- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Egy-két #4206 üzenetére
Ha NAGYON kell a h.265 hardveres dekódolás, akár 10bites/4K anyaggal, akkor én még várnék egy kicsit a helyedben az év végére ígért Gemini Lake Cerkákra (J4105).
A mostani Apollo Lake Cerkák (pl. J3455) csak hardveres trükkel (külön chippel) tudnak HDMI2.0-át kitolni magukból. Gemini Lake esetében ez már natívan elérhető lesz.
-
layerke
aktív tag
válasz
Egy-két #4107 üzenetére
Én is elég sokat tépelődtem azon, hogy legyen megoldva az otthoni adattárolás és letöltés, valamint szerettem volna egy privát "felhőt" is. Végül természetesen mint mindig, most is a pénz határolt be, ezért lett a következő konfig:
alaplap: AM1-H-ITX
cpu: AM1-5350
ram: Hyperx 2x 4GB
ház: Raijintek metis ezüst
vinyó/ssd: Kingston 60GB SSD a rendszernek, WD green 1TB letöltős, 2x wd red 3TB adattárnak
os: linux mintKülön van egy raspberry pi2-es a tv-re kötve média streamernek, a család minden tagja gond nélkül kezeli az összes kütyüt és szeretik is, ami lényeges. Továbbá a privát tárhely be van úgy állítva, hogy telefonos appon keresztül, ha wifit érzékel, akkor feltölti a szerverre a képeket, videókat, amiket szinkronizál az asztali klienssel is.
-
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #4107 üzenetére
Szerintem senki sem veszi felesleges szájtépésnek. Te így döntöttél. Kb. ennyi.
Gondolkodtam én is ARM alapú NAS-on (nem gyári, hanem "épített") de a legtöbb esetben hiányzó SATA port elriasztott. Volt egy ideig Pi2-es NAS-om, ment, nem evett lényegében semmit, de amikor áttértem a PC-s NAS-ra, rá kellett jönnöm, hogy azért ez kicsit más világ.Végülis hogy lesznek elosztva a feladatok? Külön médiának marad a Pi és az ODroid lesz a kiszolgáló, vagy az visz majd mindent?
Milyen rendszer kerül rá? -
válasz
Egy-két #4107 üzenetére
+1 a szétválasztott funkciókra. Szerintem jól döntöttél. Odroid XU4 teljesen jó lesz otthoni kis média szervernek, torrentnek.
Málna lejátszásra jobb, mert több disztró érhető el rá és jó a közösségi támogatottsága.
Ha majd - idővel - kell a hardveres HEVC dekódolás, akkor meg nézz egy olcsó AMlogic S905 Android boxot, amit használhatsz LibreELEC-kel.
Vagy ha "házon belül szeretnél maradni, ott az Odroid C2 (szintén S905-ös SoC-kal).
-
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #4097 üzenetére
Javaslatom:
Válaszd szét a két felhasználási területet, az RPi3-adat használd tovább mint médiakliens - OSMC, vagy LE pont erre való - "kiszolgáló"nak meg építs valami komolyabbat."Amire használnám (ha ez lényeges egyáltalán
):
-samba -OpenVPN -shairport sync/AirPlay szerver -minidlna -transmission és qbittorrent -kodi ha a két képességet (home szerver és média center) egy dolog tudja. Ha esetleg van RAID támogatás akkor azt se vetem meg de ez tényleg nem létszükséglet..."Miért lenne lényegtelen? Egy észrevétel, a Transmission mellé felesleges a Qbittorrent. Szerintem(!!!) mezei otthoni felhasználásra, ha csak médiaállományok mennek rá, a RAID nem létszükséglet, max egy 1-es. Ha bejön a képbe az érzékenyebb adatok tárolása is, akkor jó ha van RAID, de oda meg HDD kell dögivel.
"Az első atomos válasznál fogtam a fejem, hogy az a chip .. nem kérek belőle. Tehát egyik szemem sírt hogy ilyet ajánlatok a másik nevetett mert ekkora keretből valóban inkább csak ez jön ki."
Bocs, de én meg ezen kacarásztam. Mégis mit gondoltál ilyen kerettel mit ajánlanak, dupla Xeon-os kiszolgálót? Te gyakorlatilag megfogalmaztad az egységsugarú otthoni átlagfelhasználó v1.5 igényeit. (OpenVPN-re nem mindenkinek van szüksége, ezért nem 1.0)
Hasonló feladatra (miniDLNA, Transmission, Samba, RSync) dobtam be a sarokba egy Intel Atom 330-as CPU-val szerelt DELL thinkPC-t. Kapott 4GB DDR2-es RAM-ot, (2GB-tal is probléma nélkül megy) egy 60GB-os SSD-t a rendszernek és letöltésre, meg egy 1TB-os 2,5"-es HDD-t adatnak. Intenzívebbenn használva akkor szokott felfutni a CPU kihasználtság 70% fölé, általában 0-20% között van, (közelebb a 0-hoz) a RAM foglalás is nagy ~ilyen, (másoláskor megy fel 75% fölé) átlagban ~25%.
Az egészet a gép 50W-os passzív PSU-ja viszi, atomstabilan!(#4096) cinemazealot:
A DDR3-as részétől eltekintve egyetértek veled. -
cinemazealot
addikt
válasz
Egy-két #4097 üzenetére
Azért ha a HTPC felhasználás is tervben van, előbb kérdezz rá a kiszemelt lapra a HTPC topicban, hogy valóban viszi-e (és kiadja-e a HDMI/DP kimenetén azt) a 4K HEVC tartalmat azzal a bitmélységgel (8 bit/10 bit nem mindegy), amivel Te elképzelted.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Egy-két #4094 üzenetére
Szerintem is egy min. DDR3-as integrált procis lap, amin van gigabites net, veszel bele apróról RAM-ot, meg egy akármilyen PSU-t (akár pico-t, akár paneltápot, ezek mondjuk drágábbak), raksz rá normális OS-t, oszt jóccakát. Picit többet fog fogyasztani egy singleboard gépnél, de úgy hallottam, az RPi hasonmások szoftveres téren elég kiforratlanok, így minél több szolgáltatást tennél rá, annál többet szívnál vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- War Thunder - MMO Combat Game
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Parfüm topik
- Robotporszívók
- Automobilista 2
- sziku69: Szólánc.
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Trollok komolyan
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- HP 460W-os szerver táp
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3003
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest