/Hz crossovert használva van hallható különbség, egységesebb lett a tér - jobban lehet érezni a front és a surround közti átmenetet
-Cavern crossovert használva AVR helyett extrém módon csökkenti a jelszinteket, 8-10 dB-vel rosszabb összességében (megnéztem a Cavern tutorialod, nekem is hasonló értékek jöttek ki, frontokról -18, LFE-ről -11 dB gain-nel kezd)És a 3. pont kapcsán futottam bele egy kis kihívásba... AVR-en eddig 0 dB-n limitáltam a hangerőt, és PC crossover óta ott egyszerűen kevés a kraft. Azzal még tudok játszani hogy LFE jelszintet feljebb tornázom a mérés előtt de:
-Ha AVR-en globálisan állítom a jelszintet a jelenlegi -4 dB-ről mondjuk 0-ra, akkor Audyssey-s bemenetekre egyértelműen sok lesz a mély. Megtehetem azt, hogy ezekre a bemenetekre csak LFE-t visszaveszem 4 dB-vel.
-Csak a HTPC-s bemeneten LFE jelszintet az alapértelmezett 0-ról felveszem mondjuk 6 dB-re. Emlékeim szerint pozítivba sehol nem szabad menni - ez igaz?Jó esetben ezek pont annyit segítenek hogy a 0 dB már élvezhető legyen HTPC-n is.
Vagy van a talán legegyszerűbb megoldás, egyszerűen kiiktatom a 0 dB limitet, és igény esetén +3-6 dB-n filmezek. Ez járhat hangminőség-romlással?
Szerk.: Cavern-ben a kikapcsolt Clipping protection vagy a 10 dB-s regain volume is megoldja, de sejtésem szerint egyiket sem akarom...
Bocs a wall of textért
-
ada19
senior tag
válasz
VoidXs #170194 üzenetére
Egyetértek Tamoo-val, ez az esetek nagy részében nem ilyen egyszerű. Nem ellene beszélek, mert én is ezt használom (egy Kodi-s Amlogic playerrel együtt), de nem mindenkinek való ez biztos.
Én a legtöbbet a 4K HDR-el szívtam, fullscreen exclusive-ba ment de az egyéb problémákat vet fel, majd hetek után az lett a megoldás, hogy a DXVA2 dekódert NVIDIA CUVID-ra állítottam. Már a 24p váltás sem triviális, szerintem.
A következő kellemetlenség az hogy MPC-HC sehol sincs kényelemben egy Kodi-val szemben. Kodi PC-n feladtam a madVR + LAV filter aláhekkelést, alapból meg gyakorlatilag egyáltalán nem támogatta a Kodi 18 a 4K HDR-t. Ez különösen kihívás lehet ha a család is szeretné használni.
Hardver: nyilván ez egyéni tolerancia kérdése, de én zavarónak találtam a hangját és sok sok hardvercsere után végre elégedett vagyok, de sem időben sem ráfordított nem elhanyagolható projekt volt. Be Quiet! cuccok jöttek be, halkabb és kevésbé búgó hangjuk van mint a Noctua-nak de ott sem mindegy miből melyiket veszed. Ventiből csak a Silent Wings 2/3, tápegységből meg pl. az új Straight Power 11-ek nem jók szerintem.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170167 üzenetére
Közben este játszottam vele kicsit, és egyszerűbb mint gondoltam. A Direct/Pure direct beállítást is megjegyzi adott bemenetre, és valóban kikapcsolja a crossovert ilyenkor. Az nem derült ki hogy a delay és jelszint értékeket is figyelmen kívül hagyja-e, ehhez újra kell mérnem Cavnern-nel és onnan lehet majd látni ha sokkal többet korrigál.
Annyira volt időm, hogy a régi mérést importálva, beállítottam 80-80 Hz-es crossovert, újra APO export és szól minden szépen. Azt még nem tudom megmondani hogy jobbnak hallom-e, egymás után majd megpróbálom őket és beszámolok róla.
Viszont így, hogy ennyire pontosan állítható már a crossover (1 Hz pontossággal), hogy tudom meg hogy objektív módon mi a legjobb beállítás? Előzetes mérések alapján megállapítható, hova kell pontosan vagy játszani kell vele és mindig újramérni?
A Cavern doksi (számomra!) nem sokat mond erről: "Try to set them to the lowest frequencies your main channels can drive without any issues, based on the measured curves."
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170164 üzenetére
Egyedül az fontos, hogy a bemérés ideje alatt full range legyen minden doboz és ne legyen aktív korrekció.
Ez mennyire tutibiztos?
Remélem anno nem csak félreértettem, de nekem úgy rémlik hogy ha AVR crossoverezik akkor mindent úgy kell hagyni (vágási frekvenciák, Small\Large stb.) és Cavernben nem kell crossovert kérni.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #170159 üzenetére
Nálam (Denon X4200) bemenetenként állítható hogy a MultEQ XT 32 menjen-e. Értelmezésem szerint a távolságokat és a vágásokat globálisan alkalmazza, de ez nem gond, mert a távolságokon korrigál ha kell, a crossovert jelenleg pedig ki is kapcsoltam Cavernen belül.
Következő alkalommal megpróbálom hogy adott bemeneten Auto-ról Direct\Pure Direct-re váltok, reményeim szerint ez a crossovert kikerüli és akkor PC intézheti ezt is.
-
ada19
senior tag
Ebben az esetben valóban nem tűnik jó ötletnek a subon tekerni (nálam pl. nem kellett), de EQ APO-ban biztosan megoldható ha kevesled a mélyet. VoidXs legutóbbi fejlesztésének köszönhetően egyedi görbét is ráhúzhatsz a mérésre: Setup \ Target curve \ Custom curve
-
ada19
senior tag
Pontosan, csak ennyi. Így az Audyssey maradhat minden másra, ha van az AVR-en játékkonzol, médialejátszó, TV ARC-n keresztül stb...
Szerk.: ezzel a felállással én a crossovert az AVR-re bízom, még nem volt időm arra hogy ezzel többet mókoljak. Elviekben az is megoldható, hogy adott bemenetre Pure Direct-re váltasz(lehet elég a Direct is?), ekkora talán még a crossovert mindent kikerül és akkor ezt is intézheti a PC.
-
ada19
senior tag
Az alacsonyabb jelszint szimplán annyit akar hogy változó mértékben de általában 6-8 dB-vel fentebb kell tekerni AVR-en PC EQ után, mint előtte. A mélysugárzót egyáltalán nem kell állítani ehhez, minden csatornát érint. Nálam a valóságban ez annyit jelent hogy Audysseyvel -15 dB körül volt nekem komfortos, PC EQ után -7 dB körül érem el ugyanazt.
-
ada19
senior tag
válasz
mettek #170147 üzenetére
A (szerintem) lényeg a sorok között van elrejtve, a kommentek egy része is erről szól, hogy van az hogy Amir az egyik legrosszabbnak mérte sok más helyen meg az ellenkezőjét mondják. A kulcs (és szerintem -KP- is erre utalt) az EQ-ban van, esélyes hogy pont ezért találom sokkal jobbnak a Cavern-t mint az Audyssey-t.
"Dial in some simple EQ though and the speaker transforms into a beauty. The "horn" is actually not a horn but a waveguide that is doing its job to provide uniform off-axis response allowing one to EQ the mid-range dip."
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #170143 üzenetére
Köszi! Alapvetően elégedett vagyok vele (de ugye amíg csak Ladában ültem, nehéz volt elképzelni mi lehet annyival jobb egy nyugati autóban
), viszont néha eszembe jut mi lett volna ha több időm van, a hangszóró is elérhető és Ultimax irányba megyek el... őszig úgysem lesz időm ilyenen agyalni majd akkor újratervezek.
Közben az egyik lehetséges célpont teljesen el is tűnt az EU oldalról: Monolith by Monoprice 15in THX Ultra
-
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
válasz
Khaosz55 #170105 üzenetére
Az Atmos kizárja, de zárójelben azért megemlítem hogy nem kell analógot elvinni 8 méterre a jelenlegi csatlakozás minden maradhat. Amiről te beszélsz az amikor PC hangkártya a processzor is.
Én is ugyanúgy egyetlen HDMI-vel csatlakozok PC-ről AVR-re mint te, csak adott bemenetre kikapcsoltam MultEQ XT32-t és a PC-n az EQ APO korrigál automatikus Cavern mérés alapján.
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
1-200e Ft összegből lehet érdemi különbséget elérni 5 csatorna végfokozásával Denon X4200/X4300 esetén? A teljesítmény bőven elegendő most is, csak hangminőség érdekel. Amennyiben nem, mi az a szint amit érdemes megcélozni?
Hirtelen ezeket találtam amik EU-n belül elérhetőek voltak használtpiacon:
-Emotiva UPA-500
-Emotiva BasX A-500
-Rotel RB 1075
-Marantz MA 500 monoblokkBármilyen más ajánlásra nyitott vagyok! Köszi
-
ada19
senior tag
válasz
mimic1979 #169790 üzenetére
Szia,
Az utóbbi. Pontosabban én hibrid megoldást alkalmazok, a HTPC-s bemeneten ki van kapcsolva a MultEQ XT 32, és Cavern + EQ APO korrekciózik (de a crossover ugyanúgy az AVR feladata), a többi bemeneten meg megmaradhat amit az Audyssey hozott össze. Médialejátszót is használok, sorozathoz és meséhez szerintem sokkal kényelmesebb mint a HTPC.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #169686 üzenetére
Köszi! Jelenleg még csak a balról van mérésem (teljesen kezeletlen nappali).
#169674 Rp526:
Nekem sokáig RP-250C volt, egy ideje RP-450C. A legfőbb különbség amit tapasztaltam hogy sokkal jobban beleolvad a front oldali történésekbe, visszagondolva a 250C-re ott ehhez képest néha (főleg mély férfihangokkal) meg lehetett mondani pontosan hogy "abból a dobozból" jön a hang. A 450C-vel ez tejlesen eltűnt. -
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
válasz
denesdr #169669 üzenetére
50 nm-es nappali ebédlő konyha, aminek a fele mozi. Fapaci nemrég ezt írta AVX-en:
"A megfelelő utózengési érték nem csak a lejátszott anyagtól, hanem a szoba méretétől is függ, nagyobb szobában minden gond nélkül fel lehet menni 0,5 sec környékére, kisebb szobákban 0,3 - 0,4 sec a megfelelő."
Tervben van akusztikai kezelés, de korlátozottak a lehetőségek nagyon. -
ada19
senior tag
válasz
python1 #169667 üzenetére
A hétvégén én is játszogattam pár méréssel, és rádöbbentem hogy igazából fogalmam sincs hogy mit és hogy érdemes/kell jól mérni.
Pl. torzítást összes csatornán egyszerre érdemes mérni? Vagy csatornánként? Esetleg LFE és a többi külön külön? RT60-nál ugyanezek.
A frontok külön mérve 1% alatt vannak, de 20 kHz-hez közelítve eléri a 1,5 akár 2%-ot is. Ez normális? Szinte mindenki csak 10 kHz-ig skálázza a torzítást, lehet nem véletlen
Valamint RT60 egyenletesen 4 és 500 között (kivéve azt hiszem 100 Hz alatt).
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #169517 üzenetére
Pontosan ennyi. A középső mérést kell referenciának, pont mint Audyssey esetén pl. Én amúgy 3 mérést szoktam: VoidXs javaslatára anno fejtámlára tettem, de ott van egy durva beszakadásom valahol a mély tartományban, előtte 20 centivel ahol a fejem van meg már nincs, ezért az UMIK-1-et csak ráteszem egy állványra, talán fülmagasság fölött van a mikrofon csúcsa majd középpontól jobbra balra kb 40 centire és kész is.
-
ada19
senior tag
Sziasztok,
Egy automatizálásomról szeretnék pár sort írni, hátha mások is tudnak belőle ihletet meríteni. A biztonság kedvéért offtopikba raktam.
A megoldandó feladat az volt, hogy a mélysugárzóm csak akkor kapjon áramot amikor ténylegesen használjuk - auto mód kizárva ebben az esetben.
Kis kutatómunka után egy Shelly Plug S nevű terméket választottam. Wifis, HTTP hívásokkal (REST) lehet vele beszélgetni és támogatja az MQTT-t is.
Az alapvető elképzelés az volt, hogy már meglévő okosotthon vezérlővel (kiváltható akár Rasperry Pi-al pl.) az itthoni hálózathoz csatlakoztatott AVR-t pingelem, és bekapcsolás esetén feléleszti a Plug S relét így ha megy az AVR mindig menni fogy a mélysugárzó is.
További kutatás után kiderült, hogy nem csak a TV, de még az AVR is vezérelhető/lekérdezhető HTTP hívásokkal így hamar módosítottam a bekapcsolás feltételt, és mostmár csak akkor kapcsol a mélysugárzó ha legalább 3 perce aktív a HDMI3 bemenet a TV-n, kikapcsolásnál pedig 20 perces időzítőt raktam be.További fejlesztési lehetőség, hogy kikapcsolt mélyláda esetén frontokat állítsa Small-ról Large-ra - ez a Denon X4200W esetén egy sima HTTP POST segítsével elintézhető.
Nem gondolom hogy ez a konkrét megoldás annyi házimoziban hasznos lehet, viszont ötleteket adhat arra hogy milyen módon lehet kényelmesebbé és családbarátabbá tenni egy otthoni mozit.
-
ada19
senior tag
Igen, ez ugyanaz amit linkeltem is. A letölhető fájlokban nem nyúl a magasakhoz, de simán elképzelhető hogy én nézek be valamit. Pl. a 4 dB-s boostnak ez a két utolsó sora:
400 0.0195678
20000.000 0Egy ASR-es kommentben találtam arra utalást csak hogy valaki ezt kézzel rakja bele:
"I am using the "+4dB" file; modified to -6.0 dB at 20 kHz (instead of '0' dB)." -
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #169405 üzenetére
Köszi, jó tipp! Hogy kell ezt megvalósítani jól? Include-al ugye jelenleg be van töltve a Cavern mérés, utána rá kell húzni egy pl. 31 sávos EQ-t amin a saját görbét be tudom állítani?
#169406 gab1ka
Írtam is hogy hogy 4200-nál ez még nincs, 4300-tól van mobil app csatlakozás. De Audyssey-t egyébként is nagyon ritkán használjuk filmezésre. -
ada19
senior tag
Cavern Room Curve előtt szerintem is fárasztó volt (RP-150M + RP-450C + RP-250S), vagy inkább úgy fogalmaznék hogy jóval fentebb tudom tekerni Cavern óta (és most nem az EQ APO miatt többletre gondolok) de az sokat javított ezen is. X4200-al ugye még nem lehet görbét módosítani, lehet ezért is.
Ha VoidXs lát benne fantáziát és egyszer bekerül a Cavern-be szívesen kipróbálom a Harman görbét is.
-
ada19
senior tag
válasz
bteebi #169377 üzenetére
Valamiért valóban van egy Klipsch jelenség, amit elsősorban magyar fórumokon tapasztalok. Ha valaki elkezdi hámozni ezeket az eseteket elég jelentős %-ban kiderül hogy alaptalan, sokszor már röhögni sem tudok rajtuk csak valamiért divattá vált utálni. Egy személyes kedvencem az elmúlt hetekből:
-Alanyunk vett egy R-12SW-t (~100e Ft árkategória), nem tetszett neki pár napon belül visszavitte majd vett egy Elac 2070-et (közel 5x ár), és az mennyivel jobb. Tanulság? Klipsch sz*r mindenki vegyen mást.Az egyik fő oka szerintem, hogy az itthoni árak nagyon el vannak vadulva, szerintem jobban mint sok más népszerű márkánál.
A saját véleményem, hogy az RP széria akciós/használt/külföldi beszerzés esetén mozira teljesen rendben van.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #169297 üzenetére
Valóban nagyon jó a Hubble!
Abba a szerencsés helyzetben vagyok hogy volt lehetőségem meglátogatni a Johnson Space Centert Houstonban, valamint a Kennedy Space Centert Floridában, és piszokjól visszadja azt a hangulatot ami átszövi az egész élményt amit ott át lehet élni. A Kennedynél pár nappal csúsztam le egy SpaceX kilövésről, na az lett volna a csereszyne a torta habján.
-
ada19
senior tag
Páran említettétek hogy részt vettetek Fapacis oktatáson. Elérhető mostmár letölthető formában is, ez ugyanaz lenne?
