Hirdetés

Aktív témák

• eccpecc
    csendes tag

Akkor neked arra kell jobban odafigyelned, hogy ''népszerű'' elterjedt alkatrészekből legyen összerakva, mert Linux alatt nem mindenhez van kapásból driver.
    Nem tudom pontosan milyen linuxot akarsz rajta használni, de előtte nézz alaposan utánna.

Kösz, igazad van, ezügyben linuxos körökben kérdezősködök, ill. elég jó leírások és saját élmények vannak a linux-laptop.net-en. Szinte minden gépen megy jól, az olyan nyalánksággal, mint hibernálás vannak gondok, de ez nem ijeszt el. Szivesen játszok kernel patch-ekkel, meg ez annyira nem is fontos számomra. Ide elsősorban a halk működés kérdése miatt jöttem, mert ahogy kiveszem, a hw-hez itt sokan értenek, ha más nem, sok tapasztalat miatt.

Mégegy kérdés használt témát illetően. A notebook.hu-n reklámozzák ezeket a ''renew'' cuccokat, amiket állítólag a gyártó újít fel, hogy külsőre tökúj legyen. Ezek mennyire megbízható vasak? Nem arról van szó, hogy szép a vakolat, csak belül rohad? :U

• HEBI
    senior tag

Nos, játszani tenyleg nem a notebook-on akarok, arra van asztali.
    Ha jól értem, azt mondod, hogy kis terhelés mellett egyik sem hangos, mivel olyankor nem indul be a ventillátor? Megfontolandó, de azt hiszem, office/email/web feladatkörre elég egy P3 is. Pézügyileg meg úgy alakul, hogy max 200-250 nettot szánnék rá, persze, ha olcsóbb, az nem akadály :D. Egy 15-os képernyő kellene, cd/dvd irora abszolút nincs szükségem, de ahogy látom anélkül már semmit sem adnak. Ja, és XP se kellene, mert első lépésben linuxot fogok rátenni.
    A hasznát kategória csak amiatt riaszt, hogy bizalmatlan vagyok egy használt vonyó és a használt akukkal szemben...

Akkor neked arra kell jobban odafigyelned, hogy ''népszerű'' elterjedt alkatrészekből legyen összerakva, mert Linux alatt nem mindenhez van kapásból driver.
    Nem tudom pontosan milyen linuxot akarsz rajta használni, de előtte nézz alaposan utánna.

• tomcsi
    őstag

Ha jól értem, azt mondod, hogy kis terhelés mellett egyik sem hangos, mivel olyankor nem indul be a ventillátor? Megfontolandó, de azt hiszem, office/email/web feladatkörre elég egy P3 is. Pézügyileg meg úgy alakul, hogy max 200-250 nettot szánnék rá, persze, ha olcsóbb, az nem akadály :D. Egy 15-os képernyő kellene, cd/dvd irora abszolút nincs szükségem, de ahogy látom anélkül már semmit sem adnak. Ja, és XP se kellene, mert első lépésben linuxot fogok rátenni.
    A hasznát kategória csak amiatt riaszt, hogy bizalmatlan vagyok egy használt vonyó és a használt akukkal szemben...

Az aksit le tudod tesztelni a Battery Eaterrel..
    A vinyón meg a S.M.A.R.T. értékeket meg tudod nézni az Aidával..:)

[Szerkesztve]

• eccpecc
    csendes tag

Mennyi pénzt szánsz a dologra, mert ez jelentősen befolyásolhatja a javaslatokat?
    Mellesleg ez a P4 -> hangos dolog természetesen csak nagy általánosságban igaz, mert pl. nekem egy mobil P4 1.6-os procim (Toshiba Satellite Pro 6100) van és netezés közben ennek max. 10 percenként kapcsol be a ventije és akkor is csak kb. 15 sec-re és a „zaja” ilyenkor is bőven az elfogadható szinten marad (össze sem hasonlítható egy asztali gép hangjával). Viszont ha komoly 3D-s játékkal játszom (amit Te nem fogsz, állítólag) akkor a CPU, chipset és a VGA is dolgozik (keményen), ilyenkor már hallható lenne a hűtés, de a játék elnyomja. Dolgoztam egy gyengébb „magyar” márka gépe mellett is, abban egy 1 Ghz-es P3 csücsült és meglehetősen hangosan hűtötték (az volt az egyetlen hangos gép, az enyém és egy 2500+-os Bartonnal szerelt notebook mellett).
    Azaz arra akarok kilyukadni, hogy egy komoly „márkás” gépben a hűtésre is nagy hangsúlyt fektetnek, mind teljesítmény, mind hallhatóság terén, ezért említettem meg az elején a pénz kérdést. De ha használtan akarsz gépet, akkor sokkal jobb a helyezet, mert helyben meg tudod „hallgatni” a gépet. Gyakorlatilag egy jól összerakott gépnél semmit nem szabad hallanod. (Nálam a folyadékcsapágyas HDD a „hallható”, leggyengébb láncszem).

• HEBI
    senior tag

Mennyi pénzt szánsz a dologra, mert ez jelentősen befolyásolhatja a javaslatokat?
    Mellesleg ez a P4 -> hangos dolog természetesen csak nagy általánosságban igaz, mert pl. nekem egy mobil P4 1.6-os procim (Toshiba Satellite Pro 6100) van és netezés közben ennek max. 10 percenként kapcsol be a ventije és akkor is csak kb. 15 sec-re és a „zaja” ilyenkor is bőven az elfogadható szinten marad (össze sem hasonlítható egy asztali gép hangjával). Viszont ha komoly 3D-s játékkal játszom (amit Te nem fogsz, állítólag) akkor a CPU, chipset és a VGA is dolgozik (keményen), ilyenkor már hallható lenne a hűtés, de a játék elnyomja. Dolgoztam egy gyengébb „magyar” márka gépe mellett is, abban egy 1 Ghz-es P3 csücsült és meglehetősen hangosan hűtötték (az volt az egyetlen hangos gép, az enyém és egy 2500+-os Bartonnal szerelt notebook mellett).
    Azaz arra akarok kilyukadni, hogy egy komoly „márkás” gépben a hűtésre is nagy hangsúlyt fektetnek, mind teljesítmény, mind hallhatóság terén, ezért említettem meg az elején a pénz kérdést. De ha használtan akarsz gépet, akkor sokkal jobb a helyezet, mert helyben meg tudod „hallgatni” a gépet. Gyakorlatilag egy jól összerakott gépnél semmit nem szabad hallanod. (Nálam a folyadékcsapágyas HDD a „hallható”, leggyengébb láncszem).

• tomcsi
    őstag

Kösz olvasom...
    A különbség az, hogy ott vki hosszú üzemidejű gépet keres, ezért ajánlják a centrino/pentium-m párosítást. Nekem nem szükséges hosszú üzem, mert az esetek többségében hálózatra lesz kötve. Engem inkább a csendes működés érdekelne. Vagy a hosszű üzemidő a csendes működéssel korrelál? (Azért bírja tovább, mert kevesebbet fogyaszt és emiatt hűteni sem kell annyira?)
    Bocs, ha láma vagyok, de notebook témában még kétéves nyeretlen... :D

Na irom a tapasztalatokat. Van két gépem egy P4 M 2Ghz és egy P3 M 1,2Ghz na a kettő ég és föld. A P4 elég erős de emellé ha bekapcsol a ventilátora akkor mint egy kisebb fajta porszivó. A P3 is nagyon jó és szép kis gép de a videókártyája nem valami bika de ezzel szemben ha megy a ventilátor akkor is nagyon halk.

Korábban volt meg a P4 szerettem de nem tudom kihasználni a teljesitményét és igy inkább vettem a P3-at mert amire nekem kell arra ez is elég böven és még egy jódarabig elég is lesz...

Ha bármi kérdésed van nyugodtan kérdezz ha tudok válaszolok.

• hezso
    aktív tag

Kösz olvasom...
    A különbség az, hogy ott vki hosszú üzemidejű gépet keres, ezért ajánlják a centrino/pentium-m párosítást. Nekem nem szükséges hosszú üzem, mert az esetek többségében hálózatra lesz kötve. Engem inkább a csendes működés érdekelne. Vagy a hosszű üzemidő a csendes működéssel korrelál? (Azért bírja tovább, mert kevesebbet fogyaszt és emiatt hűteni sem kell annyira?)

Hát nem tudom, nekem sincs túl nagy tapasztalatom. 1 notebook van itthon, azis valami régebbi 1GHZ-es pentium. Nagyon halk, apumé. Viszont én ideáig annyit biztosan tapasztaltam a notebookokról hogy mind nagyon halk az asztali gépekhez mérve. De majd valaki mond tobbet is.

• eccpecc
    csendes tag

[L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=61201&arc=f[/L]

Esetleg ezt elolvashatod, hátha van valami hasznos benne számodra

Kösz olvasom...

• hezso
    aktív tag

[L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=61201&arc=f[/L]

Esetleg ezt elolvashatod, hátha van valami hasznos benne számodra

• eccpecc
    csendes tag

Hali,

mindenkinek megvannak a kedvenc szempontjai, ha új gépet vesz, nekem a csendes működés lenne az irányadó. És az ár is természetesen... Bődületes erőmű nem kell, egy XP office-szal, mozillaval szepen elfusson és kész. Ilyen elvárás esetén mire kell ügyelni? Jól sejtem, hogy P4-es gépet el kell kerülni, ha nem szeretem hallgatni a porszívó hangot? P3-M a cél?
    kösz a tanácsokat

Aktív témák

Hirdetés