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #169297 üzenetére
Ha eladó lesz, úgy tudom mikrofon fórumtárs vadászik magának egy 2. T12-t.
Nekem a Planet Earth 2 volt hatalmas pozitív meglepetés, lenyűgüző képi világa van. Eddig talán a legelső tartalom ahol úgy éreztem van értelme a 4K HDR-nek, minden másnál (eddig) pedig arra gondolok bárcsak vászon + projektor irányba mentem volna el a TV helyett.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #169294 üzenetére
Nekem ez Cavern utáni -8 dB-t jelent kb. de ugye eltérhet "mozinként".
-36 -33 dB körül (ez nem Cavernes) szoktunk este filmezni/sorozatozni, akkor sem keveslem a mélyet, de akkor nyilván csak hallani lehet érezni nem, erre utaltam spiky03-nak hogy ahhoz azért jobban oda kell csavarni.
Mikorra várható a Klipsched?
-
ada19
senior tag
válasz
liszi70 #169185 üzenetére
Én abból indulok ki hogy auto-on előtt is volt élet, sőt pl. a BK mai napig gyárt enélkül mélysugárzót. Én sem értek hozzá ilyen szinten, hátha valaki itt a topikból hozzá tud szólni.
Megoldani így is meg lehet sokféleképpen amúgy. Hangosan gondolkodva, ha hálózati az erősítőd, egy Raspberry Pi és pl. egy Shelly segítségével ping-re ki-be tudod kapcsolni, és így mindig csak akkor megy ha erősítő is. Vagy ha nem hálózatos, akkor a Shelly Plug S fogyasztásmérő is, tehát egy bekapcsolt eszköz miatti (TV, projektor, erősítő) fogyasztás is lehet a trigger. Stb.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #169165 üzenetére
Persze, simán megy az is. Egy Shelly-nek talán annyi előnye lehet, hogy mobilról is kapcsolhatod ha nehezen elérhető vagy kényelmes típus vagy, + saját webszervere van így oda-vissza kommunikáció megoldható gyakorlatilag bármilyen okosotthon megoldással.
A dugalj szerelvénydobozába is van szerelhető változata amúgy, az olcsóbb is - Shelly 1.
-
ada19
senior tag
válasz
liszi70 #169163 üzenetére
Az R-110/112/115SW-k erősítői hajlamosak a döglésre, röviden ennyi - ha rákeresel elég sok topik van erről.
Van egy topik a klipsch.com-on ahol állítólag az erősítőn túl szorosan összerakott alkatrészek az auto-on funkció használata esetén megsülnek egy idő után.
Én a saját R-115SW-m védelmében vettem egy Shelly Plug S-t, és csak akkor fog áramot kapni a mélysugárzó ha be van kapcsolva erősítő és a TV HDMI3 kimenet van kiválasztva, ergo filmezni szeretnék. Nyilván ehhez fanatikusság is kell hogy valaki megcsinálja, de azt piszok egyszerűen megoldhatod vele hogy időzítve teljesen áramtalanítsa ezzal állítólag védi az erősítőjét.
-
ada19
senior tag
válasz
I'am Dony #169128 üzenetére
Leírom nálam miért esett ki a rostán az első kettő, hátha segít:
-XTZ 12.27 - alacsony frekvencián (25 körül úgy rémlik) képes zajolni a port (port chuffing). Nem sokan panaszkodtak rá, de az XTZ maga is elismerte emailben hogy a kis dobozméret miatt valóban előfordulhat a jelenség. Ha növelnék, nem vennék annyian.
-BK - itthon alig ismert (de kint nagyon jó neve van) valamint 50 kg-s monstrum. Emiatt a kettő miatt ha esetleg nem tetszett volna, jelentősen rontja az esélyeimet a továbbadásra vagy csak nyomott áron. Mindezen ront, hogy debreceni vagyok.Ahogy írtad, az R-115SW-nek pedig az erősítő gondok, amiken egy klipsch.com-os topik szerint jelentősen javít, csak akkor kapcsolod be ha használod vagy okosdugaljal vezérled hogy éjszaka ne menjen. A topikindító szerint (aki sok ilyet javított) az auto-on funkció a mumus.
-
ada19
senior tag
válasz
VoidXs #169071 üzenetére
Elég sok variációt kipróbáltam Audyssey-vel, nálam (legalábbis Cavernhez képest) mindig ez volt a jelenség.
#169073Hohocali
Ha kézenállva és pityókásan olvasom sem látom benne azt hogy erre utaltam volna bármilyen szinten. Szerintem tisztán leírtam, hogy ez nálam van, és nem tudom kizárni azt sem hogy én szúrtam el valamit, pedig sokféleképpen próbáltam. Mind a 8 pozíció, csak 6, fülmagasság pontosan (fényképező állvánnyal), alatta, felette 10 centivel, majd mostanában már csak a 3 kötelezőt mérem. Egyik sem tudja közel sem nálam, amit a Cavern.#169072gab1ka
R-115SW-nél nekem 10 óra körüli állásban van, így teszi az Audyssey -8 dB-re, amire 4 dB-t mindig rá kell tennem hogy REW SPL meter szerint is egy szinten legyen a többi hangsugárzóval. -
ada19
senior tag
válasz
BBéci #169069 üzenetére
Korábban már írtam erről többször, de a téma aktuálitása miatt úgy érzem fel kell hoznom: hasonlóan jellemeztem volna az R-112SW-t majd R-115SW-t is, ahogy te. Viszont megismertem a Cavern-t, vettem egy miniDSP UMIK-1-et és teljesen átalakította a mélyeket a házimozimban.
Annak sosem jártam utána, hogy ez nálam egy kiemelés vagy beszakadás az elhelyezés miatt amivel a MultEQ XT32 (Denon X4200W) nem tud mit kezdeni, de az tény hogy rá sem lehet ismerni PC EQ után. Biztos vagyok benne hogy miniDSP-vel is hasonló eredményt értem volna el. A mondanivalóm lényege, hogy "csak" a többszöri Denon "bemérés" után hibásan ítéltem volna meg ezt a mélysugárzót.
-
ada19
senior tag
válasz
I'am Dony #169011 üzenetére
-KP- Mononlith-es javaslatán kívül, amit én is nagyon szívesen kipróbálnék (azaz nekem jó eséllyel a 15" kellene) én a következőket néztem mielőtt az R-115SW-t vettem meg, hátha segít:
-XTZ 12.17 EDGE
-XTZ 1x12
-BK Monolith
-BK P12-300SB-PR
-Arendal 1723 1.5Az Arendal jelentősen drágább mint a többi, ezért én végül emiatt el is vetettem.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #169048 üzenetére
Az amerikai Klipsch fórumon olvastam, tulaj írta hogy mindkettő bedöglött neki gariidőn túl pár napon belül, inkább Crown XLS-el oldotta meg és mindkettőt az hajtja.
Mondjuk azt megnézném hogy, átfúrod a hátlapot? Biztos nem jó ötlet csak úgy kivenni az erősítőt.
#169049python1: saját tapasztaltból tudom mondani, hogy jobb. 112-ről váltottam, alapvetően más vonalon akartam elmozdulni de egyikről kiderült hogy a kis port és dobozméret miatt néha "köhög" (port chuffing), a másik kettő pedig azóta sem érhető el alkatrészhiány miatt. Akciós áron lecsaptam rá hogy kipróbálom, és mint írtam úgy néz ki egyelőre marad. Ide az 50nm légtérbe - aminek csak a fele mozi - sokkal határozottabb a 115.
-
ada19
senior tag
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #169036 üzenetére
Sokáig 240-290 volt itthon, külföldi rendeléssel 210-220. 200-ért én is lecsaptam rá kipróbálni, és nem bántam meg, egy ideig marad. Most csütörtökön Extreme Audioba Crazy Thursday néven mindenre 15% volt, a kosárba engedte betenni a kupont és így csak 170 volt - persze ki tudja a kasszánál mennyit fizetsz, mert elvileg más akcióval nem vonható össze és a 200 már eleve akciós ár - 2 év magyar garival, ami ezekhez sajnos kellhet is mert az erősítőik híresen döglősek. A megoldás állítólag hogy auto-ont nem szabad használni, vagy kézzel kapcsolgatod vagy okos dugalj.
Pár nap múlva írok erről ide egy kis szösszenetet, hogyan automatizálom Loxone segítségével (ez nem feltétel, mivel HTTP és REST hívások, nagyon sok módon lehet még) hogy a mélysugárzó csak akkor kapjon áramot, ha
-be van kapcsolva erősítő
-be vak kapcsolva TV
-TV-h HDMI 3 van kiválasztva.Külön produkció, hogy kikapcsolt mélysugárzó esetén képes vagyok átállítani a frontok beállítását Small-ról Large-ra egy egyszerű HTTP POST-tal.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #168927 üzenetére
A Fischernek vannak (papíron) elmebeteg értékeket tudó ragasztói, és ők nem viccelnek a rögzítéssel. Ez pl. 140 kg/m2 kezdeti tapadás: Prémium szerelőragasztó MK
Az ajtó jelenleg egy íróasztal mögé csúszik be, amin a HTPC van de eléképzelhető hogy ott átalaítások lesznek és akkor ezt meg tudom oldani.
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #168925 üzenetére
Ja és mérésekből ugyan nem látom, de a mennyezeti első visszaverődéssel is jó lenne kezdeni vmit, csak menyóra furkálni elég macerás, lusta vagyok.
Ne is mondd, én szinte csak oda tudnék, mert bal oldali első visszaverődési pont tolóajtó, jobb oldali 340x240 cm ablakfelület (vastag blackout függönnyel), a mennyezet pedig monolit vasbeton, alsó vasra rögzített fűtés/hűtéscsővel tehát nagyon rizikós fúrni. A paneleket szerkezetragasztóval lehetne stabilan rögzíteni, viszont akkor meg a hűtés/fűtésnek adtam egy pofont. Olyasnmin gondolkozok hogy 10-15cm távtartóval függesztve, talán...
-
ada19
senior tag
Túlságosan hozzászoktam a Cavern sub EQ-hoz, viszont vannak/lesznek esetek amikor nem lehet/akarom a PC-t használni. Ezen esetek javítására gondolkozok a miniDSP 2x4 beszerzésén. Egyelőre csak elméleti szinten, hogyan történne ennek a helyes illesztése a rendszerbe, ha egyáltalán lehetséges?
Jelenleg:
-PC-s bemeneten tiltva MultEQ XT32, de crossovert AVR végzi + Cavern
-Minden más érintett bemeneten pedig MultEQ XT32Ha jól sejtem, Audyssey után beállított miniDSP lenne a helyes út, viszont itt mi fog történni a PC-s bemeneten ha kikapcsolom MultEQ-t?
Köszönöm!
-
ada19
senior tag
válasz
VoidXs #168370 üzenetére
Köszi! Ma volt időm játszani vele. Ami eddig azonnal feltűnt az a chest slamek hiánya (nem tűntek el teljesen Heavy-nél sem, csak sokkal ritkábban volt!), cserébe én nem éreztem túl sok hozzáadott értéket a masszázs oldalról így jó eséllyel hanyagolni fogom a Sealert. Esetleg a crossoverest, de még tesztelnem kell - ezzel kapcsolatban kérdés: crossover sealer-nél is be kell pipálni hogy Light vagy Heavy, ugye? Mert ahhoz nem exportálta a CavernSealing.wav-ot, csak ha szimplán Heavy-t pipálok.
-
ada19
senior tag
válasz
bteebi #168362 üzenetére
Szerintem sem sznobizmus pár leírt eset, én inkább az "elérhető luxus" jelenséggel magyaráznám. Tapasztalatom szerint minél rosszabbul áll anyagilag illetve minél jobban nem tehetné meg (az én értékrendem szerint), annál jobban jellemző hogy valamire extrém módon sokat költsenek sokan. Lásd a lentebbi telefon példa, autó, házimozi, ruha. Volt olyan haverom, akinek mindig a legújabb telefont megvették a szülei - Provident kölcsönből.
-
-
ada19
senior tag
válasz
Dagidög #167114 üzenetére
1. Úgy emlékszem VoidXs korábbi hozzászólásai alapján hogy egyértelműen megéri mert így lesz a legjobb minőségű a dekódolás. + ugye a PC-s EQ-nak is követelménye. Viszont így bukod pl. az Atmos-t.
2. Kipróbáltam, majd még aznap megrendeltem a miniDSP UMIK-1-et.Nincs kalibrációs fájl, + mélytartományban minden mérésre teljesen mást adott.
-
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #167027 üzenetére
Egyetértek, olyannyira, hogy már azon gondolkozok hogy beszerzek egy miniDSP-t (UMIK-1 már van) játszani vele és kipróbálni mit is tud.
A PC-s EQ-zásban számomra jelenleg messze az a legnagyobb "kihívás" hogy arra az egy forrásra megy, értelemszerűen. Bármi másra szeretném használni esetlegesen, Netflix, konzol, egyéb AVR-re felfűzött eszközökkel - nem fog menni. És túlságosan hozzászoktam a Cavern+EQ APO által produkált mélyekhez (+subsonic filter), amikor nem PC-ről megy tartalom, számomra zavaró lett a mélytartomány.
-
ada19
senior tag
válasz
jambiyya #166995 üzenetére
Ne gerjesszük már feleslegesen a sokszor egyébként is divatos Klipsch ellenszenvet.
Én úgy értettem, hogy minden két utas dupla mélyközepes centerre igaz. Hallottam RP centert pl. MA Bronze mellett, szerintem semmivel sem rosszabb és a "kerülendő"-t közel sem használnám rá. Más - szerintem.
-
ada19
senior tag
válasz
VoidXs #166856 üzenetére
A többiek nevében is köszönöm az áldazatos munkádat.
Volt időm játszani a Clear Center funkcióval. Nagyon minimális változást hallok csak (se jobbnak se rosszabbnak nem tudnám mondani), viszont nekem előtte sem volt dobozhangom, csak egyetlen egyszer amikor párnán volt az UMIK-1, nem a fejtámlán. Szinte ugyanúgy szól mint a MultEQ XT32-vel, még a centert és egyik frontot is megcseréltem, és az sem szólt "jobban".
Ami viszont feltűnt, hogy most mintha kötelezően egy konvolúciós wav-ot is exportált volna. Én szúrtam el valamit vagy a Clear Center miatt szükséges?
John Wick 2 egyik trailerével teszteltem amit alsó hangon 100 alkalommal láttam már.
Remélem tudtam segíteni!
-
ada19
senior tag
válasz
Dorian #166806 üzenetére
Én NAS-sal jártam ugyanígy. A másik ami már több mint háromszor megszivatott, hogy Windows update után EQ APO-t újra kell telepíteni a HDMI-s kimenetre... Pedig egyik esetben sem frissült VGA driver. Persze csak úgy veszed észre hogy "mintha máshogy szólna" mint eddig.
-
-
ada19
senior tag
Az XTZ-t kizártam, egyrészt elég sokan írták a "port chuffing" problémát (amit gyakorlatilag az XTZ is elismert emailben, a kis méretű doboz az oka, viszont így többet el tudnak adni) valamint az 1 hónapos próbalehetőség nem túl olcsó móka. 40 EUR az ideszállítás, és visszafelé is nekem kell állni - amiből ha jól értem a PayPal max 30 USD-t visszatéríthet.
Írtam a BK-nak, január végéig nem lesz P12-300SB-PR viszont felírtak a listára. Addig megálmodom hogy ez, vagy UM15, de erősen a BK felé hajlok jelenleg.
Felmerült még a Double Gem is, abból is esetleg kettő viszont nem javasoltak az én felhasználásomhoz (közel 0 zene).
-
ada19
senior tag
válasz
ada19 #166165 üzenetére
Második körös véleményeket kérek, még mindig R-112SW csere, még mindig 50nm tér / 24nm nappali-ra.
Írtátok hogy az XTZ 12.17 EDGE nem egy kategória a listában szereplő többivel, viszont ma estig 590 + 40 EUR-ért elhozható. Amiért elsősorban félek tőlek sokan írják a 30Hz alatti portzaj amiről sokan írnak, nyilván a kis dobozméret miatt.
-KP- régi postja kapcsán rátaláltam a BK mélysugárzóira. XTZ 12.17 EDGE helyett jobb vétel lehet P12-300SB-PR vagy Monolith\Monolith+? A Monlithok mérete nem jelent gondot.
Amit fontos még kiemelnem hogy teljesítményben tökéletesen megfelel a mostani R-112SW is, elsősorban hangminőségbeli javulást keresek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i7-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest